Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Hah, facepöök muistutti minua 5 vuotta vanhoista asioista, kun ollaan tehty pitsaa. Nauratti miten joka kohta on muuttunut, mutta myönnän: hyvää oli sekin.
lidlin pitsakivet kokeilussa (kivi surkea tuote kotiuuniin)
1745726988752.jpeg

tavaraa kehiin. Huomaa jakamaton pikataikina, oregano, paperi ja kaulin..
1745727038991.jpeg

Tyytyväisiä oltu! ;-)
1745727134734.jpeg
 
Laitetaan tänne riitelyn keskelle L'Antica Pizzeria da Michele -näyte, joka tuli herkuteltua viime viikolla Napolissa. Suoraan sanottuna ei tullut mitään "wau" efektiä tästä pizzan pyhättönä pidetyn paikan margheritasta. Erinomaista se toki oli, mutta kymmeniä napolilaisia ravintoloita testanneena ei mitenkään hätkäyttävää.

Autenttinen napolilainen pizza on omaan järkeilyyn niin standardisoitua, ettei mitään isoja eroja pääse syntymään. Toki taikinoissa on pieniä eroja, kastike tehdään hieman eri tavalla, reunojen koko ja rakenne vaihtelee, juuston määrässä eroja jne., mutta lopulta erot on häviävän pieniä.

Kaiken kaikkiaan ehkä kuitenkin omaan makuun parhaan margheritan sai Pizzeria Starita A Materdeista. Napolissa on kuitenkin se hyvä puoli, että melkein jokaisesta raflasta saa täydellistä pizzaa, oli se sitten historiallinen paikka tai tänä vuonna avattu. Itse asiassa parhaat kokemukset oli pienissä ja tuntemattomissa paikoissa, eikä hintakaan yleensä päätä huimannut, 4-5 euroa.

Täällä kun aina tapellaan mikä on "oikein ja väärin" ja pitää tehdä sitä ja tätä, niin joo, on asioita joita olisi suotavaa tehdä ja asioita joita jättää välistä, mutta harvoin mikään on kiveen hakattua. Varsinkin jos ruokaa tehdään itselleen, niin silloin millään muulla ei ole väliä kuin sillä, että itse tykkää ja on tyytyväinen. Jos kuitenkin halutaan tietty lopputulos, niin siihen on syynsä miksi asioita tehdään kuten tehdään. Ps. Napolissakin näkee huippupizzerioiden välillä soveltamista, eikä sielläkään noudateta kaikkea kuin piru raamattua, kuten suomalaiset elitistiharrastelijat tuppaavat rinkirunkkuryhmissä tekemään. 😉

Jokainen nauttikoon pizzansa sellaisena kuin haluaa.

IMG_20250507_135024.jpg
 
Laitetaan tänne riitelyn keskelle...

Ps. Napolissakin näkee huippupizzerioiden välillä soveltamista, eikä sielläkään noudateta kaikkea kuin piru raamattua, kuten suomalaiset elitistiharrastelijat tuppaavat rinkirunkkuryhmissä tekemään. 😉

Asiallinen postaus tähän kirjoitukseen asti, hyvännäköinen pizza, nälkähän sitä tuli ja samalla nähtyä malliesimerkin suvaitsevaisuudesta.
 
Toiset suhtautuu väärin! ;-D
Minusta on aina mielenkiintosita lukea miten porukka halua tunkea joka turistiravintolaan "koska klassikko" nehän on täynnä aina meitä turisteja, ja jos rahaa ja asiakasta tunkee, niin miksi koittaa edes tehdä mitään sen kummempaa? Tämä tuntuu olevan monelle itseään talousihmisenä pitävänä liikaa vaadittua. Varmin tapa syödä jonottaen ja huonoa eikä kovin halpaa on lukea tripadvisoria ja jonottaa ömerikalaisten shotsilippisten kanssa... Jos haluaa välttämättä lukea tripadvisoria niin se näyttää listan paikoista joihin EI mennä -tietenkin ;-) -ei silti, olen minä syönyt Napolissa paikoissa joissa vain paikallisia, eikä ruoka mitenkään kummallista. Ei aina voi yllättyä positiivisesti.
 
Täytyy lisätä tähän pizzasuvaitsevaisuuteen pieni poikkeus tai pikemminkin ihmettelyn aihe.

Napolissa ja täällä Suomessakin näkee usein, että jätetään reunat syömättä. Ymmärrän jos mauttomat ja korpuks käristetyt tai raaka pullareuna turkkilaispizzeriassa ei uppoa, mut napolilaisen kohdalla saa hieman kulmakarvoja kohoamaan. 90% koko pizzan ideasta on taikinassa ja reunoissa. Niiden syömättä jättäminen on kuin menisi pihviravintolaan tilaamaan salaatin, koska ei tykkää lihasta. Miksi mennä syömään jotain mistä ei selvästi tykkää? No, antaa tietysti palaa ja itsehän siinä heittää puolet hinnasta hukkaan, mut on se samalla lievästi epäkunnioittavaa, varsinkin maassa jossa pizzaa pidetään niin pyhänä asiana.

Käsin vai haarukalla ja veitsellä on toinen kinastelun aihe. 90% paikallisista mättää sen käsin naamaan, mut ei se väärin ole syödä haarukallaan. Suomessa jostain syystä vaan kuvitellaan, että hienoa napolilaista pizzaa kuuluu syödä fine dining -tyylillä. Pizza portafoglio sais varmaan suomalaisen hämilleen. 😃
 
Täytyy lisätä tähän pizzasuvaitsevaisuuteen pieni poikkeus tai pikemminkin ihmettelyn aihe.

Napolissa ja täällä Suomessakin näkee usein, että jätetään reunat syömättä. Ymmärrän jos mauttomat ja korpuks käristetyt tai raaka pullareuna turkkilaispizzeriassa ei uppoa, mut napolilaisen kohdalla saa hieman kulmakarvoja kohoamaan. 90% koko pizzan ideasta on taikinassa ja reunoissa. Niiden syömättä jättäminen on kuin menisi pihviravintolaan tilaamaan salaatin, koska ei tykkää lihasta. Miksi mennä syömään jotain mistä ei selvästi tykkää? No, antaa tietysti palaa ja itsehän siinä heittää puolet hinnasta hukkaan, mut on se samalla lievästi epäkunnioittavaa, varsinkin maassa jossa pizzaa pidetään niin pyhänä asiana.

Käsin vai haarukalla ja veitsellä on toinen kinastelun aihe. 90% paikallisista mättää sen käsin naamaan, mut ei se väärin ole syödä haarukallaan. Suomessa jostain syystä vaan kuvitellaan, että hienoa napolilaista pizzaa kuuluu syödä fine dining -tyylillä. Pizza portafoglio sais varmaan suomalaisen hämilleen. 😃
Ainakin itsellä kirpaisee, kun antanut kaikkensa kavereille tarjottavalle pizzalle, kohottanut taikinaa 2-3 päivää, mielestään vimpan päälle tomaattikastike ja päälliset, pyöritellyt pohjan ja paistanut uunissa juuri sopivaksi. Tämän jälkeen joku jättää reunukset lautaselle.. *facepalm* Jokainen saa ravintolassa jättää reunat syömättä jos haluaa. Mutta jos lempparipizza on karvaranteen Kummisetä tai Empire niin napolilainen pizza menee ihan hukkaan tässä tapauksessa.
 
Leipä leipänä ja pizza pizzana, toisille kuten itselle se reuna on vain kahva mistä pidetään kiinni sotkematta käsiä. Ei tekisi mieleenkään tunkea suuhun.

Jokainen tavallaan.
 
Ei se sen kummallisempa ole kuin se että jätetään annoksen salaatti syömättä. Se salaatti voi olla pahaa, voi pitsankin reunat olla pahaa.. Lapset kaivaa levistäkin usein vain sisukset suuhunsa, jäätelöstä ei syödä sitä vohvelia, ja kanasta jätetään rapea nahka syömättä.
Itseäni ärsytää enemmän että pitsan kanssa juodaan limsaa ja tungetaan sitä pitsaa suuhun kuin jotain pikaruokaa tötterönä. Ulkomailla ei sentään juuri näe että lorotetaan chilikastiketta tai ketsuppia pitsan päälle. Tosin Portugalissa näin oreganoa pöydässä! ;-D Mutta siellä on niin paljon englantilaisia että ei tavallaan ihme.
 
"tötterönähän" sitä napolilaisetkin työntää pizzaa suuhun. Kärki käännetään slaissin sisään ja slaissi käännetään keskeltä päällekkäin. Pyhättönä pidetyssä Michelessäkin tarjoillaan vaan limsaa ja kaljaa. Ei siis ainakaan etiketin tai perinteiden vastaista tehdä kumpaakaan 😃

Screenshot_2025-05-07-21-32-47-11_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg
 

Statistiikka

Viestiketjuista
276 641
Viestejä
4 762 036
Jäsenet
77 512
Uusin jäsen
Jyr1

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom