Nordea tuo Google Pay -maksut Suomeen

Viestiketju alueella 'Uutisia lyhyesti' , aloittaja kjns, 30.10.2018.

 1. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Lompakko voidaan varastaa, mutta lompakon avaamiseen ei tarvita sormenjälkeä/pin-koodia. Lompakossa olevat käteiset voi napata suoraan omaan käyttöön, korteilla voi maksella kaupoissa, netissä ja mm. lompakosta löytyvän ajokortin henkilötiedoilla voi tehdä kaikkea muuta mukavaa.
  Puhelin voidaan varastaa, mutta jos käyttäjä on tajunnut laittaa edes jonkin hyvin suojaavan lukituksen päälle, niin se puhelin kaikkine tietoineen pysyy kiinni.

  Puhelimen ja maksupäätteen välissä kulkee ihan se sama data kuin maksukortin ja maksupäätteenkin välillä. Puhelin tuo vielä sen lisäturvan maksamiseen, että se pitää unlockata ennen kuin voi maksaa. Korttia tarvitsee vain vilauttaa maksupäätteelle.
   
  Ponsu ja tatulpin tykkäävät tästä.
 2. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Ja toisin päin: lompakossa olevan käteisen voi käyttää missä tahansa milloin tahansa ja antaa kenelle tahansa, myös sellaiselle jolla ei ole XYZ merkin puhelinta jossa YXZ ohjelmisto. Tai laitetta joka tukee XYZ merkin puhelinta YXZ ohjelmistolla. Edellyttäen kyseisten laitteiden toimivan. Miten kortilla voi maksaa ilman tunnuslukua? Lähimaksua ei kukaan tietoturvasta piittaava käytä.

  Puhelin tietoineen pysyy kiinni :D Puhelimet voi kaapata etänäkin eivätkä puhelimien suojaukset ole pitäneet kunnolla vaikka niissä olisi "hyvin suojaava lukitus" päällä. Lisäksi puhelimessa todennäköisesti on selvästi enemmän tietoa kuin mitä jostakin ajokortista löytyy. Tietoturvaan liittyen reality check Mobile & Tablet Android Version Market Share Worldwide | StatCounter Global Stats

  Ei se puhelin tuo mitään lisäturvaa koska ilman lähimaksua varustetulla kortilla joutuu myös käyttämään PIN koodia jolloin turvallisuus on parempi kuin puhelimella koska ilman lähimaksua varustettua korttia on aika hankalaa hakkeroida etänä, toisin kuin kännykkää.

  Lisäksi kortit ovat ns. idioottivarmoja. Jotain ajokorttia eikä myöskään luottokorttia ei voi "hakkeroida" etänä mitenkään kun taas perus puhelimenkäyttäjiä huijataan ties mille huijaussivuille antamaan luottokorttien tietoja. Kuinka helpoksi homma meneekään jos luottokortistakaan ei tarvitse lukea numeroita vaan homma menee kännykällä vielä "automaattisemmin" :think:

  Tämä kännykkämaksaminen on vähän sama kuin Bitcoin. Löytyy jotain marginaalisia erikoistapauksia maksamisessa joissa siitä oikeasti on lisäarvoa. Eli pieni äänekäs ryhmä pitää isoa meteliä, muut käyttävät varmatoimisempia ja turvallisempia tapoja.
   
 3. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Esim. MobilePay toimii Android- ja iOS -laitteissa kaikilla suomalaisilla pankeilla. Mikä tahansa taskuvaras voi napata lompakon ja/tai puhelimen. Mikä tahansa taskuvaras ei voi aukaista puhelinta. Kortilla voi maksaa ilman tunnuslukua sadoissa nettikaupoissa ympäri maailman. Tarvitaan vain kortin numero ja turvaluku, joka lukee siellä kortin kääntöpuolella.

  Edes FBI ei onnistunut murtautumaan iPhoneen. Tarvittiin joku tietoturvafirma, joka myy hakkerointityökaluja. FBI maksoi 900 000 dollaria yhden puhelimen avaamisesta. Senator reveals that the FBI paid $900,000 to hack into San Bernardino killer's iPhone

  Korttien skannaaminen ja pin-koodin tallentaminen kameraa tms. käyttäen esim. huoltoasemilla on varsin yleistä. Kuinkas varastat sellaisen henkilön maksutiedot, joka käyttää vaikka S-ryhmän mobiilitankkausta? Ensin pitää varastaa puhelin, sitten pitää saada puhelimen lukitus auki, ja sitten pitää vielä saada se sovellus auki. On huomattavasti helpompaa pölliä lähimaksuttoman kortin tiedot.

  Ai nettiin pääsee nykyään vain puhelimella? Ihan samalla tavalla tietokonetta käyttävä perusjantteri voidaan huijata sivustolle, jossa urkitaan luottokorttien sun muiden tiedot. Siinä on ihan sama onko kortissa lähimaksu vai ei, tai että onko kortti liitetty puhelinmaksusovellukseen.

  Vuonna 2018 se marginaalissa oleva erikoistapausten ryhmä on se, joka ei edelleenkään halua käyttää lähimaksua saatika mobiilimaksua. Vielä enemmän marginaalissa ovat ne, jotka haluavat käyttää käteistä. Kehitys kehittyy, sieltä marginaalista voi huudella sen minkä jaksaa, mutta ei se mihinkään vaikuta.

  Lompakko aiheuttaa hävitessään aivan älyttömän rumban, kun pitää soittaa joka korttifirmaan että lukitkaa kortti ja lähettäkää uusi ja tarkistella, että onko tileiltä lähtenyt ylimääräistä rahaa, ja jos on niin sitten saa olla hakemassa hyvityksiä korttifirmoilta. Jos puhelin häviää, sen voi pyyhkiä etänä tehdasasetuksille, jolloin kaikki kyseisellä laitteella oleva arkaluontoinen data häviää kuin tuhka tuuleen.
   
  Viimeksi muokattu: 30.10.2018
  Clarenz, mRkukov, Tatska91 ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 4. Eldmor

  Eldmor

  Viestejä:
  950
  Rekisteröitynyt:
  02.12.2016
  Kyllä se itselläkin joka kerta herjaa bonuskortista, vaikka korttien näyttämisjärjestys on 1) S-Bonuskortti 2) Nordea Visa Debit. Ehkä pitäisi sitten odottaa 5 sekuntia siinä bonuskortin jälkeen. Toisaalta, jos puhelinta käyttää niin siinä mobiilibonuksen jälkeisessä räpeltämisessä menee varmaan helposti sen verran aikaa että ongelmaa ei ole. Mutta ymmärrän kyllä bonuskortittomien ärsyyntymisen.
   
 5. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Ja monet puhelimet ovat tietoturvaltaan suorastaan surkeita. Aloitusviestissä sanotaan sovelluksen toimivan Android 5.0:lla, jossa on reikiä vaikka kuinka. Lompakon sisältöön voi huomattavasti helpommin vaikuttaa kuin puhelimeen. Ota kortti pois lompakosta niin se ei ole siellä. Kännykästä väliaikainen poisto on paljon työläämpää.

  Eli pystyy murtautumaan vai ei pysty? Lisäksi noita aukkoja tulee lisää koko ajan ja niiden paikkaukset tulevat lähes poikkeuksetta perässä.

  Korttien skannaaminen on vaikeaa mikäli osaa vähänkään tutkia maksulaitetta. Skimmauslaitteet erottaa loppujen lopuksi aika helposti.

  Hyvin harva viitsii laittaa puhelinta Heti lukkoon kun on sen käytön lopettanut. Siinä vaiheessa kun puhelimen varastaa, saa homman toimimaan. Ei kovin paljoa jos yhtään helpompaa pölliä lähimaksuttoman kortin tietoja. Liian suuri määrä tarkistuksia karkoittaa käyttäjät, joten niitä tarkistuksia ei voi laittaa koko ajan.

  Melkoinen ero siinä täytyykö luottokorttien tiedot lukea kortista ja syöttää jollekin palvelulle vs. tiedot ovat jonkin kännykkäsovelluksen takana. Kenties laitteen muistissa vieläpä.

  Korttimaksu on vähentänyt käteisen suosiota selkeistä syistä, mobiilimaksut sun muut sen sijaan ovat edelleen pelkkää marginaalia eikä niissä pidemmän päälle ole edes järkeä.

  Puhelimen voi tietyin ehdoin pyyhkiä etänä. Ei tarvita kovinkaan paljoa etteivät ne tietyt ehdot täyty. Puhelimen katoaminenko ei sitten aiheuta hitonmoista rumbaa? Jonkin verran sitä voi säästää mikäli antaa kaikki tietonsa pilveen josta joku vuotaa ne julkisuuteen :rolleyes:

  Tässä on muitakin asioita, kuten two factor authentication, jossa käytetään toistakin varmistusmenetelmää. Yleensähän se "toinen" varmistusväline on kännykkä. Entäs jos kännykkä on myös maksuväline? Mikä on silloin se "toinen varmistusväline"? Kännykkä ei ainakaan. Sitten myös vähän vakavampi asia: kännykän lisäksi myös kännykän käyttäjä voidaan "varastaa" (eli kidnapata). Kaksi skenaariota:

  1. Henkilö kidnapataan, hänellä on kännykässään kaikki "pankkitunnukset" (maksusovellukset whateva), maksukorttien tiedot, lupa tehdä maksuja ja niin edelleen. Henkilöä uhkaillaan ellei siirrä kaikkia rahojaan kidnappaajille. Turha siinä on käyttäjälle edes soitella varmistusta haluatko todella tehdä näin, koska henkilöhän tekee ne siirrot laitteesta johon voitaisiin soittaa varmistussoitto! Varmistussoiton lisäarvo on nolla. Mitä menee? Kaikki.

  2. Henkilö kidnapataan, hänellä on kännykässään pelkästään kasa puhelinnumeroita, viestejä jne muuta jotka eivät kidnappaajia kiinnosta edes vähää alusta. Lompakosta löytyy pankkikortti jossa saldoa pari sataa. Lisäksi pieni määrä käteistä. Henkilön suurempi omaisuus on verkkopankkitunnusten takana jotka ovat huomattavasti kauempana kuin kännykkä. Siinä voi uhkailla vaikka mitä muttei suurempaa vahinkoa pääse tapahtumaan elleivät kidnappaajat oikeasti saa haltuunsa niitä nettipankkitunnuksia.

  Lievemmässä mittakaavassa, ei suoriteta varsinaista kidnappausta vaan uhri juotetaan "känniin" ja toimitaan vastaavilla tavoilla. Taas sama juttu. Uhri houkutellaan aukaisemaan kännykkä ja sitten mennään. Huomattavasti hankalampaa on saada haltuun nettipankkitunnukset ellei niitä ole mukana.

  Eli karkeasti sanoen niin kauan kun lompakko on "rajoitettu" maksuväline ja nettipankkitunnukset "rajoittamaton" maksuväline, homma on kymmenen potenssiin tuhat kertaa turvallisempaa kuin tapauksessa jossa kännykkä on se "rajoittamaton" maksuväline.
   
 6. Lämpöpumppu

  Lämpöpumppu

  Viestejä:
  251
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2018
  Oon kyllä sanaton tuosta vainoharhaisuudesta.^
   
  demo69, Peni, Kepe ja 7 muuta tykkäävät tästä.
 7. Ponsu

  Ponsu

  Viestejä:
  1 351
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Oonko mä "tyhmät ihmiset"-ketjussa? :D
   
  Kepe ja Lämpöpumppu tykkäävät tästä.
 8. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Ei siinä ole mitään vainoharhaisuutta vaan järkeä. Rajattoman maksuvälineen kantaminen mukana ilman pakottavaa tarvetta ei ole millään tavalla järkevää. Kun tuotiin esiin kännykän ylivertaisuutta lompakkoon nähden niin toin esiin seikkoja joiden perusteella se ei ihan yksiselitteistä ole...
   
 9. tatulpin

  tatulpin Tukijäsen

  Viestejä:
  930
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Itse kyllä jatkossakin käytän Google Payta, omat uhkamallit ei ihan noin kireät ole.

  Vielä kun saisi niin, että lähimaksu toimii vain kun lukitus on auki, Walletissa ja Pivossa tämä onnistui.
   
  Kepe tykkää tästä.
 10. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 273
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ihan täyttä vainoharhaisuuttahan tuo on. Varsinkin jos yhtään tietää sitä tekniikkaa millä nuo Visan/MC hyväksymät maksusovellukset on tehty.

