- Liittynyt
- 21.10.2016
- Viestejä
- 4 863
Okei, startataan painonpudotusprojekti ja koitetaan lähteä vetämään tätä ruokailullisista näkökulmista. Tarkoituksena olisi puhtaasti tarjota omat näkökulmat ruoka-aineiden valintaan, resepteihin ja ajatuksiin näiden taustalla. Eli koitan tuoda sellaisia aspekteja esille, joita melko moni vastaavaan urakkaan osallistuvakin joutuisi pähkäilemään ja joiden kynnystä vastaavaan ryhtymisessä tämä viestiketju alentaisi. Samalla oma motivaatio pysyy yllä.
Lähtökohdat:
Ikää on tullut, aktiiviurheilu jäänyt ja ruuat + kalja ovat alkaneet maistua liiaksi. Painoa on kertynyt juuri yli 100kg joten nyt on aika tehdä muutos. Olen ollut aina ruumiinrakenteeltani "roteva" ja lihaksikas jonka lisäksi saliharrastusta on vähemmän tai enemmän aktiivisena taustalla vuosia. En siis minnekään 70kg painoon tule pääsemään, mutta laitetaan henkiseksi tavoitteeksi 85kg ja katsotaan minne projekti kehittyy. Tavoitteena on melko alkuvaiheessa päästä kehonkoostumusmittaukseen ja teettää mittauksia projektin edetessä.
Strategia:
Lähtökohta on säännöllinen joka-aamuinen aamupainon mittaus ja tulosten siirtäminen exceliin jossa sitten regressiosuora kuvaa painonpudotusta. Tavoite olisi ottaa nopeammalla dieetillä "helpot kilot" pois jonka jälkeen sitten pidempiaikaista muutosta elintapoihin aletaan sovittamaan ruokailutottumuksiin.
Päätin lähteä liikkeelle ketoosilla. Ketoosi tarkoittaa elimistön tilaa, jossa todella niukan hiilihydraatinsaannin takia elimistö alkaa polttamaan rasvaa pääsääntöisenä energianlähteenään. Käytännössä siis kyse on atkinsin dieetistä tai karppauksesta, miten asian itse haluaakaan mieltää. Homman hienous on siinä, että rasvaa polttaessa ei oikeastaan ole väliä palaako sitä kropasta vai syödystä rasvasta, joten miinuskaloreille meneminen on perusdieettiä helpompaa, kun elimistö valmiiksi käyttää ravintoaineenaan kropassakin ylimääräisenä olevaa rasvaa.
Mitä tämä sitten vaatii? Ketoosiin päästäkseen pitää muutamana päivänä hiilarinsaanti viedä käytännössä minimiin. Suositus aikuiselle miehelle tässä vaiheessa on 30g/pvä. Tämän jälkeen hiilareiden määrä voi nousta n. 50g kieppeille, mutta pääsääntönä mitä vähemmän, sitä parempi.
Miten alkuun?:
Aluksi tulee siis päästä ketoosiin. Itsellä on nyt toinen päivä ilman hiilareita ja hiilarihimot ovat kovat ja näläntunne vaivaa. Tähän asiaan ainoa taistelukeino on vetää lihaöverit ja rasvaa nälän poissapitämiseksi. Jos on näläntunne ja himoja niin kunnon naudanlihapihvi maustevoilla tai kanansiipiä läjä, mikä ikinä saakaan olon siedettäväksi. Kunhan ketoosi alkaa voi aloittaa kaloreiden laskemisen.
Itse aion ensimmäisen viikon ajan tunnustella ja punnita aamupainoa ja katsoa miten elimistö reagoi vähäkaloriseen ruokaan sen tarkemmin kaloreja laskematta ja tästä sitten lähdetään kaloreita pudottamaan. Aluksi en aio laskea kasvisten kaloreita vaan pitäydyn selkeästi ruokavalioon sopivissa kasviksissa. Lihan ja rasvan määrän hallinta hallitsee saatua kalorimäärää kuitenkin pääasiassa. Sitten kun ketoosiin on kunnolla päästy alan katsoa hiilarimäärän sallimaa ruokailua tarkemmin eli esim kahvimaidon paluu päivärytmiin saattaa tulla kyseeseen, mikäli muuten ruokana maistuvat kasvikset hiilarimääriltään sen sallivat.
Päivitän topikkiin mietteitä ja ajatuksiani kun ne selkenevät prosessin kuluessa.
Ruoka-aineet:
Ruoka-aineissa tulee pitäytyä rasvoissa, proteiineissa ja välttää hiilareita. Käytännössä siis kasviksista valitaan vähähiilarisia tuotteita, joiden syömisellä pyritään saamaan kroppaan kuituja, vitamiineja yms tarpeellista. Tämän lisäksi syödään sitten lihatuotteita, mereneläviä, juustoja ja rasvoja. Maitotuotteet ovat enimmäkseen kiellettyjä, mutta hiilarimäärien rajoissa voi esim kastikkeita maustaa kuohukermalla ja maidonkorvikkeista voi poimia vähäkalorisia tuotteita. Listaan aloituspostauksen loppuun karkean ruoka-aineluettelon sallituista ja kielletyistä tuotteista, jotka karkeasti sisältävät siis dieetin pelikentän.
SALLITUT RAAKA-AINEET:
LIHA
KALA
SIIPIKARJA
ÄYRIÄISET
KANANMUNAT
JUUSTOT
MUUT
SALAATTIVIHANNEKSET
Lähtökohdat:
Ikää on tullut, aktiiviurheilu jäänyt ja ruuat + kalja ovat alkaneet maistua liiaksi. Painoa on kertynyt juuri yli 100kg joten nyt on aika tehdä muutos. Olen ollut aina ruumiinrakenteeltani "roteva" ja lihaksikas jonka lisäksi saliharrastusta on vähemmän tai enemmän aktiivisena taustalla vuosia. En siis minnekään 70kg painoon tule pääsemään, mutta laitetaan henkiseksi tavoitteeksi 85kg ja katsotaan minne projekti kehittyy. Tavoitteena on melko alkuvaiheessa päästä kehonkoostumusmittaukseen ja teettää mittauksia projektin edetessä.
Strategia:
Lähtökohta on säännöllinen joka-aamuinen aamupainon mittaus ja tulosten siirtäminen exceliin jossa sitten regressiosuora kuvaa painonpudotusta. Tavoite olisi ottaa nopeammalla dieetillä "helpot kilot" pois jonka jälkeen sitten pidempiaikaista muutosta elintapoihin aletaan sovittamaan ruokailutottumuksiin.
Päätin lähteä liikkeelle ketoosilla. Ketoosi tarkoittaa elimistön tilaa, jossa todella niukan hiilihydraatinsaannin takia elimistö alkaa polttamaan rasvaa pääsääntöisenä energianlähteenään. Käytännössä siis kyse on atkinsin dieetistä tai karppauksesta, miten asian itse haluaakaan mieltää. Homman hienous on siinä, että rasvaa polttaessa ei oikeastaan ole väliä palaako sitä kropasta vai syödystä rasvasta, joten miinuskaloreille meneminen on perusdieettiä helpompaa, kun elimistö valmiiksi käyttää ravintoaineenaan kropassakin ylimääräisenä olevaa rasvaa.
Mitä tämä sitten vaatii? Ketoosiin päästäkseen pitää muutamana päivänä hiilarinsaanti viedä käytännössä minimiin. Suositus aikuiselle miehelle tässä vaiheessa on 30g/pvä. Tämän jälkeen hiilareiden määrä voi nousta n. 50g kieppeille, mutta pääsääntönä mitä vähemmän, sitä parempi.
Miten alkuun?:
Aluksi tulee siis päästä ketoosiin. Itsellä on nyt toinen päivä ilman hiilareita ja hiilarihimot ovat kovat ja näläntunne vaivaa. Tähän asiaan ainoa taistelukeino on vetää lihaöverit ja rasvaa nälän poissapitämiseksi. Jos on näläntunne ja himoja niin kunnon naudanlihapihvi maustevoilla tai kanansiipiä läjä, mikä ikinä saakaan olon siedettäväksi. Kunhan ketoosi alkaa voi aloittaa kaloreiden laskemisen.
Itse aion ensimmäisen viikon ajan tunnustella ja punnita aamupainoa ja katsoa miten elimistö reagoi vähäkaloriseen ruokaan sen tarkemmin kaloreja laskematta ja tästä sitten lähdetään kaloreita pudottamaan. Aluksi en aio laskea kasvisten kaloreita vaan pitäydyn selkeästi ruokavalioon sopivissa kasviksissa. Lihan ja rasvan määrän hallinta hallitsee saatua kalorimäärää kuitenkin pääasiassa. Sitten kun ketoosiin on kunnolla päästy alan katsoa hiilarimäärän sallimaa ruokailua tarkemmin eli esim kahvimaidon paluu päivärytmiin saattaa tulla kyseeseen, mikäli muuten ruokana maistuvat kasvikset hiilarimääriltään sen sallivat.
Päivitän topikkiin mietteitä ja ajatuksiani kun ne selkenevät prosessin kuluessa.
Ruoka-aineet:
Ruoka-aineissa tulee pitäytyä rasvoissa, proteiineissa ja välttää hiilareita. Käytännössä siis kasviksista valitaan vähähiilarisia tuotteita, joiden syömisellä pyritään saamaan kroppaan kuituja, vitamiineja yms tarpeellista. Tämän lisäksi syödään sitten lihatuotteita, mereneläviä, juustoja ja rasvoja. Maitotuotteet ovat enimmäkseen kiellettyjä, mutta hiilarimäärien rajoissa voi esim kastikkeita maustaa kuohukermalla ja maidonkorvikkeista voi poimia vähäkalorisia tuotteita. Listaan aloituspostauksen loppuun karkean ruoka-aineluettelon sallituista ja kielletyistä tuotteista, jotka karkeasti sisältävät siis dieetin pelikentän.
SALLITUT RAAKA-AINEET:
LIHA
- Kaikki lihat
KALA
- Kaikki kalat
SIIPIKARJA
- Kaikki linnut
ÄYRIÄISET
- Kaikki äyriäiset
KANANMUNAT
- Kaikki munat
JUUSTOT
- Kaikki täysrasvaiset juustot
MUUT
- Kerma
- Majoneesi
- Ranskankerma
SALAATTIVIHANNEKSET
- Lehtisalaatti
- Roomansalaatti
- Siloendiivi
- Rucola-salaatti
- Endiivi
- Punasikuri
- Salaattisikuri
- Vuonankaali
- Ruohosipuli
- Persilja
- Kurkku
- Retiisit
- Salaattifenkoli
- Selleri
- Pinaattikiinankaali
- Paprikat
- Sienet
- Oliivit
- Kesäkurpitsa
- Parsa
- Pavun lehdet
- Kukkakaali
- Tomaatti
- Sipuli
- Purjo
- Okra
- Raparperi
- Poimukaali
- Bambunversot
- Vesikastanja
- Hapankaali
- Pinaatti
- Parsakaali
- Munakoiso
- Avokado
- Kyssäkaali
- Brysselinkaali
- Sienet
- Sipulit