Oluen paneminen itse

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 092
Onko panijoilla millaisia kokemuksia lagerin maun kehittymisestä säilytyksessä? Niinkin fiksusti lähdin harrastuksen kanssa liikkeelle, että elämäni ensimmäinen satsi oli lageria paineessa fermzillassa ja kegitin omasta mielestäni hapettomasti.

Aika perus saksalaisella setillä mennään, eli pääosin pilsner-tyylistä humalaa, W34/70 ja Saaz humalana. Nyt on ollut kolme viikkoa kegissä ja maku on mennyt parempaan suuntaan, mutta tuoksussa on edelleen jollain tavalla hiivamaisuutta ja maku ei ole lagermaisen raikas. Kovasti yritin lueskella eri makuvirheistä, mutta en tunnista.
Missä lämpötilassa?
 
Liittynyt
19.06.2017
Viestejä
5
@jonesky12345 @hsalonen 20-asteisena sain liemet pönttöön liruttelemalla levyjäähdyttimen läpi. Pudotin 10 asteeseen saman päivän aikana ja kuivahiivat sekaan. Lämpötilaa seurasin RAPT Pillillä.

Jokunen päivä 10 asteessa, sitten 12 asteeseen ja lopuksi nosto 19 asteeseen, mutta ymmärtääkseni hieman liian myöhään, eli käyminen oli jo käytännössä loppunut tässä vaiheessa. Ominaispaino taisi olla pienempi kuin arvelin. No joka tapauksessa vuorokauden verran 19 asteessa ja sitten pudottelin yhteen asteeseen ja unohdin siihen useammaksi päiväksi, kun elämän aikataulut kusivat. Noh, aika kirkasta se ainakin on...

En tunnista estereitä maussa, vaikka en estereitä ole tietääkseni ikinä maistellutkaan tarkoituksella. Jos siis esterit tuovat yleensä ns. hedelmäistä makua? En myöskään tunnista kuvausten perusteella hapen aiheuttamia makuja.

Tuoksu on hieman "hiivamainen" ja maku ei kovinkaan raikas.
 
Liittynyt
19.06.2017
Viestejä
5
Mikä oli mäskäyslämpötila?
Yritin mäskätä 65 astetta 60min ja sitten nostaa lämmön 75. Onnistumisesta ei oikein ole varmuutta, eli suht vanha käytettynä ostettu mäskäyskattila omalla vastuksella oli työvälineenä. Yritin myös mittailla lämpötilaa erillisellä mittarilla sillä havainnolla, että ilman sekoittamista pohja ja pinta eroavat aika paljon. Maltaana oli pääosin Ireksin Pilsner. Ominaispainon osalta näyttää siltä, että lopputulos lienee jotain 4% luokkaa alkoholipitoisuuden osalta. Tämä siis RAPT Pillin lukemien perusteella. Oletan, että näyttää muutoksen ihan ok, vaikka kalibrointi ei olisi viimeisen päälle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 092
ja lopuksi nosto 19 asteeseen, mutta ymmärtääkseni hieman liian myöhään, eli käyminen oli jo käytännössä loppunut tässä vaiheessa
Tämä voi pilata diasetyylitauon , mutta sitten on diasetyyliä. Se on voipopcornin makua siellä sitten. Ei kuitenkaan tuollaista, mitä kuvailet.

En tunnista estereitä maussa, vaikka en estereitä ole tietääkseni ikinä maistellutkaan tarkoituksella. Jos siis esterit tuovat yleensä ns. hedelmäistä makua? En myöskään tunnista kuvausten perusteella hapen aiheuttamia makuja.

Tuoksu on hieman "hiivamainen" ja maku ei kovinkaan raikas.
Esteri se hiivamaisuuskin on.

--

Vähän vielä pitää tietää prosessista, mutta ehkä se on hapettunut. Silloin se on koko ajan menossa kohti kartonkia ja väri tummuu ajan kanssa.

Miten teit spargen (huuhtelut) ja minkä lämpöisellä vedellä? Paljon laitoit hiivaa? Teitkö startterin? Laitoitko ravinteita? Hapetitko vierteen?
 
Liittynyt
19.06.2017
Viestejä
5
Vähän vielä pitää tietää prosessista, mutta ehkä se on hapettunut. Silloin se on koko ajan menossa kohti kartonkia ja väri tummuu ajan kanssa.

Miten teit spargen (huuhtelut) ja minkä lämpöisellä vedellä? Paljon laitoit hiivaa? Teitkö startterin? Laitoitko ravinteita? Hapetitko vierteen?
Mäskäysvettä oli reilu 24l, sparge-vettä vajaa 2,5l. Spargessa lämpötila 75 astetta. Tämä osa prosessista oli vähän arvailua, eli nostin pussin ritilälle kattilan päälle ja valuttelin huuhteluvedet pussin päälle eri kohtiin. Aika paljon jouduin puristelemaan ja kiristelemään pussia, että sain sen mahtumaan kattilan päälle. Taisin vielä lopuksikin pussia kiristellä, että enimmät vedet valuivat kattilaan. Lisäsin yhden tabletin ravinnetta 15min ennen keiton loppua.

Keiton jälkeen laskin mäskin levyjäähdyttimen läpi käymisastiaan. Aika pirun hitaasti sai valutella, että lämmöt putosivat sinne 20 asteen tienoille. Yritin lorottaa tavaraa käymisastiaan vähän korkeammalta, että happea tulisi sekaan. Tässä kuitenkin ennen hiivan laittoa sekaan pudottelin lämmöt 10 asteeseen, eli aika monta tuntia sai seistä jääkaapissa ennen hiivausta. Hiivaa (W-34/70) laitoin kaksi pussia ja ihan kuivana pinnalle.

Puhdistusaineena käytin PBW Five Star ja sanitointiin Star San.

edit: Loppuun vielä sellainen havainto, että vaahto on todella lyhytikäistä, kun lasiin laskee, mutta tämä lienee asia erikseen. Niin hyviä kommentteja kuitenkin tulee, ei malta olla mainitsematta.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 092
Mäskäysvettä oli reilu 24l, sparge-vettä vajaa 2,5l. Spargessa lämpötila 75 astetta. Tämä osa prosessista oli vähän arvailua, eli nostin pussin ritilälle kattilan päälle ja valuttelin huuhteluvedet pussin päälle eri kohtiin. Aika paljon jouduin puristelemaan ja kiristelemään pussia, että sain sen mahtumaan kattilan päälle. Taisin vielä lopuksikin pussia kiristellä, että enimmät vedet valuivat kattilaan. Lisäsin yhden tabletin ravinnetta 15min ennen keiton loppua.

Keiton jälkeen laskin mäskin levyjäähdyttimen läpi käymisastiaan. Aika pirun hitaasti sai valutella, että lämmöt putosivat sinne 20 asteen tienoille. Yritin lorottaa tavaraa käymisastiaan vähän korkeammalta, että happea tulisi sekaan. Tässä kuitenkin ennen hiivan laittoa sekaan pudottelin lämmöt 10 asteeseen, eli aika monta tuntia sai seistä jääkaapissa ennen hiivausta. Hiivaa (W-34/70) laitoin kaksi pussia ja ihan kuivana.

Puhdistusaineena käytin PBW Five Star ja sanitointiin Star San.
Jos spargen tekee liian kuumalla vedellä, tulee kitkeriä makuja. Nyt on ihan kohtuullisen lämpöistä vettä, niin ei pitäisi siitä johtua. Tämä ehkä ok.

Nyt taitaa olla kuitenkin niin, että 2 pussia ei riittänyt. Tuolla olisi laskuri:

Käytännössä tuo 10 on hyvä lämpötila panna olutta. Se vaan vaatii kertoimen 1.75, koska on niin kylmä. Laskurin mukaan pitäisi laittaa 5 pussia 25L erään. Se on 1-2 pussia huoneenlämmössä, niin lämpötilan raju laskeminen antaa aihetta useammalle pussille.

Hiiva on todennäköisesti joutunut tekemään enemmän töitä, niin se on stressannut sitä ja sieltä on tullut noita estereitä, jotka aiheuttavat ongelmia. Ja Fermentiksen mukaan ideaalinen lämpötila on 12-18C, niin tuo on muutenkin suositusten ulkopuolella joutunut toimimaan.

--

Ehkä näillä tiedoilla suosittelen opettelemaan startterien teon ja vaihtamaan hiivaa. Novalager esim. on suositeltu 10-20C ja sillä on parempaa settiä tullut pienemmissäkin lämpötiloissa. Ja/tai sitten tilaat isommissa paketeissa hiivat.
 
