Lupasin kommenttia AX3600 Xiaomista heittää joten laitetaan tulemaan. Pitkä tarina, vaan eihän näitä pakko ole lukea.
Lähtötilanteessa käytössä oli Edgerouter X sekä AP AC LR samalta valmistajalta sekä Raspi jossa pyöritin Pi-Holea. Johtokasa pöydällä alkoi ärsyttää, enkä käyttänyt Edgeroutteristakaan mitään erityistoimintoja joten yksinkertaistin kokoonpanoa WLAN routerilla ja sen perään NextDNS pilvestä.
AX3600 kantavuus riittää 164 neliön 2-kerroksisessa puurakenteisessa omakotitalossa minulle aivan hyvin, 5G puolella signaali luonnollisesti laskee mutta minun tapauksessa ei ole merkitystä toimiiko Netflix talon perimmäisessä nurkassa 10 vai 100 megaa sekunnissa. Ubiquiti oli LR eli long range malli joten vertailu sinänsä "epäreilua". 2.4G puolella signaali kestää vertailun hyvin Ubiin verrattuna, 5G puolella Ubissa parempi signaali. Mutta Xiaomin suorituskyky silti täysin riittävä ja se saa jäädä taloon.
Softa on simppeli ja käyttöliittymä todella selkeä. Mitään ylimääräistä en ole jäänyt kaipaamaan, tässä on mm. ddns, vpn, qos, ajastetut bootit, radioiden sammutus ajastetusti vaikkapa yöksi jne. Openwrt tuki saattaa olla tulossa mutta internet foorumin mukaan pitkähkössä kuusessa. Sinänsä erikoista että android apissa on enemmän konffi mahdollisuuksia kuin selaimella purkkia käpistelemällä...
Wifi 6 laitteita en ole vielä testannut. Yksi syy purkin ostolle oli se että talouden toinen pelikone sijaitsee rakennuksen toisessa päässä modeemiin/routeriin nähden ja on täysin WLAN varassa, jospa tuo oma Wifi 6 "kaista" parantaisi wlan latenssia ja yhteyden tasaisuutta kodin ruuhkapiikkien aikaan. Jää nähtäväksi, kortti on vielä matkalla Alista, ainakin paperilla Wifi 6 pitäisi toimia fiksummin kuorman alla.
AX3600 maksoi 81€ Alissa, Ranskasta tuli postilla kotiin tuotuna. Hinta/laatusuhde täydet 5 tähteä. Tässä ammattilaisen arvostelua laitteesta
Xiaomi AX3600 - Router performance test
Alista löytyy AX5 mallia neljän kympin pintaan, sama softa mutta keveämpi rauta. Luulisin että pienempään asuntoon täysin riittävä. Voi olla että alan itsekkin "hifistellä" ja teen meshin AX3600 + AX5, en kyllä sitä oikeasti tarvi vaan nörtti on nörtti.
AX6000 omaa kovemmat speksit, hintaa satasen pintaan, käytännön suorituskykyero lienee olematon. Tähän ei taida olla vielä muuta kuin CN firmis, eli joutuu taiteilla translatorilla tai katso youtubesta miten kielen saa vaihdettua.
Today we are going to talk about a new product, the Xiaomi Router AX6000 in this Xiaomi Router AX6000 Review. Read more.
www.thephonetalks.com
Cosplay henkinen AX9000 tullut hiljattain markkinoille, reilun 200€, muistuttaa kovasti Asuksen peliroutereita. Tämänkin kohdalla "international" firmistä joutuu odotella.
Based on Qualcomm IPQ8072, Xiaomi Mi AX9000 WiFi 6 Enhanced Edition router comes with 12 antennas, and supports up to 1000 clients.
www.cnx-software.com
Näissä kaikissa on käsittääkseni ihan sama customoitu openwrt pohjalla.
Loppuun sitten omaa kokemusta näistä firmiksistä ja elinkaarista. Ensimmäisen wlan purkin olen ostanut joskus -90 luvun lopussa kun näitä järkihintaan alkoi markkinoille putkahdella. Varsinkin nuorempana firmiksiä tuli päivitettyä aina kun mahdollista, ja varsinkin legendaarisen Linksys WRT54G kanssa openwrt ja mitä niitä olikaan säätäminen oli huipussaan. Myöskin Edgerouteriin olen softaa aluksi päivittänyt tiuhaan.
Koskaan en ole peruskäyttöön saanut oikeastaan mitään extraa tai kouriin tuntuvaa näillä päivittelyillä, niinpä esim. WRT54G ja Edgerouter saivat olla viimeiset vuotensa rauhassa jollain toimivalla softalla mikä sisään sattui jäämään. Käytössä on ollut myös jotain muitakin merkkejä mitä on ostettu halvalla elinkaaren lopussa, softaa ei ole uutta tullut mutta juuri siitä syystä että softa on elinkaaren loppuun hyvin jalostunut, ei ongelmia ole ilmennyt. Kohdalle on sattunut sontaakin, lähinnä huonoa suunnittelua/rautaa mitkä ovat pätkineet yhteyksiä lämmettyään jne.
Se mitä tässä yritän kertoa on se että ainakin minun kohdallani on yhdentekevää kuinka usein niitä päivityksiä tulee, kunhan värkki on ostohetkellä hyväksi havaittu. Esim. vaikka tuo Xiaomi ei saisi enää koskaan ainoatakaan päivitystä, ei haittaa, toimii tuollakin softalla minun käytössä täydellisesti. Firmiksen Kiina versio on jo varmaankin vuoden vanha joten lastentaudit on korjattu.
Jos haluaa säätää ja kikkailla, kannattaa ostaa openwrt sopiva purkki, tai touhuta pfsensen ja vastaavien kanssa. Jos ei rassaus ole intohimo, osta joku toimiva sekä hyväksi havaittu purkki ja ajele auringonlaskuun, miksi päivittää päntiönään jos se toimii... Yksi tärkeä pointti on kuitenkin tietoturva, jos paha reikä ilmenee eikä päivityksiä enää tipu on kädessä sitten kasa sitä itseään. Omalla kohdalla ei onneksi näin ole vielä käynyt, mutta kannattaa pitää mielessä. Tämä on toisaalta tätä nykyajan kertakäyttökulttuuria, esim. puhelimet maksaa enemmän eikä niihinkään saa kuin muutaman vuoden tietoturvapäivityksiä... Eli jos kahdesankympin routerilla pärjää vaikka 3-4 vuotta niin onko se paljon vai vähän...