Laillisuus/moraalisuuskeskustelu näiden kauppojen kohdalla sen sijaan on aivan täyttä hevonpaskaa/salaliittohihhulointia. Noilla kauppapaikoilla voivat yksityishenkilöt myydä heidän platformin läpi omia lisenssiavaimia joten aivan samoten kuin ilmankin näitä välikäsiä, yksityishenkilöiltä ostettaessa riski on aina olemassa. Joka tapauksessa molemmat palvelut tarjoavat lisämaksua vastaan vakuutuksen viallisten lisenssiavainten varalle joten sen maksamalla ei pitäisi olla mitään ongelmaa.
Jos aletaan hiireilemään niin aivan samallalailla voidaan alkaa pohtimaan gigantin ja muiden jälleenmyyjien koko toimistusketjun kaikkien vaiheiden laillisuutta, yrityspolitiikkaa ja ties mitä diibadaabaa mutta nämä eivät ole missään määrin kuluttajan vastuulla/resurssien piirissä. Jos jotain niin paljon vituttaa että jostain saa pelejä kohtuullisilla hinnoilla niin ei muuta kuin ostamaan niitä beta-julkaistuja räkäpalloja suoraan julkaisijan omasta palvelusta 60-70e hintaan.
On kyllä todella naiivia tekstiä tai kovaa itselleen valehtelua. Varmaan olisi myös sitten OK jos kävisit Gigantista telkkarin ja myyjä tuputtaisi siihen sivuun 'aitousvakuutusta', ihan vain siltä varalta jos Samsungin aletelkku sattuisikin olemaan kiinalainen väärennys? Gigantti kun ei tiedä mistä on telkkarinsa saanut, eikä välitä. Älytön vertaus ilman mitään käsitystä yritysten toiminnasta.
G2A ja vastaavat myyjät ovat harmaata taloutta, eikä se mihinkään muutu. Osa koodeista on aitoja, osa varastettuja ja suurin osa todennäköisesti ostettu halvalla itäblokin maista, jotka sitten myydään voitolla länsimaihin. Turha luulo että porukka myisi avaimia halvalla ihan vain hyvää hyvyyttään, ilman että tekisivät voittoa. Avaimia myydään noilla sivustoilla järkyttävät määrät päivittäin ja sivustot saa niistä itselleen hyvän siivun. Tuohon kun vielä lisätään sivustojen myymä "mielenrauhan takuu" niin liikevaihto liikkuu useissa miljoonissa. Tietenkään G2A:ta ja kumppaneita ei kiinnosta koodien alkuperä kun rahaa tulee joka luukusta, eikä toiminta ole oikeastaan edes laitonta. Rikollisille puolestaan sivustot ovat helpon rahanpesun Mekka.
Isoin ongelmahan näistä sivustoista koituu pienille kehittäjille. Pelikoodeja ostetaan varastetuilla luottokorteilla, koodit dumpataan näille isoille sivustoille ja pelifirma ottaa naamaan takaisinveloitukset pankilta/luottoyhtiöltä.
Vasta viime kesänä oli kohua kun G2A myi lähes puolen miljoonan edestä indie-kehittäjän TinyBuildin pelejä ja kehittäjälle tuli tästä tappiota. Monet muutkin studiot ovat kertoneet että eivät ole laittaneet pelejään näille sivustoille, eikä kukaan yksityishenkilö hanki satoja tai tuhansia pelikoodeja myytäväksi ilman jonkinnäköistä vilppiä.
AAA-studiota pienemmälle kehittälle onkin vielä käytännössä mahdotonta tarkkailla noita koodeja ja peruutella lisenssejä, sekä pitää aspaa näihin asioihin liittyen. Semmoiseen kuluisi aivan liikaa resursseja.
Täällä esim listattuna paljon artikkeleita ja muuta juttua näistä sivustoista, vaikka onkin hieman vanha ketju.
Itsekin olen Kinguinista ja muilta sivustoilla ostanut joskus koodeja, eikä ikinä ole mitään ongelmaa tullut. Enää en koodeja noilta sivustoilta ostele, vaan etsin tarjoukset kunnollisilta jälleenmyyjiltä. Parin euron säästö ei ole itselleni sen arvoista että tukisin näitä roskasivustoja ja samalla haistattaisin paskat kehittäjälle, joka kyseisen viihteen minulle loi. Mielestäni "aitoustakuun" tulisi myös sisältyä pelin hintaan.
Ymmärän kuitenkin jos porukka tuolta avaimensa ostaa, pelien hinta on halvempi ja eettiset ongelmat voi painaa villaisella. Ei kuitenkaan pitäisi elää siinä harhaluulossa että nämä sivustot olisivat millään tapaa "legittejä" paikkoja ja harmittomia.
Jos tykkäätte jostain pelistä niin hankkikaa se kunnolliselta jälleenmyyjältä tai suoraan kehittäjältä. Näin tuette kehittäjää ja äänestätte lompakollanne, mahdollistaen kyseisten pelien kehityksen tulevaisuudessakin.