OLED-TV


Mäkin luin tuosta välkkeestä ennenkuin ostin töllön. Riskillä kokeilin kuitenkin, kun Giganttiin voi palauttaa.

Mulla se toimii niin, että tumman pään gamma muuttuu kun ruudunpäivitysnopeus poistuu G-Sync-alueelta. Jos ruudunpäivitys saavuttaa virkistystaajuusrajan niin näyttis siirtyy V-Syncin puolelle, mutta silti gamma ei muutu. Desktopilla laite myös noudattaa tuota VRR-gammaa. Eli ainoa hetki kun gamma ei ole se minkä olen laitteeseen kalibroinut, on kun pelaa peliä ja ruudunpäivitysnopeus on G-Sync-alueen ulkopuolella. Lähinnä tuota pumppausta näkee latausruuduissa, mutta sekin on hidastahtista. Tuollaista linkin jatkuvaa strobovälkettä ei ole koskaan ollut. Se on myös aika huomaamatonta, ellei ruudulla ole paljon tummaa sisältöä. Tuo RDR2-valikko ainakin PC:llä on ihan oireeton.
 
Viimeksi muokattu:
Se on mulla PC:llä päällä jatkuvasti, sekä desktopilla että peleissä. IGR päällä gamma muistuttaa lähinnä sRGB-gammakäyrää. Kalibroin aluksi 5-100% gamman kohdalleen ja ihmettelin sitten, kun ihan tummassa päässä kauheaa liuskoittumista. Vertasin sitten kalibroituun C8:aan ja huomasin, että tuossa C8:ssa nuo liuskoittuneet kohdat hädintuskin erottui lainkaan mustasta. Sitten mittaukset 1-4% välille ja siellähän oli reteästi enemmän kirkkautta kuin mitä piti olla. 2,5% säädöllä homman sai kuitenkin linjaan. Nyt näyttää samalta C8 ja B9S.

@axxu millä kirkkaudella pidit tuota? Jos ei ole mittalaitetta niin mikä OLED-valo ja kontrasti?

Oled light 20 ja 100 kontrasti ~95% ajasta. Joskus leffoja katsoessa ja pelatessa keskellä päivää nostin välillä oled valon 35 nurkille. Tuon korkeammalla en ikinä pitänyt.
 
Täällä edelleen käynnissä burn-in testi, käyttötunteja nyt yli 9000.
Real Life OLED Burn-In Test on 6 TVs
10.4.2018
"...LG has also confirmed that there is variation between panels, which is why some OLED appear more prone to developing uniformity issues"


Jonkinlaista lottoa tuokin, toiset palaa helpommin kuin toiset.
Paneeleja siis kuitenkin paranneltu näistä kuten tuossa jo todettiinkin.

Itse ainakin välttelen staattisia elementtejä vaikka autopelejä pelailenkin, HUD:t pois kaikissa peleissä.
Turhaa tai ei, tuo myös enemmän immersiota ajamiseen, kun ei ole turhaa grafiikkaa paneelilla.
 
Valkoiset logot tai tekstitykset eivät ole yleensä ongelma - kai siksi koska OLEDeissa on se erillinen valkoinen alipikseli lisänä - kirkkaat värilliset logot ovat olleet ongelmallisempia.
Mutta käsittääkseni myös nuo muut pikselit osallistuvat valkoisen tuottamiseen? Ehkä valkoinen kuitenkin on siinä mielessä armeliaampi, pikseleitä kulutetaan tasaisesti, kuin jos vaikka olisi punainen tai keltainen logo.
Mutta kuvittelisin kuitenkin, että valkoisellakin siihen kulumaa tulee joka sitten himmeämpänä ympäristöstään voisi erottua?
Tosiaan nuo kompensointityklit 4 tunnin välein, niin onko ne muka niin fiksuja, että ne osaa noin tarkasti pikseleitä säätää, vai onko se tyyliin joku tietty osa paneelista, mihin tuollainen tyypillinen raidoitus mielestäni vähän voisi paremminkin viitata?

Plasmaan on palanut kiinni, mutta se onkin täysin eri tekniikkaa ja jokaisessa vähänkään vanhemmassa plasmassa on tekstitykset palaneet rannuiksi ruutuun.
Juu plasmaan itse viittasin mutta korjaan tuota sanomaasi sen verran, ei kaikki plasmat todellakaan pala pohjaan. Itselläni tuo viimeisin VT60 sarjalainen kärysi käytännössä lopullisesti ekan f1-kisan katsomisen jälkeen ja tekstitykset sitten vuoden - parin kuluessa selviksi rannuksi. Mutta sitten oli aikaisempi Pansun plasma vuodelta 2005 käytössäni 7-8 vuotta eikä siinä ollut minkäänlaista palamisen merkkiäkään, ei niin millään testikuvalla ja tuota käytettiin todella huolettomasti, katsottiin f1-kisat ja tekstitykset tv-kanavilla aina päällä, ja tuon takia olikin ihan käsittämätön yllätys uuden plasman jälkeen. Ja tosiaan vaihdoin vielä kokeeksi toisen 60-sarjan malliyksilön ja totesin saman asian, joten ei ollut yksilövika omalla kohdallani kyseessä ainakaan. Tuon takia suhtaudun aivan helvetin varauksella myös näihin "palamattomiin" oledeihin, ainakin aluksi, koska niin se tuonkin 60-sarjalaisen piti olla palamataton ja suuressa maailmassa tekstitykset ovat tuntematon käsite niin vielä nykyisinkin saa lukea jenkkiläisten juttuja, ettei ole samanlainen palanut pohjaan pitkänkään ajan kuluessa...

Ei oikeasti näitä nykyisiä OLEDeja kyllä todellakaan saa helpolla palamaan kiinni. Joku kirkkaan värinen logo pari tuhatta tuntia ruudussa (ei siis yhtäjaksoisesti vaan yhteensä) yhdistettynä korkeaan kirkkaussäätöön voi jättää jälkiä paneeliin. Joku F1 logo tai vastaava valkoinen himmeä logo vaatii jo todella paljon yritystä. Varmaan vähintään pari tuhatta kisaa saat katsoa ennen kuin onnistuu.
Onko nuo tosiaan sellaisia ettei niihin edes pikku hiljaa ala muodostua erottuvaa varjoa logojen kohdalle?
Meinaan nuo palaneiden oledien kuvat netissä on aika rujon näköisiä niin. että sokeakin tuollaisen huomaisi, joten vähän tuntuisi itsestäni, että nuo on huomattu vasta siinä vaiheessa, kun ne erottuvat lähes kaikessa materiaalissa mutta todellako ne pätkähtivät kerralla näkyviin lopulta? En oikein helpolla usko.

Oma B8 ollut vajaa pari vuotta käytössä ja monta tuntia auki joka päivä. On pelattu ja katsottu paljon HDR leffoja sekä (e)urheilua. OLED-valo on aina vähintään 90/100. Testikuvilla ei näy pienintäkään merkkiä mistään palamisesta.
Liekö tuollainen maksimaalinen oled-valo lopulta armeliaampi palamisen suhteen, kun se demppaa valotehoa aktiivisemmin, verrattuna johonkin 25 asetukseen, jolla tuollaiset logon dimmaukset ei kyllä näytä tekevän yhtään mitään. Tuossahan on isolla oled-valolla se, että jos siinä enemmälti on valkoista ruudulla niin se maksimikirkkaus jää parhaimmillaankin johonkin 200 kandeltaan, kun se pienemmässä ikkunassa tai jollain valkoisella logolla voikin huidella yli 700 kandelaa.

Näissä näkee hyvin, miten tuo kiinni palava väri on nimenomaan punainen tai keltainen. Tuo alikokoinen punainen subpikseli käsittääkseni korjattiin 2018 malleista lähtien, eli voisi olettaa niiden kestävän myös punaisella jopa yhtä hyvin kuin noilla muillakin väreillä.
Tai sitten nuo on vielä niin uusia, että niistä on vähemmän käytännön kokemusta. Ottaa ehkä aikansa, että mattimeikäläiset vikoja yleensä huomaavat.

Ei sitten mitään. Kyylään kyllä tarkasti silloin tällöin läpi, että osaan reagoida jos jotain rupeaa näkymään. Asiaan varmasti auttaa, että alapalkki on mulla aina tummanharmaa, Windowsin taustakuva solid musta ja tummat teemat selaimessa ja useimmin käyttämilläni nettisivuilla. Se ei kuitenkaan auta esim. alapalkin kirkkaisiin kuvakkeisiin, jotka ei nekään ole jättäneet mitään merkkiä. Monet nettisivut ovat myöskin valkoisia tai muita kirkkaita värejä, jolloin syntyy vahva kontrastiero alapalkin ja sivun välille.
Tummanharmaa alapalkki varmaan auttaa. En ole itsekään huomannut omassani mitään tapahtuneen 2.35:1 kuvasuhteen mustien palkkien suhteen vaikka paljon tulee sellaisia elokuvia katseltua. Joskus saattaa heti pitkän elokuvan jälkeen jotain huomata testikuvissa palkkien kohdalla mutta ne kyllä on hävinneet täysin viimeistään sen 4 tunnin välein ajettavan kompensaatiosyksin jälkeen.

Täällä kesti B7 sen ~1,5v erittäin aktiivista pc käyttöä (ainut näyttö, useita tunteja päivässä). Sen jälkeen alkoi selaimen yläpalkki himmeästi erottumaan juuri punaisella ja keltaisella taustalla. Myös youtuben logo ja osa kirjanmerkkipalkin kuvakkeista näkyi himmeästi. Suurin osa niitä asioita jotka on punaisella.

Meni paneli vaihtoon ja tämä on kuulemma päivitetty versio joka ei pala niin helposti. Olettaisin että tuo @Asorb :n mainitsema punaisen subpixelin korjaus.

edit: pari kuvaa
FD72E372-0CBF-4A92-B8B1-C720D4122340.jpeg8BCE7621-308F-4A53-9EB4-90910F040E50.jpeg
Oled light 20 ja 100 kontrasti ~95% ajasta. Joskus leffoja katsoessa ja pelatessa keskellä päivää nostin välillä oled valon 35 nurkille. Tuon korkeammalla en ikinä pitänyt.
Tuo olikin mielenkiintoinen tieto, että noin pienellä oled-valolla palanut ja mietityttää, että onko tuo ylempänä ounastelemani juttu, että täydellä oled-valolla loimottaminen voisikin olla paneelille armeliaampaa, kun abl sitä kirkkautta rajoittaa agressiivisesti? Nimittän sen verran ristiriitaiselta muuten kuulostaa, että omasikin noi helposti ja nopeasti kärysi ja tuossa yllä toinen taas ajanut paneeliaan lähes täysillä ilman mitään palojälkiä vastaavalla tavalla (tosin tuo oli nyt uudemman sukupolven paneeli, että onko se sitten enemmän syynä).
 
Viimeksi muokattu:
Mutta käsittääkseni myös nuo muut pikselit osallistuvat valkoisen tuottamiseen? Ehkä valkoinen kuitenkin on siinä mielessä armeliaampi, pikseleitä kulutetaan tasaisesti, kuin jos vaikka olisi punainen tai keltainen logo.
Mutta kuvittelisin kuitenkin, että valkoisellakin siihen kulumaa tulee joka sitten himmeämpänä ympäristöstään voisi erottua?
Tosiaan nuo kompensointityklit 4 tunnin välein, niin onko ne muka niin fiksuja, että ne osaa noin tarkasti pikseleitä säätää, vai onko se tyyliin joku tietty osa paneelista, mihin tuollainen tyypillinen raidoitus mielestäni vähän voisi paremminkin viitata?


Juu plasmaan itse viittasin mutta korjaan tuota sanomaasi sen verran, ei kaikki plasmat todellakaan pala pohjaan. Itselläni tuo viimeisin VT60 sarjalainen kärysi käytännössä lopullisesti ekan f1-kisan katsomisen jälkeen ja tekstitykset sitten vuoden - parin kuluessa selviksi rannuksi. Mutta sitten oli aikaisempi Pansun plasma vuodelta 2005 käytössäni 7-8 vuotta eikä siinä ollut minkäänlaista palamisen merkkiäkään, ei niin millään testikuvalla ja tuota käytettiin todella huolettomasti, katsottiin f1-kisat ja tekstitykset tv-kanavilla aina päällä, ja tuon takia olikin ihan käsittämätön yllätys uuden plasman jälkeen. Ja tosiaan vaihdoin vielä kokeeksi toisen 60-sarjan malliyksilön ja totesin saman asian, joten ei ollut yksilövika omalla kohdallani kyseessä ainakaan. Tuon takia suhtaudun aivan helvetin varauksella myös näihin "palamattomiin" oledeihin, ainakin aluksi, koska niin se tuonkin 60-sarjalaisen piti olla palamataton ja suuressa maailmassa tekstitykset ovat tuntematon käsite niin vielä nykyisinkin saa lukea jenkkiläisten juttuja, ettei ole samanlainen palanut pohjaan pitkänkään ajan kuluessa...


Onko nuo tosiaan sellaisia ettei niihin edes pikku hiljaa ala muodostua erottuvaa varjoa logojen kohdalle?
Meinaan nuo palaneiden oledien kuvat netissä on aika rujon näköisiä niin. että sokeakin tuollaisen huomaisi, joten vähän tuntuisi itsestäni, että nuo on huomattu vasta siinä vaiheessa, kun ne erottuvat lähes kaikessa materiaalissa mutta todellako ne pätkähtivät kerralla näkyviin lopulta? En oikein helpolla usko.


Liekö tuollainen maksimaalinen oled-valo lopulta armeliaampi palamisen suhteen, kun se demppaa valotehoa aktiivisemmin, verrattuna johonkin 25 asetukseen, jolla tuollaiset logon dimmaukset ei kyllä näytä tekevän yhtään mitään. Tuossahan on isolla oled-valolla se, että jos siinä enemmälti on valkoista ruudulla niin se maksimikirkkaus jää parhaimmillaankin johonkin 200 kandeltaan, kun se pienemmässä ikkunassa tai jollain valkoisella logolla voikin huidella yli 700 kandelaa.


Tai sitten nuo on vielä niin uusia, että niistä on vähemmän käytännön kokemusta. Ottaa ehkä aikansa, että mattimeikäläiset vikoja yleensä huomaavat.


