Mitä valokuidun päähän? Suosituksia reitittimestä ja AP:sta

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja P7B8, 06.08.2018.

 1. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Kaipaisin hyviä neuvoja, mitä kytkeä valokuidun päähän. Eteisessä roikkuu 250/50 valokuitu, johon on kytketty operaattorin toimittamaan Genexis DRG-700 -reititin. Reititin asetettu sillaksi ja perässä Applen Airport Express. Kaikki laitteet kiinni wifin kautta ja netti pätkii, pahasti kuten arvata saattaa.

  Valokuidun speksit ovat TX: 1310 nm, RX 1490/1550 nm, Single mode fiber (ITU-T G.652), SC/PC connector, 1000BASE-BX-U/100BASE-BX-U. Genexis tukee myös TV ja puhelinlinjoja, mutta niitä ei minulla ole käytössä. Genexis sen verran vanha versio, että wifi speksit eivät ole kovin kummoiset. Palomuurin laadusta en tiedä.

  Reitittimenä/palomuurina/AP:na toimii nyt Applen Airport Express (noin 5 vuotta vanha). Tukee 2.4 GHz ja 5. GHz kaistoja. Laitteita langattomassa verkossa 10-15 kappaletta. Osa tukee 5 GHz taajuutta, osa vain 2.4 GHz:n, vaihtelevasti g/n/ac-tekniikoita. Asunto kaksikerroksinen omakotitalo (120m2), valokuitu eteisessä talon toisessa päässä. Ethernet-kaapeleita en mielellään ala vetelemään pinta-asennuksena.

  Miten saisi homman pelaamaan kerralla ja kunnolla? Toiveet ratkaisulle: mahdollisimman toimiva ratkaisu, mielellään vähäisillä laitteilla. Asiallinen ulkonäkö, eli ei muovisia antenneja sojottamaan sinne tänne. Pitkä käyttöikä, luotettavuus.

  Kiitos vinkeistä etukäteen!
   
 2. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Mikä purkki reitittää nyt? Jos se on Apple, niin toimiiko langallisena yhtään paremmin?
   
 3. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Apple Airport Express reitittää (ja toimii palomuurina ja tukiasemana). Genexis vain siltana. Apple kytketty Genexisiin kaapelilla toki. Jos läppäri on kaapelilla kiinni jommassa kummassa, niin nopeudet ovat toki hyvät.
   
 4. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Pätkiikö Applen Wifi 2,4G vai 5G taajuuksilla?

  Muuten Apple on kait ehjä, jos langallisena toimii hyvin.
   
 5. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 114
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Langalliset siirrot ei vaadi juurikaan tehoa vaikka ne menisi NAT:n läpi, mutta langattomat datat salataan joka usein ylikuumentaa laitteita. Uudet nopeat MIMO 2x2 ja paremmat varsinkin saavat köykäisemmät purkit polvilleen.
   
 6. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Täsmällistä analyysiä eri 2.4 GHz ja 5 GHz eroista en ole tehnyt. Käytännön tuntuma on se, että välillä koko langaton verkko on jumissa. Apple Airport Expressin reboottaus auttaa hetkeksi, ei välttämättä kovin pitkäksi aikaa.

  Selkeitä ratkaisuja ongelmaan tietenkin ovat:
  i) Apple pois ja tilalle joku kehuttu reititin/tukiasemayhdistelmä, hintaluokka 200 €
  ii) Apple pois, Genexis reitittämään ja seinälle nätti ja tehokas AP, mallia Ubiquiti/HPE/TP-link, hinta 100-200 €
  iii) Apple pois ja tilalle joku mesh-reititin, Google, Asus, Zyxel, hinta 300-500 €

  Näiden paremmuudesta en tiedä, en myöskään Genexisin toimivuudesta reitittimenä. Ainakin haittapuolena se, että operaattorilla on pääsy Genexikseen, jos haluaa. Erilliset tukiasema/reititin paketit ovat yleensä niin rumia, että ne on pakko sulloa eteisen kaappiin. Mesh-reitittimissä taas pitäisi kait olla erillinen kaista tukiasemien väliselle liikenteelle. Mieluusti en Googlea myöskään ottaisi ihan joka paikkaan.

  Optimiratkaisu minusta olisi yksi seinällä oleva tyylikäs tukiasema, johon kytkettäisiin kiinni suoraan valokuitu (SFP-portin kautta?) ja joka toimisi sekä reittittimenä että tukiasemana. Hyvät päivitykset, hyvä kuuluvuus ja pitkä tuotetuki. Koska tällaista en ole vielä löytänyt, niin täältäkin haarukoin vaihtoehtoja omiin ajatuksiini.
   
 7. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 029
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Pyydät operaattoria ajamaan tuohon siltaava ohjelmisto eli sen perään voit laittaa oman reitittimen. Muista, jos käytät omaa SFP-portilla olevaa reititintä, niin viankorjaus on todennäköisesti maksullista sen jälkeen.

  Paras toimivuus saadaan vaan sillä ethernet/valokuidulla.
   
 8. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 814
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Wifi verkkoa hoitamaan voisi suositella tuota Netgearin Orbia, tuolla saa helposti tuon pari kerrosta katettua pelkällä kahdella purkilla. Hintaa tietysti tulee se 300-500e.

  Toiset vaihtoehdot on sitten esim Google Wifi tai AmplifiHD jotka ovat myös näitä ”mesh-purkkeja”.
   
 9. spede

  spede Köyhä

  Viestejä:
  1 953
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Seuraavan kerran kun itse päivitän verkkolaitteistoa en ota mitään muita kuin Ubiquitin vehkeitä.

  Katso ubiquiti-tuotteet!
   
  majm ja rogerpe tykkäävät tästä.
 10. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  Itse laittaisin tuossa tilanteessa esim. TP-link Archer C7 purkin NAT/Reitititys käyttöön. Tämän saa alta sataseen eri lähteistä.

  Sitten siihen kiinni PoE+ kelpoisen kytkimen (ei tartte olla VLAN tukea, riittää bulkki PoE+ kelpoinen Gbps portein varustettu kytkin (esim tällainen)

  Kytkimeltä sitten datakaapelit wlan tukiasemille ylä ja ala-kertaan, pintana tai miten nyt sitten saakin vedettyä.

  Tukiasemiksi vaikka Ubiquitin wlan purkkeja, TP-link Auranet EAP 245 tukiasemia (hinta/teho aika jepa), Asus Lyra purkkeja(Nämä Asukset ei tue PoE virtaa) tai Gööglen wifi purkkeja.(eipä nämä gööglet sen paremmin tue PoE sisääntuloa. Aika suppeita vehkeitä. Yleesä business wifissä 2* LAN = 1kpl PoE+ INPUT ja toiseen saa sillattua LAG:lla lisää etsku kapaa).

  Ideana tässä se, että voit vetää yhden piuhan sieltä kulmahuoneesta Archer C7:lta (ja sammuttaa siitä Archerista wifin, koska antaa oikeiden wifi purkkien hoitaa se puoli) PoE+ kytkimelle - ja sijoittaa kytkimen niin, että muille tukiasemille tulee mahdollisimman lyhyet johdon vedot tehtäväksi.

  En tekisi wifimesh systeeminä tuota mistään hinnasta, koska liikenteen kulkiessa johdossa tukiasemasta eteenpäin, saaadaan wifistä paras suorituskyky irti. Suorituskyky, jota tuo sun nettiputki tukee.

  Edit: Nähdäkseni tuo tukee tätä speksiä joka ekassa viestissä mainittu:
  "Miten saisi homman pelaamaan kerralla ja kunnolla? Toiveet ratkaisulle: mahdollisimman toimiva ratkaisu, mielellään vähäisillä laitteilla."
   
  Viimeksi muokattu: 30.03.2019
 11. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Orbi ihan varteenotettava helppo vastaus, kun sisältää erillisen taajuuden tukiasemien väliselle taustaliikenteelle. Google taas edullisempi muttei sisällä erillistä kanavaa (lisäksi en ihan kaikissa laitteissa tahtoisi olla naimisissa Google kanssa).

  Ubiquitia katselin. Unifi tukiasemia ja Edgerouteria. Näissä tosin epäilyttää hieman java-pohjainen hallintakikkare. Vaan kait Unifin perusasetukset sai kännykälläkin kuntoon (tai ssh:lla loitsuamalla, jos oikein haluaa harrastaa).

  Tässä jotain ideaa. Tosin laitteiden määrä melkoinen kaapissa: Genexis siltaamassa, Archer reitittämässä, XX kytkemässä ja vielä päälle pari AP:seinissä. Itse katselin joskus Ubiquitin Edgerouter X SFP:tä, jossa voisi saada yhdellä laitteella nuo kaikki kolme toiminallisuutta (tosin PoE on vain passiivinen ja toiminee vain tiettyjen Ubiquiti AP:n kanssa). En myöskään tiedä toimiiko tämä valokuituni jatkona. Operaattorin asiakaspalvelija ei ottanut asiaan mitään kantaa, käski vain vertailla Genexiksen spekseihin. Lisäksi tuohon pitäisi kai hankkia joku SFP-adapteri ja ilmeisesti vielä sopiva SC-LC -valokuitukaapeli väliin. Nämä ovat minulle täysin vierasta maaperää.

  Eli jos jotain Edgerouter X SFP:n tapaista vaihtoehtoa olisi ehdottaa, niin hienoa. Myös muut ideat tervetulleita.
   
 12. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 814
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuo Orbi ilmeisesti tukee nykyisin myös wired backhaulia, tosin lueskellu että sen kanssa joillain ollut hiukan ongelmia. Omakohtaista kokemusta ei ole, vaikka mietinnässä on ollutkin hankkia tuo kahden purkin setti.
   
 13. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  Tiedän että tuossa on kaikenkaikkiaan 5 laitetta pelissä jo tuossa kokonaisuudessa. Mutta 5Ghz on usealla laitteella nykyään käytössä ja tukiasemat mielellään bandsteeraavat dualbandit 5GHz:lle (parempi suorituskyky). Tästä seurauksena se, että wlan pitää suunnitella 5Ghz speksillä ja unohtaa 2.4GHz puolen kuuluvuus. Katsoin että laitteita on useita sinulla verkossa ja useampi näistä tukee tuota 5Ghz:tä. Siksi tämmöistä ehdotan. Toi PoE+ kytkin tarkoittaa sitä että sen kautta saat virran ja datan yhdellä johdolla perille noille tukiasemille asti. Tällöin vain kytkin tarvitsee virran itselleen - ja jos joskus tahdot pihalle toimivan 5GHz wifin, ei tartte kuin vetää piuha kytkimeltä ulos ja tukiasema sen perään kiinni.

  Tuo että Archer C7.sta pudottaa wifin pois päältä ja jättää palomuurin/nat/reititys/dhcp/dns hommat sille, saa siihen lisää puhtia kun sen virran hallinnan ei tarvise syöttää wifi piirille + antenneille sähköä. Tämä tuo luotettavuutta kokonaisuuteen - vaikkakin laitteiden määrä lisääntyy ja sitä myötä mahdolliset vikakohteet.

  Itselläni on tuon tyyppinen setuppi kotona. Tosin palomuuri on pfSense.. Genexis siltaamassa - se otetaan VLAN kelpoiseen kytkimeen vastaan 1Gbps porttiin ja siitä sitten viedään sisäverkossa palomuurille asti. Sisäverkossa 2 kytkintä ja 3 wifipurkkia, koska autotallissakin tarttee nettiä. Olen takapihan terassille miettinyt neljättä tukiasemaa koska juurikin toi 5Ghz kuolee 3 lasi-ikkunan ja sälekaihtimen esteeseen (oli kaihtimet auki tai kiinni). Ainakin Meraki MR33 tukiaseman kanssa näin, bandsteerin ollessa päällä.
   
 14. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  Aivan, eli operaattori tarjoaa mahdollisuutta jättää Genexis välistä pois kokonaan. Sillä veivauksella, että kuidun kytkee suoraan asiakkaan päätelaitteeseen. SC = neliskanttinen noin 6mm x 7mm liitin valokuidun päässä. Yleensä sininen vaippa ja valkoinen sisus, joskus myös vihreä (singelmoden kanssa, jos kaksisuuntainen yksisilmäinen lähetin/vastaanotin). LC = suorakaiteenmuotoinen noin 2mmx 4mm kokoinen liitin. Yleensä sininen vaippa kuten SC liittimessäkin ja vihree jos bidirmono.. Tässä kohtaa:EDIT Huomaan että sinulla on Ubiquitin tätä palikkaa tukeva BiDir tyyppinen tulo tuossa kuidussa: UF-SM-1G-S Blue


  Jos sinulla olisi hallittava tietoliikennekytkin, johon voisit ottaa tuon yhteyden vastaan (mä otan kotona kaapeli-TV:n tuosta Genexisestä siksi se on mukana..), voisit yksinkertaistaa setuppia näin:

  1) Vastaanottavana laitteena Hallittava PoE+ kytkin, jonka SFP paikkaan tuo kuitukytketään kytkimen tukeman SFP palikan avulla, joka taas tukee operaattorin tapaa tuoda yhteys sinulle kotiin (meneekö genexis purkkiin 1 vai 2 keltaista kuitujohdinta?).
  Vastaanottava portti konfiguroidaan vaikka VLAN ID 4:seen.
  2) PoE+ kytkimeen kytketään toi Archer C7 vaikka porttiin nro 1, Archer WAN portista. Tärkeää on että toi tietoliikenne kytkimen portti 1 konfiguroidaan untagged tilassa vlan 4:seen kuten tuo SFP porttikin.
  3) PoE+ kytimen portti nro 2 konfiguroidaan untagged tilassa VLAN id 10:aan ja tästä vedetään johto Archerin LAN 1 porttiin.
  4) PoE+ kytkimen loput portit konfiguroidaan myös untagged tilassa VLAN 10:aan ja niihin sitten tukiasemat kiinni/muut vermeet jotka sisäverkkoon halutaan.

  5) jos tarvitset jonkin laitteen suoraan "raakaan" internettiin, konfiguroit PoE+ kytkimeltä jonkin vapaan portin tuohon VLAN 4:ään untagged muodossa ja siitä tulee suoraan raakaa interjettiä perille..


  Eli jos Ubiquitiin laittaisit tuon kiinni tuon tulon.. niin mm. UF-SM-1G-S toi sinisenä on se minkä taitaisit tarvita. se vaan että sille on annettu tämmöinen RX aallonpituus : 1550 nm Tämä on tuon ekan viestisi mukaan juurikin RX:n ääripäässä ja ilmeisesti sen pitäisi sitten toimia/olla yhteensopiva.

  Edit 3: ei muuten oo hinnalla pilattu toi Ubiquitin BiDir UBIQUITI SFP MODULE SINGLE-MODE | Beesting 29€

  Edit 4: Oliskohan kova lyödä tuohon EdgeRouter ER-6 POE ekaksi laitteeksi ja siihen tuo SFP moduli jonka Edit 3:seen linkkasin.
  Sitten toi ER-6 hoitaisi Kytkin/Reititin/jne hommat ja siihen 2 wifi AP:ta perään = 3 laitetta ja homma valmis. Silti jää laajennusvaraa. TUnteeko joku tuota ER-6:sta jotta riittääkö potku 250/50Mbps liittymän kanssa CPU/Rauta kapasiteetti pyörittämään sisäverkkoa?
   
  Viimeksi muokattu: 08.08.2018
 15. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 352
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Paitsi että se vihreä liitin tarkoittaa APC eli vinohiottua liitintä kun sininen taas on UPC eli "normaali" hiottu.
   
  dot1q tykkää tästä.
 16. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 029
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Ja sen verran, että tuossa DRG-sarjassa KTV käyttää noita APC-hiottua päätä ja taas datalle UPC-hiottua päätä.

  Sen verran, että tuossa on WDM-tekniikkaa eli WDM-moduulin ja noilla asetuksilla eli TX: 1310 nm, RX 1490/1550 nm
   
 17. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Operaattori ei rohkaise tähän mutta ei kielläkkään. Lisähuomiona sanoivat, että nyt liittymä on toteutettu point-to-point -tekniikalla, jolloin vaihtoehtoiset laitteet voivat toimia. Tulevaisuudessa siirtyvät mahdollisesti GPON-tekniikkaan, jolloin vaihtoehtoiset laitteet eivät enää toimisi. (Itse en tunne näiden tekniikoiden eroa).

  ''

  Taloon tulee kaksi kuitua. Toisen päässä sininen liitin, jossa lukee SC data. Tämä on kytketty Genexisiin. Toisen kuidun päässä vihreä liitin, jota ei ole kytketty mihinkään. Ehkä tämä liittyy kaapeli-tv:hen, jonka voi tilata halutessaan.

  Olen päätellyt, että kyseessä on sitten single-mode SC. En tuollaista esimerkiksi Ubiquitin valikoimista löytänyt. Jostain sain vihiä, että SC -> LC kaapeleita on myynnissä. (Tarkemmin en tunne tätä asiaa.)

  Tämä olikin hyvä tieto, eli samaa kytkintä voi käyttää kahdessa eri kohdassa verkkoa (valokuidun ja reitittimen sekä reitittimen ja muiden verkkolaitteiden välissä). Mitääkin perehtyä noihin VLAN-mahdollisuuksiin. Tietysti verkkokaapelien kanssa saa olla tarkkana, mutta säästää purkkeja kaapista. Kiitos tästä vinkistä. Perehdynkin tuohon ER-6:een ja vastaaviin.
   
 18. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 352
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Henk. koht. Tuo GPON tuntuu aivan turhalta "budjetti vitityksetä" jolla vaan tehdään järjestelmästä monimutkainen ja huono.

  Edit: Niin ja niille kenelle tekniikka ei ole tuttu niin periaate on sama kuin kaapelimodeemin kanssa. GPON runko "jaetaan" passiivisella splitterillä useampaan talouteen joissa on sitten omat päätelaitteensa. Tuon etu aktiivi ethernettiin on lähinnä halvempi hinta. Siirtokapasiteettipuolella taas ei läheskään niin hyvä ja notkea kuin aktiivi ethernet.
   
  Viimeksi muokattu: 08.08.2018
 19. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  Kytkentäkuidun osalta : Eli tarvitset siis SC naaras - LC uros välikuidun tuohon SFP palikan eteen. SingleMode kuidulle. Esim tämmönen: Camplex SC Female to LC Male Singlemode Fiber HF-SM-SCF-LCM B&H TAI sitten vaan SC-SC yhdyspalikan ja siihen SC-LC uros-uros SM kaapelin.

  Sovieti boyz on näemmä tämmöstäkin myymässä, mutten tiedä pelaako Ubiquitissa Модуль SFP оптический, дальность до 20 км (14dB), 1310нм, индустриальный (SNR-SFP-W35-20-I), купить, цена

  VLAN tekniikka on simppeliä: Virtuaalinen LAN. Eli sama kun johdolla tehty, mutta voi kulkea saman raudan läpi. VLAN ID eli Virtuaalisen LAN verkon tunniste, sanelee sen mihin liikenne kulkee/mihin se ei kulje. Tämä on Layer 2 tason erottelu, joten tämä ei vaikuta reititykseen tms. Reititys pelaa L3 tasolla ja se on eri peli kuin tämä L2 puoli.

  Eli Internet löytyisi sinulla kotona Virtual LAN id4 verkon kautta ja sisäverkko Virtual LAN id 10 kautta. Ketju menee näin:
  Internet <> Sun operaattori <> kotonasi vlan id 4 < edgerouter/reititin/palomuuri> vlan id 10 sisäverkko, tukiasemat, pädit, puhelimet, tietokoneet, telkkarit, pleset jne.
   
 20. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Vinkkien perusteella seuraavat setupit mietinnässä:

  1. Valokuitu sisään -> SC - LC-kaapeli -> Ubiquiti SFP Module Single mode -> Ubiquiti Edgerouter X SFP -> Ubiquiti Unifi AC AP Lite. Kustannus noin 300 euroa. Plussaa: minimimäärä pömpeleitä kaapissa ja seinillä. Miinusta: passiivi PoE, tehot (?).
  2. Valokuitus sisään -> SC - LC-kaapeli -> Ubiquiti SFP Module Single mode -> Ubiquiti Unifi Switch 8-150W -> Ubiquiti Unifi Security Gateway -> -> Ubiquiti Unifi Switch 8-150W (sama kuin äsken) -> Ubiquiti Unifi AP NanoHD. Kustannus 500-600 euroa. Plussaa hallinta samalla ohjelmalla, tehot. Standardi PoW, laajennettavuus. Miinusta: enemmän pömpeleitä kaapissa.

  Olisiko muilta valmistajilta helppo koota vastaavia paketteja? Ubiquitia joku ylistää, mutta vaikea uskoa sen ylivertaisuutta. Miten HPE, TP-Link, Zyxel?

  Mesh-reitittimiä tietysti saa samaan hintaan, ekan hinnalla Google Wifin kolmella boksilla, tokan hinnalla jo Orbin kolmella boksilla. Vai löytyykö vielä joku uusi idea?
   
 21. snw

  snw

  Viestejä:
  159
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ubiquiti syönee geneerisiä SFP-tikkuja ja kun nykyinen kytkentäkuitu on SC UPC liittimellä niin katselisin ihan SC-liittimellä olevan SFP:n. Riippuen vähän operaattorista niin taitavat hekin myydä optiikoita/kytkentäkuituja tarvittaessa. Minäkin voin tarvittaessa diilata ainakin optiikoita,kytkentäkuituja, muutamia Mikrotikin reitittimiä ja noita UAP-AC-Lite tukareita. Privalla tarvittaessa lisätietoa.
   
 22. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Näitä toki etsin. Vaikuttaa siltä, että valtaosa SFP-tikuista on LC-mallisia. Siispä SC-LC -johto lienee helpompi löytää kuin SC-SFP -tikku. Palataan tarvittaessa priva-viestillä asiaan, jos sopivaa kaapelia ei muuten löydy. Kiitos tarjouksesta. Arvelen, että operaattorilta ei näitä saa.

  Katselin Mikrotikkejä aikanaan, mutta eikös niissä ollut joku Slingshot-haavoittuvuus tänä keväänä. Haavoittuvuuksia on varmaan kaikilla merkeillä, mutta bottiverkon osaksi ei ihan mieluusti rupeaisi.
   
 23. snw

  snw

  Viestejä:
  159
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
 24. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  TP-Linkillä menisin seuraavasti : TP-Link hallittava PoE+ kytkin johon SFP (TL-SM321B | 1000Base-BX WDM Bi-Directional SFP Module | TP-Link United Kingdom) ja sitten Toi C7 Archer palomuuriksi/reitittimeksi ja noita aiemmin mainittuja Auranet 245 tukiasemia lisäksi. Hintaa tulis 80€ C7, 90€ per ap, toi moduli 20-50€ ja kytkin jotain 120-200€ väliin.

  Tp linkkiä oli tääl aika edukkaasti. SFP ainaki halapa :TL-SM321B 19€??
  Hakutulokset Senetic

  Oliskohan tällanen sopiva kytkin: TP-LINK T1500G-10MPS nyt 5% halvempaa T1500G-10MPS 8-Port Gigabit Desktop PoE+ 2 SFP mutta en osaa sanoa onko gigabitin kytkin? Ilmeisesti.
   
 25. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
 26. spede

  spede Köyhä

  Viestejä:
  1 953
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Rautapalomuurin verran säästäisin ja investoisin vaikka sitten olueen. Koti/kuluttajakäytössä ei mitään perusteita hankkia moista enää nykyisin, edellisen kerran joskus Windows XP:n aikoihin ollut aiheellista.
   
 27. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  Mites sitten ku ISP toimittaa sulle 1-5 ip-osoitetta sun liittymään ja haluat 6 tai 50 laitetta sisäverkkoon?
   
 28. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Luultavasti menen halvimmalla ja yksinkertaisimmalla ratkaisulla eteenpäin eli Ubiquiti Edgerouter X SFP ja joku sopiva Unifi tukiasema. Tuleviin laajennuksiin voisi aina varautua, mutta melkein olen oppinut ettei elektroniikkaa ostaessa kauheasti kannata laajennusvaraa miettiä - tekniikka uudistuu sitä vauhtia, että parin vuoden päästä on joka tapauksessa ostettava uudet laitteet, jos jotain uutta tahtoo mukaan.

  TP-Link on vielä harkinnassa. PoE näyttäisi näissä olevan standardin mukaista, toisin kuin halvimmissa Ubiquiteissa. Pitäisi ehkä perehtyä siihen kummassa on parempi liittymä asetuksiin. Auranetit näyttivät olevan ihan Unifi AP-vastaavia ominaisuuksiltaan ja suunnilleen saman näköisiä seinälle pultattuna.

  HPE:n osalta jonkinlaisia tukiasemia (Office-mallisia) näytti saavan samoihin hintoihin kuin Ubiquitia ja TP-linkkiä, mutta ilmeisesti muut osat sitten kalliimpia. Onko näissä HPE-malleissa vielä joku vuosilisenssi, mites Zyxelissä? TP-link ja Ubiquiti taisivat olla ilman mitään lisenssejä.

  Tietokoneiden osalta en kovin huolissani ole. Luultavasti Win 10 ja OSX päivittyvät tiheämmin kuin reitittimien ohjelmistot. Mutta kun verkossa on kasa muitakin laitteita (ei sentään älyjääkaappeja yms.). Näiden osalta tietoturva varmaan olematon, jos suoraan ovat verkossa kiinni. Joskus mietin F-Securen tietoturvareititintä, mutta en tiedä onko se oikein lähtenyt lentoon - mikä on tulevaisuus. Operaattorilta taitaa saada 5 IP-osoitetta, joten jonkinlainen NAT-väliin tarvitaan joka tapauksessa. Onko muuten AP:ssa sisäänrakennettua NAT-ominaisuutta vai tarvitaanko tähän aina reititin?

  SC-LC (uros-uros) kaapelia yksinkertaisena on ollut vaikea löytää netistä. Tupla-kaapeleita on paljon (esimerkiksi verkkokaupassa). Saisikohan kaapelit eroteltua toisistaan minimaalista väkivaltaa käyttäen?
   
 29. Pertti Kosunen

  Pertti Kosunen Basic Input/Output System

  Viestejä:
  3 114
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tämä on melko hyvä optio myös päivitysten kannalta, voit päivittää reitittimen ja WLAN access pointit erikseen tai lisätä access pointteja tarpeen mukaan.
   
 30. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018

  Osta sellanen euron SC-SC adapteri. Ihan validi ratkaisu. Edit: tämä Adapteri - 1132000 SC/SC adapt. simplex SM - 7262038 - Seiko täs hinta esimerkki
  SC/SC SM simplex adapteri - Naficon Liitin Oy - 7268991 - e-catalog

  Kaikki SC-LC singlemode/multimode kuidut oon saanu tarpeen mukaan purettua yksittäisiksi, jos tarvetta on ollut. Toki järkee käyttäen, eli ne missä on muovinen valettu vedonpoisto/jakamisen este, ei niitä kannata lähtä purkamaan. Hox hox, väkivalta minimiin kun erottaa kuituja toisistaan ettei taittosäde ylity/vedä liian tiukassa kulmassa erilleen vahingoittaen sisäistä valokuitusäiettä..
   
 31. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  SC-SC adapterilla en mitään käsittääkseni tee. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin seinässä on SC(UPC)-naaras (sininen) ja siitä lähtee nyt SC-kaapeli Genexikselle. Jos vaihdan tilalle LC SFP-yksikön, niin eikös oikea kaapeli / adapteri ole SC(UPC)-LC. Sitä onko LC-liittimissä jotain hiontoja, joita pitäisi huomioida, en tiedä. Onko ehdottaa sopivaa kuitua ja ostopaikkaa? Vaikka tuplana, jos olisi purettava.

  Pitänee tilata verkkokaupasta kasa kuituja. Katsoa mistä lähtisi palikat kätevämmin irti ja palauttaa loput, jos muu ei auta.

  Alkaa kuviot selkemään tältä osin. Kiitos kaikille avusta.
   
 32. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Päivitys: Nyt AP:ksi vaihdettu Uniquiti AC Lite. Reitittimenä edelleen Apple Airport Express ja Genexis siltaavana. Wifi-nopeudet tasolla 30-80 Mbps. Kuuluvuus ok koko talossa. Kun tiputin Applen välistä pois, niin nopeudet olivat parhaimmillaan 110 Mbps - Apple siis hieman rajoittaa tiedonsiirtoa. Tiedoksi muuten: Unifi AP AC Lite tukee nykyään myös PoE 802.3af:ää passiivisen PoE:n lisäksi. Positiivinen yllätys - helpottaa tulevia laajennuksia.

  Seuraavaksi hommaan sen SC-LC -kuidun ja sitten lähden ostamaan SFP-adapteria ja sopivaa kytkintä ja/tai reititintä. Ubiquitin Controller ei ihan vakuuta, joten voi olla, että joku muukin tulee kaappiin kuin Edgerouter X SFP.
   
 33. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  333
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Huomaa, että Edgerouterin hallintaan et voi Controlleria joka tapauksessa käyttää, vaan hallinta selainpohjaisena tai komentoriviltä. Kannattaa muuten varmistaa vielä operaattorilta sopiva SFP-moduuli. Esimerkiksi Telian yrityspuolen liittymistä olen löytänyt tällaista:
  Ja juuri tuolla aallonpituuskombolla olevat 1000BaseBX10-U -moduulit tuntuvat olevan aika kiven alla. Jostain saksalaiselta verkkokaupalta löysin suht edullisesti, mutten ottanut ylös.
   
 34. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 029
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Mediamuuntimet ja Transceiverit Tuolta saa muutamaan kymppiin.
   
 35. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  333
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No en tuoltakaan löydä vastaanottopään moduulia... :S Mikä noista on 1000BaseBX10-U: Tx 1310 nm, Rx 1490 nm? Olenko missannut jotain?
   
 36. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  [offtopic]
  1490 (RX) nm - Google-haku
  tommosella haulla lähtisin hakemaan, alkaa löytyä osumia. Harvinaisempi kyllä tuo 1490nm Rx puoli. Mutta Tx on tavanomaisempi tuona 1310nm speksinä.
  [/offtopic]

  P7B8 tässä yksi ehdotus (varmasti muitakin vaihtehtoja on) tuohon kuidun vastaanottoon:

  D-Link 10Porttinen DGS-1210-10P PoE+ kelpoinen kytkin SFP-paikalla. SFP Palikaksi tämä:


  D-Link DEM-330

  (sorry url ohjaa Dustinin firma puolelle, mutta ku ei kuluttaja puoli listaa tätä)

  IEEE802.3z 1000BASE-BX-U (Compliant with 1000BASE-BX-U, lukee Genexis purkissa, eli IEEE802.3z)
  Tx: 1310nm, Rx: 1550 nm (todella vastaavat speksit kuin sinun Genexis purkissa)
  Simplex LC
  9/125um Single-mode Fiber
  10 km
  -3 to -9 dBm (todella vastaavat speksit kuin sinun Genexis purkissa)
  -1 to -21 dBm (todella vastaavat speksit kuin sinun Genexis purkissa)
  -21 dBm
  12 dB
  18 dB
  3.3 V
  250 mA
  1.78 kJ/h
  445,890 hours
  13.4 mm (W) x 55.5 mm (D) x 11.28 mm (H)
  19.8 grams
  FCC Class B, ICES-003 Class B, CE Class B, VCCI Class B
  TUV, UL, FDA
  Compliant

  Kytkimelle se VLAN 4 (WAN) & VLAN 10 (LAN) konfiguraatio. Ja joku palomuuri tohon väliin puuhaamaan sitä sisäverkon/ulkoverkon rajaa. Itsellä toi kyseinen kytkin toiminut muutaman vuoden moitteetta. ainoat bootit ovat johtuneet sähkökatkosta ja firmiksen päivittämisestä. Olenkohan 3 kertaa tuon bootannut yhteensä. Hinta tullut mukavasti alas siitä 169€ mitä itse siitä maksoin..
   
 37. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Toki kyselin jo aiemmin mutta eivät halunneet tarkkaan määritellä speksejä, linkkasivat vain Genexis DRG 700 -sarjan manuaaliin.

  Pitänee tutustua eri vaihtoehtoisin, myös D-Linkkiin, kunhan saan SC-LC -kuidun tai adapterin ensin hommattia. Vaihtoehtoja pitää katsella myös palomuurin/reitittimen osalta. Tietoturvapäivitykset ja 250 Mbps nopeus ainakin kriteereinä.

  Kiitos vinkistä.

  Genexisin dokumentissa puhuttiin tosiaan 1490/1550 nm. Oletin, että nämä ovat yhteensopivia keskenään, mutta ilmeisesti eivät välttämättä ole. Pitänee turvautua postimyyntiin tai muuhun palautusmalliseen kauppaan SFP-palikan osalta.
   
 38. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  Genexis tajuaisi jommankumman joko 1490nm laserin tai 1550nm. RX puolella.
  Laita priva viesti tosta SC-LC kaapelista (uros-uros), muutama lojuu hyllyssä..
   
 39. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 029
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Lounealla on taas näin operaattoripalveluissa:

  Toi 100Mbit/s moduulivaatimus on sikälli outo, kun he myyvät kuitenkin myös 1Gbit/s liittymiä.
   
  Viimeksi muokattu: 18.08.2018
 40. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Lounean kuitu on, juu. Nopeus kyllä 250 Mbps ja nopeampaakin saisi.
   
 41. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 029
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Miksi etsit tuollaista 1490nm tx/1310nm rx-moduulia, jos operaattori käyttää 1550nm tx/1310nm rx asetuksia omassa päässä?

  TP-LINK Gigabit interface muunnin(Mini GBIC), 1000Base-BX, singlemode | TL-SM321A

   
 42. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Jessenic taisi etsiä Telia-yhteensopivaa moduulia, jossa 1490nm. Minulla tosiaan Lounean kuitua ja Genexisin ohjeissa mainittuna molemmat aallonpituudet 1490/1550nm. Mutta lounea siis käyttää 1550 nm ja sellaisen tietysti hommaan (ehkä postimyynnistä kuitenkin, että saan tarvittaessa palautettua).

  Kiitos vinkistä potentiaaliseen SFP-adapteriin. Ilmeisesti nuo sopivat merkeistä riippumatta keskenään yhteen? (Jostain olin lukevinani, että parempi suosia samaa merkkiä - ehkä myyntimiesten puhetta).
   
 43. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Telia ja Elisa käyttää

  Operaattori päässä
  Yellow tx 1550nm / 1310nm

  Asiakaspää
  Blue tx 1310/1550

  Onko siis poikkeuksia?
   
 44. P7B8

  P7B8

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2018
  Ilmeisesti siis Telia, Elisa ja Lounea käyttävät samoja aallonpituuksia. Pistän sfpn tilaukseen noilla spekseillä.
   
 45. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  Mielestäni Lounealla samat setit. Nuo tunnistaa siitä lukitsimen kahvasta, keltainen muovi keltaisen aallonpituuksien mukaan toimivassa bidir palikassa ja sininen muovi sinisen aallonpituuksien mukaan toimivassa. Sininen + sininen = NoGo, sininen + keltainen = Go. Tai toisinpäin. Täytyy olla heterogeeninen pari, homogeeniset ei toimi tässä.
   
 46. MOS6510

  MOS6510

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2018
  Itsellä on ollut Orbi Mesh käytössä syksystä 2017. Tähän päivään mennessä en ole saanut tätä täysin stabiiliksi - olen kokeillut vajaan vuoden aikana kaikki julkaistut firmware-versiot sekä käyttänyt laitetta sekä AP- että router-moodissa. Aina vain jumittuvat välillä tai kieltäytyvät reitittämästä tiettyjä laitteita nettiin. IVO-bootti auttaa.

  Tämän kokemuksen perusteella en voi suositella Orbi Meshiä.
   
 47. Makko1007

  Makko1007

  Viestejä:
  1
  Rekisteröitynyt:
  23.08.2018
  Miten rakennan sisäverkon ?

  Minulle tulee Telian avoin valokuitu muutaman päivän kuluttua. Talossani on siipirakennus ja yhdellä langattomalla modeemilla saan yhteyden kaikkialta talosta, mutta se ei ole ihan hyvä. Tarvitsen varmaankin kaksi purkkia langattomiin yhteyksiin, yksi kumpaankin osaan taloa. TV:n ja pari läppäriä voisin liittää kaapelilla. Minkälaisen konfuguraation ja laitteet suosittelisitte ?
   
 48. KLF

  KLF

  Viestejä:
  539
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Edes summittainen pohjapiirrustus olis kiva. Esimerkiksi jos siipirakennukseen vedät kaapelin langatonta tukiasemaa varten, niin vähän katsoo kaapelin reittiä sillä mielellä että sinne voi lisätä kytkimen mahdollistamaan kaapelin vedon kaikkiin siiven huoneisiin myöhemmin. Mistäs sen tietää, mitä 5-10 vuoden kuluttua haluat tehdä.

  Mulla on kerrostalokolmiossa kolme 8-porttista gigabitin kytkintä. Yksi yhdistää kaikki huoneet keskenään, toinen kytkimistä on vaatekomerossa johon tulee gigabitin valokuitu, wlan-tukari, nas-levyjä, philipsin hue-purkki, hp microserver ja kolmas kytkin tässä työhuoneessa pöytäkoneita varten.
   
 49. jase

  jase

  Viestejä:
  138
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuitua olisi tulossa tännekin ens vuoden puolella. Ajattelin, että laittaisi kytkimen SFP:llä ja pfSense purkin hoitamaan paria VLAN:ia. Riittääkö tuollainen perus zyxeli vai kannattaako maksaa muutama kymppi lisää HP:sta? Yleensäkin mihin kannattaa kiinnittää huomiota kytkintä valittaessa vai riittääkö että kattoo että löytyy SFP portit ja VLAN tuki?
   
 50. dot1q

  dot1q

  Viestejä:
  534
  Rekisteröitynyt:
  03.05.2018
  Jase, ostaisin suoraan PoE+ (802.3at) kelpoisen kytkimen, jotta saa PoE wifit pelaamaan samalla kytkimellä. Kuitenkin yks tai kaks wifi purkkia sulle tulee jossain välissä ja sitten tarttee vaan LAN piuhan kytkimeltä wifille..