Noin kuukausi sitten tuli hankittua uuden Ryzen 3000 -kokoonpanon kaveriksi Gainward RTX 2080 Phoenix GS -kortti. Heti alkuun huomasin, että power limit on kortissa turhan pieni (113%) ylikellottamista ajatellen. Sain ongelman korjattua flashaamalla korttiin EVGA:n 2080 XC -mallin biosin, jolla power limittiä sai säädettyä aina 129% asti. MSI Afterburnerista säädin ytimelle +100 ja muisteille +700 (Core Voltage -asetuksen jätin "+0" eli default-arvoon), nämä kellot ovat myös toistaiseksi olleet pelivakaat. Esim. Unigine Heavenia ajaessa boost-kellot jäivät jonkin ajan kuluttua 2010MHz:n tuntumaan ja muistit 7700MHz.
Testatessani korttia havaitsin kortin alkuperäisen coolerin riittämättömäksi jäähdytystehossa tehtaan tuuletinprofiililla. Tekemällä agressiivisen tuuletinprofiilin (MSI Afterburner) kortista tulikin sitten pelikäytössä jo liiankin äänekäs, vaikkakaan ytimen maksimilämpötila ei ylittänyt 70 astetta. Sitten yritin toisenlaista lähestymistapaa tekemällä hiljaisemman tuuletinprofiilin, mutta ongelmana tuli vastaan se, että lämpötilat pelatessa olivat sitten taas jo turhan korkeita, esim. Hitman 2:sta pelatessa maksimilämmöt olivat 76 astetta, joka pudotti ytimen boost-kelloja jo turhan alas, alle 2000MHz:n. Eikä kortti ollut kovin hiljainen tuollakaan profiililla. Tehtaan tuuletinprofiililla kortti on melko hiljainen rasituksessakin, mutta ei sovellu ylikellottamiseen (lämmöt nousevat liikaa).
Kyllästyttyäni tuon Gainwardin oman coolerin heikkouksiin aloin etsimään ongelmaan ratkaisua ja päädyin lopulta tähän: tilasin viime viikonloppuna Amazonista (UK) ARCTIC Accelero Xtreme III -jäähdyttimen. Paketti tuotiin kotiovelle eilen iltapäivällä. Eilisiltana sain asennuksenkin jo tehtyä, alla hieman kuvia.
Asennus oli kaikkea muuta kuin bolt-on: toisin sanoen siis erittäin työläs. Jouduin poistamaan materiaalia kahdesta muistipiirin alumiinisesta jäähdytyssiilestä (jotka asennettiin virransyöttöä lähimpänä olleille kahdelle muistipiirille), koska ne olivat liian korkeita, Accelero -jäähdyttimen kupariset lämpöputket ottivat niihin kiinni. Jouduin myös muokkaamaan Acceleron "reikäpeltiä" eli sitä asennuslevyä, johon jäähyn neljä ruuvia kierretään kortin taustapuolelta. Levyn kahdelta sivulta piti poistaa muutama milli materiaalia pois, jotta sai GPU-ytimen ympärille tarpeeksi tilaa asentaa cooleri paikoilleen (kortille jo liimatut muistipiirien jäähdytyssiilet ottivat muutoin asennuslevyyn kiinni jäähdytintä asettaessa GPU-ytimen päälle). Rajallisen tilan vuoksi kaikkiin muistipiireihin joutui liimaamaan jäähdytyssiilet limittäin kiinni, joten ne (jäähdytyssiilet) eivät peitä muistipiirejä kokonaan, vain osittain. Tuo on kompromissi, joka oli pakko tehdä, jotta Acceleron sai ongelmitta sopimaan GPU-ytimen ympärille. Parempi tuokin, kun ei jäähdytyssiiliä ollenkaan muistipiirien päällä.
Eikä se vielä tuohonkaan jäänyt. Myös Acceleron tuulettimien saaminen toimintaan oli pohdinnan ja työn takana. Kaikista aikaisemmista korteista poiketen omaan korttiini ei ollut mahdollista kytkeä suoraan Accelero -jäähdyttimen omia tuulettimia. Oman korttini tuulettimille tarkoitettu virtaliitin piirilevyllä oli Acceleron tuulettimien virtaliittimelle liian leveä, Gainward/NVIDIA ilmeisesti käyttänyt jotain omaa standardia. Tämähän tarkoitti sitten lopulta sitä, että jatkossa Acceleron kanssa ei ollut enää mahdollista käyttää MSI Afterburneria tuulettimien nopeuden säätöön.
Ratkaisu tähän ongelmaan oli lopulta se, että päätin kytkeä Accelero -jäähdyttimen tuulettimet suoraan koteloni etupaneelissa olevaan Scythe Kaze Master -tuuletinsäätimeen. Tätä varten tarvitsin 4-pinnisen kotelotuulettimen liittimen johtoineen. Liittimen/johdon luovuttajana toimi Ryzen 7 3700X:n mukana tullut vakiocoolerin tuuletin.
Talosta löytyneellä juotoskolvilla onnistuin juottamaan 3700X:n tuulettimesta katkaistun 4-pinnisen tuuletinjohdon jatkoksi Acceleron tuulettimista tulevaan johtoon, samalla ohittamalla Acceleron tuulettimien oman virtaliittimen kokonaan. Suojasin juotokset kutistesukalla ja viimeistelin virityksen mustalla putkiteipillä, kun tarpeeksi isoa kutistesukkaa ei talosta löytynyt sillä hetkellä. Ei ehkä tullut tuosta mikään maailman kaunein viritys, mutta toimiva ja tarpeeksi kestävä joka tapauksessa.
Alla oleva kuva ei ole omasta kortista vaan tämä on yhden reddit -sivuston käyttäjän ottama kuva omasta Gigabyte RTX 2080 -kortista (sama PCB, kuin omassa Gainwardissa), johon oli asennettu sama Accelero Xtreme III -jäähdytin kuin itsellänikin. Tätä kuvaa käytin mallina jäähdytyssiilien oikeanlaiseen sijoitteluun.
Annoin varmuuden vuoksi kortin olla pöydällä yön yli "lepäämässä", jotta jäähdytyssiilien liima varmasti ehtisi kunnolla kuivua. Tänään aamupäivällä asensin kortin takaisin koneeseen toivoen, että kuva tulisi ruutuun vielä operaation jälkeenkin. Ja kyllähän se kuva sieltä onneksi taas ruutuun ilmestyi.
Eli kaikki siis mennyt hyvin asennuksessa.
Koneen ladattua itsensä taas Windowsin työpöydälle laitoin ensitestiksi kortille Unigine Heavenin päälle tunniksi ja GPU-Z:n taustalle keräämään kortista lämpötiloja ja kellotaajuuksia. Ero asennusoperaation jälkeen entiseen on melkonen. Reilun tunnin yhtäjaksoisen Heaven -testiajon jälkeen GPU:n maksimilämpötila ei noussut yli 58 asteen, kun aiemmin sama testi ajettuna kortin alkuperäisellä jäähdytysratkaisulla maksimilämpötila ehti nousta jopa 73 asteeseen. Ja ääntähän tämä Accelero Xtreme III ei pidä juuri mitään verrattuna Gainwardin omaan jäähdytysratkaisuun, todella hiljainen jäähy kyseessä. On se vaan jännä huomata, miten alunperin jo vuonna 2012(!) myyntiin ilmestynyt näytönohjainjäähdytin vielä vaan voittaa helposti jäähdytystehossa ja melutasossa tänäkin päivänä vuonna 2019 valmistettujen high end -näytönohjaimien alkuperäiset ilmajäähdytysratkaisut.
Käytin itse tätä jäähyä ensimmäisen kerran jo silloin, kun aikoinaan omistin GTX 580 -kortin.
Tässä vielä GPU-Z:sta kuva reilun tunnin yhtämittaisen Heaven -testauksen jälkeen. Testin aikana Accelero -jäähdyttimen tuulettimien kierrokset oli asetettu ~1600rpm ja huoneen lämpötila testin aikana oli 22,5 astetta. Boost-kellot asettuivat ennen testin lopettamista 2025MHz:iin (Core Voltage -asetukseen ei edelleenkään koskettu MSI Afterburnerissa, core +100 / memory +700) ja muistit toimivat samoilla 7700MHz:n kellotaajuudella kuin jo aiemmin vakiojäähdytysratkaisunkin kanssa.
Loppujen lopuksi Acceleron hankinta omaan RTX 2080 -korttiin oli kaikesta työläydestään ja pienimuotoisesta epäyhteensopivuudestaan huolimatta kannattava investointi. Melutaso on nyt omalle korvalle miellyttävä ja ennen kaikkea kortti jäähtyy nyt huomattavasti paremmin. Nyt myös EVGA 2080 XC -mallin BIOS, jonka omaan korttiini olin jo aiemmin flashannut, on aiempaa hyödyllisempi. Uskoisin, että ytimestä irtoaisi nyt helposti enemmänkin kuin 2025MHz (boost). Pitänee jatkaa testejä.