Noniin nyt on tässä kuukauden verran tullut satunnaisesti ajeltua Asus FX502VM läppärillä.
Speksit lyhyesti siis ensiksi.
-Intel Core i5-6300HQ, jossa 4 ydin turbo 2.8GHz.
-Nvidia GTX 1060 3GB (Leikkaamaton! Lisää myöhemmin ja katso lopussa olevat kuvat)
-8GB 2133MHz DDR4 muistia, tämän lisäksi yksi SODIMM paikka jonka avulla max 24GB muistia.
-256GB SSD (HFS256G39TND-N210A), Kyseessä on googlailun avulla SK Hynixin SC308 M.2 SATA SSD.
-15,6 Tuumainen 60Hz TN-Paneelilla varustettu näyttö.
Annan kovat faktat "arvostelustani" kuitenkin tähän alkuun. En ole elämässäni omistanut aikaisemmin läppäriä joten en ole kaikkein pätevin läppäreille spesifisten ominaisuuksien arvioijaksi, mutta olen ylikelloitellut työpöytäpuolella paljon erillaista rautaa, kuten C2Q Intel ajan prossuja, nykyisen Intelin core sukupolven prossuja, Nvidian Maxwell näyttiksiä ja omaa AMD R9 Nanoa ja tämän läppärin kanssa myös Pascal näyttikset ovat tulleet tutuiksi, mutta nyt itse asiaan.
Tämän läppärimallin valinta oli minulle yksinkertainen. Kyseineinen malli ostohetkellä oli
1. Halvin Pascal läppäri
2. Tavallisen näköinen, eli ei mikään "Gamer estetiikan" muotoilu- ja värihirvitys. Bonusta itselleni oli muistin päivitettävyys, vaikka vakio 8GB on nyt ihan riittävä.
Näyttö liikkuu helposti yhdellä kädellä, mutta ei kuitenkaan heilu kun näppäimistöä käytetään tai edes kun matkustin bussilla ja läppäri oli pöydällä. Chiclet näppäimistö on mukavan tuntuinen eikä painallukset ole kadonnut missään välissä. Näppäimistöstä löytyy täysikokoiset nuolinäppäimet, ja säädettävät taustavalot, jotka valaisee myös kaikki funktionäppäinten vaihtoehtotoiminnot (Siis fn näppäimen kanssa painettavat). Delete, printscreen, home jne näppäimet ovat ehkä hiukan huonossa paikassa numpadin ja backspacen takana, mutta niihin kun tottuu ei ole hirveää huolta. Touchpadin kanssa kokemus oli kuitenkin erittäin positiivinen, vaikka siitä puuttuu erilliset hiirennäppäimet oli se kuitenkin käytettävyydeltään hyvä. Windowsin asetuksista löytyvät touchpad asetukset että "Your PC has a precision touchpad", eli se tukee älyluurien tapaan monen sormen kosketusta. Koneen omia kaiuttimia en päässyt paljoa kokeilemaan, mutta ihan perushyviltä tuntui. Koneen oma äänikortti on kuitenkin hyvä, jopa parempi kuin oman pöytäkoneeni integroitu audio, joten ei mene ainakaan 3,5mm
Koneen ensimmäisessä käynnistyksessä pääsin Windowsin konffaukseen ja pääsin tärkeimpään osioo neli eli custom options josta laitoin tuttuun tapaan kaiken telemetrian ja muut jutut pois päältä. Koneeseen oli asennettu valmiiksi kaikkea Asuksen bloattia. Joitakin hyödyllisiä ja tarpeellisia ohjelmia lukuunottamatta poistin kaikki hyvin nopeasti ja ilman ongelmia.
Tänään suoritetuissa testeissä kokeilin kuinka koviin lämpötiloihin päästään perus pelitilanteissa ja täysrasituksessa. Pelitestauksessa käytin Overwatchia 1080p Epic asetuksilla, eli käytännössä maksimit. GPU lämpötilat nousivat maksimissaan sinne 80 C paikkeille ja CPUn eri ytimet pyörivät 74±3 C. Pelin aikana CPU turbotti ihan normaaliin tapaan ja GPU boostasi hetkellisesti hiukan yli 1900MHz, mutta tasaantui lopulta noin 1750MHz paikkeille, pelatessa WASD alueen näppäimet eivät kuumenneet mitenkään merkittävästi. "Täysrasitustesti" tarkoitti minulle Uniginen Heaven Extreme benchmarkkia ja samanaikaisesti Aida64 stress test vakioasetuksilla (CPU,FPU,Cache,Memory) ja silloin GPU lämpötila hyppi 81 C paikkeilla ja CPU ytimet hyppelivät 80±2 C paikkeilla. Äänekkyyttä testasin kahdella eri tavalla, ensimmäiseksi käytin pelitestissä kuulokkeita jotka eivät kuppimaisesti peitä korvia ja vähennä taustaääniä (Koss Prota Pro) jolloin tuulettimet pysty kuulemaan mutta eivät kuitenkaan häirinnyt pelaamista ja perus kuppikuulokkeet peittävät lähes täysin tuulettimen äänet. Täysrasitustestissä mölysi tuulettimet hiukan kovempaa kuin oma pöytäkoneeni coilwhinettää (kyllä, mulle sattui semmonen maanantaikappale R9 Nano joka on kuin heinäsirkkapelto enkä jaksa vaihtaa koska ei kuulu kuulokkeiden läpi ja on muuten tosi hyvä) ääni ei kuitenkaan kuulu mitenkään hirvittävän kovaa kuulokkeiden läpi täysrasituksessa.
Tavallisessa nettiselauksessa koneen olessa liitettynä verkkovirtaan hiukan coil whineä kuten
@Tuma aikaisemmin kertoi omasta MSI läppäristä, eli uskoisin tämän liittyvän integroituun näyttikseen sillä ääntä ei kuulu kun dGPU on käytössä. Näyttiksistä puheenollen, läppärin GTX 1060 3GB näytönohjain eroaa varsinaisesta työpöytäversiosta sillä että kyseessä on leikkaamaton GP106 piiri. Uskoisin itse tämän johtuvan siitä että Nvidia binnaa hyvälaatuisia näyttiksiä läppäreille ja siksi 3GB versiossakin on täydet 1280 cuda corea ja muut värmeet tallessa. Näyttis on myös ylikellotettavissa, mutta tämänhetkinen vaikutelma on että (yli)kellotus vaatii paljon säätöä sillä volttien nostoon ei ole paljon varaa virranhallinan ottaessa vastaan ja uskoisin että parhaimman suorituskyvyn saisin vähentämällä voltteja.
Prosessorin Turbo boost taajudet ovat kuitenkin ihmeellisiä. Sillä vaikka virallinen maksimi turbo 1 ytimellä on 3.2GHz, 2 ytimellä 3.0GHz ja 4 ytimellä 2.8GHz, eri stressitestien aloittaessa kellotaajuudet hyppeli 1,2,4 ytimien rasituksien kertoimien välillä hyvin oudosti mutta tasaantui tovin päästä 2,8GHz. Intel XTU ja muut ohjelmat ei anna nostaa kellotaajuuksia yhtään (prossu lukittu. Bios on myös hyvin alkeellinen, ja tarjoaa tyyliin salasanalla lukittua biossia ja boot optioita eli perus setit), mutta joitakin turbo asetuksia voi säätää (ei tärkeitä, koska prossu jaksaa turbottaa speksattuihin turbotaajuuksiin 24/7 ilman säätöä), kuitenkin tärkein asetus virrankulutuksen suhteen oli Core Voltage Offset, jonka avulla pystyin vähentämään noin 1.022V vakiojännitettä alhaisemmaksi (Testauksen alla, tätä kohtaa kirjoittaessa AIDA64 FPU testi rohmuaa bittejä noin 0.875V jännitteellä).
+Hillityt muodot, pystyy piiloittamaan power levelinsä helposti.
+Hyvä touchpad ja näppis.
+Hinta, ja siihen liittyen järkevät (tasapainoiset) komponenttivalinnat*.
+Muistin ja tallennustilan päivitettävyys.
+Suhteellisen hyvät lämpötilat ja hiljaisuus, ei kärvenny näpit pelatessa.
±TN- Paneeli, kyseinen paneeli oli hyvä TN-paneeliksi, mutta kärsii TN-paneelien tapaan huonommista katselukulmista.
-Ainoastaan yksi 3,5mm audio In/Out kombo portti.
-Bloatware.
-SATA pohjainen SSD (kuitenkin parempi kuin ei ollenkaan).
-Kannen metallipinnoite kerää sormenjälkiä ja muita jälkiä.
*Ei ole pilattu millään överi i7 ja laitettu huonoa näyttistä (tai 2 ytimistä U prossua ja kovaa näyttistä)
Ja sitten lopuksi nämä kuvat. Ensimmäisessä kuvassa löytyy näyttiksen GPU-Z tiedot joistä näkee selvästi täyden GP106 ja siihen liittyvät asiat kuten 48ROPs ja 1280Cuda. Toisessa kuvassa postaushetken Aida64 testit jolla kokeilen maksimi alivoltitusta. Alkupäässä oleva lämpöjen putoaminen johtuu siitä että unohdin laittaa läppärin kiinni seinään ja kun huomasin oli 10% akkua jäljellä.