Toki sivut kehittyvät. Mutta hyvä sivuntekijä osaa tehdä nykyäänkin kevyet sivut, eikä pilata niitä ylimitoitetuilla tehosteilla.
Laitteiden voi olettaa kestävän suorituskykyisenä paljon pidemmän ajan selainkäytössä kuin pelatessa.
Heitetään positiivisena esimerkkinä hyvin tehdyistä sivustoista Youtube. Sen videot pyörivät vielä ikivanhalla iPad 2:lla, vaikka juuri mikään muu ei laitteella enää toimikaan.
Osaa osaa ja hyvä ohjelmoija pakkaa 3D pelin alle megaan (joskus kauan sitten, oliko jo kohta 15-20v sitten oli tälläinen esimerkki), mutta niin vaan ne silloinkin oli useita gigoja. Vaan kun suurin osa ei ole hyviä ohjelmoija, eikä tarvitsekaan olla kun voi tehdä sisältöä helpommin ja nopeammin, koska vehkeet mahdollistaa sen. Niin, kuka olettaa? Valmistajallehan se on vaan bonusta ja näkisin, että valmistajat oli suorastaan ongelmissa C2D vehkeiden jälkeen PC- puolella. Sitä ennenhän kukaan ei olettanu PC:n olevan peruskäytössä kauhean pätevä edes parin vuoden jälkeen.
Taitaa olla kyse siitä, että iOS vai onko se ipadOs tai mikä onkaan nykyään saa jonkun sellaisen klientin, joka avaa noi videot jollain muinaisella koodekilla, johon on laitteessa rautapurku. Vai avaatko ihan Youtuben sivuston selaimella? Ja avaako se sitten jonkun vanhan kevyen sivuston kun tunnistaa laitteen? Nimittäin on YT:kin siirtyny melkoisen vaativiin videokoodekkeihin jos sitä ajatellaan muinaisraudan kannalta, VP9, käytännössä vastaa HEVC/x265:ttä. Toki siellä on muitakin vielä saatavilla.
Muistetaan sekin, että resoluutiot on melkoisesti nousseet ja sitä myöden tehovaatimukset. Telkkareissa on melko hyvä upscaling, näytöissä ei sitten ollenkaan, eli näinkin voinee tuota kiertää jos haluaa jollain muinaismuistolla katella YT:tä isolta ruudulta.
Ajatuksena oli kokemus Android-laitteista, joilla on taipumusta alkaa tahmaamaan samaan tapaan kuin ennen muinoin Windowsilla. Taitaa tosin olla väistämätöntä, jos kertyy paljon sovelluksia, joista osa kuluttaa taustallakin resursseja. Tallennustilan täyttyminen ilmeisesti hidastaa myös.
Esim. Samsung laittoi Tab S3:een sellaisen satsin bloattia, että se oli jo valmiiksi hidas. Kun käyttiksen vaihtaa parempaan, laite on ihan mukavan nopea. Ihan vakaa ei tosin aina ole, eikä esim. Netflixiä löydy sovelluskaupasta.
Tuli jokin aika sitten tehtyä heräteostos, testailuun yms (kaikenlaista vanhaa romua tai vähemmän romua tulee haalittua mielenkiinnosta ja erilaisiin projekteihin), Galaxy Tab S, se ensimmäinen, 2014 ja Android 4.4.4 tehdasasetuksilla, eikä se kyllä tahmannu. Juu, bloattia oli, osa vaikutti ihan ok:lta. Vanhalla omalla selaimella toimi osa sivuistakin oikein nopeasti, vanhan tyylisistä. Vaan modernit sivustot Chromella (eli ei Adblockeria) sitten niin ja näin.
LineageOS 17.1 nyt sisällä ja Bromite, NewPipellä katellu videoita. Ainoa tahmaaminen on kun 1080p resolla ensimmäiset ~15s about ja juu, tuskin Bromitellakaan paljoa FB:n tai vastaavan raskaan sivuston työpöytäversiota katellaan. Mutta onhan toi tehojen puolesta nykymittapuulla siinä ja siinä YT käytön kanssa kun vertailee ARM prossujen tehoja ja muita vastaavia vehkeitä.
Enemmän on kyse, kuten mainitsitkin, softasta. Vanha Honor 5C (Suomessa markkinanimellä 7 Lite) jäi aikoinaan pois käytöstä ja tosiaan tuntu tahmaavalta, vaan softan putsaamalla tuntuu taas ihan normaalilta. Varsinkin kun ei lähettele mitään tietoa koko ajan eteenpäin. Googlen oma taustapaketti ilmeisesti on melkoinen resurssisyöppö kanssa. Ja sitähän ei missään videokäytössä edes tarvitse, ellei käytä ihan Googlen omaa YT sovellusta. Noh, vaatii sen todella moni muukin softa, esim. Googlen kartat, pankkisovellukset (jotka nyt ei välttämättä noilla muutenkaan toimi ja siihen löytynee kaikilla muut vehkeet), mutta kevyempiäkin vaihtoehtoja on, kuten microG tai ihan Googlen omat karsittuna pakettina.
Vähän tommonen iPad kiinnostais kyllä kun on täysin jääny testaamatta, mutta ilmeisesti niillä alkupään vehkeillä ei enää tee oikein mitään, ihan speksien valossa kattelin ettei ne alun alkaenkaan kaksisia olleet.