Riippuu tosiaan paljon asiakirjan laadusta, että olisiko se hyvä säilyttää paperisena. Todennäköisyys suositukselle kasvaa, jos se on alkuperäistä laatua, eikä jo valmiiksi kopio jostakin sähköisestä, jos sellainenkin löytyy.
Sitten on meitä eri ikäisiä ihmisiä. Osa meistä on saattanut käydä kouluja ja/tai saanut joitakin muita todistuksia, virallisia papereita tms., joita ei nyt ihan noin vain välttämättä teetetä uusia, vaan on ihan aiheellista säilyttää alkuperäiset paperit tallessa. Jos nykyään dokumentit saa sähköisenä, niin hyvä, ei niitä ole pakko välttämättä printata ulos.
Tositeaineiston kanssa suosittelen tutustumaan lain vaatimiin säilytysaikoihin, ainakin jos harjoittaa yritystoimintaa. Olikohan niin, että täydellinen tositeaineisto viiteen vuoteen asti ja tilinpäätökset sekä tulokset taseet yms. kymmeneen vuoteen asti.
Sitten on vielä ns. erityiskategoria, eli kaikenlaiset ainutlaatuiset dokumentit, kuten esim. testamentti, jakokirja, osakekirjat tms., jotka ovat kuranttia tavaraa vielä vuosikymmenienkin päästä ja niitä ei välttämättä voida enää mitenkään toisintaa rahasta huolimatta.
Useimmat meistä kouluja käyneistä lienee ehkä jossain mielenhäiriössä säilyttänyt myös vanhat koulukuvat ja muut päättötodistukset, joista ainakaan ensimmäistä ei palauta millään rahalla.
Takuukuitit yms. dokumentit alkavat nykyään olla aika hyvin sähköisenä, mutta kannattaa kuitenkin aina varmistaa, ettei myyjä ole epähuomiossa jättänyt tietojasi kirjaamatta tai olet astunut liikkeestä ulos ns. käteisasiakkaana, jolloin ainoa tosite tuotteen hankinnasta on vain se saamasi paperikuitti. Ilman sitä minkäänlaisten takuuasioiden hoitaminen voi olla hyvin haastavaa.
Ihan oikeita arkistointitarpeita siis varmasti meillä jokaisella on ja sellainen historian riippakivi ainakin varttuneemmalla väestöllä on, että osa aineistosta on väkisinkin fyysisessä paperisessa muodossa. Mutta vaikka aineisto olisi sähköisenäkin, miettisin silti huolellisesti, miten se on säilötty. Toivottavasti ei ainakaan yhdelle varmuuskopiolevylle, vaan mieluummin useammalle ja vielä siten, että ainakin yksi kappale niistä on ns. off-site, eli tulipalonkaan sattuessa ei data mene hukkaan. Joskus itse harrastin tärkeimpien asioiden dokumentointia ihan DVD- ja Bluray-levyille, mutta olen sittemmin niistä luopunut. Nykyään data on tallessa useammalla perinteisellä kovalevyllä.