Missä on kielletty vegaanilasten oikeus kouluruokaan? Kouluissa saa pyytämällä vegaaniruokaa sekä muita erityisruokavalion vaatimia ruokia.
Valtaosassa kunnissa ei todellakaan saa ilman lääkärinlausuntoa tai lausuntoa kouluterveydestä. Ihan viimeksi nuorisovaltuuston yksimielisesti esittämä asia vegaanisen vaihtoehdon tuomisesta mukaan torpattiin Seinäjoella Piia Kattelus-Kilpeläisen (ps.) aloitteesta.
Siihen tulisiko koulussa tarjota vain kasvis- vai sekaruokaa en ota kantaa.
Mutta siihen hullunkuriseen puoleen keskustelua otan: aikuiset ovat vaatimassa lasten puolesta jompaa kumpaa, ja jos lapset muodostavat jonkun kannan (kouluruokailutoimikunnat, nuorisovaltuustot) tekevät aikuiset kuitenkin päätökset välittämättä näistä pätkääkään.
Kaikkein hulluimmillaan otto-oikeudella jopa valtuustossa, vaikka teknisesti pienissä asioissa voi päättää virkamies (sivistystoimi), toimialan budjettiin mahtuvissa asioissa sivistyslautakunta, ei-toimialan, mutta kunnan budjettiin mahtuvissa kunnanhallitus, ja vasta kunnan budjetin ylittävissä (lisäbudjetoitavissa) vaadittaisiin kunnanvaltuuston päätös. Siis teknisesti. Poliittiset intohimot saa kuitenkin muuta aikaan.
No sitten se toinen hullunkurinen juttu. Aikuiset ovat usein huolissaan kasvisruoan (tai kasvispainotteisenkin ruoan) ja erityisesti kirosana vegaaniruoan ravintoarvoista.
Kuitenkin jostain syystä aikuiset eivät mitä ilmeisimmin ole lainkaan huolissaan viikonloppuisin. Kouluruoan menekki on nimittäin maanantaisin yleensä tuplat verrattuna muihin päiviin. Ja niiden epäsuosittujen ruokien kohdalla, jotka jonain muuna päivänä ei kelpaisi oikein ollenkaan, menekki maanantaisin on kuitenkin usein puolitoistakertainen.
Tästä voi varmaan tehdä valistuneen arvauksen, että osa lapsista ei ole viikonloppuna saanut ruokaa juuri ollenkaan, ja moni niistä, jotka on saaneet, on saaneet ravintoarvoltaan köykäistä ruokaa (se on toki silti voinut olla niiden herkkuja, en sitä väitä, ettei olisi). Maanantaisin on kuitenkin yleisesti ottaen viikon kovin nälkä.
Mutta joo, ajattelisin kuitenkin, että valtion ravitsemusneuvottelukunta, Ruokavirasto, THL ja OPH on ihan ammattitaitoisia instansseja näissä kouluruoka-asioissa.
Sitten kokonaan toinen asia on politiikka, mihin kouluruokailulla halutaan vaikuttaa, koska kouluruokailu on myös osa kasvatusta. En oikein tiedä kannattaako politiikkaa sotkea ihan joka asiaan, mutta kouluruokailun historiallisissa kehitysvaiheissa on kyllä sotkettu jo moneen kertaan aiemminkin, eli kai se tässäkin olisi mahdollista.