EIköhän noilla aika hyvin tiedossa miten coil whinen saa pois/minimoitua. Kyse on vaan suunnittelusta/käytetyistä komponenteista. Mutta kyseisen piiriratkaisun käyttäminen/parempien kelojen käyttäminen on kalliimpaa eli ei kannattavaa tuote huomioiden. Ihan vaan mutulla heittällä niin helpoin ratkaisu varmasti olis jakaa virransyöttö riittävän usealle kaistalle jolloin yksittäisiä komponentteja osalta kuormitus tasaantuu. Tai käyttää parempilaatuisia komponentteja joiden hyötysuhde parempi jotka ei oo herkkiä kyseiseen resonanssiin korkeammilla kuormilla/lämmöillä siis mosfet puolella. Itse siis teorioisin että tuo juttuhan lähtee nimenomaan siitä mosfetistä ja sen aiheuttamasta mikrotason jänniteheittelystä jossa tuo kela toimii lähinnä vahvistimena sinne signaalivaihtelulle josta tuo vinkunakin myös muodostuu.
Kyseessä on lähinnä korkeataajuinen resonanssi kuparikelassa ja ympäröivästä koteloinnista joka sitten resonoi (varmasti syntyneen lämmön myötävaikutuksena) ympäröivää ilmaa aiheuttaen koreataajuisen vinkunan. Sapphirella oli ainakin aikasemmin käytössä parempilaatusia omalla brändäyksellä olevia keloja. (Ainakin polariksessa ja sen ajan korteissa näitä) eikä ollut mtn coil whineä. Nykyisin kun kattoo noita kortteja laidasta laitaan niin kelatkin muuttuneet tuollasiksi semi pintaliitos mallisiksi harmaiksi plätyiksi jotka vaikuttaa kyllä semisti geneerisimmiltä ja halvemmilta vs nuo "fiinimmin koteloidut".
Mitä tulee taasen tuohon korttien eroihin. Itsellä ainoat coil whine kokemukset nimenomaan nvidian puolelta ja msi:ltä. AMD korttien(sapphiren kanssa) ei oo ainakaan itellä ollu koskaan ongelmia.
Tuossa tuli vertailtua näiden 7800XT piirilevyjä 7900XTX vastaaviin, niin näissä on yksi todella silmiinpistävä ero: Kondensaattorien määrä sekä kapasitanssi. Ja yleisestiottaen ja hieman oikoen/yksinkertaistaen mitä enemmän/isompia konkkia, sen pienempi on rippelivirta (virran vaihtelu) ja sen myötä myös pienemmät magneettikentän vaihtelut ja pienemmät resonanssit osissa.
Sapphiren 7900XTX: yhteensä 14kpl 180uF konkkaa tulofiltterissä, 355-480W. VRM outputissa jokaisen päätteen("vaiheen") jälkeen 470uF. Sitten tietysti kaikissa korteissa vielä iso kasa MLCC-konkkia, mutta nämä ovat kapasitanssiltaan paljon pienempiä.
Sapphiren 7800XTX: yhteensä 10kpl 270uF konkkaa ja jotain 250-300W? VRM outputissa 820uF konkat.
Otetaas vielä verrokiksi pula-ajan 6900XT, refussa ja PowerColorissa surkeat 6kpl 180uF konkkia tulossa ja 470uF outputeissa, yllätys yllätys kortti huutaa kuin pistetty sika varsinkin kellotettuna ja isommilla tehorajoilla. Vesiblokillisissa korteissa sen kuulee kyllä selkeästi ihan vakiotehoillakin. Eikä yllätä, että tuo 300W kortti tuppaa ottamaan hyvin lyhyitä ja nopeita yli 600W piikkejä powerista, kun energiabufferi kortilla on olematon.
7900XTX on selkeästi hiljaisempi ja luetun perusteella 7800XT;issä ei ilmeisesti ole coilwhineä juuri nimeksikään. Tämä on aika suoraan seurausta tuosta kondensaattorien määrästä/kapasitanssista. Buildzoid kertoi jollain 6900XT-videollaan, että hänen Red Devil Ultimatestaan hävisi coilwhine about kokonaan kun juotteli kortille kourallisen konkkia lisää, varsinkin tulopuolelle muistaakseni toistakymmentä 270uF konkkaa.
...ja onko Nvidiat yleisestiottaen hiljaisempia? Mulla on tossa EVGA:n 2080ti, jossa on näköjään tulopuolella 100uF ja lähdössä 2x330uF per pääteaste. Pikaisesti googlattuna esim. MSI:n 3080:ssä on tulopuolella 270uF ja lähdössä 820uF per kivi. Eli kapasitanssia on moninkertaisesti mitä AMD:llä on viimeaikoina totuttu näkemään, pl. nämä Navi 32-kortit.
Rohkenisin väittää, että melko varmasti on vähemmän coilwhineä ja kyllä mitä itellä on ollut esim. 2080 Seahawk EK X ja 2080ti Aorus Xtreme Waterforce, niin selkeästi hiljaisempia olivat kuin vaikka tuo 6900XT.
Em. syistä myös virtalähde vaikuttaa coilwhineen - huono pienitehoinen poweri jossa konkkia on vähän ja lähtöimpedanssi muutenkin suurempi, niin kyllä se rippelikin on suurempaa. Ja taas sitä isompi vaikutus, mitä kehnommin on kapasitanssia kortilla.
Ja koska kyseessä on lopulta mekaaninen ilmiö, myös mekaniikka vaikuttaa - VRM:n kelat eivät välttämättä tarvitse jäähdytystä, mutta joissakin korteissa on pädit myös niiden ja jäähyn välillä - tämä nimittäin tuppaa vaimentamaan tuota värähtelyä.
Itselle tuli juuri laatikollinen konkkia DigiKey;ltä omaa 7900XTX:ää varten
PS. ja se kaikki vikinä ei välttämättä edes tule keloista ollenkaan - keraamiset (MLCC)-konkat omaavat piezo-efektin, joten virtarippeli aiheuttaa näissä helposti korkeataajuista vikinää (KVG: singing capacitors). Tuon ominaisuuden vuoksi keraamisista konkista voi tehdä vaikka mikrofonin...