Mitä saa syödä, jos ruokaan saa kuluttaa viikon aikana vain 50 euroa? Toimittaja piti päiväkirjaa siitä, miten minimaalisella ruokabudjetilla eläminen onnistuu.
Olen todella laiska tekemään arkiruokaa kotona. Rakastan ulkona syömistä ja töissä lounaaksi ostan yleensä jotain työpaikan viereisestä kaupasta. Välillä käyn lounaalla työkavereideni kanssa jossain työpaikkamme lähellä olevista ravintoloista. Ravintolalounas kustantaa lähes poikkeuksetta noin 10 euroa, joten niihin ei tällä viikolla ole menemistä.
Maanantai: suunnittelun tärkeydestä
Heti kärkeen täytyy myöntää: aloitin tämän kokeilun kahtena edellisenäkin maanantaina ja luovutin heti alkumetreillä, sillä kumpanakin viikkona tajusin viimeistään tiistaina, että en yksinkertaisesti ehdi tehdä ruokaa kotona monena päivänä viikossa. Jos siis haluat syödä terveellisesti, suunnittele ruoat ja varaa aikaa niiden tekemiseen. Tai tee ruokaa pakkaseen.
Nyt olen tehnyt sunnuntaina kaalilaatikkoa, jota syön maanantaina vielä sekä lounaalla että päivällisellä puolukoiden kanssa. Aamupalatarpeet eli kananmuna, ruisleipää, margariinia, juustoa ja leikkeleitä, omena, kahvia ja maitoa minulla on jo valmiiksi kotona, joten aamupalaankaan ei vielä tänään kulu yhtään rahaa.
Käyn kaupassa ja ostan pastakastiketta, naudan jauhelihaa, juustoa sekä tomaattia ja kurkkua. Pecorino saa nyt jäädä kauppaan. Ostan pastaan halvempaa juustoa, jota voin käyttää myöhemmin jossain muussa ruoassa kuorrutteena. Kauppalasku on 9,60 euroa.
Illalla syön jogurttia ja mysliä sekä juon teetä. Kaikki nekin ovat keittiöni perustarpeita, joita ostan aina niiden loppuessa lisää. Ensimmäisen budjettipäivän jälkeen olo on rento, tämähän on helppoa kuin mikä.
Tiistai: huono ruokarytmi voi tulla kalliiksi
Huraa, töissä on brunssi! Jätän aamupalan väliin, mikä ei tietenkään terveyden kannalta ole hyvä asia. Ja taas se todistetaan: syön itseni aivan ähkyyn brunssilla. Minulla alkaa olla nälkä vasta myöhään iltapäivällä, kun päivällisaika jo kolkuttelee ovella.
Pelkään, että minulle tulee hirveä nälkä ja joudun ostamaan jotain syötävää ennen kuin ehdin kotiin. Se voisi kostautua myöhemmin, sillä mukaan otettavat pikkupurtavat ovat yllättävän kalliita. Sudennälkä ei kuitenkaan onneksi yllätä, vaan pääsen kotiin ilman vierailua kaupassa tai kahvilassa.
Valmistan päivälliseksi kurkku-tomaattisalaattia ja pasta bolognesea eilen ostamistani aineksista. Varsinaiseksi pastaksi keitän täysjyväpastastaa, jota minulla olikin jo valmiiksi keittiöni kaapissa. Juusto ei ole pahaa, mutta on turhan venyvää ja vanuvaa. Aion palata vanhoihin juustotottumuksiini heti tämän viikon jälkeen.
Illalla mussuttelen ruisleipää ja juon teetä. En kuluta penniäkään ruokaan.
Keskiviikko: karkit lähikaupasta elokuvateatterin sijaan
Aamupalatarpeet eivät ole vieläkään loppuneet, joten syön minulle normaalin aamupalan. Lounaaksi syön töissä eilistä pastaa sekä kurkku-tomaattisalaattia. Huomaan, että salaattini on nykyään pelkkää tomaatti-kurkkua en vain yksinkertaisesti jaksa alkaa pohtia, millaisiin monipuolisiin salaatteihin minulla olisi varaa.
Menen kauppaan ja ostan kesäkurpitsan, porkkanoita, basilikaa, kuorittuja säilyketomaatteja ja ranskankermaa. Olen menossa illalla elokuviin, joten ostan sinne pussin lakritsia. Hinta on varmasti elokuvateatterissa puolta kalliimpi kuin lähikaupassani. Kauppaan menee 9,50 euroa.
Ennen elokuviin lähtemistä syön päivälliseksi jääkaapin uumenista bongaamani vihiksen ja varsin askeettista tomaatti-basilikakeittoa, joka on tehty säilyketomaateista ja tuoreesta basilikasta sekä maustettu ripauksella suolaa ja pippuria. Töiden jälkeen ehdin vain piipahtaa kotona, joten tärkeintä on, että ruoka valmistuu nopeasti.
Iltapalani elokuvista palaamisen jälkeen on ruisleipä ja tee.
Torstai: halparuokaa ystävälle
Päätän vaihtelun vuoksi keittää aamupalaksi kaurapuuroa, jota minulla on kotona valmiina. En ole eilen ehtinyt valmistaa mitään lounaaksi, joten ostan tomaatti-vuohenjuustokeiton lounastauollani. Keitto maksaa 2,85 euroa. Toimituksessa on kauraleipää ja voita tarjolla, sillä kauraleipätestauksesta on jäänyt leipää yli. Syön keiton kanssa yhden leivän.
Kun ruokabudjetti on tiukka, joutuu ystävien näkemistä miettimään aivan uudelta kantilta. Usein nimittäin kaupungilla nähdessä mennään syömään tai vähintäänkin kahville. Ja koska näkeminen on usein heti töiden jälkeen, on silloin pakko syödä jotain. Jos haluaa pysyä budjetissa, on mietittävä näkemisen ajankohtaa tai paikkaa. Olen aiemmin viikolla kyläillyt ystävieni luona ja taktikoinut näkemisten ajat niin, että minun ei tarvitse syödä. Tänään kutsun kuitenkin ystäväni syömään luokseni.
Teen kasvislasagnea, johon käytän tomaatteja, ranskankermaa, porkkanoita, kesäkurpitsaa ja täysjyvälasagnelevyjä, joita minulla oli valmiiksi kotona. Käytän bologneseen ostamani juuston kuorrutukseen. Teen basilika-tomaattisalaattia lasagnen rinnalle. Ystäväni tuo jälkiruoan. Kumpikin olemme tyytyväisiä ruokaan. En tarvitse tuhtien syöminkien jälkeen mitään iltapalaa ennen nukkumista.
Perjantai: pahinta on ruokamenojen vaikea ennustettavuus
Aamupalatarpeita löytyy yhä kotoani. Töissä olen menossa lämmittämään lounaaksi eilistä kasvislasagnea. Eikä, se on jäänyt kotiin! Unohdus ottaa minua niin paljon päähän, että menen lounastauollani kotiin syömään ja työskentelen loppupäivän etänä. Kasvislasagnen kanssa napsin eiliseltä jäänyttä tomaatti-basilikasalaattia.
Illalla lähden konserttiin poikaystäväni kanssa. Ennen konserttia syön vielä vähän kasvislasagnea ja tomaatti-basilika salaattia, jota teen lisää.
Konsertin jälkeen jaamme ravintolassa pizzan, jonka poikaystäväni avokätisesti maksaa. En siis taaskaan maksa mitään koko päivän ruoista.
Tajuan tänään, että vaikeinta budjettiruokailussa on ruokamenojen vaikea ennustaminen. Esimerkiksi huomenna olen menossa auttelemaan kummityttöni juhlien järjestämisessä. Käymmeköhän nopeasti syömässä päivällä jossain ennen juhlien alkamista? En tiedä. Siksi minun on pakko säästää parikymppiä ”pahan päivän” (oikeastihan nautin ulkona syömisestä) varalle.
Lauantai: koko päivä muiden ruokinnassa
Syön poikaystäväni luona aamupalan, jonka jälkeen lähden auttamaan kummityttöni juhlien järjestelemisessä. Juhlissa on kunnon ruokaa tarjolla heti juhlien alettua, joten meidän ei tarvitse käydä syömässä missään ennen juhlia. Lähden juhlista vasta illalla. Ostan kotimatkalla vuohenjuustoleivän, joka maksan 5,90 euroa.
Sunnuntai: Viikon ansaittu ravintolakäynti
Minulla on edelleen jogurttia, mysliä, mehua, kahvia ja maitoa kotona. Syön niitä myöhäiseksi aamupalaksi. Iltapäivällä käyn syömässä hyvän salaatin ravintolassa. Sen kanssa juon virvoitusjuoman. Ravintolassa laskuni on 20,90.
Koko viikon ruokani ovat kustantaneet minulle 48,75 euroa.