Mistä mahtaa johtua että pääkaupunkiseudulla Posti kusee pahiten vaikka sen johto majailee siellä? En ainakaan halua sinne töihin, mielummin olen työtön.
Joku voisi valaista asiaa jos on ollut pääkaupunkiseudulla postil töis.
Hmm... Suuremmat tuloerot? Esimerkiksi böndellä Kainuun perällä on suurempi työttömyys, pienemmät asumiskustannukset, vähemmän rikkaita yms. jolloin työ Postilla voi luoda ihan vertailukelpoisen tulotason ilman sen suurempaa häpeää.
Sitten taas Helsingissä jakaessa postia 11,31€/tuntipalkalla kantakaupungin asuntoihin voi tuntea katkeruutta, että vaikka tekisin tätä työtä koko elämäni ja puolisoni myös, en siltikään saisi ostettua kaksi lapsiselle perheelleni kohtuullisen kokoista asuntoa. Lisäksi jos Eiran rouvan valittaa miten posti on taas myöhässä yms. sitä ja tätä "me maksamme teidän palkat", "asiakas on aina oikeassa" niin eipä tuota varmaan kauaa jaksa ainakaan vähän itsekunnioitusta omaava valkoinen heteromies. Kyllä itseäni voisi hävettää olla postinjakaja PKS-seudulla kolmekymppisenä tai siitä ylöspäin ("miten on tyytynyt elämässään tuohon").
Olen itse yliopisto-opiskelija (hakupainealalla) ja ollut Postilla vain kausiapulaisena postikeskuksessa, joten edellä esittämäni ovat vaan heittoja (ja jakelussa en ole ollut koskaan). Fakta kuitenkin on, että vaikka postityö on pienipalkkaisista töistä (jotka eivät vaadi mitään pohjakoulutusta) ehkä kaikista parhaiten palkattua (vertaus esim. siivoojat), niin ainakaan jakeluun tuolla lähtöpalkalla on varmastikin vaikeaa löytää pitkäaikaisia, motivoituneita työntekijöitä.
Eri asia on nämä vanhemmat työntekijät, jotka ovat olleet osa Posti- ja telelaitoksen ajoista lähtien talossa töissä, jolloin nykyisillään ikälisät yms. ovat tapissa ja lisäksi omaavat virkamiesajoilta seuraavat eläke-etuudet: heillä ammattitaito ja kokemus on tapissa, mutta työ on leppoisasta virastoläpsyttelystä muuttunut vaativammaksi, joten katkeruutta löytyy kun työstä on tullut (lähes) oikeaa työtä ja palkka on kuitenkin alle suomalaisten keskiarvon/mediaanin (PKS-seudulla ero tietysti vielä räikeämpi). Heittona voisin sanoa, että mitä enemmän työvuosia on takana, sitä hitaampi työtahti on; vastapainona tosin ne tehdyt työt toteutuvat 100% ammattitaidolla oikein, mutta ongelmana on, että tuolla palkkatasolla ja tehokkuudella Postin tulos olisi vahvasti tappiollinen jo ihan vaan siksi, että esimerkiksi kirjeiden määrä laskee koko ajan.