Puhelin puolella justiinsa
@Juha Kokkonen kommentoi että Xiaomia uskaltaa ostaa, niin mitenkäs tämä nyt oikein on?
Joulupukin pakettiin pitäisi lapselle puhelin hankkia ensivuonna alkavaa koulua varten. Mikähän puhelin olisi passeli n. 100€ hintaluokassa? Käyttö tulisi olemaan pääsääntöisesti vain puhelut (ainekin alkuun). Giganttiin on tulossa BF-tarjouksena Xiaomi Redmi 10C NFC älypuhelin 4/64 GB 99€...
bbs.io-tech.fi
Xiaomilla on toki EUn puolella eri ROMit kuin muualla (tuli testattua päivityksiä hakiessa vanhaan laitteessa puolivahingossa muutakin), eli niissä on vähemmän bloattia ja suurimmaksi osaksi softat kyllä kysyy sallitaanko pääsy nettiin, eli lakiteknisesti on käyttäjän oma moka, että kaikki vuotaa, mutta kuinka moni niitä katsoo?
Esim. teemoja vaihtaessa kysyy heti hyväksytkö vai etkö hyväksy, kun klikkaat et hyväksy niin pääset kyllä vaihtamaan teemaa normaalisti, mutta kuinka moni klikkaa kyllä? Ja tekee tuon joka kerta.
Sitten se käyttöönotossa piilotettu keyloggeri, kuinka moni klikkaa vaan rastin ruutuun käyttäehtoihin ja painaa next, eikä huomaa sitä, että siinähän on piilotettuna vierintäpalkki ja ruudun näkymättömissä on jo valmiiksi rastittuna, että näppäimistösi vuotaa kaiken Kiinaan? (itse suosittelen näppisohjelman vaihtoa muidenkin kuin Xiaomin käyttiksiin)
Ja nää "hienoudet" jatkuu läpi koko käyttiksen, kokonaan sieltä ei taida saada pois edes niillä debloater- työkaluilla osia komponenteista, jotka vuotaa tietoa, voi olla, että nyt saa.
Kyllä sen uskaltaa ostaa, jos tietää mitä tekee, kuten totesin, mutta kuten aina ennenkin, 95% käyttäjistä klikkaa next next, jos edes huomaa ja lisäkseen tälläisten firmojen ja siten käytäntöjen tukeminen on vähän niin ja näin. Virallista päivitystukea myös aivan säälittävästi, ne aivan minimaaliset pakolliset.
Minä en voi puhtaalla omatunnolla Xiaomia suositella ns. normaaliolosuhteissa, kuten todettua, jos tiedostaa tuon, vetää tiukalla budjetilla, mieluiten vielä käytettynä ja tekee tarvittavat toimenpiteet niin ei kai siinä.
Kyse on vaan siitä, että lakiteknisesti Xiaomi toki noudattaa EUn lainsäädäntöä, mutta myöskin siitä, että 95% (joo se on hatusta heitetty luku) luovuttaa silti ne tietonsa. Miten noita tietoja säilötään, mihin ne myydään, milloin (ajan kysymys) ne myydään ja kyse sitten Kiinan valtiosta, ei siitä, että Google mainostaa jotain tai Apple myy, haluaako tommosia tukea ja, että käytäntö leviää enemmän kun muut näkee, että törkeämminkin voi tehdä.
Apple muuten jäi kiinni siitä, että macOS:n asetukset, että telemetriaa ei lähetetä on yhtä tyhjän kanssa, nehän lähetetään, aivan sama mitä klikkasit, eivät lue sitä tietojen keräämiseksi kun ovat vain yhden firman käyttöön. Veikkaatko, että Kiinan valtio tälläsiä noudattaa paremmin?
An independent test suggests Apple collects data about you and your phone when its own settings promise to “disable the sharing of Device Analytics altogether.”
gizmodo.com
EDIT: Ja siellä vuotaa sitten kaikki (toki lupaa kysyen) alkaen kelloista ja taskulaskimista. Vaihtaako peruskäyttäjä ne kaikki vaikkapa Simple-xxx sarjan ohjelmiin (ja ovat avoimia ja ilmaisia, ns. pro versioina myös F-Droidissa, Google Playn puolella maksaa. ja ei, kyse ei ole piratismista vaan avoimista ohjelmista, kyllä niitä tekijä myydäkin saa, saa myös antaa ilmaseks tai oikeastaan joutuu, lähdekoodin vähintään), saatika puhelin- sms- ja yhteystietosovelluksen? No ei vaihda.
Vaihdoin ja hyvin toimii (en vaihtanu custom romia, debloattitoolilla osa ja sitten muut softat, joskin päivityksen kanssa sai kikkailla ja tehdä manuaalisesti)
--
Kyllä mä jatkossakin saatan ostaa käytettynä rautaansa nähden puoli-ilmaisen Xiaomin ja kikkailla softien kanssa ja voin suositellakin jos haluaa päästä halvalla, mutta kaupan hyllyltä ja next-nextiä klikkaamaan ns. peruskäyttäjälle en suosittele.