Millainen lisäantenni 4G-reitittimeen?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja buumi
  • Aloitettu Aloitettu
Miten periaatteessa kannattaisi tehdä paraboloidinen peili 4G reitittimelle? Reitittimen mitat on 10 cm x 10 cm x 1,8 cm ja antennit on reunoissa. Noilla mitoilla on ainakin Netgear MR 1100 ja siinä on neljä antennia sisäisesti. Houkuttelisi kokeilla mitä parannusta voisi signaalin laatuun saada. Tukiasemalle on 700 m matkaa. Talon vierestä katsoessa tukiaseman antennit näkyy, mutta talon kohalla on vähän kuusta näköyhteyden tiellä eli aika hyvä tilanne. Tukiasemassa on pelkästään 1800 MHz (toisella operaattorilla pelkkä 800 MHz). Saisikohan isomman peilin kanssa 256QAM käyttöön tai minkä verran signaalin laatua voisi parantaa?

Sen paraboloidin ajattelin piirtää FreeCAD:llä, 3D-tulostaa paloissa ja päällystää alumiinifoliolla. Peilistä tulee iso tulostettavaksi, mutta jos voi tulostaa palakerrallaan kehikkoa, niin tehdessä näkee miten peilin kasvattaminen auttaa. Olettaisin, että suora signaali kannattaa blokata jossain määrin ja olisi offset peili. Minkä verran 1800 MHz taajuudella kannattaisi olla polttopisteen mitta? Onko juuri käytännön eroa jos se on 50 cm tai 30 cm. Suuntaavuus ei ratkea sen perusteella vaan peilaavan poikkipinta-alan mukaan.

Ehkä se "Lidlin alumiinifoliokassi testi" voisi auttaa arvioimaan tilannetta?

Lienee enemmän vaikutusta sillä, että saisi blokattua väärästä suunnasta tulevat huonolaatuiset signaalit faradayn häkillä tms. kuin sillä parabolisen antennin suuntaavuudella ja vahvistuksella. Sen verran matala tuo 1800 Mhz taajuus että vaatisi paljon isomman antennin että siitä olisi kunnolla hyötyä.
 
Onko tosiaan mitään tietoa millaisia nämä ovat sisältä tällaiset monitaajuuspaneeliantennit? 14dBi JARFT Multiband 4G Panel Antenna - Weatherproof

Sen ymmärrän miten paneeli voi ottaa yhtä taajuutta vastaan, mutta miten onnistuu samalta paneelilta sekä 800 että 1800 että 2600 MHz signaalin vastaanotto?
Broadband Dipole Antennas and Wideband Dipoles Elementtien koolla ja muodolla saadaan laajakaistaisuutta.

0,7-2,7GHz antenni MikroTik MTAO-LTE-5D-SQ mANT LTE Omni

1604664273078.png
 
Satelliittipeilit ovat halpoja. Reititin vain kiinni mikropään tilalle vaikka teipillä.
 
Tulipahan taas pitkästä aikaa yritettyä parantaa nettiyhteytksiä täällä keskellä ei mitään ja tulipa sitten huomattua, että modeemillakin on iso rooli tässä. Aiemmin oli Huawei B715 modeemina ja kattelin ulkona kännykällä, että parempia nopeuksia tulee kuin Huaweilla. Ostin sitten ZyXEL LTE7490 ulkokäyttöön tarkoitetun modeemin, mutta kokeilin sitä sisällä. Yllätys oli suuri, kun latausnopeudet tuplaantuivat jo sillä 40 Mbps -> 80 Mbps. Kaikki SINR jne. arvot olivat liki samoja, mitä Huaweilla, mutta nopeus tuplat. Ja kyllä, Huaweihin oli myös käsin pakotettu oikeat taajuudet. Huaweita tuli aiemmin kokeiltua myös Iskran antennipaketilla, ei mitään muutosta (no RSRP nousi jne, mutta nopeudet pysyi samana). Aika monella täälläkin näkyy B715 olevan, kenties kannattaa kokeilla muitakin laitteita.

No tästä ilahtuneena mietin, että saisiko vielä enemmän nopeutta. Kaikki muut signaalin laatukriteerit oli erinomaiset, mutta SINR mateli jossain 13-15 hujakoilla. Kiedoin koko roskan kokeeksi jänisverkkoon seuraavasti:

1605215272316.png


Mitä nyt pikaisesti katsoin, niin tällä tempulla RSRP ja SINR nousivat 5 dB. SINR heiluu nyt ihan 20 dB molemmin puolin ja lopputulos:

1605252567741.png


Ok ok tämä kuva on nyt tietenkin otettu just parhaasta nopeudesta, mutta käytännössä nopeudet on nyt tasoa 100 / 50 Mbps, kun ne oli siis lähtötilanteessa 40 / 50 Mbps. Enää ei vituta yhtään niin kovaa, ettei tänne vedetty kuitua, kun sähköjohdot vedettiin maan alle.

Seuraavakasi pitää pystyttää ulos masto niin, että tuolla purkilla saisi esteettömän näköyhteyden tukiasemaan ja katsoa, pääsisikö pysyvästi 20+ SINR:iin, jos noita 100 Mbps+ nopeuksia irtoaisi jatkuvasti. Tukarihan on 500 metrin päässä, että en ymmärrä miksi SINR on noin huono, vai asunko just keilojen välissä tms.
 
Viimeksi muokattu:
Siis käytätkö modeemin omia antenneja ja vedit nekin tonne verkon sisään? Onko verkkorulla päädystä auki mastoa kohti vai kuinka toi toimii?
 
Onko suositusta ikkunan taakse asetettavasta antennista elisan 1800mhz verkkoon? Tulisi kiinni modeemiin Netgear MR1100 Nighthawk, eli TS9 liitännällä. 5m kaapelilla oleva ja suht edullinen olisi tarpeen.
 
Siis käytätkö modeemin omia antenneja ja vedit nekin tonne verkon sisään? Onko verkkorulla päädystä auki mastoa kohti vai kuinka toi toimii?

Jeps tuo Zyxelin modeemi on siis ulkokäyttöön tarkoitettu modeemi+paneeliantenni samoissa kuorissa (ja virransyöttö PoE:llä, eli ei mee kuin tuo verkkokaapeli). Eli koko modeemi antennineen on oravaverkon sisässä. Kuvasta olikin croppaantunut pois, mutta tosiaan tuo kuvan ulkopuolelle jäänyt pääty on auki ja tähdätty suoraan mastoon. Ei mitään hajua onko tällainen verkkosetuppi ns. oikein tehty, mutta ainakin sillä sai pirusti lisää nopeutta. Pitää kokeilla vähän erilaisia setuppeja, että miten vaikuttaa.

Tekisi mieli kokeilla vielä Huawein modeemia verkkoon ympäröitynä ja sitten vielä Huawei + Iskran antennit verkkoon käärittynä, että pääseekö kunnon nopeuksiin, vai onko tuo Zyxel todellakin yksinkertaisesti ylivertainen modeemi... Ainakin samalla paikalla ilman ulkoisia antenneja se on.
 
Totta, en tajunnutkaan että valkoinen osa on itse modeemi. Ajattelin joksikin teipiksi tms.
Nyt kun tarkemmin katsoi niin näkyyhän siinä selvästi modeemi ja verkkopiuhakin.
Näppärä idea vaikka saattaa aiheuttaa hellasäröä.

Testaa ihmeessä Iskrat verkkoon käärittynä. Omat on katolla ja SINR todella heikko kun useampi masto osuu keilaan.
 
Tukarihan on 500 metrin päässä, että en ymmärrä miksi SINR on noin huono, vai asunko just keilojen välissä tms.

Olen pistänyt merkille, että ainakin LTE7460:ssa SNR seilaa aivan miten sattuu 0-25 väliä jopa muutaman sekunnin sisällä. Nopeuksiin, pingiin tai muutenkaan yhteyden laatuun ei ole mitään vaikutusta onko 0 vai 25 jonka lisäksi operaattori eikä kolme eri tukiasemaa eri suunnissa ole myöskään vaikuttanut asiaan mitenkään joten itse olen alkanut elämään uskossa, että yksinkertaisesti Zyxelin SNR-arvoa mittaava logiikka kusee firmiksessä.
 
Seuraavakasi pitää pystyttää ulos masto niin, että tuolla purkilla saisi esteettömän näköyhteyden tukiasemaan ja katsoa, pääsisikö pysyvästi 20+ SINR:iin, jos noita 100 Mbps+ nopeuksia irtoaisi jatkuvasti. Tukarihan on 500 metrin päässä, että en ymmärrä miksi SINR on noin huono, vai asunko just keilojen välissä tms.
[/QUOTE]
Keilojen suunnat voit tarkistaa tuolla
 
@valexi Tämän seudun 2-taajuusverkolla (800+1800) ei ihan edistyksellisintä 5CA modeemia tarvinne. Näillä signaaliparametreilla ei taida 256QAM saada vaikka modeemi tukisikin?
Matkaa tuohon DNA:n tukariin on 4km, 16 astetta sivussa puoli kilometriä kauempana on Telian/Elisan masto, enempi metsän takana. Niissäkään ei ole kuin B3/B20

...tosin nyt tuplasimmipuhelimella cellmapperoidessa näyttää että Telian 800MHz kuuluu melkeen 10dBm paremmin kuin DNA. E/T masto on 15m korkeammalla tyvestänsä, itse maston/antennien korkeusero pitääkin käydä tarkistamassa! (laitoin jo droneharrastajalle viestiä että kaukaakohan pystyis dronella tsekkaan että kumpaanko se on puisevampi yhteys)

Jaha, liittymä vaihtoon. Cellmapperilla tuosta Telian tolpasta löytyi myös 700 ja 2100MHz, eli 4-taajuuteen päivittynyt.

DNA latasi ~7-17Mbps, nakkasin purkkiin Telian simmin. Telian masto n.15° vasemmalla vrt DNA ja puolisen kilometriä kauempana. Jokaiselle taajuudelle yksitellenkin lukittuna peittosi DNAn suorituskyvyn, "automaattisella" kanavavalinnalla ja CAlla taputteli 50+ megaa joka vedolla ja pingistä lähti 5ms. Tämä lauantai-illan primetimessä, firman Telian liittymä saattaa olla rajoitettu.

Elisa ja 800/1800 oli ihan samanlaista kuin DNAkin, toki huonolla suuntauksella.

Toinenkin lähistön Teliantolppa oli päivittynyt 4-taajuuksiseksi, se olisi kilometrin lähempänäkin, mutta maastollisesti alempana. En viitiny pimeässä&märässä lähteä katolle suuntailemaan...

B715 vissiin tukee 3CA? Signaalitasot ei ainakaan tuosta kauemmasta mahda 256QAM mahdollistaa...
 
Morjenttes!

Menin nyt omakotitaloon hankkimaan tommosen Dawn Communicationin 3G/4G/5G/LTE paneeliantennin.

Olisko jotain sijoitusvinkkejä mihin kannattaa tämä sijoittaa?

Tällähetkellä niinkin omaperäisessä paikassa kun terassin "kattorakenteessa".
Siellä vaihtelevasti n. 80-220mbps raksuttaa speedtestillä, Elisan kautta olisi kaistaa sinne aina 300mbps asti luvattu niin sen takia epäröin olisiko parempaa paikkaa olemassa.

EDIT: Sen verta vielä speksejä että kammoksun vähän noita katolle kiipeämisiä, ei mahdoton ajatus mutta silti. Tukiasemaan matkaa ~1km, jäniksenkorvat ei selvästikkään valitettavasti riittäneet Huawei b525 sijoituksella asunnossani (kellari "mancave")
 
Viimeksi muokattu:
Laittaisin siihen missä on vähiten esteitä antennin ja tukiaseman välillä. Nuo lukemat on kyllä ihan ok tasolla, ei välttämättä ole juuri kiinni antennin sijoittelusta 4G-verkossa.

Oletan että 800 MHz + 1800 MHz taajuudet käytössä. Tuo 1 km on vielä hyvä matka, ulkoantennin funktioksi jäänee saada se antenni ulos luolasta.
 
ulkoantennin funktioksi jäänee saada se antenni ulos luolasta.

Juurikin näin.

Vähän kummallista kikkailua kyllä, oli ensalkuun juurikin talon ulkoseinällä siellä omalta tontinlta katsottuna maston puolella missä voisi kuvitella että oli vähiten esteitä = yhteys luokattoman huono mentiin jossai 8-17mbps maastoissa.
 
Krooksin kärki ja lautasantenni saapui. Ensi testit eivät olleet oikein innostavat. Viritin lautasen sisälle ruokailuhuoneeseen. Vaimo vähän kommentoi 90cm lautasta pöydän päädyssä. Mutta suurin masennus oli se että tästä suuntaamalla sain 12/2mbps. Sinr oli 4, muita arvoja en muista.
Purin rojut pois ja kiroilin, mutta onneksi mittasin 10m korkeammalla olevist Iskroista nopeudet. Sieltä tuli 6/18mbps. Eli ehkä toi lautanen on parempi ja tukiasema on vaan aivan tukossa. Tässä Sinr oli 0 ja muutkin arvot sitä luokkaa että netin ei pitäisi toimia.
Tätä vähän hainkin peilillä, eli keila on kapeempi jonka pitäisi tietämättömän ajatuksissa auttaa nostamaan sinr arvoa. Iskroilla ongelma että välillä vaihtaa toiseen tukiasemaan mikä on alle 30ast sivuun, eli nämä varmasti häiritsevät toisiaan.
1607675027705.png


Noin 2km etäisyydellä on yhteensä 3 tukiasemaa, mutta jostain syystä vain yhdessä on 1800Mhz antennit tähän suuntaan. Toi peili kun ei toimi ollenkaan 700-800Mhz alueella. Eikä niillä alueilla Iskroilla tunnu saavan yhtään lisää vauhtia.

Nyt kun tulisi + kelit ja kuivaa niin voisi kiivetä katolle testaamaan...
 
en itse asias tiedä mutta mitä nopeutta saa 800mhz kun asun tosi maalla?

Jos pelkkää 800 MHz tavoittelee niin Iskran P-40 lienee paras vaihtoehto. Varsinkin kun etäisyys on noin pitkä.

Kannattaa myös ostaa mahdollisimman laadukkaat kaapelit ja sopivan mittaiset (=vähemmän signaalihäviötä).
Suosittelen HDF/CFD/LMR-400 kaapelia. Nopeudet riippuvat monista tekijöistä ja taajuuden kapasiteetista. Itä- ja Pohjois-Suomessa Yhteisverkon (Telia+DNA) alueella 800 MHz taajuus on 20 MHz vs. Elisan 10 MHz.

Missä päin on käyttöpaikkasi?
 
Tässä tälläinen väliaikaisratkaisu ailahtelevaan nettiyhteyteen, etenkin usean tukiaseman vaikutusalueella.

Tarvitset sopivan laatikon (itse käytin varastossa ollutta styroksista kylmälaukkua) ja foliorullan. Vuoraa kaikki laatikon sisäseinät foliolla niin ettei paljasta laatikkoa jää näkyviin. Aseta 4G-modeemi kyljelleen käännetyn laatikon pohjalle ja suuntaa laatikon avoin pääty kohti tukiasemaa jonne haluat yhteyden. Voilá. Hellasäröä saattaa esiintyä vaihtelevissa määrin.

Tässä tuo oma sijainti, juurikin likimain samalla etäisyydellä (n. 1,5-2km) noista kolmesta tukiasemasta. Modeemi yhdisti sattumanvaraisesti kuhunkin vaikka pakotettu B1+B3. Nopeus heitteli samoin 5-30Mbps.
Kuvakaappaus 2020-12-13 14-49-12.png

Laatikkoon asennettuna vaikutus oli aika huomattava, 3 viimeistä mittausta laatikossa olevalla modeemilla. WLAN-kuuluvuus toki hieman kärsi, mutta se on pieni hinta. Nyt yhteys näyttää pysyvän tuossa mastossa 142403 kun laatikko on siihen suunnattuna ja yhteyden sekä nopeuden heittely loppui täysin.
Kuvakaappaus 2020-12-13 14-40-12.png
 
Tässä tälläinen väliaikaisratkaisu ailahtelevaan nettiyhteyteen, etenkin usean tukiaseman vaikutusalueella.

Tarvitset sopivan laatikon (itse käytin varastossa ollutta styroksista kylmälaukkua) ja foliorullan. Vuoraa kaikki laatikon sisäseinät foliolla niin ettei paljasta laatikkoa jää näkyviin. Aseta 4G-modeemi kyljelleen käännetyn laatikon pohjalle ja suuntaa laatikon avoin pääty kohti tukiasemaa jonne haluat yhteyden. Voilá. Hellasäröä saattaa esiintyä vaihtelevissa määrin.

Tässä tuo oma sijainti, juurikin likimain samalla etäisyydellä (n. 1,5-2km) noista kolmesta tukiasemasta. Modeemi yhdisti sattumanvaraisesti kuhunkin vaikka pakotettu B1+B3. Nopeus heitteli samoin 5-30Mbps.
Kuvakaappaus 2020-12-13 14-49-12.png

Laatikkoon asennettuna vaikutus oli aika huomattava, 3 viimeistä mittausta laatikossa olevalla modeemilla. WLAN-kuuluvuus toki hieman kärsi, mutta se on pieni hinta. Nyt yhteys näyttää pysyvän tuossa mastossa 142403 kun laatikko on siihen suunnattuna ja yhteyden sekä nopeuden heittely loppui täysin.
Kuvakaappaus 2020-12-13 14-40-12.png



Saisitko signaalin tiedot ja SIRN arvot vielä tänne?
 
Löytyisikö täältä näkemystä kannattaako vanhaan ZTE MF910 (takana kaksi TS9-liitintä) mokkulaan hankkia jonkinlainen lisäantenni? Siis saisiko sillä lisää nopeutta nettiliittymään, kun nyt nopeus vaihtelee kovasti ja maksimit on jotain neljän Mbit:n luokkaa.
Jos kyllä, niin millainen antenni kannattaisi laittaa? Ulkoasennus talon seinään voisi olla mahdollinen n. 10 metrin kaapelilla. Tai sitten ihan vaan jonkinlainen sisäantenni.
Valinnassa arvostetaan edullista hintaa sekä asennuksen ja tilausprosessin helpputta. (tulossa iäkkäälle isälleni, enkä tod.näk. pääse itse asentamaan)

Kyseessä on Cellmapperistä kopioituna ao. Cell 31. Laitteessa Telian 4G liittymä.
1610387676344.png
 
Löytyisikö täältä näkemystä kannattaako vanhaan ZTE MF910 (takana kaksi TS9-liitintä) mokkulaan hankkia jonkinlainen lisäantenni? Siis saisiko sillä lisää nopeutta nettiliittymään, kun nyt nopeus vaihtelee kovasti ja maksimit on jotain neljän Mbit:n luokkaa.
Jos kyllä, niin millainen antenni kannattaisi laittaa? Ulkoasennus talon seinään voisi olla mahdollinen n. 10 metrin kaapelilla. Tai sitten ihan vaan jonkinlainen sisäantenni.
Valinnassa arvostetaan edullista hintaa sekä asennuksen ja tilausprosessin helpputta. (tulossa iäkkäälle isälleni, enkä tod.näk. pääse itse asentamaan)

Kyseessä on Cellmapperistä kopioituna ao. Cell 31. Laitteessa Telian 4G liittymä.
1610387676344.png

Osuuko käyttöpaikka ihan tuon solun reunalle? 4 Mbps voisi indikoida heikohkoa signaalia, mutta koska tukiasemassa on myös vain pelkkä B3 LTE1800 niin ruuhkaakin voi olla. Paljonko on upload?

Onko nopeuksissa eroa aamulla vs. illalla kuinka paljon? Kannattaa huomioida, että tuo mokkula tukee vain yhtä taajuutta kerralla (150 Mbit/s). Toki Telian tapauksessa laitteen vaihto ei tuo kovin paljoa välttämättä parannusta.

Melkein kyllä suosittelisin kokeilemaan Elisaa tai DNA:ta. DNA:lla on 4CA tukiasema, mutta sitten viereinen tukari pelkkä B3, joten riippuu kumpaan yhdistää, että kannattaako vaihtaa. Elisalla B3+B20.
Huawei B818 suosittelen, jos operaattorin vaihto on kyseessä.
 
Kiitos vastauksesta.
Kyllä, käyttöpaikka on solun reunalla, eikä näköyhteyttä mastoon ole. Uploadista ei ole tuoretta dataa, mutta aiempien testien perusteella se on selvästä DL:ää vähemmän, varmaan max. yksi mega. Alue ei ole kovin ruuhkainen, joskin yksittäisiä suurkuluttajia voi toki olla. Yhteyden laadussa ei ole tunnistettu eroja kellonajan tjms. suhteen.

Mitä tarkoitat, että "Telian tapauksessa"? Onko tuossa linkissä (tai Teliassa) jotain miksi laitteen vaihto ei auttaisi? Entä se lisäantenni?

Elisalla tosiaan näyttäisi myös olevan (varmaan samassa mastossa) tuolla alueella tukiasema:
1610441708512.png


Tuo Telian liittymäpaketti on kylläkin määräaikaisella sopimuksella, joten ihan nopeasti siitä ei pääse eroon.
Lisäksi tuo Huawei B818:n hinta näyttää nousevan lähemmäs paria sataa, joka uskoakseni selvästi ylittää kipurajan.

Modeemeja näyttää tosin Torissa olevan aika hyvin käytettynäkin tarjolla. Esim. tällainen: HUAWEI 4G Modeemi, Espoo. En ole kyllä noihin liittyvää tekniikkaa seurannut, joten en tiedä mihin kannattaa kiinnittää huomiota jos käytettyä lähtee hakemaan.
Kannattaisiko siis mieluummin vaihtaa tuo modeemi, kuin parantaa tuota nykyistä lisäantenneilla?
Sillä oletuksella, että toistaiseksi pysytään nyt tuossa Telian liittymässä.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo Telian liittymäpaketti on kylläkin määräaikaisella sopimuksella, joten ihan nopeasti siitä ei pääse eroon.

Jos nopeudet ovat todellakin niin surkeat mitä kuvaat (<10 Mbps), niin taitaa mennä Telian ilmoittaman vaihtelyuvälin alle -> määräaikaisenkin sopimuksen voinee purkaa, koska tuote ei vastaa tilattua. Ensin kannattaa varmaan kuitenkin kokeilla toisia operaattoreita, että ovatko ne yhtään parempia.
 
Kiitos vastauksesta.
Kyllä, käyttöpaikka on solun reunalla, eikä näköyhteyttä mastoon ole. Uploadista ei ole tuoretta dataa, mutta aiempien testien perusteella se on selvästä DL:ää vähemmän, varmaan max. yksi mega. Alue ei ole kovin ruuhkainen, joskin yksittäisiä suurkuluttajia voi toki olla. Yhteyden laadussa ei ole tunnistettu eroja kellonajan tjms. suhteen.

Mitä tarkoitat, että "Telian tapauksessa"? Onko tuossa linkissä (tai Teliassa) jotain miksi laitteen vaihto ei auttaisi? Entä se lisäantenni?

Elisalla tosiaan näyttäisi myös olevan (varmaan samassa mastossa) tuolla alueella tukiasema:
1610441708512.png


Tuo Telian liittymäpaketti on kylläkin määräaikaisella sopimuksella, joten ihan nopeasti siitä ei pääse eroon.
Lisäksi tuo Huawei B818:n hinta näyttää nousevan lähemmäs paria sataa, joka uskoakseni selvästi ylittää kipurajan.

Modeemeja näyttää tosin Torissa olevan aika hyvin käytettynäkin tarjolla. Esim. tällainen: HUAWEI 4G Modeemi, Espoo. En ole kyllä noihin liittyvää tekniikkaa seurannut, joten en tiedä mihin kannattaa kiinnittää huomiota jos käytettyä lähtee hakemaan.
Kannattaisiko siis mieluummin vaihtaa tuo modeemi, kuin parantaa tuota nykyistä lisäantenneilla?
Sillä oletuksella, että toistaiseksi pysytään nyt tuossa Telian liittymässä.

Telialla käytössä tukiasemassa vain yksi taajuus, joten laitteen vaihto parempaan tosiaan auttaisi vain hyvin vähän todennäköisesti. Suuntaavasta antennista on kyllä varmastikin hyötyä, koska käyttöpaikka on selkeästi Telian B3 solun rajalla, jolloin signaalin voimakkuus on heikko ja sitä myötä myös nopeudet

Telian määräaikaisen 4G-liittymän irtisanominen kyllä onnistunee silloin kun saavutetut nopeudet jatkuvasti jäävät sopimusehdoissa mainittuja 10M DL ja 3M UL alemmaksi.

Suosittelen melkein hankkimaan torista B715-modeemin 50e:lla ja kokeilemaan toista operaattoria.

Tuota B315 modeemia ei kannata hankkia. Se on 150 Mbit/s laite eli samantasoinen kuin nykyinen mokkula, joka on käytössänne. Toki siinä saattaa olla hieman paremmat antennit, mutta siitä ei kannata maksaa kyllä edes 15e vaan mieluummin ostaa tuon B715 50e:lla. Niitä voi myös saada DNAn myymälöistä 60e:lla (asiakaspalautuksena tulleita laitteita)

4G-modeemeissa nyrkkisääntönä voi pitää seuraavasti nopeusluokkia ja taajuuksien tukimäärää:

150 Mbit/s laite = Ei CA:ta eli Carrier Aggregationia -> tukee vain yhtä taajuutta kerralla
300 Mbit/s laite = 2CA eli kaksi taajuutta tukee samaan aikaan, esim. 3+20 (LTE1800+LTE800)
450 Mbit/s laite = 3CA, esim. B1+B3+B20

Jos asiaan haluaa vieläkin tarkemmin perehtyä niin cacombos sivulta voi tarkistaa eri laitteiden tukemat taajuusyhdistelmät. Esim. Huawei B715 tiedot löytyvät sieltä.

Korkeammat nopeudet tarkoittavat sitten, että laitteessa on yleensä 256QAM modulaatio tuki, joka nostaa yhden taajuudeen maksiminopeuden 195 Mbit/s (=B1,B3,B7->20 MHz) tai B20 95 Mbit/s.
Lisäksi nopeammat laitteet saattavat tukea 4x4 MIMOa, joka tietyissä uusissa tukiasemissa on käytössä. Tuolla Forssan alueella sillä ei ole merkitystä kun kukaan ei ole sellaista sinne vielä päivittänyt.

Onko muuten kiinteää VDSL-liittymää saatavilla?
 
Viimeksi muokattu:
Jos nopeudet ovat todellakin niin surkeat mitä kuvaat (<10 Mbps), niin taitaa mennä Telian ilmoittaman vaihtelyuvälin alle -> määräaikaisenkin sopimuksen voinee purkaa, koska tuote ei vastaa tilattua. Ensin kannattaa varmaan kuitenkin kokeilla toisia operaattoreita, että ovatko ne yhtään parempia.
Vähän se on myös puheenlahjoistakin kiinni. Joulun alla purin DNAn määräaikaissopparin 6kk etuajassa, vaikka tätä sopimusta edelsi 2v kokonaan läpilusittu 2v määris DNAn kanssa. Telia vaan päivitti verkkoaan paremmin meidän käyttöpaikassa toimivaksi ja DNAlla yhteysnopeuseroosio oli jatkunut jo pitkään, vaikka ko. maston lähiasutusalueelle vedettiin kuitu. Primetime-ajan sakkailu ja etätyöyhteyden toimitusvarmuuden parantaminen on hyviä taikasanoja.
 
Eli olisko niin, että kolmisen vaihtoehtoa:
  • Telian liittymän vaihto johonkin(?) toiseen. Ehkä Elisa potentiaalisin tuon Cellmapperin mukaan. Tosin tuo nykyinen ZTE modeemi on jonkun vanhan liittymän peruja 10v tjms. ja silloin olis joku toinen operaattori, mitä en enää muista ja muistelen, että nopeudet ovat aina olleet tuota nykystä luokkaa. Kehitys on toki voinut kehittyä ja varsinkin tuo Elisan keila näyttää ihan lupaavalta. Jonkinlainen haaste kuitenkin on, että pitäisi lähteä reklamoimaan tuo nykyinen liittymä, mihin ei välttämättä ole liittymän haltijalla haluja.
  • Modeemin vaihto. Torista 50-60€ Huawei B715 vaikuttaa ihan potentiaaliselta ja sen verran voi tässä ajatella sijoittavankin. Satojen eurojen hankintaan ei tässä yhteydessä ole paukkuja. Hieman epäselvää, onko tuosta vaihdosta odotettavissa todellista hyötyä.
  • Mastoa kohti suuntaava antenni joko nykyiseen modeemiin tai vaikka tuohon B715:en jos sellaisen ensin hankkii. Epäselvää millainen olisi hyvä, jos ylipäätään mikään.
 
  • Modeemin vaihto. Torista 50-60€ Huawei B715 vaikuttaa ihan potentiaaliselta ja sen verran voi tässä ajatella sijoittavankin. Satojen eurojen hankintaan ei tässä yhteydessä ole paukkuja. Hieman epäselvää, onko tuosta vaihdosta odotettavissa todellista hyötyä.

B818 saa DNA kaupoista käytettynä 60 euron hintaan. Jos ei ole siellä niin tilaavat. Tai sitten Satshopista 110 euron hintaan.
 
Mulla on Huawein 5G CPE -reititin TV- antennitolpan nokassa. Tämä toimi hienosti vielä pari kuukautta sitten, kunnes Elisa kävi tekemässä tänne alueelle 5G:t ja mun nopeudet romahti 4G -verkossa. Se 5G ei yllä tänne mun torpalle asti.

Kävin mittailemassa kännykällä. Tästä talolta saan 20 - 40 megan nopeuksia tuolla reitittimellä ja autokatokselta taas lähemmäs 200megaisia puhelimella. Talon ja elisan tukiaseman välissä on aika tiheä puusto, kun taas autokatokselta on melkein suora näköyhteys.

Ratkaisu? Siirä huawei autokatokselle - vaan miten saisin sieltä verkon talolle? Matkaahan tässä ei nyt ihan kauheasti ole, ehkä 20 metriä. - Sitä cat 6 kaapelia ei oikein saa kaivettua maan alle, kun välissä on asfalttia.

Kellään tiedossa ulkokäyttöön sovelutuvaa (hyvää) wifi -extenderiä, jolla saisi tuotua yhteyden katokselta talolle?
Eli Reitittimestä johto wifi extenderiin, talolle toinen samanlainen josta johto airport pro:n, jossa kaikki laitteet johdoilla kiinni / pari langatonta.

Autokatoksessa on sähköt.
Mietin myös sähköverkkoon liitettäviä verkkolaitteita, mutta en ole kovin varma -78 vedettyjen sähköjohtojen laadusta.
 
Ei metriäkään. Siinähän on kilometrin kaapelit jo valmiiksi vaimentamassa signaalia.
 
Riippuu siitä mitä haetaan, tuollakin on 1800MHzssa melkeen 11dB vahvistus ja vakioon 10m kaapeliin jää reilu 4 deppaa, että jos asennuspaikka saa parannettua jatkopätkällä niin antennin gaini jää plussalle vielä toisella kymppimetriselläkin?

Yksikkö: dB/m

Kaapeli/Taajuus450 MHz900 MHz1800 MHz2100 MHz2600 MHzHalkaisija
H155PE0.200.290.430.480.556 mm
 
Jos on välttämätöntä jatkaa kaapelia yli 10 m mittaan, niin kannattaa vahvasti harkita koko matkalle parempaa kaapelia. Paksuutta yleensä vähintään 10 mm ja hinta 5e/m luokkaa. Kaapeleita kaksi, niin on 10 e/m. Periaatteessa sen Iskra P58:n kaapelit voi pätkäistä ja käyttää koko matkalla parempaa. Käytännössä voi olla parempia ja halvempia vaihtoehtoja noille pitkille kaapeleille.
Iskra P58 Mimo. Voiko paketin antennikaapeleita jatkaa ja kuinka paljon on max suositus?
Jos käyttää vain 700 - 900 MHz taajuuksia, niin jatkamista voi jo harkita alkuperäisilläkin kaapeleilla. Kuten tuossa aikaisemmin oli mainittu, niin kaapelin jatkamisella pitää saada antennille vastaavasti parempi signaali. Kaapelit kai vuotaa vähän läpi ja sekin on hyvä ottaa huomioon vahvistuksen on syytä olla vaimennusta isompi.
 
Juu siis yritän saada kodin verkkoa riippumattomaksi tietystä osasta kodin sulaketaulua. Tarkoittaa modeemin siirtämistä toiselta puolelta taloa 10m päähän talon keskiosaan. Anteenikaapelit ei tuonne yltäisi.
Mikäli kaapelien jatkaminen ei ole suotavaa niin toinen vaihtoehto on viedä modeemi välikatolle ja vetää cat kaapelia sitten sopiva määrä talon keskiosaan. En vain tiedä miten tuollainen Huawei nautiskelee pakkasessa. Epäilen että ei viihdy.
 
Aina tulisi minimoida antennikaapelien pituus. Eli parempia vaihtoehtoja on vetää pidempää cat kaapelia tai siirtää sähköt sinne missä modeemille saa mahdollisimman lyhyet antennikaapelit.

Olen itse kanssa miettinyt miten modeemi kestäisi yläpohjassa. Antennit on antennipylvässää 6m korkeudessa ja sen jälkeen on yläpohja. Eli mulla on modeemi sisällä ihan katonrajassa ja antennipylvään suoraan alapuolella. Silti 10m kaapelit on ihan naftit, niin että modeemi herkästi roikkuu niiden varassa. Laitoin jo hyllyn katon rajaan, mutta kaapelit on sen verran jäykät että tuntuu "tippuvan" hyllyltä.
Jos uskaltaisi pistää modeemin yläpohjaan, kylmään tilaan, niin saisi ehkä 3-4m kaapeleita lyhennettyä. Netin kanssa suuria haasteita niin jokainen db olisi hyväksi.
 
Se on totta, peltikatto niin tuolla on varmaan 50+c kesällä.
Joku kastepisteen ympärillä pyöriminen on luultavasti se hankalin paikka kestolle?
Noh, joka tapauksessa aika monta haastetta löytyy.

Kova jätkä ostaisi ulkomodeemin, mutta sen sijainti meillä olisi niin hurja että on suurin osa vuodesta niin että sinne ei pääsisi. Eli en ole uskaltanut ja ovat vielä aika kalliita.

Tässä edelleen odotellaan kevättä että pääsisin katolle asentamaan tuon sateliittilautasen ja siihen 4G pään.
 
Vanha Huawei oli vuoden päivät ullakolla styroxisessa kylmälaukussa, eikä pannut pahakseen. Keväällä laitoin laukun kannen raolleen.
 
Pari vuotta ollu TP-linkin reititin ulkona terassilla eikä sen mikään ole. Jos ei välillä sammuta niin ei siihen kosteus tule ikinä tiivistymään.
 
Kiitos kommenteista. Eli viikonloppuna laitan modeemin välikatolle. Siellähän mulla on jo antennivahvistinkin töllölle, ja samaa elektroniikkapaskaa sisällä joten luulisi tosiaan kestävän.
 
Itsellänikin oli jotain pari-kolme vuotta E5186 kylmässä vintissä ilman mitään suojauksia ja on yhä kuin uusi (hiiren tekemiä jätöksiä lukuunottamatta). Ei se kosteus voi tosiaan tiivistyä sinne sisälle, kun laitteen prossu, yms hohkaavat lämpöä..
 
Nyt sain vihdoin verkkokaapelin ujutettua sisältä välikatolle, ja olipa urakka. Vanha talo ja ..siinäpä se syy miksi aikaa meni...
Tuli tuosta styroksikotelosta muuten mieleen, että onkohan kovin turvallinen viritelmä lopulta. Sehän syttyy heittämällä helpommin ja palaa sulaessaan kuin soihtu, jos jotain käy. Laitan siis joka tapauksessa modeemin ilman mitään suojausta tuonne ylös, mutta tuli vaan asentaessa mieleen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 286
Viestejä
4 507 885
Jäsenet
74 349
Uusin jäsen
maaniman

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom