Jatkoa Elisa sulkee 3G ketjusta, jossa pohditaan miten yhteyksiä puhelimiin mökillä.
Ehdotuksia, hankkia 4G/5G modeemi, ja sen yhteys optimoida ja toteuttaa WiFI verkko mihin sitten puhelimet yhteydessä.
+ Voi valita paikan mukaan parhaan liittymän
+ Voi valita parhaan raudan ja optimiasennuksen
+ Puhelin käyttö vapaata ja voi rakentaan sen WiFi verkon toiveen mukaan
+ Roaming toimii, jos WiFi verkon reunalla puhelimella toimivaa verkkoa
+ Toimii puhelin liittymäst riippumatta, ja voi olla useita laitteita verkossa
- kk kustannus, jos yhteydellä ei ole kohteessa muuta käyttöä. eli vain sitä vieraiden puhelintavarten. Tosin sille voi syntyä muutakin tarvetta.
Yksi idea on puhelimen perään se antenni, josta sitten jalostu passiivi toistin ehdotus, joita käytetään vahvan hyvän verkon alueella tuomaan singaanli vahvasti singnaalin estävien rakenteiden läpi, esim väestösuojat.
Alle lainaus missä käsitellään laskennallisesti niitä haasteita mitä syntyy jos ei olla vahvan singnaalin alueella
Lukutaito kunniaan. Kaapeli oletettiin häviöttömäksi. Kyse oli sisäantenniin saapuvasta tehosta ja mitä siitä jää jäljelle, kun se säteilee tilaan ja vastaanotetaan sillä puhelimen antennilla.
Em. Wikipedia-sivulla on helppo desibelikaava, jolla saadaan arvio vastaanotetusta tehosta. Tehdään esimerkkilaskelma muutamilla oletuksilla. Sisäantennin ja matkapuhelimen antennin vahvistukset 0 dB, kattoantennilla vastaanotettu tehotaso -70 dBm, kaapelin häviö 0 dB eli sisäantennin lähetysteho (Pt) on -70 dBm. Taajuus 1800 MHz eli aallonpituus n. 0,167 m. Sisäantennin ja matkapuhelimen etäisyys 1 m. Nyt vastaanotettu teho Pr = -70 + 0 + 0 + 20*log10( lambda / (4*pi*d) ) = -70 + 20*log10( 0.167 / 12.56 ) = -70 - 37.53 = -107.53. Niin siinä vaan hävisi ~37 dB matkalle. Kuten sanottu, jossain erikoistilanteessa tuollainen passiivitoistin voi olla hyödyksi. Esim, jos ulkoa sisälle on erittäin suuret häviöt ja kattoantennilla saadaan vastaanotettua ulkoa suhteellisen suuri teho suuntaavalla antennilla. Mutta ei siitä jollain mökillä heikon kuuluvuuden alueella ole mitään iloa.
Haja-asutusalueilla käytetään myös alle gigan taajuuksia, ja voisi kuvitella olevan sellaista aluetta jos yhteyttä ei meinaa syntyä. Tosin tuolla taajuusvalinnalla ehkä mietit nettiyhteyttä ja ruuhkaa ja sitä että ylemmällä taajuudella olisi enemmän kaistaa. (jos nettiä varten, niin mielipide, laittaa ne rahat siihen modeemiin ja sen eteen antennia)
Ehkä osalla lukijoista jäi mielikuva metriviittauksella, että kahdella metrillä häviää 80dB
Mutta avaamallasi kaavalla voi ja kannattaa arvioida oman kohteen mahkuja, mökkkikohteita on moneen lähtöön ja sitä vahvaa sinkkua voi ulkolöytyä siedettävällä vaivalla ja sen perään sitten hommaa sen passiivi lätkän jota voi yrittää sovittaa puhelimen antenneille jolain tarralla, ymmärtääkseni noita on ollut markkinoilla. ne kietaistavat nauhat vähän toki huonoja nykyluureissa.
Se sisäantennin voi olla vahvistava, mutta jos alkaa 3db sille laskea, niin menee herkästi ylioptimistiseksi, ennenmin säästää sen pelivaraksi.
Esim, jos ulkoa sisälle on erittäin suuret häviöt ja kattoantennilla saadaan vastaanotettua ulkoa suhteellisen suuri teho suuntaavalla antennilla. Mutta ei siitä jollain mökillä heikon kuuluvuuden alueella ole mitään iloa.
Harvassa varmaan ne mökkit missä heikko yhteys, mutta laiturilla, takanaolevalla kallion reunalla luokkaa -50dBm ja jos noin on niin halvinratkaisu varmaan lättästä sinne hyvään paikkaa tasku mokkula selalaisenaan.