Liittynyt
19.06.2017
Viestejä
5
Käytännössä tuo 10 on hyvä lämpötila panna olutta. Se vaan vaatii kertoimen 1.75, koska on niin kylmä. Laskurin mukaan pitäisi laittaa 5 pussia 25L erään. Se on 1-2 pussia huoneenlämmössä, niin lämpötilan raju laskeminen antaa aihetta useammalle pussille.

Hiiva on todennäköisesti joutunut tekemään enemmän töitä, niin se on stressannut sitä ja sieltä on tullut noita estereitä, jotka aiheuttavat ongelmia. Ja Fermentiksen mukaan ideaalinen lämpötila on 12-18C, niin tuo on muutenkin suositusten ulkopuolella joutunut toimimaan.

--

Ehkä näillä tiedoilla suosittelen opettelemaan startterien teon ja vaihtamaan hiivaa. Novalager esim. on suositeltu 10-20C ja sillä on parempaa settiä tullut pienemmissäkin lämpötiloissa. Ja/tai sitten tilaat isommissa paketeissa hiivat.
Kiitokset tästä, onkin mennyt aamupäivä lueskellessa. Alihiivausta on tosiaan merkittävästi, enkä nyt jää odottelemaan, että miten tuo tuosta kehittyy, eli kohti uusia seikkailuja.

Ehkä tässä pitää yksi onnistunut satsi saada aikaiseksi ennen kuin rohkenen starttereita miettiä. Magneettisekoitin kyllä houkuttaa, mutta ehkä tässä pitää perusteita ottaa vielä hetki haltuun...
 

aop

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 374
Oisko kellään suositella edullista mäskäyskattilaa pussimäskäykseen? Samassa kattilla vierteen keittäminen mielellään. Levyjäähdytin voisi olla kanssa ihan hyvä hankkia. Brouwlandin jossain starter kitissä olisi 30l sähkökattila + levyjäähdytin + muuta rojua reiluun 300€, kannattaako tilata semmoinen, kun tulee varastoon saataville?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 092
Oisko kellään suositella edullista mäskäyskattilaa pussimäskäykseen? Samassa kattilla vierteen keittäminen mielellään. Levyjäähdytin voisi olla kanssa ihan hyvä hankkia. Brouwlandin jossain starter kitissä olisi 30l sähkökattila + levyjäähdytin + muuta rojua reiluun 300€, kannattaako tilata semmoinen, kun tulee varastoon saataville?
Minulta löytyy semmoinen satasen setti, pistin YV.

Tosin immersiojäähdyttimellä, mutta ne on se halpa vaihtoehto.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 969
Ehkä tässä pitää yksi onnistunut satsi saada aikaiseksi ennen kuin rohkenen starttereita miettiä. Magneettisekoitin kyllä houkuttaa, mutta ehkä tässä pitää perusteita ottaa vielä hetki haltuun...
Itse hylkäsin startterien kanssa touhuamisen jossain kohtaa ja aloin ostamaan kuivahiivaa pussin pari ekstraa. Sillä sekoittimen ja erlenmeyer-pullon hinnalla ostaa aika monta hiivapussia lisää. Lisäksi se hiivan starttailu on aina pieni kontaminaatioriski.

Ylihiivaus ei oikeastaan käytännössä koskaan haittaa, mutta alihiivauksesta on merkittäviä haittoja.

Kuivahiivat on myös nykyään melkoisen hyviä ja monipuolisia, vaikkakin nestehiivoissa edelleen on enemmän variaatiota.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
6
Kiitokset tästä, onkin mennyt aamupäivä lueskellessa. Alihiivausta on tosiaan merkittävästi, enkä nyt jää odottelemaan, että miten tuo tuosta kehittyy, eli kohti uusia seikkailuja.
Jos vaan malttaa niin kannattaa unohtaa se kegi vaikka pariksi kuukaudeksi jonnekin viileään. Aika usein noi virhemaut sieltä korjaantuu ajan kanssa. Harvoin mikään lager on parhaimmillaan kolmen viikon ikäisenä, näille vaan kannattaa varata aikaa. Varsinkin jos prosessi on vielä hiomatta.
 

aop

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 374
Tilasin silikoniletkua lappoletkuksi (5€/metri ja tilasin 4m, että saa pari kahden metrin pätkää). Näköjään aika iso virhe, kun kerää välittömästi koko talouden kaikki koirankarvat pintaansa staattisella sähköllä. Uskaltaisikohan laittaa Bilteman PVC letkua, vaikkei se elintarvikelaatua olekaan?
 
Liittynyt
27.12.2020
Viestejä
59
Tilasin silikoniletkua lappoletkuksi (5€/metri ja tilasin 4m, että saa pari kahden metrin pätkää). Näköjään aika iso virhe, kun kerää välittömästi koko talouden kaikki koirankarvat pintaansa staattisella sähköllä. Uskaltaisikohan laittaa Bilteman PVC letkua, vaikkei se elintarvikelaatua olekaan?
Jos voin olettaa ettet kuumia nesteitä lappoamalla siirtele, niin itse olen suosinut puuilon vahvistettuja paineilmaletkuja. Paineilmaletku 12mm 1m kirkas Näitä löytyy joka kokoon ja lähtöön. Saa muistaakseni myös ilman vahvistavaa ristipunontaa mutta oman kokemukseni mukaan nämä eivät väännä niin helposti ruttuun kuin pelkkä kirkas letku. " Soveltuu elintarvikkeiden siirtoon (direktiivi 2007/19/EC) "
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 092
Tilasin silikoniletkua lappoletkuksi (5€/metri ja tilasin 4m, että saa pari kahden metrin pätkää). Näköjään aika iso virhe, kun kerää välittömästi koko talouden kaikki koirankarvat pintaansa staattisella sähköllä. Uskaltaisikohan laittaa Bilteman PVC letkua, vaikkei se elintarvikelaatua olekaan?
Silikoniletku on sitä varten, että siirretään kuumia nesteitä, yli 60C. Ei siitä muuta etua ole.

Biltemassa olisi tämmöinen, ostaisin sen: Juomavesiletku, 13 mm x 5 m, sininen
Tämä sillä varauksella, että ei ole muovia muut osat, kun tuon joutuu kiristämään kiinni niihin ja muovi halkeaa helpommin.

On siellä tuommoistakin, mutta kuten @Lovejoy sanoo, se taipuu herkemmin. Itsellä on tätä huonompaa letkua käytössä, niin ehkä käyn ostamassa tuota vahvistettua joskus. Kuitenkin, lappoan kerran kahdessa vuodessa, niin aika sama..
 

aop

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 374
Silikoniletku on sitä varten, että siirretään kuumia nesteitä, yli 60C. Ei siitä muuta etua ole.

Biltemassa olisi tämmöinen, ostaisin sen: Juomavesiletku, 13 mm x 5 m, sininen
Tämä sillä varauksella, että ei ole muovia muut osat, kun tuon joutuu kiristämään kiinni niihin ja muovi halkeaa helpommin.
Automaattilappoon olin uutta letkua ostamassa, vanha vaihtanut väriä kirkkaasta harmaaksi ja tuntuma muuttunut muutenkin. Mun muistaakseni oli 9mm sisähalkaisijan letku alunperin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 092
Automaattilappoon olin uutta letkua ostamassa, vanha vaihtanut väriä kirkkaasta harmaaksi ja tuntuma muuttunut muutenkin. Mun muistaakseni oli 9mm sisähalkaisijan letku alunperin.
No tuo toinen letku on halvempi ja soveltuu elintarvikäyttöön (tai ainakin soveltui), mutta siihen jos tulee tiukka kulma, se menee ruttuun ja estää virtauksen:
1706344192995.png

Kun on kategoriassa "juomavesiletkut" vieläkin, eiköhän tuo kelpaisi sen puolesta. Mutta edelleen, itse ostaisin nykyisillä tiedoilla vahvistettua letkua:
 

aop

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 374
Vajaa vuosi sitten pullotettu "lager" on näköjään vieläkin juomakelpoista, vaikkei ole mitään hiilidioksidisysteemejä käytössä. Täytin pullot pullotustikulla ja lopuksi vielä käänsin pulloa hieman ja painoin tikun päätä pullon kaulaan niin, ettei pulloon jäänyt kuin n. 1cm ilmatila korkin alle.
IMG_20240127_164353218~2.jpg

En ole ikinä cold crashia tehnyt tai kirkasteita käyttänyt, niin ei ole kovinkaan kirkasta tuo olut. Voisi koittaa gelatiinia tai bentoniittia seuraavaan vaalean oluen satsiin.
 

MkH

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
442
Tuli tänään maistettua ensimmäistä tsekkipilssiä ennen laagerointia ja hyvin tyytyväinen olin siihen tässä vaiheessa jo. Humalointi olisi voinut olla vähän rapsakkaampaa ja aromikkaampaa, mutta pientä hiivaisuutta lukuunottamatta oli hyvinkin puhtaan makuinen. Levätköön vielä pari viikkoa kylmässä. Sitten voisi kegittää ja pullottaa.

Myös muutama viikko sitten tehty tuplamäskätty imppu meni pulloihin. Sekin makumaailmaltaan ja suutuntumaltaan hyvin onnistunut, vaikka hiiva väsähti hieman aikaisin ja jäätiin noin 8,3 %:iin. Perusversio mäskättiin kaakaonibsien kanssa ja siitä tehtiin vielä kaksi eri tavalla maustettua versiota. Yksi maustettiin tonka- ja vaniljapavulla, toisessa lähdettiin pastrymmalle kahvi-vanilja-vaahterasiirappi-maapähkinävoi -linjalle. Oikeastaan makumaailma jäi siinäkin lopulta aika hillityksi. Kolmas jätettiin ilman lisämaustamista. Mielenkiintoista nähdä, miten nämä kypsyvät muutaman kuukauden kuluessa.

IMG_20240127_112044.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 092
Vajaa vuosi sitten pullotettu "lager" on näköjään vieläkin juomakelpoista, vaikkei ole mitään hiilidioksidisysteemejä käytössä. Täytin pullot pullotustikulla ja lopuksi vielä käänsin pulloa hieman ja painoin tikun päätä pullon kaulaan niin, ettei pulloon jäänyt kuin n. 1cm ilmatila korkin alle.

En ole ikinä cold crashia tehnyt tai kirkasteita käyttänyt, niin ei ole kovinkaan kirkasta tuo olut. Voisi koittaa gelatiinia tai bentoniittia seuraavaan vaalean oluen satsiin.
En tiedä , toimiiko bentoniitti niin hyvin oluen kanssa. Se on kitosaani se toinen kirkaste.
Mutta olut näyttää hyvältä ja jos väri ei ole tummentunut, se on varmaan vielä juomakelpoista. Itsellä ei säily noin kauaa..
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
130
Maistoin taas kegistä olutta . Huhtikuussa 23 tehtyä . On ollut jääkaapissa ja vähän unohtunut , varmaan joskus kesällä viimeksi juonut. Tummaa ja tuntuu olevan vielä juotavaa. Pitänee laittaa uutta tulemaan.
 

MkH

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
442
Viikonloppuna pullotettiin pari viikkoa sitten pantu SMaSH IPA (Idaho 7) ja uusi erä imppua. Harmillisesti tuo IPA kyllä epäonnistui: kun Fermzillaa ei ollut käytössä, niin kuivahumalointi hoidettiin virityksellä, jossa humalapussit olivat kannen sisäpuolella kiinni magneettien varassa (metallinen vastakappale pussissa humalien kanssa). Magneetit kun irrotettiin, niin pussit putosivat olueen ilman että happea tai epäpuhtauksia pääsee prosessiin siinä vaiheessa.

Kun innokkaina olutta maistettiin ennen pullotuksen aloittamista, niin maku ja tuoksu olivat isoja pettymyksiä, humalan loistaessa poissaolollaan. Päätettiin se silti pullottaa, kun oli käyminen ihan onnistunut. Kun tavara oli pulloissa, niin kalastettiin humalapussit käymisastiasta ja nehän olivat ihan kivikovia. Pelletit sisällä olivat käytännössä kuivia, ja kontaktipinta oli rajoittunut vain ulkopuoleen. Noh, ainakin syy selvisi ja taas tuli jotakin opittua.

Ensi kerralla, jos samaa menetelmää käyttää, täytyy pussit viritellä siten, että aukeavat ja humalat pääsevät vapaasti sekoittumaan olueen. Sitten vaan crashaa tavaran kunnolla ennen pullottamista.

Imperial stoutti sen sijaan oli erinomaisesti onnistunut. Lähdettiin kokeilemaan siitä paria eri versiota: toiseen tonkapapua ja toiseen kookosta. Kookoslastut vuoltiin tuoreista kookoksista ja paahdettiin uunissa sen jälkeen. Kaadettiin sellaisenaan jälkikäymisastiaan oluen sekaan. Tässä tuli jälkeenpäin mieleen, että toisin kuin IPAn humalien kanssa, ne nimenomaan olisi kannattanut laittaa pussiin jonkin painon kanssa, jotta olisivat vajonneet jälkikäymisastian pohjaan, eivätkä jääneet pinnalle lillumaan. Toivottavasti eivät homehtumaan pääse ennen pullottamista.

Mielenkiintoisena ongelmana on muutamassa viimepanossa ollut, että sen jälkeen kun ollaan nostettu mäskäysaika kahteen tuntiin, on mäskäystehokkuus ollut merkittävästi parempi, kuin Brewfather on laitteistolle (Grainfather S40) vakioasetuksilla antanut ja voltit olleet lopputuotteessa reilusti yläkanttiin. Täytyy seuraavassa reseptissä nostaa tehokkuusprosenttia jonnekin 85-90 % tasolle. Mäskäysajan muuttaminen Brewfatherissa ei näytä ominaispainoarvioon vaikuttavan, vaan oletus lienee, että tunnissa pitäisi saada sokerit irti.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
14.12.2023
Viestejä
5
Kiitän vastauksesta. Harkitsen tuota systeemiä, vaikka regu sodastreamille ei vissiin kovin paljon heitä hinnassa suomessakaan?
Tänään lykkäsin rojut käymään ja hyvin tuntui lähtevän, oma neuroosi on tuo ylihygienisyys joka hidastaa hommia. Lähtöön ominaispainomittaus antoi tulokseksi jotain 1050 vissiin, lämpö oli n.21 astetta.

Ohje neuvoo 7. päivän jälkeen mittaamaan ominaispainon joka päivä. En kyllä taida availla ihan joka päivä, enkä vielä 7. päivän jälkeen, eiköhän tuo saa olla kunnes alkaa näyttää ettei kupli vesilukko, ja sittenkin hetken aikaa? Tuntuisi tyhmältä hämmennellä ja availla käyntiastiaa suotta monena päivänä.

Noh.

Valmistumisessa otti aikansa. Taisi olla 4vkoa pöntössä ennen pullotusta. Ja kun pullotusta varten siirsin fermzillaa, alkoi vesilukossa taas tapahtua joten annoin pari päivää rauhoittua vielä. Sokerit pulloihin ja automaattilapolla pullotus. Sekin meni jokseenkin vituiksi kun lappo imi jostain ilmaa, ja koko pullotuksen ajan olut tuli kuplien pulloihin.
Hiivaakin tajusin laittaneeni liian vähän, kun Coopersin hiivaa oli se joku 7g, sen mukaan laitoin. No, oma hölmöys, tajusin vasta nyt lukea hiivan omia ohjeistuksia, ja nyt lukenut muutenkin enemmän niin olen fiksumpi muissakin asioissa. Ehkä se tuota käymistä jarrutti, lämpö oli 19-21 koko ajan kuitenkin pöntössä.

Ekat maut n.3 viikkoa pullotuksen jälkeen. Maukas, omaan makuun hyvänoloinen olut, ei liikaa happoja. (~4g panimosokeri/plo)
Jälkimaku, sellainen hieman pistävän hedelmäinen..?
Tästä omia ajatuksia on että ehkä hiiva joutunut koville kun liian vähän hiivaa laitettu vierteeseen, enkä nesteyttänytkään sitä, kuten tähän uuteen satsiin tein, tai sitten hanaveden vaikutusta, tai hapettumista.

Ihan juotavaa olutta, voittaa bulkkilagerit kyllä, ainakin jo vaihtelun vuoksi ja kun on "itse tehty". Eikä turvottanutkaan niin pahasti. Enää 14 pulloa 35:sta jäljellä. Maku ei kauheasti ole muuttunut reilussa kuukaudessa. Ehkä tuo hedelmäisyys nostanut päätään hieman. Eihän tuo nyt silti ihan putkeen mennyt, muttei toki pieleenkään.


Nyt on paineistusvälineet Fermzillaan, ja jopa yksi 18l kegi. Pullotuksenkin voin nyt hoitaa hiilarilla.
Muntons old english bitter tulossa nyt, hiivan lisäsin nesteytettynä ja lähti paljon mukavammin käyntiin nostaen kunnon krausenin verraten edelliseen.(kuva)
Tuo Real Ale oli kyllä hyvä, kokeilen myöhemmin uudestaan, ja näkyy löytyvän lähikaupungin tokmannistakin jopa.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Liittynyt
14.02.2023
Viestejä
19
Nonniiin. Tilasin Belgiasta tuollaisen uuden wifi Brew Monkin, kun on tähän mennessä menty pussimäskäämisellä. Tänään illalla toi lähetti sen kotiin ja äsken käytin sen läpi pesuaineet ja huomenna ois tarkoitus mäskätä kokeeksi joku perus pilsner-tyyppinen ööli. Katsotaan kuin käy...
 
Liittynyt
14.02.2023
Viestejä
19
Ensimäskäys uudella Brew Monkilla meni mielestäni ihan ok, samoin kuin keittäminen. Ainoastaan vierteen jäähdytys meni vähän reisille, kun sain pumpun heti tukkoon humalamuhjuista, kun yritin vastavirtajäähdyttimen läpi kierrättämällä jäähdyttää sitä vierrettä kattilassa. Kello oli jo sen verran paljon, etten viitsinyt odotella enempää, joten laskin sitten hanasta painovoimaisesti sen kuuman vierteen jäähdyttimen läpi suoraan käymisastiaan. Hyvin kyllä jäähtyi, mutta siinä tuli sitten käymisastiaan proteiinisakkaa ihan julmetusti.

Laitoin sekaan paketin US-05 hiivaa. Eilisen se vielä odotteli, mutta tänään on jo iloinen pöhinä käynnissä.

En mittaillut ominaispainoa erikseen, mutta pöntössä on kellumassa Rapt Pill ja OG näytti olevan 1.030 kun tavoite oli 1.044. Olisi varmaankin kannattanut mitata se ennen keittoa ja laittaa vähemmän lisävettä kattilaan. Noh ensi kerralla sitten ja vähemmän väsyneenä.
 
Liittynyt
21.04.2020
Viestejä
652
ei mitään järkeä availla ja mittailla sitä kantavierrettä käymisen aikana ellei ole pakko esim. kuivahumaloinnin vuoksi tai jos pitää hiivata uudelleen. Amerikkalaiset tuntuvat tätä ahkerasti tekevän ja sitten ihmettelevät miksi kaikki kontaminoituu kun sitä vierrettä mennään kesken käymisen vatkaamaan, maistelemaan, mittaamaan ja sotkemaan. Jos epäilyttää ettei ole käynyt loppuun niin antaa vielä olla vaikka viikon ja mittaa sitten vasta pullotusvaiheessa. n. 3 viikkoa olen antanut käydä ale oluen ja 4 viikkoa lagerin tai erityisen vahvan alen, jos vahvan alen alkuvaiheessa kuplaa tulee runsaasti pitkällä ajanjaksolla vesilukosta eli käymiskelpoisia sokereita on runsaasti vierteessä. Nämä on vähän mututuntuma juttuja. Toisioastiaa en ole käyttänyt koska olen laiska ja hiilihapon teen lisäämällä pullotusvaiheessa vierteeseen jälkikäymissokerin ja annan pullojen olla käymislämpötilassa noin viikon ennen kylmään viemistä.

Kuplat vesilukossa kun menee käymisastiaa siirtelemään on ihan hiilihaposta tulleita, se ei kerro välttämättä käymisestä enää mitään. Sama tapahtuu jos käymisastian siirtää lämpymämpään tilaan ja vierteeseen sitoutunut hiilihappo alkaa vapautumaan.

itse mittaan OG:n keiton aikana n. 10 minuuttia ennen loppumista ja jäähdytän lavuaarissa kylmässä vedessä mittalasin missä vierrettä mittausta varten. Mittalasi jäähtyy noin 30-40 asteeseen aika nopeasti, joten muunnoskaavalla saa mitattua ominaispainon ja kipattua mittauksen jälkeen takaisin mitatun vierteen kiehumaan jollon kontaminoitumista ei tapahdu. Tässä kohtaa on vielä mahdollista lisätä vettä jos OG liian korkea.

US-05 on ollut itselläni aina hidas heräämään.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 604
Ensimäskäys uudella Brew Monkilla meni mielestäni ihan ok, samoin kuin keittäminen. Ainoastaan vierteen jäähdytys meni vähän reisille, kun sain pumpun heti tukkoon humalamuhjuista, kun yritin vastavirtajäähdyttimen läpi kierrättämällä jäähdyttää sitä vierrettä kattilassa. Kello oli jo sen verran paljon, etten viitsinyt odotella enempää, joten laskin sitten hanasta painovoimaisesti sen kuuman vierteen jäähdyttimen läpi suoraan käymisastiaan. Hyvin kyllä jäähtyi, mutta siinä tuli sitten käymisastiaan proteiinisakkaa ihan julmetusti.

Laitoin sekaan paketin US-05 hiivaa. Eilisen se vielä odotteli, mutta tänään on jo iloinen pöhinä käynnissä.

En mittaillut ominaispainoa erikseen, mutta pöntössä on kellumassa Rapt Pill ja OG näytti olevan 1.030 kun tavoite oli 1.044. Olisi varmaankin kannattanut mitata se ennen keittoa ja laittaa vähemmän lisävettä kattilaan. Noh ensi kerralla sitten ja vähemmän väsyneenä.
Proteiinimuhjuhan ei haittaa käymisastiassa mitään, ite lasken ne aina sinne. Mulla on brewmonkista se 45 litranen versio, millä tulee yleensä vedeltyä sellasia n. 43 litraa ennen keittoa kokosia satseja mistä saa pari kegillistä täyteen. Oma perussetti tolla kattilakoolla sinne reilu 40 litran loppuvesimäärälle on 30 litraa strike mäskäykseen ja 30 litraa sparge.
 
Liittynyt
19.07.2023
Viestejä
13
Hölmöä amatöörikysymystä pukkaa tähän väliin kun olisi tarkoitus aloittaa "paneminen" ihan eka kertaa, sitten yläasteen kiljuaikojen. Tarkoituksena olisi siis tehdä ekana kaljamaltaasta vaan tommonen perus kiljukalja.

Isoin kysymys, että näissä "ohjeissa" mitkä löysin käytetään tuota tuorehiivaa ja minulta löytyy ainoastaan mestarin pikahiivaa, paljonko kyseistä hiivaa vastaa tuota 50g tuorehiivaa? Sokeriahan tässä tapauksessa käytetään 833g/10l
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 604
Hölmöä amatöörikysymystä pukkaa tähän väliin kun olisi tarkoitus aloittaa "paneminen" ihan eka kertaa, sitten yläasteen kiljuaikojen. Tarkoituksena olisi siis tehdä ekana kaljamaltaasta vaan tommonen perus kiljukalja.

Isoin kysymys, että näissä "ohjeissa" mitkä löysin käytetään tuota tuorehiivaa ja minulta löytyy ainoastaan mestarin pikahiivaa, paljonko kyseistä hiivaa vastaa tuota 50g tuorehiivaa? Sokeriahan tässä tapauksessa käytetään 833g/10l

Kannattaa mennä varmaan tonne ketjuun keskustelemaan, alkaa olla niin kaukana oluesta tollanen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
292
Heräsin aamulla ja totesin vihaavan ryssiä enemmän kuin eilen ja sitten teki mieli kepeää kesäjuomaa.

Mahtaisiko olutkönössööri-herrasmiehillä olla vinkkiviitosta Hoegarden-kloonin reseptiksi?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 121
Heräsin aamulla ja totesin vihaavan ryssiä enemmän kuin eilen ja sitten teki mieli kepeää kesäjuomaa.

Mahtaisiko olutkönössööri-herrasmiehillä olla vinkkiviitosta Hoegarden-kloonin reseptiksi?
Itse olen joskus tehnyt mukaillen tätä reseptiä :

Hiivana taisin käyttää wb-06, aika lähelle pääsi, korianterin kanssa kannattaa sitten olla tarkkana. Omaan makuun mielummin vähemmän kuin liikaa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 092
Itse olen joskus tehnyt mukaillen tätä reseptiä :

Hiivana taisin käyttää wb-06, aika lähelle pääsi, korianterin kanssa kannattaa sitten olla tarkkana. Omaan makuun mielummin vähemmän kuin liikaa.
Nyt juuri olisi hienot mahdollisuudet koettaa noita Fermentiksen uusia hiivoja..

Varmaan W-68 lähempänä.
 
Liittynyt
21.04.2020
Viestejä
652
Hölmöä amatöörikysymystä pukkaa tähän väliin kun olisi tarkoitus aloittaa "paneminen" ihan eka kertaa, sitten yläasteen kiljuaikojen. Tarkoituksena olisi siis tehdä ekana kaljamaltaasta vaan tommonen perus kiljukalja.

Isoin kysymys, että näissä "ohjeissa" mitkä löysin käytetään tuota tuorehiivaa ja minulta löytyy ainoastaan mestarin pikahiivaa, paljonko kyseistä hiivaa vastaa tuota 50g tuorehiivaa? Sokeriahan tässä tapauksessa käytetään 833g/10l
leivonnassa joskus oli muistaakseni että jaa kahdella ja pyöristä alaspäin eli 2*11g voisi olla?
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 105
Viestejä
4 191 429
Jäsenet
70 864
Uusin jäsen
Joonas123

Hinta.fi

Ylös Bottom