Valkoiset logot tai tekstitykset eivät ole yleensä ongelma - kai siksi koska OLEDeissa on se erillinen valkoinen alipikseli lisänä - kirkkaat värilliset logot ovat olleet ongelmallisempia.
Mutta käsittääkseni myös nuo muut pikselit osallistuvat valkoisen tuottamiseen? Ehkä valkoinen kuitenkin on siinä mielessä armeliaampi, pikseleitä kulutetaan tasaisesti, kuin jos vaikka olisi punainen tai keltainen logo.
Mutta kuvittelisin kuitenkin, että valkoisellakin siihen kulumaa tulee joka sitten himmeämpänä ympäristöstään voisi erottua?
Tosiaan nuo kompensointityklit 4 tunnin välein, niin onko ne muka niin fiksuja, että ne osaa noin tarkasti pikseleitä säätää, vai onko se tyyliin joku tietty osa paneelista, mihin tuollainen tyypillinen raidoitus mielestäni vähän voisi paremminkin viitata?
Plasmaan on palanut kiinni, mutta se onkin täysin eri tekniikkaa ja jokaisessa vähänkään vanhemmassa plasmassa on tekstitykset palaneet rannuiksi ruutuun.
Juu plasmaan itse viittasin mutta korjaan tuota sanomaasi sen verran, ei kaikki plasmat todellakaan pala pohjaan. Itselläni tuo viimeisin VT60 sarjalainen kärysi käytännössä lopullisesti ekan f1-kisan katsomisen jälkeen ja tekstitykset sitten vuoden - parin kuluessa selviksi rannuksi. Mutta sitten oli aikaisempi Pansun plasma vuodelta 2005 käytössäni 7-8 vuotta eikä siinä ollut minkäänlaista palamisen merkkiäkään, ei niin millään testikuvalla ja tuota käytettiin todella huolettomasti, katsottiin f1-kisat ja tekstitykset tv-kanavilla aina päällä, ja tuon takia olikin ihan käsittämätön yllätys uuden plasman jälkeen. Ja tosiaan vaihdoin vielä kokeeksi toisen 60-sarjan malliyksilön ja totesin saman asian, joten ei ollut yksilövika omalla kohdallani kyseessä ainakaan. Tuon takia suhtaudun aivan helvetin varauksella myös näihin "palamattomiin" oledeihin, ainakin aluksi, koska niin se tuonkin 60-sarjalaisen piti olla palamataton ja suuressa maailmassa tekstitykset ovat tuntematon käsite niin vielä nykyisinkin saa lukea jenkkiläisten juttuja, ettei ole samanlainen palanut pohjaan pitkänkään ajan kuluessa...
Ei oikeasti näitä nykyisiä OLEDeja kyllä todellakaan saa helpolla palamaan kiinni. Joku kirkkaan värinen logo pari tuhatta tuntia ruudussa (ei siis yhtäjaksoisesti vaan yhteensä) yhdistettynä korkeaan kirkkaussäätöön voi jättää jälkiä paneeliin. Joku F1 logo tai vastaava valkoinen himmeä logo vaatii jo todella paljon yritystä. Varmaan vähintään pari tuhatta kisaa saat katsoa ennen kuin onnistuu.
Onko nuo tosiaan sellaisia ettei niihin edes pikku hiljaa ala muodostua erottuvaa varjoa logojen kohdalle?
Meinaan nuo palaneiden oledien kuvat netissä on aika rujon näköisiä niin. että sokeakin tuollaisen huomaisi, joten vähän tuntuisi itsestäni, että nuo on huomattu vasta siinä vaiheessa, kun ne erottuvat lähes kaikessa materiaalissa mutta todellako ne pätkähtivät kerralla näkyviin lopulta? En oikein helpolla usko.
Oma B8 ollut vajaa pari vuotta käytössä ja monta tuntia auki joka päivä. On pelattu ja katsottu paljon HDR leffoja sekä (e)urheilua. OLED-valo on aina vähintään 90/100. Testikuvilla ei näy pienintäkään merkkiä mistään palamisesta.
Liekö tuollainen maksimaalinen oled-valo lopulta armeliaampi palamisen suhteen, kun se demppaa valotehoa aktiivisemmin, verrattuna johonkin 25 asetukseen, jolla tuollaiset logon dimmaukset ei kyllä näytä tekevän yhtään mitään. Tuossahan on isolla oled-valolla se, että jos siinä enemmälti on valkoista ruudulla niin se maksimikirkkaus jää parhaimmillaankin johonkin 200 kandeltaan, kun se pienemmässä ikkunassa tai jollain valkoisella logolla voikin huidella yli 700 kandelaa.
Näissä näkee hyvin, miten tuo kiinni palava väri on nimenomaan punainen tai keltainen. Tuo alikokoinen punainen subpikseli käsittääkseni korjattiin 2018 malleista lähtien, eli voisi olettaa niiden kestävän myös punaisella jopa yhtä hyvin kuin noilla muillakin väreillä.
Tai sitten nuo on vielä niin uusia, että niistä on vähemmän käytännön kokemusta. Ottaa ehkä aikansa, että mattimeikäläiset vikoja yleensä huomaavat.
Ei sitten mitään. Kyylään kyllä tarkasti silloin tällöin läpi, että osaan reagoida jos jotain rupeaa näkymään. Asiaan varmasti auttaa, että alapalkki on mulla aina tummanharmaa, Windowsin taustakuva solid musta ja tummat teemat selaimessa ja useimmin käyttämilläni nettisivuilla. Se ei kuitenkaan auta esim. alapalkin kirkkaisiin kuvakkeisiin, jotka ei nekään ole jättäneet mitään merkkiä. Monet nettisivut ovat myöskin valkoisia tai muita kirkkaita värejä, jolloin syntyy vahva kontrastiero alapalkin ja sivun välille.
Tummanharmaa alapalkki varmaan auttaa. En ole itsekään huomannut omassani mitään tapahtuneen 2.35:1 kuvasuhteen mustien palkkien suhteen vaikka paljon tulee sellaisia elokuvia katseltua. Joskus saattaa heti pitkän elokuvan jälkeen jotain huomata testikuvissa palkkien kohdalla mutta ne kyllä on hävinneet täysin viimeistään sen 4 tunnin välein ajettavan kompensaatiosyksin jälkeen.
Täällä kesti B7 sen ~1,5v erittäin aktiivista pc käyttöä (ainut näyttö, useita tunteja päivässä). Sen jälkeen alkoi selaimen yläpalkki himmeästi erottumaan juuri punaisella ja keltaisella taustalla. Myös youtuben logo ja osa kirjanmerkkipalkin kuvakkeista näkyi himmeästi. Suurin osa niitä asioita jotka on punaisella.
Meni paneli vaihtoon ja tämä on kuulemma päivitetty versio joka ei pala niin helposti. Olettaisin että tuo
@Asorb :n mainitsema punaisen subpixelin korjaus.
edit: pari kuvaa
Oled light 20 ja 100 kontrasti ~95% ajasta. Joskus leffoja katsoessa ja pelatessa keskellä päivää nostin välillä oled valon 35 nurkille. Tuon korkeammalla en ikinä pitänyt.
Tuo olikin mielenkiintoinen tieto, että noin pienellä oled-valolla palanut ja mietityttää, että onko tuo ylempänä ounastelemani juttu, että täydellä oled-valolla loimottaminen voisikin olla paneelille armeliaampaa, kun abl sitä kirkkautta rajoittaa agressiivisesti? Nimittän sen verran ristiriitaiselta muuten kuulostaa, että omasikin noi helposti ja nopeasti kärysi ja tuossa yllä toinen taas ajanut paneeliaan lähes täysillä ilman mitään palojälkiä vastaavalla tavalla (tosin tuo oli nyt uudemman sukupolven paneeli, että onko se sitten enemmän syynä).