Otsalamput, käsivalaisimet, työvalot yms.

Laitatko tietoa kun saapuu, että onko tuossa vielä tosiaan 219B ja miten muisti pelaa? Vanhoissa sykli lähti aina minimistä, mutta joissain jälkimmäisissä revikoissa siirtyi aina seuraavaan tehotilaan, vaikka oli pidempäänkin sammutettuna. Pahasta PWM:stäkin taidettiin jossain vaiheessa raportoida.

Ei ole 219B enää
upload_2018-9-27_22-18-28.png

Itsekin tätä tuikkua Googlettelin, tuohon hintaan kyllä aika kiva vaihtoehto.
Tässä suunnitellut tämän joulun lahjoja, kylläkin AA lamppuja ihmetellyt mitä voisi lahjoitella mutta menisihän tuo AAA:kin. Varsinkin kun on valmiiksi se korkean CRI:n ledi, tarvitse itse modailla.
 
Pahus, sama touhu kuin BLF348:n kanssa. Otsikkoon eivät sitten viitsineet muuttaa.
 
No mitä helvettiä, lukee tuola speksilaatikossa kuitenkin että
"Emitter Brand/Type: Nichia 219B"
Pitää varmaan laittaa valivalia ja vaatia alennuksia kunhan lähtee tulemaan tänne päin :D.

Mutta ei tuossa 219B ja 219C hirveesti eroja pitäisi olla. (cri:n kannalta)


Nichia 219b vs 219c? : flashlight
Basically if you want the absolute cleanest light source you can easily obtain, then the 219b is probably the right choice, but you do give up quite a bit of output for it. The 219c is much brighter with only slightly worse tint, and even that is subjective.
 
Viimeksi muokattu:
Pahus, sama touhu kuin BLF348:n kanssa. Otsikkoon eivät sitten viitsineet muuttaa.

Tuostakaan sitten tiedä onko se 219C edelleen 4000K kun CPF:n ketjussa puhuttu että joku saanut 5000K.
Mitä nyt luin vähän lisää tuosta A01:stä niin mainitsemasi BLF-348 alkoi kiinnostamaan enemmän. Hyvin yksinkertainen ja kompakti.

Sen BLF-348 kohdalla ei vissiin muuta ole tapahtunut kuin se että 219B vaihtui 219C?
Toisaalta joku sanonut että sai 80 CRI varianttia? Tosin samasta BLF:n ketjusta bongasin että sinä sait reipas kuukausi sitten 219C 90 CRI. Oliko ne mitä tilasit kaiverruksella vai ilman?
No, oli miten oli niin voisi tuollaisia tilata pienen kasan, lahjoiksi ja miksei nyt niiksi "parempi kuin ei mitään" tuikuiksi.
Minulle kyllä kelpaa 219C:kin ja vaikka sieltä tulisikin 80 CRI niin ei se maailma siihen kaadu.

P.S. GB:n spekseissä o-rinkulan halkaisija 9mm joten heijastinkin lienee 9mm mutta satutko muistamaan (olettaen että olet mitannut) kuinka korkea se on? Rupesin siis miettimään että miltäköhän optiikka näyttäisi.. Pikaisella haulla ainakin 9mm x 6mm linssi tuli vastaan..

No mitä helvettiä, lukee tuola speksilaatikossa kuitenkin että
"Emitter Brand/Type: Nichia 219B"
Pitää varmaan laittaa valivalia ja vaatia alennuksia kunhan lähtee tulemaan tänne päin :D.

Tämähän on jokseenkin yleistä. 219C kun tuli markkinoille niin aika iso osa 219B valoista päivittynyt 219C:hen (ja ei päivitetty speksejä) tai sitten kadonnut myynnistä.
Esim Nitecoren NU20 CRI on kiven alla. Olisin tässä ostanut siskolle ja appiukolle lahjaksi jos löytyisi järkevään hintaan + luotettavalta myyjältä mutta jos ei niin ei..
Kysellyt Nitecorelta että onko se EOL vai onko 219C tulossa, viimeksi FB:n kautta tuli lähinnä diibadaabaa ja nyt pistin jenkkien maahantuojalle ja itse Sysmaxille spostia.
En kyllä pidätä hengitystä kun tässä seuraillut tilannetta kesä/heinä vaihteesta lähtien..

P.S. Tuskimpa mitään saat kun siellä kuitenkin lukee se 219C.
 
Viimeksi muokattu:
Sen BLF-348 kohdalla ei vissiin muuta ole tapahtunut kuin se että 219B vaihtui 219C? Toisaalta joku sanonut että sai 80 CRI varianttia? Tosin samasta BLF:n ketjusta bongasin että sinä sait reipas kuukausi sitten 219C 90 CRI. Oliko ne mitä tilasit kaiverruksella vai ilman?

Valtaosa tilaamistani oli BLF-kaiverruksella, mutta oli mukana jokunen ilmankin. Kaikki tähän mennessä näistä tänä vuonna ostetuista (nelisenkymmentä) ovat olleet ~5000K ja CRI90, mutta sävyssä on ollut jonkin verran eroja.

Lähes kaikki vihertävät enemmän tai vähemmän, varsinkin jos 219B-versioon vertaa, mutta tämä nyt ei ole ylläri. Valoahan noista 219C-malleista saa noin 50 % enemmän, about 50-60 lumenia.

HC-lightsilla saattaa olla vielä 219b-mallia jäljellä, mutta hintakin on suolaisempi. Kesällä tuolta ostin noita 10 kpl ja kaikki olivat erinomaisia.

Heijastin on 10,8 x 6,6 mm, linssi 10,4 x 1,1 mm.
 
Mahtaisikohan nykypäivänä jo löytyä taskulamppua joka:
- Käyttää 1x 18650 akkua
- Olisi USB ladattava
- Mielellään USB-C(koska puhelin ja muut mobiililaitteetkin on siirtymässä tähän)
- Pienehkö kooltaan
- Järkevähkö valokuvio
- Järkevähkö hinta(alle 100€)

Äkkiseltään katsoen muuten ominaisuudet täyttäviä löytyisi, Esim Manker U11, tai aiemmin triidissä mainittu Verkkokaupan Flare Globetrotter, mutta noissa ei ole vielä USB-C liittimellä tuo lataus. Tuo USB-C puute ei ole ehkä aivan täysin dealbreaker, mutta mielellään sellaisen ottaisin niin ei tarvisi ylimääräisiä microUSB johtoja/adaptereja kantaa mukana...

Onko ehdottaa jotakin lyhtyjä joista löytyisi myös tuo USB-C liittimellä oleva lataus..?

Armytek Prime C1 Pro Magnet USB
Tuollaista voin suositella. Itselleni ostin tuollaisen joku aika sitten, ja ei ole ollut ongelmia ja valotehoa riittää. Tosin on aavistuksen pienemmällä akulla mitä toivoit. Ja 10-vuoden takuu ja ip68 suojaus.
 
Suosituksia 18650-akkuja käyttävästä otsa/kypärälampusta? Joku tyyliin tämä olisi hyvä, mutta hintaa saisi olla mieluusti huomattavasti vähemmän. Kiinasta tilaaminen ei ole ongelma. Lamppu tulisi ensisijaisesti maastopyöräilyyn.

Pitikös näissä muuten käyttää ainoastaan suojapiirillisiä akkuja?
 
Pitikös näissä muuten käyttää ainoastaan suojapiirillisiä akkuja?

Suojapiirin suurin hyöty on siinä ettei liika lataaminen (paska tai tyhmä laturi) tai purkaminen ole mahdollista. Oikosulut on harvinaisempia mutta kyllä sekin on mahdollista ja siinä suojapiiri viheltää pelin poikki.
Jos valaisimessa ei ole alhaisen jännitteen varoitusta (esim. vilkkuminen) tai ihan suoraan ylipurku suojaa + et ole kovin hyvä muistamaan akun lataustilaa niin suojatun kennon ostaminen on "järkevää". Muussa tapauksessa osta tavallisia kennoja halvemmalla ja käytä niitä vuorotellen niin kestävät kauemman.

Esim tuossa linkatussa Elf C2 tuikussa on ylipurku suoja joten voit aika huoletta käyttää suojaamattomia kennoja. Lisäksi sen mukana tulee laadukas kenno, tuo 3200mAh variantti on tietääkseni LG:n MH1. (Eikä sekään ole suojattu.)

Suomesta kennoja saa esimerkiksi www.akkula.fi tai kiinasta esim Liitokala vaikkapa Aliexpressin kautta.
Esimerkiksi Samsungin 30Q on yksi suosituimmista vaihtoehdoista. Perässä seuraa mm. Panasonic NCR18650B (tai BD/BE/GA/PF jne) tai Sony VTC5A/VTC6. LG:ltä esim HG2 ja MJ1 on kovia vaihtoehtoja myös.

Tuolta voi ihmetellä eri kennojen suorituskykyä jos sellainen kiinnostaa. Valaisimille 0.5A, 1A ja 2A purkukäyrät on relevantteja.
AkkuDB: Eine Übersicht an Lithium Ionen Akkus
Flashlight information
 
Riistakameroista jää noita AA koon paristoja jotka voisi ajaa loppuun.
Samoin AA koon akkuja on kertynyt toistakymmentä ja kaikki vielä
hyväkuntoisia.

Edullisia lamppuja voisi ostaa parikin.. Ehdotuksia? Motonet,
biltema ym kauppa..
 
Haussa on nimenomaan AA paristoille lamppu. Pari riittävän tehokasta lamppua jo löytyy
ennenstään
 
Käytä riistokameraa 6V tai 12V(riippuen mallista) lyijyakulla niin säästyy paristoilta.
 
On jo osassa käytössä ja loput varustetaan akuilla kohtpuoliin.
Hyviä ja halpojakin löytyy. Pikkufikkareista esim. Thrunite T10, alta 20 EUR, jne.

Mutta vähänkään parempi lamppu tykkää kyttyrää jos syötät sille kuluneita alkaleja = yrjöää nesteet lamppuun. Ja sitten v.....taa.

Käytetty alkali on tikittävä pommi -> serriin.
 
Mulla on tämmönen Inova X1 aina taskussa. Pari vuotta sitten ebaysta 21e posteineen.
Ei se kyllä kauheasti mun käytössä paristoja kuluta, kun käytän pienissä pätkissä. Ensin ihmetellään jotain konetta sisältä ja hetkeä myöhemmin etsitään irtoruuveja lattialta sen kanssa :D Jos se nyt on kaks vuotta ollu, niin kolmas AA paristo menossa. Nappasin titaaninharmaan kun oli varaa valita, lamppu näet matkustaa avainten kanssa samassa taskussa ja kokemuksesta tiedän että musta lamppu ei ole pitkään musta siinä kyydissä.
 
Nykyisin ei paristoja enää kannata ostaa (korkeintaan Energizerin litiumeja hanskalokeron lamppuun). Alkalien vuotoriski syö pienen teoreettisen säästön jopa kelloissa ja kaukosäätimissä. Hyvät Ni-Mh akut niin halpoja ja niin hyvällä elinajalla ei optimoidulla käytölläkin, että niitä vaan kaupasta. On 2 tusinaa yli 10v. vanhaa AA/AAA akkua jotka potkii vieläkin yli 80%. Ja toiset 2 tusinaa uudempia jotka kovemman kuorman käytössä.

Ainoa poikkeus on jos on tosiaan joku vähän virtaa vievä laite joka niin nirppanokka että haluaa yli 1.3V että toimii.
 
Viimeksi muokattu:
Mulla ei ole kyllä käytössä olleissa laitteissa Alkalit vuotaneet. Ainoastaan silloin kun laite on jäänyt
unohduksiin pitkäksi aikaa patteri tyhjänä. Sekin sattunut kerran kymmeneen vuoteen..
 
Mulla on tämmöinen, tosin "vain" 11:sta ledillä ja voin suositella lämpimästi jos haluaa oikeasti tehokkaan lampun.

Super Bright 40000LM 18x CREE XM-L T6 LED 4 Modes 4x 18650 Flashlight Torch Lamp | eBay

Syö 4kpl 18650 akkuja, jotka kannattaa tilata Akkulalasta, koska eBayn akut ovat järjestäen ilmoitettua kapasitettia heikompia.

lamppu.jpg

Eikö nämä ole näitä, joissa kerrotaan ledien teoreettinen kirkkaus niiden määrällä ja laitetaan lukema mainokseen? Meinaan vaan, että eikö noissa jo joku muu kohta muodostu pullonkaulaksi eikä kirkkaus kasva suoraan suhteessa ledeja lisää latomalla?

Itelläni on joku ikivanha kolmen ledin lamppu ihan saman näköisellä rungolla ja sille luvattiin varmaan 3000 lumenia tjsp ja vaikka kirkas onkin niin tuskinpa pitää paikkaansa.

Aiheessa kun ollaan niin mikä olisi hyvä (mahdollisimman kirkas) ja kohtuuhintainen (kiinanihme) 4x18650 lamppu?
 
@Jurppii myynti-ilmoituksen lumenit voi unohtaa täysin, mutta itse lamppu on kirkkaudeltaan joka tapauksessa äärimmäisen tehokas, eikä vielä parin vuoden käytön jälkeen ole tullut tarvetta hankkia uutta.
 
Yksilediset lamput taitaa olla sellaisia, että ne näyttävät todella pitkälle, mutta eivät hajoita valoa suureksi pisteeksi joka taas helpottaa maastossa kulkemista?
 
Yksilediset lamput taitaa olla sellaisia, että ne näyttävät todella pitkälle, mutta eivät hajoita valoa suureksi pisteeksi joka taas helpottaa maastossa kulkemista?

Sitä lähinnä mietin, että tuonhan täytyy olla jonkinlainen kompromissi ledien määrän ja sen suhteen, että mitä akusta saa irti hetkellisesti. Mietin siis, että onko tuo (XHP70.2?) sellainen ledi, joka pystyy ottamaan kaiken irti akuista eikä kahden tai useamman laittaminen paranna enää valotehoa...
 
Sitä lähinnä mietin, että tuonhan täytyy olla jonkinlainen kompromissi ledien määrän ja sen suhteen, että mitä akusta saa irti hetkellisesti. Mietin siis, että onko tuo (XHP70.2?) sellainen ledi, joka pystyy ottamaan kaiken irti akuista eikä kahden tai useamman laittaminen paranna enää valotehoa...
Vaikea sanoa ja parasta olisi tietenkin jos pääsisi testaamaan ennen ostopäätöstä.

Kaverilla on vastaavan näköinen yhdellä isolla ledillä oleva lamppu ja se näytti pidemmälle kuin oma, mutta "lähitaistelussa" oli huonompi maastossa saariston pimeissä metsissä näyttämään lähelle valoa ja kirkkaus oli huomattavasti huonompi.

Otin tuosta omasta lampusta joskus järkkärillä testiksi valokuvan.

30137213863_b02acadf50_k.jpg
 
Hyviä ja halpojakin löytyy. Pikkufikkareista esim. Thrunite T10, alta 20 EUR, jne.

Mutta vähänkään parempi lamppu tykkää kyttyrää jos syötät sille kuluneita alkaleja = yrjöää nesteet lamppuun. Ja sitten v.....taa.

Käytetty alkali on tikittävä pommi -> serriin.
Tätä olin tulossa myös sanomaan. Juuri eilen siivosin toimistolaatikostoani ja wanha kunnon TI-86 löytyi parin vuoden levon jäljiltä. Totta kai se oli oksentanut. Vanhat alkaleakit oli vaikea saada töhnän keskeltä irti, mutta laskin taisi jäädä henkiin. Vuoto on kuitenkin tapahtunut kuivassa tasalämpöisessä tilassa(ei kondensiota), kontaktipinnat laitteessa ovat hyvänlaatuiset ja sitä tavallista ruosteen näköistä(niin, ruostettahan se on) vauriota ei vielä ollut havaittavissa.

Alkaleita ei pääsääntöisesti kannattaisi käyttää yhtään missään. Jos nyt on ihan pakko käyttää esimerkiksi AA-kokoa(kuten itse käytän esimerkiksi kaukosäätimissä), niin nykyaikaiset NiMH-akut ovat niin hyviä, ettei niillä enää ole juuri mitään kaukaa haettuakaan heikkoutta vrt. alkaleihin. Erikseen en haali vaivoikseni lisää AA- tai AAA-laitteita kuten valaisimia, joita saa fiksummallakin tehonlähteellä. Mieluummin löydän pitkään säilytetyn laitteen toimintakyvyttömänä purkautuneilla akuilla kuin toimintakyvyttömänä syövyttävää paskaa vuotaneilla alkaleakeilla.

Jos taas jokin AA-kokoa käyttävä laite on oikeasti tärkeä ja siihen pitää voida luottaa pitkän säilytyksen jälkeen, niin silloin käytetään litiummetalliparistoja. Hinnallahan ei tällöin ole merkitystä, eikä litiumprimääri edes ole paljon kalliimpi per hyödyksi saatu energia kuin alkaleak - saattaa joskus olla jopa halvempi. Pienillä kuormilla taitaa olla hatusta heittäen vain kaksin-tai kolminkertainen kapasiteetti, mutta isommilla ero kasvaa.

Jos itse käytän alkaleakeja, heitän paristot aina pienenkin käytön jälkeen roskiin ja vaihdan uusiin. Uusia otetaan käyttöön vain tuoreesta paketista ja kaikki muut paristot heitetään tavattaessa roskiin. Tällä välttyy näpertelyltä ja alkaleak-tapahtuman riski pienenee. Juuri eilenkin muistin kaukosäätimen alkaleakit ja kävin vaihtamassa muuten vaan uudet. Pitäisi varmaan taas sijoittaa nimh-akkuihin, kun on joutunut hävikin takia turvautumaan huonoon tekniikkaan.

Ja kyllä. Heitän alkaliparistot nimenomaan roskiin eli sekajätteeseen erotuksena muihin akkuihin ja paristoihin, jotka toimitan ohjeen mukaan kierrätykseen. Ehdotan samaa muillekin. Ohjeistus on yksinkertaistettu yksinkertaisia ihmisiä varten. Alkaleissa ei ole mitään, minkä takia niitä ei voisi heittää roskiin tai mitään arvokasta minkä vuoksi niitä kannattaisi hillota paristokoriin. On vaan todettu, että sekajätteen päätyminen akkujätteen sekaan on pienempi paha kuin myrkyllisten ja arvokkaiden materiaalien joutuminen sekajätteeseen.
 
Viimeksi muokattu:
Sitä lähinnä mietin, että tuonhan täytyy olla jonkinlainen kompromissi ledien määrän ja sen suhteen, että mitä akusta saa irti hetkellisesti. Mietin siis, että onko tuo (XHP70.2?) sellainen ledi, joka pystyy ottamaan kaiken irti akuista eikä kahden tai useamman laittaminen paranna enää valotehoa...
Sikäli kun oletetaan teho vakioksi, emitterien määrän lisääminen kasvattaa valovirtaa, koska hyötysuhde heikkenee lähestyttäessä suurinta suorituskykyä.

Yksi oleellinen ihan oikea syy useamman emitterin käyttöönhän on ollut se, että lamppuja on rakennettu hyvin yksinkertaisella rakenteella, jossa vain jännitesovitus määrää sen, miten paljon ledi pystyy virtaa ottamaan ja akku antamaan. Yleensä niin, että kumpikaan ei ole suorituskykynsä äärirajalla. Tällöin akkua saadaan rasitettua kovemmin useamman ledin avulla, koska pienemmällä (yksittäisen ledin)virralla kynnysjännite pysyy alempana, jolloin akun napajännite saa laskea hieman alemmaksi eli (kokonais)virta voi samalla akulla ja samalla tehonsyötön tavalla olla suurempi.

Jos taas oletetaan teholähteeksi kehittynyt step up -hakkuri jota ruokitaan akulla, niin palataan täsmälleen ensimmäisen kappaleen logiikkaan. Silloin on käytettävissä tietty sähköteho(jonka jatkettua käyttöä käytännössä aina rajoittaa laitteen rungon lämpökapasiteetti). Tämä kokonaisteho jakamalla usealle emitterille saadaan - samoin kuin käyttämällä laadukkaampaa emitteriä - parempi hyötysuhde eli enemmän valovirtaa.

Jotain XHP 70.2 käytännön maksimiteho en toki muista, mutta BLF tai CPF antaa vastauksia. Sen voin varmaksi sanoa, että jos sitä käytetään vaikkapa 70 watin teholla, valovirta ei ole läheskään seitsemänkertainen verrattuna 10 watin tehoon. Sen voin myös sanoa, että markkinoiden tehokkaimmat lamput eivät edelleenkään käytä vain yhtä LEDiä(ja myös XHP 70.2 on itse asiassa array jossa useampi LED), ja myös sen, että tehokkaimmat lamput eivät vieläkään ole niitä järkevimpiä tai käytännöllisimpiä.

Emittereiden datasheetteja on usein turha edes katsoa lamppuja vertaillessa, sillä emittereitä ajetaan taskulampuissa lähes säännönmukaisesti yli speksien. Usein moninkertaisesti. Jopa valaisinrakennusprojektissa voi pärjätä ilman valmistajan dataa, koska harrastajien dataa on saatavilla ja siinä riittää asteikko paremmin.

BLF Q8 on muuten yhä hyvä kompakti teholamppu, jos ei haeta pelkästään näyttävyyttä suurimmalla hetkellisellä maksimiteholla. Laite on edullinen, luokassaan laadukas(näitä "SRK" tyylisiä on satoja variaatioita, jotka ovat lähes kaikki sontaa, ja siksi Q8 alunperin suunniteltiinkin) sekä kohtuullisen tehokas. Siinä on järkevät ominaisuudet ja rakenne, koska se on harrastajien suunnittelema, ei jonkun tacticoolia ja vilkkuvaloja pakottavan markkinamiehen. Rakenne yksinkertainen, toimii FET-virransyötöllä(pienimmillä tehoilla lineaarireguloituna), rinnankytketyllä akustolla ja ns. tavallisilla 3 voltin ledeillä(Cree XP-L). Neljällä Samsung 30Q-akulla saa takin taskuun ihan kivan kapasiteetin verrattuan yhteen tai kahteen pötköön, ja hetkellinen valovirta on silti sangen suuri. Liekö noin 4000 lumenia tuoreilla akuilla. Siis oikeasti, ei mainoksissa. Luonnollisesti lampussa on portaaton tehonsäätö ja intuitiivinen UI.
 
Viimeksi muokattu:
Se tästä nyt vielä puuttuisi, että kaikenmaailman lasten lelut ja perustallaajien kaukosäätimet, peliohjaimet sun muut alkaisi nielemään jotain litiumparistoja. Jotkut Eneloopit hoitaa homman AA- ja AAA-koossa ihan mainiosti ja "alkaleakilla" :btooth: aikaansaatu härpäkkeiden hajoaminen kerran vuosikymmeneen on aika pientä verrattuna siihen mitä jollain CR123-paristojen varomattomalla käsittelyllä voi saada aikaan.

Jos nyt siis yhtään oikein ymmärsin, että minkä sortin paristojen käyttöä tuossa vaikutettiin vahvasti puoltavan...
 
Kyllä meillä on töissä lamput aa/aaa pattereilla ihan omasta päätöksestä, juurikin sen helppokäyttöisyyden ja toimivuuden takia. Viimeksi ostin 10kpl petzlin Actic(?) valoja kuukausi takaperin. Hintaa jäi 30€/kpl, toimii kolmella aaa patterilla. Suosittelen.

Ei siitä tule yhteiskäytössä mitään (tai monella edes yksilökäytössä) jos niitä vehkeitä pitää muistaa latailla ja säilytellä latureita/lataus kaapeleita.

Muutamalla sitten käytössä Fenixin usb ladattavat ostalamput/telakkaan menevät valaisimet. Pääasiassa nämäkin ovat liian tehokkaita ahtaisiin/sisätiloihin mutta ulkona hyviä vehkeitä. Ennemmin hankintaperusteena ollut "hyvän miehen lisä" henk.koht vapaa-aikaan kun tarve työssä.
 
Itse en enää käyttäisi AAA paristoja tai akkuja enää kun 18650 akkujen hinnat on jo kohtuulliset ja niiden kapasiteetti on hyvä ja saa paljon amppeereita ulos tarvittaessa?
 
Minä taas ostan juuri AA ja AAA käyttäviä laitteita, ja Eneloopit kaikkiin.

Noin 3-4 kpl on kuollut (menneet niin nolliin kuin olla voi luult) ekasta erästä jonka ostin heti kun niitä tukusta löytyi. Oliskohan 2006 ?? Loput (ostin 28 kpl ekaa sukupolvea) rokkaa edelleen. Pari jätin pakettiin ja testasin ihan kunnon kuormalla n. 7-8 vuotta oston jälkeen ja ne antoivat tehdasvirtaa n. 70+% max kapasiteetista (AA siis 2000, ei nimellisestä 1900) ja heti yli 90% yhden lataussyklin jälkeen.

Eneloop (ja nykyisin sen kopiot) on niin hyvä tuote että Sanyon inssit on luult syötetty haikaloille kun tekivät moisen ei-kaupallisen tuotteen - joka ei kuole millään.

Keskustelu lähti kuluneiden alkalien taskulamppukäytöstä. Juuri siinä, vähänkään tehokkaammassa lampussa, alkalit kyykkää ja yrjöää sisuksensa HETI pihalle. Joskus jopa testannut. Ajoin kovalla kuormalla uusia alkaleja Eag-Tacin 3xAA lampussa vähän aikaa. Noin 20 min. Tiesin että ne yrjöää. Mutta kiire tuli silti. Noin 15 min sammutuksen jälkeen oli jo pisaroittain limaa paristojen päällä, kaikkien kolmen.

Aikanaan mennyt 1 kake ja noin 3 taskulamppua pilalle alkalien takia. Ja niiden hinnalla saan kymmenittäin Enelooppeja. Yksi kirjahyllyn viilukin sai osumaa kun päiväystä reilusti jäljellä olevat vuoti paketissa.

Nyt talossa on alkaleja vain joitain nappipattereita.

Unohtakaa että Eneloop on akku. Unohtakaa kaikki "elinajan maksimoiva käyttö ja ylläpito". Kovaa tai pientä ajoa vaan. Surutta. Voihan ne kaikkein uusimmat säästää parhaimpiin lamppuihin ja muijan vibraattoriin, mihin nyt maksimikapasiteettia tarvii.
 
Viimeksi muokattu:
Onhan tuo oma Fenix hl60 Raptor otsalamppu hyvä mutta a) kaksi kertaa painavampi kuin pezl
b) tuota 950lm valotehoa ei tarvitse missään, päinvastoin vaan sokaisee muut. Yleensä käytössä 1-2 teholla viidestä vaihtoehdosta.
c) jos on unohtunut ladata niin täytyy ottaa pezl kuitenkin otsalle kun ei ole aikaa odotella.

Ja retkeilykäytössä huomannut myös sen että tuo "moonlight" on liian himmeä ja sitten taas eka valoteho jo liian kova... No kyllä sillä kävellessä pärjää
 
Itse en enää käyttäisi AAA paristoja tai akkuja enää kun 18650 akkujen hinnat on jo kohtuulliset ja niiden kapasiteetti on hyvä ja saa paljon amppeereita ulos tarvittaessa?
Suojaamattomalla 18650lla pitää ympäristö olla 100% hallinnassa. Siis lapset, koirat, kissat ja itse perjantaina. Suojatut auttaa tietysti, mutta alkaa jo maksaakin, ja edelleenkin vain 2c piiri suojana. On käytössä näitäkin, sovelluksissa missä Ni-Mh kemia ei vaan riitä.
 
Se tästä nyt vielä puuttuisi, että kaikenmaailman lasten lelut ja perustallaajien kaukosäätimet, peliohjaimet sun muut alkaisi nielemään jotain litiumparistoja. Jotkut Eneloopit hoitaa homman AA- ja AAA-koossa ihan mainiosti ja "alkaleakilla" :btooth: aikaansaatu härpäkkeiden hajoaminen kerran vuosikymmeneen on aika pientä verrattuna siihen mitä jollain CR123-paristojen varomattomalla käsittelyllä voi saada aikaan.

Jep. Onneksi CR123 alkaa olla vanhentunutta tekniikkaa. 1xAA lamput alkaa olla niin lähellä 1xCR123a valoteholtaan että silmälle tekee tiukkaa nähdä eroa.

AA Ni-Mh on niin vaaraton akku kuin olla vaan voi.

CR123 maksaa täällä järjettömästi. Ja on volatiili paristo jonka Surefire otti joskus vuonna miekka ja kivi käyttöön, kun aselamppuihin ei muita virtaa kunnolla antavia ratkaisuja ollut. Se on kameraparisto, ihan toisenlaiseen käyttöön tarkoitettu kuin mitä valaisimet on.

Harrastajat on aikaa sitten siirtyneet RCR akkuihin jos pitää tuota kokoa lampun olla.
 
Ei kai nuo riskit kuitenkaan käytännössä ole, kuin ladatessa tai akun fyysisesti vaurioituessa.

Vanhojen akkukoneiden ja läppärien akuista on noita kennoja tullut purettua ja niitä käytettyä.
Suojaamaton kenno jaksaa muutaman sekunnin potkia vajaa 100A jos sen kissa/lapsi/huolimattomuus oikosulkee rautanaulalla/henkarilla/tai ihan millä vaan...

15 sekunnissa metallinen vaatehenkari on sulanut kissasi ympärille.

Juuri kissan kuollessa akku päättää että nyt riittää kidutus, ja päästää suihkun mustaa savua, myrkkyjä (koboltti, litium, jne..) pihalle ja suihkun kipinöitä.

Joo, tämä se keskim. oikosulku.

Räjähdysvideot erikseen...

Kaikki packeistä puretut kennot on suojaamattomia...
 
Helppohan tuo on itse testata. Tarvit palamattoman pellon lainaan. Rautanaula tms rungon (wrappi pois puukolla jos on) ja plussan väliin. Pitää olla suht tukeva esine, muuten sulaa poikki ja huonot efektit..

Ja juokset ihan helvetin kovaa suojaan. Jos tulee sekunnissa silmille ei oo mun vika. Olen varoittanut.
 
Toki pitää olla tikissä oleva kenno että saa kunnon efektit aikaan.

Läppärien kennot on oikeen äkäisiä tulemaan silmille (iso kapasiteetti ja valmistajalla ei tarkoitustakaan että yhtä kennoa käpälöidään irrallaan, koskaan), mutta usein vanhoja ja väsyjä niiden kanssa leikkiessä.

Eikä suojaamattomissa 18650 kennoissa ole mitään vikaa. Niitä vaan pitää säilyttää oikein (akkukotelossa), huolehtia että wrapit ehjät (Fastilta saa wrappiä parilla eur) ja kunnioittaa niiden kykyä polttaa sun kämppä jos sössii.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä nyt on hiukan liiottelua ja miksi edes pitäisi taviksen ostaa suojaamatonta kennoa? Biltema ja mätänet myy suojattuja kennoja.
 
Se tästä nyt vielä puuttuisi, että kaikenmaailman lasten lelut ja perustallaajien kaukosäätimet, peliohjaimet sun muut alkaisi nielemään jotain litiumparistoja.
Huomasithan, että vastasin tuossa edellä ensisijaisesti vähän asiapitoisempiin kysymyksiin kuin tällaiseen.

Niinhän ne nielee jo nyt, myös AA- tai AAA-koossa, kertakäyttöisiä. Jos käyttäjä niin haluaa.

Totta kai perustason pikkulaitteita käytetään primääriparistoilla. Usein nekin laitteet, joissa aiemmin oli alkaleak-kotelo, käyttävät esim. CR2032 tms. pieniä kolikkomallisia, koska ovat yhä energiatehokkaampia.

Ne "lasten lelut ja perustallaajien sun muut" yhä useammin "nielevät jotain litiumparistoja" eli toimivat integroidulla li-ionilla, jota ladataan tyypillisesti micro-USB:lla.
Jotkut Eneloopit hoitaa homman AA- ja AAA-koossa ihan mainiosti ja "alkaleakilla" :btooth: aikaansaatu härpäkkeiden hajoaminen kerran vuosikymmeneen on aika pientä
Käyttäköön tampiot alkaliparistoja jos haluavat. Kyllä minäkin käytän sillä tiedolla, että niistä valuu usein paskat pihalle. Se alkaleak-tapahtuma ei ole mikään kerran vuosikymmeneen, jos laitteita on paljon. Jatkuvastihan niitä kertakäyttöisiä kakkalamppuja ostetaan, koska kaapista löytyi täynnä mätää oleva vanha lelu paristoineen.

Juuri niitä "eneloopeja" suosittelenkin.
verrattuna siihen mitä jollain CR123-paristojen varomattomalla käsittelyllä voi saada aikaan.
Harvoinpa ne CR123A-paristoa käyttävät kamerat kärähtävät. Vielä harvemmin olen kuullut AA-litiumilla käytettyjen taskulamppujen kyrvähtäneen.

Totta kai paristojen ja akkujen varomaton käsittely on vaarallista. Ei auton starttiakkuakaan kuulu heittää sorvilastujen sekaan. Ei se tee siitä huonoa tuotetta.

Jos nyt siis yhtään oikein ymmärsin, että minkä sortin paristojen käyttöä tuossa vaikutettiin vahvasti puoltavan...
Saattaa olla, että yksityiskohdissa meni vähän vikaan. Tai suoraan sanottuna vähän enemmänkin. Energizer AA lithium ei liene tuttu tuote? Eikä vissiin ne "eneloopitkaan" tuotemerkkiä pidemmälle.
 
Viimeksi muokattu:
Ei ole yhään liioittelua jos uuden laatukennon purkukyvystä on kyse.

Toki, luulen että pellolla leikkineet on omistaneet vanhoja kennoja, jotka ei anna hard shortissa kuin murto-osan virtaa.

On paljon taskulamppuja joihin ei suojatut mahdu. Ja koko sähkörööki genre käyttää suojaamattomia akkuja. Suojattujen purkuvirta max riittää valaisimille mutta ei käryttimille.
 
Viimeksi muokattu:
Joo eihän noi anna virtaa kuin sen ~10A ja sitten suojapiiri puuttuu peliin.
 
Toki pitää olla tikissä oleva kenno että saa kunnon efektit aikaan.

Läppärien kennot on oikeen äkäisiä tulemaan silmille (iso kapasiteetti ja valmistajalla ei tarkoitustakaan että yhtä kennoa käpälöidään irrallaan, koskaan), mutta usein vanhoja ja väsyjä niiden kanssa leikkiessä.
Näinhän se on kaikissa 18650-kennoissa sellaisenaan. Erikseen käsiteltävät on kääritty päälle toisella muovilla, ja niissä joko on tai ei ole lisäulokkeita, sulaketta, "suojapiiriä" yms.

Eikä suojaamattomissa 18650 kennoissa ole mitään vikaa. Niitä vaan pitää säilyttää oikein (akkukotelossa), huolehtia että wrapit ehjät (Fastilta saa wrappiä parilla eur) ja kunnioittaa niiden kykyä polttaa sun kämppä jos sössii.
Näin on. Irrallaan käsiteltävät "suojaamattomat" 18650-kennot yleensä ovatkin tuplakäärittyjä, ellei ole kyseessä varomattomasti käyttöön otettu kierrätyskama. Onhan niissä nänniä sun muuta. Jokseenkin sama pakkaus kuin "suojatuissa".

18650 ei ole mikään AA:n kaltainen kuluttajien yksittäiskäsiteltäväksi tarkoitettu standardi enkä sitä sellaiseksi ehdotakaan. Silloin kun niitä käsitellään yksitellen, suojaamaton ei ole yhtään sen pahempi kuin suojattu. Sehän on täysin poropietarijuttuja jos niissä joku (muu kuin kennon oma lämpö- tai paine)suojaus onkin. Suojamekanismit kuuluu olla laitteessa.

On paljon taskulamppuja joihin ei suojatut mahdu. Ja koko sähkörööki genre käyttää suojaamattomia akkuja. Suojattujen purkuvirta max riittää valaisimille mutta ei käryttimille.
Joo, ja usein ongelmana on sisäinen resistanssi tai ylimääräinen jännitehäviö. Eivät siis aina sovellu valaisimiin vaikka kuinka mahtuisivat ja vaikka kuinka olisi suojapiirissä varaa antaa tarpeeksi virtaa. Jännitesovitus kusee.

Valaisimen mukaan tarvitaan vähän oikeantyyppisiä akkuja, usein samantapaisia kuin höyryttimissäkin vaikka niitä ei yleensä niin rajusti käytetäkään. Muissa kun jännite laskee liikaa. "Suojattujen" pilipalien ehdottaminen on silloin pilkkaa.
 
Ehkä nyt on hiukan liiottelua ja miksi edes pitäisi taviksen ostaa suojaamatonta kennoa? Biltema ja mätänet myy suojattuja kennoja.
Juu, voihan niitä 10 vuoden takaisella suorituskyvyllä olevia jämätason paskoja ostaa halpiskaupoista, joissa ne maksavat viime näkemältä melkein kympin kappale. Eikä se "suojaus" tee niistä tavisturvallista idioottitekniikkaa. Ei niistä ole hyötyä kunnon NiMH-akkuihin verrattuna. Jos ei mistään mitään tajua, kannattaa käyttää niitä Eneloopeja. Sama tai parempi energiatiheys ja turvallisempaa.

Jos nyt kuitenkin joku aavistus jostain on, niin laadukkaita li-ioneja saa vaikka mistä. Myös eurooppalaisista kaupoista, edullisesti. Siitähän ei kuitenkaan ollut puhe tässä alkuperäisessä aiheessa. Jossain perustason taskulampussa ei tarvita alkaleak-koteloa eikä sen tarvitse silti olla harrastajien irtokennoja ja erillislaturia käyttävä valaisin. Myös micro-USB-lataus on olemassa tai vaihtoehtoisesti voi hakea Ikeasta AA-nimh-akut ja laturit hyvin edullisesti.

Vanhojen akkukoneiden ja läppärien akuista on noita kennoja tullut purettua ja niitä käytettyä.
Miksi ihmeessä? Ne ovat todella surkeita suoritusarvoiltaan ja silti vähintään yhtä vaarallisia kuin laatutuotteet. Muutamalla eurolla pala saa tehdasuusia hyviä li-ioneja. Kiikuta äkkiä keräysastiaan päät teipattuna. Nuo keräysastiathan muuten vasta ovatkin palovaarallisia. Jopa pahvilaatikkoja jossain Salen pullonpalautuksen vieressä, eissaatana.
 
Jos joku naulan saa kennosta läpi ja talon poltettua, niin ehkä se oli hänelle ihan oikein. Todella harvinaista, että nuo kennot itsestään syttyisi, kun miettii mikä määrä niitä ihmisille on kaikenlaisissa laitteissa. Jossain otsavalossa, missä minä niitä käytän ei ole niin paksut johdot, että kennot ensimmäisenä tulessa olisi. Kunhan on asiallineen laturi, niin ei huolen häivää.

Eihän ne itsestään syty. Ja kennosta ei minkään tarvii mennä läpi myöskään.

Se koko runko on miinusta, ja onko sulla ees muoviwrappiä sen päällä ?

Ellei ole, niin oikarin suojana on vaan se muutaman millin rako +navan ja -rungon välillä.

Moiset kennot on tarkoitettu akkupackeihin, joissa kotelo suojaa oikareilta, ja laitteen aivot ylilataamiselta.

Kun ottaa sen yhden kennon käteen, on em. suojaukset täysin nollattu, ja on aloitettava puhtaalta pöydältä.

Juu, ja minulla on about 50 suojaamatonta 18650 kennoa kämpässä, ja joka ikinen on turvassa. Akkukotelossa tai käytössä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 703
Viestejä
4 544 663
Jäsenet
74 832
Uusin jäsen
Make1234

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom