Painonpudotusprojekti ruokavaliolla, ruokailuvinkit, reseptit, jne. (vähähiilarinen)

Lihominen ja laihduttaminen ei ole mitään avaruustiedettä. Ne, jotka yrittää siitä sitä tehdä, on yleensä niitä jotka yrittää tehdä sillä bisnestä. Ihmisen elopaino tottelee kyllä vallan mainiosti kaavaa "energian saanti - energian kulutus = painonmuutos".

Laihdutukseen (tai vastaavasti lihotukseenkin) tarvitsee digitaalisen keittiövaa'an, kirjanpitoon oman mielen mukaan Excelin/LibreOffice Calcin/MyFitnessPalin/ruutupaperia+kynän. Ravintotiedot pakkauksista tai www.fineli.fi. Siinä missä energiansaannin arviointi on kohtuu simppeliä itse omat ruuat laittaen tai eineksiä syöden tai vaikkapa mäkkärissä/hesessä päivittäiset kalorinsa noutaen niin oman energiankulutuksen arvioiminen eksaktisti on koti-oloissa hankalaa.

Vaaka kertoo totuuden siitäkin jo muutamassa viikossa ja energiankulutuksensa pystyy epäsuorasti laskemaan aika tarkkaankin siitä kirjanpidostaan. Kun yrittää syödä päivittäin vaikkapa sen 500-1000 kcal vähemmän kulutukseensa nähden niin toki siinäkin on jo turvamarginaalia riittävästi. Jos paino ei lähde putoamaan niin kalorirajoitustaan on rukattava vastaavasti ja seurattava vaikutusta.

Mitä syö yms. on sitten jo henkilökohtainen preferenssi esim. noin niinkuin nälänhallinnan kannalta. Energia on energiaa sai sen sitten mistä ravinnosta vaan. Kaikkea voi siis periaatteessa syödä, juoda kaljaa ja vetää pakastepizzan perjantaina, kunhan kirjaa sen ja ei anna kalorirajojen paukkua.

Riittävien yöunien näytöt lienevät kiistattomat. No onhan se selvä että kun nukut niin et mässytä. :D

Loppukevennyksenä video, mutta laihduttajalle lopussa tiivistettnä mikä homman perusidea on:
 
Monesti ylimääräiset kalorit on enemmän niitä "piilossa" olevia. Eli niitä ei miellä "epäterveellisiksi", mutta ovat "turhia".
Pahoittelut useista lainausmerkeistä.

Esim jos vaihtaa kaiken juotavan veteen ja kahvitauoilla jättää pullan pois.
Tai ei ota sitä joka kerta - riipuen lähtötasosta.

Juotavien (esim maito ja mehut) mukana tulee paljon energiaa jota ei yleensä hoksaa.
Keittiön ohi kulkiessa napattu naposteltava on myös sitä.
 
Lihominen ja laihduttaminen ei ole mitään avaruustiedettä. Ne, jotka yrittää siitä sitä tehdä, on yleensä niitä jotka yrittää tehdä sillä bisnestä. Ihmisen elopaino tottelee kyllä vallan mainiosti kaavaa "energian saanti - energian kulutus = painonmuutos".

Laihdutukseen (tai vastaavasti lihotukseenkin) tarvitsee digitaalisen keittiövaa'an, kirjanpitoon oman mielen mukaan Excelin/LibreOffice Calcin/MyFitnessPalin/ruutupaperia+kynän. Ravintotiedot pakkauksista tai www.fineli.fi. Siinä missä energiansaannin arviointi on kohtuu simppeliä itse omat ruuat laittaen tai eineksiä syöden tai vaikkapa mäkkärissä/hesessä päivittäiset kalorinsa noutaen niin oman energiankulutuksen arvioiminen eksaktisti on koti-oloissa hankalaa.

Vaaka kertoo totuuden siitäkin jo muutamassa viikossa ja energiankulutuksensa pystyy epäsuorasti laskemaan aika tarkkaankin siitä kirjanpidostaan. Kun yrittää syödä päivittäin vaikkapa sen 500-1000 kcal vähemmän kulutukseensa nähden niin toki siinäkin on jo turvamarginaalia riittävästi. Jos paino ei lähde putoamaan niin kalorirajoitustaan on rukattava vastaavasti ja seurattava vaikutusta.

Mitä syö yms. on sitten jo henkilökohtainen preferenssi esim. noin niinkuin nälänhallinnan kannalta. Energia on energiaa sai sen sitten mistä ravinnosta vaan. Kaikkea voi siis periaatteessa syödä, juoda kaljaa ja vetää pakastepizzan perjantaina, kunhan kirjaa sen ja ei anna kalorirajojen paukkua.

Riittävien yöunien näytöt lienevät kiistattomat. No onhan se selvä että kun nukut niin et mässytä. :D

Loppukevennyksenä video, mutta laihduttajalle lopussa tiivistettnä mikä homman perusidea on:


Olet oikeassa, mut saat sen kuulostamaan tekniseltä ja liian vaikealta ihmisen toteuttaa.
Vaaittaminen vaati jo erittäin suurta itsekuria ja paneutumista.

Paljon helpompi on silmämääräisesti pienentää sitä omaa annosta kunnes henkilövaaka alkaa näyttää pienempää lukemaa.
Salaattia puolet lautasesta, niin sillä saa jo apua tarvittavan ruikaokamäärän hallintaan.

Esim Hesessä ja Mäkissä on kyllä kerrottu paljonko energiaa ateria sisältää. Esim Hesessä siellä tarjottimen paperin takana on taulukko. Vai onkohan vielä.. no joka tapauksessa ne on jossain kerrottuna.

Mielestäni ne on hyvä tietää -tasoa, mutta yleensä ihminen ei jaksa sellasia laskea alkuinnostusta pidemmälle.
 
Lihominen ja laihduttaminen ei ole mitään avaruustiedettä. Ne, jotka yrittää siitä sitä tehdä, on yleensä niitä jotka yrittää tehdä sillä bisnestä. Ihmisen elopaino tottelee kyllä vallan mainiosti kaavaa "energian saanti - energian kulutus = painonmuutos".

Laihdutukseen (tai vastaavasti lihotukseenkin) tarvitsee digitaalisen keittiövaa'an, kirjanpitoon oman mielen mukaan Excelin/LibreOffice Calcin/MyFitnessPalin/ruutupaperia+kynän. Ravintotiedot pakkauksista tai www.fineli.fi. Siinä missä energiansaannin arviointi on kohtuu simppeliä itse omat ruuat laittaen tai eineksiä syöden tai vaikkapa mäkkärissä/hesessä päivittäiset kalorinsa noutaen niin oman energiankulutuksen arvioiminen eksaktisti on koti-oloissa hankalaa.

Vaaka kertoo totuuden siitäkin jo muutamassa viikossa ja energiankulutuksensa pystyy epäsuorasti laskemaan aika tarkkaankin siitä kirjanpidostaan. Kun yrittää syödä päivittäin vaikkapa sen 500-1000 kcal vähemmän kulutukseensa nähden niin toki siinäkin on jo turvamarginaalia riittävästi. Jos paino ei lähde putoamaan niin kalorirajoitustaan on rukattava vastaavasti ja seurattava vaikutusta.

Mitä syö yms. on sitten jo henkilökohtainen preferenssi esim. noin niinkuin nälänhallinnan kannalta. Energia on energiaa sai sen sitten mistä ravinnosta vaan. Kaikkea voi siis periaatteessa syödä, juoda kaljaa ja vetää pakastepizzan perjantaina, kunhan kirjaa sen ja ei anna kalorirajojen paukkua.

Riittävien yöunien näytöt lienevät kiistattomat. No onhan se selvä että kun nukut niin et mässytä. :D

Loppukevennyksenä video, mutta laihduttajalle lopussa tiivistettnä mikä homman perusidea on:


Laihdutusbisnes on saanut ihmisiin upotettua hyvin ajatuksen, että ihminen ei onnistu laihtumaan itse, vaan siihen tarvitaan hirveä määrä erillaisia kaupallisia palveluita ja tuotteita. Tämä on yksi eniten harmia kansanterveydelle aiheuttaneista terveysbisneksistä.

Joo okei, ihminen pystyy laihduttamaan mainitsemallasi tavallla kylmästi laskemalla energiansaannin. Tässä on kuitenkin se ongelma, että onko se toimiva laihdutustapa kuitenkaan käytännössä?

Joku autistinen päähänsä energianlaskemisen saanut veijari toki tuota tekee orjallisesti, mutta en jaksa uskoa että se ihmisillä suuremmassa mittakaavassa kovin hyvin toimii. Eli homma on liian vaivalloista ja alkuinnostuksen jälkeen homma lopahtaa... ja ihminen palaa lähtöpainoonsa.

Eli tärkeintä olisi edelleenkin se, että opitaan oikeanlaiset ruokatottumukset, eli se että syödään kun sitä energiaa tarvitaan ja riittävästi. Opetelluista käytäytymismalleista tulee pidemmän päälle tapa ja ne toteutuvat vaikkei siihen tarvitse käyttää aikaa ja ajatusta sen enempää.
 
Joo okei, ihminen pystyy laihduttamaan mainitsemallasi tavallla kylmästi laskemalla energiansaannin. Tässä on kuitenkin se ongelma, että onko se toimiva laihdutustapa kuitenkaan käytännössä?

Joku autistinen päähänsä energianlaskemisen saanut veijari toki tuota tekee orjallisesti, mutta en jaksa uskoa että se ihmisillä suuremmassa mittakaavassa kovin hyvin toimii. Eli homma on liian vaivalloista ja alkuinnostuksen jälkeen homma lopahtaa... ja ihminen palaa lähtöpainoonsa.

Eli tärkeintä olisi edelleenkin se, että opitaan oikeanlaiset ruokatottumukset, eli se että syödään kun sitä energiaa tarvitaan ja riittävästi. Opetelluista käytäytymismalleista tulee pidemmän päälle tapa ja ne toteutuvat vaikkei siihen tarvitse käyttää aikaa ja ajatusta sen enempää.
Siis eikös tämä ollutkaan tää Asperger-foorumi... ;) Nojoo, kuitenkin TechBBS audienssi huomioiden ajattelin että tuollainen rationaalis-kvantitatiivinen lähestymistapa voisi toimia monelle. :) Tärkeää, että näkee että mikä on homman juju ja että miten paljon vähemmän oikeasti pitää syödä että muutosta tapahtuu. Uusien tapojen ja tottumuksien kehittyminen vie aina muutaman kuukauden ja tuo tukee sitä että saa ns. uuden perstuntuman safkaamiseen kehitettyä itselleen.

Mutta tärkeintä on väistellä kaikenlaista äärimmäisyyttä ja näitä käärmeöljykauppiaita. Normi kotiruokaa, mutta vähemmän kuin aikaisemmin. Herkutellakin saa harkitusti ja se viiden suklaapalan Fazerin sininen maistuu tismalleen samalta kuin se 200g levy.
 
En ole koskaan ollut lihava, mutta mahan ja erityisesti kahvojen kasvaminen alkoi vituttaa. Jotkut shortsit ja housut alkoivat kiristellä vyötäröltä ja eihän ne makkarat mitenkään komeat ole :) Viime syksyllä tuli ehkä liikuttua vähän vähemmän ja osteltua sipsua ja karkkia enempi. Joulun kieppeillä aamupaino oli 70 - 71kg ja tällä hetkellä se on 65kg, itse asiassa tuo 65kg oli jo kesäkuussa ja se on vaihdellu kilon pari ylös ja pari sataa grammaa alas.

Peilistä katsomalla ja housutuntumalla, lähti juuri sieltä mistä halusinkin, mahasta ja kylhistä. Paljon miellyttävämpi olla, kun housut ei purista ja toki muutenkin fiilis parempi. Juoksulenkitkin helpompia. Itse asiassa osa shortseista on vähän liiankin isoja, mutta onneksi vyö on keksitty :) 5 - 6kg ei ole juuri mitään, mutta 165cm varressa se kuitenkin näkyy. 70kg olisi ihan jees sekin, jos se vain olisi lihaksissa. Pitäisikin palata muutaman vuoden tauon jälkeen salille.

No mitä sitten tein? En laihduttanut, mutta muutin vähän elintapoja ja lisäsin liikuntaa. Palautin vähille jääneet uimakerrat ja kevään tullessa lenkkeily muuttui säännöllisemmäksi. Lisäksi Kesäkuussa hommasin maastofillarin. Suurin vaikutus oli varmasti ruokailulla ja varsinkin leivän pois jättämisellä.
  • Aamupalaksi kaurapuuroa voisilmällä tai hillolla, välillä joku rahka tms jos ei jaksa keitellä puuroa ja kahvia sitten duunissa. Tätä tosin tehnyt jo 1½ vuotta 20 vuoden kaurapuuroinhon kadottua :)
  • Lounas on aina ollut hyvä ja vaihteleva paikallisissa ravintoloissa ja lounaspaikoissa. Jatkoin jo vuosia olleella mallilla, missä otan suht vähän hiilareita (pasta, riisi, perunat). En ole mikään absolutisti, jos hiilarit sillä kertaa maistuu, niin sitten niitä otetaan enempi. Annoskoossa järki mukana, toimistoapina ei tarvitse mitään jäätäviä kasoja ruokaa :)
  • Suurin muutos oli päivällinen. Aiemmin en syönyt sitä, vaan iltasyöminen oli leipää + täytteet. Suurimman osan aikaa ruisleipää. Varsinkin ruisleivästä jäi usein ikävä turvotus. Jätin leivän kokonaan pois ja siinä sivussa tippui huomaamatta juusto ja oivariinikin melko vähiin. Toki tässäkään en ole absolutisti ja tänäänkin meni karjalanpiirakoita aamupalaksi. Nyt päivälliseksi tulee tehtyä lähinnä jotain salaattia jonkun proteiinin kanssa, salaattia tosin olen aina tehnyt pääruoaksikin. Kana, kala tai jotain muuta lihaa mukaan. Välillä paistelee jotain valmis kasviksia, tai ei niin terveellistä valmista gratiinia. Tai sitten keittelee valmiiksi pakkaseen vaikka vuohenjuusto-tomaatti soppaa.
  • Yksi iso muutos oli kaikki napostelu. Parin viime vuoden aikana oli syntynyt paha tapa ostaa töihin karkkia ja siinä sitten huomaamatta niitä meni, ei nyt paljon, mutta turhaa sekin vähä. Lisäksi lounaalla tuli otettua jälkkäreitä tai jotain pipareita, niistäkin kertyy paketti viikkoon helposti. Myös kauppareissuilla tuli viikollakin napattua himaan välillä joku karkki tai patukka ja viikonlopun defaultti oli sipsu ja karkkipussi. Nämä kaikki jätin pois, toki edelleenkin ostan välillä (onneksi on molemmista niitä pikkupusseja, koska pussi on aina kerta-annos :) ), eli ei mitään absolutismia. Eniten tosiaan mietitytti tuo makeiden vierotus, koska karkkia ja suklaata teki aiemmin kovasti mieli. Siinä oikeastaan otti alkuun sen absolutismi kannan, että ei yhtään ja neukkari tai lomapullat sun muut sai jäädä samalla. Ihme kyllä, karkkihimo on hellittänyt
  • Napostelussa huomasi tuon muutoksen loma ja vapaa-ajan reissuillakin. Aiemmin jossain laskureissuilla ja illanistujaisissa on tullut mätettyä sipsua ja makeisia aika paljon ja nyt ei oikeastaan yhtään
  • Olutta ja alkomaholia kuluu kuten ennenkin, muutama viikonloppuun. Tästä en karsi :)
Että näin omalla kohdalla. Nyt tuo liikunta jatkuu ja pitää koittaa saada tämä aloitettu eväsmuutoskin pitämään. Ja josko sinne salillekin jaksaisi lähteä.
 
Olisko jotain perusteita noille?
Näitä asioita on alettu tutkia vasta viime aikoina enemmälti, mutta tutkimukset viittaa siihen suuntaan, että avainasioita painonpudotuksessa on kehon hormonitasot kuten insuliini ja kortisoli, ja insuliinin tuotanto on suoraan kytköksissä siihen miten usein aterioi.

Sana "paasto" on muuten mainittu Raamatussa ilmeisesti noin 50 kertaa ja muissakin uskonnoissa se on ollut jopa tärkeämmässä roolissa, ja vaikuttaa siltä, että sen edut on tunnettu jo tuhansia vuosia...

Olisin eri mieltä kohdasta "ei ole oleellista, miten paljon syö".
Monesti ihmisellä on vääristynyt kuva, kuinka paljon on tavallinen annos. Tämä sitten suurenee pikkuhiljaa.
Enhän mä niin sanonut, ettei ruuan määrä ole oleellista, vaan ettei se ole ainoa asia, joka on oleellista.

Tasainen elämänrytmi on kaiken a ja o. Nukkumaan ja ylös samoinhin järkeviin aikoihin, niin hormooni ja tressitasot on kohdillaan. Sitten se kolme ateriaa päivässä järkevän kokoisena ja monipuolisena.
Kyllä, ja nimenomaan kaikki turha pikkunapostelu pois, ja etenkin yöllä! Kolme ateriaa päivässä tarkoittaa kolme ateriaa päivässä, eli ei sitten mitään muuta, ei edes kaloripitoisia juomia. Kaksi tai yksikin ateriaa päivässä riittää, syö sitten vaan sen verran enemmän kerralla, ja se saattaa olla parempikin idea kuin kolme ateriaa, mutta jokaisen pitää sovittaa syömisensä omaan tilanteeseen ja sitä kannattaa tehdä, mikä toimii.

Ihan olennaista on se miten paljon syö ja mihin aikaan päivästä, eli se ateriarytmi. Tuota käsitellään videolla 17 minuutista eteenpäin.

Pidemmät paastot aterioiden välissä aiheuttaa sen, että nälkä kasvaa liian suureksi, ihminen väsyy, ahdistuu, on huonolla tuulella ja lopulta syö liikaa.

Tutkitusti toimiva ohje on se, että syö heti herättyään riittävän runsaan aamiaisen.

Nämä on tuossa videolla kyllä perusteltu aivan kattavasti ja tutkimuksiin perustuen.
Jaksottainen paasto on kyllä todettu toimivaksi laihdutustekniikaksi, suosio on kovassa kasvussa ja on oikeastaan hieman vanhaa tietoa, että (aikainen) aamiainen olisi päivän tärkein ateria ja että olisi tärkeää syödä usein ja säännöllisesti.

Perinteinen laihdutuskeino eli kaloreiden leikkaaminen nimenomaan aiheuttaa noita mitä luettelit, koska ihmisen metabolismi siirtyy säästöliekille, eikä ole oikein energiaa arkisiin askareisiin, mutta painokin lähtee vähän huonosti ja tulee helposti takaisin.

Kaiken aa ja oo on insuliinitaso, joka pysyy korkealla jos ihminen syö jatkuvasti. Insuliinitaso laskee, kun ihminen pitää taukoa syömisessä, ja tämä mahdollistaa tehokkaan rasvanpolton. Se on sitten makuasia ja omasta tilanteesta kiinni, miten pitkäksi ne tauot haluaa venyttää. Mutta jatkuva syöminen ei ole hyvä strategia painonpudotuksessa. Tai sitten noudattaa 5:2 -paastoa, eli syö viisi päivää suht liberaalisti ja kahtena päivänä ei paljon mitään. Mutta niiden kahden päivän aikana ei sitten huijata!
 
Näitä asioita on alettu tutkia vasta viime aikoina enemmälti, mutta tutkimukset viittaa siihen suuntaan, että avainasioita painonpudotuksessa on kehon hormonitasot kuten insuliini ja kortisoli, ja insuliinin tuotanto on suoraan kytköksissä siihen miten usein aterioi.

Sana "paasto" on muuten mainittu Raamatussa ilmeisesti noin 50 kertaa ja muissakin uskonnoissa se on ollut jopa tärkeämmässä roolissa, ja vaikuttaa siltä, että sen edut on tunnettu jo tuhansia vuosia...


Enhän mä niin sanonut, ettei ruuan määrä ole oleellista, vaan ettei se ole ainoa asia, joka on oleellista.


Kyllä, ja nimenomaan kaikki turha pikkunapostelu pois, ja etenkin yöllä! Kolme ateriaa päivässä tarkoittaa kolme ateriaa päivässä, eli ei sitten mitään muuta, ei edes kaloripitoisia juomia. Kaksi tai yksikin ateriaa päivässä riittää, syö sitten vaan sen verran enemmän kerralla, ja se saattaa olla parempikin idea kuin kolme ateriaa, mutta jokaisen pitää sovittaa syömisensä omaan tilanteeseen ja sitä kannattaa tehdä, mikä toimii.


Jaksottainen paasto on kyllä todettu toimivaksi laihdutustekniikaksi, suosio on kovassa kasvussa ja on oikeastaan hieman vanhaa tietoa, että (aikainen) aamiainen olisi päivän tärkein ateria ja että olisi tärkeää syödä usein ja säännöllisesti.

Perinteinen laihdutuskeino eli kaloreiden leikkaaminen nimenomaan aiheuttaa noita mitä luettelit, koska ihmisen metabolismi siirtyy säästöliekille, eikä ole oikein energiaa arkisiin askareisiin, mutta painokin lähtee vähän huonosti ja tulee helposti takaisin.

Kaiken aa ja oo on insuliinitaso, joka pysyy korkealla jos ihminen syö jatkuvasti. Insuliinitaso laskee, kun ihminen pitää taukoa syömisessä, ja tämä mahdollistaa tehokkaan rasvanpolton. Se on sitten makuasia ja omasta tilanteesta kiinni, miten pitkäksi ne tauot haluaa venyttää. Mutta jatkuva syöminen ei ole hyvä strategia painonpudotuksessa. Tai sitten noudattaa 5:2 -paastoa, eli syö viisi päivää suht liberaalisti ja kahtena päivänä ei paljon mitään. Mutta niiden kahden päivän aikana ei sitten huijata!
Tässä Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. - PubMed - NCBI on tutkittu tuota pätkäpaastoa, eikä sitä todettu kovin järkeväksi, koska paastopäivinä se näläntunne ei mene ohi. Tästä seuraa että ihminen on väsynyt, kärttyisä ja ennen kaikkea kokee sen laihdutuksen epämukavaksi. Yleisestihän laihduttaessa ei pitäisi tehdä mitään mikä tuntuu epämukavalta, koska silloin muutos ei ole pysyvä.
 