Tummanharmaa alapalkki varmaan auttaa. En ole itsekään huomannut omassani mitään tapahtuneen 2.35:1 kuvasuhteen mustien palkkien suhteen vaikka paljon tulee sellaisia elokuvia katseltua. Joskus saattaa heti pitkän elokuvan jälkeen jotain huomata testikuvissa palkkien kohdalla mutta ne kyllä on hävinneet täysin viimeistään sen 4 tunnin välein ajettavan kompensaatiosyksin jälkeen.



Tuo olikin mielenkiintoinen tieto, että noin pienellä oled-valolla palanut ja mietityttää, että onko tuo ylempänä ounastelemani juttu, että täydellä oled-valolla loimottaminen voisikin olla paneelille armeliaampaa, kun abl sitä kirkkautta rajoittaa agressiivisesti? Nimittän sen verran ristiriitaiselta muuten kuulostaa, että omasikin noi helposti ja nopeasti kärysi ja tuossa yllä toinen taas ajanut paneeliaan lähes täysillä ilman mitään palojälkiä vastaavalla tavalla (tosin tuo oli nyt uudemman sukupolven paneeli, että onko se sitten enemmän syynä).

Ei tämä ABL juurikaan näillä 90/100 OLED-valoilla itseasiassa aktivoidu. Hyppää päälle vain, jos oikeasti tuutataan sitä koko ruudun valkoista. HDR puolella luonnollisesti OLED-valo 100/100, kuten standardi on. En näe oikein mitään syytä, miten tämä 90/100 OLED-valo voisi olla armeliaampi kuin 25/100, jossa mikään elementti ei kuvassa koskaan mene yli ~100nit, toisin kuin itsellä ABL maksimeillakin kirkkaus olisi varmaan 150nit. Toki pitää muistaa että B8 on vähemmän kirkas tuolla SDR puolella kuin C9, joten ehkä tämä oma asetus vastaa jotain C9:n 70/100 tms. Tuolla RTINGS burn-in testissä oli myös kaksi eri CNN-torturen testiyksilöä, joista toisessa oli OLED valo täysillä ja toisella kohtalaisemmilla asetuksilla. Ihan selvästi tuo täysillä ollut paloi pahemmin kiinni.
 
Tein nuo säädöt aikoinaan muistaakseni Youtuben videon mukaan. Philips:ssä on oledvalo kontrasti nimellä ja itsellä alusta asti ollut 60/100. Se on varmaankin edesauttanut palamista, vai mitä luulette? Omaa tyhmyyttä ja kokemattomuutta tuo silloin on
 
Ei tämä ABL juurikaan näillä 90/100 OLED-valoilla itseasiassa aktivoidu. Hyppää päälle vain, jos oikeasti tuutataan sitä koko ruudun valkoista. HDR puolella luonnollisesti OLED-valo 100/100, kuten standardi on. En näe oikein mitään syytä, miten tämä 90/100 OLED-valo voisi olla armeliaampi kuin 25/100, jossa mikään elementti ei kuvassa koskaan mene yli ~100nit, toisin kuin itsellä ABL maksimeillakin kirkkaus olisi varmaan 150nit. Toki pitää muistaa että B8 on vähemmän kirkas tuolla SDR puolella kuin C9, joten ehkä tämä oma asetus vastaa jotain C9:n 70/100 tms. Tuolla RTINGS burn-in testissä oli myös kaksi eri CNN-torturen testiyksilöä, joista toisessa oli OLED valo täysillä ja toisella kohtalaisemmilla asetuksilla. Ihan selvästi tuo täysillä ollut paloi pahemmin kiinni.
Ehkä se on noin mutta itse järkeilen tuota niin, että isolla oled-valolla kirkkaammissa kuvissa, vaikka nyt ihan tietokoneen työpöytäkäytössä, kirkkaat pienet yksityiskohdat ei loimota samalla tavalla kuin jossain kanavalogon tapauksessa hiemmämmällä materiaalilla, jolloin pienelläkin oled-valolla tuollaiset pienet yksityiskohdat ja varsinkin valkoiset tekstitykset ihan silmiin satttuvat, eli se kontrastiero siihen taustaan nähden voi olla hyvinkin korkea...?

Tosiaan omassa oledissani kyllä olen huomannut, että esim. tuolla UHD BD-soittimella, kun voi siirtää tekstityksen paikkaan, niin olen sen sinne alareunan mustalle palkille laittanut aina 2.35:1 elokuvissa, niin kyllä tuo melko silmiin ottavaa on kirkkaudeltaan ja selvästi pidemmän elokuvan jälkeen testikuvissa näkyy selvät haamuraidat tekstitysen paikalla, mutta nuo on tähän asti kyllä hävinneet aina viimeistään sen 4 tunnin välein ajettavan kompensaatiosyklin jälkeen. Silti tuo varjokin kyllä kertoo, että jotain "ikävää" tuolla tapahtuu eikä oled ole tuollaiselle immuuni mutta kauanko menee, että tuosta tulee ongelma, en tiedä mutta melko varmasti tuon tulen jossain vaiheessa näkemään. Lähinnä yritän päästä jyvälle, että alkaako ne varjot jäämään pysyvästi ensin himmeämpänä vai pamahtaako ne lähes kerrasta siinä vaiheessa, kun paneelin kompensaatioreservit on lopussa kuluneista kohdista ja siitä sitten pahenevat entistä näkyvimmiksi?

Tein nuo säädöt aikoinaan muistaakseni Youtuben videon mukaan. Philips:ssä on oledvalo kontrasti nimellä ja itsellä alusta asti ollut 60/100. Se on varmaankin edesauttanut palamista, vai mitä luulette? Omaa tyhmyyttä ja kokemattomuutta tuo silloin on

Niin, no ei tuo 60/100 sinänsä mikään kohtuuton lukema kuitenkaan ole. Jos viitseliäisyyttä riittää, niin kannattaa kyllä kokeilla valmistajan suuntaan valittaa, eikös LG:kin ole ainakin isossa maailmassa aika helposti takuuajankin jälkeen palaneita paneeleita vaihdellut?

Ja sinänsä kun televisiosta on kyse, niin pitäisihän sillä voida televisio-ohjelmia katsoa, ja Suomessa kun ollaan niin tekstityksetkin on aika itsestään selviä ja monilla TV-kanavilla vieläpä kuvaan poltettuna ettei niitä voi vältellä, kuten ei myöskään kanavalogoja. Onhan näissä takuuehdoissa pienellä präntättyjä ehtoja mutta silti, en tuota purematta nielisi, kun nämä ovat televisoita ja periaatteessa eivät mielestäni kyllä käyttöönsä sovellu, jos eivät television katseluun sovellu, eli sillä ei nyt vaikka voisi katsella vapaasti uutisia tai aamu TV:tä. Tuosta huolimatta, kyllä kainostelen omani kanssa kovasti mainittuja tilanteita, jotka voisivat tuollaista aiheuttaa mutta ei tuollainen kyllä asiaan kuluisi mielestäni. Ilmeisesti käyttäjäkunta tällaisten laitteiden osalta on niin pieni, että kanavat eivät omalta osaltaan tee asialle mitään, suurimmalla osalla lienee ne perinteiset lcd-ruudut.
Itse kyllä ottaisin mielelläni kanavalogon tilalle vaikka sen, että joku monotoninen ääni hokisi lähetyksen taustalla säännöllisin väliajoin kanavalogon tietoja sen kuvassa olevan logon sijaan...
 
Viimeksi muokattu:
^Kannattaa ainakin se "Dynaaminen sävyntoisto" kytkeä pois HDR:llä, niin tekstitys on kirkkaudeltaan sitä mitä pitääkin.
 
^Kannattaa ainakin se "Dynaaminen sävyntoisto" kytkeä pois HDR:llä, niin tekstitys on kirkkaudeltaan sitä mitä pitääkin.
Juu ei ole mitään dynaamisia juttuja käytössä. Siitä huolimatta tekstitykset varsinkin nyt levymedian kanssa ovat aika sietämättömiä välillä, siis myös ihan tavallisella sdr-materiaalilla.
 
Onhan LG:llä kahden vuoden takuu, että jos palaa kiinni, niin uutta paneelia kehiin. Verkkokaupasta ostaessa kolmen vuoden takuu.
 
Onhan LG:llä kahden vuoden takuu, että jos palaa kiinni, niin uutta paneelia kehiin. Verkkokaupasta ostaessa kolmen vuoden takuu.
Njoo, onhan niissä takuu mutta paradoksaalisesti takuuehdoissa kyllä kuvanpalaminen on rajattu ulos. Kuten myös näissä tyypillisissä lisätakuissa on yleensä pienellä präntättynä sama juttu, omassakin on kyllä ostettuna yhdenlainen lisätakuu.
 
Ehkä se on noin mutta itse järkeilen tuota niin, että isolla oled-valolla kirkkaammissa kuvissa, vaikka nyt ihan tietokoneen työpöytäkäytössä, kirkkaat pienet yksityiskohdat ei loimota samalla tavalla kuin jossain kanavalogon tapauksessa hiemmämmällä materiaalilla, jolloin pienelläkin oled-valolla tuollaiset pienet yksityiskohdat ja varsinkin valkoiset tekstitykset ihan silmiin satttuvat, eli se kontrastiero siihen taustaan nähden voi olla hyvinkin korkea...?

Tosiaan omassa oledissani kyllä olen huomannut, että esim. tuolla UHD BD-soittimella, kun voi siirtää tekstityksen paikkaan, niin olen sen sinne alareunan mustalle palkille laittanut aina 2.35:1 elokuvissa, niin kyllä tuo melko silmiin ottavaa on kirkkaudeltaan ja selvästi pidemmän elokuvan jälkeen testikuvissa näkyy selvät haamuraidat tekstitysen paikalla, mutta nuo on tähän asti kyllä hävinneet aina viimeistään sen 4 tunnin välein ajettavan kompensaatiosyklin jälkeen. Silti tuo varjokin kyllä kertoo, että jotain "ikävää" tuolla tapahtuu eikä oled ole tuollaiselle immuuni mutta kauanko menee, että tuosta tulee ongelma, en tiedä mutta melko varmasti tuon tulen jossain vaiheessa näkemään. Lähinnä yritän päästä jyvälle, että alkaako ne varjot jäämään pysyvästi ensin himmeämpänä vai pamahtaako ne lähes kerrasta siinä vaiheessa, kun paneelin kompensaatioreservit on lopussa kuluneista kohdista ja siitä sitten pahenevat entistä näkyvimmiksi?


Niin, no ei tuo 60/100 sinänsä mikään kohtuuton lukema kuitenkaan ole. Jos viitseliäisyyttä riittää, niin kannattaa kyllä kokeilla valmistajan suuntaan valittaa, eikös LG:kin ole ainakin isossa maailmassa aika helposti takuuajankin jälkeen palaneita paneeleita vaihdellut?

Ja sinänsä kun televisiosta on kyse, niin pitäisihän sillä voida televisio-ohjelmia katsoa, ja Suomessa kun ollaan niin tekstityksetkin on aika itsestään selviä ja monilla TV-kanavilla vieläpä kuvaan poltettuna ettei niitä voi vältellä, kuten ei myöskään kanavalogoja. Onhan näissä takuuehdoissa pienellä präntättyjä ehtoja mutta silti, en tuota purematta nielisi, kun nämä ovat televisoita ja periaatteessa eivät mielestäni kyllä käyttöönsä sovellu, jos eivät television katseluun sovellu, eli sillä ei nyt vaikka voisi katsella vapaasti uutisia tai aamu TV:tä. Tuosta huolimatta, kyllä kainostelen omani kanssa kovasti mainittuja tilanteita, jotka voisivat tuollaista aiheuttaa mutta ei tuollainen kyllä asiaan kuluisi mielestäni. Ilmeisesti käyttäjäkunta tällaisten laitteiden osalta on niin pieni, että kanavat eivät omalta osaltaan tee asialle mitään, suurimmalla osalla lienee ne perinteiset lcd-ruudut.
Itse kyllä ottaisin mielelläni kanavalogon tilalle vaikka sen, että joku monotoninen ääni hokisi lähetyksen taustalla säännöllisin väliajoin kanavalogon tietoja sen kuvassa olevan logon sijaan...

Tuo OLED-valo käytännössä siis määrittää, mikä on maksimikirkkaus, mitä paneeli voi puskea ulos. Kontrastiin sillä ei pitäisi olla mitään vaikutusta missään muussa tilanteessa kuin siinä, että ruudun kokonaiskirkkaus ylittää ABL-rajan, ja panelii himmentää hetkeksi itse itseään. Jos OLED-valo on säädetty 25/100 SDR-kuvalla, minkään kuvan elementin ei pitäisi missään olosuhteessa nousta yli johonkin ~120 nittiin tms, tai mihin kirkkauslukemaan tuo 25/100 nyt sen maksimikirkkauden asettaakaan. Sen sijaan jos OLED valo on 100/100, kaikki tulee ulos maksimikirkkauden mukaan, ja pure white on aina maksimi nittimäärän mitä paneelista irtoaa, ellei kohtauksessa ole niin paljon kirkkautta että ABL joutuu jarruttamaan.

TLDR, isolla OLED-valon asetuksella ruudun kaikki elementit (tekstit, valkoiset ikkunat jne) ovat aina kirkkampia, kuin pienellä OLED-valon asetuksella. Jos ruudulla on todella paljon kirkasta sisältöä, se ero putoaa vähän pienemmäksi, mitä se on esim hämärässä kohtauksessa. Matala OLED-valon asetus ei siis kyllä missään tilanteessa lisää palamisen riskiä, vaan ainoastaan vähentää sitä. Jos et usko, niin tinttaa tuo OLED-valosi 100/100 ja katso miltä ne tekstit sitten hämärässä kohtauksessa näyttävät ;).

Lisäys : Ja siis ABL toimii vain siten, että keinotekoisesti pudottaa OLED-valoa alemmaksi siksi aikaa, kun ruudulla on liian paljon kirkasta sisältöä. Siksi ABL ei aktivoidu koskaan, jos OLED-valo on valmiiksi asetettu jo hyvin alhaiselle tasolle.
 
Noihan se ehkä on. Lähinnä tuossa ajattelin tuollaista tietokonenäyttönä tilannetta, että jos on paljon isoja valkoisia alueita näytöllä, kuten oletuksena tuppaa olemaan, niin ehkä noissa se tavallaan on tasaisemalla "ajolla". No oli miten oli, niin vähän tosiaan ihmetyttää, kun joillakin kuva on palanut kiinni hyvin helposti ja toisilla tosiaan tuntuu, että niitä on kuvauksen perustella rääkätty ihan kunnolla eikä ole tullut mitään. Ja sitten vielä hämää, kun netissä kuvat palaneista oledeista on yleensä sitä luokkaa, että sokeakin sen näkee, että ei voi oikein tietää, että onko se hiipimällä alkanut vai kerrasta sellaiseksi pamahtanut ja se on joka tapauksessa huomattu vasta, kun oikeassa materiaalissa alkanut virheet näkyä vai miten se on huomattu, kun katsojiakin on niin monelaisia ja erilaisilla kriteereillä katsotaan sitä näyttöä henkilöstä riippuen.
 
Philips oled803/12 en ole saanut mitään palamaan vaikka HTPC kanssa on työpöytää, twitchiä ja muuta ihan huoletta ja paljon poltettu. Vanha plasman paloi hetkessä streameja katsomalla, mutta ei sekään "kerralla". Netti on paskaämpäri johon kipataan kaikki huonot kokemutkset ja väritetään kostoksi oikein kunnolla. Itse en enää huota kanna oledin palamisesta. Kulutuselektroniikka on käyttöä varten.
 
Laitoin äsken PCn kiinni 77” C9:iin ja uusinta CoDia grafiikat täysillä. Komiaa on, ja tuo OLEDin HDR on luonnollisesti maukkaan näköistä.

Mutta ei tainnut freesync / Gsync oikein toimia 2080Ti kanssa, repeily ja epätasaisuus lähti liikkeestä pois vasta kun peliasetuksista laittoin fps limitin 60 ja Vsync päälle. Oli kyllä Nvidian asetuksista päällä.

Uusin päivitys telkussa, eikös nyt pitänyt nuo freesync, gsync compatible mikä lie toimia Nvidian korttien kanssa? Vai voikohan johtua siitä että ruudunpäivitys oli 70-80fps, ettei olis karannut ohi gsync alueelta kun ei ole HDMI 2.1 vielä käytössä?
 
Laitoin äsken PCn kiinni 77” C9:iin ja uusinta CoDia grafiikat täysillä. Komiaa on, ja tuo OLEDin HDR on luonnollisesti maukkaan näköistä.

Mutta ei tainnut freesync / Gsync oikein toimia 2080Ti kanssa, repeily ja epätasaisuus lähti liikkeestä pois vasta kun peliasetuksista laittoin fps limitin 60 ja Vsync päälle. Oli kyllä Nvidian asetuksista päällä.

Uusin päivitys telkussa, eikös nyt pitänyt nuo freesync, gsync compatible mikä lie toimia Nvidian korttien kanssa? Vai voikohan johtua siitä että ruudunpäivitys oli 70-80fps, ettei olis karannut ohi gsync alueelta kun ei ole HDMI 2.1 vielä käytössä?

Onko intant game response asetus päällä? Gsync aluetta on 120hz asti ihan ilman HDMI2.1:kin.
 
Laitoin äsken PCn kiinni 77” C9:iin ja uusinta CoDia grafiikat täysillä. Komiaa on, ja tuo OLEDin HDR on luonnollisesti maukkaan näköistä.

Mutta ei tainnut freesync / Gsync oikein toimia 2080Ti kanssa, repeily ja epätasaisuus lähti liikkeestä pois vasta kun peliasetuksista laittoin fps limitin 60 ja Vsync päälle. Oli kyllä Nvidian asetuksista päällä.

Uusin päivitys telkussa, eikös nyt pitänyt nuo freesync, gsync compatible mikä lie toimia Nvidian korttien kanssa? Vai voikohan johtua siitä että ruudunpäivitys oli 70-80fps, ettei olis karannut ohi gsync alueelta kun ei ole HDMI 2.1 vielä käytössä?
Pudota resoluutio 2560x1440 ja pelaa 120hz
 
Onko intant game response asetus päällä? Gsync aluetta on 120hz asti ihan ilman HDMI2.1:kin.

Menee pelitilaan kyllä, en sen tarkemmin katsonut sitä asetusta. Missä kohdassa pelitila asetuksia se on, vai riittääkö että pelitila päällä?

Sain kyllä viestiin tämän videon joka pitää kahlata vielä läpi kunhan siirtelee taas PC olkkariin:

 
LG 65" CX tuli rikkoontuneen C9:n tilalle. Muutamia pikaisia huomioita:
  • WebOS 5.0 -> pieniä käyttöliittymäuudistuksia verrattuna 4.5, mutta eipä mitään mullistavaa
  • Paneelista (vs kyseisen C9-yksilön paneeliin) en sano vielä mitään, kun sisäänajo vasta aloitettu. Ainakin C9:n kanssa mustat oli tukossa aluksi, ja sama näyttäis olevan tämän CX:n kanssa eli 200h saa varmaankin tuijotella ihan rauhassa, kunnes mustat aukeaa
  • Kuvatiloista FilmMaker Mode tullut Technicolor Expert mode tilalle, mutta käytännössä näyttäis olevan sama kuin Cinema -mode
  • Yllättäen DTS-tuki hävinnyt (2020-malleista) - "Specifically for LG, the company has dropped decoding support for DTS entirely in its newest TVs.". Vaikuttaa siihen, että jos toistaa LG:n sisäisellä playerillä DTS-koodekilla olevia mediatiedostoja (esim Plex:n/Kodin tai muun UPNP:n kautta), niin DTS-äänet jää pois. C9:ssä nämä vielä toimi.
  • Pientä säätämistä oli saada HDMI-CEC toimimaan AppleTV 4K:n kanssa jälleen, mutta taianomainen kikka oli käyttää virrat pois ATV:stä (pelkkä restart ei riittänyt).
  • C9:lla tallennettuja tv-ohjelmia (ulkoiselle usb-kovolle) ei CX toista (koska tallennettu toisella tv:llä!, vaikkei ollut kyse salatuista vaan ihan free air kanavista)
Testailu jatkuu.
 
Tuokin on tapa mutta mielummin kyllä 4k tarkkuudella, eteenkin TV koossa.
Itellä myös tuo 77C9 ja pelaan 2560x1440. Löytyy myös 38uc88 75Hz ja ennemmin pelaan telkkarilla, kuin tuolla UW:llä. Onhan tuo eri sulavaa tuo 120hz verrattuna 60hz tai 75hz Suosittelen ainakin kokeilemaan alempaa resoa. Kohtahan tulee nuo 3k-sarjalaiset ja niissä pääsee nauttumaan 4k:sta 120hz
 
Itellä myös tuo 77C9 ja pelaan 2560x1440. Löytyy myös 38uc88 75Hz ja ennemmin pelaan telkkarilla, kuin tuolla UW:llä. Onhan tuo eri sulavaa tuo 120hz verrattuna 60hz tai 75hz Suosittelen ainakin kokeilemaan alempaa resoa. Kohtahan tulee nuo 3k-sarjalaiset ja niissä pääsee nauttumaan 4k:sta 120hz

Onko miten suttuinen kuva tuolla resoluutiolla? Kun ei ole tv:n natiivi resoluutio.
 
Onko miten suttuinen kuva tuolla resoluutiolla? Kun ei ole tv:n natiivi resoluutio.

Onhan siinä selvä ero natiiviin 4K. Toisaalta se on paljon parempi kuin aiempien sukupolvien max 1080p 120hz, joka oli jo käyttökelvottoman suttuinen. Hyvin subjektiivista, mutta ihan hyvin pelailin parit räiskintäpelit läpi 2560x1440 120hz. 4K näyttää paremmalta paikallaan, 120hz näyttää ja tuntuu paremmalta liikkeessä.
 
Onko miten suttuinen kuva tuolla resoluutiolla? Kun ei ole tv:n natiivi resoluutio.
Kyllä tuon eron huomaa. Tosiaan kuten Divvy tuossa yllä mainitsi, niin liikkeessä tuo ero on olematon. Tällä hetkellä Rage 2 työn alla ja ennemmin tuo 1440@120hz kuin 4k@60hz. Ennen tuota tuli pelattua Dead Cellsiä telkkarilla ja sitten kun sitä kokeili monitorilla 75hz:llä, niin meinasi silmät itkeä verta.
 

The Sony A8H OLED and the LG CX OLED are almost identical in performance. The Sony delivers slightly better picture quality, as it has better gradient handling and a much better color volume. On the other hand, the LG is a better choice for gaming, as it has a lower input lag, and it supports advanced gaming features like VRR and 'Auto Low Latency Mode'.

 
Juu mutta entäs ne kanavalogot? Ellei siis puhuta vain maksullisista suoratoistopalveluista ja levymediasta... Entäpäs niiden tekstitykset?
Kyllä niitä "palotunteja" kertyy vängälläkin.
Jossain ylempänä ketjussa on kuva B6:seni "palojäljistä", joista selvimmät ovat Minercraftin HUD ja Neflixin logo. Niiden lisäksi punaisella tai ruskealla pohjalla näkyy myös epämääräistä jälkeä sillä alueella, missä tekstitykset useimmiten sijaitsevat. Ja joo, tiedän uudempien mallien olevan vähemmän herkkiä tässä suhteessa.
 
Itellä myös tuo 77C9 ja pelaan 2560x1440. Löytyy myös 38uc88 75Hz ja ennemmin pelaan telkkarilla, kuin tuolla UW:llä. Onhan tuo eri sulavaa tuo 120hz verrattuna 60hz tai 75hz Suosittelen ainakin kokeilemaan alempaa resoa. Kohtahan tulee nuo 3k-sarjalaiset ja niissä pääsee nauttumaan 4k:sta 120hz

Juu kyllä isot hertsit on se juttu, monitorilla menee 4k 120Hz (tai 144hz kahdekka DVI piuhalla ilmanfreesynciä). Tvllä jos pelaan niin panostellut silmäkarkkiin, tosin se liiketoisto on eriluokkaa 120Hz kun näkee liikkeessäkin paremmin yksityiskohtia.

Toivottavasti tulevalla 3080Ti saa keposesti raskaammatkin pelit rullaamaan 4k 120/144hz ja HDMI 2.1 toimisi mukisematta
 
En saanut freesync / gsync vieläkään pelittämään, WIN10 ja Nvidian paneelista pitäis olla kaikki valinnat ok, C9 asetuksissa pelitila ja välitön pelivaste oli jo alkujaankin päällä, ja pelivaste menee päälle kyllä.

Uusinta CoDia jos pelaa ilman Vsync niin kuva repeilee retrohenkisesti. Koitin myös eilen julkaistua Death Stranding (oli muuten nätti herkut tapissa OLEDilla), tuossa ei kuva repeile, mutta ilman Vsynciä on siltin havaittavissa lievää ”microstutterointia” eli pientä värinää / rosoisuutta liikkeessä. Tuon aikanaan Gsync siivosi pois kun pelasi Battlefield 4 SLI kanssa.

Voiskohan tuo HDMI johto jota käytän PC ja telkun välissä ollakin sellaista sorttia ettei freesync/gsync ota toimiakseen? Pitääkin seuraavaksi (jahka kerkiää) kokeilla ottaa parempi johto UHD soittimen ja vahvistimen välistä tuon tilalle.
 
Pitää varmaan jossain vaiheessa laittaa ostohousut jalkaan, sillä maaliskuussa 2017 Gigantista ostettu LG OLED 55B6V on "ihan snadisti" ottanut osumaa. Tästä saan kiittää vuosia kestänyttä World Of Tanks -grindaamista. Onneksi olen mokomasta hyvän aikaa lähinnä vain mielipahaa aiheuttaneesta kikkareesta päässyt jo eroon.

Telkkarissa on myös hieman tumempi pystyraita (keskeltä oikelle). Laite on kuitenkin jo niin vanha, että on varmaan ihan turha edes kysellä vaihtopaneeleita.

(Lisäys: Lisään _oikean_ kuvan parin päivän kuluttua.

.Usein noita jälkiä ei edes huomaa, mikä on siunaus. TV on siis vain ja ainoastaan PC-käytössä ja ajaa vielä asiansa.
 
Viimeksi muokattu:
En saanut freesync / gsync vieläkään pelittämään, WIN10 ja Nvidian paneelista pitäis olla kaikki valinnat ok, C9 asetuksissa pelitila ja välitön pelivaste oli jo alkujaankin päällä, ja pelivaste menee päälle kyllä.

Uusinta CoDia jos pelaa ilman Vsync niin kuva repeilee retrohenkisesti. Koitin myös eilen julkaistua Death Stranding (oli muuten nätti herkut tapissa OLEDilla), tuossa ei kuva repeile, mutta ilman Vsynciä on siltin havaittavissa lievää ”microstutterointia” eli pientä värinää / rosoisuutta liikkeessä. Tuon aikanaan Gsync siivosi pois kun pelasi Battlefield 4 SLI kanssa.

Voiskohan tuo HDMI johto jota käytän PC ja telkun välissä ollakin sellaista sorttia ettei freesync/gsync ota toimiakseen? Pitääkin seuraavaksi (jahka kerkiää) kokeilla ottaa parempi johto UHD soittimen ja vahvistimen välistä tuon tilalle.

G-Syncin kanssa V-Sync-asetuksen kuuluisi olla päällä, koska muuten voi repimistä ilmetä frametime-heittelyissä. FPS kannattaa myös rajoittaa joko pelistä tai Rivatuner Statistics Serverillä 3fps alle virkistystaajuuden.

Peli ei repeile borderless fullscreen moodissa ilman vsynciäkään, mutta frame pacing on mitä sattuu, eli tuota rosoisuutta liikkeessä ilmenee.

Tuolla on hyvä opas asetuksille: G-SYNC 101: Optimal G-SYNC Settings & Conclusion | Blur Busters

Itse tosin pidän v-sync asetusta päällä myös ikkunoiduille peleille, kun niin moni käyttää tuota borderless fullscreeniä ainoana vaihtoehtona.
 
Viime aikoina on uuden television osto alkanut houkuttamaan. OLED ruudut vaikuttavat hyvältä sijoitukselta, mutta tässä viellä palloilen muutaman asian kanssa. Muutama kysymys on herännyt joihin täältä voisi löytyä valistuneempia mielipiteitä kun nopealla googlauksella. Ruutu tulisi lähinnä elokuvien katselua stream/blu-ray ,pelaamista(myös ps5/series x) sekä pc:n kaveriksi (jossa gtx 1060).
Mainintana viellä että ruutu tulee tilaa jota ei päivällä saa täysin pimeäksi asunnon ikkunoiden sijoittelun vuoksi.

LG:n OLED ruudut vaikuttavat päteviltä. Onko B9S ja C9(2019) minkälaisia eroja käytännössä? Hinta-eroa on kuitenkin 250€.
Tuo kuvan mahdollinen ruutuun palaminen myös mietityttää videotykkejen kanssa jonkin verran puljanneena.
Saatan pelata usemmankin tunnin putkeen kerralla ja monissa peleissä HUD joka ainakin videotykillä meinasi herkästi jäädä ruutuun kiinni.
Jos ruutu tulee tilaa jota ei saa päivisin täysin pimennettyä olisi joku QLED tai vastaava sopivampi tilaan?
 
Viime aikoina on uuden television osto alkanut houkuttamaan. OLED ruudut vaikuttavat hyvältä sijoitukselta, mutta tässä viellä palloilen muutaman asian kanssa. Muutama kysymys on herännyt joihin täältä voisi löytyä valistuneempia mielipiteitä kun nopealla googlauksella. Ruutu tulisi lähinnä elokuvien katselua stream/blu-ray ,pelaamista(myös ps5/series x) sekä pc:n kaveriksi (jossa gtx 1060).
Mainintana viellä että ruutu tulee tilaa jota ei päivällä saa täysin pimeäksi asunnon ikkunoiden sijoittelun vuoksi.

LG:n OLED ruudut vaikuttavat päteviltä. Onko B9S ja C9(2019) minkälaisia eroja käytännössä? Hinta-eroa on kuitenkin 250€.
Tuo kuvan mahdollinen ruutuun palaminen myös mietityttää videotykkejen kanssa jonkin verran puljanneena.
Saatan pelata usemmankin tunnin putkeen kerralla ja monissa peleissä HUD joka ainakin videotykillä meinasi herkästi jäädä ruutuun kiinni.
Jos ruutu tulee tilaa jota ei saa päivisin täysin pimennettyä olisi joku QLED tai vastaava sopivampi tilaan?
Aivan loistavasti pärjää valoisassakin tilassa oledin kanssa, itsellä on suoraan tv:n toisella puolella 6 metriä ikkunaa ja ei ongelmaa.
Kuvanpalamista ei ole oledeissa, vain epätasaista kulumista, ja sitä on uusilla oledeilla todella hankala saada tehtyä koska niissä löytyy sitä kapasiteettia todella reilusti.

B9 ja C9 on kuvanlaadussa ainakin kirkkaudessa eroa (joka valoisassa tilassa on tärkeää) ja varmaan pientä eroa kuvanlaadussakin, taisi niissä olla eroa prossussa tai muistissakin.

Itellä tuo vanha 65” B8 (joka on myynnissä jos jotain kiinnostaa) antaa kyllä mielestäni aivan identtisen kuvanlaadun nykyiseen E9 verrattuna, hdr on kirkkaampi E9 mutta muuten niitä ei vierekkäin erottaisi, että noi erot oledien välillä kuitenkin on äärinmäisen pieniä, että vaikka sen b9 ostaisit niin varmasti tyytyväinen olisit, ja just hdr sisällöllä sen eron varmaan vasta huomaisi.
 
Onkohan kellään tullut seuraavanlaista probleemaa vastaan C9:n kanssa. Pelaan God of War nimistä peliä PS4 Prolla, asetuksena Game ja lähes kaikki kuvanparannukset kytketty pois.

Jos olen pelissä pimeässä kohdassa jossa on kuitenkin kohtuullisen voimakas valonlähde, niin kuva välähtelee erikoisesti valkoisena... en osaa oikein sitä selittää, mutta sellainen haamukuva tulee välillä tuohon ruutuun. Nappasin aiheesta videon jonka uppasin icloudiin.

Laitoin asiasta kyselyn myös LG:lle muutama päivä sitten ja heiltä ei ole kuulunut muuta, kuin että he ovat vastaanottaneet viestini. Vertailun vuoksi olen pelaillut myös Last of Us 2:sta ja siinä tuota ongelmaa ei tule. Erotuksena näillä peleillä on toki se, että Last of Usissa on aina jonkinnäköinen valonlähden ikäänkuin hahmon ympärillä kun taas God of Warissa tulee välillä lähes pilkkopimeitä paikkoja vastaan.


Kiitos jos viitsitte vaivautua tutustumaan ongelmaani.
 
Jos olen pelissä pimeässä kohdassa jossa on kuitenkin kohtuullisen voimakas valonlähde, niin kuva välähtelee erikoisesti valkoisena... en osaa oikein sitä selittää, mutta sellainen haamukuva tulee välillä tuohon ruutuun. Nappasin aiheesta videon jonka uppasin icloudiin.

Jos ongelma on vain tässä pelissä, niin eiköhän kyse ole pelin ominaisuudesta/bugista, eikä välttämättä liity töllöösi millään tavalla.
 
Jos ongelma on vain tässä pelissä, niin eiköhän kyse ole pelin ominaisuudesta/bugista, eikä välttämättä liity töllöösi millään tavalla.
Voi olla, pelasin peliä viimeksi n.4-5 kk sitten ja silloin en kyllä tämmöistä huomannut. Tuo on niin selkeä ongelma, että olisin varmasti siihen kiinnittänyt huomiota. Hankala vaan verrata kun ei ole oikein peliä jossa olisi yhtä "pimeää". Jos jollakin sattuisi olemaan LG:n oledi (ehkä jopa C9) ja sama peli, niin kiinnostaisi tietää että esiintyykö muilla samaa ongelmaa.
 
Voi olla, pelasin peliä viimeksi n.4-5 kk sitten ja silloin en kyllä tämmöistä huomannut. Tuo on niin selkeä ongelma, että olisin varmasti siihen kiinnittänyt huomiota. Hankala vaan verrata kun ei ole oikein peliä jossa olisi yhtä "pimeää". Jos jollakin sattuisi olemaan LG:n oledi (ehkä jopa C9) ja sama peli, niin kiinnostaisi tietää että esiintyykö muilla samaa ongelmaa.

Kannattaa kysyä myös pelin omasta ketjusta, jos joku muu on nähnyt vastaavaa.
 
G-Syncin kanssa V-Sync-asetuksen kuuluisi olla päällä, koska muuten voi repimistä ilmetä frametime-heittelyissä. FPS kannattaa myös rajoittaa joko pelistä tai Rivatuner Statistics Serverillä 3fps alle virkistystaajuuden.

Peli ei repeile borderless fullscreen moodissa ilman vsynciäkään, mutta frame pacing on mitä sattuu, eli tuota rosoisuutta liikkeessä ilmenee.

Tuolla on hyvä opas asetuksille: G-SYNC 101: Optimal G-SYNC Settings & Conclusion | Blur Busters

Itse tosin pidän v-sync asetusta päällä myös ikkunoiduille peleille, kun niin moni käyttää tuota borderless fullscreeniä ainoana vaihtoehtona.

Muutama sukupolvi tuota Gsynciä katellut, ja yksi pointti on aina ollut ettei nimenomaan tarvitse pitää vsynciä päällä. Onko tässä telkussa jotenkin toisin? Gsync tekee juurikin sen ettei fps heittely aiheuta repeilyä, ilman vsynciä josta aiemmin tullut hieman lagia. Vsync rajoittaa fps virkistystaajuuteen niin ei tarvi sen puolesta enää rajoittaa muualta.

Pitää vielä kurkata tuo linkki, kiitti.
 
Muutama sukupolvi tuota Gsynciä katellut, ja yksi pointti on aina ollut ettei nimenomaan tarvitse pitää vsynciä päällä. Onko tässä telkussa jotenkin toisin? Gsync tekee juurikin sen ettei fps heittely aiheuta repeilyä, ilman vsynciä josta aiemmin tullut hieman lagia. Vsync rajoittaa fps virkistystaajuuteen niin ei tarvi sen puolesta enää rajoittaa muualta.

Pitää vielä kurkata tuo linkki, kiitti.

G-Sync poistaa repeilyn vain, jos frametime on g-syncin alueella. Jos frametime on lyhyempi tai pidempi, tulee joko repeämä jos vsync on pois päältä, tai repeämä estetään vsyncillä. Noita yksittäisiä liian nopeita tai liian hitaita ruutuja voi ilmaantua, vaikka FPS olisikin g-sync-alueella. Tämä pätee ihan kaikkeen adaptiiviseen synkronointiin näytöstä ja brändäyksestä riippumatta. Jos FPS = maksimivirkistystaajuus, niin G-Sync menee pois päältä ja vsync päälle, jolloin input lag kasvaa roimasti. Sen takia kannattaa rajoittaa FPS alle virkistystaajuuden.

Tuolla linkissä testataan, mitataan ja selvitetään kaikki melko perinpohjin.
 
Muutama sukupolvi tuota Gsynciä katellut, ja yksi pointti on aina ollut ettei nimenomaan tarvitse pitää vsynciä päällä. Onko tässä telkussa jotenkin toisin? Gsync tekee juurikin sen ettei fps heittely aiheuta repeilyä, ilman vsynciä josta aiemmin tullut hieman lagia. Vsync rajoittaa fps virkistystaajuuteen niin ei tarvi sen puolesta enää rajoittaa muualta.

Pitää vielä kurkata tuo linkki, kiitti.
Niin, jos parasta haluaa, niin v-synciä en laittaisi päälle.
Mutta sen maksimin alle rajoittaisin FPS:n (muutaman fps:n alle virkistystaajuuden), koska jos menee yli tai nasahtaa v-synciin, ei ole hyvä lopputulos...
Tältä kaverilta katsoisin noita aiheeseen liittyviä videoita rajoittamisesta, G-/Freesyncistä...
 
Niin, jos parasta haluaa, niin v-synciä en laittaisi päälle.
Mutta sen maksimin alle rajoittaisin FPS:n (muutaman fps:n alle virkistystaajuuden), koska jos menee yli tai nasahtaa v-synciin, ei ole hyvä lopputulos...
Tältä kaverilta katsoisin noita aiheeseen liittyviä videoita rajoittamisesta, G-/Freesyncistä...
Ei vaan nimenomaan se vsync laitetaan päälle, ja sitten rajoitetaan sen viitisen framea alle virkistystaajuuden. Siitä ei tule lisälatenssia.

Jos ilman vsynciä ajat, niin 120FPS jälkeen alkaa esiintymään repeilyä 144Hz näytöllä. 120FPS taas on huomattava lisälatenssi verrattuna 139FPS vsync+gsync.

Ja muutenkin tuntuu tykkäävän gsync tuosta vsyncistä, esim. Battlefield 2 vanhan pelimoottorin kanssa tuli ihme stutterointeja kunnes laittoi vsyncin kaveriksi päälle.
 
Meni näemmä näytönohjaimista keskusteluksi :)
Melko hintavaa tuntuu tuo PC:n päivittely olevan edelleen.
Joskus sitä tuli itsekin harrastettua, mutta tuollaiset 1200-1400eur pelkkään näytönohjaimeen karistaa haaveet pelikoneen kasaamisesta mun ajopeliharrastusta varten.
PS5 joka toimii samalla UHD soittimena saa pyöritellä pelejä tulevat vuodet.

Mikäs tuo PS5:sen VRR sitten on, ei liity v,- eikä gsync:iin?
 
Ei vaan nimenomaan se vsync laitetaan päälle, ja sitten rajoitetaan sen viitisen framea alle virkistystaajuuden. Siitä ei tule lisälatenssia.

Jos ilman vsynciä ajat, niin 120FPS jälkeen alkaa esiintymään repeilyä 144Hz näytöllä. 120FPS taas on huomattava lisälatenssi verrattuna 139FPS vsync+gsync.

Ja muutenkin tuntuu tykkäävän gsync tuosta vsyncistä, esim. Battlefield 2 vanhan pelimoottorin kanssa tuli ihme stutterointeja kunnes laittoi vsyncin kaveriksi päälle.
Itsellä kokemuksia vain Freesyncistä. Enkä kyllä ole omalla 144-näytöllä huomannut mitään repeilyä 120 ->
Mutta en ala vänkäämään vastaan, jos näin on.
Jos on v-sync päällä ja cäpätty alle maksimi g-/Freesync rajan, niin eipä siitä kai ylimääräistä latenssia tule, joten sillä tavalla tuolla ei vissiin ole merkitystä...
Mutta onhan se näin, että kaikilla moottoreilla ei nuo G-/Freesyncit toimi kunnolla.

P.S. Ja tätä voi varmaan jatkaa jossain sopivammassa threadissa ;)
 
Meni näemmä näytönohjaimista keskusteluksi :)
Melko hintavaa tuntuu tuo PC:n päivittely olevan edelleen.
Joskus sitä tuli itsekin harrastettua, mutta tuollaiset 1200-1400eur pelkkään näytönohjaimeen karistaa haaveet pelikoneen kasaamisesta mun ajopeliharrastusta varten.
PS5 joka toimii samalla UHD soittimena saa pyöritellä pelejä tulevat vuodet.

Mikäs tuo PS5:sen VRR sitten on, ei liity v,- eikä gsync:iin?
Soon vähän niin kuin G-/Freesync, ilman näyttisfirmojen nimityksiä ;)
Sama löytyy myös Xboneista, muttei PS nelosista...
 
Aikaisemmin kyllä riitti että vain Gsync on päällä, kunhan fps pysyy sen alueella mikä on kyllä aika laaja. Tässähän ei pääse HDMI:llä 4k yli 60 fps nyt.

Monitoreilla ei tarvi vsynciä jos oli freesync tai gsync monitorissa, mitä itsellä ollut. Jos tuo C9 tarvii vsyncin tuohon niin ei gsyncillä tee tässä tapauksessa mitään. Fps hakkaa vsyncillä rajoittimeen 60fps ja pysyy nättinä. Monitorilla ja pelkällä freesyncillä / gsyncillä fps saa seilata esim. 50-120 ja aina sulava. Sitä tämä C9 ei nyt suostu tekemään. Missään ole myöskään mitään asetusta on off tuolle free/gsyncille C9ssä.

Tääkin asia mennyt niin formaattisodaksi että taitaa olla aina erilaisia vehkeestä riippuen, ei taida siis toimia kuten monitoreissa.

Piti olla kyllä uusin firmiskin telkussa
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 062
Viestejä
4 500 329
Jäsenet
74 325
Uusin jäsen
Christian Charpentier

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom