Sitä lähinnä mietin, että tuonhan täytyy olla jonkinlainen kompromissi ledien määrän ja sen suhteen, että mitä akusta saa irti hetkellisesti. Mietin siis, että onko tuo (XHP70.2?) sellainen ledi, joka pystyy ottamaan kaiken irti akuista eikä kahden tai useamman laittaminen paranna enää valotehoa...
Sikäli kun oletetaan teho vakioksi, emitterien määrän lisääminen kasvattaa valovirtaa, koska hyötysuhde heikkenee lähestyttäessä suurinta suorituskykyä.
Yksi oleellinen ihan oikea syy useamman emitterin käyttöönhän on ollut se, että lamppuja on rakennettu hyvin yksinkertaisella rakenteella, jossa vain jännitesovitus määrää sen, miten paljon ledi pystyy virtaa ottamaan ja akku antamaan. Yleensä niin, että kumpikaan ei ole suorituskykynsä äärirajalla. Tällöin akkua saadaan rasitettua kovemmin useamman ledin avulla, koska pienemmällä (yksittäisen ledin)virralla kynnysjännite pysyy alempana, jolloin akun napajännite saa laskea hieman alemmaksi eli (kokonais)virta voi samalla akulla ja samalla tehonsyötön tavalla olla suurempi.
Jos taas oletetaan teholähteeksi kehittynyt step up -hakkuri jota ruokitaan akulla, niin palataan täsmälleen ensimmäisen kappaleen logiikkaan. Silloin on käytettävissä tietty sähköteho(jonka jatkettua käyttöä käytännössä aina rajoittaa laitteen rungon lämpökapasiteetti). Tämä kokonaisteho jakamalla usealle emitterille saadaan - samoin kuin käyttämällä laadukkaampaa emitteriä - parempi hyötysuhde eli enemmän valovirtaa.
Jotain XHP 70.2 käytännön maksimiteho en toki muista, mutta BLF tai CPF antaa vastauksia. Sen voin varmaksi sanoa, että jos sitä käytetään vaikkapa 70 watin teholla, valovirta ei ole läheskään seitsemänkertainen verrattuna 10 watin tehoon. Sen voin myös sanoa, että markkinoiden tehokkaimmat lamput eivät edelleenkään käytä vain yhtä LEDiä(ja myös XHP 70.2 on itse asiassa array jossa useampi LED), ja myös sen, että tehokkaimmat lamput eivät vieläkään ole niitä järkevimpiä tai käytännöllisimpiä.
Emittereiden datasheetteja on usein turha edes katsoa lamppuja vertaillessa, sillä emittereitä ajetaan taskulampuissa lähes säännönmukaisesti yli speksien. Usein moninkertaisesti. Jopa valaisinrakennusprojektissa voi pärjätä ilman valmistajan dataa, koska harrastajien dataa on saatavilla ja siinä riittää asteikko paremmin.
BLF Q8 on muuten yhä hyvä kompakti teholamppu, jos ei haeta pelkästään näyttävyyttä suurimmalla hetkellisellä maksimiteholla. Laite on edullinen, luokassaan laadukas(näitä "SRK" tyylisiä on satoja variaatioita, jotka ovat lähes kaikki sontaa, ja siksi Q8 alunperin suunniteltiinkin) sekä kohtuullisen tehokas. Siinä on järkevät ominaisuudet ja rakenne, koska se on harrastajien suunnittelema, ei jonkun tacticoolia ja vilkkuvaloja pakottavan markkinamiehen. Rakenne yksinkertainen, toimii FET-virransyötöllä(pienimmillä tehoilla lineaarireguloituna), rinnankytketyllä akustolla ja ns. tavallisilla 3 voltin ledeillä(Cree XP-L). Neljällä Samsung 30Q-akulla saa takin taskuun ihan kivan kapasiteetin verrattuan yhteen tai kahteen pötköön, ja hetkellinen valovirta on silti sangen suuri. Liekö noin 4000 lumenia tuoreilla akuilla. Siis oikeasti, ei mainoksissa. Luonnollisesti lampussa on portaaton tehonsäätö ja intuitiivinen UI.