Jepulis. Tässä talon rakentamisen yhteydessä tuli täältä saatujen ohjeiden mukaisesti vedettyä CAT6a kaapelointi talon huoneisiin ja muihin tarvittaviin kohtiin. Eteisen katonrajaan tuli 9U laitekaappi, johon on nyt kaapelien päät tuotu. Kaapeleita on yht 22 kappaletta, joista kaksi on mallia ulkoilmaa kestävä (yksi etukuistin kameralle ja toinen autokatoksen varastolle).
Tulevana kesänä Elisa on tulossa asentamaan kuidun laitekaappiin ja käsitykseni mukaan heiltä tulee jonkinlainen purkki/modeemi siihen kuidun päähän.
Mutta pelkällä modeemilla asioita ei luonnollisesti ratkaista, niin kysyn täältä neuvoa, minkälaisella kokoonpanolla suosittelisitte tässä kohtaa, että etenisin? Saa ehdottaa ihan konkreettista rautaa ja ideoita.
Muutamia toiveita:
- Kytkimen toivoisin olevan mallia 24-porttinen ja osa porteista olisi hyvä olla poe-virralla, koska etukuistin kamera ja sisällä olevat Wifi-tukiasemien pisteet on ajateltu toimivan poe:lla.
- Elisan modeemin perään kenties jokin reititin, joka sitten kytketään kytkimeen
- Etukuistille olen tosiaan miettinyt kameraa. En haluaisi viedä livekuvaa välttämättä pilveen kaikkien saataville, joten tässä yhteydessä varmaan voisi miettiä jotain ratkaisuja samalla?
- Laitekaappiin voisi kenties hukata yhden verkkolevyn
- Tarvitsisin varmaan ainakin yhden wifi-tukiaseman, joka toimii poe-virralla
- Laitteiden laadun suhteen toivon, että ne toimivat luotettavasti, mutta mitään merkittäviä säätöominaisuuksia en niiltä välttämättä edellytä. Muotoillaanko vaikka niin, että elämässä on tällä hetkellä sen verran paljon muutakin sisältöä, joten tuonne laitekaappiin ei välttämättä ole tarvetta jatkuvasti koskea ja säätää, riittää, että kaikki toimii ja verkkoyhteydet saa helposti ja luotettavasti jaettua ympäri taloa
Oletus että operaattori tuo kuitupäätteen ja asiakas rajapinta on sen kupariethernet portissa, sen perään tarvitset reittimen.
Reittimen perään sen kytkimen, merkillä ei niin väliä, jos ei ihan huuhaa kamaa osta. Jos gigaset portit riittää, niin ihan perus kamaa. Mutta pari asiaa mietintään
Tarvitko halittavaa kytkintä, esim VLAN tukea, jos suunnittelet jossain vaiheessa luoda useampia kotiverkkoja, ja ne tuupata samaan kytkimeen, lähinnä siinä tilanteessa jos yksillä Wifi tukareilla tarjoilet eri verkoilla oman SSID. ja sinne pitää saada se ethernet VLAN tagattuna meneen.
Lisä menoa tuo sitten POE tuki, montako portti, mitä pitää tukea ja mikä kokonais tehobudjetti. Ja onko ne POE laitteet standarteja. Rahalla selviää, ja tässäkin sitten välttää jotain huuhaa merkkejä, jos ok merkkejä niin merkillä ei muuten väliä. selaisella vähän ohheita niin näet onko tolkullisia . Tukeva 24 porttinen hallittava POE kytkin jo maksaa jonkinverran, vaikka gigaset riittäisi, niin tuossa ei välttämättä enään tunnus jos portti tai useampi on nopeampi.
Tukareiden merkilläkään ei niin välilä, tsekkaa että ne tukee kytkimen POE ratkaisuja, ja jos niitä VLAN juttuja, niin se että tukee niitä. Hinnat lähtee muutamasta kympistä ylöstpäin.
Jos POE kytkin menee jo vähän pitkäksi, ja niitä POE laitteita ei nyt mahdottomasti, niin POE injektorit, ja valmistaja kohtaisissa välttämättömiä, ja joidenkin tuotteiden mukana ne voi tulla mukanakin. toki lisää kaapissa sillisaltaattia.
Jos Ubquitti kelpaa niin sen reititin tarjonnan voisi alkuun vilasta, sen alle 150€ kuluttaja reititin on kohtuu hintainen, pääsee hyvin alkuu pienellä harrastuneisudella (Ubiquiti UniFi Cloud Gateway Ultra reititin). Merkiltä löytyy tukareitakin jos hinnalla ei niin väliä.