Äh, ne käyttöehdot ja rekisteriseloste on jääneet tuon sivustopäivityksen yhteydessä vielä piiloon. Mehän sinällään ei edes kerätä juuri mitään tietosuojadataa paitsi toki kodin koordinaatit sekä ip-osoite. Mutta ne on kaikki listattu varmuudeksi siellä tietosuojaselosteessa vaikkei niitä nyt aukottomasti pysty kenenkään henkilötietoihin yhdistämään, kun tilin voi halutessaan tehdä täysin anonyymisti.Avaisitko vähän, kuka/ketkä ovat porssarin takana? Sivulta ei löydy yhteystietoja, eikä uuden käyttäjän rekisteröitymisen yhteydessä ole saatavilla käyttöehtoja, vaikka ne pitäisi hyväksyä.
Myöskään rekisterinpitäjää ei löydy.
Pörssäri toimii niin, että voit ohjata samalla ehdolla useampaa laitekanavaa tai sitten jokaista laitekanavaa erillisillä ehdoilla. Eli menee juuri niinkuin ajattelit. Tässä työstetään palvelua hiljalleen siihen suuntaan, että kuitenkin ohjauskanavat osataan ottaa siinä mielessä huomioon, että hetkellinen kytkettävä teho ei ylitä pääsulakkeiden ylärajaa.Tähän liittyen ensimmäinen kysymys, kun noi kaksi muuta kohdetta on luonteeltaan eri tyyppistä lämmittämistä, niin voiko näitä kolmea eri kohdetta ohjata samalla Shelly Pro 3:lla ja kontaktoreilla? Siis kun niiden haluttu ohjelma on erilainen, niin pystyykö niitä ohjelmoimaan toisistaan riippumatta?
Kontaktoriohjauksiin ei suositella noita PM-malleja, koska ovat herkempiä kontaktoreiden kytkentäpiikkien aiheuttamille häiriöille. Eli mieluummin sitten vaikka 2kpl PRO2, hintaero ei loppuviimeksi kasva kuitenkaan niin suureksi.Ja oikeastaan sama kysymys: voiko Pro 4PM:lla vastaavasti ohjata peräti neljää kontaktoria, joilla kytketään 3-vaiheisia kuormia? Ja niihin tietenkin halutaan useita eri ohjelmia. Toki virtamittaus jää siinä hyödyntämättä, mutta tulee silti hankintakustannuksiltaan ainakin Pro 1:siä halvemmaksi.
Tällaisilla systeemeillä saa tosiaan edullisesti useampikanavaisia ohjauslaitteita. Itsellä on nyttemmin Raspberry Pico W kahdeksankanavaisella relekortilla varustettuna, ja softana siinä ESPHome välittämässä käskyt HomeAssistantin kautta haettuna. Tarkoituksena on jatkossa vielä konffata tuo ESPHome kyselemään ohjaustiedot Pörssärin palvelimelta suoraan, tuo välivaihe johtuu siitä, että Pico W:n http-requestille on tullut tuki vasta nyt ihan viimeisimmissä versioissa.@_pete_ Jos on paljon ohjattavia kuormaa, niin harkittavaksi tulee myös Raspberry ja siihen kiinni relekortti. Esim. 8 releen kortti maksoi pari vuotta sitten kun itse sellaisen hommasin noin 25 euroa.
Täältä löytyy kytkentöjä myöten tutoriaali.
GitHub - masipila/openhab-spot-price-optimizer: Openhab Spot Price Optimizer modules help you to optimize energy consumption to the cheapest hours of the day.
Openhab Spot Price Optimizer modules help you to optimize energy consumption to the cheapest hours of the day. - masipila/openhab-spot-price-optimizergithub.com
Markus
Ohjaatko tuolla relekortilla kontaktoreja vai kuormia suoraan? Vai vaatiiko välttämättä kontaktorien käytön tuon kanssa?Tällaisilla systeemeillä saa tosiaan edullisesti useampikanavaisia ohjauslaitteita. Itsellä on nyttemmin Raspberry Pico W kahdeksankanavaisella relekortilla varustettuna, ja softana siinä ESPHome välittämässä käskyt HomeAssistantin kautta haettuna. Tarkoituksena on jatkossa vielä konffata tuo ESPHome kyselemään ohjaustiedot Pörssärin palvelimelta suoraan, tuo välivaihe johtuu siitä, että Pico W:n http-requestille on tullut tuki vasta nyt ihan viimeisimmissä versioissa.
Kontaktorin tarpeellisuus riippuu ihan siitä ohjattavasta laitteesta.Ohjaatko tuolla relekortilla kontaktoreja vai kuormia suoraan? Vai vaatiiko välttämättä kontaktorien käytön tuon kanssa?
Kiinnostaisi myös mahdollisesti tuollainen, voisi ohjata huoneiden lämmityksiä...
Ohjaan kontaktoreita ja Niben aux-liitäntöjä. Kyllähän tuossa väitetään, että kestäisi 10A/rele, mutta jotenkin itseä ei ajatuksena miellyttäisi viedä kuormaa noiden läpi.Ohjaatko tuolla relekortilla kontaktoreja vai kuormia suoraan? Vai vaatiiko välttämättä kontaktorien käytön tuon kanssa?
Kiinnostaisi myös mahdollisesti tuollainen, voisi ohjata huoneiden lämmityksiä...
Joo tottakai jos laittaa relekortin kautta minkä tahansa ulkoisen 230V ohjausjännitteen, niin se pitää olla asianmukaisessa sähköboksissa, siinä pitää olla huomautus ulkoisesta ohjausjännitteestä ja sinne ei pidä mennä sörkkimään ilman sähkölupia. Tuo relekortti minkä edellä linkkasin mahdollistaa kuitenkin sen, että tuon Pico W:n usb-liitännän saa tuotua siihen boksin ulkopuolelle, ja sitä kautta laitetta on turvallista roplata avaamatta tuota sähkökytkentälaatikkoa. Siinä on myös erillinen 5v virransyöttö, eli tuon usb:n voi pyhittää pelkästään tilanteille missä tarvitsee fyysisesti asentaa siihen jokin softa.Mulla on Raspi erillisessä kovassa laatikossa sähkökaapin vieressä. Lämminvesivaraajan ohjaus oli aluksi toteutettu siten, että Raspin relekortin rele ohjasi sähkökaapissa olevaa kontaktoria, mutta tämä tarkoitti että sähkökaapista tuli 230V piuha tuohon Raspin laatikkoon.
Sähkäri toki kytki tämän siten, että lämminvesivaraajan sulakkeen pois nappaamalla tuon piuhan sai jännitteettömäksi, mutta ajatus oli silti aika kuumottava.
Niinpä tuo kytkentä muutettiin sellaiseksi, että sähkökaappiin asennettiin toinen rele, josta tulee ainoastaan 24V Raspin relekortille, joka on hengissä pysymisen kannalta aika paljon turvallisempaa.
Samanlainen kahden releen kytkentä tehtiin sähköauton laturin kontaktorille, eli raspin rele - 24V rele sähkökaapissa - kontaktori.
Ohjaan myös kuuman käyttöveden kierron pumppua katkomalla sen sähköä. Tässäkin on raspin rele - 24V rele sähkökaapissa, mutta sille ei tarvittu kontaktoria.
Täytyy ottaa selvitykseen olisiko se kuinka helposti tehtävissä, tuossahan olisi näppärää kääntää värit aina kun ohjaustavaksi on valittu "käänteinen". Nykyään värit menee sen 0-1 -perusteella, ja toki nyt periaatteessa graafissa ne voitaisiin muokata myös takaisin tuohon todelliseen tilaan vaikka ohjaustiedoksi se lähtee käänteisenä.Olisiko mahdollista saada valinta ohjaustavan lisäksi myös käänteisille väreille?
Ennuste tulee forecast.solar -palvelusta, ja on kanssa melko hyvin pitänyt paikkansa. Ohjaus menee juurikin noin, eli käyttäjä määrittää haluamansa tuntimäärän, ja sitten ennusteen ja hintojen perusteella lasketaan milloin se on kannattavinta tehdä. Toki laskenta perustuu oletukseen, että sähköä käytetään koko tunti sen ohjattavan laitteen tehon mukaisesti, mutta tämä nyt kokonaisuudessa ei tuo kovinkaan paljoa epätarkkuutta, "riittävän hyvään" tarkkuuteen on tälläkin tuntunut pääsevän.Ja asiaan, aika hyvin on pitänyt paikkaansa ilmatieteen laitoksen aurinkovoiman tuotantoennuste. Pörssäri osasi myös hyödyntää vastaavaa? Ajatus ohjelmoinnille olisi ajastaa tuon ennusteen mukaan veden lämmitys tietyille tunneille, mutta jos ennuste näyttää tarpeeksi pientä lukemaa/ei ollenkaan niin ohjaisi skripti lämmittämään veden yösähköllä. Onko mahdollista tämä?
Sen, mitä itsekin vastaavanlaista asiaa kevätpuolella tiedustelin (Pörssisähköohjaus made easy), niin toistaiseksi tuo ei ole kaiketi mahdollista. Halvimpien tuntien laskennat tehdään ymmärtääkseni vuorokaudeksi kerrallaan, jolloin halvimpien tuntien määrittely ei onnistu kahdelle vuorokauden ulottuvalla ajanjaksolla. Itsekin kaipasin keskiarvoisesti halvimman jakson määritystä, jotta auton lataus ei keskeytyisi tarpeettomasti välillä.Ohjausasetuksissa on mahdollista käyttää toimintoa "Salli edullimmat tunnit". Jos laitan aikaväliksi vaikka 16-06 ja tuntimääräksi 5 tuntia, saisiko sen niin että automatiikka valitsee viisi halvinta peräkkäistä tuntia. Tämä olisi mukava sähköauton latauksessa, ettei katko latausta kesken kaiken.
Ohjausasetuksissa on mahdollista käyttää toimintoa "Salli edullimmat tunnit". Jos laitan aikaväliksi vaikka 16-06 ja tuntimääräksi 5 tuntia, saisiko sen niin että automatiikka valitsee viisi halvinta peräkkäistä tuntia. Tämä olisi mukava sähköauton latauksessa, ettei katko latausta kesken kaiken.
Joo tuossa on tosiaan kehityksen paikka. Itsellä on sama tarve autonlataukseen, ja visioin tässä jo semmoista vaihtoehtoa, että voisi tosiaan määrittää tunnista X alkavan ajanjakson joka päättyy tunnilla Y. Eli voisi vaikka määrittää juuri tuollaisen 18-08. Käytännön tasolla se laskisi ensin aina halvimman ajanjakson välillä 18-24, ja sitten kun seuraavan päivän hinnat saadaan, niin tuo sitten vielä uudelleenlaskettaisiin ottaen huomioon myös tulevan vuorokauden ensimmäiset tunnit.Sen, mitä itsekin vastaavanlaista asiaa kevätpuolella tiedustelin (Pörssisähköohjaus made easy), niin toistaiseksi tuo ei ole kaiketi mahdollista. Halvimpien tuntien laskennat tehdään ymmärtääkseni vuorokaudeksi kerrallaan, jolloin halvimpien tuntien määrittely ei onnistu kahdelle vuorokauden ulottuvalla ajanjaksolla. Itsekin kaipasin keskiarvoisesti halvimman jakson määritystä, jotta auton lataus ei keskeytyisi tarpeettomasti välillä.
Kehittäjä (@tk- ) varmasti kertoo sovelluksen tämänhetkisen kyvykkyyden ja kehitysnäkymät kysymiisi asioihin.
Tämä on kirjoitusvirhe, eli tuossa pitäisi tietenkin lukea yli eikä alle. Pitääpäs yrittää muistaa korjata tuo pois hämmentämästä, kiitos huomiosta!Ensiksi kiitos pörssäristä! Pieni kysymys, minulla on optimoitu aurinkoennusteen mukaan LVV päällekytkentä. Käytössä kiinteä sähkösoppari. Lisäsin tuonne lisäksi hintohjauksen jolloin lvv kytketään pois kun hinta on YLI 20c/kWh. Eli estä kun hinta yli-kohta. Valmiissa asetuksissa tuo näyttää alle 20c/kWh. Vai enkö vain tajua jotain. Aika-ohjauksissa varatunnit on yösähkön aikaan mutta se ei sinänsä liity tähän
Jatkokysymys, hintaohjauksen hintaraja joka minulla on 20c, niin onko tuossa hinnassa mukana pelkkä sähkön hinta vai sisältyykö tuohon asetukseen myös siirto ja verot?Tämä on kirjoitusvirhe, eli tuossa pitäisi tietenkin lukea yli eikä alle. Pitääpäs yrittää muistaa korjata tuo pois hämmentämästä, kiitos huomiosta!
Riippuu omista hinta-asetuksista. Jos olet lisännyt sinne spot-marginaalin sekä siirron, niin sitten mennään kokonaishinnalla. Muussa tapauksessa käytetään alvillista spot-hintaa.Jatkokysymys, hintaohjauksen hintaraja joka minulla on 20c, niin onko tuossa hinnassa mukana pelkkä sähkön hinta vai sisältyykö tuohon asetukseen myös siirto ja verot?
Itsellä pyöri aikaisemmin pico w -mikrokontrolleri micropython-koodilla. Se ohjasi kyllä gpio-pinnien kautta juurikin ulkoista relekorttia, mutta nyttemmin olen muuttanut sen esphome-ratkaisuun. Tuo Python-skripti toki kohtalaisen vähällä työllä taipuisi myös raspille. Löytyykö sinulta koodaustaitoa tuota kehittämään jos pistän alulle?Siirtyminen keväällä kiinteähintaisesta sopimuksesta pörssisähköön sai nyt aktivoitumaan optimoinnin osalta, kun piikit lisääntyneet syyskuun myötä. Aikaisemmin olen ajanut Fissiota Raspilla ja erillisellä ohjauskortilla. Fission korvaus Pörssärillä kiinnostaisi, koska tarkoitus on säästää rahaa. Dokumentaation mukaan Raspi Pico on tuettuna, mutta miten raspi + erillinen relekortti? Jos tuettuna, niin mitä ohjeistusta kannattaisi seurata?