Kerron sitten miten meidän kävi kun saan joskus elokuussa tuon selvityksen. Itse siis alunperin havittelin tuota tuloilman jäähdytystä, mutta LVI-suunnittelija sanoi suoraan että se ei välttämättä riitä yksinään ja jos sen pelkästään asentaa, voi kovilla helteillä tulla fiilis että oli turha investointi. Lattiaviilennyksellä varmaan saisi tehoakin, mutta siinä pitää olla varovainen kastepisteen kanssa ja lattiaviilennys on siitä huono, että sen kanssa jää jäähdytyksen ilmaa kuivaava vaikutus pois. Kolmantena vaihtoehtona suunnittelija esitti, että hän voi laskea, mitä maksaisi konvektorijäähdytys, jolla saisi hyvin tehoa.
Miltä kuulostaa tämä järjestelmä?
Rakennuskohde varustetaan huoneistokohtaisella viilennysjärjestelmällä.
Keskitetyn ilmanvaihdon tuloilman viilennys toteutetaan suorahöyrysteisellä jäähdytyspatterilla, jolla on oma ulkoyksikkönsä.
Järjestelmät koostuvat seuraavista pääosista:
• Ulkoasenteinen jäähdytyskoneikko/koneikot
• Kylmäaineputkisto varusteineen
• Huoneyksiköt
Asuntokohtainen viilennys ja porrashuoneen viilennys toteutetaan suorahöyrysteisellä Daikin VRV IV - järjestelmällä. Järjestelmä koostuu taajuusmuuttujasäätöisistä VRV IV-ulkoyksiköistä ja huonetiloihin asennettavista kanavamallisista sisäyksiköistä sekä laitetoimitukseen kuuluvista langallisista huonesäätimistä. Porrashuoneeseen tulee seinäasenteinen jäähdytyksen sisäyksikkö. Järjestelmä varustetaan ryhmäohjaimella, jolla voidaan ohjata keskitetysti kaikkien sisäyksikköjen toimintaa manuaalisesti. Kylmäaine järjestelmissä on R410.
Viilennykseen käytetään Daikin RXYQ ulkoyksiköitä. Ulkoyksiköiden tehonsäätö on toteutettu laitteeseen sisään rakennetulla sisäisellä taajuusmuuttajalla, jonka toimintaa ohjaa koneiston oma automatiikka. Ulkoyksiköt on varustettu automaattisella kylmäaineen täyttöautomatiikalla sekä järjestelmän kylmäaineen määrän testausohjelmalla.
Sisäyksiköinä asuinhuoneistoissa käytetään kanavoitavia alhaalta imeviä ja eteenpäin puhaltavia Daikin FXDQ sisäyksiköitä sekä laitetoimitukseen kuuluvia langallisia BRC1E52-suorahöyrystysyksiköitä. Porrashuoneen jäähdytyksen sisäyksikkö on FXAQ. Sisäyksiköt on varustettu kondenssivesipumpulla. Kaukosäätimellä kytketään sisäyksiköt päälle ja pois, valitaan haluttu toimintatila, huonelämpötila sekä puhallinnopeus.
Kylmäaineputkistot tehdään kylmäaineelle soveltuvasta kupariputkesta. Putkiston mitoittaa kylmälaiteurakoitsija. Kylmäaineputkien haaroituksissa on käytettävä tehdasvalmisteisia V-mallisia ns. refnet-haaroituksia. Kylmäeristykset tehdään standardin SFS 4967 mukaan. Imu- ja kuumakaasuputket eristetään kokonaisuudessaan eristyssarja 13 mm. Kylmäaineputkistot valmistetaan saumattomista kupariputkista. Halogeenihiilivetyputkistoissa käytetään standardin SFS-EN 12735-1 mukaista puhdistettua, kuivattua ja suljettua kupariputkea, ns. JL-putkea. Putkia kuljetetaan, varastoidaan ja käsitellään siten, ettei niihin pääse likaa tai kosteutta. Kupariputket leikataan putkileikkurilla ja purseet, lastut ja epäpuhtaudet poistetaan. Leikattu putkenpää suljetaan tulppaamalla tai teippaamalla, jos putkea ei välittömästi asenneta paikalleen. Liitokset tehdään tehdasvalmisteisilla juotettavilla kapillaariosilla, kylmäaineputkien haaroituksissa on käytettävä tehdasvalmisteisia V-mallisia ns. refnet-haaroituksia. Kupariputket juotetaan hopeajuotetta, hopeapitoista fosforikupari- tai messinkijuotetta käyttäen. Kupariputkistojen juotostyössä käytetään suojakaasuna typpeä juotoshilseen muodostumisen estämiseksi. Huoltoa vaativat laitteet voidaan asentaa laitokseen laippaliitoksilla (sisä- ja ulkoyksiköt). Nousuissa ja käytävillä kylmäputkistona käytetään ns. suoraa putkea (mm mitoitus), haaroitusyhteiltä (refnet-haarat) sisäyksiköille voidaan käyttää kieppiputkea ns. pehmeä putkea (tuumamitoitus).
Kondenssivesi johdetaan viemäriin LVI-suunnitelmien mukaisesti.