  Se että se kännykkä varastetaan kun ei mahdollista sitä että varas saisi jotain kortti tietoja haltuunsa vaikka mirtaisikin luurin auki. Niitä kortti tietoja ei tallenneta luuriin kokonaisena, saati edes selkokielisenä tai niin että joku niillä voisi jotain tehdä.

  Lisäksi ei se puhelimessa oleva maksusovellukset ole mikään rajaton kortti mitä ei koske mitkään rajat. Se voidaan aivan samalla tavalla sulkea kuin fyysinen kortti.

  Useat suuret verkkokaupat eivät myöskään käytä Visan Verified, tai MasterCardin SecureCode palveluita omissa kaupoissaan. Näissä palveluissa voit maksaa tietämällö kortti numeron ja cvv koodin kortin takaa. Näissä ei vaadita erillistä varmistusta pankkikirjautumisella, joka on typerää. Yksi tälläinen palvelu on eräs tuiki tuntematon Amazon niminen verkkokauppa.

  Kortilla fyysisesti maksaminen on kaikilta kohdillaan turvattomampaa kuin maksaminen puhelimella, oli käytössä sitten Apple tai Google Play, MobilePay tai Pivo.
   
  Viimeksi muokattu: 30.10.2018
  hsatan, Clarenz, Starglazer ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 11. Lämpöpumppu

  Lämpöpumppu

  Viestejä:
  251
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2018
  Ihan yhtä hyvin voidaan kidnapata/juottaa känniin henkilö ja urkkia tältä pankkikortin PIN-koodi.

  Ja en nyt sanoisi, että luuri olisi rajaton maksuväline. Otan nyt esimerkkinä iOS:n ja Apple Payn, kun siitä omaa kokemusta. Ensinnäkin kun aloittaa maksutapahtuman tuplaklikkaamalla kotinäppäintä, jotta maksukortti aukeaa lompakosta, sormenjälki on luettu ja tämä on voimassa vain yhden maksutapahtuman ajan. Lisäksi menee takaisin lukkojen taakse aikarajasta n. 20 sekunnissa. Joten vorolla saa olla tämän maksajan sormi mukana tai sitten pitää tosiaan urkkia se pinkoodi Apple Payhin. Myös rahansiirrot ulkopuolisen tilille esimerkiksi OP:n mobiililla on aika hankalasti tavoitettavissa: luurin avaaminen koodilla tai sormella, kirjautuminen itse sovellukseen pankkitunnuksilla (tässä voi käyttää myös sormenjälkeä), rahan siirto ulkopuolisen tilille vaatii joko avainlukulistan tai mobiilitunnusluvun (mikä on ainakin itsellä täysin eri kuin mikään muu).

  Jos lompakkoa ei ole mukana, niin vorot eivät esimerkiksi pelkästä kännykästä pysty löytämään pankkikortin numeroa ja turvalukua, mikä on taas perinteisen lompakkoryöstön uhrin mahdollinen kohtalo.

  Tietenkin mahdollisten tietoturva-aukkojen hyödyntäminen voi olla riski, mutta onhan ne skimmauslaitteetkin riski. Ja ei, niitä ei aina tunnista vaikka olisi millainen guru.
   
  Kepe ja tatulpin tykkäävät tästä.
 12. akse

  akse

  Viestejä:
  1 554
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eikös se olisi parempi että pankilla olisi oma (toimiva) palvelu. Näin jäisi välikädet pois, joille ne joutuvat joka maksusta maksamaan muutenkin. Ja muutenkaan en haluaisi vuotaa ostokäyttäytymistäkin vielä noille firmoille.

  Kannattaa käyttää pelkkää PIN koodia ainakin suomessa :)
  Poliisi sai pakottaa puhelimen auki – sormenjälkitunnistus on eri asia kuin salasana tai pin-koodi

  Aika usein olen ihmetellyt tuota kömpelöä pankkikirjautumis systeemiä. Paljon helpompaa vaan naputella korttitiedot ja ostaa. Paypal olisi tietysti optimi niin ei tarvisi niitä korttitietojakaan laittaa.

  Monet ostokset jäänykin sitten tekemättä (säästyipähän rahat), kun ei ollut pankkitunnukset mukana.
   
 13. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Puhelimessa se nettipankki vaatii ihan samalla tavalla nettipankin tunnuslukukortissa olevan tunnusluvun ennenkuin pääsee "isoon omaisuuteen" käsiksi, ainakin Danskella ja S-pankissa. Nämä maksusovellukset (joista tässä threadissa nyt on kyse) toimii ainoastaan kaupassa ja netissä maksamiseen. Ei niillä voi siirtää säästötilin sisältöä jollekin random kidnappaajalle. Eli ihan yhtä huonosti on asiat jos sinut kidnapataan ja sulla on pankkikortti mukana vs. jos sinut kidnapataan ja on puhelin mukana, jossa joku mobiilimaksusovellus. Paitsi että mobiilimaksusovellus ei edes näytä kaikkia maksukortin tietoja -> maksukortilla ei voi ostella tavaraa ympäri nettiä, kuten voi jos saa käsiinsä sen fyysisen maksukortin.

  Jos pelkää sitä että joku murtautuu etänä puhelimeen, niin ei voi kuin kysyä, että mitä edes teet internetissä? Samalla tavalla sinne sinun koneelle voi joku murtautua, asentaa keyloggerin sun muuta mukavaa ja urkkia näin kaikki tunnukset ja tiedot käyttöönsä.

  Tää foliohattuilu on aivan turhanpäiväistä muutoksia vastaan tappelemista. Jos et tykkää mobiilimaksuista niin älä käytä. Jos et tykkää lähimaksusta niin älä käytä (paitsi että lähimaksuttomia kortteja ei taida juuri enää saada). Jos et tykkää muovirahasta ylipäänsä niin raahaa niitä seteleitä ja kolikoita ympäriinsä.

  Käteisen rahan voi varastaa ja sitä voi käyttää ilman mitään huolta kiinnijäämisestä.
  Lähimaksuttoman pankkikortin voi varastaa/skimmata ja sillä voi ostella tavaraa netistä ilman mitään huolta kiinnijäämisestä.
  Lähimaksullisen pankkikortin voi varastaa/skimmata ja sillä voi ostella tavaraa netistä ilman mitään huolta kiinnijäämisestä. Lisäksi sillä voi ostaa muutaman kerran alle 25€ arvoisia ostoksia, jolloin kyllä tallentuu valvontakameroihin.
  Puhelimen voi varastaa, mutta sen avaamiseen pitää olla maailmanluokan huippukoodari. Enkä ymmärrä mitä tarkoitat sillä, että ihmiset ei jaksa lukita puhelimiaan heti kun laskevat sen käsistään. Puhelin menee lukkoon sillä sekunnilla, kun painaa virtanappia että näyttö sammuu. Ei sitä tarvitse erikseen "lukita".

  Riippumatta siitä mitä maksutapaa käyttää, voi joku tehdä sivuston tai sovelluksen tai huijaussähköpostin tai esiintyä poliisina tai pankin työntekijänä puhelimessa ja sitä kautta onkia kortin tai pankkitilin tiedot ja tunnukset käyttöön.
   
 14. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  @Threadripper jos olisit varas, minkä seuraavista ottaisit mieluiten?
  1. 10 000€ käteistä rahaa
  2. Lähimaksukortin, johon liitetyllä tilillä on 10 000€ rahaa, mutta et tiedä pin-koodia
  3. Sormenjäljen tai pin-koodin vaativan puhelimen, jossa on maksusovellus, johon on lisätty maksukortti, johon liittyvällä tilillä on 10 000€ rahaa.


  1. Rahat voi nakata reppuun ja lähteä kaupungille ostoksille

  2. Kortilla voi ostaa pari koppaa kaljaa, jonka jälkeen lähimaksuominaisuus vaatii pin-koodin toimiakseen taas. Kortilla ei voi maksaa isoja ostoksia kaupoissa ollenkaan. Kortissa olevilla tiedoilla voi tilata mm. Amazonista ja AliExpressistä tavaraa koko 10 000 euron edestä.

  3. Puhelimen lukitus ei aukea, jolloin se toimii kuin lähimaksukortti: voit ostaa pari koppaa kaljaa, jonka jälkeen puhelin vaatii lukituksen avaamisen ennen kuin sillä voi maksaa yhtään mitään.

  Ei tarvitse olla mikään ruudinkeksijä huomatakseen mikä näistä on turvallisin vaihtoehto.

  Jos taas on tilanne, että joku haluaa ryöstää sinut, niin:
  1. Puukolla uhaten voi ryöstää käteiset ja liueta paikalta. Aikaa meni 10 sekuntia.

  2. Puukolla uhaten voi taluttaa lähimmälle Otto-automaatille ja nostattaa tililtä niin paljon käteistä kuin siellä on tai kunnes tulee päivän nostoraja vastaan. Aikaa meni muutama minuutti.

  3. Puukolla uhaten voi varastaa puhelimen jolloin sillä ei tee mitään. Vaihtoehtoisesti puukolla uhaten voi käskeä puhelimen omistajan avaamaan lukituksen ja lisätä siihen oman sormenjäljen tai vaihtaa pin-koodin. Tämän jälkeen puhelimella voi maksella kaupoissa ostoksia kortin rajojen mukaisesti. Aikaa menee kuitenkin pari minuuttia. Varas ei näe maksukorttien tietoja vaikka pääseekin käsiksi kaikkiin puhelimen sovelluksiin.
  Kuolettamalla maksukortin lakkaa puhelimenkin maksusovellus toimimasta. Puhelimen voi pyyhkiä etänä, koska maksusovellukset vaativat nettiyhteyden toimiakseen.

  Puhelimen varastaminen niin, että sitä voi käyttää maksamiseen on kaikista monimutkaisin operaatio, ja makselu loppuu kun maksusovellukseen liitetty kortti kuoletetaan tai puhelin pyyhitään.
  En edelleenkään ymmärrä, miten käteinen ja pankkikortti ovat turvallisempia vaihtoehtoja kuin puhelin.
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2018
  Seeteufel tykkää tästä.
 15. atomi

  atomi tieteen hypoteesi

  Viestejä:
  1 116
  Rekisteröitynyt:
  11.07.2017
  näyttäis siltä että prismassa homma toimisi tämänkanssa paremmin kuin nordea walletin. kun s.mobiilin voi valita ensisijaiseksi ja google pay ssa on näköjään myös tuo muu mahdollisuus niinkuin k-plussassa, nii sen asniosta k kaupoissa ei oo ollu tota s kaupan tapaista rumbaa nordea walletin kanssa.

  toikin ihan kiva uudistus, ettei tarvii pinkoodeja enää laitella isompienostoksien takia

  huomenna testailee

  vieläkun kelakortin,ajokortin,kirjastokortin sais säihköiseksi. alkais lompakko olee melko turhake
   
 16. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 260
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  S-mobiilin sormenjäkitunnistus lopettaa toiminnan heti jos tunnus/sormenjälki vaihdettu tai lisätty. Pitää aktivoida uudelleen lupa sovellukseen että saa käyttää sormenjälkeä. :)
   
  Kepe tykkää tästä.
 17. ATomiH

  ATomiH

  Viestejä:
  374
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Trafi.fi - Mobiiliajokortti

  Täällä taitaa kirjastokortissa olla vaan viivakoodi, joka luetaan lainauksen yhteydessä. Ellen ihan väärin muista.. Niin siitä vaan kuva puhelimeen.

  Tarviiko kelakorttia nykyisin missään? Jos siis on jokin henkkari mukana.
   
 18. Tatska91

  Tatska91

  Viestejä:
  138
  Rekisteröitynyt:
  04.01.2017
  Ainakin Rovaniemellä pystyi ajokortilla lainaan kirjat yms. niin erilliselle kirjastokortille ei ollut tarvetta. Oulussa ja muissa kehityskunnissa tarvii edelleen sen eri kortin :dead:. Kelakortin tarvitsee reseptilääkkeitä ostaessa ja uuden kortin saa aina jos saa kelalta jonkun uuden korvauksen lääkkeisiin.
   
 19. Niksu

  Niksu

  Viestejä:
  166
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Ei tarvita. Viimeiset pari vuotta ainakin kela kortti ollut kotona, ja ajokortilla pärjännyt apteekissa Ja myös siis reseptilääkkeiden ostossa ei mitään ongelmaa.
   
 20. 8540

  8540

  Viestejä:
  191
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2018
  Kelakorttia tarvitsee vain jos haluat kela-korvauksen. Sitä ei varsinaisesti tarvitse mihinkään, se on vain alennuskortti periaatteessa. Kelakortti ei käy henkkariksi muutenkaan koska ovat kuvattomia. Apteekissa asiat hoituvat verkon yli joten sen vuoksi siellä kelakortista ei ole mitään hyötyä kun kela-tiedot päivittyvät henkilötunnuksella. Muualla, kuten esim. yksityisellä, jää korvaus saamatta ilman sitä.
   
  ATomiH tykkää tästä.
 21. Niksu

  Niksu

  Viestejä:
  166
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Tuli testattua ja hienosti toimii Google Pay rootatulla luurilla (magisk käytössä). Aivan kuten ongelmitta toimi Nordea Wallet jokapäiväisessä käytössä. Vuoden aikana tuli otettua lompakko esiin alle 10 kertaa, ja sekin lähinnä xxl:ssä jossa ei jostain syystä toiminut yli 25e maksut. Muualla toimi hienosti
   
 22. atomi

  atomi tieteen hypoteesi

  Viestejä:
  1 116
  Rekisteröitynyt:
  11.07.2017
  mikshän tuo näkyy tuolla muu osiossa tuplana

  joopa.jpg
   
 23. Eldmor

  Eldmor

  Viestejä:
  950
  Rekisteröitynyt:
  02.12.2016
  Tuli kokeiltua Prismassa, eihän tässä ole mitään järkeä. Oletus Tap&Pay on Google Pay, mutta asetuksista vielä päällä "use default except when another payment app is open".

  Siinä oli sitten S-Mobiili auki mobiilibonusta varten, mutta kun vein kännykän lukijalle niin Google Pay ponnahti auki ja erroria pukkasi.
   
 24. tatulpin

  tatulpin Tukijäsen

  Viestejä:
  930
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Ei olekaan, kun S-mobiili pitää olla oletussovelluksena että voi ne poonukset lukea. Mobiiliplussa + Pay toimii ongelmitta.
   
 25. Eldmor

  Eldmor

  Viestejä:
  950
  Rekisteröitynyt:
  02.12.2016
  On kyllä huonosti toteutettu, mutta hyvä tietää. Kiitoksia.
   
  tatulpin tykkää tästä.
 26. nnaku

  nnaku I'm object-oriented! Tukijäsen

  Viestejä:
  745
  Rekisteröitynyt:
  28.11.2016
  Täällähän on ollut loistavat psykoosit tulilla. Kidnappausta ja kaikkee!
   
  demo69, lxmo, Kepe ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 27. tatulpin

  tatulpin Tukijäsen

  Viestejä:
  930
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Niinhän se on. Luulisin, että MobilePayn kanssa tulee olemaan "helpompaa", vaikka pitää siltikin olla n +1 appia. Siinä ei taida olla NFC'tä, jotta voisi muissa kaupoissa maksaa..
   
 28. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 273
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei MobilePay vaadi kuin sen MobilePay sovelluksen. Se handlaa bonukset ja itse maksun, tosin se itse maksu vaatii sitten aina lopuksi asiakkaan hyväksynnän siellä MobilePay sovelluksessa.
   
  tatulpin tykkää tästä.
 29. atomi

  atomi tieteen hypoteesi

  Viestejä:
  1 116
  Rekisteröitynyt:
  11.07.2017
  tul käytyä testaa k-kaupassa. pääteessä luki lue bonuskortti lukasin sen totuttuun tapaan, kun ensimmäinen ostos luettuläpi. maksupääte tunnisti bonari kortin teksti muuttu, lue maksukortti. mutta puhelin ilmoitti jokin meni pieleen. luultavasti sen verran vikkelä koitti google pay olla että yrittin samantien jo maksua suorittaa, kun ei vielä ollu päätteessä summat esillä. testattava enskerralla miten menee kun on kaikki ostokset menny läpi ja summa päätteessä,tuleeko samaa virhettä
   
 30. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Tervettä realismia, ei vainoharhaisuutta.

  Esim. Nordean tunnuslukusovellus on "full access" verkkopankkiin, sitä eivät koske mitkään rajat. Kun kerran pysytään verkko-ostamisen puolella, siellä tuollaiset sovellukset ovat selvästi turvattomampi tapa kuin fyysinen kortti, ihan siitäkin syystä ettei sama laite ole ensisijainen maksulaite ja tarkistuslaite.

  Tässäkin ketjussa on sanottu puhelimen aukaisusta ennen maksua. Lähimaksun turvallisuutta vs. PIN koodin käyttö on perusteltu sillä ettei lähimaksussa tarvita PIN koodia jolloin sitä ei voi urkkia :think: Jos kännykän avaa koodilla, sen voi urkkia. Jos sormenjäljellä tmv, siitä myöhemmin.

  Jos maksajan sormi on mukana, siinä on käytännössä pääsy siihen mitä Apple Pay mahdollistaa. Sormenjälkeä on vaikea unohtaakaan. Taas esimerkkinä Nordea tunnuslukusovellus jota kuulemma käyttää 850 000 käyttäjää ja se on full access verkkopankkiin. Se on paha.

  Ja siitä Tunnuslukusovellus - Henkilöasiakkaat

  Toimivat paikoissa joissa on sopiva laitteisto. Niitä sopivia laitteistoja voi olla muuallakin kuin kauppissa.

  Jatkuvasti päivittyvällä pöytäkoneella on huomattavasti pienempi riski saada keylogger koneelle kuin kännykällä jonka tietoturvapäivitykset loppuivat aikoja sitten.

  Eivät kaikki paina sitä virtanappia.

  Kuten yritin ilmaista, on eri asia varastaa pelkkä puhelin kuin varastaa puhelin ja sen käyttäjä. Seuraavassa siitäkin.

  Tämä puukko-skenaariohan sopii tähän aivan loistavasti. Olet metsässä lenkillä ja joukko puukolla ryöstäjiä piirittää sinut. Normaali tämän foorumin käyttäjä hakkaa konnat ja jatkaa matkaansa, mutta otetaan joku normaalimpi ihminen. Sinut uhkaillaan sivummalle jossa ei ole ketään. Joukko haluaa kaiken arvokkaan mitä sinulla on.

  Skenaario 1: Sinulla on lompakko jossa rahaa ja joku ikivanha kännykkä. Ottavat lompakon ja rahat, Windows Phone ei heitä kiinnosta. Sinulla ei ole enää mitään arvokasta mikä heitä kiinnostaisi, joten luultavasti pääset lähtemään.

  Skenaario 2: Sinulla on lompakko jossa rahaa, kortteja ja joku ikivanha kännykkä. Ottavat rahat ja ehkä kortit, Windows Phone ei heitä kiinnosta. Sinulla ei ole enää mitään arvokasta mikä heitä kiinnostaisi (metsästä pankkiautomaatille ym. on pitkä matka ja kiinnijäämisriski on suuri julkisella paikalla), joten luultavasti pääset lähtemään.

  Skenaario 3: Sinulla ei ole rahaa eikä kortteja. Rosvot huomaavat sinulla olevan uuden iPhonen jossa Nordean tunnuslukusovellus, nettipankki ym. Ja sitten mennään, sinun avustuksellasi tietenkin. Metsän keskellä voivat puuhailla ihan rauhassa.

  Skenaario 4: Sinulla ei ole rahaa eikä kortteja. Rosvot huomaavat sinulla olevan uuden Android-puhelimen jossa erinäisiä maksusovelluksia. Rosvot ovat varautuneet ja mahdollisesti heillä on laitteetkin joilla pystyvät maksusovellusten avulla tekemään "ostoksia" tai muuten vaan siirtämään rahaa. Sinun avustuksellasi tietenkin. Metsän keskellä voivat puuhailla ihan rauhassa.

  Otetaan ryöstöjen perusteoriaa jos aukeaa paremmin. Ryöstöissä yleensä otetaan joko rahaa tai omaisuutta joka voidaan muuttaa rahaksi tai otetaan henkilö itse vangiksi (=kidnappaus). Kidnappauksissa ei yleensä kiinnosta yhtään se mitä henkilöllä on mukana, vaan itse henkilö. Suomessa normitaviksella ei ole ollut juurikaan riskiä joutua kidnapatuksi, se koskee lähinnä superrikkaita tai heidän sukulaisiaan koska henkilöillä itsessään on jotain arvoa ryöstäjille. Toisin sanottuna: mikäli sinulla ei ole hallussasi mitään hyödyllistä johon tarvitaan sinun läsnäoloasi tai toimintaa, olet selvästi paremmassa tilanteessa kuin tapauksissa joissa sinulla on. Mikäli olet ryöstäjälle hyödyllinen rahan saamisen kannalta, terveytesi on huomattavasti suuremmassa vaarassa kuin tapauksessa jossa et ole. Kännykkä jossa maksusovelluksia ja/tai nettipankki siirtää ryöstön uhria selvästi enemmän kidnappaus-tapauksen suuntaan. Siksi lompakko ja käteinen on selvästi turvallisempi vaihtoehto kuin kännykkä.

  Toisin sanoen, sellaisen kännykän kantaminen mukana joka sisältää maksusovelluksia tai kenties jopa nettipankin, on terveydelle selvästi vaarallisempaa kuin käteisen kantaminen.

  Saa ihan vapaasti nauraa mutta niinhän se on monen "epätodennäköisen" asioiden kanssa: jos kohdalle sattuu, ei lohduta tippaakaan kuinka pieni tapahtuman todennäköisyys oli.

  Tämän viestin saa siirtää "sopivampaan" paikkaan jos joku kännykkäketju on olemassa.
   
 31. Starglazer

  Starglazer Tukijäsen

  Viestejä:
  1 362
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei ole varkaillakaan helppoa kun joutuvat jatkossa kantamaan mukana lähimaksulaitteita.

  Eilen testasin Google Pay ja Nordea Wallet comboa. Valitettavasti vähän köykäisesti toimii edelleen, eli S-Bonukset luettua herjasi ensimmäisellä maksuyritys kerralla "Maksu epäonnistui" tms. Toisella kerralla meni kuitenkin läpi.

  Pitää kokeilla vielä sellaisessa kaupassa jossa ei "vaadita" bonuskorttia. Luulisi toimivan paremmin?
   
 32. novoiperkele

  novoiperkele

  Viestejä:
  985
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jaahas, kyllähän se jo monta kuukautta toimikin taas. Edellisellä kerralla meni 6kk, että rikkoivat toimivan.
   
 33. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Varkaat alkaa irrotella ihmisten sormia?

  Jepjep, varkaat hiipii metsän keskellä maksupäätteiden ja muiden hakkerointilaitteiden kanssa odotellen, että kohdalle sattuu uhri jolla on mukana älypuhelin jossa maksusovelluksia ja nettipankkia jne. Maksupäätteissä on myös se kiva puoli, että tilitiedoista näkee heti, mihin maksu meni ja varkaat jää saman tien kiinni. Jos varkaat pöllii käteistä rahaa, niin sitä ei saa takaisin korttifirmasta, eikä varkaista jää mitään jälkeä jolla ne voi tunnistaa.

  Sitä maksukortin pin-koodiako sitten ei voi urkkia? Jos käyttää sormenjälkeä puhelimen avaamiseen, niin kerro toki miten urkit sen sormenjäljen tietoosi? Puhelimen pin-koodit voi myös vaihtaa vaikka päivittäin, jos tuntuu siltä että joku on sen jossain nähnyt. Kortin pin-koodia ei vaihdeta kuin tilaamalla uuden kortin.

  Me ei eletä missään peli-/elokuvamaailmassa, jossa varkaat tiedustelee läppäriä käyttäen juuri sen sinun puhelimen lähettämät signaalit ja parissa sekunnissa napinpainalluksella erottelee sieltä sen maksutapahtumasignaalin, jota sitten käytellään ympäri kaupunkia ostosten makseluun. Eikä me eletä maa(ilma)ssa, jossa ihmisiä kidnappaillaan siellä sun täällä, että voidaan varastaa muutama satanen jostain käyttötililtä.
  Sinä et myöskään ole niin kiinnostava kohde ryöstäjille (eikä 99,99% väestöstä), että ne käyttäisi viikkoja tai kuukausia aikaa suunnitteluun ja valmisteluun ja tuhansia euroja laitteiden hankintaan ihan vaan ryöstääkseen sinun puhelimesta vähän rahaa.
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2018
 34. tatulpin

  tatulpin Tukijäsen

  Viestejä:
  930
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Joo meitsi tyhjentelee tilejä maksupäätteellä enkä jää mitenkään kiinni siitä. :facepalm:
   
  Kepe tykkää tästä.
 35. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Haluaisitko ottaa riskin? Minä en.

  Tai pidetään omistaja mukana. Sekin huono vaihtoehto.

  Paljon teknisempiäkin varkauksia on tehty. Vai että jäävät kiinni kun näkee mihin maksu on mennyt? Näkeehän tilisiirroistakin mihin maksu on mennyt. Sama kuin kiinnijääminen, juu ei.

  Et vieläkään ymmärtänyt käteisen olevan se turvallisin vaihtoehto. Pelkän käteisen kantaminen mukana tekee ryöstettävästä henkilönä turhan, häntä ei tarvita mihinkään sen jälkeen kun häneltä on käteiset otettu.

  Ei silloin kun käytetään lähimaksua, silloin ei PIN koodia kysytä (läheskään aina).

  Sormenjälkeä on vaikea urkkia mutta sen käyttö tekee ryöstettävästä hyödyllisen. Ryöstötilanteessa hyvin paha asia.

  Harvoin ryöstäjät iskevät päiviä sen jälkeen kun ovat nähneet PIN koodin.
   
 36. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 260
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Käteinen tekee henkilöstä kaikkein otollisimman ryöstettävän. Kiinnijääminen lähes mahdotonta.

  iPhone 5S: would thieves really chop off your fingers to access it?

  Nyt alkaa skenaariot mennä jo sille tasolle kannattaa käydä ulkona haukkaamassa raitista ilmaa. :D
   
  Ponsu, Lämpöpumppu, atomi ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 37. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 273
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tää on jotenkin aina yhtä legendaarinen juttu mitä kuulee tuolla asiakaskunnassa.

  Ihmiset luulee että esim varastetulla maksupäätteellä se varas saisi ne rahat omalle tililleen. Homma kun vaatii kaupoissaan tekemisen tilittäjän kanssa jossa määritellään se mulle tilille ne maksukorttirahat sitten tilitetään.

  Osa varkaita tuntuu kuulevan että ne kortti tiedot on siellä maksukorttirahat sisällä, kun todellisuudessa ne siirtyy maksupäivä toimittajan palvelimelle heti tapahtuman jälkeen.
   
  Digimonkey ja tatulpin tykkäävät tästä.
 38. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Se ei olekaan epäilyttävän näköistä kun varkaat raahaa sinua ympäri kauppaa ja pakottaa unlockaamaan puhelimen maksua varten. Missään vaiheessa et tietenkään voi vain huutaa apua.

  Niin, maksupäätteellä tehdystä maksusta näkyy mikä firma sen veloituksen on tehnyt. Samoin tilisiirrosta näkyy kenen tilille se on mennyt. Pankkitilejä tai firmoja ei voi perustaa jollain random tuulesta temmatulla identiteetillä.

  Ai nyt se lähimaksu onkin hyvä ja turvallinen asia? Äsken se oli vielä kamalan epäturvallista.
  Esim. Google Pay toimii täsmälleen samalla tavalla kuin lähimaksu, kuten tuossa aiemmin jo kerroin. Unlockaamatta puhelinta voi ostella muutamia pieniä ostoksia, jonka jälkeen puhelin täytyy unlockata, jotta sillä voi maksaa. Eli ihan kuin lähimaksukorttikin.


  Elokuvia ja pelejä ei kannata ottaa kovin tosissaan. Niissä hakkerointi on täysin epärealistista. Samoin ryöstöt ja kidnappaukset. Kukaan ei ole suunnittelemassa sinun ryöstämistä tai kidnaappaamista. Kannattaa välillä käväistä pihalla vetämässä raikasta ilmaa keuhkoihin ja huomata, että tää on erittäin turvallinen maa.
   
  tatulpin ja Juha Uotila tykkäävät tästä.
 39. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Voi olla vaikea nähdä onko satunnaisesti valitulla ryöstön uhrilla käteistä. Ja kuin ollaan tilanteessa, niin...

  Ouch.

  Tiedän tuon. Ei tuo tarkoita rikollisten jäämistä kiinni automaattisesti. Kuten ei tilisiirroissakaan.

  Entäs jos ei ollakaan kaupassa? Jos puhutaan vaikka mainitusta Nordean mobiilipankista? Jo sekin että se on olemassa on ongelma jos kännykkä ei ole ikivanha tai Windows phone, koska ryöstäjä saattaa haluta tarkistaa onko kännykässä se. Ts. et pääsekään ihan niin vaan liukenemaan paikalta.

  Miten liittyy kiinnijäämiseen? Jos noista jäisi aina kiinni, ei esim. olisi onnistunut huijaus jossa vaihdettiin postilaatikkoon tulleeseen paperilaskuun tilinumero. Porilaisen Jarkon yritys joutui katalan laskuhuijauksen kohteeksi – ”Hyvin tehty kuvio rosvoilta”

  Tekijät jäivät kiinni :confused:

  Eli se ei tuolta osin ole turvallisempi. Juuri sitä hainkin.

  Suomessa ei koskaan ole ryöstetty ketään. Kiitos tiedosta. Jos nyt vaan kommentoisit sitä onko se kännykkä oikeasti turvallisempi ryöstötilanteessa? Oli todennäköisyys ryöstölle kuinka pieni tahansa, se pieni todennäköisyys ei lohduta kun se tapahtuu.
   
 40. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 273
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  No se tarkoittaa sitä että se roisto ei millään maksupäätteellä sitä korttiasi aja tyhjäksi, tai esim puhelimen kautta.

  Kyllä se puhelin nyt loppujenlopuksi on se turvallisin vaihtoehto. Varsinkin kun nämä maksumahdollisuudet vaativat sen turvallisuusaspektin mukaan, jossa näytönlukitus tulee olla käytössä.
   
 41. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Huonompi vaihtoehto: ajaa tyhjäksi ja pitää vankina sen ajan kun rahojen siirrossa tilille menee.

  Niin omituiselta kuin se tuntuukin, ryöstötilanteessa tuo "luottokortin numero+takana oleva numerosarja jolla voi ostaa Amazonista" nimenomaan parantaa turvallisuutta koska se tekee ryöstettävästä turhan.

  Selität asiaa maksuturvallisuuden kannalta. Se on täysin eri asia kuin turvallisuus ryöstötilanteessa, jolloin se kännykkä on kaikkeen vaarallisin väline terveyden kannalta. Näiden maksutapojen turvallisuudessahan ei ole käytännössä mitään merkittävää eroa kunnes tapahtuu näitä worst case scenarioita. Joista hyvänä esimerkkinä tuo sormen irroitus. Se on yksi syy miksi en käytä sormenjälkitunnistinta missään laitteessa.
   
 42. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Mutta se on helppo nähdä, onko satunnaisella henkilöllä puhelimessaan maksusovelluksia? :lol::D

  Mulle riittää. Jos joku haluaa elää jatkuva pelko perseessä siitä, että joku ryöstää ja kidnappaa ja irrottelee sormet ja hakkeroi puhelimen etänä, niin ihan rauhassa. Ihan rauhassa saa elellä siellä omassa maailmassaan, jossa jokainen vastaantulija on potentiaalinen uhka omalle terveydelle ja omaisuudelle.

  Tykkään käyttää uusia teknologisia juttuja ja nähdä kuinka ne kehittyy. Mobiilimaksu on uusi, jännä ja turvallinen tapa maksella ostoksia. Tulevaisuudessa se yleistyy ja sovellukset kehittyy kätevämmiksi käyttää, että ei tarvitse kikkailla useiden sovellusten kanssa ja bonukset sun muut kilahtaa kerralla maksutapahtuman yhteydessä omille tileilleen.
  Muut voi minun puolesta raahata vaikka oravannahkoja kauppaan ja maksaa niillä, jos se jotenkin heitä lohduttaa.

  Kukaan ei kidnappaa sua moneks päiväks sen takia että saa sen muutaman satasen ongittua sieltä jostain maksusovelluksesta. Kyllä on ihan järkivapaata ajattelua.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2018
  Lämpöpumppu ja tatulpin tykkäävät tästä.
 43. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 273
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Niin nyt oli puhe niistä maksupäätteistä. Se roisto voi kyllä sen kortin vetää kuivaksi ihan vapaasti mutta ei se tule niitä rahoja saamaan, vai meinaatko että kidnappaa vielä sen maksupäätteen omistajan ja pitää sitä pankkivankina usean päivän että ne rahat tilittyy (tilitysaika se 2-3 päivää) ja sen jälkeen tilisiirto rosmon tilille.

  Juu ei jää kiinni missään vaiheessa. Helppoa kuin heinänteko.
   
  tatulpin ja Kepe tykkäävät tästä.
 44. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 260
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Todennäköisyys että sinun lompakko varastetaan huomaamattasi väentungoksessa vs. todennäkösyys että sinut ryöstetään teatraalisesti puukolla/aseella uhaten.

  Juu. Annan kyllä tunnukseni jos joku ryöstää minut puukko kaulalla. :D
   
  Kepe, Lämpöpumppu, Tatska91 ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 45. atomi

  atomi tieteen hypoteesi

  Viestejä:
  1 116
  Rekisteröitynyt:
  11.07.2017
  alkaa kuulostaa melkovainoharhaselta. kannattaa jättää lompsa+kortit ja luuri himaan ainaku lähtee ulos niin ei tarvii huolehtia. vai rupeeko sit vainottaa et joku murtautuu kotiin silläaikaa. siinävaiheessa vaihtoehto muuttaa veneeseen keskellä atlantia ja syyä kalastamaansa kalaa
   
  Kepe tykkää tästä.
 46. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  En tiiä pitäiskö itkee vai nauraa.
  Huvittavaa, että joillain ihmisillä voi olla foliohattu noin syvällä päässä.
  Pelottavaa, että joillain ihmisillä on noin vinksahtanut kuva maailmasta.

  Tuollainen asioiden pelkääminen alkaa mennä ihan oikeasti jo psykoosin/deluusion puolelle. Suosittelen ihan vakavasti jonkinlaisen avun hankkimista tai jossain testeissä käymistä.
   
  Tatska91 tykkää tästä.
 47. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Maksupäätteen omistaja on tässä tapauksessa joku rikostoveri. Vaikka maksupäätteen omistajan ja tilinomistajan henkilöllisyys olisi tiedossa, se on täysin eri asia kuin kiinnijääminen.

  Ei ole. Missä edes sanoin niin? Sehän selviää jos henkilö avaa puhelimensa niin että pääsee katsomaan onko.

  OK, se on sinun valintasi. Ei siinä mitään. Minä ainakin ryöstötilanteessa miettisin ensimmäisenä omaa terveyttä.

  Annat tunnuksesi, menee enemmän aikaa kuin lompakon antamiseen jolloin kasvaa riski että jotain sattuu itsellesi.

  Olen sanonut ettei kannata jättää lompsaa kotiin :facepalm:

  Niin? Kyse oli siitä onko lompakko, kortit vai kännykkä turvallisempi vaihtoehto ryöstötilanteessa.

  Olen osoittanut kännykän vaarallisimmaksi. Onko asiaan kommentoitavaa? Vai vänkäätkö koska et viitsi myöntää olevasi väärässä?
   
 48. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 273
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  :eek:

  Onko suomessa paljonkin tälläisiä rekisteröityjä firmoja jotka ovat rikollisia?
   
  Kepe tykkää tästä.
 49. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  644
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Olet heitellyt ilmoille täysin tuulesta temmattuja skenaarioita, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Niitä tapahtuu korkeintaan elokuvissa.
   
  tatulpin tykkää tästä.
 50. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 260
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tilastoja kehiin, montako aseellista yksityishenkilön ryöstöä suomessa tapahtuu vuosittain? Entä montako lompakkoa varastetaan omistajan huomaamatta? Entä montako skimmauslaitetta löytyy vuosittain?

  Todistin juuri kaikki @Threadripper in toteamukset vääriksi, jos kerran toteamus riittää täällä faktaksi. ;)
   
  Kepe tykkää tästä.