Esim. Nokialla varsin pitkään, toki olen nykyisinkin valkokaulustöissä pienemmässä firmassa, tosin varsin paljon nyt etätöissä (viimeksi kävin toimistolla pari viikkoa sitten, tulevaisuudessa vieläkin vähemmän kun ns. kotitoimisto siirtyy 200km päähän kotoani).
Nokialla kyllä oli etnistä diversiteettiä lähinnä intialaisten muodossa, oli myös yksi Venezuelasta, toinen Kuubasta (se oli hauskaa seurattavaa kun he joskus alkoivat väitellä kiivaasti työasioista espanjaksi, en ymmärtänyt sanaakaan mutta hauskalta kuulosti). He eivät olemassaolollaan sinänsä ristiriitoja aiheuttaneet, hieman kuitenkin jotain kitkaa esim. että pitikö kahvipöytäkeskustelu vaihtaa automaattisesti englanniksi jos joku heistä tuli viereen sivukorvalla kuuntelemaan.
En muista oliko siellä silloin trans-ihmisiä tai monisukupuolistuneita, kukaan ei ainakaan tehnyt numeroa pronomineistaan että pitääkö häntä kutsua "hän" vai "hän" vai ehkä jopa "hän", tai tuonut muille julki seksuaalisuuttaan. Tosin se oli ennen nykyistä woke-ilmiötä, vaikka oli silloin jo pridet ja telkkarissakin oli avoimesti homo meteorologi.
Jotkut vähän pienempien firmojen toimarit ovat USA:ssa jo hieman avautuneet asiasta että saattavat päätyä toisenlaiseen ratkaisuun, juuri noiden aktivistimielikuvien takia. Jopa jotkut naispomot ovat suoraan sanoneet etteivät mielellään palkkaisia naisia miesvaltaiseen työyhteisöön koska pelkäävät esim. syytöksiä seksuaalisesta häirinnästä ja että joku ex-työntekijä haastaa firman siihen liittyen oikeuteen.
Ehkä vähän enemmän amerikkalainen kuin suomalainen ilmiö koska täällä ei tarjota miljoonakorvauksia aiheutetusta mielipahasta.
Riippuu yrityksen/osaston koosta. Esim. Nokialla näin molempia, sekä useamman ihmisen vetäviä isoja vessoja joissa oli miesten puolella pisuaarit ja paskakopit siihen päälle, jossakin oli sitten useampi tuollainen erillinen vessa jotka joko olivat tai eivät olleet sukupuolen mukaan jaoteltuja.
Olin viitisen vuotta sitten erään suomalaispankin IT-osastolla töissä. Siellä oli isolle kerroksiselle väkeä vain kaksi yksikoppista vessaa, yksi merkattu naisille ja toinen miehille. Koska kerroksen väestä varmaan yli 80% oli miehiä (lähinnä IT-väkeä), miesten vessaan oli paljon enemmän tunkua kuin naisten.
Kerran sitten tein rohkean ratkaisun ja menin naisten vessaan kuselle. Tulin ulos, ja ulkopuolella oli vihaisen näköinen kolmikymppinen hieman pulleakasvoinen (= en panisi) nainen joka närkästyneenä totesi "Se on naisten vessa!".
Hämmennyin ja pahoittelin julkeaa toimintaani, mutta näin jälkikäteen ajatellen minun olisi kyllä pitänyt sanoa "Hetkoinen pitkoinen?!? Oletitteko te juuri sukupuoleni? Olen panhuiluseksuellisti.". Minusta ainakin vaikutti ettei hän halunnut miesten käyttävän naisten vessaa, ehkä pelkäsi että pissaamme istuimelle (kuten usein teemmekin, deal with it) tai paskamme on mustempaa ja haisevampaa (kuten onkin, deal with it).
Jos olisit lukenut viestini, totesin siinä mahdolliseksi syyksi rahoittajien DEI-vaatimukset rahoitukselle, en sitä että CDPR pelkäisi Puolassa transaktivistien ja panhuiluseksuellistien (ryhmä)kannetta.
Cyberpunkin ja The Witcher 4 kaltaisia isoja pelejä (tai elokuvia) ei yleensä tehdä ns. omalla rahalla, vaan tarvitaan rahoittajia/lainaa. Rahoituksen antajilla voi sitten olla omia kriteereitään millaisiin projekteihin suostuvat myöntämään lainaa/rahoitusta, esim. monet ovat linjanneet ettei kivihiili- tai öljytuotantoon anneta rahaa, ei vaikka siitä voisi saada ihan sikana lisätuottoa.
CDPR:n ja heidän rahoittajiensa väliset keskustelut ovat salaisia joten tietenkään emme voi todistaa yhtikäs mitään, puoleen tai toiseen. Sikäli on siis typerää vaatia asiassa vedenpitäviä todisteita, tai muuten kyseessä on pelkkä "salaliittoteoria".
Edelleen, vetoan siihen mitä joku tuossa aiemmin jo linkkasi, syitä miksi hänen mukaansa yritysten kuitenkin pitäisi suosia DEI-ideologiaa peleissään ja elokuvissaan:
Tuo mainittu Final Fantasy VII Barret ei varmaankaan nyt tänä päivänä pahennusta herätä, kun se tosiaan tehtiin jo 1997. Jos ajatellaan hypoteettisesti, että sarjassa ei olisi näihin päiviin mennessä yhtään mustaa hahmoa nähty ja sellainen tuotaisiin ensimmäisen kerran vaikka seuraavaan osaan...
bbs.io-tech.fi
"For instance, companies with strong DEI policies are often preferred by government agencies and large corporations that require their partners to meet certain diversity standards."
Miksi tuo ei pätisi myös isoihin rahoittajiin? Vai tarkoitatko että sijoittajafirmat ja pankit jotka sanovat etteivät sijoita enää esim. kivihiili- ja öljybisnekseen, tekevät salaa kuitenkin niin?