Näyttöjen kalibrointi (väriasetukset, keskustelu yms)

Lopputuloksen värilämpötila voi heitellä paljonkin näytöstä näyttöön, etenkin jos eri näytöissä on eri taustavalotyyppi tai paneelityyppi. Tätä varten on olemassa mittareille ne korjausprofiilit eri näyttötyypeille, mutta nekin ovat vain sinnepäin. Loppupeleissä ilman spektrophotometriä jolla kalibroi oman laitteen omalle näytölle, ei lopputulos ole koskaan täysin tarkka.

Suosittelen ehdottomasti ottamaan whitepointin kalibraatioon mukaan useammalla näytöllä. Toinen näyttöni on 1280x1024 IPS ja niiden tarjonnasta johtuen paneeli ei ole maailman paras.

En stressaa siitä, että värit ovat täysin oikein, käytin jopa sitä nopeampaa presettiä tuon DisplayCAL:in kanssa, kun toinen ruksutti aina yli tunnin. Se on vaan häiritsevää, että jos vedät vaikka Googlen tai GMailin toiselle näytölle, niin valkoiset värit muuttuvat vetäessä sinertäväksi. Jos molemmilla näytöillä on jotain valkoista, eron näki aivan liian selvästi.

Minulla tämä on seurausta siitä, että kakkosnäyttöni on vähän huono. Hyllyssä olisi Dell U2515H, joka on miljoona kertaa parempi, mutta tämä antaa minulle enemmän fyysistä työtilaa pöydälle. Ilman näitä korostettuja erojakin, suosittelen sovittamaan kahden näytön setupit yhteen myös värilämpötilalta, ja olin vähän ihmeissäni, kun DisplayCAL ei sitä automaattisesti tee..

--

Lisäksi tuo minun whitepoint on 6000K, joka on vähän sinisempään päin - ja se johtuu siitä, että tuo 1280x1024 toistaa enemmän värejä näin. Muuten menee alle 90% sRGB.

--

Nyt niinkuin vertailuna, Spyderin oma softa on kuin Windows, se vaan Next->Next->Next painamalla tekee ihan tyydyttävän lopputuloksen. DisplayCAL on kuin Linux, jossa voi tulla hyvä suoraan purkista, mutta jos ei tule (tai tulee huono), niin tuntien säädön ja virittelyn seurauksena saa juuri sellaisen, kun haluaa (tai osaa). Säätömahdollisuuksia on kymmeniä ja allekirjoittanut joutui katsomaan wikipediasta terminologiaa, että ymmärsi edes, mitä noi valinnat tuolla Advanced-valikoissa tarkoittaa - niinkuin yleisellä tasolla.
 
Meillä on firmalla Spyder4 Elite ja aina välillä tulee ajeltua omakin näyttö. Ja kyllä sillä vaan on vaikutusta jonkinverran.
Toki töissä se tärkeempää on, että ne kuvat tulostuu mitsuista ulos juuri sellaisina. Kun ne näkyvät koneen näytöllä.
 
Kokeilin nyt vuosien jälkeen uudestaan DisplayCALia colormunki smilen kanssa kun tuli hommattua uusi näyttö.
Onhan toi vähän käyttäjäystävällisempi nykyään niin voi tehdä perus asioita ilman 500 sivun manuaalia.

Mutta voiko tolla jotenkin saada tommosta värikolmioo tai muuta niinkun joissakin ohjelmissa jossa näkyis miten "oikea ja tarkka" se kalibrointi oikeasti on?

Näyttönä siis viewsonic xg2703-gs, ainakin myyntisivuilla on että 100% sRGB että onko toi 98,8% oikein vai jotain korjattavaa jossain?
Testin lopuks vaan sain tämmösen mutta onko tämä nyt hyvä vai ei?

mApR9Mh.png
 
100% sRGB on mainospuhe/speksit ja 98,8% sitten todellisuus. Kalibrointi voi myös pienentää tuota aluetta. Silmämääräisesti tuskin tarkinkaan jantteri havaitsee tuota eroa.

Mielestäni paras tapa tarkistaa lopullinen värientarkkuus on pyöräyttää HCFR:llä kaikki mahdolliset testit läpi. Kertoo mielestäni selkeämmin samat asiat. Displaycal saattaa ilmoittaa HCFR:ää käynnistäessä, että profiili on otettu pois käytöstä HCFR:n käytön ajaksi, mutta ainakaan minulla tämä ei ole koskaan pitänyt paikkansa.

EDIT: Oikeastaan ylivoimaisesti paras tapa tarkistaa oman näytön värien tarkkuus on luoda 3dlut ja verrata vaikka screenshotteja Media Player Classicin ja MADVR:n kanssa 3dlut päällä ja pois. Esim. XB271HU:ssa huomaa selvästi, kuinka punainen ylisaturoituu ja keltainen on oranssiin kallellaan. Onneksi 3dlutin saa myös peleihin käyttöön, ongelmaksi jää lähinnä desktop-käyttö.
 
Viimeksi muokattu:
Vaikuttaa tuo HCFR niin monimutkaselta, etten sen kanssa ole puusta pitkälle päässyt. Mistähän lienee hyvä aloittaa?

E: DisplayCAL :ia ajoin kakkosnäytölle Asus VS248H ruudulle.

Tämmönen tulos tuli. Mitäpä tuosta osais sanoa?

657c7bcba0858744139b4113afe6f767.png


Laitetaan pari kuvaa, jospa ammattilaiset osais sanoa, miltä näyttää vai näyttääkö miltään?

781d8e0794002f8fd635949d0c8fad3a.png

7e21c5692502190ec65a882b8a4a31c0.png

1f2668682a7ef75d44a53f4c2eb7b408.png

de96834a49e2dedc30a7ce160b5e7ffd.png

88c6c89688ae475255d0d598a33d6ac7.png
 
Viimeksi muokattu:
Mitähän mahtaa tehdä tässä näytössä 6-axis color jossa red, green, blue, cyan, magenta, yellow?
Vaikka noita säätäisi maksimiin ja minimiin niin ruudulla kyllä näkyy ero kun vihreä esim muuttuu tosi räikeäksi mutta displayCAL käsisäätö ennen calibrointia ei ota sitä mitenkään huomioon?
 
@Aaltoliike tuosta CIE-kuvasta puuttuu kokonaan mittaustulokset, eli mitään värimittauksia ei vissiin ole harmaasävyjen lisäksi vielä tehtynä. Toolbarista löytyy päävärit ja sivuvärit 100% saturoituina, ja valikoista voi ajaa tarkempia saturaatiotestejä sun muuta. Ne sitten tulee pallukoiksi tuohon kartalle. Jos pallukat on niihin kuuluvissa laatikoissa, hyvä homma. Jos ei, niin mitä kauempana, sen huonompi. Noin yksinkertaistettuna.

Tuloksista noin muuten: Näyttö kykenee toistamaan ~88% sRGB-väriavaruudesta, mikä ei ole häävi tulos. Harmaasävyt on ihan OK linjassa, pikkuisen meinaa näyttö vihertää liikaa, mutta gamma on aivan liian korkea, eli näyttö toistaa värit aivan liian tummina. Tuossa ei ilmeisesti ole kalibrointia pohjalla, sillä sen pitäisi tuo gamma korjata.

@Vipu Displaycalin käsisäätö mittaa vain valkotasapainoa. Nuo kontrollit vaikuttavat värien saturaatioon. Tuo HCFR:n CIE-chart on hyvä noiden säätämiseen.

Itse säädän aina näytön omista asetuksista mahdollisimman lähelle HCFR:n avustuksella, sen jälkeen Displaycalilla kalibrointi ja lopuksi HCFR:llä kalibroinnin verifointi. Lisäksi käytän DisplayCAL:in 3dluttia peleihin ( Reshade ) ja leffoihin ( MadVR ). 3dlutin verifoin myös HCFR:llä MadVR:n avustuksella, mutta se on tuskaisen hidasta hommaa.
 
Viimeksi muokattu:
Samsungin C24F390 VA-näyttö ja GTX 1070 käytössä.

Gamman kanssa on ongelmia. Jos haluan mustan värin kuntoon, on joko vedettävä gamma todella korkealle, laitettava HDMI black level "Normal" tai sitten Nvidia ohjauspaneelista rajoitetut värit. Ongelmana on, että tällöin värit menevät reilusti huonompaan suuntaan. Millä ihmeellä saan sekä värit että mustan samaan aikaan hyviksi?

Tätä kuvaa olen käyttänyt gamman säädössä. Mieluisilla väreillä kaksi ylintä riviä eivät erotu ollenkaan:

fullrgb_test.jpg


EDIT: Kakkosnäyttö on Samsungin PLS-paneelilla (IPS) ja se on huomattavasti helpompi tapaus.

EDIT2: Eipäs olekaan. Molemmat näytöt yhtä vaikeita. Nyt pääsin suht hyvään kompromissiin vetämällä kontrastin säätimen alemmas Nvidia ohjauspaneelissa.
 
Viimeksi muokattu:
Huomasin, että yhtä näyttöä käyttäessä kalibrointi on helppoa ja värit ja mustan saa kuntoon. Kun molemmat näytöt ovat käytössä, kumpaakaan ei saa kalibroitua kunnolla. On kyllä rasittavaa :facepalm:

EDIT: Kahden näytön ongelmat johtuivat siitä, että Nvidian ohjauspaneelissa tehdyt muutokset kumoontuivat. Nyt googlailun tuloksena huomasin, että jos näyttis antaa full RGB värisignaalin, on näytöistä laitettava HDMI Black Level: Normal, joka tarkoittaa 0-250 aluetta. Vastaavasti Black Level Low tarkoittaa rajoitettua 16-235 aluetta.
 
Viimeksi muokattu:
Onkos tuo Spyder5 Express kelpo kalibrointivehje parin näytön kalibrointiin? Näyttäisi irtoavan vähän reilu satasella. Tai onko noilla kalibrointivehkeillä ylipäänsä hirveästi eroa lopputuloksen kannalta?

e. tai mitä muuta kalibrointilaitetta techiläiset suosittelisivat tuohon 100e hintaluokkaan?
 
Viimeksi muokattu:
Spyder5 tuli hommattua Amazonin tarjouksesta. Hyvää jälkeä tuli DisplayCALin pikakalibroinnilla, joka tosin kesti puolisen tuntia. Pitänee vielä myöhemmin kokeilla pidempää kalibrointia. Spyderin softa taas oli ala-arvoinen verrattuna DisplayCALiin.

Ikivanha HP LP2465, tunteja taustavalolla takana 44k. Ruutu kyllä jo aikalailla elämänsä päässä, kun 100cd/m2 alkaa olemaan maksimi.

8sJnGDz.png


Asuksen 13" IPS-läppäri.

RQfMWVO.png

Vielä pitäisi telkkari kalibroida, johon pitänee ottaa HCFR käyttöön. Näiden kahden näytön välillä on myös silminnähtävä ero väreissä, joten johtuukohan se näytön paskuudesta vai onko kalibroinnissa mennyt jokin pieleen?
 
Miten muuten resetoin icc:n takaisin defaultiksi? Nyt ollut tuo Eizon näyttö ja sen icc, tulossa AOC joten varmaan pitäisi resetoida.
 
Miten muuten resetoin icc:n takaisin defaultiksi? Nyt ollut tuo Eizon näyttö ja sen icc, tulossa AOC joten varmaan pitäisi resetoida.

Riippuu miten olet laittanut sen, jos windowssin kautta niin en oo varma mut google varmaan osaa auttaa.
Muutenkin jos vaan mahdollista niin kannattaa laittaa kaikki jutut suoraan näytöstä jos vaan mahdollista, jos sulla on nvidian näyttis niin icc profiilit antaa kuvaan aina bandingia.
Ite otin ICC:n kokonaan pois käytöstä ja säädin kuvan suoraan näytön asetuksista mahdollisimman lähelle mitä ICC:n kanssa oli.
 
Testailin kalibrointia ensimmäistä kertaa, niin osaako viisaammat kertoa näistä tuloksista jotain? Näyttääkö että on tehty suunilleen oikein vai onko jossain korjattavaa? Värit ainakin muuttuvat melko reilusti, vähän yli vuosi sitten kalibroituun verrattuna.

 

Liitteet

  • Kalibrointi.JPG
    Kalibrointi.JPG
    138,8 KB · Luettu: 148
  • Kalibrointi2.JPG
    Kalibrointi2.JPG
    86,6 KB · Luettu: 116
  • Kalibrointi3.JPG
    Kalibrointi3.JPG
    61,6 KB · Luettu: 111
Spyder5, LG 27UD69 ja medium. Ihan hyvältä näyttääpi. Pitänee vielä kokeila näytöstä eri gamma-asetuksia.
nNGxFv0.png
 
Ajattelin jakaa huomioni näytön kalibroinnista joka ei itselleni ollut tullut mieleen. Eli kannattaa huomioida, kun liittää näytön näytönohjaimeen niin, jos käyttää HDMI-liitäntää tulee näytönohjaimen vakioasetuksiksi limited dynamic range (16-235). Kun taas DVI ja Display Port liitännät antavat suoraan full range (0-255).

HDMI:llä näytönohjain tunnistaa näytön HDTV:ksi. DVI ja DP taas suoraan PC-näytöksi.

Voiko tästä johtua mustan väri sävyjen "puhkipalaminen*" vai onko tämä AOC E2470SWHE 23.6" LED -näyttö jotenkin rikki tai väriskaala rajallinen. En ihmettelisi jos itse näytössä olisi vikaa kun maksoi 100€ aikoinaan gigantissa.
Kuvien mustin osuus näyttää pikselimössöltä.
 
Voiko tästä johtua mustan väri sävyjen "puhkipalaminen*" vai onko tämä AOC E2470SWHE 23.6" LED -näyttö jotenkin rikki tai väriskaala rajallinen. En ihmettelisi jos itse näytössä olisi vikaa kun maksoi 100€ aikoinaan gigantissa.
Kuvien mustin osuus näyttää pikselimössöltä.

Siis tuossahan puhuttiin vain siitä miksi tuo vakiona asetetaan. Käy näytönohjaimen ajureista laittamassa full dynamic range käyttöön niin ei tarvii miettiä johtuuko siitä vai ei.
 
Voiko tästä johtua mustan väri sävyjen "puhkipalaminen*" vai onko tämä AOC E2470SWHE 23.6" LED -näyttö jotenkin rikki tai väriskaala rajallinen. En ihmettelisi jos itse näytössä olisi vikaa kun maksoi 100€ aikoinaan gigantissa.
Kuvien mustin osuus näyttää pikselimössöltä.

Nämä voivat myös TN-näyttöjen ominaisuuksia. Kun niissä on vielä paneelin sisäiset väriheittelyt huimia, ei edes kannata kalibroida.
 
Kyllä kannattaa kalibroida ihan mikä vaan näyttö. Huonoinkin TN siitä hyötyy, ja usein enemmän kuin kalliimmat näytöt. :)

Itsehän kalibroin padit ja puhelimetkin, siinä määrin kuin niiden säädöt mahdollistavat.
 
Kyllä kannattaa kalibroida ihan mikä vaan näyttö. Huonoinkin TN siitä hyötyy, ja usein enemmän kuin kalliimmat näytöt. :)

Itsehän kalibroin padit ja puhelimetkin, siinä määrin kuin niiden säädöt mahdollistavat.

Ongelma on siinä, että TN:ssä punainen pikseli ei ole välttämättä toisella puolella näyttöä enää niin punainen. Se tekee kaikesta kalibroinnista arpapeliä.

Tietenkin ei siinä mitään pahaa ole. Nyt kakkosnäyttönä oleva Dell P1917S (tosin IPS) sinersi ihan nähtävästi suoraan paketista. Tämänlaiset virheet kalibrointi korjaa heti ja nyt ei ole mitään ongelmaa siirtää ikkunoita ruutujen välillä, kun värit pysyvät samoina.
 
ASUS MG248Q lähti takuuseen ja unohdin napata talteen asetukset, joten nyt kun pöydällä on uusi samanlainen niin olen taas vähäsen hukassa.
ICC-profiilin ja RGB-asetukset sai kivasti suoraan TFT-Centralista, mutta tuo saitti ei puhu sanallakaan saturaatio-asetuksesta saati sitten sharpness jne päniköistä mitä tuolta OSD:sta löytyy
 
Miksihän nämä silmämääräiset testit (lagom, eizo) näyttää tietyillä monitoreilla aivan absurdeja lukemia? Gamma on silmään selvästi 2.2 tienoilla, mutta noiden mukaan olisi jotain 1.5.

Harmi kun ei ole mitään muutaman kympin kalibrointilaitetta jolla voisi lähinnä tuon gamman tarkistaa, ja ehkä vähän viilata RGB-kanavia OSD:stä, kun softakalibroinnilla ei tee juuri mitään peleissä.
 
Miksihän nämä silmämääräiset testit (lagom, eizo) näyttää tietyillä monitoreilla aivan absurdeja lukemia? Gamma on silmään selvästi 2.2 tienoilla, mutta noiden mukaan olisi jotain 1.5.

Harmi kun ei ole mitään muutaman kympin kalibrointilaitetta jolla voisi lähinnä tuon gamman tarkistaa, ja ehkä vähän viilata RGB-kanavia OSD:stä, kun softakalibroinnilla ei tee juuri mitään peleissä.

Ainakin jos käytössä on näyttö jossa gamma muuttuu katselukulmasta riippuen, niin ilmiö on ihan tavallinen. TN pahin.

Miksei softakalibroinneilla tekisi mitään peleissä? Samalla tavalla ne värit korjaantuu sielläkin. Peleihin on jopa mahdollista saada ihan täysimittainen 3d-lut käyttöön, jolla värit on aikalailla absoluuttisen tarkat joka suhteessa näytön mahdollistamissa rajoissa.
 
Softakalibroinnilla vaan tulee sitä bandingia ainakin nvidialla, ite olen vaan laittanut OSD:n kautta värit, gammat ja kirkkaudet tarpeeks lähelle.
 
Ainakin jos käytössä on näyttö jossa gamma muuttuu katselukulmasta riippuen, niin ilmiö on ihan tavallinen. TN pahin.

Miksei softakalibroinneilla tekisi mitään peleissä? Samalla tavalla ne värit korjaantuu sielläkin. Peleihin on jopa mahdollista saada ihan täysimittainen 3d-lut käyttöön, jolla värit on aikalailla absoluuttisen tarkat joka suhteessa näytön mahdollistamissa rajoissa.
Nyt puhutaan ihan IPS-paneeleista, joku muu noissa mättää.

Jotkut pelit ei hyväksy mitään väriprofiileja (jotka aiheuttaa bandingia, huono siinäkin mielessä), ei edes NVCP:n gammakorjauksia, niin siinä vaiheessa voi sanoa että pelinäyttö ei ole pelikäyttöön soveltuva, jos pitää olla "toimii jos toimii" softakorjausten varassa. Borderlessilla noita korjauksia varmaan saa pakotettua, mutta siinä ongelmaksi muodostuu sitten borderlessin fps-laskut ja input lagit.
 
Nyt puhutaan ihan IPS-paneeleista, joku muu noissa mättää.

Jotkut pelit ei hyväksy mitään väriprofiileja (jotka aiheuttaa bandingia, huono siinäkin mielessä), ei edes NVCP:n gammakorjauksia, niin siinä vaiheessa voi sanoa että pelinäyttö ei ole pelikäyttöön soveltuva, jos pitää olla "toimii jos toimii" softakorjausten varassa. Borderlessilla noita korjauksia varmaan saa pakotettua, mutta siinä ongelmaksi muodostuu sitten borderlessin fps-laskut ja input lagit.

Hyvin harvassa on tänä päivänä pelit jotka ei desktopin värisäätöjä hyväksyisi ihan fullscreen-tilassa. Viimeinen kokeilemani joka ei hyväksynyt oli Starcraft 2. Niissäkin harvoissa tapauksissa 3D-LUT toimii, kaikissa joissa reshade vain toimii. Omasta mielestä
näkyvää bandingia tulee lähinnä jos korjaukset ovat suuria ja/tai epälineaarisia, tosin tottahan se on että värisävyjä menetetään väkisin. Tyypillisesti jos näytön saa omista asetuksista riittävän lähelle totuutta niin pieni softakorjaus ei haittaa mitään. Paljon enemmän häiritsee kalibroinnin poisjääminen.

EDIT: Oikeastaan pahimmat bandingit tulee kun yrittää selvästi 2.2 gammalle luotua peliä näyttää sRGB-gammalla. Esim. Grimrock 2.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä kalibraattoria suosittelette nykyään jos meinaa käyttää tota displaycalia? Laina spyder 5:llä ajelin tuota aiemmin ja ei oikein päivässä ehtinyt perehtymään. Ilmeisesti x-ritet on anturiltaan parempia, mutta onko tuolla niin väliä ja mikä noista nyt on halvin kannattava? Mitään ultrahifi tasoa ei tarvitse olla.
 
Mitä kalibraattoria suosittelette nykyään jos meinaa käyttää tota displaycalia? Laina spyder 5:llä ajelin tuota aiemmin ja ei oikein päivässä ehtinyt perehtymään. Ilmeisesti x-ritet on anturiltaan parempia, mutta onko tuolla niin väliä ja mikä noista nyt on halvin kannattava? Mitään ultrahifi tasoa ei tarvitse olla.

Joku x-rite colormunki varmaan on se paras halpa laite.
 
Ja tänään on Saksan Amazonissa myös Spyder 5:t alennuksessa. Express-versio lähtee noin 90e hintaan veroineen ja kuljetuksineen.
 
Spyder 5 Pro on itsellä käytössä. Se on ihan sama laite kuin Spyder 5 Express, ainoastaan softa on eri. Jos käyttää DisplayCalia, ei kannata maksaa siitä softasta extraa...

Ostaisin tuommoisen perus-Spyderin. Se Spyderin oma softa on tehty niin helpoksi, että sitä osaa käyttää kuka vaan. Next-next-next ja wizard on valmis. Aika nopeasti kyllä huomaa, että ainakin ne Pro-version hienot optiot on turhia, ja Spyder ehdottelee esim. kirkkaudeksi vähän vääriä arvoja. DisplayCalissa voi säätää ihan kaikkea, jolloin pitää ymmärtääkin jotain. Myös tulokset on (ainakin itsellä) parempia. Minulla on lämmin VA ja sinertävä, kylmä IPS profiilin koneessa - ja vasta DisplayCal osasi ne parittaa niin, että valkoinen ei vaihdu hehkulamppuvalkoisesta loisteputkivalkoiseen, kun vedän ikkunaa näytöltä toiselle (tai kontrasti tuossa Dellissä ottanut vakavaa osumaa).
 
Spyderin softa on kyllä sysipaska. Joo, on se nopea, mutta kalibroinnin taso on niin heikko että se on silminnähden väärin. Kontrasti on heikko, valkobalanssi vähän sinne päin ja niin edelleen.

Ei kannata edes tuhlata aikaansa sen asentamiseen, vaan lataa suoraan DisplayCALin.
 
Tuli just hommattuu Spyder5Express. Näyttönä Acer X34A Predator. Kalibrointi meni loppuun, mutta mistä näen että mitä laite on säätänyt ja miten paljon???? Windowsista??? Käytin tuota Datacolorin sivuilta lataamaani ohjelmaa.
 
En nyt muista oliko siinä ohjelmassa muuta kuin on/off valinta kalibroinnille millä voi vertailla, löytyy ohjelman iconista. Mutta melkein kannattaa displaycal asentaa ja opetella miten käyttää, ei ole kovin monimutkaista. Sieltä sitten näkee vähän paremmin lopputuloksiakin ja voi suorittaa vertailun jne.
 
En nyt muista oliko siinä ohjelmassa muuta kuin on/off valinta kalibroinnille millä voi vertailla, löytyy ohjelman iconista. Mutta melkein kannattaa displaycal asentaa ja opetella miten käyttää, ei ole kovin monimutkaista. Sieltä sitten näkee vähän paremmin lopputuloksiakin ja voi suorittaa vertailun jne.
Tuolla spyder expressin omalla ohjelmalla ei ilmeisesti voi edes tarkastella gammakäyrää, mutta displaycalilla voi?
 
Tuolla spyder expressin omalla ohjelmalla ei ilmeisesti voi edes tarkastella gammakäyrää, mutta displaycalilla voi?

Spyder Express on perus-wizardi. Ne tekee rahansa sillä, että myy parempia ohjelmia, niin rahalla varmasti saisi paremmat ominaisuudet. Ei kannata maksaa niille.

Displaycal käyttöön heti, kun alkaa kehittyneemmät ominaisuudet kiinnostamaan.

Tuli just hommattuu Spyder5Express. Näyttönä Acer X34A Predator. Kalibrointi meni loppuun, mutta mistä näen että mitä laite on säätänyt ja miten paljon???? Windowsista??? Käytin tuota Datacolorin sivuilta lataamaani ohjelmaa.

Wizardin viimeinen vaihe on "ennen/jälkeen" :)

Jos sen missasi, niin kannattaa ajella uudestaan.

Tosin, jos näyttää suhteellisen samalta, niin näyttösi oli hyvin kalibroitu jo paketista otettaessa. Niin se vähän on nykyään, että varsinkin tuollaiset kalliimmat näytöt näyttää hyvälle jo ilman käyttäjän kalibrointia.

Spyderin softa on kyllä sysipaska. Joo, on se nopea, mutta kalibroinnin taso on niin heikko että se on silminnähden väärin. Kontrasti on heikko, valkobalanssi vähän sinne päin ja niin edelleen.

Ei kannata edes tuhlata aikaansa sen asentamiseen, vaan lataa suoraan DisplayCALin.

Spyderin oma softa on helppokäyttöinen ja tuotti ainakin minulla ihan hyviä tuloksia. Kontrastin se mittaa lopussa, se on aina ollut 99%+ sRGB. Valkotasapaino on kyllä vähän heikko säätää sillä, se on suurin syy, miksi vaihdoin DisplayCALiin. DisplayCAL ei kuitenkaan ole helppokäyttöinen ja nopea. Se vaatii vähän perehtymistä ja aikaa, mutta tulokset on parempia.

Minulla siis on kaksi ihan täysin eri valmistajan näyttöä, jotka on samassa monitorivarressa. Toinen on vielä halpis-IPS ja toinen VA. Hyvin ne saa sovitettua, kun jaksaa säätää. Ongelma oli juuri tuo valkotasapaino, joka on VA:ssa lämmin ja IPS:issä kylmänsinertävä, eikä IPS:issä ole mitään säätöjä sille.
 
Spyder Express on perus-wizardi. Ne tekee rahansa sillä, että myy parempia ohjelmia, niin rahalla varmasti saisi paremmat ominaisuudet. Ei kannata maksaa niille.

Displaycal käyttöön heti, kun alkaa kehittyneemmät ominaisuudet kiinnostamaan.



Wizardin viimeinen vaihe on "ennen/jälkeen" :)

Jos sen missasi, niin kannattaa ajella uudestaan.

Tosin, jos näyttää suhteellisen samalta, niin näyttösi oli hyvin kalibroitu jo paketista otettaessa. Niin se vähän on nykyään, että varsinkin tuollaiset kalliimmat näytöt näyttää hyvälle jo ilman käyttäjän kalibrointia.



Spyderin oma softa on helppokäyttöinen ja tuotti ainakin minulla ihan hyviä tuloksia. Kontrastin se mittaa lopussa, se on aina ollut 99%+ sRGB. Valkotasapaino on kyllä vähän heikko säätää sillä, se on suurin syy, miksi vaihdoin DisplayCALiin. DisplayCAL ei kuitenkaan ole helppokäyttöinen ja nopea. Se vaatii vähän perehtymistä ja aikaa, mutta tulokset on parempia.

Minulla siis on kaksi ihan täysin eri valmistajan näyttöä, jotka on samassa monitorivarressa. Toinen on vielä halpis-IPS ja toinen VA. Hyvin ne saa sovitettua, kun jaksaa säätää. Ongelma oli juuri tuo valkotasapaino, joka on VA:ssa lämmin ja IPS:issä kylmänsinertävä, eikä IPS:issä ole mitään säätöjä sille.
Ok. Tämä hyvä kuulla. Lataan siis displaycal ohjelman. Tämä on kait ilmaisohjelma?? Ja tunnistaako toi sit ton Spyderin mitta anturin? Entä sit kun sillä kalibroin, niin pitääkö tuo Spyderin vanha kalibrointi poistaa vai vetääkl tuo Displaycal automaattisesti päälle uuden???
 
Ok. Tämä hyvä kuulla. Lataan siis displaycal ohjelman. Tämä on kait ilmaisohjelma?? Ja tunnistaako toi sit ton Spyderin mitta anturin? Entä sit kun sillä kalibroin, niin pitääkö tuo Spyderin vanha kalibrointi poistaa vai vetääkl tuo Displaycal automaattisesti päälle uuden???

Kyllä DisplayCAL on ilmainen. Tunnistaa myös Spyderin. Osaa myös poistaa vanhan kalibroinnin.

DisplayCAL voi vaan olla hankala ohjelma käyttää aluksi, varsinkin, jos verrataan siihen helppoon wizardiin. Siinä on kaikki vaihtoehdot heti auki ja niissä ei paljon ole selityksiä.
 
Ok. No täytyy ladata ohjelma ja sit ihmetellä. Onko tuolla Spyderin anturilla mahdollista kalibroida tv, niin että asetykset jäisivät itse telkkuun??? Se ei taida onnistua?
 
Ok. No täytyy ladata ohjelma ja sit ihmetellä. Onko tuolla Spyderin anturilla mahdollista kalibroida tv, niin että asetykset jäisivät itse telkkuun??? Se ei taida onnistua?

Ei suoraan ole mahdollista. HTPC:n voi värikalibroida, tai vielä parempi on kai mitata se telkkari. Sitten tehdä parannus telkkarin säädöillä ja katsoa, miltä uusi mittaus näyttää. Tässä menee säätämisessä aikaa, niin en ole vielä itse saanut tehdyksi.

Ja vaatii eri ohjelman, eli Spyderin Express-wizardilla ei onnistu. DisplayCALilla voi onnistua.
 
Mitähän tämä tarkoittaa. Ohjelma ei anna kalibroida, kun yrittää starttaa. heittää aina noin
Displaycal vittuilee.PNG
 
Sieppaa 3.PNG
kalibrointi vittuilee 2.PNG
Ja sit kun starttaa ohjelman uudelleen, niin sit se herjaa että kolorimetrin korjaus asetus ei toimi. Liekö tuo Spyderin ajuri viallinen??
 
Viimeksi muokattu:
@speedjani koitetaan tästä eteenpäin välttää näitä useiden peräkkäisten viestien kirjoittelua ja käytetään ennemmin tuota muokkaa-ominaisuutta tekstin lisäämiseen aikaisempaan viestiin :tup:
 
Tuli tehtyä Datacolor Spyder5 Prolla kalibrointi uudelle näytölle. Minusta tuo näyttää olevan ihan päin per*että nyt. Miten palautan aiemmat asetukset?

Ja mikäs oli hyvä nettisivu avuksi näytön kalibrointiin? Joskus sellaisen avulla pääsin ihan hyvään lopputulokseen.
 
Tuli tehtyä Datacolor Spyder5 Prolla kalibrointi uudelle näytölle. Minusta tuo näyttää olevan ihan päin per*että nyt. Miten palautan aiemmat asetukset?

Ja mikäs oli hyvä nettisivu avuksi näytön kalibrointiin? Joskus sellaisen avulla pääsin ihan hyvään lopputulokseen.

Control Panel -> Color Management, poista kaikki profiilit.

Lagom.nl löytyy paljon testikuvia. Kuvien avulla säätäminen tosin ei ole kalibrointia lainkaan.

Miten arvioit sen olevan päin hanuria? Mikä siinä kuvassa mielestäsi mättää kalibroinnin jälkeen?
 
Tuli tehtyä Datacolor Spyder5 Prolla kalibrointi uudelle näytölle. Minusta tuo näyttää olevan ihan päin per*että nyt. Miten palautan aiemmat asetukset?

Ja mikäs oli hyvä nettisivu avuksi näytön kalibrointiin? Joskus sellaisen avulla pääsin ihan hyvään lopputulokseen.
Kannattaa melkein se DisplayCAL ottaa käyttöön, noilla kuvilla en kyllä lähtisi "kalibroimaan" kun kerran spyderikin löytyy, toki jos sillä ei mitään väritarkkaa tee niin samapa tuo on säätää siten, että näyttää vaan omaan silmään hyvältä.
 
Control Panel -> Color Management, poista kaikki profiilit.

Lagom.nl löytyy paljon testikuvia. Kuvien avulla säätäminen tosin ei ole kalibrointia lainkaan.

Miten arvioit sen olevan päin hanuria? Mikä siinä kuvassa mielestäsi mättää kalibroinnin jälkeen?

Todella pimeä ruutu mielestäni ja värit päin persausta. Se, mihin suuntaan, riippui aina siitä oliko verhot auki vai ei. Tällä hetkellä esim. punainen on todella saturoitunut.

Kannattaa melkein se DisplayCAL ottaa käyttöön, noilla kuvilla en kyllä lähtisi "kalibroimaan" kun kerran spyderikin löytyy, toki jos sillä ei mitään väritarkkaa tee niin samapa tuo on säätää siten, että näyttää vaan omaan silmään hyvältä.

Valokuvia muokkailen pelailun lisäksi, joten kyllä tuo olisi hyvä saada kohdilleen.

Jos kalibroitu kuva on omaan makuun liian himmeä ja sitä kuitenkin haluaisi käyttää valokuvia muokatessa, niin mikä olisi paras tapa tehdä toinen profiili pelailua varten (esim. PUBG:ssa säädän gammaa ja kirkkautta ylös, jotta näen varjopaikkoihin)?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 900
Viestejä
4 560 356
Jäsenet
75 061
Uusin jäsen
MCFenix

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom