Nyt on tänä kesänä ollut käytössä pingviinille äänenvaimennusviritelmä, joka tepsii nimenomaan kompressorin läpitunkevaan bassomurinaan. Internetseikkailun oppimäärä oli, että matalataajuisen melun vaimentamiseen auttaa ainoastaan metrien paksuinen seinä, tai massan lisääminen äänilähteeseen. "Äänilähteellä" voidaan tässä tarkoittaa myös kaikkea värinän kanssa kosketuksissa olevaa. Vaahtomuovilla ja villoilla torjutaan lähinnä korkeampia taajuuksia, matalalille taajuuksille eivät tee mitään.
Kompressori on pultattu kiinni laitteen pohjalevyyn, josta värinä siirtyy muovikuoreen. Huomasin, että kevyenä muovirimpulana runko värisee voimakkaasti, melkein kuin jokin kaiutinelementti. Toinen huomio rotary/scroll kompressoriin liittyen: Tällainen kompressori vatkaa/pyörii lähinnä sivusuunnassa, ei pystysuunnassa. Siksi arvelisin, että pelkästään laitteen eristäminen lattiasta ei auta huomattavasti. Eristin kyllä laitteen lattiasta, mutta en osaa sanoa kuinka suuri vaikutus pelkällä tällä oli.
Ratkaisu:
Käärin laitteen etu- ja sivupuolet ensin n. 1,5 kg painoiseen puuvillapäiväpeittoon (huom. älä peitä ilmanottoaukkoja! Tässä ilmanotto vain takana), jonka jälkeen vyötin kylkeen vesipulloja. Yksi lasinen 1l pullo, yksi muovinen 0.75l pullo ja toiseen kylkeen 0.5l limupullo massan lisäykseksi. Teoriassa pullojen painoerot saavat aikaan laitteen jokaiselle kyljelle eri resonanssitaajuuden, jolloin kylkien tärinä ei "pelaa yhteen", vaan osittain myös vaimentavat toisiaan. Teoriassa osa tärinästä absorboituisi mekaanisesti peittoon, ja osa veden liikkeisiin, mikä tekisi vesipulloista paremman esim. kiinteisiin käsipainoihin verrattuna. Vesi on muutenkin painavaa ja halpaa, ja muovipullot joustavat. Myös koneen kuori joustaa.
Remmin kiristys on vaikeaa, käytännössä riittävän kireyden saa ottamalla yhden pullon pois, ja kiristämällä hieman lisää samalla kun pitää remmiä kireänä, ja kampeamalla sitten pullon takaisin paikoilleen. Laitteesta riippuen tässä saattaa joutua vähän miettimään muovirungon kestävyyttä, nimittäin tuo vaatii aika paljon voimaa että pullot pysyvät paikallaan eivätkä valu.
Tämä on toinen versio, jossa pullot ovat alempana kuin ensimmäisessä yrityksessä, sillä kompressori on laitteen pohjassa, jolloin paino kannattaa saada mahdollisimman lähelle sitä. Sormituntumalla tärinä väheni ensimmäiseen versioon verrattuna, äänestä en osaa sanoa ensimmäiseen verrattuna. Alaosa tärisee edelleen voimakkaimmin, keski- ja yläosat eivät tärise enää juuri ollenkaan.
Lopuksi koko hökötys on vielä nostettu taitellun pyyhkeen päälle, jonka välissä vielä sellaista metritavara kylppärin vaahtomuovimattoa. Tässä täytyy katsoa, että laite on ja pysyy suorassa, vielä tärkeämpää jos ei käytä vedenpoistoa letkulla. En osaa sanoa paljonko tämä viimeinen vaihe auttoi ottaen huomioon, että suurin osa tärinästä on sivuttaissuuntaista, mutta tein nyt senkin varmuuden vuoksi.
Vaimennus on mielestäni onnistunut, ja ero kohtuullisen iso. Kompressori toki pitää edelleen sille ominaista korinaa, ja suihkuturbiinipuhallus pitää ääntä kuten ennenkin, mutta bassotaajuuksista on subjektiivisesti hävinnyt 50-60%. Suurin ero on musiikin kuuntelussa, nyt kuulee eristävät kuulokkeet päässä musiikin basso-osuudetkin ilman tolkutonta volyymia, joten laitetta voi melko huoletta pitää päällä vaikka pelatessa. Läpitunkeva murina/jyrinä ei enää täytä koko asuntoa, vaan nyt laite meluaa itsekseen nurkassa. Aiemmin äänen ikävin osa oli juuri tuo jyrinä, nyt kun se on vaimennettu niin suurimpana melun aiheuttajana pidänkin puhaltimen pöhinää. Kun puhallus on täysillä, ei ole enää ihan itsestään selvää pyöriikö kompressori.