Muuttotappiopaikkakunnille muuttaminen kasvukeskuksista

Liittynyt
13.08.2019
Viestejä
2 786
Asun tällä hetkellä noin 20 000 - 25 000 kunnassa Pirkanmaalla. Haluaisin asua noin 10 000 asukkaan kunnassa, mutta mietityttää vielä pari juttua. Luonteeltani olen introvertti, ehkä tietyllä tavalla erakkokin, joka nauttii mahdollisimman paljosti hiljaisuudesta. Nykyisessä kotikunnassa tämä ei toteudu aina ja kun miettii kasvukuntia kasvavina kuntina, niin tuskin tilanne paranee jatkossakaan. Olen reissannut nyt monessa pienemmässä pitäjässä, esimerkiksi Somerolla ja Koski Tl kunnassa, hetki sitten Mänttä-Vilppulassakin ja heräsi autottomana muutamia kysymyksiä kenties teille, jotka tällaisissa kunnissa asutte. Muuttaisin vain, jos olisi edes välttävät julkiset ja peruspalvelut (esim. Prisma, Lidl, Löytötex, uimahalli, kirjasto jne.). Haluaisin elää rauhallista elämää, mutta ennen mahdollista muuttoa on kysyttävää.

Miten ilman autoa pärjää pienessä muuttotappiopaikkakunnassa? Oletetaan, että joissain kunnissa on raidebussi, juna tai bussiliikenne, joissain ei mitään julkista kulkutapaa.
Minkälaisia ihmisiä siellä asuu, integroituuko sinne helposti, vai karsastetaanko muualta tulijoita?
Minulle tuli ainakin Someron kohdalla tunne, että ihmiset kyttäävät koko ajan, kytätäänkö kaikkialla pienissä kunnissa?
Muuttotappiopaikkakunta houkuttelee erityisesti halvemmalla asumisella, myytävät ja vuokrattavat jne. Onko vuokra-asunto todellakin näin halpa vuosienkin päästä? Esim. Forssassa alkaen 300 euroa yksiö.
Onko elämä todellakin niin hienoa, hiljaista, huoletonta ja mukavaa maaseudulla niin kuin monet esimerkiksi YouTubessa väittävät?
Pystyykö kyseisessä muuttotappiokunnassa elämään pitempiaikaisesti kun näkee keskustan autoituvan ja talojen vanhenevan silmissä ja niin edelleen.
Onko todella niin, että pienessä alle 10 000 asukkaan kunnassa kaikki tuntevat sinua paremmin kuin sinä itse? Pystyykö siellä erakoitumaan?

Ja se tärkein kysymys, kannattaako muuttotappiopaikkakunnalle muuttaa kasvuseudulta. Miksi kyllä ja miksipä ei?
 
Kotipitäjässä on nykyään karvan alle 20000 asukasta (kuntaliitoksia ym.). K-Supermarket, S-Market, Tokmanni, kirjasto ja uimahalli löytyy (vielä ainakin). Lisäksi taitaa toistaiseksi olla apteekki ja muutama joku pienempi kauppa. Sitä mukaa loppuu palvelut. Kun omistajat jää eläkkeelle tai kuolee. Uusia ei tule.
Juoppoja riittää just ja just kahden pienen "esson"baarin pysyssä pysymiseen. Kylän tuottoisin bisnes taitaa olla kukkakauppa ja hautaustoimisto.

Vähän suurempaan kylään, mistä löytyy ne Prismat ja Cittarit. Pääsee bussilla kolme-neljä kertaa päivässä á60min matka-ajalla. Vaatii tosin että asut taajamassa. Muuten varaudu menemään pyörällä/mopolla n+1km pysäkille.
Valokuidut on joskus vedetty sivukylille. Taitaa jokainen niistä, silloin omia seutuverkkojaan, menneen konkkaan. Eikä kukaan ole niin ostannut pois. Saati uutta kannata vetää. Kun valot sammuu torppa kerralla.

Edit: On siinä se hyvä puoli, että asuntoja kyllä löytyy edullisesti. Jos ei joku väri tai pintamateriaali miellytä. Niin on varaa mistä valita.

Edit2: Olen itse asiassa "evakossa" täällä landella kohta ollut 1,5kk (remppa omassa kämpässä). Kerran olen käynyt kylillä. Kauppa toimittaa melkein 20km päähän ruuat. Kotiinkuljetuksella posti hoitaa muut tarpeet. Alkoa saksasta ja röökin lopetin.
TV pätkii sateella. Netti on paska, säästä riippuen 20-30/10-20Mb/s. Polttopuuta menee vaikka ei olla kuin nollassa vasta.
 
Viimeksi muokattu:
Kotipitäjässä on nykyään karvan alle 20000 asukasta (kuntaliitoksia ym.). K-Supermarket, S-Market, Tokmanni, kirjasto ja uimahalli löytyy (vielä ainakin). Lisäksi taitaa toistaiseksi olla apteekki ja muutama joku pienempi kauppa. Sitä mukaa loppuu palvelut. Kun omistajat jää eläkkeelle tai kuolee. Uusi ei tule.
Juoppoja riittää just ja just kahden baarin pysyssä pysymiseen. Kylän tuottoisin bisnes taitaa olla kukkakauppa ja hautaustoimisto.
Olen katsellut kotikunnakseni monia alle 15 000, mutta yli 9 000 asukkaan kuntia lähinnä Hämeestä ja Pirkanmaalta, mutta myös Varsinais-Suomesta. Se on kyllä totta, että siellä saattaa olla noita puliukkoja, jotka just ja just pitävät ne baarit pystyssä, mutta puliukkoja on kasvukeskuksissakin ja ne hukkuvat nykyisessä kasvukunnassani massaan. Oma kunta on arvioltaan 40 000 asukkaan kunta vuonna 2050 viimeistään, mutta kamala stressi tulee pienemmästäkin väkimäärästä. Muutama kunta oli kohtuumatkan päästä Tampereelta (alle tunti), pääsisin tuttuja ja sukulaisia moikkaamaan.

Sen myös panin merkille, että monella muuttotappiokunnalla asunnot ovat tyhjillään tai ne myydään pilkkahintaan. No tyhjiä asuntoja täälläkin on uudistaloissa, ennen pitkään sijoittajat ostavat ne vuokraustoimintaan. Sinänsä palveluiden yksioikoisuuskaan ei itseäni haittaisi, koska en esimerkiksi tykkää käydä kauppakeskuksissa, kuntosaleilla, teattereissa, elokuvissa, ravintoloissa, partureissa jne. Jos oletetaan, että väki vähenee koko ajan ja sitä on nykyäänkin kyseisessä kunnassa 10 000, niin pystyykö sellaisessa asumaan - kun ulkona on tyyliin hiljaista kuin hautajaisissa.

Entinen kaverini muutti Somerolta pois Tampereelle ja sanoi ettei syljekään enää edes siihen suuntaan. Asunnon joutui myymään lähes pilkkahintaan, mutta siltikin muutama somerolainen sanoi uimahallissa heidän kanssa saunoessa, ettei muuttaisi Somerolta ikinä pois. Tuli vähän semmonen fiilis, että mitähän tässä sitten itse tekisi, muuttaisiko tai ei muuttotappiokuntiin.

Ja ostamaan asuntoja en siis ryhdy, jotta pääsisi tarvittaessa vuokraamalla kämppää pois.

Onko jollain pidempiaikaista kokemusta kyseisen akselin kunnissa asumisesta ja mitä vinkkejä sinne muuttaville voisitte antaa?
 
Itsekin haaveilen aika keskellä ei mitään asumisesta. Omilla kotiseuduilla on vaan tuulivoimalat vieneet maisemat ja kännykän yhteydet ja koko ajan nousee lisää. Kannattaa ehdottomasti olla todella tarkka tällä hetkellä alueen suhteen, koska noita on todella paljon suunnitteilla ja osa on todella isoja. Tällä hetkellä en ainakaan tämän takia ostaisi mitään syrjempää. Vuokrata voi. Jossain pienemmissä kaupungeissa on asuntopula eli vuokrat eivät ole alhaisia, vaikka niin voisi luulla.

Satavarmasti voit erakoitua pieneen pitäjään, sitä en epäile. Toki lähinaapurit kannattaa vähän tuntea, koska hädän tullen tarpeen, jos asuu vähän syrjempänä.
 
Jotkut muuttotappiokunnat kyllä kuihtuvat hurjaa tahtia. Yksi tuttu asui aikanaan yhdellä sellaisella paikkakunnalla about Oulun korkeudella mutta muutti pääkaupunkiseudulle koska koko ajan palveluita lakkautettiin ja nykyään sielläpäin varmaan olisi oma auto jo liki pakollinen.

Joskus liki 20v sitten siellä oli kaksi päivittäistavarakauppaa ja rautakauppa, posti ja pankki, pari baaria, linja-autoasema ja kirjasto, pari huoltoasemaa, terveyskeskus ja apteekki sun muita palveluita. Nykyään toinen kaupoista on lähtenyt, samoin toinen baari, huoltoasemista ensin toinen lähti ja vähän sen jälkeen jäljelle jäänyt muuttui kylmäasemaksi. Pankki oli hetken aikaa yhden päivän viikossa auki kunnes lähti kokonaan pois. Postin palvelut siirtyivät rautakaupan yhteyteen ja linja-autoasemakin suljettiin, terveyskeskus suljettiin ja apteekki taisi siirtyä sellaiseen "vessankokoiseen" huoneeseen kaupan kylkeen jne. Ennen sieltä pääsi bussilla muihin lähialueen kyliin/kaupunkeihin kohtalaisen hyvin, nyt siellä ilmeisesti kulkee muutama bussi päivässä edestakaisin. Sillä kylällä ei siis enää ole juuri mitään palveluita eikä työpaikkoja. Ja nuo kaikki sulkemiset tapahtuivat varmaan noin 15v aikana.

Toki tuolla oli ainakin vuosi-pari sitten todella halpoja asuntoja myynnissä (oli esim joku iso omakotitalo parilla piharakennuksella ja hiton isolla tontilla joku 25000e tms) mutta kuka tuollaiseen paikkaan nyt muuttaisi kun kaikki palvelut katoavat yksitellen ja lähimpään isompaan paikkaan taitaa olla joku ehkä 70km matkaa.
 
Toki tuolla oli ainakin vuosi-pari sitten todella halpoja asuntoja myynnissä (oli esim joku iso omakotitalo parilla piharakennuksella ja hiton isolla tontilla joku 25000e tms) mutta kuka tuollaiseen paikkaan nyt muuttaisi kun kaikki palvelut katoavat yksitellen ja lähimpään isompaan paikkaan taitaa olla joku ehkä 70km matkaa.
Ja tosiaan kun sen talon arvo laskee koko ajan vaikka remppaisi ja halvalla saisi.

Eläköitynyt isä on puhunut pikkukunnasta ostavansa asuntoa ja koittanut vakuuttaa, että älä siihen rupea vaan vuokraa sieltä pikkupaikalta jos haluat asua siellä ja osta rahoillasi vaikka elinvoimaisesta lähikaupungista asunto "vanhuuden varalle", jonka laitat vuokralle. Sitten jos kunto heikkenee voi muuttaa helpohkosti palvelujen äärelle. Toki tässä on myös "perintöä odotellessa" näkökulma eli kun henki joskus lähtee/joutuu hoivaan niin on perikunnalla yksi murhe vähemmän jos ei ole tuollaista arvotonta asuntoa riesana.
 
Miten ilman autoa pärjää pienessä muuttotappiopaikkakunnassa?
Huonosti, jos siis ei vastata tähän kompakysymyksenä: moni pärjää ilman autoa ihan hyvin vaikka mörön perseessä. Pärjäisin itsekin mutta se nyt vaan on taloudellisin tapa. Kiljuisin riemusta jos joku veisi kauppakassini, antaisi tilalle normieni tasoiset koppimönkijän ja prätkän, uhkaisi turpaanvedolla jos ostan auton ja maksaisi menojen kasvaneen osuuden.

No, jos lähtökohtana on asuminen kerrostaloasunnossa pienen kunnan taajamassa, on tilanne hieman eri mutta aika monien odotuksilla sama. Kumijalka pitää olla.

Toki se ei ole pelkästään kiinni siitä, onko pikkukylä muuttotappiokunta. Sellaisissa voi olla huonompi julkinen liikenne, huonommat palvelut, halvemmat asunnot ja toki epävarma tulevaisuus. Kaikkea tätä samaa on Suomen maaseudulla muutenkin. Vain yksittäiset poikkeukset elävät jotain kuplaa ja niissä ihmiset kuvittelevat olevansa jossain Oulussa tai edes Jyväskylässä vaikka ollaan Seinäjoella.

Kehittyvissäkin kunnissa ovat julkiset palvelut rappeutuneet 1980-luvulta tähän päivään tultaessa. Sellainen on maailma, ei auta itku. Samaan aikaan kaupallinen tarjonta lisääntyy, mitä nyt yöelämä on kuollut. Pikkukylässä voi woltti kulkea ainakin kaupunkialueella asiakkaan pikkurahaa vastaan, ja eiköhän moinen puoliharmaa siirtolaistyö välillisesti maksa tälle maalle hiukan enemmän kuin ympärivuorokautinen terkkarin päivystysvastaanotto aikanaan. Sitä ei vaan nähdä.
Oletetaan, että joissain kunnissa on raidebussi, juna tai bussiliikenne, joissain ei mitään julkista kulkutapaa.
Kunnollinen julkinen liikennehän on Suomessa lähinnä pääkaupunkiseudulla, Tampereen seudulla ja Turun suunnalla. Kaipa Oulussa ja Kuopiossakin ihan jees. Auttava palvelu tietääkseni keskisarjan kylissä johonkin Jyväskylään tai Poriin saakka. Muualla pari koululaisvuoroa ja tyhjänä ajettava mummobussi, ja tietysti sopivasti pikavuoropysäkin vieressä korvessa asuvalle tilaisuus kulkea vaikka Tampereelle. Joo, Pirkanmaallakin on sivutaajamia jotka ovat ihan metsässä ja varsin liikennetyhjiössä ilman omaa rautaa. Koko maan varsinaisella ydinmaaseudulla ei mitään, paitsi isojen reittien korpea halkovien osien kohdalla sattumakohdissa edellinen mainittu.

Joka tapauksessa jos hikikomeroi talvet, liikkuu kesäisin polkupyörällä kirjastoon ja uimarannalle, rämpii loskassa S-markettiin ja mahdollisuuksien mukaan menee junalla harvassa on radanvarressakin matkustaja-asemat eli pikavuorobussilla jonnekin muualle kuten oikeaan kaupunkiin, niin eihän sitä paikallisliikennettä tarvitse. Sitä ei siis käytännössä ole juuri missään kun ajatellaan Suomea tai edes Etelä-Suomea kokonaisuutena.
 
Ei sitä tarvi muuttotappiokuntaan muuttaa jos haluaa asua keskellä ei mitään. Hyppää Turussa Tortinmäen bussiin ja kun hyppäät siitä pois päätepysäkillä niin olet sangen kirjaimellisesti keskellä ei mitään ja silti vielä Turun alueella. Varmaan Tampereellakin löytyy bussi jolla pääsee korpeen. Ei tarvi murehtia palveluista kun ne ovat (harvoin kulkevan) bussimatkan päässä.
 
Ei sitä tarvi muuttotappiokuntaan muuttaa jos haluaa asua keskellä ei mitään. Hyppää Turussa Tortinmäen bussiin ja kun hyppäät siitä pois päätepysäkillä niin olet sangen kirjaimellisesti keskellä ei mitään ja silti vielä Turun alueella. Varmaan Tampereellakin löytyy bussi jolla pääsee korpeen. Ei tarvi murehtia palveluista kun ne ovat (harvoin kulkevan) bussimatkan päässä.
Tietysti jos havittelee niitä ilmaisia asuntoja, ei taida löytyä Kämmenniemestä. Toisaalta varsinkaan persaukisen ei kannata ottaa sitä riskiä, että lähtisi kokeilemaan asumista jossain pian konkurssiin menevässä purkutalossa.
 
Itse aikoinaan eron jälkeen etsiskelin korvesta asuntoa. Ja semmoinen myöskin löytyi. Juurikin tämmöisestä muuttotappiokunnasta. Ja vielä sen sivukylältä. Kauppaan 20km jne. Pankin setä piti mua ihan hulluna ja sanoi, että osta viereisestä isosta kaupungista rivari ja elä onnellisena. Ei oikein napostellut se vaihtoehto vaikka rahallisesti se olisi varmaan ollut fiksuin veto.
Remppasin sen ja asustelin vähän aikaa, kunnes nainen tuli kuvioihin ja nyt sitten asutaan lähiöhelvetissä, koska naisen lapsien koulu on täällä. Tykkäsin asua siellä korvessa, juurikin sen oman rauhan takia. Ikkunoista näkee järvelle jne. Ja olihan se talokin halpa ostaa. Tosin jos sitä nyt lähtisin myymään, niin en saisi sitä alkuperäistä kauppahintaa pois, mutta eipä se ole pahemmin stressannut.

Vaimo aluksi sanoi, että ei koskaan asuisi siellä, mutta nyt vuosien saatossa on pehmentänyt kantaansa ja nyt jopa suunnittelee sitä, että kun hänen lapset saadaan potkittua pois, muutettaisiin sinne. Kaksi (hyvää) autoahan se vaatisi, koska jokaiseen työpaikkaan olisi pitkä matka. Tosin silloin ei kulutkaan olisi isot, koska saisi nykyisen asuntolainan pois ja voisi vähän hidastaa elämän tahtia. Ja onneksi noilla muuttotappiokunnilla on sosiaalialalla aina töitä, niin niitä kyllä siitä paikalliselta kylältä ja naapurikunnista löytyisi.

Suurin ongelma välillä tässä yhtälössä on ollut se, että sitä taloa ei viitsi tyhjilläänkään pitää. Eli joku vuokralainen olisi hyvä siinä pitää. No, sehän on omanlainen ongelmansa koska vaatiihan se omanlaista ihmistä asumaan siellä korvessa.
Minulla ensimmäinen vuokralainen oli nuorehko nainen ja vaikka kuinka varoittelin että talvella on pimeätä ja kylmää ja sähkölämmitys vie rahaa, halusi se silti sinne tulla. No ekan vuoden jälkeen ei enää homma maistunutkaan. Onneksi vuokria ei jäänyt pystyyn ja ainut menetys oli talon ja tontin siivoaminen.

Toinen vuokralainen oli ihan unelmatapaus ja kun hän ilmoitti lähdöstä, yritin kaikin tavoin pitää siitä kiinni. No, nainen vei muualle joten ei auttanut.

Nykyisistä vuokralaisista haistoin jo kilometrin päähän maksuhäiriöt yms ja niistä puhuivatkin rehellisesti. Naisella kuulemma oli luottotiedot kohdallaan. En niitä viitsinyt lähteä tarkistamaan, vaan soppariin nimet ja menoksi. Näiden kanssa on nyt vuokran maksun kanssa ollut vähän "ongelmia", mutta aina ne on ne maksanut. Nyt viimeisin vuokra tuli kuukauden myöhässä, mutta siitä ilmoittivat. Ja samalla maksoivat rästissä olleen ja kuluvan kuun vuokran. Muutenkin olen sen vuokran maksun suhteen oillut hyvin pitkähermoinen ja muutaman viikon ylityksestä en ole vielä viitsinyt huomautella. Kumpikin kuitenkin jonkinmoisia ammattityöttömiä terveysongelmineen, niin maksavat kun pystyvät. Ja onhan ne maksanut.
Talo oli ihan aluksi vuoden tyhjillään peruslämmöllä, mutta hiiret yms vietti siellä semmoisia bileitä, että pakko se oli vuokrata. Ja eihän se mukava ole kolmen kiinteistön sähkölaskuja maksaa. Vaikka tuonnekin teetin ison uunin ja asennutin ilmalämpöpumpun, ei sitä uunia kukaan ole lämmittämässä jos talo on tyhjillään ja se ilppikin haukkaa sähköä ihan mukavasti.

Se saattaa tuntua romanttiselta ja fantastiselta idealta, mutta ei se sitä aina ole. Jos sen tajuaa, mitä se syrjässä asuminen vaatii, niin ehdottomasti sinne vaan.
 
Jos jotain pientä kuntaa miettii, niin Turenki on minusta aika hyvä, keskustassa on iso uusi S-market, k-market, tokmanni ja lidl. Pienempiä putiikkeja toki myös.
Itse asuin joku 7vuotta noin 3km turengin keskustasta, maksoin pienestä omakotitalosta alle 60t€, eli lainanlyhennys oli jotain reilu 250€/kk.
Naapurit niin, ettei kukaan nähnyt kun meni pihasaunaan munasillaan. Jos kiinnosti mennä baariin, niin sinne oli se 3km. Hämeenlinnaan joku 10km.
Voisin sanoa, että se oli elämäni paras hankinta, ostin ekaksi asunnoksi, kun noi kerrostalo/rivarikämpät jotenkin ahdistaa.
Korkein kuukauden sähkölasku oli kovilla pakkasilla yksin asuessani alle 100€ siirtoineen.

Tuli sitä sitten harrastuksena vähän rempattuakin, mutta myin yli tuplahintaan ostoon nähden eteenpäin. Pakollisia remontteja tuossa ei periaatteessa ollut, olisi voinut niineenkin asua sen parikymmentä vuotta.

Senkin osti sitten järkiinsä tullut pariskunta, jotka halusi helsingistä pois, ja jotain omaa rauhaa.
 
Aloituksesta tulee ensimmäisenä mieleen, että mitä sellaista voi löytää 10000 asukkaan kunnassa, mitä ei ole 25000 asukkaan kunnassa tai pikkukaupungissa vähän kauempana keskustasta? Molemmat ovat nykymittapuulla pieniä ja todennäköisesti taantuvien palveluiden paikkoja. 10k asukkaan kunnasta on keskimäärin turha odottaa löytävänsä Prismaa tai edes erityisen isoa K/S markettia, parhaimmillaan voi toivoa että kunnassa on edes kahden ketjun perustason ruokakaupat. Kirjasto varmaan löytyy ja jonkinlainen terveysasema, uimahallikin ehkä, mutta julkinen liikenne on lähinnä kunnan keskustasta lähimpään isoon kaupunkiin ja aikataulut on tehty koulujen lukuvuoden mukaan.

Toisaalta tuollaisessa paikassa voi, jos hyväksyy näivetetyt palvelut, asua melkoisen halvalla verrattuna kasvukeskuksiin. Jos pystyy elämään ilman autoa, niin vielä parempi, toki se vaatii asennetta, että kelissä kun kelissä otetaan fillari alle ruokakauppareissulle ja kulkemiset rajoitetaan siihen, minne pyörällä pääsee.

Jos tuollaista muutosta joka tapauksessa haluaa, niin villinä korttina ehdotan jotain ruotsinkielisen rannikkoseudun paikkakuntaa. Noissa voi olla Sisä-Suomen pikkupaikkoja enemmän aktiivista paikallishenkeä, ja kielimuurista johtuen enemmän nuorta väkeä saattaa jäädä asumaan seudulle, tai palata sinne sitten kun on käyty kaupungissa opiskelemassa. Toisaalta näissä helpottaa elämää, jos osaa tai jollain aikataululla opettelee edes arkipäivän asiointiin riittävän ruotsin, vaikka se ei ole pakollista.

edit: typot pois
 
Eli asuinpaikaksi pitäisi löytää joku alle 10k asukkaan näivettyvä kauppala, jossa on kuitenkin elivoimaisen pikkukaupungin palvelut ja vielä isomman pitäjän julkisliikennemahdollisuudet. Eihän tässä nyt ole mitään järkeä.
 
Muutaman tuhannen asukkaan (kasvu)kunnassa liki 10v asuneena - en tunne ketään eikä kukaan tunne minua. Ei kiinnosta, jos joku tuijottaa.
Sähkö-skuutti on ihan kätevä kulkine (itsellä on tosin autokin). Isoilla kaupoilla ei ole ollut itselleni mitään merkitystä, useimmiten käytän naapurin pikkukauppaa. Lidl tuli tänne vasta muutama vuosi sitten, ei ole mäkkäriä, ei Prismaa, ei Citymarkettia.
Muutto "suurkaupunkiin" kohta taas edessä enkä odota sen tuovan mitään ihmeellisiä etuja nykyiseen. Miten elää omaa elämäänsä on aika pitkälti oma valinta. Ei täällä pääkaupunkiseudulla eläminenkään tarkoita, että pitää joka päivä käydä Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla. Ehkä kerta kolmeen vuoteen tulee käytyä tyyliin Ikean takia.
 
Muutaman tuhannen asukkaan (kasvu)kunnassa liki 10v asuneena - en tunne ketään eikä kukaan tunne minua. Ei kiinnosta, jos joku tuijottaa.
Sähkö-skuutti on ihan kätevä kulkine (itsellä on tosin autokin). Isoilla kaupoilla ei ole ollut itselleni mitään merkitystä, useimmiten käytän naapurin pikkukauppaa. Lidl tuli tänne vasta muutama vuosi sitten, ei ole mäkkäriä, ei Prismaa, ei Citymarkettia.
Muutto "suurkaupunkiin" kohta taas edessä enkä odota sen tuovan mitään ihmeellisiä etuja nykyiseen. Miten elää omaa elämäänsä on aika pitkälti oma valinta. Ei täällä pääkaupunkiseudulla eläminenkään tarkoita, että pitää joka päivä käydä Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla. Ehkä kerta kolmeen vuoteen tulee käytyä tyyliin Ikean takia.
Prismaa ja Citymarketia ei toki useinkaan ole noin 10 000 asukkaan kauppalassa.

Se mitä ajoin takaa, niin esimerkiksi kun kävin Gigantin konkurssiloppuunmyynnissä Forssassa, huomasin ketteryyden muuttotappiopaikkakunnalla. Asukkaita ehkä 15 000 ja laskee. Siellä oli Prisma, Citymarket, Lidl ja S-market sekä muutama pienempi Sale-kauppa. En siis välttämättä etsisi tasan alle 10 000 asukkaan kaupunkia, kunhan olisi välttävät julkiset yhteydet, koska autottomana tulee olemaan pakko menemään kasvukeskukseen Tampereelle tuttuja ja sukulaisia tapaamaan (juhlat, syntymäpäivät, illanistujaiset jne.). Monestihan ajatellaan, että ihmiset vaan muuttavat maalta kasvukeskuksiin, mutta kyllä taustalla on myös halu muuttaa toisinpäin, mikä johtuu milloin mistäkin syystä. Sikäli olen avoin mille vaan kunnalle, mutta ihan kauas ei viitsisi Tampereelta muuttaa, ettei matka sukulaisille kävisi liian pitkäksi. Ja kuten tosiaan totesin, nykykunnassa on kasvun meininki, enkä ole esim. ravintoloissa, kahviloissa, uimahalleissa, kuntosaleilla jne. juuri koskaan käynytkään, en niitä tarvitse elämääni.

Muuttoa edesauttaa se, että 20 000 asukkaan nykykunnassani matka lähimmälle palvelulle on pitkä. Asun 2 kilometriä K-marketista ja K-Supermarketista. Se on todella huonoa, koska tykkään käydä isoimmissa kaupoissa, valikoiman, tarjouksien ja hintojen vuoksi. Nykyään pitää mennä 6-9 km, jos haluaa Prismaan tai Citymarketilla julkisilla, joita kulkee koululaisten aikaan (ellei kävele ensin muutamaa kilometriä toisaalle). Myös luonnon katoaminen kasvun aikana surettaa, joten etsin siis vakavasti muuttotappiopaikkakuntaa, jossa ainakaan luontoa ei kaadeta kevyesti (paitsi jos kasvu iskee).

Joku suositteli Saloa ja Kouvolaa toisaalla, mutta en muuta isoon kuolevaan kaupunkiin. Kummassakin väki vähenee luontaisesti ja poismuutoilla. Ei ole kiva, kun alun alkaen esim. 100 000 asukkaan kaupungista tulee 30 000 asukkaan kuollut aavekaupunki. Siksi katselen ensisijaisesti noin 10 000 - 15 000 asukkaan muuttotappiopaikkakuntia. Joukkoliikenteen ei tarvitse olla paikallisesti hyvä, koska esimerkiksi Forssassa kaikki tuntui olevan kävelyetäisyydellä, kunhan asuu keskustan alueella. Lähinnä tärkeää on julkinen liikenne esim. Helsinkiin tai muihin solmukohtiin, josta pääsee Tampereelle.
 
Mainostan tässä omaa asuinkuntaa eli Hollolaa. Periaatteessa muuttotappioaluetta, mutta aika paljon paremmin menee kuin vaikka naapurissa Lahdessa. Yhteydet Tampereelle tai Helsinkiin sujuvat ja tarvittaessa voi asua aika rauhassa vaikkei matkaa kuntakeskukseen ole valtavasti. Toki julkinen paikallisliikenne on rajoittunut kiertämään vaan tiheämmät alueet, mutta näinhän se on kaikkialla.
 
Monestihan ajatellaan, että ihmiset vaan muuttavat maalta kasvukeskuksiin, mutta kyllä taustalla on myös halu muuttaa toisinpäin, mikä johtuu milloin mistäkin syystä. Sikäli olen avoin mille vaan kunnalle, mutta ihan kauas ei viitsisi Tampereelta muuttaa, ettei matka sukulaisille kävisi liian pitkäksi. Ja kuten tosiaan totesin, nykykunnassa on kasvun meininki, enkä ole esim. ravintoloissa, kahviloissa, uimahalleissa, kuntosaleilla jne. juuri koskaan käynytkään, en niitä tarvitse elämääni.

Etätyö on iso syy muuttaa suurista kaupungeista ja asuntokuplista pois. Itselläni se meni vähän mönkään, kun halusin vastavalmistuneen asunnon :D Neliöhinta on totaalisen typerä, siksi on aika muuttaa muualle. Lähisuku muutti Tampereelle Porista (itse pääsin sieltä pois jo vuosikymmeniä sitten), joten ajattelin muuttaa niiden perässä toisaalle. Tai ainakin se on alustava suunnitelma. Tampereesta on lähinnä hyviä muistoja, kun tuli rampattua siellä useamman kerran vuodessa.
Kangasalasta kellään mitään sanottavaa?
 
Kannattaa muuttaa sinne muuttotappiokuntaan ensin vaikka vuokralle vuodeksi. Siinä ehtii nähdä sen, että onko siellä pidempään asuminen oma juttu.

Vaikka omakotitalon saisi sieltä ostettua hintaan 20 tuhatta euroa, niin sen myyminen voi olla sitten vuosien urakka jos ikinä edes onnistuu. Ja kustannukset siitä pyörii koko ajan.

Jossain muuttotappiokunnassa samat omakotitalot ja huoneistot näyttävät olevan myynnissä jo todella monetta vuottaan.
 
Kangasalasta kellään mitään sanottavaa?
Kangasalan keskusta lienee liian suuri keskus AP:n kriteereihin, mutta Ruutana saattaisi olla vaihtoehto? Se on pienempi kylä, josta pääsee linja-autolla palveluiden äärelle, mutta kyläkauppa löytyy.
 
Kangasalan keskusta lienee liian suuri keskus AP:n kriteereihin, mutta Ruutana saattaisi olla vaihtoehto? Se on pienempi kylä, josta pääsee linja-autolla palveluiden äärelle, mutta kyläkauppa löytyy.
Juu, tää oli siis lähinnä itselleni :D
 
Kangasalan keskusta lienee liian suuri keskus AP:n kriteereihin, mutta Ruutana saattaisi olla vaihtoehto? Se on pienempi kylä, josta pääsee linja-autolla palveluiden äärelle, mutta kyläkauppa löytyy.
Joo minulle ei Kangasalan kk sovi, mutta esimerkiksi Sauhalahdessa ja Kuhmalahden kirkonkylässä voisin asua ja voisin suositellakin rauhaa rakastaville.

Oliko vielä niin, että taitaa Kuhmalahtikin olla samaa "muuttotappioaluetta", kuitenkin lähellä Kangasalan elinvoimaista keskustaa. Taitaa siellä kyläkauppakin olla Sahalahdessa ja ainakin Kuhmalahden kirkonkylällä, mutta kun viimeksi kävin siellä, niin oli paljon puliukkoja näkösällä. Omasta mielestäni ei kannata muuttaa ihan muutaman sadan asukkaan pikkukyliin, mutta reilunkokoinen pikkukaupunki kuolevalta seudulta voisi olla parempi, sitä vielä tässä etsitään. Maksan nyt vuokraa 40 neliömetrin rivarissa lähes 500 euroa, mutta muuttotappiopaikkakunnalla saisi vastaavan 330 eurolla...

Ilmaisia nuo asunnot ei ole, mutta omistusasunnon joutuu toki myymään lähes ilmaiseksi, suorastaan pilkkahintaan.
 
Joo minulle ei Kangasalan kk sovi, mutta esimerkiksi Sauhalahdessa ja Kuhmalahden kirkonkylässä voisin asua ja voisin suositellakin rauhaa rakastaville.

Oliko vielä niin, että taitaa Kuhmalahtikin olla samaa "muuttotappioaluetta", kuitenkin lähellä Kangasalan elinvoimaista keskustaa. Taitaa siellä kyläkauppakin olla Sahalahdessa ja ainakin Kuhmalahden kirkonkylällä, mutta kun viimeksi kävin siellä, niin oli paljon puliukkoja näkösällä. Omasta mielestäni ei kannata muuttaa ihan muutaman sadan asukkaan pikkukyliin, mutta reilunkokoinen pikkukaupunki kuolevalta seudulta voisi olla parempi, sitä vielä tässä etsitään. Maksan nyt vuokraa 40 neliömetrin rivarissa lähes 500 euroa, mutta muuttotappiopaikkakunnalla saisi vastaavan 330 eurolla...

Ilmaisia nuo asunnot ei ole, mutta omistusasunnon joutuu toki myymään lähes ilmaiseksi, suorastaan pilkkahintaan.
Kaikki on suhteellista. Monesti esim asunnot / vuokrat ovat jossain syrjemmässä edullisempia mutta vastaavasti jotkut tuotteet tai palvelut saattavat maksaa enemmän, ja tietty liikkumiseen saattaa mennä enemmän rahaa. Yleensäkin pienemmissä kaupoissa ja varsinkin kyläkaupoissa päivittäistavarat ovat kalliimpia kuin isoissa kaupoissa joten halvempi asuminen kompensoituu esim ruuan hinnassa aika äkkiä.

Ja tuo 40m² ja 500e vaikuttaa jopa edulliselta kun vertaa esim tänne noin 30-40km päähän Helsingistä, kaverilla taisi olla vuokra jostain alle 30m² itsemurhakomerosta liki 700e/kk ja kun menee lähemmäksi Helsinkiä niin hinnat pomppaa vielä lisää.
 
Pirkanmaalta jos haluaa pienemmälle paikkakunnalle muuttaa ja pärjätä ilman autoa, niin itse katselisin jotain sellaista, josta pääsee junalla Tampereella. Esim. Orivesi, Parkano, Vammala,
 
Pirkanmaalta jos haluaa pienemmälle paikkakunnalle muuttaa ja pärjätä ilman autoa, niin itse katselisin jotain sellaista, josta pääsee junalla Tampereella. Esim. Orivesi, Parkano, Vammala,
Tässäkin tapauksessa kannattaa katsoa etäisyyttä rautatieaseman, keskustan, palveluiden ja aiotun kämpän välillä.

Parkanon rautatieasema on umpimetsässä maaseudulla Parkanon lähellä. Oriveden ja Vammalan asemat eivät nekään varsinaisesti ole keskustassa tai kehittyvällä puolella taajamaa.
 
Turengista joku mainitsi aiemmin, niin sieltä pääsee noin 30 minuutissa Hämeenlinnan rautatieasemalle yhdellä bussilla. Toki taitaa vaatia, että asuu siinä lähellä keskustaa.
 
Tässäkin tapauksessa kannattaa katsoa etäisyyttä rautatieaseman, keskustan, palveluiden ja aiotun kämpän välillä.

Parkanon rautatieasema on umpimetsässä maaseudulla Parkanon lähellä. Oriveden ja Vammalan asemat eivät nekään varsinaisesti ole keskustassa tai kehittyvällä puolella taajamaa.
Sastamalassa tosiaan näin, että Karkun asema on ainoa, missä junalla voi jäädä pois. Vammalaan, eli Sastamalan keskustaan siitä 16 km, jalkamiehelle huono.

Omasta mielestäni kohtuullisia majapaikkoja junaraiteen lähellä, laskusuunnassa, on esimerkiksi Iittala, Loimaa, Lapua ja esim. Turenki. Sitten olen miettinyt myös Akaan tai Urjalan seutua.
Humppilasta olen kuullut sitä, että terveyskeskus ei oikein toimi, yksi asia lienee lääkäreiden pula.
 
Onko työt pelkkää etää vai jaksaako korvesta toimistolle julkisilla? Autottumuus on vähän hankala tekijä, jos korpeen haluaa ja löytyyhän tapereen ympäryskunnistakin jo rauhaa, jos ei ole pakko asua kaupan tai keskustan alueella.
 
Sastamalassa tosiaan näin, että Karkun asema on ainoa, missä junalla voi jäädä pois.
Tarkoitin kyllä ihan Vammalan asemaa, johon pääsee vielä tänäänkin Tampereelta neljällä junalla ja Helsingistäkin kolmella vaihtoyhteydellä, joskin yksi niistä taitaa olla loppuunmyyty.

Vai onko tässä nyt jotain mitä en tiedä kuten joku rataosuus remontissa eikä VR:n lippukauppa kerro?
 
Mitenkäs nuo työasiat on ajateltu järjestää kun korpeen muuttaa? Ilmeisesti etätöitä joten kannattaa varmistaa että yhteydet kunnossa.
 
Sastamalassa tosiaan näin, että Karkun asema on ainoa, missä junalla voi jäädä pois. Vammalaan, eli Sastamalan keskustaan siitä 16 km, jalkamiehelle huono.

Omasta mielestäni kohtuullisia majapaikkoja junaraiteen lähellä, laskusuunnassa, on esimerkiksi Iittala, Loimaa, Lapua ja esim. Turenki. Sitten olen miettinyt myös Akaan tai Urjalan seutua.
Humppilasta olen kuullut sitä, että terveyskeskus ei oikein toimi, yksi asia lienee lääkäreiden pula.

Höpö höpö. Porin junat pysähtyvät kyllä Karkun lisäksi myös Vammalan asemalla.
 
Jokainen tietää itse mitä haluaa, toiset tykkää asua miljoonakaupungissa kun toiset asuu ihan keskellä erämaata, eli ei siis edes missään tuhannen asukkaan kylässä, vaan kämppä on jonkun seututienvarrella keskellä eimitään.

Itse olen asunut <1000 asukkaan kylässä, muutamassa ~parinkymmenen tuhannen asukkaan pikkukaupungissa, parissa ~100t asukkaan kaupungissa, PK-seudulla melkein "miljoonakaupungissa" ja mökki on siellä keskellä eimitään.

Jos töitä löydät pikkukylästä, tai voit etänä tehdä, niin vuokraa asunto ja kokeile elämää siellä. On muuten ihan leppoisaa, kun ei ole aina jumalaton kiire jokapaikkaan, ei ruuhkia, ei meteliä, sellaista rauhallista elämää. Mutta... saakohan tuollaisessa kerrostaloluukussa oikean kokemuksen, kun kuitenkin itselle se maaseudun rauha tarkoitaa omaa pihaa ja omaa lääniä, eli ei ole naapuri aivan lähellä.

Pikkukaupunkien julkinen liikenne voi olla aika rajoittunutta, mutta jos kaupunki myös pieni niin etäisyydet lyhyitä, joten auto ei välttämättä lainkaan välttämätön kun fillarilla pääsee hetkessä kaupungin päästä päähän.
 
Mulla on se käsitys, että pankit eivät välttämättä kelpuuta kaikkia peräkylän mörskiä lainan vakuudeksi?
 
Mutta vastaavasti ei siellä mökit juuri mitään maksakkaan joten pankeillä ei välttämättä kovin kaksista riskiä ole.

Toisaalta eivät nettoa siitä kovinkaan paljoa ja huonoimmassa tapauksessa käteen jää joku arvoton röttelö mistä vaikea päästä eroon. Toki vakuudetonta lainaa näyttäisi saavan jopa 30-50k asti.
 
Ei noissa syrjäseutujen kerrostalo asumuksissa kovin lepposta tunnelmaa ole, täynnä alkoholisoituneita vanhoja äijiä.. juovat kun ei muuta elämää siellä ole. Näitähän voi seurata vaikka marko vanhasen yt kanavalta millasta se on.
Kiitos tiedosta, juuri tuollaista tietoa kaipaan, kun tarkoitus on korkeintaan muuttaa rivitaloon tai sitten kerrostaloon.

Kyllähän niitä juoppoja joka paikassa on, mutta tosiaan se maaseudulla ehkä korostuu hiukan, ainakin sen mitä olen reissannut nyt muuttotappiopaikkakunnilla.
Ainoa, että ainakaan omalla luonteella en enää jaksa asua kasvuseudulla, pitäisi melkeinpä muuttaa esim. Nokialle, mutta sielläkin kauemmaksi pikkukyliin, jos vain vuokralle jotakin saa.
 
Mulla on se käsitys, että pankit eivät välttämättä kelpuuta kaikkia peräkylän mörskiä lainan vakuudeksi?

Ei ne ole ainakaan kymmeneen vuoteen kelpuuttaneet. Vakuuusarvo tasan nolla niillä pankin mukaan.

Luulisi, että jostain Espoon peräkylältä tai viimeistään kehyskunnissa löytyisi riittävän syrjäinen asuinpaikka pk-seudulla. Luultavasti pk- seudun väkiluku kasvaa meidän elinajan, niin ei varmaa omistusasunto tai omakotitalo olisi mahdoton myytävä koskaan omatonttisena. Joku 2 km säteellä juna-asemasta, niin voisi pärjäillä jo ilman oma autoa. Tai sitten huonompaan vaihtoehtona riittävän iso maantie niin useampi bussi menee tunnissa ainakin päivällä siitä Helsingin keskustaan. Parempi olisi molemmat.

Metrojuna ei taida olla mahdollisuuksien rajoissa jos korpeen haluaa asumaan.
 
Kyllä homman vetää hankalaks jos ei halua autoa laskea mukaan yhtälöön. Jos auton laskee niin mahdollisuudet nousee potenssiin tuhat. Ja mitä auton kustannuksiin tulee niin sen säästää nopeasti muussa takaisin kun landella asuu.

Mutta noi muuttotappikuntien kerrostalot ja rivitalot on kyllä melkoisia riskejä.. niisä voi asua minkälaista porukkaa vaan ja talolla voi olla isojakin remontteja tulossa/rästissä ja ei välttämättä saa lainaa korjauksiin.

Joku halpa pieni auto ja pikkuinen mummonmökki maalta paras vaihtoehto. Saa olla omassa rauhassa ja pitää mökistä huolta juuri niin paljon kuin haluat.
 
Joku isomman kaupungin vieressä oleva maaseutupitäjä luulisi olevan rauhallinen vaihtoehto, kunhan se iso kaupunki ei ole Helsinki.

Turun vieressä Rusko, Lieto jne.
 
Ainoa, että ainakaan omalla luonteella en enää jaksa asua kasvuseudulla, pitäisi melkeinpä muuttaa esim. Nokialle, mutta sielläkin kauemmaksi pikkukyliin, jos vain vuokralle jotakin saa.

Ongelma siinä on vaan se että:
a) Nokia on kasvava paikka ja siellä on päälle 30k asukasta (näköjään päälle 35k). Muuttaisit siis ISOMPAAN paikkaan kuin missä asut nyt!
b) jos haluat olla ilman autoa haluat tietysti asua Nokian (tai minkä tahansa jopa Tampereella) keskustassa koska liikkuminen (esim. junalla/bussilla) Tampereelle on naurettavan helppoa ja kaikki palvelut lähellä ja isoja kauppoja monia kävelymatkan päässä (ja monta noin kilometrin säteelläkin varmaan) vs jos menet ""kauemmaksi pikkukyliin (esim. Tampereella joku Vuores, taitaa olla yksi bussi, tiedä miten kesäisin kulkee?)" ihan sama minne siellä bussi kulkee ehkä arkisin kerran tunnissa TAI jopa kerran aamusta, kerran "illasta" (joskus 18 pintaan tms) ja on se yksi kyläkauppa jos sitäkään. Muuten naurettavan pitkä matka (vaatii auton) mihinkään.

Eli kaipaat jotain sellaista mitä on hankala löytää. Pitäisi olla paljon ja "kaikki" palvelut mieluusti kävelymatkan päässä, pitäisi olla bussit, ratikat, junat vieressä ja mieluusti kuitenkin niin että voisit kirmata alasti ulos ja silmän kantamattomiin ei näkyisi kuin metsää ja peltoa. Pitäisi olla mieluusti hyvä netti, hyvät sähköt, muiden hoitaa auraus ja muu, mutta ketään ei saisi näkyä ja "luonnon tilassa" olevaa metsää vieressä.
 
Ainoa pikkukunta jota aidosti voisi suositella on Eurajoki. Kunnanisillä ja -äideillä on rahhoo niin paljon, että paskalle ei taivu Olkiluodon ansiosta. Rauma ja Pori ovat molemmat suht lähellä. Ainoa huono puoli on tietysti sijainti Satakunnassa ja ihmiset sen mukaan. Saattaa se tietysti höveli naapuri sattua ja alkaa moikkailemaan jo 10 vuoden jälkeen.

Kuulostaa kyllä kysyjän tilanne siltä, että ei kannata mihinkään muuttamaan lähteä. Pikkupitäjässä julkisten varassa :dead:
 
Ainoa pikkukunta jota aidosti voisi suositella on Eurajoki. Kunnanisillä ja -äideillä on rahhoo niin paljon, että paskalle ei taivu Olkiluodon ansiosta. Rauma ja Pori ovat molemmat suht lähellä. Ainoa huono puoli on tietysti sijainti Satakunnassa ja ihmiset sen mukaan. Saattaa se tietysti höveli naapuri sattua ja alkaa moikkailemaan jo 10 vuoden jälkeen.

Kuulostaa kyllä kysyjän tilanne siltä, että ei kannata mihinkään muuttamaan lähteä. Pikkupitäjässä julkisten varassa :dead:
Totta. Satakunta on pudonnut täällä heti pois, kun tuosta sain tietää, Ihmiset eivät oikein tykkää moikata ja ovat vähän sisäänpäin kääntyneitä kaikki. Jämijärvessä varsinkin.

No täysin julkisten varassa en olisi, kun voisin liikkua fillarilla, mutta yksi ongelma toki olisi missä sitä huoltaisi, kun välttämättä mitään huoltoliikettä ei ole tai ei pysy esim. 10 000 asukkaalla pystyssä.
a) Nokia on kasvava paikka ja siellä on päälle 30k asukasta (näköjään päälle 35k). Muuttaisit siis ISOMPAAN paikkaan kuin missä asut nyt!
Nokia on isompi ja tämä on tiedossa, se on kuitenkin laaja kaupunki ja siinä on paljon maaseutua. Jos löytäisi halvan kämpän vuokralle, voisi asua esim. Siuron kylässä.

Se olisi kaikin tavoin parempi vaihtoehto kuin nyt, että asun lähellä tihentyvää 20 000 asukkaan paikkakunnan tiivistyvää keskustaa. Moni muukin arvostaisi kylänraitin rauhaa, oli se missä vain.
Mutta noi muuttotappikuntien kerrostalot ja rivitalot on kyllä melkoisia riskejä.. niisä voi asua minkälaista porukkaa vaan ja talolla voi olla isojakin remontteja tulossa/rästissä ja ei välttämättä saa lainaa korjauksiin.
Tätä en olekaan vielä tarpeeksi pähkäillyt. Rivitalo voi olla hyvä, jos siinä ei tosiaan ole jätetty mitään remppaamatta, mutta voihan vuokratalosta aina muuttaakin, jos naapurit on juoppoja jne.

Kerrostaloista kuullut sen verran, että ei kannata ostaa kämppiä muuttotappiopaikkakunnilla taloista, joissa on alakerrassa liiketiloja. Ne kun tyhjenevät, elleivät ole jo, koituu niiden ylläpito lämpimänä talvella jne. tavalla tai toisella osakkaiden maksettavaksi. Tavalla tai toisella myös vuokralla asuessa. Niitä olen pyrkinyt välttämään, asuntoja vilkuillessa. Eräässä kerrostalossa noin 14 000 asukkaan maalaiskunnassa vuokra oli 350 euroa ja alakerrassa oli välittäjän toimisto, joku hautajaisliike ja sitten Optikkoliike, joka ei ole ollut yli viiteen vuoteen auki kyseisessä talossa. Ne talot on ankeita kyllä, mutta liikettömät olleet ok.
 
Ei noissa syrjäseutujen kerrostalo asumuksissa kovin lepposta tunnelmaa ole, täynnä alkoholisoituneita vanhoja äijiä.. juovat kun ei muuta elämää siellä ole. Näitähän voi seurata vaikka marko vanhasen yt kanavalta millasta se on.

Kerrostaloon muuttaminen on aina yhtä arpapeliä oli kaupunki tai käpykylä, kun liian suuri osa populaatiosta on ongelmatapauksia, työttömiä ja yleensäkin alkoholismi ja huumeet. Ja se ei ole mikään pelastus että kaupungissa on tekemistä ja "elämää", kun ei tuollainen rappiojuoppo mene mihinkään Kiasmaan tai teatteriin vaan pistää ne sossurahat viinaan oli paikkakunta mikä tahansa. Jos huonosti käy, niin seinänaapuriksi sijoitetaan maahankotiutuja ja sitten saa kuulla sitä ölinää ja arabijumputusta joka ilta, kun nämä ihmiset eivät ole introvertteja vaan joka hetki pitää olla koko suku kylässä tai ainakin puhelimeen mökätä loppu yö. Nimimerkillä kaiken kokenut ja voisin näistä itsemurhakuutioiden, eli neuvostokommuunien, kokemuksista kertoa pitkät tarinat. Välillä on seinän takana ollut vain räppiä luukuttava ikiteini. Nuoret aikuiset töttömät on pahimpia, kun juhlii kaikki yöt kun ei tarvii aamulla mihinkään herätä. Mamut tyypillisesti näitä ja sitten tulee huumeet mukaan kuvioihin ja neuloja löytyy kaikkialta ja oikeasti joutuu pelkäämään että milloin käy päälle. Perinteinen kotimainen vanha rappiojuoppo on ehkä helpoin, kun viinan juominen on laillista eikä tarvii huumebisneksiä pyörittää ja varastaa kaikki mikä irti lähtee, mutta toki tämä kännikala myös nukkuu päivät mutta illat ja yöt mökää ja (yrittää) laulaa karaokena Käärijää. Toistaiseksi hiljaisin ja rauhallisin kerrostaloasuminen on tapahtunut pienessä n. 2000 asukkaan kylässä, kun siellä oli vain rauhaa rakastavia eläkeläisiä ja muutama leski mummo. Isot kaupungit pahoja.
 
Kiitos tiedosta, juuri tuollaista tietoa kaipaan, kun tarkoitus on korkeintaan muuttaa rivitaloon tai sitten kerrostaloon.

Kyllähän niitä juoppoja joka paikassa on, mutta tosiaan se maaseudulla ehkä korostuu hiukan, ainakin sen mitä olen reissannut nyt muuttotappiopaikkakunnilla.
Ainoa, että ainakaan omalla luonteella en enää jaksa asua kasvuseudulla, pitäisi melkeinpä muuttaa esim. Nokialle, mutta sielläkin kauemmaksi pikkukyliin, jos vain vuokralle jotakin saa.
Nokian sivutaajamat taitavat olla juuri malliesimerkki paikasta, jossa kerros- ja rivitalohuoneistoissa asuu epämääräistä väkeä.
 
Muuta Iittalaan. Lähellä Hämeenlinnaa ja Tamperetta, Juna kulkee läpi, on OK kokoinen S-Market ja muuten kylä on aivan umpilandea.
Siitä next level isompaan sivistykseen on Akaan Toijala tai Viiala. Molemmat radan varressa ja asuminen edullista. Näissä jälkimmäisissä vielä se hyvä puoli että paljon lapsiperheitä muuttanee näihin lähivuosina ja esim 10-15v päästä saattaa hyvinkin asuntojen arvo alkaa näissäkin nousemaan, jolloin voit sitten taas muuttaa vähän kauemmaksi ja kerätä myttyä taskuun sopivasti myymällä kämpän jonka arvo on noussut. Tampereelle junalla 20min ja kaikki tarpeellinen saatavilla.

Muuttaisin mihin tahansa, silti hommaisin kyllä auton, on se elämä niin vitusti parempaa ja helpompaa auton kanssa...
Nyrkkipaja korjaamoita on ihan joka pikkukylässäkin, että kunhan et nyt mitään uutta EQS Mersua osta, niin varmasti onnistuu huollot ja korjaukset.
 
Nokia on isompi ja tämä on tiedossa, se on kuitenkin laaja kaupunki ja siinä on paljon maaseutua. Jos löytäisi halvan kämpän vuokralle, voisi asua esim. Siuron kylässä.

On siellä näköjään ainakin kyläkauppa (tiedä miten pitkään pystyssä):

mutta miten sitten palvelut?

On tuota toki kehuttu ihan lehdissäkin (ainakin kerran) löytyy "kaikkia palveluita" yksi, kuten baari ja kauppa sekä posti:

Näköjään bussilla 79B pääsisi sinne tai takaisin.
 
Loimaa, Lapua ja esim. Turenki. Sitten olen miettinyt myös Akaan tai Urjalan seutua.

Mites Vesilahti tai Pälkäne. Molemmat ovat vaikuttaneet ihan viihtyisiltä paikoilta, tosin julkisesta liikenteestä tai paremminkin sen puutteesta ei ole kokemusta. Vain autolla on tullut liikuttua.
 
Vesilahtea en ymmärrä, miksi se on niin suosittu. Ruutukaavatontteja savipellolla vailla mitään kulkuyhteyksiä, kun lähellä olisi kaupunkeja joiden ohi kulkee sekä moottoritie että junarata, eikä asuminen ole sen kalliimpaa. Pälkänekin on vähän hassussa paikassa, mutta sieltä nyt sentään pääsee sekä tampereelle että lahteen päin isoa tietä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 239
Viestejä
4 549 674
Jäsenet
74 948
Uusin jäsen
Peltzi68

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom