Joo, tästä samasta syystä joetkaan ei lainkaan jäädy talvella, eihän? Olisiko kuitenkin niin, että se avantopumpun idea (isossa vesialueessa: meri, järvi, joki, ..) on kierrättää vettä ja tuoda lämpimämpää vettä pohjasta ja siten pitää avanto sulana. Jossain järvessä tai joessa sitä lämpimämäpää vettä riittää, harvoin menee pohjaan saakka jäähän. Mutta pienessä kylmävesialtaassa saattaa loppua se kierrätettävä lämpöenergia kesken. VIrtaava joki jäätyy hitaammin/myöhemmin kuin seisova järvi, koska sitä lämmintä vettä sekoittuu siihen pintaveteen virtauksen vuoksi.
Pumpusta tulee lämpöä, toki. Jos uppopumpun teho on vaikkapa 300 wattia. Jos sen hyötysuhde on vaikkapa surkea 30-60% (otetaan tästä keskiarvo 45%): Lämmöksi menee 165 wattia. Luuletko, että tämä riittää pitämään altaan hyvin sulana? Tästä tulee se lisäongelma, koska lämpö tulee uppopumpusta, tarkoittaa että vesi liikkuu ja haihtuu paljon tehokkaammin kuin seisova vesi.
ChatGPT:n avustuksella karkeasti laskien (paljon muuttujia: eristyksen taso, ulkolämpätila, vesitilavuus, ...): erittäin hyvin eristetyllä altaalla, jollain 500+ watin uppopumpulla jossa huono hyötysuhde vesi voisi pysyä sulana jos ulkolämpötila on keskimäärin -5 astetta. Mutta sittenkin kannattaa miettiä, että olisiko kustannustehokkaampaa lämmittää uppovastuksella, niin ei energiaa kuluisi haihtumiseen niin paljon.