Näitä asioita on alettu tutkia vasta viime aikoina enemmälti, mutta tutkimukset viittaa siihen suuntaan, että avainasioita painonpudotuksessa on kehon hormonitasot kuten insuliini ja kortisoli, ja insuliinin tuotanto on suoraan kytköksissä siihen miten usein aterioi.

Sana "paasto" on muuten mainittu Raamatussa ilmeisesti noin 50 kertaa ja muissakin uskonnoissa se on ollut jopa tärkeämmässä roolissa, ja vaikuttaa siltä, että sen edut on tunnettu jo tuhansia vuosia...


Enhän mä niin sanonut, ettei ruuan määrä ole oleellista, vaan ettei se ole ainoa asia, joka on oleellista.


Kyllä, ja nimenomaan kaikki turha pikkunapostelu pois, ja etenkin yöllä! Kolme ateriaa päivässä tarkoittaa kolme ateriaa päivässä, eli ei sitten mitään muuta, ei edes kaloripitoisia juomia. Kaksi tai yksikin ateriaa päivässä riittää, syö sitten vaan sen verran enemmän kerralla, ja se saattaa olla parempikin idea kuin kolme ateriaa, mutta jokaisen pitää sovittaa syömisensä omaan tilanteeseen ja sitä kannattaa tehdä, mikä toimii.


Jaksottainen paasto on kyllä todettu toimivaksi laihdutustekniikaksi, suosio on kovassa kasvussa ja on oikeastaan hieman vanhaa tietoa, että (aikainen) aamiainen olisi päivän tärkein ateria ja että olisi tärkeää syödä usein ja säännöllisesti.

Perinteinen laihdutuskeino eli kaloreiden leikkaaminen nimenomaan aiheuttaa noita mitä luettelit, koska ihmisen metabolismi siirtyy säästöliekille, eikä ole oikein energiaa arkisiin askareisiin, mutta painokin lähtee vähän huonosti ja tulee helposti takaisin.

Kaiken aa ja oo on insuliinitaso, joka pysyy korkealla jos ihminen syö jatkuvasti. Insuliinitaso laskee, kun ihminen pitää taukoa syömisessä, ja tämä mahdollistaa tehokkaan rasvanpolton. Se on sitten makuasia ja omasta tilanteesta kiinni, miten pitkäksi ne tauot haluaa venyttää. Mutta jatkuva syöminen ei ole hyvä strategia painonpudotuksessa. Tai sitten noudattaa 5:2 -paastoa, eli syö viisi päivää suht liberaalisti ja kahtena päivänä ei paljon mitään. Mutta niiden kahden päivän aikana ei sitten huijata!
Mitä tuohon insuliinihöpötykseen tulee niin sitä on tässä käsitelty Älä usko hömppään – osa II: insuliini ja hiilarit ovat lihomisen syy – Hulmi ja Heiskanen
 
Tässä Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. - PubMed - NCBI on tutkittu tuota pätkäpaastoa, eikä sitä todettu kovin järkeväksi, koska paastopäivinä se näläntunne ei mene ohi. Tästä seuraa että ihminen on väsynyt, kärttyisä ja ennen kaikkea kokee sen laihdutuksen epämukavaksi. Yleisestihän laihduttaessa ei pitäisi tehdä mitään mikä tuntuu epämukavalta, koska silloin muutos ei ole pysyvä.
Vuoropäiväpaasto on tosiaan aika rankka, eikä varmaan sovellu useimmille käytännössä. Sinänsähän tutkimuksessa todettiin, että se kyllä toimii.

5:2, 16:8 tai 24h paastot lienee realistisempia toteuttaa.

Sinänsähän elimistö kyllä tottuu paastoiluun, eli vuoropäiväpaastokin saattaa tuntua siedettävämmältä kun aikaa kuluu. Mutta ei paras idea aloittelijoille.

Aika vanha juttu jo, keväältä 2016. Saatan uskoa enemmän muiden asiantuntijoiden tuoreempia mielipiteitä, mutta täytyy pistää tänne linkit kehiin jossain vaiheessa kun jaksan.

Onhan hiilareita aina syöty, paljonkin, mutta nykyajan ongelma on höttöhiilarit ja niiden popsiminen pitkin päivää.

PS. Itse vedin juuri tässä 38 tunnin paaston. Ihan vaan koska halusin tietää miltä tuntuu.. Koskaan en elämässäni ole syntymäni jälkeen tietääkseni ollut yhtä pitkään syömättä mitään. Kokeilen seuraavan kerran sitten pidempää, mutta taidan kumminkin panostaa enemmän 16:8 -tyyppiseen ratkaisuun. Ja disclaimerina sellainen, että en paastoile ylipainon vuoksi vaan muista terveyssyistä.

16:8 on mielestäni helppo, ja 14:10 on jo tosi helppo. Suosittelen kyllä kokeilemaan.
 
Viimeksi muokattu:
Itse sain Atkinssilla pudotettua painoa, mutta ongelma on se induktiovaiheen ylläpito pidempään. Töissä on hankala ylläpitää diettiä, kun 20 gramman hiilihydraattiraja on niin tiukka. Lomalla se toimi kuitenkin 2 viikkoa ja paino tippui 119,5>112kg.

Ketoosin kun sai päälle niin se auttoi, mutta sen ylläpito töissä on aika vaikeaa. No ei ole paino tullut takaisin kuin n. 1-2kg, olen nyt syönyt lähinnä karpaten mahdollisimman paljon.
 
PS. Itse vedin juuri tässä 38 tunnin paaston. Ihan vaan koska halusin tietää miltä tuntuu..

16:8 on mielestäni helppo, ja 14:10 on jo tosi helppo. Suosittelen kyllä kokeilemaan.

Miltä tuntui tuo pidempi paasto? Itse yritän noudattaa tuota 14:10-16:8 väliä ja on kyllä hyvä esim vatsalle.
 
Miltä tuntui tuo pidempi paasto? Itse yritän noudattaa tuota 14:10-16:8 väliä ja on kyllä hyvä esim vatsalle.
24h menee helposti ja sen jälkeen alkoi tuntua heikommalta, mutta lisättäkööt, että mulla on tietty krooninen sairaus joka saattaa vaikuttaa asianhaaroihin.

Aion kyllä kokeilla joskus pidempääkin paastoa, ja ainahan se helpottuu kun on aiempaa "kokemusta". Paaston tarkoituksena mulla on solujen ja immuniteetin uusiutuminen ja kehon puhdistuminen.

Mutta tuollainen 16:8 -tyyppinen pätkäpaasto on se, jota yritän noudattaa ihan pysyvämmin nyt. Ei ole kovin vaikeaa, ja tuntuu olevan mulle jopa luontaista, koska herätessä ei koskaan ole mikään erityisen kova nälkä ja aamupalan syöntiä voi helposti pitkittää myöhemmäksi. Kahvia tosin juon heti kun herään, mutta se ei kai ole ongelma ja saattaa olla jopa hyödyksi paastossa. Maidon lisääminen on sitten vähän paheksuttavampi juttu.

Se on kyllä jännä, että 24h paaston jälkeen jo maha tuntuu selvästi pinkeämmältä kuin vuorokausi aiemmin, siis sieltä lähtee rasvaa ihan silmissä. Enkä mä ole mikään läski, mutta onhan siellä nyt hivenen sitä rasvaa silti.
 
Viimeksi muokattu:
Kuinkas paljon joit tuon 38 tunnin aikana? Millä katkaiset paaston?
 
Kuinkas paljon joit tuon 38 tunnin aikana? Millä katkaiset paaston?
Vettä juon reilusti yleensäkin, saattaa mennä nelisen litraa päivässä tai kuumalla helteellä enemmänkin. En väitä, että se on mikään optimi keskivertoihmiselle, mutta sen verran mä tykkään juoda. Mielestäni muuten sekin on sellainen asia, joka auttaa kyllä painonhallinnassa, vaikka virallinen totuus ei tästä(kään) aina samaa mieltä olekaan.

Ihan normaalilla "aamiaisella" (keskellä päivää) lopetin paaston, en jaksanut sen enempää siinä vaiheessa hifistellä. Eli kauraleipää ja kasviksia.
 
Vuoropäiväpaasto on tosiaan aika rankka, eikä varmaan sovellu useimmille käytännössä. Sinänsähän tutkimuksessa todettiin, että se kyllä toimii.

5:2, 16:8 tai 24h paastot lienee realistisempia toteuttaa.

Sinänsähän elimistö kyllä tottuu paastoiluun, eli vuoropäiväpaastokin saattaa tuntua siedettävämmältä kun aikaa kuluu. Mutta ei paras idea aloittelijoille.

Aika vanha juttu jo, keväältä 2016. Saatan uskoa enemmän muiden asiantuntijoiden tuoreempia mielipiteitä, mutta täytyy pistää tänne linkit kehiin jossain vaiheessa kun jaksan.

Onhan hiilareita aina syöty, paljonkin, mutta nykyajan ongelma on höttöhiilarit ja niiden popsiminen pitkin päivää.

PS. Itse vedin juuri tässä 38 tunnin paaston. Ihan vaan koska halusin tietää miltä tuntuu.. Koskaan en elämässäni ole syntymäni jälkeen tietääkseni ollut yhtä pitkään syömättä mitään. Kokeilen seuraavan kerran sitten pidempää, mutta taidan kumminkin panostaa enemmän 16:8 -tyyppiseen ratkaisuun. Ja disclaimerina sellainen, että en paastoile ylipainon vuoksi vaan muista terveyssyistä.

16:8 on mielestäni helppo, ja 14:10 on jo tosi helppo. Suosittelen kyllä kokeilemaan.

Ongelma on tässä se, että onko näillä paastodieteillä suuret määrät ihmisiä onnistuneet pudottamaan painoaan tällä tavalla, siis niin että paino ei ole palannut takaisin puolenvuoden, puhumattakaan viiden vuoden kuluttua?

Laitahan nyt niitä asiantuntijoiden linkkejä kehiin, ainut tähän mennessä mainitsemasi asiantuntija opus on raamattu.

Tällä vuosisadallahan tuo syötyjen hiilareiden luonne ei ole juuri muuttunut, kuten voit todeta tuolla edellä linkittämästäni Lihastohtorin kirjoituksesta.
 
Pannaan linkkejä kunhan keritään, mutta paastohan ei siis ole mikään dieetti sinänsä, eli ei se ota varsinaisesti kantaa siihen mitä syödään sitten kun syödään. Toki järkevintä on yhdistää paasto terveelliseen ruokavalioon.

Paastohan ei sinällään ole mitään rakettitiedettä ja konseptin ymmärtäminen onnistuu jopa 6-vuotiaalta.. Kun ei syö, niin elimistön on pikku pakko polttaa varastoitua energiaa. Mutta paaston hyödyt on ilmeisesti vielä tätä yksinkertaista logiikkaa laajemmat.
 
Viimeksi muokattu:




Elokuvista voin suositella esimerkiksi:

(Fasting)

(Eat, Fast and Live longer)


Siinä jotain näin alkuun... Tolla Thomasilla on paljon paastoon liittyviä videoita, ja lääkärit Longo ja Fung ovat erittäin perehtyneitä aiheeseen.

Paastohan on kokenut nyt uuden renessanssin ihan parin viime vuoden aikana, ja kiinnostus asiaan tuntuu lisääntyvän räjähdysmäisesti. Erilaisiin tutkimuksiin viitataan noissa videoissa, enkä jaksa niitä nyt alkaa tekstimuodossa kaivamaan esille.
 
Viimeksi muokattu:
USA:ssa Googlen hakusana "fasting" suosio on nelinkertaistunut parissa vuodessa.

fastingtrends.jpg


Hakusanan "paasto" suosio on sen sijaan ollut vain pienessä kasvussa, mutta ilmeisesti Suomi tulee tässäkin asiassa pikkaisen jälkijunassa...
 
Semmoisen totean tuohon vielä 16:8 paastoon liittyen, että on erittäin hyvä työelämässä. Voi syödä ihan mitä huvittaa ja voi normaalisti lounastaa työkavereiden kanssa. Ei tarvi kärvistellä ja tuskailla joidenkin omien eväiden kanssa.
 
Mahtavaa, että täältäkin löytyy viestiketju aiheesta. Itse olen suosinut pääasiassa noin 16:8 paastoilua, joka toimii varsin helposti. Joskus paaston aikana on tullut juotua kuppi kahvia ja viikonloppuna tehtyä pekonimunakas avokadon kera heti aamulla kun se on vaan niin pirun hyvää. Paino on pysynyt aisoissa ja aamupalan siirtäminen sinne noin klo 14:00 on varsin fiksu veto sinäänsäkin, että työpaikan ravintola myy tuohon aikaan loput päivän ruoat pilkkahintaan pois. Mikäs siinä kuin poimimaan proteiinit salaatin kera halvaksi lounaaksi.

Seuraava etappi olisi sitten alkaa kunnolla ketoosille. Tästä voisi täräyttää itselle vaikka perus 30-päivän haasteen ja seurata sen aikana painonmuutosta.
 
Mahtavaa, että täältäkin löytyy viestiketju aiheesta. Itse olen suosinut pääasiassa noin 16:8 paastoilua, joka toimii varsin helposti.
Oletko havainnut millaisia muutoksia painossa tai olotilassa muuten?

Mulla kun paastoilun päämääränä ei ole painonpudotus, niin saa olla tarkkana, että ehtii syödä tarpeeksi kaloreita syömisjakson aikana.. Paastoiluahan harjoittaa jopa kehonrakentajat ja urheilijat, joille on erityisen tärkeää ehtiä syödä tarpeeksi. Painonpudottajat on tietysti asia erikseen. :)

Ilmeisesti paastoilu jopa nostaa testosteroni- ja kasvuhormonitasoja... Paastoilu voi siis olla hyödyllistä vähän jokaiselle, ja sehän onkin maailman luonnollisin asia. Sillä tavalla ihminen on suunniteltu, että välillä ei syödä, koko ajan ei mässätä. :)
 
Oletko havainnut millaisia muutoksia painossa tai olotilassa muuten?

Mulla kun paastoilun päämääränä ei ole painonpudotus, niin saa olla tarkkana, että ehtii syödä tarpeeksi kaloreita syömisjakson aikana.. Paastoiluahan harjoittaa jopa kehonrakentajat ja urheilijat, joille on erityisen tärkeää ehtiä syödä tarpeeksi. Painonpudottajat on tietysti asia erikseen. :)

Ilmeisesti paastoilu jopa nostaa testosteroni- ja kasvuhormonitasoja... Paastoilu voi siis olla hyödyllistä vähän jokaiselle, ja sehän onkin maailman luonnollisin asia. Sillä tavalla ihminen on suunniteltu, että välillä ei syödä, koko ajan ei mässätä. :)

Pätkäpaastoa kokeilin itseasiassa hieman vahingossa, koska tunsin nukahtavani iltapäivällä töissä mikäli söin aamupalan ja lounaan työkavereiden kanssa ennen puoltapäivää. Jätin siis aamupalan suosiolla pois ja venytin lounaan aikaa iltapäivälle. Tämä ratkaisi aika hyvin tuon ongelman ja tunnen muutenkin itseni virkeämmäksi kyseisellä ruokailutyylillä/-ajoituksella. Toki pyrin välttämään kovin hiilaripitoista ruokaa sen aiheuttaman insuliinipiikin takia. Satunnaiset cheattipäivät sitten erikseen.

Painoa en sinäänsä ole tarkoituksella pyrkinyt pudottamaan pätkäpaastolla. On sitä hieman lähtenyt, mutta pääasiassa suosin pätkäpaastoa tuon virkeystilan ja muiden tutkittujen hyötyjen takia.
 
Jep, mullakin on aamupala ollut aina vähän "hankala", mutta tuli syötyä, koska se on kuulemma päivän tärkein ateria... Pitäisi vaan kuunnella omaa kroppaa tarkemmin, aika usein se on oikeassa ja muut on väärässä.

Mikä on kreikkalainen aamiainen? Kahvi ja savuke. Ehkä kreikkalaiset on olleet tässä totuuden jäljillä... :D

Ja tosiaan sana "breakfast" tarkoittaa kirjaimellisesti "paaston katkaisua". Kaikki (tai no, useimmat) ihmiset paastoaa öisin nukkuessaan, mutta ei ole mikään pakko heti käydä syömään kun herää. Vetää vaikka pelkän kahvin. Siihen voi kuulemma lisätä myös hieman esim. MCT-öljyä tai kookosöljyä, eikä se vaikuta paastoon, mutta helpottaa pärjäämistä seuraavaan ateriaan asti.
 
Siis eikös tämä ollutkaan tää Asperger-foorumi... ;) Nojoo, kuitenkin TechBBS audienssi huomioiden ajattelin että tuollainen rationaalis-kvantitatiivinen lähestymistapa voisi toimia monelle. :) Tärkeää, että näkee että mikä on homman juju ja että miten paljon vähemmän oikeasti pitää syödä että muutosta tapahtuu. Uusien tapojen ja tottumuksien kehittyminen vie aina muutaman kuukauden ja tuo tukee sitä että saa ns. uuden perstuntuman safkaamiseen kehitettyä itselleen.

Laskeminen ei auta mitään, jos ihmisellä on nälkä. Aivot kyllä osaavat hoitaa niin, että ruokaa menee suusta alas vaikka kuinka laskee kun tarpeeksi pitkään kärvistelee.

Kaikista tärkeintä on siis poistaa näläntunne (siis muulla tavoin kuin mättämällä pitsaa naamaan) ja siten, että se nälkä ei tule sitten kahden kuukauden kärvistelynkään jälkeen kun keho haluaa palata taas lähtötilanteeseen tai mielellään vähän yli.

Maltillinen paastoaminen muuten auttaa myös tuon näläntunteen kuriinsaamiseksi, kunhan paaston jälkeen ei vedä heti övereitä, varsinkaan millään nopealla energialla.
 
24h menee helposti ja sen jälkeen alkoi tuntua heikommalta, mutta lisättäkööt, että mulla on tietty krooninen sairaus joka saattaa vaikuttaa asianhaaroihin.

Aion kyllä kokeilla joskus pidempääkin paastoa, ja ainahan se helpottuu kun on aiempaa "kokemusta". Paaston tarkoituksena mulla on solujen ja immuniteetin uusiutuminen ja kehon puhdistuminen.

Mutta tuollainen 16:8 -tyyppinen pätkäpaasto on se, jota yritän noudattaa ihan pysyvämmin nyt. Ei ole kovin vaikeaa, ja tuntuu olevan mulle jopa luontaista, koska herätessä ei koskaan ole mikään erityisen kova nälkä ja aamupalan syöntiä voi helposti pitkittää myöhemmäksi. Kahvia tosin juon heti kun herään, mutta se ei kai ole ongelma ja saattaa olla jopa hyödyksi paastossa. Maidon lisääminen on sitten vähän paheksuttavampi juttu.
Näläntunnehan katoaa siinä parin vuorokauden jälkeen, jos lopettaa syömisen. Sen jälkeen tuntuu vaan "tyhjältä".

Se on kyllä jännä, että 24h paaston jälkeen jo maha tuntuu selvästi pinkeämmältä kuin vuorokausi aiemmin, siis sieltä lähtee rasvaa ihan silmissä. Enkä mä ole mikään läski, mutta onhan siellä nyt hivenen sitä rasvaa silti.

Suoli tyhjenee ja neste vähenee. 24 tunnissa ei kyllä paljoakaan rasvaa ehdi palamaan.
 
Paastotessa kyllä oppii tunnistamaan milloin on oikeasti nälkä. Ne ensimmäiset mahanmöyrimiset menee ohi kun juo ison lasin vettä.
 
Pätkäpaastoaminen joustaa ja antaa anteeksi aika paljon, eli ei se ole niin tarkkaa, onko joka päivä 16:8 vai välillä 14:10 tai 18:6, tai kokonaan välipäivä (syömisessä tai paastoamisessa), eikä ruuan koostumuskaan ole niin tarkkaa. Pelkästään se auttaa huomattavasti, että lopettaa jatkuvan napostelun ja syö päivän syömiset parilla aterialla.

Mielestäni isoin ongelma nykyään on juuri jatkuva napostelu. TV:täkin katsellessa suu käy monilla ihan automaattisesti, ja pahimmat tankkaavat yölläkin kesken unien. Ja sokeripitoiset (tai keinotekoisesti makeutetut) juomat on myös kaiken pahan alku ja juuri, ja pistävät systeemit sekaisin etenkin kun niitä juo pikku hiljaa pitkin päivää.

Tämä kaikki on varsin uutta, sillä ei vielä parikymmentä vuotta sitten tällä tavalla syöpötelty eikä kitattu sokerijuomia samalla tavalla.
 
Tämä kaikki on varsin uutta, sillä ei vielä parikymmentä vuotta sitten tällä tavalla syöpötelty eikä kitattu sokerijuomia samalla tavalla.

Kyllä se paino nousee silti ihan mainiosti myös vaikkei napostelisi ikinä, eli ei tämä nyt mikään one trick pony juttu ole.

Pätkäpaaston hehkutuksessa kannattaa muistaa, että suurimmat terveydelliset hyödyt on havaittu rottakokeissa, ihmisillä ei vastaavia tuloksia ole tainnut löytyä. Mutta, jos se toimii painonhallinnassa niin ei siitä haittaakaan taida olla.

Tässä esim:
Practicality of Intermittent Fasting in Humans and its Effect on Oxidative Stress and Genes Related to Aging and Metabolism
 
Viimeksi muokattu:
Pätkäpaaston hehkutuksessa kannattaa muistaa, että suurimmat terveydelliset hyödyt on havaittu rottakokeissa, ihmisillä ei vastaavia tuloksia ole tainnut löytyä. Mutta, jos se toimii painonhallinnassa niin ei siitä haittaakaan taida olla.

Tässä esim:
Practicality of Intermittent Fasting in Humans and its Effect on Oxidative Stress and Genes Related to Aging and Metabolism
Paaston uusi tuleminen on sen verran uusi juttu, ettei ihmiskokeita ole vielä hirveästi tehty, ja miksi kukaan isoja tutkimuksia tekisikään, kun ei sillä helposti oikein rahaa pysty tekemään..

Kuitenkin joitain uusia tutkimuksia on ihmisilläkin tehty, kuten täälläkin vilahtanut tutkimus, jossa tutkittiin vuoropäiväpaaston tehoa, ja jostain kumman syystä nimenomaan vuoropäiväpaastoa on muistaakseni jossain muissakin tutkimuksissa tutkittu. Käytännössähän toi on ehkä kaikkein hankalin tapa paastota.

Neuvostoliitossa paastoa testailtiin sairauksien hoidossa ilmeisesti aika paljon, tätä on jossain dokkarissakin käsitelty.
 
Tässä areenalta löytyvässä dokumentissa käsitellään asiaa miten ruoka-aikojen vaihtelu auttaa laihtumisessa:
Dokumentissa tullaan tulokseen, että elimistö polttaa energiaa parhaiten päivällä kuin yöllä. Eli paastota kannattaisi illasta aamuun.

Lopettaa syömisen jo alkuillasta ja sysää aamupalan myöhempään aamuun.

edit. Tosin itsellä hankalaa tässä on se, että urheilut osuu aina tuonne iltapuolelle ja pakko syödä aina jotain treenin jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Itse jos käytän 16:8 paastoa, niin syömis-ikkuna on 07-15 aikaväli. Eli aamulla kun herää, niin saa heti syödä runsaan aamupalan ja "pahin" paasto-osuus menee nukkuessa.
 
Itse jos käytän 16:8 paastoa, niin syömis-ikkuna on 07-15 aikaväli. Eli aamulla kun herää, niin saa heti syödä runsaan aamupalan ja "pahin" paasto-osuus menee nukkuessa.

Toi on vaan monille hankala aika töiden puolesta jos meinaa saada riittävästi energiaa ja ravinteita syömisien aikana. Itsellä ennemminkin 14-22 jos 16:8 käyttää. Tosin monena päivänä tulee 14:10.
 
Uudessa Fasting -dokumentissa väitetään, että ihmiselle luontaisinta olisi lopettaa syöminen viimeistään joskus klo 19.00...

Kuitenkin jos ollaan realistisia, niin jokaisenhan pitää sovittaa syömiset ja syömättä jättämiset oman elämäntilanteensa mukaan.
 
Pitää myös muistaa, että elimistö (kroppa) myös tottuu melkein kaikkeen.

Eli tasaisuutta ja tottumusten vaihdossa pikkuhiljaa etenemistä.

Jos yhtäkkiä heität esim täysin kasvisruokaan tai täysin lihansyöjäksi, niin kyllähän siinä kroppa on ihmeissään.

Samoin vaikka pelkällä sokerilla eläminen.

Elimistöhän on siitä fiksu, että se osaa valmistaa tarvitsemiaan aineita.
Mutta jos sitä kokoajan sekoittaa ihmeellisillä vaihdoksilla ääripäästä toiseen, niin taitaa siinäkin olla tottumista.

Tosin joitain aineita elimistö ei osaa valmistaa eikä varastoida. En siis kannusta elämään vain yhden ruoka-aineen varassa.

Tiedän yhden tapauksen, jossa ärtyneen suolen tapauksessa lääkäri on käskenyt syömään vain pelkkää kaurapuuroa, kunnes vaiva menee ohi.
 
Tosin joitain aineita elimistö ei osaa valmistaa eikä varastoida. En siis kannusta elämään vain yhden ruoka-aineen varassa.
Taikuri Penn Jillette onnistui saamaan pysyviä tuloksia monodieetillä, syömällä pelkkää perunaa. Tuo tuskin on "paras" tapa laihduttaa, mutta whatever works man, whatever works...

Se, että miksi tuollainen monodieetti toimii, niin se voi olla yhdistelmä monista eri asioista, kuten ateriointien määrän väheneminen (pidemmät paastot välissä), kalorien väheneminen ja erityisen haitallisten ruoka-aineiden poistuminen ruokavaliosta (puhdas sokeri, vehnä yms).

Sinänsähän lyhyellä tähtäimellä monodieetien yksipuolisuus ei haittaa mitään sen enempää kuin paastonkaan. Ei elimistö siihen kuole, jossei joka päivä saakaan kaikkia mahdollisia ravintoaineita. Pitkällä tähtäimellä tietysti pitää sitten huolehtia että saa kaikkia mikroravinteita.

Ihmiskehon sitkeydestä ja sopeutuvuudesta kertoo jotain se, että esimerkiksi ukrainalainen ohjaaja Oleg Sentsov on nyt ollut jo kolme kuukautta nälkälakossa Venäjällä vankilassa ja vieläkin henki pihisee... Valokuvista päätellen tyyppi on ollut aiemmin normaalipainoinen eli ihan hirveästi ei vararavintoa ole ollut kehossa.
 
Viimeksi muokattu:
Edelleen termodynamiikan totuuksia ei päästä pakoon ja vyötärönympärys korreloi vahvan positiivisesti sen kanssa onko energiataloutemme pidemmällä aikavälillä yli- vai alijäämäinen. Toteuttaako laihdutuksensa monodieetillä 16:8 paastolla perunaa syöden on sitten ihan vaan henkilökohtaisesta preferenssistä kiinni.
 
Edelleen termodynamiikan totuuksia ei päästä pakoon ja vyötärönympärys korreloi vahvan positiivisesti sen kanssa onko energiataloutemme pidemmällä aikavälillä yli- vai alijäämäinen. Toteuttaako laihdutuksensa monodieetillä 16:8 paastolla perunaa syöden on sitten ihan vaan henkilökohtaisesta preferenssistä kiinni.
Nää on kyllä aina niin hienoja ja hyödyllisiä kommentteja :D

Valitettavasti ihminen ei kuitenkaan ole polttomoottori, saati sen yläastetasoinen yksinkertaistus.
 
Edelleen termodynamiikan totuuksia ei päästä pakoon ja vyötärönympärys korreloi vahvan positiivisesti sen kanssa onko energiataloutemme pidemmällä aikavälillä yli- vai alijäämäinen. Toteuttaako laihdutuksensa monodieetillä 16:8 paastolla perunaa syöden on sitten ihan vaan henkilökohtaisesta preferenssistä kiinni.
Tuo on hyvin yksinkertaistettua tiedettä, ja vaikka se periaatteessa pitääkin paikkaansa, niin käytännössä kokonaisuus on paljon monimutkaisempi, jossa hormoneilla on iso vaikutus asianhaaroihin.

Perinteisillä laihdutusmenetelmillä kaloreiden vähentäminen johtaa siihen, että elimistö polttaa energiaa pienemmällä liekillä eli paino lähtee hitaasti pois mutta tulee nopeasti takaisin. Ja sulla on nuutunut ja nälkäinen olo koko ajan.

Tuollainen monodieetti toimii mielestäni siksi, että siinä on kalorivajeen lisäksi muitakin aspekteja, jotka vaikuttaa asioihin "vahingossa"...
 
Viimeksi muokattu:
Tuo on hyvin yksinkertaistettua tiedettä, ja vaikka se periaatteessa pitääkin paikkaansa, niin käytännössä kokonaisuus on paljon monimutkaisempi, jossa hormoneilla on iso vaikutus asianhaaroihin.

Perinteisillä laihdutusmenetelmillä kaloreiden vähentäminen johtaa siihen, että elimistö polttaa energiaa pienemmällä liekillä eli paino lähtee hitaasti pois mutta tulee nopeasti takaisin. Ja sulla on nuutunut ja nälkäinen olo koko ajan.

Tuollainen monodieetti toimii mielestäni siksi, että siinä on kalorivajeen lisäksi muitakin aspekteja, jotka vaikuttaa asioihin "vahingossa"...
No mielestäni mikäli kuviteellinen henkilö haluaa laihtua niin hänen ei tarvitse olla biokemisti, endokrinologi tai ravitsemusterapeutti vaan vain yksinkertaisesti uskoa se perusasia, että pitää syödä vähemmän kuin mitä kuluttaa. Ja kerta laihtumisen tarvetta on niin yleensä se tarkoittaa myös sitä, että pitää syödä vähemmän kuin mitä aikaisemmin on tullut tehtyä.

Toki on mielenkiintoista miten ihmiskeho toimii, mikä vaikutus insuliinilla/ghreliinillä/leptiinillä, mikä vaikutus yöunen pituudella on nälänhallintaan yms. mutta se ei muuta yksinkertaistukseni oleellisuutta. Mihin aikaan tai aikavälillä syö, kuinka monta kertaa, millä nopeudella ja mitä, on hienosäätöä, hifistelyäkin sille joka sitä kaipaa - ja toki voi olla motivaation kannalta tärkeääkin.

Mainitsemastasi "säästöliekistä" tykätään paljon puhua ja onhan moinen ilmiö sinällään olemassakin, mutta senkään merkitystä ei voi ylikorostaa tai peloitella niitä jotka haluavat laihtua. Toki energiantarve laskee, kun ruho kevenee kun sen pitämiseen lämpimänä tai liikuttaminen paikasta toiseen kuluttaa vähemmän. Ja mikäli laihduttuaan palauttaa energiansaantinsa aikaisemmalle tasolle, niin ymmärrettävästi alkaa puntari taas lähestyä raja-arvoa, jossa suurempi energiansaanti ja lisääntyvän elopainon aiheuttama pikkuhiljaa suureneva energiankulutus taas kohtaavat. Laihtumisen suuri haaste on yrittää pitää kiinni lihaskudoksesta samalla kun antaa läskeille fudut. Eli kehonkoostumuksesta huolehtimininen on myös tärkeää, ts. voimaharjoittelu ja riittävä protskunsaanti suotavaa.
 
No mielestäni mikäli kuviteellinen henkilö haluaa laihtua niin hänen ei tarvitse olla biokemisti, endokrinologi tai ravitsemusterapeutti vaan vain yksinkertaisesti uskoa se perusasia, että pitää syödä vähemmän kuin mitä kuluttaa. Ja kerta laihtumisen tarvetta on niin yleensä se tarkoittaa myös sitä, että pitää syödä vähemmän kuin mitä aikaisemmin on tullut tehtyä.

snip

...

Oletko nyt mielestäsi kertonut myös jonkun suurenkin salaisuuden, jota kukaan muu ei ymmärrä? Sehän tässä on se pointti, että olet nyt kertomassa innokkaasti kuinka auto kääntyy kun rattia käännetään vaikka se itse ratin kääntäminen ei ole liikenteessä kenellekään millään tavalla epäselvää tai ongelma.

Ja jos kuvitteellinen henkilö laihtuisi niin yksinkertaisesti kuin esität, ei meillä olisi kuin laihoja kuvitteellisia henkilöitä. Koska näin ei ole, niin voi helposti myös päätyä johtopäätökseen, ettei tälläisillä neuvoilla kukaan tee yhtään mitään.
 
No mielestäni mikäli kuviteellinen henkilö haluaa laihtua niin hänen ei tarvitse olla biokemisti, endokrinologi tai ravitsemusterapeutti vaan vain yksinkertaisesti uskoa se perusasia, että pitää syödä vähemmän kuin mitä kuluttaa. Ja kerta laihtumisen tarvetta on niin yleensä se tarkoittaa myös sitä, että pitää syödä vähemmän kuin mitä aikaisemmin on tullut tehtyä.

Toki on mielenkiintoista miten ihmiskeho toimii, mikä vaikutus insuliinilla/ghreliinillä/leptiinillä, mikä vaikutus yöunen pituudella on nälänhallintaan yms. mutta se ei muuta yksinkertaistukseni oleellisuutta. Mihin aikaan tai aikavälillä syö, kuinka monta kertaa, millä nopeudella ja mitä, on hienosäätöä, hifistelyäkin sille joka sitä kaipaa - ja toki voi olla motivaation kannalta tärkeääkin.
Uusimpien juonenkäänteiden valossa vaikuttaa siltä, että syömisten ja syömättömyyksien rytmittäminen on tärkeää ja keskeistä pysyvien tulosten saavuttamiseksi. Kaloreiden määrä ei siis ole ainoa oleellinen asia vaan myös se, että milloin ne syö ja mistä ne kalorit muodostuu.

Syömisiä sopivasti rytmittämällä on mahdollista "huijata" kroppaa siten, ettei mitään säästöliekkiä tule vaan kroppa polttaa energiaa vähintään samaan tahtiin kuin yleensäkin.

Käytännössä siis on tärkeää syömisen vastapainoksi olla välillä myös syömättä. Jos joku vanhan koulukunnan neuvo on joskus kuulunut, että kannattaa syödä pieniä aterioita pitkin päivää jotta säilyy kylläisenä, niin toi on niin täyttä paskaa kuin voi olla. Toikin voi kyllä menetellä siinä tapauksessa, että vastapainoksi paastoat pari päivää viikossa. Se kompensoi sitten sen viiden päivän tauottoman ruokkimisen - enkä taaskaan tarkoita ensisijaisesti mitenkään kaloreiden kannalta vaan hormonien kannalta.

Itse asiassa jos paastoat kaksi päivää viikossa (tai syöt korkeintaan ~600 kaloria), niin viitenä päivänä saat suurin piirtein sikaporsastella lähes miten haluat ja silti laihdut ja tulet terveemmäksi. No ehkä ei kannata sikaporsastella, mutta ei tarvitse välttämättä mitään supertiukkaa dieettiäkään vetää viitenä päivänä. Ehkä silti helpompi lähestymistapa asiaan on monille ihmisille aikarajoitettu syöminen vuorokauden sisällä. Syöt niin kuin syöt joidenkin tuntien aikaikkunassa, ja loppuajan päivästä et sitten todellakaan syö etkä juo mitään kaloripitoisia nesteitä.
 
Viimeksi muokattu:
Eka 24h paasto takana. Muuten meni hyvin eikä kovin pahalta tuntunut mutta 16 tunnin jälkeen alkoi väsyttämään tavattomasti.
 
Mulla meni tänään 20h paastotessa ihan puoli-huomaamatta, piti vetää vaan se 16h, mutta kun ei ollut erityisen kova nälkä niin ajattelin että vedetään sitten pidempi paasto samantien...

Aika hyvin se elimistö tottuu tällaiseen rytmitykseen, ei mulle tuota mitään vaikeuksia nyt. Vaikeuksia alkaa mulla ilmetä joskus 24 tunnin jälkeen.
 
Jos painon pudotus on tavoite jollain, niin pitää muistaa myös, että rasvan polttaminen ei ole tasaisesti jatkuva.

Eli "karkkipäivät" tai muu vastaava kannattaa välillä.
Elimistö menee tosiaan säästöliekille, jos kokoajan on puutetta saadusta energiasta.

Ei hifistelyä, mutta aikaajoin saa ihan luvalla syödä mitä vain.
Vaikka arkiviikot keskittyy ja viikonloppuna syö sitä, mikä helpoiten onnistuu ja sopii muiden ihmisten rytmiin ja tapoihin.

Jos tekeminen on pakonomaista, niin sillon se ei ainakaan onnistu.

Varmasti kaikki tietää, miten asia onnistuu, mutta usein vika on siinä, että sitä yritetään ihan väkisin ja täysillä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 077
Viestejä
4 561 470
Jäsenet
75 108
Uusin jäsen
Bronto Skyleif

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom