Ei sen pitäisi vaikuttaa ilmanvaihtokoneen toimintaan. Samalla nopeudella ne ropellit siellä silti vaihtaa ilmaa, ainoastaan vaan nyt asunnossa on ylipainetta.
Miten pääsit siihen päätelmään, että asunnossa olisi ylipainetta ? Oli ilmanvaihtokone päällä tai ei, niin kyllähän nuo pingut aina tekevät alipaineen jos ei ole kaksiputkimodattu tai muuten järjestetty riittävää korvausilmaa.
Voisi kuvitella että huoneistokohtaiselle ilmanvaihtokoneelle (tai tuskin kone menee rikki mutta ei hoida tehtäväänsä oikein) ei tee kovin hyvää jos huudattaa tuommoista jäähdytintä ja huoneistoon syntyy edes pientä alipainetta? Vai mitä techin raati on mieltä? Tässä funtsin vaan miten hoidan tuon korvausilman.
Olen aina välillä itsekin tuota miettinyt, että mikä tuollaisen yksiputkisen pingun vaikutus ilmanvaihtoon on. Tosin ILP:n asennuksen jälkeen tämä on käynyt mielessä lähinnä tätä ketjua lukiessa. No, nyt kun oli ylimääräistä aikaa, niin tein pienen insinöörimäisen excel-harjoituksen.
Vertailukohtana rakennusmääräysten mitoitusohje ilmanvaihdolle. Määräyksen mukaan ilmanvaihto on mitoitettava siten, että huoneiston ilma vaihtuu 0,5 kertaa tunnissa. Tässä käytetty oman kämpän tietoja.
Jos ilmanvaihto on säädetty kohdilleen, niin kaikkiaan poistoilmahormeista pitäisi virrata ilmaa 31,3 litraa sekunnissa. Tuossa vähän ylimääräisiäkin lukemia mukana antamassa jonkinlaista perspektiiviä luvuille. Jos kuviteltaisiin, että koko ilmanvaihto olisi toteutettu yhdellä hormilla, olisi se 50cm halkaisijaltaan ja ilman virtaus putkessa 0,48 m/s mikä ei kovin kummoinen henkäys ole. Vertailukohtana kova tuuli 14 m/s, myrskytuuli 21-32 m/s.
Pikaisella otannalla pingujen teknisissä tiedoissa kyllä ilmoitetaan ilman virausmääriä, tyypillisesti 300 - 400 kuutiometriä tunnissa. Yhdessäkään manuaalissa ei kerrota, onko tämä virtaus kylmän puolen, kuuman puolen vai molempien yhteisvirtaus. Oletan, että kyse on kylmän puolen virtauksesta. Näin pingu kaksiputkimodattuna pyörittäisi kämpässäni kaiken ilman ~ 1,5 - 2 kertaa tunnissa lävitseen.
Kuuman puolen virtausta voidaan haarukoida pingun tehon ja hatusta nostettujen lämpötilojen avulla. Esimerkiksi Midea PD1 jäähdytystehoksi ilmoitetaan 12000BTU (3,5kW) Jos pingua käytetään tunti täydellä teholla, pitää poistoilman mukana puhaltaa lauhduttimelta 3,5kWh energiaa pihalle.
Jos oletetaan, että (huoneilmasta) lauhduttimelle tuleva ilma on 25 asteista ja pihalle puhallettava ilma 50 asteista, eli ilma lämpenee lauhduttimen läpi mennessään 25 astetta, niin ilman ominaislämpökapasiteetin perusteella voidaan laskea, että ilmaa pitää puhaltaa pihalle noin 500 kilogrammaa.
Ilman tiheys 20 asteessa on 1,225 kg/m³ mistä saadaan ilman tilavuudeksi 407 m³
Tässä kohtaa voidaan jo verrata lukemaa tuohon mitoitusvirtaamaan ja oman kämppäni kohdalla huomataan, että pingun virtaama on n. 3,6 kertainen.
Jos huoneistokohtainen ilmanvaihtokoje on mitoitettu normaalioloissa puhaltamaan kämpästäni pihalle 112,5m³/h ja kojeessaa ei mitään isompaa älyä ja virtausmittauksia ole, niin kämpän ollessa pullo (eihän se oikesti ole) ja tuuletusikkunat kiinni, todellisuudessa kämppään imetään ~ 300 kuutiometriä tunnissa naapureiden saastuttamaa ilmaa
Tästä vielä laskelma pingun osalta vertaisarvioitavaksi:
Ei tästä kalkuloinnista varmaan mitään hyötyä ole, mutta antaa vähän suuntaa sille, mitä kämpän ilmanvaihdolle voi tapahtua jos ei huolehdi korvausilmasta tai tee kaksiputkimodausta.