Palkittu kerrostalo osoittautui seulaksi Helsingin Jätkäsaaressa – kukaan ei tiedä, mistä vesi vuotaa ihmisten koteihin
Jätkäsaaren ”Pitsitalon” rakentanut yhtiö kertoo ryhtyneensä toimiin vuotojen suhteen heti, mutta asukkaat eivät ole huomanneet mitään.
Yhdessä asunnossa on pakkautunut vettä maalipinnan alle vesikelloksi. (KUVA: HANNA-MAIJA MUSTONEN)
Kaisu Moilanen HS
Julkaistu: 31.3. 2:00 , Päivitetty: 31.3. 8:01
HELSINGIN Jätkäsaaren palkittu Pitsitalo näyttää kieriskelevän todella visaisen kosteusilmiön kanssa. Kolme vuotta sitten valmistunut asuinkerrostalo vuotaa kuin seula.
Vettä valuu asuntoihin sisälle niin, että rappaukset irtoilevat ja ovenkarmit turpoavat. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.
Ongelmat ilmenivät viime syksynä, kertoo taloon kolme vuotta sitten muuttanut
Tanja Paakkola.
”Eräänä päivänä töistä tultuani huomasin sohvatyynyn olevan aivan likomärkä”, Paakkola kuvailee. Vesi oli tullut katosta.
Toisessa asunnossa sisään valunut vesi on tehnyt vesikelloja seinän maalipinnan alle.
MIKSI asuntoihin tulee vettä ja mistä vesi on peräisin, se on edelleen suuri arvoitus.
Talon hallinnasta vastaavan Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) mukaan asuntojen vesi on todennäköisesti peräisin samasta ongelmasta, sillä asunnot sijaitsevat vierekkäin.
Tästä talosta on kyse:
Jätkäsaaren ”Pitsitalo” palkittiin vuonna 2014 Vuoden betonirakenne-palkinnolla osaavasta ja monipuolisesta betonin käytöstä. (KUVA: KAISA RAUTAHEIMO / HS)
ASUKKAAT huomasivat vuodot jo puoli vuotta sitten.
Paakkola teki asiasta ilmoituksen syyskuussa, toisessa asunnossa asuva
Hanna-Maija Mustonen lokakuussa. Asukkaiden kokemuksen mukaan vuodoille ei tuon jälkeen ole tehty käytännössä mitään.
Mustonen on ollut Hekaan yhteydessä asian tiimoilta muutamia kertoja tiedustellakseen, mitä asialle aiotaan tehdä.
Paakkolan asunnossa kävi huoltomies kaksi kertaa toteamassa kosteusvauriot. Kosteustutkija kävi paikalla kerran.
”Tämän jälkeen ei ole tapahtunut mitään, tai ainakaan meille ei ole tiedotettu. Joulukuun kokouksessa meidän isännöitsijä ei ollut edes kuullut koko asiasta, ei kosteusongelmista eikä kosteustutkijasta.”
Kosteusongelmat sen sijaan ovat jatkuneet: vesi puskee Paakkolan perheen asuntoon katon kautta.
”Olemme raaputtaneet itse pois rappausta, ettei sohva mene pilalle. On myös sellainen olo, että ilma ei vaihdu. Pyykit eivät kuivu, öisin on todella kuuma ja ilma tuntuu tunkkaiselta.”
TALON rakentaneen rakennusyhtiö NCC:n mukaan vuotokohtien alkuperää ryhdyttiin etsimään jo syksyllä. Syytä ei löydetty, ja lisätutkimukset esti pakkanen, kertoo yhtiön viestintäjohtaja
Laura Saraste-Mäkinen.
”Vuotokohtien alkuperää on etsitty muualta kuin asunnosta, ja siksi asukkaat eivät ole olleet tästä tietoisia. Heitä ei ole asiasta ikävä kyllä informoitu. Pakkasella ei haluttu avata rakenteita.”
”Asunnon yläpuolella on terassi, josta se vesi mahdollisesti tulee, joten vuotopaikkaa on etsitty muun muassa sieltä.”
HEKAN kiinteistöpäällikkö Jussi Isoaho piti Ylen haastattelussa seiniä pitkin valuvaa vettä tavanomaisena ongelmana uudisrakennuksissa.
Ovatko tämänkaltaiset ongelmat tyypillisiä?”Kyllä me on havaittu tällaisia. Vesivuotojakin tulee vastaan”, Isoaho sanoo. Myöhemmin Isoaho haluaa tehdä tarkennuksen. Hän ei pidä seinällä valuvaa vetää aivan tavanomaisena ongelmana, mutta myöntää, että sellaistakin tulee joskus vastaan.
”Virheitä esiintyy lähes kaikissa uusissa rakennuksissa. Mutta en nyt muista, milloin olisi tullut tällaista vastaan”, sanoo Hekan kiinteistöjohtaja
Vesa Jurmu. Hänen mukaan Pitsitalon ongelmat vaikuttavat yksittäisiltä rakennusvirheiltä.
”Nyt näyttäisi siltä, että kysymys on enemmän yksittäisistä virheellisistä työsuorituksista, ei koko taloa koskevasta järjestelmällisestä virheestä.”
”Vesivahingot on aina otettava vakavasti. Tässä on nyt ensin selvitettävä se syy, ennen kuin asia voidaan korjata.”
Onko sinulla kokemuksia poikkeuksellisista rakennusvirheistä tai kosteusongelmista uudisrakennuksissa? Kerro meille sähköpostilla:
kaupunki.hs@hs.fi.
Tanja Paakkolan kotiin vuotaa vettä katon kautta. (KUVA: TANJA PAAKKOLA)