Liisinkiin voi jollain tapaa verrata ja jos liisinki hinnasta ottaa jonkun 20% pois niin saa omakustanne hinnan.
Mun mielestä ainakin tm:n käyttötesteissä on laskettu kyllä ihan kaikki autoon liittyvät kulut renkaita, huoltoja ja korjauksia myöten. Pysäköinti ja peseminen noista puuttuu, mutta ne nyt saanee itse laskettua.
Kyllähän
uudelle autolle on kohtalaisen helppoa laskea kustannuksia, vaan harvalla meistä on aidosti taloudelliset perusteet uuteen autoon. Mutta ei siltikään ole tullut usein sellaista laskelmaa vastaan, jossa kaikki kulut olisi.
Eräs käytetyn auton myyjä tosin oli säilyttänyt kaikki pesukuittinsa ja ne muodostivatkin yhden suurimmista menoeristä koko omistushistoriassa. Kyllä niin on, että jollei kaikkia kuluja laske niin yllätyksiä tulee varmasti. Siinä mitä itse olen laskenut pariin eri otteeseen autoilu-uran varrella, niin ne loppusummat ovat olleet ihan kauhistuttavia siihen verrattuna mitä on pika-analyysillä tullut luultua. Ja yleensä on kokonaisbudjettia kuitenkin rakennettu noiden karkeiden arvioiden perusteella. Ei se budjetti toimi jos on laskettu kertoimella 0.5 kaikki pieleen, kuten itselleni on käynyt ilman tarkkaa laskemista.
Jos auto jo löytyy niin se on maailman helpoin homma. Kaikki kuluut vuoden aikana ylös ja jakaa 12, mutta tässä tapauksessa vissiin ei ole autoa?
Ainakin omalla kohdalla auton kulujen laskenta vaatisi ainakin parin, ellei useammankin vuoden otannan, että niihin saisi jotain järkeä. Saattaa mennä yksi tarkasteluvuosi että huoltoja tai korjauksia ei juuri tarvitse tehdä öljynvaihdon lisäksi, mutta sitten toiselle vuodelle tuleekin joku yllättävä vika + jarruremppa tai muuta isoa määräaikaishuoltoa, niin helposti voi mennä tonni jo niihin.
No sepä se. Esimerkiksi viimeisin käyttöauto oli ajossa 7 vuotta ja 2 kuukautta. Mutta isommat korjaukset tulivat ihan alussa ja ihan lopussa; kulukeskiarvo ei kerro paljoakaan siitä mitä olisi odotettavissa tulevaisuudessa.
Kulut kasaantuvat ja kun on viisaasti valittu auto, niin yksikin korjauskeikka muuttaa kokonaiskuluja rajusti, kun yleensä ei ole mitään tarvinnut korjata. Samalla kun tähän autoon tein laskelmia niin yleishintataso oli aivan toinen kuin nyt, joten ennustetta tai vertailua muuhun on todella vaikeaa tehdä. Kun tiedetään lisäksi, että auto kannattaa omistaa mahdollisimman pitkään niin kulujen seuranta vaikeutuu entisestään hintatason nousun korostuneesti värittäessä kuluhistoriaa.
Olisi tosi hyödyllistä, jos jossain olisi kerätty oikeasti vertailukelpoista dataa autoilun kuluista siinä vinkkelissä missä yritetään optimoida kuluja - silloinhan uusi tai uudehko auto ei tule kysymykseen, mutta vanhempien kohdalla tarvittaisiin todella pitkää ja tarkkaa kuluseurantaa. Nimittäin ainakin se on varmaa, että autoilu on todella paljon kalliimpaa kuin mitä ne "isot toistuvat maksut" pelkästään antavat ymmärtää. Jos hyvin osaisi tutkia alaa, niin voisi kuitenkin löytää sen optimin, missä saa haluamaansa vastinetta rahalle, eli mieluisen kulkuneuvon, ilman että kustannukset ovat väkivaltaiset.
Nettipankista saa kivasti tiedot exceliin.
Visa täytyy ainakin OP:ssa manuaalisesti näpytellä, muttei siellä ole kuin muutama tapahtuma kuussa. Mobilepayt tai suorotoistot.
Tyhmä kysymys: kuinka ne siirretään sieltä Exceliin?
Siitä lähtien, kun olen omillani ollut, olen pitänyt yksinkertaista mutta tarkaa kuukausitason kulu- ja tuloseurantataulukkoa Google Sheetissä. Maailman yksinkertaisin asia.
Loistava esimerkki. Paljonko suunnilleen vaatii ajankäyttöä tuollaisen seurannan ylläpito?
Amen. Jonkinlainen taloustaitojen optus koulussa olisi kyllä paikallaan. Vaan mahtaisiko mitään auttaa...
Itsekin tiedän useamman henkilön, joilla raha polttaa niin, että ihan sama mitä tulee, niin kaikki menee.
Eihän se kaikille vaan auta. Monella on persoonallisuus sellainen, ettei järjellä pysty hallitsemaan tilannetta, vaikka muuten pää toimisikin. Sitten on erilaiset riippuvuudet ja mielenterveyden ongelmat, jotka ovat tosi yleisiä tässä hyvinvointivaltiossa. Ja joillain on sellainen tuttavapiiri, että raha menee sinne eikä kiellot auta. Hyvä kysymys on kyllä miksi oppia ei kouluissa jaeta, kun useimmille ihmisille se kuitenkin olisi varmasti hyödyksi.
Monelle vois olla helpompaa, jos ymmärtäisi korkoa korolle efektin. Hetki epämukavammin voi olla pidemään päälle mukavampaa. 100k sijoituksissa, 5-10% tuotto niin 5ke-10ke vuodessa ylimääräistä rahaa. Jos valuu kaikki raha käsien välistä kulutukseen niin ei koskaan pääse "Helpommalla".
Universumin vahvin voima kuulemma. Mikähän muuten mahtaa olla realistinen tuotto-odotus inflaation jälkeen? Netti on pullollaan "opetusvideoita", joissa mainosten lomassa unohtuu se inflaatio mainita. Mutta jos maksaa tuotosta verot sekä vielä uudelleenverotuksen inflaation muodossa, niin eikö se aika rajusti syö tuota kerrannaisvaikutusta?