En ole ikinä ymmärtänyt videoiden katsomista kännykästä. Pieni ruutu siihen vaikka olisi +7" lapio.. Telkkarit on kuitenkin ihmisillä jättimäisiä. Kai tuo 720p riittää ihan peruskäyttöön (soittaminen, sähköpostit, somet, joku mobiilipankki ym). Toki tihruamalla erottaa pikselit kun katselee jotain ikonien reunoja vaikka.
Se pieni ruutu seuraa helposti mukana kaikkialle. Olkkarin/makkarin telkkaria on hankala katsoa muissa huoneissa, auton kyydissä, jonkun autoa korjatessa tai kaupassa DIY-tarvikkeita tms. ostaessa.
Kuuden tuuman kuva näkyy samassa katselukulmassa 30 cm etäisyydeltä kuin 80"@400 cm. Meillä on olkkarissa tuo 400 cm, ja siellä pitää tihrustaa tusinakäytössä 40"-postimerkkiä tai juhlavammin 112"-ALR -taulua tykitettynä. Ensimmäinen on niin pieni läntti kaukana horisontissa, että itse uppodun paremmin videon tapahtumiin katsomalla 30 cm etäisyydeltä 6,7" 1440*3216 AMOLED:ä.
Kännykän videot saa pyörimään nopeammin kuin siirtymällä ja käynnistämällä telkun tai tietokoneen. Videon kelaaminen on kännykällä helpompaa. Voi tehdä tupla-, tripla- tai moniklikkauksia sormella kuvan sivulta, jolloin video menee 10, 20, 30, 40, 50, 60 jne. sekuntia eteen- tai taaksepäin. Nopeampi kelaus onnistuu sormella aikajanaa liu'uttamalla samalla nähden esikatselukuvaa. Videoon saa tekstitykset kahdella näpäyksellä. Videon pyörimisnopeutta voi helposti muuttaa. Tietokoneella nuo onnistuvat, mutta ainakaan minun telkkarilla ei. Mitenhän tietokoneella zoomataan YouTube -videota laadukkaasti? Kännykällä se onnistuu ihan vain videon pyörimisen aikana sormia loitontamalla/nipistämällä. Kuvakaappauksen puhelimen videosta saan vetämällä kolmea sormea alaspäin yhtaikaa.
Mielestäni 720p riittää peruskäyttöön, jos se on täysillä alipikseleillä, eli vaikkapa IPS LCD. AMOLED vaatii 1080p, jottei pieni teksti olisi ihan söhryä. Jos käyttö on normaalia vaativampaa valokuvaus-, netti- tai PDF-käyttöä, niin 1080p-LCD tai 1440p-AMOLED on parempi.
Otin esim. vanhempainillassa kuvan leirikoulujutuista luokan perältä. Oman kännykän 1440p:llä voi lukea tekstit ihan suoraan, mutta sama valokuva vaimon AMOLED 1080p-luuriin (vastaa 720p LCD) sähköpostilla täydessä koossa lähetettynä kaipaa zoomaamista, jotta pystyy lukemaan. Myös ihmisten kasvot näkyvät tarkemmalla ruudulla paremmin, jos vain selailee/etsii kuvia zoomaamatta. Tarkempi näyttö paljastaa helpommin tärähtäneen kuvan tai liike-epäterävyyden. Aikoinaan Nokia N8:n 360p-näytöllä sai zoomata aika syvälle, että pystyi varmistamaan 12 MP (4000 * 3000) -valokuvan olevan riittävän tarkka tietokoneen näytölle/jopa A4-tulostukseen.
Tarkemman tekstin lukeminen nettisivuilla on vähemmän raskasta kuin hieman "karheiden" kirjainten lukeminen.
Suurien Word- tai PDF-tiedostojen lukeminen on tuskaa, jos näyttö on epätarkka. Muistiot, raportit, katsaukset, laitteiden käyttöohjeet jne. Yleensä epätarkan näytön kylkiäisenä tulee hidas järjestelmäpiiri, mikä entisestään huonontaa em. käyttöä vierityksen takkuillessa.