Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:05 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>
Kuinka pian kuva lähtee tummumaan?77" CX:llä ainakin ASBL aktivoituu tuossa rantakävelykohtauksessa ja kuva himmenee paljon.
Kuinka pian kuva lähtee tummumaan?
Kyllä OLEDit pystyy pitämään 24p kuvan näkyvissä ja päivittymässä ihan tasaisesti. En tiedä kehyksen pitoajoista ja sen rajoituksista, mutta vaikka sitten päivittävät jokaista yksittäistä framea 5 kertaa 120 hz päivitystaajuudella, 3 kertaa 72 hz päivitystaajuudella tms. Päivitystahti saadaan tasaiseksi kyllä.
Stutter is an artifact of motion that happens when a frame stays on the screen for too long. It can be bothersome while watching movies or low frame rate content because the TV has to hold each frame on longer. Stutter has an inverse relationship with the response time of the TV; the quicker the response time, the more stutter there is, while slower response time results in less stutter.
Ei näitä OLEDeja kestäisi pää, ellei noita HOTDiakin kiusaavia himmennyksiä saisi pois päältä. Kaikilla valmistajilla ei toki saakaan.
Mitä tarkoitata tuolla 24 -> 50hz? En aivan päässyt kärryille varsinkaan interpoloinnin kanssa. Urheilun pitäis olla aina 50 tai 60fps ja televisio lähetykset 50hz, vaikka katsoisi 24fps elokuvaa.Ei pysty näyttämään tasaisesti 24fps -sisältöä, koska ei pysty yksittäistä kuvaa pitämään yli n. 30ms, ja tästä johtuen tulee stutteria eikä liikkuva kuva näytä yhtä tasaiselta, kuin se näyttää jollain hitaamman pikseli vasteajan telkkarilla. Jos taas aletaan päivittämään jokaista yksittäistä kuvaa useampaan kertaan, niin sitten ei puhutakkaan enää natiivista 24 fps / hz -sisällöstä, josta alunperin kirjoitin. Motion interpoloinnilla esim. 24 -> 50hz päästään stutterista lähes täysin eroon, onneksi. Mutta 24 fps / hz eli ilman telkkarin omaa liikkeenkäsittelyä, ei käsittääkseni pääse mitenkään. Jos jossain telkkarissa pääsee, niin laittakaa infoa mulle
RTINGS kuvaus stutterista:
Eli stutterilla (liikkeen ''mikrotökkiminen'') on käänteinen suhde vasteaikoihin, mitä nopeammat pikselien vasteajat kuten OLED:eissa on supernopeat, sitä enemmän näkyvää stutteria tulee (24fps eli leffat sarjat yms.). Mutta ainakin LG ja Samsungin testaamillani telkkareilla tuosta pääsee eroon, kunhan osaa käyttää asetuksia. Täydellistä artefakti -vapaata liiketoistoa ei saa millään asetuksilla, jos lähdemateriaali on 24fps. Sonyn uudempia telkkareita en ole tosin kokeillut. LG 24 -> 50hz näyttää suurimmaksi osaksi erinomaiselta. Jopa urheilussa.
Oledin ongelma on nimenomaan se että se pystyy nopean pikselivasteaikansa takia pitämään sitä framea ruudulla sen ~40ms 24fps sisällössä. Mitä hitaampi vasteaika, sitä vähemmän aikaa täyttä yksittäistä framea pidetään ruudulla joka tuottaa vähemmän stutteria. Eli stutter tulee ainoastaan nopeasta vasteajasta, muuten Oled kyllä pystyy toistamaan 24fps sisällön natiivisti ja "tasaisesti" ilman ylimääräistä judderia.
Mitä tarkoitata tuolla 24 -> 50hz? En aivan päässyt kärryille varsinkaan interpoloinnin kanssa.
Urheilun pitäis olla aina 50 tai 60fps ja televisio lähetykset 50hz, vaikka katsoisi 24fps elokuvaa.
Kaverille telkkua, olikos tämä Hobbym mallimerkintä tuttavallisemmin B2?
Eli naksun himmeempi C2 / B2, muutoin aika samaa kamaa. Hinta lienee kohdillaan?
Kyllähän tuo on ihan B2.. jos kaverilla tovi aikaa odotella niin eiköhän BF tarjouksissa nähdä C2 77” n. 2799€ hinnalla.
No siis onnistuuhan tuo, esim. vaikka niin että koska OLEDien elektroniikka pystyy päivittämään ruutua 120 Hz taajuudella (ainakin ei-karvalakkimalleissa)... 5 * 24 = 120 - eli samaa 24fps-sisällön kuvaa päivitetään 5 kertaa ja sitten siirrytään seuraavaan, Yhtä kuvaa pidetään päällä ~8 ms.Ei pysty näyttämään tasaisesti 24fps -sisältöä, koska ei pysty yksittäistä kuvaa pitämään yli n. 30ms, ja tästä johtuen tulee stutteria eikä liikkuva kuva näytä yhtä tasaiselta, kuin se näyttää jollain hitaamman pikseli vasteajan telkkarilla. Jos taas aletaan päivittämään jokaista yksittäistä kuvaa useampaan kertaan, niin sitten ei puhutakkaan enää natiivista 24 fps / hz -sisällöstä, josta alunperin kirjoitin. Motion interpoloinnilla esim. 24 -> 50hz päästään stutterista lähes täysin eroon, onneksi. Mutta 24 fps / hz eli ilman telkkarin omaa liikkeenkäsittelyä, ei käsittääkseni pääse mitenkään. Jos jossain telkkarissa pääsee, niin laittakaa infoa mulle
RTINGS kuvaus stutterista:
Eli stutterilla (liikkeen ''mikrotökkiminen'') on käänteinen suhde vasteaikoihin, mitä nopeammat pikselien vasteajat kuten OLED:eissa on supernopeat, sitä enemmän näkyvää stutteria tulee (24fps eli leffat sarjat yms.). Mutta ainakin LG ja Samsungin testaamillani telkkareilla tuosta pääsee eroon, kunhan osaa käyttää asetuksia. Täydellistä artefakti -vapaata liiketoistoa ei saa millään asetuksilla, jos lähdemateriaali on 24fps. Sonyn uudempia telkkareita en ole tosin kokeillut. LG 24 -> 50hz näyttää suurimmaksi osaksi erinomaiselta. Jopa urheilussa.
No siis onnistuuhan tuo, esim. vaikka niin että koska OLEDien elektroniikka pystyy päivittämään ruutua 120 Hz taajuudella (ainakin ei-karvalakkimalleissa)... 5 * 24 = 120 - eli samaa 24fps-sisällön kuvaa päivitetään 5 kertaa ja sitten siirrytään seuraavaan, Yhtä kuvaa pidetään päällä ~8 ms.
24 -> 50hz interpolointi siis tarkoittaa kun toistetaan vaikka noin 24fps blurayta, mutta telkkarin oma prosessointi (telkkarin asetuksissa motion kohdassa yleensä) tuplaa hertsit, ja tekee liikkuvasta kuvasta käytännössä sulavamman, ja tuo 50hz riittää jo poistamaan stutterin käytännössä kokonaan. Edit: Sitä en tiedä tekeekö telkkareiden motion -asetukset jotain muutakin kuin vain tuplaa hertsit, eli onko jotain muunlaistakin anti-stutter tekniikkaa käytössä..
Ei sitä ole mitään tarvetta interpoloida, näytetään vain se sama kuva monta kertaa peräkkäinTuo 5*24 = 120 hz ei ole vain OLED:ien tekniikkaa, vaan tuota on voinut tehdä jo ennen OLED:ejakin monilla vanhoilla telkkareilla, ja se on juuri sitä interpolointia, jossa telkkari prosessoi samasta kuvasta useamman kuvan, eli esim. 24 -> 50hz, tai jopa 24 -> 120hz. Jos englanti taittuu, niin tuossa RTINGS selitys interpoloinnista (vai interpolaatiosta..):
Our TV Motion Tests: Motion Interpolation
Motion interpolation is a feature TVs use to increase the frame rate of content to match the TV's refresh rate. The goal of this is to help with the appearance of motion and smooth out fast-moving objects.www.rtings.com
Tämä tosin ei tee siitä yhtään vähemmän nykivän näköistä. Eli interpolointia tarvitaan, jos oled stutterista haluaa eroon.Ei sitä ole mitään tarvetta interpoloida, näytetään vain se sama kuva monta kertaa peräkkäin
Jos asiaa testaa niin pitää varmistaa, että se tumma pätkä saa tosiaan pyöriä rauhassa siinä ruudulla riittävän kauan ilman, että ruudulle tulee mitään valikoita, telkkarin ilmoituksia, volyymisäätöjä jne. jotka voivat nollata ASBL:n ajastimen.
Niin myös täällä B9 ja C8 tummuivat tuollaisessa sisällössä, kunnes kytkin ominaisuuden pois päältä huoltovalikosta.
Ei sitä ole mitään tarvetta interpoloida, näytetään vain se sama kuva monta kertaa peräkkäin
On, kuvankäsittelyssä nuo tulee peruskäsitteenä aika selkeänä, siellä nyt kuvakokoa suurentaessa interpoloidaan kuvadataa x ja y koordinaateissa ja liikkuvan kuvan tapauksessa ajallisessa koordinaatistossa. Kuva skaalauksessa yksinkertaisin on ns. nearest neighbor jossa käytännössä kuvapikselit monistuu sellaisenaan täyttämään uudet alueet ja liikkuvassa kuvassa alkuperäinen kuva täyttää aika koordinaatistossa(tai sen uusissa näyttökohdissa) "tyhjät" tilat. Käytännössä toki tv:n ei tarvitse kuin pitää sitä kuvaa näiden uusien kuvien "ajan".Onko? Eikö interpolaation koko idea ole että tunnettujen arvojen väliin lasketaan uutta dataa. Tuossa 5:5 pulldownissa ei tule mitään uutta, toistetaan vaan sitä alkuperäistä framea 5 kertaa peräkkäin. Enpä ole missään nähnyt et 5:5 tai 3:2 pulldownia olis referoitu liikeinterpoloinniksi.
Huoh, tutustu vaikka googlen avulla mitä termi tarkoittaa.. ymmärrän että yleisessä keskustelussa interpolointi mielletään tietynlaiseksi tapahtumaksi mutta se kyllä kattaa eri funktioilla laajan skaalan. Se että videotoistossa on myös yksi koordinaatista nimeltä aika ei muuta tilannetta, data on dataa..Kuvankäsittely, kuvan suurentaminen tai pienentäminen on ihan eri asia kuin videotoisto 5:5 pulldownilla. 5:5 pulldown videotoistossa ei ole liikeinterpolointia.
Ensinnäkin kirjoitit alussa vain interpoloinnista, nyt liikeinterpoloinnista (mikä toki ok näissä tv keskusteluissa) Se ei muuta tulosta mitenkään, on datapiste a ja b ja jos mitään ei ole välissä niin se on tyhjää.. 1:1 esitystapa jos olisi niin interpolointi ei tarvittaisi mutta jos vaikka mennään 120hz tilanteeseen 5:5 niin se on jo interpolointia vaikka mitään "parempaa" interpolointia ei tehtäisi.. tästä yksinkertaisimmasta (nearest neigh..) tavasta kun lähdetään eteenpäin niin sitten löytyy muitakin menetelmiä/funktioita. Se että kyselet liikeinterpolaatiosta huomioi että sielläkin ihan sama, monissa telkuissa ihan liukukytkin sillekin, 0-100 tms, se että laitat se asentoon 0.0001 ajaa sen interpolointi funktion läpi vaikka se ei siltä näyttäisi että ruudulla muuttuisi mikään. Data on dataa, piste a ja b.Katsoin jo ennenkuin tein oman väitteen. Voitko heittää jotain paperia sitten jossa on tarkempaa analyysiä liikeinterpoloinnista ja mitä se kattaa sisälleen? Kaikki mitä itse löysin tukee tuota omaa väitettä.
Enhän edes väittänyt että stutter poistuisi tuolla. mutta ruudunpäivitys ei ole epätasaista, vain tasaisen 24fps-mäistä.Heitäppä nyt jotain faktaa tästä eikä vain omaa mutua... Eli mikä asetus ja missä telkkarissa näyttää saman kuvan monta kertaa peräkkäin, onnistuen siten poistamaan stutterin? Tai linkkiä edes että tuollainen tekniikka on OLED:eissa olemassa.
Enhän edes väittänyt että stutter poistuisi tuolla. mutta ruudunpäivitys ei ole epätasaista, vain tasaisen 24fps-mäistä.
Mutta jos nyt oikeasti vaadit jotain oikeasti testattua OLEDien 24p-toistosta, katso vaikka RTingsin testejä. Esim C2:
24p Judder
Judder-Free 24p Yes
Judder-Free 24p via 60p Yes
Judder-Free 24p via 60i Yes
Judder-Free 24p via Native Apps Yes
En ole myöskään noiden suositusten mukaisten värilämpötilojen ystävä, eli C9:ssä pidän mieluummin warm 1 kuin suositeltu warm 2. C2:ssa taas oma mieltymys menee siinä 15-25 tienoilla.LG C2 käytössä ja pohdin tuota värilämpötila-asetusta. Ihan kaikissa "ohjeissa" kehotetaan säätämään Warm 30-50, mutta tuntuu ainakin omassa yksilössä menevän melko kellertäväksi ja omaan silmään HDR vaikuttavuus ottaa tuosta osumaa. Ilmeisesti Warm 30 pitäisi olla tarkempi/luonnollisempi.
Millä asetuksella muut pitävät esim. C1 tai C2 töllöjään? Käytän itse tuota Cold 20 koska se nyt vain omaan silmään näyttää paremmalle ja sinertävämmälle. Ihmetyttää vain poikkeaako omat silmät VAI oma C2 valtavirrasta näin paljon.
Ilmeisesti joo, asiakaspalautuksen jälleenmyyntiä. Mutta kiitos, taidanpa jättää sitten väliin.Näissä on 2 vuoden takuu ja virhevastuulla saa mahdollisesti vielä pidempäänkin. Onko tuo 6kk joku lisävakuutus kun noin lyhyt? En itse ostaisi. Gigantilla ELCARE 5v lisätakuu televisioille on 100€, 150 On-sitellä. Kattaa kiinnipalamisenkin.
Onhan se parempi. Uudempi malli ja kirkkaampi paneeli. 100€ hintaerolla ottaisin B2.Uutta telkkaria kiinnostas laittaa. 65" hakusessa ja miettinyt että laitan lg c1 tai b2. C1 sais 100 e halvemmalla. Kannattaako laittaa mieluummin tuo c1?
Tän mukaan b2 ois parempi, mutta onkohan näin.LG C1 OLED vs LG B2 OLED Side-by-Side TV Comparison
The LG C1 OLED and the LG B2 OLED are similar OLEDs. The B2 is the better choice if you need something to use in a well-lit room because it gets brighter in SDR. However, their HDR brightness is similar, and the C1 has better gradient handling, so if you watch HDR content, it's better to go for...www.rtings.com
Onhan se parempi. Uudempi malli ja kirkkaampi paneeli. 100€ hintaerolla ottaisin B2.
LG 65" CS 4K OLED TV (2022) - Gigantti verkkokauppa
OLED CS, 4K OLED, joka tarjoaa täydellisen värintoiston, täydelliset mustan sävyt, Dolby Vision ja Dolby Atmos sekä kaikki toiminnot, joita tarvitset nauttiaksesi elokuvista, urheilusta tai peleistä.www.gigantti.fi
Hetken jo iloitsin C2:n nopeasta hinnan tipahtamisesta, mutta olikin CS, eli C2 ilman Evo-paneelia. Mitä pirua tuommoisella mallilla oikein tekee?
Ulkonäkö ja paneeli taitaa tosiaan olla C1:stä, prossu C2:sta. Joku tuollainen sekasikiö.Onkohan tuo joku uudelleenviritelty C1 tai jotain? Pisti ekaksi silmään, että tossahan ei ole näköjään sitä uudempaa, kapeampaa jalustaa, mikä löytyy esim B2- ja C2-malleissta, vaan se vanha leveämpi jalusta. Silti tuota 2022-malliksi markkinoidaan.
Tuossa revikka CS mallista germaaniksi ( translaattori kääntää tarvittaessa )
LG OLED CS im Test: Günstiger und besser als C2 – wie kann das?
Der LG OLED CS bringt eine Top-Bildqualität und eine tolle Ausstattung. Er kostet dabei weniger als ein "C2". Gibt es einen Haken?hifi.de
Nyt sitten odotellaan häränkakkaa. BS
LG:n B2 tuli myös muualla alennukseen (verkkokauppa.com, gigantti ja power ainakin). Laitoin verkkiksestä tilaukseen ja tänään illalla pitäisi saapua C1 mallit näkyy olevan jo loppu, ja B2 vaikuttaisi testien perusteella olevan näistä parempi laite. Tässä on hyvin aikaa kuukausi ihmetellä laitetta, ja katsella tuleeko parempia Black Friday tarjouksia.65“ B2:a saisi 1500€:lla Telialtakin Vieläköhän kannattaa odottaa bf-tarjouksia C2:sta.
C1:t tuntuu jo loppuneen monista nettikaupoista.