Muuttotappiopaikkakunnille muuttaminen kasvukeskuksista

Liittynyt
13.08.2019
Viestejä
2 640
Asun tällä hetkellä noin 20 000 - 25 000 kunnassa Pirkanmaalla. Haluaisin asua noin 10 000 asukkaan kunnassa, mutta mietityttää vielä pari juttua. Luonteeltani olen introvertti, ehkä tietyllä tavalla erakkokin, joka nauttii mahdollisimman paljosti hiljaisuudesta. Nykyisessä kotikunnassa tämä ei toteudu aina ja kun miettii kasvukuntia kasvavina kuntina, niin tuskin tilanne paranee jatkossakaan. Olen reissannut nyt monessa pienemmässä pitäjässä, esimerkiksi Somerolla ja Koski Tl kunnassa, hetki sitten Mänttä-Vilppulassakin ja heräsi autottomana muutamia kysymyksiä kenties teille, jotka tällaisissa kunnissa asutte. Muuttaisin vain, jos olisi edes välttävät julkiset ja peruspalvelut (esim. Prisma, Lidl, Löytötex, uimahalli, kirjasto jne.). Haluaisin elää rauhallista elämää, mutta ennen mahdollista muuttoa on kysyttävää.

Miten ilman autoa pärjää pienessä muuttotappiopaikkakunnassa? Oletetaan, että joissain kunnissa on raidebussi, juna tai bussiliikenne, joissain ei mitään julkista kulkutapaa.
Minkälaisia ihmisiä siellä asuu, integroituuko sinne helposti, vai karsastetaanko muualta tulijoita?
Minulle tuli ainakin Someron kohdalla tunne, että ihmiset kyttäävät koko ajan, kytätäänkö kaikkialla pienissä kunnissa?
Muuttotappiopaikkakunta houkuttelee erityisesti halvemmalla asumisella, myytävät ja vuokrattavat jne. Onko vuokra-asunto todellakin näin halpa vuosienkin päästä? Esim. Forssassa alkaen 300 euroa yksiö.
Onko elämä todellakin niin hienoa, hiljaista, huoletonta ja mukavaa maaseudulla niin kuin monet esimerkiksi YouTubessa väittävät?
Pystyykö kyseisessä muuttotappiokunnassa elämään pitempiaikaisesti kun näkee keskustan autoituvan ja talojen vanhenevan silmissä ja niin edelleen.
Onko todella niin, että pienessä alle 10 000 asukkaan kunnassa kaikki tuntevat sinua paremmin kuin sinä itse? Pystyykö siellä erakoitumaan?

Ja se tärkein kysymys, kannattaako muuttotappiopaikkakunnalle muuttaa kasvuseudulta. Miksi kyllä ja miksipä ei?
 
Kotipitäjässä on nykyään karvan alle 20000 asukasta (kuntaliitoksia ym.). K-Supermarket, S-Market, Tokmanni, kirjasto ja uimahalli löytyy (vielä ainakin). Lisäksi taitaa toistaiseksi olla apteekki ja muutama joku pienempi kauppa. Sitä mukaa loppuu palvelut. Kun omistajat jää eläkkeelle tai kuolee. Uusia ei tule.
Juoppoja riittää just ja just kahden pienen "esson"baarin pysyssä pysymiseen. Kylän tuottoisin bisnes taitaa olla kukkakauppa ja hautaustoimisto.

Vähän suurempaan kylään, mistä löytyy ne Prismat ja Cittarit. Pääsee bussilla kolme-neljä kertaa päivässä á60min matka-ajalla. Vaatii tosin että asut taajamassa. Muuten varaudu menemään pyörällä/mopolla n+1km pysäkille.
Valokuidut on joskus vedetty sivukylille. Taitaa jokainen niistä, silloin omia seutuverkkojaan, menneen konkkaan. Eikä kukaan ole niin ostannut pois. Saati uutta kannata vetää. Kun valot sammuu torppa kerralla.

Edit: On siinä se hyvä puoli, että asuntoja kyllä löytyy edullisesti. Jos ei joku väri tai pintamateriaali miellytä. Niin on varaa mistä valita.

Edit2: Olen itse asiassa "evakossa" täällä landella kohta ollut 1,5kk (remppa omassa kämpässä). Kerran olen käynyt kylillä. Kauppa toimittaa melkein 20km päähän ruuat. Kotiinkuljetuksella posti hoitaa muut tarpeet. Alkoa saksasta ja röökin lopetin.
TV pätkii sateella. Netti on paska, säästä riippuen 20-30/10-20Mb/s. Polttopuuta menee vaikka ei olla kuin nollassa vasta.
 
Viimeksi muokattu:
Kotipitäjässä on nykyään karvan alle 20000 asukasta (kuntaliitoksia ym.). K-Supermarket, S-Market, Tokmanni, kirjasto ja uimahalli löytyy (vielä ainakin). Lisäksi taitaa toistaiseksi olla apteekki ja muutama joku pienempi kauppa. Sitä mukaa loppuu palvelut. Kun omistajat jää eläkkeelle tai kuolee. Uusi ei tule.
Juoppoja riittää just ja just kahden baarin pysyssä pysymiseen. Kylän tuottoisin bisnes taitaa olla kukkakauppa ja hautaustoimisto.
Olen katsellut kotikunnakseni monia alle 15 000, mutta yli 9 000 asukkaan kuntia lähinnä Hämeestä ja Pirkanmaalta, mutta myös Varsinais-Suomesta. Se on kyllä totta, että siellä saattaa olla noita puliukkoja, jotka just ja just pitävät ne baarit pystyssä, mutta puliukkoja on kasvukeskuksissakin ja ne hukkuvat nykyisessä kasvukunnassani massaan. Oma kunta on arvioltaan 40 000 asukkaan kunta vuonna 2050 viimeistään, mutta kamala stressi tulee pienemmästäkin väkimäärästä. Muutama kunta oli kohtuumatkan päästä Tampereelta (alle tunti), pääsisin tuttuja ja sukulaisia moikkaamaan.

Sen myös panin merkille, että monella muuttotappiokunnalla asunnot ovat tyhjillään tai ne myydään pilkkahintaan. No tyhjiä asuntoja täälläkin on uudistaloissa, ennen pitkään sijoittajat ostavat ne vuokraustoimintaan. Sinänsä palveluiden yksioikoisuuskaan ei itseäni haittaisi, koska en esimerkiksi tykkää käydä kauppakeskuksissa, kuntosaleilla, teattereissa, elokuvissa, ravintoloissa, partureissa jne. Jos oletetaan, että väki vähenee koko ajan ja sitä on nykyäänkin kyseisessä kunnassa 10 000, niin pystyykö sellaisessa asumaan - kun ulkona on tyyliin hiljaista kuin hautajaisissa.

Entinen kaverini muutti Somerolta pois Tampereelle ja sanoi ettei syljekään enää edes siihen suuntaan. Asunnon joutui myymään lähes pilkkahintaan, mutta siltikin muutama somerolainen sanoi uimahallissa heidän kanssa saunoessa, ettei muuttaisi Somerolta ikinä pois. Tuli vähän semmonen fiilis, että mitähän tässä sitten itse tekisi, muuttaisiko tai ei muuttotappiokuntiin.

Ja ostamaan asuntoja en siis ryhdy, jotta pääsisi tarvittaessa vuokraamalla kämppää pois.

Onko jollain pidempiaikaista kokemusta kyseisen akselin kunnissa asumisesta ja mitä vinkkejä sinne muuttaville voisitte antaa?
 
Itsekin haaveilen aika keskellä ei mitään asumisesta. Omilla kotiseuduilla on vaan tuulivoimalat vieneet maisemat ja kännykän yhteydet ja koko ajan nousee lisää. Kannattaa ehdottomasti olla todella tarkka tällä hetkellä alueen suhteen, koska noita on todella paljon suunnitteilla ja osa on todella isoja. Tällä hetkellä en ainakaan tämän takia ostaisi mitään syrjempää. Vuokrata voi. Jossain pienemmissä kaupungeissa on asuntopula eli vuokrat eivät ole alhaisia, vaikka niin voisi luulla.

Satavarmasti voit erakoitua pieneen pitäjään, sitä en epäile. Toki lähinaapurit kannattaa vähän tuntea, koska hädän tullen tarpeen, jos asuu vähän syrjempänä.
 
Jotkut muuttotappiokunnat kyllä kuihtuvat hurjaa tahtia. Yksi tuttu asui aikanaan yhdellä sellaisella paikkakunnalla about Oulun korkeudella mutta muutti pääkaupunkiseudulle koska koko ajan palveluita lakkautettiin ja nykyään sielläpäin varmaan olisi oma auto jo liki pakollinen.

Joskus liki 20v sitten siellä oli kaksi päivittäistavarakauppaa ja rautakauppa, posti ja pankki, pari baaria, linja-autoasema ja kirjasto, pari huoltoasemaa, terveyskeskus ja apteekki sun muita palveluita. Nykyään toinen kaupoista on lähtenyt, samoin toinen baari, huoltoasemista ensin toinen lähti ja vähän sen jälkeen jäljelle jäänyt muuttui kylmäasemaksi. Pankki oli hetken aikaa yhden päivän viikossa auki kunnes lähti kokonaan pois. Postin palvelut siirtyivät rautakaupan yhteyteen ja linja-autoasemakin suljettiin, terveyskeskus suljettiin ja apteekki taisi siirtyä sellaiseen "vessankokoiseen" huoneeseen kaupan kylkeen jne. Ennen sieltä pääsi bussilla muihin lähialueen kyliin/kaupunkeihin kohtalaisen hyvin, nyt siellä ilmeisesti kulkee muutama bussi päivässä edestakaisin. Sillä kylällä ei siis enää ole juuri mitään palveluita eikä työpaikkoja. Ja nuo kaikki sulkemiset tapahtuivat varmaan noin 15v aikana.

Toki tuolla oli ainakin vuosi-pari sitten todella halpoja asuntoja myynnissä (oli esim joku iso omakotitalo parilla piharakennuksella ja hiton isolla tontilla joku 25000e tms) mutta kuka tuollaiseen paikkaan nyt muuttaisi kun kaikki palvelut katoavat yksitellen ja lähimpään isompaan paikkaan taitaa olla joku ehkä 70km matkaa.
 
Toki tuolla oli ainakin vuosi-pari sitten todella halpoja asuntoja myynnissä (oli esim joku iso omakotitalo parilla piharakennuksella ja hiton isolla tontilla joku 25000e tms) mutta kuka tuollaiseen paikkaan nyt muuttaisi kun kaikki palvelut katoavat yksitellen ja lähimpään isompaan paikkaan taitaa olla joku ehkä 70km matkaa.
Ja tosiaan kun sen talon arvo laskee koko ajan vaikka remppaisi ja halvalla saisi.

Eläköitynyt isä on puhunut pikkukunnasta ostavansa asuntoa ja koittanut vakuuttaa, että älä siihen rupea vaan vuokraa sieltä pikkupaikalta jos haluat asua siellä ja osta rahoillasi vaikka elinvoimaisesta lähikaupungista asunto "vanhuuden varalle", jonka laitat vuokralle. Sitten jos kunto heikkenee voi muuttaa helpohkosti palvelujen äärelle. Toki tässä on myös "perintöä odotellessa" näkökulma eli kun henki joskus lähtee/joutuu hoivaan niin on perikunnalla yksi murhe vähemmän jos ei ole tuollaista arvotonta asuntoa riesana.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
255 151
Viestejä
4 433 918
Jäsenet
73 503
Uusin jäsen
takavoltti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom