Mikä reititin minulle?

Tuo ei ilmeisesti ax:aa tue? Ei sillä että edes tietäisin sitä tarvitsevani mutta tuo WiFi adapteri näytti sitä tukevan. Eipä siitä haittaa kai kuitenkaan ole
Joo Amplifi on WiFi 5 (802.11ac) -tukiasema.
Käytännössä mitä olen itse tehnyt testejä uudemmilla WiFi 6 laitteilla (802.11ax) niin pitäisi olla todella lähellä laitetta, ja käyttää eri kanavia apuna jotta pääsisi yli 500 Mbit/s.

Kun on etäisyyttä enemmän, vaikka molemmat laitteet ovat WiFi 6, ei eroa vanhempaan WiFi 5 ole. Latenssit yms ovat kuitenkin samat.

Seuraava merkittävämpi päivitys WiFi rintamalla tulee olemaan WiFi 6E ja näitä laitteita ei vielä ole.

Amplifilla on uudempi, Wifi6 (ei 6E) pohjainen Amplifi Alien, mutta sen hinta on lähemmäksi 400€ ja merkittävää tehonlisäystä tästä ei ole että kannattaisi 3-4 kertaista hintaa maksaa.

Jos jotain isompaa latailee, Amplifi pystyy kyllä hyvin pitämään n. 400 Mbit/s nopeuden. Muuten tällaisessa tavallisessa käytössä on vakaa ja tosi nopea, sivujen sisältö pamahtaa ruudulle välittömästi kännykän kanssa itsellä juurikin kun on valokuidussa kiinni :)

Itselleni tärkein kriteeri on kuitenkin ollut tuo yleinen nopeus ja vakaus, ei tietty max latausteho koska todella harvoin tällaiselle on tarve.

Ei ole perheen muilta jäseniltä kuuunut mitään valitusta, onnistuu pelaamiset, etätyöt ja kaikki. Käytännössä toistaiseksi ainut tukiasema joka ollut 24/7 vuosia ilman että tarvitsee bootata tasaisin väliajoin.
 
Kun on etäisyyttä enemmän, vaikka molemmat laitteet ovat WiFi 6, ei eroa vanhempaan WiFi 5 ole. Latenssit yms ovat kuitenkin samat.
Lukemani arvostelut on kyllä eri mieltä. Ja samaa tukee omat testit, kyllä se wifi 6 pidemmälle toimii. Omassa talossa wifi5 pätki yhdessä nurkassa pahasti ja wifi6:lla yhteys pysyy päällä ja saa ihan mukavia nopeuksiakin. Wifi6 laitteita kuitenkin hyvin jo saatavissa (paitsi Ubiquitilta) niin hankkisin ehdottomasti sellaisen.
 
Roskapostin seassa oli aikas habla AX reititin. Gigantissa Huavei 50e. Tuo kiinnostaisi lievästi kun nyt verkkopiuhoja mene ovista eikä niitä saa kiinni. Miten olette ratkaisseet tuon muuten -sen verran isoa reikää oven viereen että menee verkkopistoke läpi?

Itseäni lainaten: Kyseinen laite on sekä kehuttu että haukuttu, ja syy kuulemma se että tämä Suomessakin myytävä laite on "kaksiydinprosessori"vehje, jossa ei signaalivahvistinta, eli surkea kantavuus, ja osa samannimisistä laitteista 4-ytiminen ja vahvistimella... ja ilmeisimmin kotimikrolla ollut "testissä" tehtaan auliisti lähettämä QC: Huawei WiFi AX3 Quad Core - Testinurkka

Hmm, toisalta: "Päivitetty 18.8. kello 16.25: Korjattu Huawein ilmoittaman uuden tiedon perusteella sekä Quad-core- että Dual-core-version sisältävän kaksi signaalinvahvistinta. " Huawei toi myyntiin Wi-Fi AX3 -reitittimensä – sisältää tuen Huawein erikoisnopealle Wi-Fi 6+ -yhteydelle
 
Viimeksi muokattu:
Mikähän juttu tuo Huawein "signaalivahvistin"?
4x4 tukiasemaa voi käyttää juuri noin, että saa lisää potkua seinien läpäisyyn. Eli kyse on BeamForming ominaisuudesta.
On ollut käytössä jo WiFi 5:ssä. Esim Asuksessa ja Unifissa pitää kytkeä erikseen päälle. Ero on selvä.
 
Mä arvaan että eri maissa erilaisia rajoutuksia tämmöisien lähetystehoissa, mutta se miksi tekevät "samaa laitetta" kahdella erilaisella prossulla, sitä kyl äimistelen.
 
Mulla on modeemina Huawei B818 4G ja nyt siihen perään pitäisi laittaa TP-Link Deco M9 järjestelmä. Pitääkö Huawei laittaa siltaavaksi vai riittääkö jos tiputtaa siitä wifit pois päältä ? Jos pitää niin pääseekö siihen sitten enää mitenkään käsiksi muuten kuin resetin kautta ? En usko että tarvitsee säätää, mutta jos tajuuksia tms. kuitenkin joskus pitää.

Onko asennusjärjestyksellä väliä eli pistänkö ensin TP-linkit käyttökuntoon ja asetuksiin ja vasta sitten huawei siltaavaksi vai toisin päin ?

Kiitoksia.
 
Lukemani arvostelut on kyllä eri mieltä. Ja samaa tukee omat testit, kyllä se wifi 6 pidemmälle toimii. Omassa talossa wifi5 pätki yhdessä nurkassa pahasti ja wifi6:lla yhteys pysyy päällä ja saa ihan mukavia nopeuksiakin. Wifi6 laitteita kuitenkin hyvin jo saatavissa (paitsi Ubiquitilta) niin hankkisin ehdottomasti sellaisen.
Olisiko sinulla sitten heittää wifi6 reitittimestä suositusta tuohon minun käyttötarkoitukseen?
 
Olisiko sinulla sitten heittää wifi6 reitittimestä suositusta tuohon minun käyttötarkoitukseen?
Itse olen ollut todella tyytyväinen tuohon Asus RT-AX58U reittimeen. Melkein talon (100m2) yhdessä nurkassa ja kauimassa nurkassa puhelin näyttää 100mbit yhteyttä. Pari TP-Link purkkia (AX20 ja AX50) testailin myös ja niihin kuuluvuus oli lähes samaa luokkaa, mutta sitten niiden kanssa oli sitten yhteensopivuus ongelmia parin laitteen kanssa.
 
Lukemani arvostelut on kyllä eri mieltä. Ja samaa tukee omat testit, kyllä se wifi 6 pidemmälle toimii. Omassa talossa wifi5 pätki yhdessä nurkassa pahasti ja wifi6:lla yhteys pysyy päällä ja saa ihan mukavia nopeuksiakin. Wifi6 laitteita kuitenkin hyvin jo saatavissa (paitsi Ubiquitilta) niin hankkisin ehdottomasti sellaisen.
Langattoman verkon tehoon vaikuttaa todella moni asia, kumpaa taajuutta käytät, mitä muita laitteita on, millainen ympäristö, millaiset päätelaitteet ovat käytössä, jne.

Jos sulla oli ongelmia wifi5 reitittimen kanssa jo yksitasoisen 100m2 kokoisessa talossa niin aikaisempi wifi5 reititin oli huonolaatuinen, 100m2 menee vielä erinomaisesti laadukkaalla wifi5-reitittimellä.

Edelleen painotan sitä, että nopeus ("throughput") ei saa olla tärkein kriteeri.

Tavallinen käyttö, streamaus, pelaaminen yms eivät vaadi hetkellistä isoa tehoa, edellämainitut asiat vaativat hyvää, tasaista suorituskykyä ja minimaalista viivettä. Nämä toiminnot vaativat pientä siirtokapasiteettia ja käyttökokemuksen kannalta luotettavuus ja vakaus on tärkeä.

Rautalankaesimerkki: 350M kaapelimodeemi, jossa latenssit ovat ensimmäisissä hopeissa jo 20-30ms, ja/tai huonolaatuinen wifi6-reititin on käyttökokemukseltaan paljon hitaampi kuin 50/100M valokuitu, jossa viiveet ovat 0-5ms ja laadukas wifi5-reititin.

Pelejä ja muita isoja juttuja ladattaessa tietysti 350M saa kaistansa täyteen.

Mielestäni et ottanut huomioon tarpeeksi alkuperäisen kirjoittajan pointtereita, joista yksi oli mm. "Plussaa saisi
pienempikokoisesta reitittimestä", tuollainen Asuksen antennihirviö ei ole kovin pienikokoinen.

Lisäksi "Laskeskelin että reitittimestä olisi kaukaisin käyttöpaikka kymmenen metrin päässä.", jolloin ei tarvita erityistä wifi6 tuomaa pidempää kantavuutta.

Käyttökohde on myös omakotitalo eli häiriöitä on ihan eri tavalla kun esim. rivi- tai kerrostalossa.
 
Hmm.. Olen katsellut ja kytännyt mahdollisia alennuksia Asuksen AX56u ja AX58u -malleista, mutta alkoi toisaalta kiinnostaa tuo Ubiquitin AmpliFi HD -reititin. Omaan käyttöön olisi varmaan riittävä, kun asunnon pinta-ala on noin 70 neliötä ja laitteista tärkeimmät on kaapelilla kiinni. Langattomaan menisi siis puhelimet, tabletit, tv ja vanhat konsolit. Lisäksi kaapeli yhteyden nopeus on "vain" 300 megaa. :hmm: Nykyisellään siis käytössä RT-N56U ja kaipailisi langattomaan verkkoon lisää kantamaa 5Ghz:n alueella.

Edit: Toki muitakin laitteita voi vielä ehdotella.
 
Viimeksi muokattu:
Yhtäkkiseltään en löytänyt parempaa ketjua kysyä tätä, kuin täältä:

Eli tarve olisi saada laitteet saman verkon taakse. Tällä hetkellä on Elisan kuitu omakotitalossa, ja kytketty suunnilleen kuvan mukaisesti.

Ongelmana on esimerkiksi, että kuvassa näkyvät pöytäkoneet eivät tavoita esimerkiksi tulostinta verkossa. Ilmeisesti tuo modeemi toimii yksinomaan modeemina, sillä pöytätietokoneet saavat suoraan julkisia IP-osoitteita ISP:ltä, eivätkä ole missään yhteisessä "private" verkossa. Modeemiin tulee siis suoraan kuitukaapeli kiinni. En myöskään ole päässyt modeemiin millään osoitteella, ei tuota siis välttämättä voikaan konfiguroida mitenkään vaan on ns. plug and play.

Ratkaisuksi olen ajatellut lisätä kytkimen modeemin jälkeen, johon sitten liittäisin (tällä hetkellä itse modeemissa kiinni olevat) RJ45-rasioille menevät kaapelit ja pöytätietokoneet. Punaisilla viivoilla siis uusi suunniteltu kytkentä, tulisiko tämä toimimaan haluamallani tavalla, vaikka esimerkiksi tuolla RJ45-seinärasiassa on kiinni WLAN-reititin joka muodostaa siinä oleville laitteille oman "private" verkon?

Yhteytenä on 50/20. Tuleeko jotain erikoista ottaa huomioon kytkimen valinnassa? Mikäli olen ihan hakoteillä, niin kertokaa toki ratkaisu tähän. Pahoittelut mikäli käyttämissäni termeissä on mahdollisesti virheitä, toivottavasti idean tajuatte kuitenkin.

Lainaan viestiäni toisesta ketjusta. Sen verran sain lisätietoa, että täytyy siis olla reititin, mikäli mielii toteuttaa yllä olevan.

Reitittimessä ei tosiaan tarvitsisi olla WLANia, se löytyy jo kuvan mukaisesti verkosta.
 

Liitteet

  • verkko.jpg
    verkko.jpg
    137,8 KB · Luettu: 87
Kerrostaloon tulee Elisan kuitu, tällä hetkellä ilmainen perusnopeus 10mt, ehkä myöhemmin päivitän 100mt tai enemmän. Yhteys on kuitu (FTTB ETH). Millainen reititin tuolle käy ja mikä ei? Seinässä rj45 pistokkeet. Vanha modeemi kaapeli reititin, ei varmaan käy tähän.

Käyttö tietokone piuhalla, langattomat kaiuttimet, läppäri. Myöhemmin tv.
 
Tässä nyt tullut muutama päivä ihmeteltyä pitäisikö hankkia edgerouter 12 vai askarrella jostain koneesta PF Sensellä vastaavan kaltainen toiminnallisuus. Tarkoitus siis saada aikaan jonkinlainen melko perustason palomuuraus ja reitittimen ominaisuudet gigaiseen internet-liittymään. Foorumia on tullut luettua aika paljon, mutta ei siis ole itselleni auennut esim. se että minkälaiset ovat edgerouterin muuriominaisuudet kotikäytössä tai kuinka huoltovapaa moinen laitos on? Entäpä melutaso? Tarkoitus olisi kyllä aika helpolla ylläpidolla päästä kunhan on saanut ensisavut konffiksesta irti.
 
kuinka huoltovapaa moinen laitos on?
Huoltovapaa olisi sellainen, joka tekee softapäivitykset tietoturvakorjauksien takia automaattisesti. Tietääkseni sellaista palomuuri/reititintä ei ole, johon lisäksi tulisi korjaukset viipeettä. Lähinnä on OPNsense, mutta siinäkin vakiona päivitys pitää käydä klikkaamassa.
 
Tässä nyt tullut muutama päivä ihmeteltyä pitäisikö hankkia edgerouter 12 vai askarrella jostain koneesta PF Sensellä vastaavan kaltainen toiminnallisuus. Tarkoitus siis saada aikaan jonkinlainen melko perustason palomuuraus ja reitittimen ominaisuudet gigaiseen internet-liittymään. Foorumia on tullut luettua aika paljon, mutta ei siis ole itselleni auennut esim. se että minkälaiset ovat edgerouterin muuriominaisuudet kotikäytössä tai kuinka huoltovapaa moinen laitos on? Entäpä melutaso? Tarkoitus olisi kyllä aika helpolla ylläpidolla päästä kunhan on saanut ensisavut konffiksesta irti.

Itsekin samaa miettinyt. Vielä kaikki vaihtoehdot auki, alkaen ihan kuluttajamesh-purkeista, edgerouterin kautta tuohon pfsenseen. Mitä nyt asiaa selvitellyt niin ei kai siinä pfsensessä softan asennuksen lisäksi mitään muuta ylimääräistä työtä ole edgerouteriin verrattuna. Perusominaisuudet riittää itselle että sinänsä molemmat laitokset ovat vähän ylimitoitettuja itselleni. Pfsenseä mietin lähinnä kun ubiquiti firmana jotenkin alkanut tökkiä.
 
Lainaan viestiäni toisesta ketjusta. Sen verran sain lisätietoa, että täytyy siis olla reititin, mikäli mielii toteuttaa yllä olevan.

Reitittimessä ei tosiaan tarvitsisi olla WLANia, se löytyy jo kuvan mukaisesti verkosta.

Toistan kysymystäni, pohjatiedot saa lainaamassani viestissä lainatusta viestistä.

Onnistuuko tällainen, että kuitupäätteeseen kytketään reititin, johon kytketään WLAN-reititin ja kaikki reitittimissä kiinni olevat laitteet ovat ongelmitta samassa LANissa? Kuitupäätteen sijainnin takia WLAN ei voi olla siellä, ja LANia ei saa luotua kuitupäätteellä, joka yhdistää laitteet suoraan julkiseen verkkoon.

Käyttötarkoitukseen sopivaa, WLANitonta reititintä voi myös ehdottaa.

Lisätään vielä, että WLAN-reitittimenä on Archer C7 (1750) mikäli tällä on merkitystä verkon toimintaan.
 
Viimeksi muokattu:
@xlatexi mikä laite kuvassa oikealla alhaalla on. Wlan purkki? Reititin/palomuuri/wlan/all-in-one?

Jos reitittävä all-in-one niin ongelma on selvä.
Kytke laitteet näin:
1) kuitupurkki Pistoke 1 tms
2) all-in-one WAN portti (sininen)
3) toi kytkin minkä oot hommannut, kuvassa oikealla ylhäällä. Kytkimen portista 1 piuha sen all-in-one laitteen LAN 1 Porttiin. (Keltainen)
4) tietokoneet vain kytkimen portteihin.

Älä kytke kytkintä kuitupurkkiin.
 
Toistan kysymystäni, pohjatiedot saa lainaamassani viestissä lainatusta viestistä.

Onnistuuko tällainen, että kuitupäätteeseen kytketään reititin, johon kytketään WLAN-reititin ja kaikki reitittimissä kiinni olevat laitteet ovat ongelmitta samassa LANissa? Kuitupäätteen sijainnin takia WLAN ei voi olla siellä, ja LANia ei saa luotua kuitupäätteellä, joka yhdistää laitteet suoraan julkiseen verkkoon.

Käyttötarkoitukseen sopivaa, WLANitonta reititintä voi myös ehdottaa.

Lisätään vielä, että WLAN-reitittimenä on Archer C7 (1750) mikäli tällä on merkitystä verkon toimintaan.

Onnistuu. Mutta se sinun wlan-reititin ei voi enää toimia reitittimenä jos laitat toisen reitittimen ilman wlania sinne kuitupäätteen viereen. Eli tarvitset reitittimen ilman wlania (yleensä myös sellaisista joissa wlan on saa sen kytkettyä pois päältä) sinne kuitupäätteen viereen, ja pelkän wlan-tukiaseman sisälle taloon. Nykyisen wlan-reittimesi saanee vaihdettua toimimaan myös pelkkänä tukiasemana.

Meneekö sinulla kuitupäätteen sijaintipaikasta verkkokaapelit tuplana huoneisiin? Eli siellä missä sinulla nyt on tuo Archer C7, meneekö sinne kuitupäätteen luota kaksi verkkokaapelia? Jos menee kaksi niin kytke toinen kaapeli kuitupäätteeltä Archerin wan-puolelle kuten sinulla nytkin on, sitten toinen kaapeli Archerin lan-puolelle, hommaa kuitupäätteen viereen pieni kytkin johon kytket tämän Archerin lan-puolelta tulevan kaapelin ja sitten muihin tarvittaviin huoneisiin kytket kaapelit tästä kytkimestä.
 
Onnistuu. Mutta se sinun wlan-reititin ei voi enää toimia reitittimenä jos laitat toisen reitittimen ilman wlania sinne kuitupäätteen viereen. Eli tarvitset reitittimen ilman wlania (yleensä myös sellaisista joissa wlan on saa sen kytkettyä pois päältä) sinne kuitupäätteen viereen, ja pelkän wlan-tukiaseman sisälle taloon. Nykyisen wlan-reittimesi saanee vaihdettua toimimaan myös pelkkänä tukiasemana.

Meneekö sinulla kuitupäätteen sijaintipaikasta verkkokaapelit tuplana huoneisiin? Eli siellä missä sinulla nyt on tuo Archer C7, meneekö sinne kuitupäätteen luota kaksi verkkokaapelia? Jos menee kaksi niin kytke toinen kaapeli kuitupäätteeltä Archerin wan-puolelle kuten sinulla nytkin on, sitten toinen kaapeli Archerin lan-puolelle, hommaa kuitupäätteen viereen pieni kytkin johon kytket tämän Archerin lan-puolelta tulevan kaapelin ja sitten muihin tarvittaviin huoneisiin kytket kaapelit tästä kytkimestä.

Ei valitettavasti mene kuin yksi, siksi tuo toteutustapa on poissuljettu.

Näin vähän uumoilinkin, että se AiO pitää vaihtaa toimimaan tukiasemana. Se ei tällä hetkellä tosiaan tee mitään muuta, kuin palvele langattomia laitteita, joskus siinä on olohuoneen järjestyksestä riippuen Android TV kaapelilla kiinni.

Olen koittanut jonkin aikaa jo etsiä reitittimiä ilman langattomuutta, ei vielä ole tullut vastaan, linkatkaa joku ihmeessä jos tiedätte.

@xlatexi mikä laite kuvassa oikealla alhaalla on. Wlan purkki? Reititin/palomuuri/wlan/all-in-one?

Jos reitittävä all-in-one niin ongelma on selvä.
Kytke laitteet näin:
1) kuitupurkki Pistoke 1 tms
2) all-in-one WAN portti (sininen)
3) toi kytkin minkä oot hommannut, kuvassa oikealla ylhäällä. Kytkimen portista 1 piuha sen all-in-one laitteen LAN 1 Porttiin. (Keltainen)
4) tietokoneet vain kytkimen portteihin.

Joo, jos tarkoitit siis _vasemmalla_ alhaalla, niin reitittävä all-in-one Archer C7.

Ehdottamasi kytkentä ei oikein ole mahdollinen: Laitteiden sijainnin takia en saa all-in-onea ja kytkintä yhdistettyä toisiinsa, joutuisi vetämään talon päästä päähän kaapelia ja siihen en rupea. En ole varma, luitko viestiä jota oli lainattu viestissä missä verkon kuva on. Siinä on selitykset siitä, mitä tarkoitin piirtämälläni kytkennällä.

Ja tosiaan manuaalinen konffailu yms. laitteilla säätäminen ei haittaa, mikäli lopputuloksena on kaikki laitteet samassa LANissa.
 
Lainaan viestiäni toisesta ketjusta. Sen verran sain lisätietoa, että täytyy siis olla reititin, mikäli mielii toteuttaa yllä olevan.

Reitittimessä ei tosiaan tarvitsisi olla WLANia, se löytyy jo kuvan mukaisesti verkosta.

Reititin reitittää, kytkin kytkee. Monet ellei lähes kaikki reitittimistä osaa hoitaa myös kytkimen virkaa. Oleellista ei varsinaisesti ole onko vehje reititin vai mikä, kunhan se sisäverkko on yksi aliverkko.

Kuvasi (mustat viivat) toimii, jos modeemi osaa reitittää ja kytkeä. Jos se toimii vain siltana, niinkuin kommenttisi julkisista ISPn IP osoitteista antaa ymmärtää, homma ei toimi, minkä lisäksi ratkaisu on aika tietoturvaton. Punaisien viivojen ratkaisu toimii, jos tuo laite on jokin reititin, mieluusti muuraava tuote.
 
Kuvasi (mustat viivat) toimii, jos modeemi osaa reitittää ja kytkeä. Jos se toimii vain siltana, niinkuin kommenttisi julkisista ISPn IP osoitteista antaa ymmärtää, homma ei toimi, minkä lisäksi ratkaisu on aika tietoturvaton. Punaisien viivojen ratkaisu toimii, jos tuo laite on jokin reititin, mieluusti muuraava tuote.

Nimenomaan tietoturvan kantiltakin tarkasteltuna ajattelin päästä mahdollisimman nopeasti nykyisestä konseptista eroon.

Pitäisi vaan nyt löytää jostakin hyvä purkki muuravaksi reitittimeksi, ilman wlania. Voihan tietty ostaa laitteen josta sen voi kytkeä pois, mutta mielummin kaikki eurot suoraan tarvittaviin ominaisuuksiin.
 
Nimenomaan tietoturvan kantiltakin tarkasteltuna ajattelin päästä mahdollisimman nopeasti nykyisestä konseptista eroon.

Pitäisi vaan nyt löytää jostakin hyvä purkki muuravaksi reitittimeksi, ilman wlania. Voihan tietty ostaa laitteen josta sen voi kytkeä pois, mutta mielummin kaikki eurot suoraan tarvittaviin ominaisuuksiin.
Pfsense on ihan hyvä vaihtoehto jos jaksat säätää, Edgerouter ihan hyvä jos haluat halvalla ihan hyvää. Ensimmäinen maksaa raudan verran ja ominaisuuksia vaikka muille jakaa, jälkimmäinen n. 60e suppeammilla ominaisuuksilla mutta pienellä koolla ja ehkä vähän intuitiivisemmalla softalla. Edgerouterista saa myös sfp:llistä versiota, jos haluat sen kytkeä suoraan kuituun - toki silloin kannattaa selvittää tuleeko kuitu multimodena vai singlemodena (oletettavasti sinkkuna), jotta saat oikeat moduulit kiinni.
 
Pfsense on ihan hyvä vaihtoehto jos jaksat säätää, Edgerouter ihan hyvä jos haluat halvalla ihan hyvää. Ensimmäinen maksaa raudan verran ja ominaisuuksia vaikka muille jakaa, jälkimmäinen n. 60e suppeammilla ominaisuuksilla mutta pienellä koolla ja ehkä vähän intuitiivisemmalla softalla. Edgerouterista saa myös sfp:llistä versiota, jos haluat sen kytkeä suoraan kuituun - toki silloin kannattaa selvittää tuleeko kuitu multimodena vai singlemodena (oletettavasti sinkkuna), jotta saat oikeat moduulit kiinni.

Kiitoksia! Mitä nyt kerkesin tutkimaan, pärjään varmasti tuolla Edgerouterilla. Kuidun kytkeminen suoraan laitteeseen kävi mielessä, mutta eipä onnistukaan, kun kaapeli-TV-liitäntää ei muuten ole. Saanee alkuperäinen kuitupääte jäädä paikoilleen.
 
Itse ostin sopivan shuttlen mutta oli kiikarissa myös tällainen laite:

Voisi sopia myös xlatexille. Tässä ei ole sitä wifiä. Monta porttia kylläkin ja tehoa.. lisäks PoE virralla käytettävissä ,(ns passive poe) ja syötettävissä PoE yhdestä portista eteenpäin.. Omassa tapauksessa PoE+ kytkimiä on ns tarpeeksi talossa. Siksi erillinen muuri + kytkin jne oli se mihin päädyin.
 
Amazonista lähti tulemaan SFP-portillinen Edgerouter 57€:lla. Melkein tarttui mukaan tuo Unifi AP Litekin. Mitä nyt yhtäkkiseltään luin, niin Archer C7 vastaa kuitenkin kantamaltaan ja teholtaan tuota Unifin Liteä, joten jäi sitten pois laskuista. Pro-mallista en sitten löytänyt vertailua, satasella sais Amazonista.

Lähinnä sillä ajatellen, että jo keittiössä on hieman huonohko wifi vrt muut tilat. Autotalliin/pajaan (n. 30m olohuoneesta) C7 yltää, mutta sillä yhteydellä ei juuri mitään tehdä, vaikka just ja just yhdistääkin.

Asun omakotitalossa ja lähimpään naapuriin 200m, joten tukkoista täällä ei ole verkossa.
 
Iltoja.

Eli kerrostalo, sähkökaappiin tulee 1gbs nousukaapeli, suoraan pöytäkoneeseen kytkettynä ok 940mbs. Haluisin kuitenkin WiFin kämppään ja mietin onnistuisko tällä:
AX1500 Wi-Fi 6 Router

kytkentä jossa s.kaapista-olohuoneeseen reitittimeen-toista pistoketta pitkin s.kaappiin-s.kaapista työhuoneeseen.
Reitittimeltä voisi myös vetää kaapelilla töllöön niin ehkä onnistuisi 4k netflix, pelaaminen pöytäkoneella ja läppärillä/puhelimella WiFin käyttö.

Amatööri kiittää vastauksista.
 
Huomenet,

Kaverille mökille reititin / modeemia hakusessa. 100M Elisa 4G liittymä löytyy jo ja kohtuu lähellä, alla 2km päässä Elisan masto. Eli WiFiä mökin ympärille niin että noin 30m säteelle saisi valvontakamerat myös nettiin ja mökkiin perinteisen verkon että etätyöt, Netflix jne onnistuu.

Oli jo katellut tätä mallia: Teltonika RUT240 3G/4G/LTE-modeemi ja WiFi-reititin 169,90

Olisko tuo ulos asennettava sellainen malli mikä ajaa asiansa? Siihen saisi lisäantennia kiinni ja sietää pakkasta myös ja hinta sopiva.
 
Iltoja.

Eli kerrostalo, sähkökaappiin tulee 1gbs nousukaapeli, suoraan pöytäkoneeseen kytkettynä ok 940mbs. Haluisin kuitenkin WiFin kämppään ja mietin onnistuisko tällä:
AX1500 Wi-Fi 6 Router

kytkentä jossa s.kaapista-olohuoneeseen reitittimeen-toista pistoketta pitkin s.kaappiin-s.kaapista työhuoneeseen.
Reitittimeltä voisi myös vetää kaapelilla töllöön niin ehkä onnistuisi 4k netflix, pelaaminen pöytäkoneella ja läppärillä/puhelimella WiFin käyttö.

Amatööri kiittää vastauksista.

Laitteesta ei kokemusta mutta ominaisuuksiensa puolesta hyvä. Kytkennät menee juuri noin kun laitoit.
 
Huomenet,

Kaverille mökille reititin / modeemia hakusessa. 100M Elisa 4G liittymä löytyy jo ja kohtuu lähellä, alla 2km päässä Elisan masto. Eli WiFiä mökin ympärille niin että noin 30m säteelle saisi valvontakamerat myös nettiin ja mökkiin perinteisen verkon että etätyöt, Netflix jne onnistuu.

Oli jo katellut tätä mallia: Teltonika RUT240 3G/4G/LTE-modeemi ja WiFi-reititin 169,90

Olisko tuo ulos asennettava sellainen malli mikä ajaa asiansa? Siihen saisi lisäantennia kiinni ja sietää pakkasta myös ja hinta sopiva.

WLAN: 802.11bgn, 150Mbps
2 x Ethernet 10/100 Mbps (WAN + LAN)
LTE 4G-reititin

Nuo osui silmään, ei siis mitään moderneimpia wifistandardeja, vain 100meganen lähiverkko ja 4Gn osalta hitaammat taajuudet vissiin tuettuna modeemin osalta, kerta max. 150mbps. Vehkeestä ei mitään käryä, VKssa on 30pv palautusoikeus. Jos haluat ulkokuuluvuutta, 2.4ghz verkko on way to go.
 
WLAN: 802.11bgn, 150Mbps
2 x Ethernet 10/100 Mbps (WAN + LAN)
LTE 4G-reititin

Nuo osui silmään, ei siis mitään moderneimpia wifistandardeja, vain 100meganen lähiverkko ja 4Gn osalta hitaammat taajuudet vissiin tuettuna modeemin osalta, kerta max. 150mbps. Vehkeestä ei mitään käryä, VKssa on 30pv palautusoikeus. Jos haluat ulkokuuluvuutta, 2.4ghz verkko on way to go.
Joo kattelin kans että aika maltilliset nopeudet. Tuo mökki menee talvisin pakkaselle sisältä niin lähinnä se laitteen fyysinen pakkasen sietokyky on tärkeä. Tuossa sitä olisi kyllä. Jos löytyy tai tarvetta nopeammille yhteyksille niin sitten jokin muu, muutoin on kuitenkin oikea laite tarkoitukseensa (?).
 
Joo kattelin kans että aika maltilliset nopeudet. Tuo mökki menee talvisin pakkaselle sisältä niin lähinnä se laitteen fyysinen pakkasen sietokyky on tärkeä. Tuossa sitä olisi kyllä. Jos löytyy tai tarvetta nopeammille yhteyksille niin sitten jokin muu, muutoin on kuitenkin oikea laite tarkoitukseensa (?).
Oletettavasti juu, tuskin on paras mahdollinen wifiin, mutta 4g tukarina oletettavasti ihan ok, ja saa tarvittaessa vaihdettua antennit suuntaaviksi. Kokeilemalla se selviää.
 
Itsellä parista RUT purkista kokemuksia. Pelkästään hyviä sellaisia. Kerran asettaa purkin toimimaan niin se on sitten siinä. Lopun edestä pitänyt vain.selvitellä 4G signaalin puutetta tms "muuta" ongelmaa kuin tuon Teltonican vikaa.
 
Itsellä parista RUT purkista kokemuksia. Pelkästään hyviä sellaisia. Kerran asettaa purkin toimimaan niin se on sitten siinä. Lopun edestä pitänyt vain.selvitellä 4G signaalin puutetta tms "muuta" ongelmaa kuin tuon Teltonican vikaa.

Eli laite itsessään lienee kunnollinen, jos vaan nopeudet piisaa. Liittymäkin on 100M että eipä nopeammalle ole käyttöäkään. Ehkä 5 G aikaan mutta sitten menee reititin uusiksi joka tapauksessa.
 
Kiitoksia kaikille tähän mennessä avusta reitittimen valinnassa. Nyt on Edgerouter kaapissa kytkettynä seuraavasti: Kuitupäätteestä Edgerouterin ekaan porttiin, sitten järjestyksessä olohuoneen wifi aio, pöytäkone 1, pöytäkone 2.

En vielä pääse esimerkiksi pöytäkoneilta kiinni tulostimeen, joka on langattomasti yhteydessä wifi aioon. Aioon kytketyt laitteet pääsevät kyllä internetiin, se toimii. Samoin nettiin pääsee Edgerouteriin kytketyillä laitteilla. Aiossa kiinni olevat laitteet pääsevät myös konffaamaan Edgerouteria. Edgerouterissa olevat laitteet eivät pääse konffaaman aio:a

DHCP on kytketty pois päältä Edgerouterista, sillä siihen kytkettäviin laitteisiin käytän mielelläni staattista IPtä.
Pöytäkone 1 192.168.1.3 / pöytäkone 2 192.168.1.4.
Edgerouter 192.168.1.1.
Wifi aio 192.168.1.2.

Olenko oikeilla jäljillä, kun yritän asettaa aio:n LAN-osoitetta 192.168.1.xxx verkkoon. Tulee kuitenkin virheviesti, että WAN-osoite ja LAN-osoite eivät voi olla samassa aliverkossa, vaikka aio:n tulisi jakaa juuri tuon Edgerouterin 192.168.1.xxx aliverkon osoitteita (??).

Jotta ei tule turhaa työtä ja kokeilua, niin kysynkin nyt apua että miten nämä kuuluu konffata, että toimisi.
 
Kiitoksia kaikille tähän mennessä avusta reitittimen valinnassa. Nyt on Edgerouter kaapissa kytkettynä seuraavasti: Kuitupäätteestä Edgerouterin ekaan porttiin, sitten järjestyksessä olohuoneen wifi aio, pöytäkone 1, pöytäkone 2.

En vielä pääse esimerkiksi pöytäkoneilta kiinni tulostimeen, joka on langattomasti yhteydessä wifi aioon. Aioon kytketyt laitteet pääsevät kyllä internetiin, se toimii. Samoin nettiin pääsee Edgerouteriin kytketyillä laitteilla. Aiossa kiinni olevat laitteet pääsevät myös konffaamaan Edgerouteria. Edgerouterissa olevat laitteet eivät pääse konffaaman aio:a

DHCP on kytketty pois päältä Edgerouterista, sillä siihen kytkettäviin laitteisiin käytän mielelläni staattista IPtä.
Pöytäkone 1 192.168.1.3 / pöytäkone 2 192.168.1.4.
Edgerouter 192.168.1.1.
Wifi aio 192.168.1.2.

Olenko oikeilla jäljillä, kun yritän asettaa aio:n LAN-osoitetta 192.168.1.xxx verkkoon. Tulee kuitenkin virheviesti, että WAN-osoite ja LAN-osoite eivät voi olla samassa aliverkossa, vaikka aio:n tulisi jakaa juuri tuon Edgerouterin 192.168.1.xxx aliverkon osoitteita (??).

Jotta ei tule turhaa työtä ja kokeilua, niin kysynkin nyt apua että miten nämä kuuluu konffata, että toimisi.

Sulla on nyt edelleen kaksi reitintä siellä? Käytä sitä edgerouteria nyt reitittimenä ja laita dhcp siihen päälle kun sen kerran hankit. Määritä sinne vaikka laitteiden mac-osoitteiden perusteella kiinteät ip-varaukset niille laitteille joille haluat staattisen ip:n. Siitä wifi laitteesta sitten kaikki reititinominaisuudet pois päältä ja se pelkäksi wlan-tukiasemaksi.

Oliko se joku Tp-Link? Kokeile vaikka tällä ohjeella: Configure TP-LINK Archer C9 (or C7, C8) for access point mode
 
Sulla on nyt edelleen kaksi reitintä siellä? Käytä sitä edgerouteria nyt reitittimenä ja laita dhcp siihen päälle kun sen kerran hankit. Määritä sinne vaikka laitteiden mac-osoitteiden perusteella kiinteät ip-varaukset niille laitteille joille haluat staattisen ip:n. Siitä wifi laitteesta sitten kaikki reititinominaisuudet pois päältä ja se pelkäksi wlan-tukiasemaksi.

Oliko se joku Tp-Link? Kokeile vaikka tällä ohjeella: Configure TP-LINK Archer C9 (or C7, C8) for access point mode

Kiitoksia! Tuohon WAN-portin käyttämiseen homma mulla todennäkösesti kaatuukin, samoin joo DHCPn vaihdan tuolle Edgerouterille. Ajattelin vain yhtäkkiseltään asian niin että TP-link jakaisi osoitteita DHCPllä mutta eihän se nyt niin toimikkaan.

e: Nyt homma pelittää täydellisesti. Ongelmia oli päästä aio:a konffaamaan asetusten jälkeen, mutta tämä hoitui, kun määritti Edgen DHCPsta staattisen IPn aio:n MACille.
 
Viimeksi muokattu:
Moikka

verkkoinfra.jpg

Oma "verkkoinfra" on kuvan mukainen. Tällä hetkellä yhteys tulee siis VDSL:n kautta ja modeemi on siltaavana. Varsinaiset hommat hoitelee sitten tuo TP-Linkin purkki.

TP-Link alkaa nyt kuitenkin vedellä viimeisiään ja olenkin miettinyt sen korvaamista uudella laitteella. TP-Linkistä on käytössä siis DHCP, WLAN ja sitten 4 laitetta on kytketty suoraa ethernetillä LAN-portteihin. WLAN:in kautta yhteydessä on n. 6 laittetta. Parit puhelimet, läppärit ja sitten telkkari.

Koska siitä on hetki aikaa kun näihin asioihin on perehtynyt, kaipaisin jotain järkeviä vinkkejä tuon TP-Linkin korvaajaksi. Budjetti edellä mennään siinä mielessä, että n. 150 e saisi korvaava ratkaisu maksaa. WLAN:ssa mahdollisesti huomioitava se, että asunto on 55-neliöinen kerrostaloasunto yhdessä kerroksessa.

Alla hieman alustavia omia mietintöjäni.

- Edge Router + WLAN AP (mikä?)
- Amplifi HD Router
- Joku muu järkevä, mikä?
 
Moikka

verkkoinfra.jpg

Oma "verkkoinfra" on kuvan mukainen. Tällä hetkellä yhteys tulee siis VDSL:n kautta ja modeemi on siltaavana. Varsinaiset hommat hoitelee sitten tuo TP-Linkin purkki.

TP-Link alkaa nyt kuitenkin vedellä viimeisiään ja olenkin miettinyt sen korvaamista uudella laitteella. TP-Linkistä on käytössä siis DHCP, WLAN ja sitten 4 laitetta on kytketty suoraa ethernetillä LAN-portteihin. WLAN:in kautta yhteydessä on n. 6 laittetta. Parit puhelimet, läppärit ja sitten telkkari.

Koska siitä on hetki aikaa kun näihin asioihin on perehtynyt, kaipaisin jotain järkeviä vinkkejä tuon TP-Linkin korvaajaksi. Budjetti edellä mennään siinä mielessä, että n. 150 e saisi korvaava ratkaisu maksaa. WLAN:ssa mahdollisesti huomioitava se, että asunto on 55-neliöinen kerrostaloasunto yhdessä kerroksessa.

Alla hieman alustavia omia mietintöjäni.

- Edge Router + WLAN AP (mikä?)
- Amplifi HD Router
- Joku muu järkevä, mikä?
Unifi AP Lite mahtuu budjettiin edge routerin kaveriksi (VK 90e, eurodk:sta varmaan halvempi). Jos haluat hetken vartoa, siitä tulee ax malli piakkoin myyntiin (VK sanoo toimitukseksi toukokuun). Hinta parikymppiä lisää.

 
Unifi AP Lite mahtuu budjettiin edge routerin kaveriksi (VK 90e, eurodk:sta varmaan halvempi). Jos haluat hetken vartoa, siitä tulee ax malli piakkoin myyntiin (VK sanoo toimitukseksi toukokuun). Hinta parikymppiä lisää.


Hmm...periaatteessa tuo Edge Router ja Unifi AP voisi olla hyvä. Toisaalta ns. All-In laite ehkä voisi sopia itselleni paremmin. Erillisen AP:n sijoittaminen on tällä hetkellä suhteellisen hankalaa. Sinänsä tuo Edge Router taas muuten kiinnostaa todella paljon.

Mitä olen itse nyt yrittänyt pohtia, ratkaisu saattaa olla jokin näistä:

Amplifi HD Router
TP-Link Archer 3150
 
Olisiko ideoita kerrostaloasunnon netin parantamiseen? Aikaisempaan kämppään tämä vielä riitti, mutta uudessa 70 neliön pitkulaisessa asunnossa ei wifi riitä joka puolelle ja pätkii ja hidastelee. Verkkopelaamiseen pingi olisi kiva saada matalaksi ja perus tietoturvakaan ei olisi haitaksi.

Nyt siis 400M netti ja tuollainen ikivanha TP-Linkin reititin, josta haluaisin eroon.

Olen tsekkaillut MESH-verkkoja ja esim. TP-Linkin M5 tai M9 vaikuttaisi kiinnostavalta. Mukavaa olisi helppo asennus ja se, että teho riittäisi tulevaisuudessa vaikka omakotitaloon.

Mutta kysymys kuuluu, että miten nuo kannattaisi kytkeä ja tarvitaanko joku lisälaite eli reititin/kytkin/palomuuri? Ja mihin väliin reititin/kytkin kannattaisi laittaa? Kannattaako kaikki MESH-laitteet vetää piuhalla vai pelkästään "päälaite"?

Ennestään löytyy tälläinen TP-Linkin 5-porttinen kytkin. Voi ehdotella myös uusia laitteita jos tuo 5-porttinen kytkin ei enää oikein riitä.

Alustava idea:
-Olohuoneeseen 1 kaapeli Mesh-laitteelle, josta eteenpäin Apple TV:lle?
-Työhuoneeseen 2 kaapelia pelitietokoneille + Mesh-laite jomman kumman koneen "ketjuun"?
-1 Mesh-laite tuohon kytkentäkaappiin

Tuossa vielä kuva kytkentäkaapista:
14945303.jpg
 
Voit siirtää tuon TP-linkin pois peltikaapista.
Vie se vaikka olohuoneeseen. Kytke nyt 5A piuha jakamossa suoraan olkkarin toiseen pistokkeeseen ja WAN jalkaan, kuten se nytkin on..
Laita se 5-portttinen peltikaappiin.
Kytke olohuoneen TP-link reitittimen LAN piuha peltikaapin kytkimelle 5-porttiin (high prio). Kytke loput laitteet suoraa johdolla jakamoon/5-porttiseen.
Jos olkkarissa tarviit johdollisia lisää, kytke TP-LINK reititimen LAN portteihin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 394
Viestejä
4 511 226
Jäsenet
74 361
Uusin jäsen
liam

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom