• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Mikä on Suomi, ja mihin se on menossa? (Kansallisuusaate, liittovaltiokehitys jne.)

k0tival0

Under ᵈᵉConstruction
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
128
Tervehdys kaikille!

Vietämme parhaillaan Suomen 100-vuotiaan itsenäisyyden juhlavuotta. Samalla yhä harvempi tuntuu kuitenkaan osaavan määritellä, mikä tuo "Suomi" on.

Itse olen käynyt Suomen armeijan, ja vannonut siellä sotilasvalan, jossa lupasin puolustaa isänmaani koskemattomuutta. Yhä useammin törmään kuitenkin nykypäivän mediassa ajatukseen siitä, että kansallisuusaate on muinaisjäänne, eikä ole oikein vetää rajoja "itsen ja toisen" tai "meidän ja muiden" välille.

Asia hämmentää minua, ei vähiten siksi että haluaisin ymmärtää mihin olen valani muodossa sitoutunut. Olen itse ikäpolvea, jolle nuoruudessa opetettiin Suomen ja suomalaisuuden olevan jotakin ainutlaatuista ja vaalimisen arvoista. Sitten tuli EU, ja nykyään kaikki tuntuu kovin sumealta. Usein vaikuttaa siltä, että Suomi on nykyään lähinnä fraasi, jota poliitikot voivat toistella edistääkseen omia etujaan.

Historiastakaan tuskin löytyy sellaista ajankohtaa, jolloin Suomen käsite olisi kirkkaana ja yhtenevänä kaikkien mielissä loistanut. Juopa tuntuu kuitenkin nykyään kasvaneen, kenties suuremmaksi kuin koskaan.

Tähän ketjuun haluaisinkin siis keskustelua Suomesta. Tiedän aiheen olevan monille kipeä, mutta toivoisin silti keskustelun pysyvän asiallisena. Mitä Suomi käsitteenä sinulle merkitsee, vai merkitseekö se mitään? Mihin se on menossa, onko kansallisvaltioiden aika ohitse? Miltä näyttää Suomi vuonna 2117?

(P.S. Ja ennenkuin kukaan ehtii: Suomi - Wikipedia)
 
Suomi olisi mielestäni mennyt vararikkoon ilman EU:ta ja vapaakauppaa. Se vanha Suomi rupesi repeilemään sen myötä, kun törsäilevä Neuvostoliitto romahti ja ATK olisi niellyt paperiteollisuuden myötä kymmenen vuoden päästä loputkin.
Vanha Suomi taisi olla sellainen, että naapuri oli voittanut loton ja porsastelulla antanut tietää, "kenellä on rahaa". Aikansa kutakin ja varmaan hyvät sosiaalipalvelut ja asfalttitiet siltä rahat pois ottamalla varmana rakennettiin. Nyt on ongelma jumittuminen menneeseen, koska "suuret ikäluokat" eivät ole päivittäneet maailmankatsomusta. EU:n tuhoutuminen ei ole pelkästään hyvänä puolena matu-ongelmien ratkeaminen, vaan taloudellinen katastrofi.

Valitettavasti "mummot" ja "vaarit" eivät tätä kykene ymmärtämään, vaikka se juuri olisi oleellista.

Itselleni koko valtio on lähinnä jonkinlainen infrastruktuurinen verkko. Sen eri tekijöiden laadut ja kattavuus määrittää valtion arvon. Infrastruktuuri voivat olla esim. moottoritiestä maakapeloinnin %-asteeseen, rautatieverkosta vaikkapa 4g levinneisyyteen jne. Oikeastaan se on koko valtio. Kehitys, siispä. Kansat eivät juurikaan kehity, mutta liikenne kehittyy.
 
hemmetin hyvä keskustelunavaus. kirjoitin taannoin aiheesta, tarkoitus siis asemoida Suomi globaalisti (huom! kirjoitus positiivissävytteinen, maassamme on toki yhä paljon kehitettävää, mutta iso kuva maailmanlaajuisesti verraten mielestäni hyvällä tolalla)

Suomen idea

Mielestäni Suomen idea perustuu pitkälti siihen, että meillä on
suhteellisen toimiva demokratia sekä hyvinvointiyhteiskunta, jossa
perusinfra ja esimerkiksi sosiaali-ja terveyspalvelut ovat kaikkien
kansalaisten ulottuvilla, ilman vaikkapa Brasilian kaltaisten maiden
elintasokuilua faveloiden köyhien ja aidatuilla asuinalueilla asuvan
eliitin välillä. Näiden seikkojen aikaansaaman poliittisen vakauden ja
kohtuullisen ennustettavuuden avulla esimerkiksi investoiminen maahamme
on globaalissa mittakaavassa varsin vähäriskistä. Kansa on myös
keskimääräistä koulutetumpaa, asenne yrittäjyyteen ja tekemisen
meininkiin mielestäni löytyy myös, onko se sitä paljon puhuttua sisua
sitten?

Toisaalta poliittisen ilmaston ennustettavuuteen ja vakauteen kuuluu
myös se, että eräällä tavalla taiteilemme “idän ja lännen” välillä,
pitäen yllä suhteita niin Nato-maihin, kuin suureen naapurimaahamme.
Tämä on mielestäni hyvä asia, kunhan se ei tarkoita “suomettumista”,
vaan asioista reilua puhumista puolin ja toisin rakentavassa hengessä,
ilman nöyristelyä tai pokkurointia. Kansainvälisen politiikan saralla
pitäisi myös jatkaa johdonmukaisella linjalla mutta kuitenkin myös
valmiina reagoimaan alati (varsinkin nykymaailmassa) muuttuviin
tilanteisiin.

Tietysti ei voi olla unohtamatta maamme yleistä turvallisuutta,
avoimmuutta ja puhdasta luontoa. Lisäksi on selvä, että meillä on
eettisesti ja moraalisesti vallassa niin sanotut "läntiset arvot”, eli
usko rationalismiin, itsekritiikkiin, tieteen ja totuuden arvostaminen;
lisäksi olemme myös sekulaareja ja näin ollen erottaneet uskonnon
maallisesta vallasta kuitenkin samalla hyväksyen uskonvapauden, meillä
on oikeusvaltio jonka edessä kaikki ovat tasa-arvoisessa asemassa
taustaan tai asemaan katsomatta, kunnioitamme myös mielipiteiden ja
ilmaisun vapautta (meillä on siis lehdistön-ja sananvapaus)
ihmisoikeuksia ja ylipäätään arvostamme sivistynyttä elämäntapaa. Hetken
epäröin näiden arvojen luettelointia, mutta päädyin kuitenkin tekemän
sen, koska ne ovat mielestäni perustavanlaatuinen osa Suomen
ideaa/identiteettiä, ja kenties niitä siksi pidetäänkin niin
itsestäänselvinä, ettei niitä mainita useinkaan ääneen, vaikka ehkä
syytä olisikin - maailmassa kuitenkin iso osa valtioista taitaa
kuitenkin olla enemmän tai vähemmän diktatuureja,
yksipuoluejärjestelmiä, tai muuten vain
korruptiota/epädemokraattisia/teokraattisia järjestelmiä, joissa
lehdistön-ja/tai sananvapaus ei täysin toimi.
 
Viimeksi muokattu:
EU on osa YK:ta, jonka tarkoitus on luoda maailma ilman maita ja rajoja, jossa ihmiset saavat muuttaa ja liikkua minne tahansa maailmassa. EU:n tarkoitus on luoda Eurooppalainen "yhdysvalta". Maahanmuutto ja monikulttuuri on myös osa tätä suunnitelmaa, jolla yritetään tuhota maiden ja kulttuurien rajat. Tällä tavalla globalistit/kosmopoliitit uskovat että ei enää ikinä synny sotia, jos kaikki maat voi yhdistyä.

Sosialismi ja kommunismi on myös osa tätä suunnitelmaa, koska kun ei ole enää rajoja maiden välillä, kaikki maailman resurssit jaetaan kaikille ihmisille tasapainoisesti, niin että ei ole myöskään köyhyyttä enää. Kaikki uskonnot tullaan myös yhdistämään yhteen uskontoon (One World Religion), joka tänään tunnetaan nimellä New Age.

"Every class of human beings is a group of brothers. Catholics, Jews, Gentiles, occidentals and orientals are all the sons of God." She stated that all religions originate from the same spiritual source, and that humanity will eventually come to realize this, and as they do so, the result will be the emergence of a universal world religion and a "new world order". [1]

Syvemmälle jos katsoo niin tekniikan kehitys on ihmiskunnan ja kaiken yhdistymisen takana, koska tekniikan kehitys nopeuttaa tiedon ja aineen siirtoa. Koska ihmiset ei voi luopua teknologiasta, ihmiskunnan yhdistyminen ja rajojen sumentuminen ja häviäminen on väistämätöntä.

[1] Alice Bailey - Wikipedia
 
Viime kädessä rynkyllä puolustamisen arvoinen Suomi on tietysti sekä liberaali ja tasa-arvoinen oikeusvaltio valtiosääntöineen, että kielemme ja kulttuurimme (suomi & suomenruotsi, saamelaiskysymys on vähän spesiaali) jota voimme puhua ja harjoittaa tuntien ylpeästi omaksemme.

tuosta yllämainitusta tuli hieman ikäviä fiboja; etkai nyt implikoi, että kannatat nykyistä pakkoruotsi-apartheidia?
 
Viime kädessä rynkyllä puolustamisen arvoinen Suomi on tietysti sekä liberaali ja tasa-arvoinen oikeusvaltio valtiosääntöineen, että kielemme ja kulttuurimme (suomi & suomenruotsi, saamelaiskysymys on vähän spesiaali) jota voimme puhua ja harjoittaa tuntien ylpeästi omaksemme.

Suomessa lakeja ja niiden noudattamista valvovaa väkivaltamonopolia hallinnoidaan demokraattisesti valituin elimin.

Suomessa kaikille taataan ilmainen koulutus ja katsotaan joulurauhan julistus brinkkalan talon parvekkeelta samalla kun hunnutetaan kotimaista kinkkua.

Suomessa voi hyvin mahdollisesti vaihtaa kuulumiset presidentin kanssa ratikassa, mutta hiljaisuus ilman small talkia ei ole vaivaannuttavaa.

Suomessa ketään ei jätetä heitteille, vaan ollaan solidaarisia toisiamme kohtaan, eli kaikille tarjotaan katto pään päälle ja rahat ruokaan ja viinaan. Suomessa on puhtaat rappukäytävät.

Suomi on turvallinen paikka elää, jossa saa toteuttaa itseään vapaasti. Saa kiertää kertomassa jeesuksesta, saa osoittaa mieltään kadulla joko päättäjiä vastaan, tai poliittisesti arasta aiheesta pelkäämättä että poliisi tai poliittiset vastustajat siksi pahoinpitelevät. Ruoka, sähkölaitteet, ilotulitteet ja liikennevälineet testataan ja katsastetaan todella turvallisiksi.

Tietysti tämä kansallisuusaatteeseen perustuva maailmanjärjestys tulee joskus jäämään vain ohimenneeksi välivaiheeksi ihmiskunnan kulttuurievoluutiossa. Mutta tarvinneeko tuosta nyt niin stressiä ottaa. Nyt on Suomi ja mikäs sen hienompaa.

Aikamoista piruilua...
 
En kannata pakkoruotsia, mutta suomenruotsalaisuus on osa suomalaisuutta. Ruotsinkielinen sivistyneistö suomalaisen kansallisuusaatteen vei läpi, eikä tuo nyt niin kovin ole niistä päivistä muuttunut, jos pieni hassuttelu sallitaan; rantahurrithan ne edelleen purjehtivat (pun intended) huomattavan yliedustettuina talouden ja politiikan keulapaikoilla kaiken maailman työttömien lähiöpersujen kansallisia etuja ajamassa. :smoke:

ruotsinkielinen, muttei mielinen. J.V. Snellman ja kumppanit olivat kyllä vakaita fennomaaneja, onneksi. ilman venäjän valta-aikaa ja autonomiaa tätäkään mahdollisuutta ei olisi ollut, tuskin koskaan ruotsin vallan alta olisimme edes itsenäistyneet...

ja "rantahurrien" yliedustus "talouden ja politiikan keulapaikoilla" johtuu myös aika pitkälti paitsi perintömasseista, niin myös pakkoruotsiapartheidista; heille on aika paljonkin helpompaa päästä sisään ruotsinkielisiin koulutusohjelmiin esimerkiksi lääkäriksi tai juristiksi. tsek Åbo Akademi tai vaikkapa Hanken, + muissa yliopistoissa olevat ruotsinkielisten kiintiöt.. :psmoke:


PS. kovasti dissaat persuja, mitähän "täydellistä" puoluetta mahdatkaan itse kannattaa?
 
Tietysti ei voi olla unohtamatta maamme yleistä turvallisuutta,
avoimmuutta ja puhdasta luontoa. Lisäksi on selvä, että meillä on
eettisesti ja moraalisesti vallassa niin sanotut "läntiset arvot”, eli
usko rationalismiin, itsekritiikkiin, tieteen ja totuuden arvostaminen;
lisäksi olemme myös sekulaareja ja näin ollen erottaneet uskonnon
maallisesta vallasta kuitenkin samalla hyväksyen uskonvapauden, meillä
on oikeusvaltio jonka edessä kaikki ovat tasa-arvoisessa asemassa
taustaan tai asemaan katsomatta, kunnioitamme myös mielipiteiden ja
ilmaisun vapautta (meillä on siis lehdistön-ja sananvapaus)
ihmisoikeuksia ja ylipäätään arvostamme sivistynyttä elämäntapaa. Hetken
epäröin näiden arvojen luettelointia, mutta päädyin kuitenkin tekemän
sen, koska ne ovat mielestäni perustavanlaatuinen osa Suomen
ideaa/identiteettiä, ja kenties niitä siksi pidetäänkin niin
itsestäänselvinä, ettei niitä mainita useinkaan ääneen, vaikka ehkä
syytä olisikin - maailmassa kuitenkin iso osa valtioista taitaa
kuitenkin olla enemmän tai vähemmän diktatuureja,
yksipuoluejärjestelmiä, tai muuten vain
korruptiota/epädemokraattisia/teokraattisia järjestelmiä, joissa
lehdistön-ja/tai sananvapaus ei täysin toimi.

AHAHHAHHHAAAHHA! Tämän naivimpaa ja sinisilmäisempää jargonia en olekkaan herran aikaan lukenut. Voi jeesus lapsi.
Anna kun arvaan. Olet vähintää keskiluokkaisesta perheestä, et ole koskaa ollut virkavallan kanssa tekemisissä kuin passia/ajokorttia hakiessa, oikeusalia et ole nähnyt kuin televisiossa ja isojen poikien hurjissa jutuissa. Politiikkaa et seuraa ollenkaan tai olet muistisairas, joka ei muista kahta vuottaa vanhempia asioita. Ensisijaiset tietolähteesi ovat iltapäivälehtien lööpit ja Aku Ankka. Tutkiva journalismi on sinulle täysin vieras käsite, lähdekritiikin ohella.

Kuvailemasi kaltainen Suomi, on se mitä ihmisten halutaan uskovan. Todellisuus on kyllä ihan jotain muuta, mutta niin kauan kun tuo valheellinen kuva on iskostettuna tarpeeksi monen "uskovaisen" mieliin ei sitä tarvitse toteuttaa. Luontoa voidaan raiskata tuoton nimissä. Verorahat junaillaan kaverille, joka auttoi rahoittamaan vaalikamppanjaa. Vanhuksia makuutetaan omissa ulosteissaan, kun tuotto pitää varmistaa ja ihmisarvolla ei ole niin väliä. Ihmisoikeuksista ei tarvitse niin välittää, koska virkamies on kykenemätön virheisiin. Nuhjuiset vaatteet tai väärä ihonväri, on selkeä merkki syyllisyydestä. Ja niin edelleen.

Kirjoituksesi on malli esimerkki, siitä mitä tämän maan tulisi olla. Valitettavasti todellisuus on siitä yhtä kaukana kuin paskan haju on ruusujen tuoksusta.
 
AHAHHAHHHAAAHHA! Tämän naivimpaa ja sinisilmäisempää jargonia en olekkaan herran aikaan lukenut. Voi jeesus lapsi.
Anna kun arvaan. Olet vähintää keskiluokkaisesta perheestä, et ole koskaa ollut virkavallan kanssa tekemisissä kuin passia/ajokorttia hakiessa, oikeusalia et ole nähnyt kuin televisiossa ja isojen poikien hurjissa jutuissa. Politiikkaa et seuraa ollenkaan tai olet muistisairas, joka ei muista kahta vuottaa vanhempia asioita. Ensisijaiset tietolähteesi ovat iltapäivälehtien lööpit ja Aku Ankka. Tutkiva journalismi on sinulle täysin vieras käsite, lähdekritiikin ohella.

Kuvailemasi kaltainen Suomi, on se mitä ihmisten halutaan uskovan. Todellisuus on kyllä ihan jotain muuta, mutta niin kauan kun tuo valheellinen kuva on iskostettuna tarpeeksi monen "uskovaisen" mieliin ei sitä tarvitse toteuttaa. Luontoa voidaan raiskata tuoton nimissä. Verorahat junaillaan kaverille, joka auttoi rahoittamaan vaalikamppanjaa. Vanhuksia makuutetaan omissa ulosteissaan, kun tuotto pitää varmistaa ja ihmisarvolla ei ole niin väliä. Ihmisoikeuksista ei tarvitse niin välittää, koska virkamies on kykenemätön virheisiin. Nuhjuiset vaatteet tai väärä ihonväri, on selkeä merkki syyllisyydestä. Ja niin edelleen.

Kirjoituksesi on malli esimerkki, siitä mitä tämän maan tulisi olla. Valitettavasti todellisuus on siitä yhtä kaukana kuin paskan haju on ruusujen tuoksusta.

:facepalm:

luuletko, etten tajua suomessa olevan korruptiota? todellakin tajuan, ja itseasiassa myös TIEDÄN. tai etten käsittäisi miten paljon parannettavaa/korjattavaa täällä monessa asiassa olisi (kuntouttava työtoiminta, pakkoruotsin tuputus, mokutus, terveydenhuollon jonot, biasoitunut mediakenttä, vanhustenhuollon resurssit jne) - MUTTA ihan samoja, ja PAHEMPIAKIN ongelmia on about kaikissa muissakin maailman maissa.

eli mun kirjoitus oli nimenomaan Suomi vs muu maailma -perspektiivissä, ja todellakin olen rehellisesti sitä mieltä, että verrattuna tällä laajalla skaalalla ovat asiat maassamme loppujen lopuksi varsin hyvin. vai osaatko muka Sinä sanoa esimerkkejä maista joissa kaikkinaisuudessaan asiat olisivat paremmin kuin meillä, vai oletko joku röllykkä? :psmoke:
 
Suomi olisi mielestäni mennyt vararikkoon ilman EU:ta ja vapaakauppaa. Se vanha Suomi rupesi repeilemään sen myötä, kun törsäilevä Neuvostoliitto romahti ja ATK olisi niellyt paperiteollisuuden myötä kymmenen vuoden päästä loputkin.
Vanha Suomi taisi olla sellainen, että naapuri oli voittanut loton ja porsastelulla antanut tietää, "kenellä on rahaa". Aikansa kutakin ja varmaan hyvät sosiaalipalvelut ja asfalttitiet siltä rahat pois ottamalla varmana rakennettiin. Nyt on ongelma jumittuminen menneeseen, koska "suuret ikäluokat" eivät ole päivittäneet maailmankatsomusta. EU:n tuhoutuminen ei ole pelkästään hyvänä puolena matu-ongelmien ratkeaminen, vaan taloudellinen katastrofi.

Valitettavasti "mummot" ja "vaarit" eivät tätä kykene ymmärtämään, vaikka se juuri olisi oleellista.

Itselleni koko valtio on lähinnä jonkinlainen infrastruktuurinen verkko. Sen eri tekijöiden laadut ja kattavuus määrittää valtion arvon. Infrastruktuuri voivat olla esim. moottoritiestä maakapeloinnin %-asteeseen, rautatieverkosta vaikkapa 4g levinneisyyteen jne. Oikeastaan se on koko valtio. Kehitys, siispä. Kansat eivät juurikaan kehity, mutta liikenne kehittyy.
ei sinänsä, siitä vararikkoon lähdöstä voimmee kiittää EUhun hallunneita ministereitä ja heidän lanseeraamansa pre-eu "vahvan markan politiikkaa"
nykyään ei tajuta sitä että eu ei pelastanut meitä vararikolta, sen olemassaolo oli syy siihen varariikkoon
 
AHAHHAHHHAAAHHA! Tämän naivimpaa ja sinisilmäisempää jargonia en olekkaan herran aikaan lukenut. Voi jeesus lapsi.
Anna kun arvaan. Olet vähintää keskiluokkaisesta perheestä, et ole koskaa ollut virkavallan kanssa tekemisissä kuin passia/ajokorttia hakiessa, oikeusalia et ole nähnyt kuin televisiossa ja isojen poikien hurjissa jutuissa. Politiikkaa et seuraa ollenkaan tai olet muistisairas, joka ei muista kahta vuottaa vanhempia asioita. Ensisijaiset tietolähteesi ovat iltapäivälehtien lööpit ja Aku Ankka. Tutkiva journalismi on sinulle täysin vieras käsite, lähdekritiikin ohella.

Kuvailemasi kaltainen Suomi, on se mitä ihmisten halutaan uskovan. Todellisuus on kyllä ihan jotain muuta, mutta niin kauan kun tuo valheellinen kuva on iskostettuna tarpeeksi monen "uskovaisen" mieliin ei sitä tarvitse toteuttaa. Luontoa voidaan raiskata tuoton nimissä. Verorahat junaillaan kaverille, joka auttoi rahoittamaan vaalikamppanjaa. Vanhuksia makuutetaan omissa ulosteissaan, kun tuotto pitää varmistaa ja ihmisarvolla ei ole niin väliä. Ihmisoikeuksista ei tarvitse niin välittää, koska virkamies on kykenemätön virheisiin. Nuhjuiset vaatteet tai väärä ihonväri, on selkeä merkki syyllisyydestä. Ja niin edelleen.

Kirjoituksesi on malli esimerkki, siitä mitä tämän maan tulisi olla. Valitettavasti todellisuus on siitä yhtä kaukana kuin paskan haju on ruusujen tuoksusta.
molemmat tavallaan oikeassa, tuo maalattu kuva joka nykyään on lähinnä satua oli jotakin joka vielä saattoi olla täällä 50-60 luvuilla,tuon aikakauden jälkeen tullut tosin merkittävä ero: sosialistit eivät enää tämän jälkee olleet se näkyvä paha tai pilkan aihe, vaan nämä ihmisjätteet alkoivat sulautata itseään valtapuolueisiin ... sekoomus aika malliesimerkki tämäntyylisestä ilmiöstä
 
:facepalm:

luuletko, etten tajua suomessa olevan korruptiota? todellakin tajuan, ja itseasiassa myös TIEDÄN. tai etten käsittäisi miten paljon parannettavaa/korjattavaa täällä monessa asiassa olisi (kuntouttava työtoiminta, pakkoruotsin tuputus, mokutus, terveydenhuollon jonot, biasoitunut mediakenttä, vanhustenhuollon resurssit jne) - MUTTA ihan samoja, ja PAHEMPIAKIN ongelmia on about kaikissa muissakin maailman maissa.

eli mun kirjoitus oli nimenomaan Suomi vs muu maailma -perspektiivissä, ja todellakin olen rehellisesti sitä mieltä, että verrattuna tällä laajalla skaalalla ovat asiat maassamme loppujen lopuksi varsin hyvin. vai osaatko muka Sinä sanoa esimerkkejä maista joissa kaikkinaisuudessaan asiat olisivat paremmin kuin meillä, vai oletko joku röllykkä? :psmoke:

Se, että jossain on asiat huonommin, ei oikeuta sitä, että täällä ei puututa olemassa oleviin epäkohtiin tai että niitä vähätellään.
 
ei sinänsä, siitä vararikkoon lähdöstä voimmee kiittää EUhun hallunneita ministereitä ja heidän lanseeraamansa pre-eu "vahvan markan politiikkaa"
nykyään ei tajuta sitä että eu ei pelastanut meitä vararikolta, sen olemassaolo oli syy siihen varariikkoon

Ehkä suurempi ongelma oli kumminkin enemmän eurossa, kuin EU:ssa. Näin ainakin Ruotsilla menee kruunussaan itsenäisemmin ja joustavammin. Kyseisen valtion ongelmat ovat sitten muusta kuin EU:sta lähtöisin. Norja menestyi öljyllä ja turskalla, Sveitsi taas liikemaailman turskalla ja hyötyi näin EU jäsenettömyydestä. Mihin Suomi olisi mennyt? Se ei osaa markkinoida, se uskalla olla kovinkaan visionäärinen eikä ainakaan toistaiseksi omaa vielä kovan kysynnän raaka-aineita merkittäviä määriä.

Koska olen ollut EU:hun liittymisen aikana kuusi vuotias, minulla ei ole juurikaan omaa, pitempää seurantaa kokemuksella tuota edeltäneestä ajasta. Jos olisin vaikkapa 70-luvulla syntynyt, niin sitä voisi olla jo riittämiin. Sitä vastoin, mitä olen katsellut esim. Suomen rautatie verkoston historiaa, ei lienee sattumaa että monet teollisuusraiteet ovat poistuneet kartalta tai saanneet puskistua juurikin neuvostoliiton romahtamisen ajasta alkaen? Oli siis poistunut suht merkittävä asiakas suomen elinkeinolta, kun kerran junalastillisia on ollut tarpeen. Tätä ei voi ohittaa millään, olipa tuosta neukun kaatuamisesta sitten mieltä mitä tahansa, negatiivisesti se vaikutti kansantalouden kannalta ja juurikin silloin alkoi se suunta kohti EU:ta.
 
suosittelen tutustumaan aiheeseen "kovan markan politiikka" (tai kunnasta riippune vahvan markan, jona ainakin itse sen tunnen) (tämä alkoi 1987, ja pidetään pääsyynä 1990 lamaan)
 
Se, että jossain on asiat huonommin, ei oikeuta sitä, että täällä ei puututa olemassa oleviin epäkohtiin tai että niitä vähätellään.

niin, sanoinko jossain, että ei tulisi puuttua Suomessa oleviin epäkohtiin?? en, ja mielestäni siis tulisikin, muun muassa aiemmassa vastauksessa mainitsemiiini kohtiin. MUTTA kun sellainen valitus ei vain ollut pointtina - vaan kirjoitukseni kontekstina ja pointtina oli VAIN ja AINOASTAAN asemoida maamme asemaa globaalissa mittakaavassa, ja se asema on siltä kantilta katsoen HYVÄ ja aika pitkälti juuri kuten kirjoitinkin.

etkä muuten näköjään sitten itsekään pystynyt kertomaan virheettömiä maita jotka meidän ohitsemme kokonaisvaltaisesti menisivät vaikka tilaisuutta tarjosin; tämä entisestäänkin allekirjoittaa tuota kirjoittamaani ja vetää sun dissaukselta mattoa alta. sori vain. :psmoke:

(ja kyllä, tiedän kyllä että esimerkiksi HDI-listauksissa Suomen ohi mennään oikealta ja vasemmalta, mutta no, indikaattorit ovat indikaattoreita - ja jottet vetäisi taas herneitä nenukkaan, niin kyllä, meidän tulisi pyrkiä kohoamaan silläkin listauksella - luulin vain tämän olevan itsestäänselvää, että parempaan pitää pyrkiä ja olla aina kriittinen ja kyseenalaistaa omaa toimintaa vaikka tuntuisi että hyvin menee, ilman että erikseen tarvii mainita.. ;) )
 
Epänationalistinen valtio ei tarvitse pakkoarmeijaa. Etenkin, jos velvollisuudessa joutuu olemaan ulkomaalaisten muuttoapuna.
Palkka-armeija tilalle niin onkin vain ammatinvalintakysymys koko touhu ja sitten ammattiliittoon yhteyttä, jos joutuu tekemään esim. muuttoapua upseerina.
Pitäisi ottaa mallia Ruotsista, Norjasta jne.

Nihilismissä on se ikävä piirre, että se aiheuttaa katkeruutta, kun pitää silti olla tosissaan, polvillaan ja velvollinen, kun muut pyllyilee. Armeija vapautus voisi lisätä nihilistien määrää ja samalla sen nihilismin ymmärrystä aineissa ja psykoosissa. Luovuudessaan kaatavat, vaikka lahtarin patsaat ja valtio on entistä suvaitsevampi. Valitan tuo oli jo liian tolkullista..
 
Tervehdys kaikille!

Vietämme parhaillaan Suomen 100-vuotiaan itsenäisyyden juhlavuotta. Samalla yhä harvempi tuntuu kuitenkaan osaavan määritellä, mikä tuo "Suomi" on.

Itse olen käynyt Suomen armeijan, ja vannonut siellä sotilasvalan, jossa lupasin puolustaa isänmaani koskemattomuutta. Yhä useammin törmään kuitenkin nykypäivän mediassa ajatukseen siitä, että kansallisuusaate on muinaisjäänne, eikä ole oikein vetää rajoja "itsen ja toisen" tai "meidän ja muiden" välille.

Asia hämmentää minua, ei vähiten siksi että haluaisin ymmärtää mihin olen valani muodossa sitoutunut. Olen itse ikäpolvea, jolle nuoruudessa opetettiin Suomen ja suomalaisuuden olevan jotakin ainutlaatuista ja vaalimisen arvoista. Sitten tuli EU, ja nykyään kaikki tuntuu kovin sumealta. Usein vaikuttaa siltä, että Suomi on nykyään lähinnä fraasi, jota poliitikot voivat toistella edistääkseen omia etujaan.

Historiastakaan tuskin löytyy sellaista ajankohtaa, jolloin Suomen käsite olisi kirkkaana ja yhtenevänä kaikkien mielissä loistanut. Juopa tuntuu kuitenkin nykyään kasvaneen, kenties suuremmaksi kuin koskaan.

Tähän ketjuun haluaisinkin siis keskustelua Suomesta. Tiedän aiheen olevan monille kipeä, mutta toivoisin silti keskustelun pysyvän asiallisena. Mitä Suomi käsitteenä sinulle merkitsee, vai merkitseekö se mitään? Mihin se on menossa, onko kansallisvaltioiden aika ohitse? Miltä näyttää Suomi vuonna 2117?

(P.S. Ja ennenkuin kukaan ehtii: Suomi - Wikipedia)
Jos olet vanhaa ikäpolvea niin eikös sut käytännössä pakotettu vannomaan toi vala?
 
Jos olet vanhaa ikäpolvea niin eikös sut käytännössä pakotettu vannomaan toi vala?
Minäkin luen itseni vanhaksi Jääkäriksi ja tein Juhlallisen vakuutuksen kun en kuulunut kirkkoon tai mihinkään uskontokuntaan.
lippulippa.gif

-En kyllä muista että ketään olisi pakotettu vannomaan valaa tai vakuutusta..... :think:
Olihan niitä "aseettoman" palveluksen porukoita....
g025.gif
 
Minäkin luen itseni vanhaksi Jääkäriksi ja tein Juhlallisen vakuutuksen kun en kuulunut kirkkoon tai mihinkään uskontokuntaan.
lippulippa.gif

-En kyllä muista että ketään olisi pakotettu vannomaan valaa tai vakuutusta..... :think:
Olihan niitä "aseettoman" palveluksen porukoita....
g025.gif
Ahaa. No mitäs ois tapahtunu jos oisit sanonu ettei valat kiinnostele?
 
Olihan siellä niitä "sauna majureita", rättivaraston-, keittiön-, varuskuntasairaalan- yms. tehtävissä niitä "valattomia" ja muita B-miehiä....
icon_salut3.gif
Nyt en ymmärrä. Jos oisit kieltäytynyt niin sut ois laitettu rättivarastoon? Eli käytännössä rangaistuksen uhalla pakotettu vannomaan?
 
No pointtini oli että ei pakottamalla annettu "vala" ole minkään arvoinen.
-Mikseivät sitten menneet sivareiksi jos ei vala kiinnosta, kuten kysyjä? :think:
On sellaisiakin jotka tulevat aseettomaan palvelukseen, en tiedä onko heillä valaa... o_O
 
-Mikseivät sitten menneet sivareiksi jos ei vala kiinnosta, kuten kysyjä? :think:
On sellaisiakin jotka tulevat aseettomaan palvelukseen, en tiedä onko heillä valaa... o_O
Ehkä sen takia että sivari on käytännössä rangaistus. Helpoimmalla pääsee kun menee 6kk intin tai ottaa lääkäriltä vapautuspaperit.
 
Kieli on yksi tärkeimmistä yhteiskunnan peruspilareista. Monikielinen maa ei koskaan tule olemaan niin yhtenäinen ja hyvinvoiva kuin yksikielinen. Sama koskee myös kulttuuria.

”Vaatimus suomen kielen taidosta voidaan katsoa jopa syrjinnäksi” – henkilöstövuokraaja HS:lle - Verkkouutiset
Verkkouutiset sanoi:
Suomalaisten on henkilöstövuokrausyrityksen Opteamin toimitusjohtajan mukaan syytä tottua siihen, että monella alalla englannin käyttö kasvaa ja suomi saa väistyä, kertoo Helsingin Sanomat.
 
Viimeksi muokattu:
Valinnastahan ja tietoisista päätöksistä kyse on. Suosittelen (jaloilla) äänestämistä mikäli kokee Suomen ja kansallisuuden arvokkaaksi asiaksi. Isänmaallinen vaihtoehto joka asettaa Suomen EU:n ja muun maailman edelle on olemassa.
 
Suomi olisi mielestäni mennyt vararikkoon ilman EU:ta ja vapaakauppaa. Se vanha Suomi rupesi repeilemään sen myötä, kun törsäilevä Neuvostoliitto romahti ja ATK olisi niellyt paperiteollisuuden myötä kymmenen vuoden päästä loputkin.
.

Aika höperö väite, kun ottaa huomioon, että Suomen tämän hetken tärkeimmät vientimaat ovat Saksa, Ruotsi, Venäjä, sekä Yhdysvallat.
 
Aika höperö väite, kun ottaa huomioon, että Suomen tämän hetken tärkeimmät vientimaat ovat Saksa, Ruotsi, Venäjä, sekä Yhdysvallat.
Mitä höperöä siinä on? Jos korkotasomme olisi Kreikan luokkaa, olisimme aivan suorana velkasaneerauksessa. Kiitos euron ja EU:n olemme AA+ / AA1 luottoluokitettu maa.

Käytännössä ilman EU-jäsenyyttä olisimme jotain Moldovan tai Valko-Venäjän tyylistä.
 
  • Tykkää
Reactions: ATE
Suomi olisi mielestäni mennyt vararikkoon ilman EU:ta ja vapaakauppaa. Se vanha Suomi rupesi repeilemään sen myötä, kun törsäilevä Neuvostoliitto romahti ja ATK olisi niellyt paperiteollisuuden myötä kymmenen vuoden päästä loputkin.
Vanha Suomi taisi olla sellainen, että naapuri oli voittanut loton ja porsastelulla antanut tietää, "kenellä on rahaa". Aikansa kutakin ja varmaan hyvät sosiaalipalvelut ja asfalttitiet siltä rahat pois ottamalla varmana rakennettiin. Nyt on ongelma jumittuminen menneeseen, koska "suuret ikäluokat" eivät ole päivittäneet maailmankatsomusta. EU:n tuhoutuminen ei ole pelkästään hyvänä puolena matu-ongelmien ratkeaminen, vaan taloudellinen katastrofi.

Jos et tiedä niin tutustu aiheeseen "vahvan markan politiikka" , se vararikko vaihde ei ollut sattumaa vaan eräiden eurostaniaan halunneiden tahojen tietoinen työurakka.
 
Ei Suomi minnekkään romahtaisi vaikka EU menisi. Tietysti olisi pieni järkytys ja epävarmuutta markkinoille vähän aikaa mutta Suomi toipuisi kun edellytykset vahvalle taloudelle on kunnossa joista ei vähiten tärkeänä olisi se ettei ole EU paskomassa niskaan jollain metsien hakkuiden rajoituksilla sekä rajoittamassa vapaakauppaa ja ylivahva euro jonka takia menetetään tuotantoa Ruotsiin kruunin arvon pelaamisen takia.

Tilannehan on nyt se että EU sitä vapaakauppaa on rajoittamassa Venäjäpakotteilla sekä kiusaamalla Brittejä.
 
Mitä höperöä siinä on? Jos korkotasomme olisi Kreikan luokkaa, olisimme aivan suorana velkasaneerauksessa. Kiitos euron ja EU:n olemme AA+ / AA1 luottoluokitettu maa.

Käytännössä ilman EU-jäsenyyttä olisimme jotain Moldovan tai Valko-Venäjän tyylistä.

Miksi ihmeessä olisi? Siksi, että sinä fantasioit niin?Miten esim Ruotsin korkotaso on ollut? Kreikka on sekä EU, että euromaa muuten.
 
Miksi ihmeessä olisi? Siksi, että sinä fantasioit niin?Miten esim Ruotsin korkotaso on ollut? Kreikka on sekä EU, että euromaa muuten.
Ruotsin valtion budjetti on ollut tasapainossa / plussalla jatkuvasti. Suomen valtion budjetti on ollut toistakymmentä prosenttia miinuksella. Jos emme olisi olleet eurossa, olisivat valtionlainojen korot nousseet katosta läpi ja olisimme joutuneet ajamana läpi rajuja leikkausohjelmia 90-luvun laman tapaan. Nyt koko "lama" on heittomerkeissä koska oikeasti mitään pahaa ei ole tapahtunut kun sossulta ja kelalta ei ole missään vaiheessa uhannut loppua raha kesken.

Esim. 2010 Valtion budjettiesitys oli 50.18 miljaridia euroa. Siitä 13 miljardia(!) oli uuden velan ottoa! Budjettimme oli about 26% alijäämäinen!

Jos emme olisi olleet eurossa, olisimme maksaneet monta prosenttiyksikköä korkeampaa korka tuosta 13 miljardista. Jos nyt mutulla heittäisi vaikka 2.5%-yks korkeamman vuosikoron, niin seurauksena yksin tuon vuoden lainoista olisi ollut 325 miljoonaa vuodessa ja laina-ajan ollessa vähintään joku 10v, niin oltaisiin puhuttu välittömästi 3.3 miljardin euron tappiosta. Yhdessä vuodessa. Samaa on jatkettu nyt joku 8 vuotta putkeen, joten olisimme olleet jo kauan aikaa sitten vararikossa jos emme olisi eurossa.
 
Viimeksi muokattu:
Meillä ei olisi koko miinusmerkkistä budjettiongelmaa ollut ilman euroa kun vahva euro ei olisi paskonut taloutta ja yritysten intoa satsata tänne.
 
Jahas olen eksynyt keskustelmaan henkilöiden kanssa joilla ei ole edes talouden perusteet hallussa. Kannattaa tutkailla mitä valuttaapariteetti tarkoittaa ja miettiä valuutan arvon ja koron suhdetta toisiinsa. Jeesus sentään, heippa.
 
Ruotsin valtion budjetti on ollut tasapainossa / plussalla jatkuvasti. Suomen valtion budjetti on ollut toistakymmentä prosenttia miinuksella. Jos emme olisi olleet eurossa, olisivat valtionlainojen korot nousseet katosta läpi ja olisimme joutuneet ajamana läpi rajuja leikkausohjelmia 90-luvun laman tapaan. Nyt koko "lama" on heittomerkeissä koska oikeasti mitään pahaa ei ole tapahtunut kun sossulta ja kelalta ei ole missään vaiheessa uhannut loppua raha kesken.

Esim. 2010 Valtion budjettiesitys oli 50.18 miljaridia euroa. Siitä 13 miljardia(!) oli uuden velan ottoa! Budjettimme oli about 26% alijäämäinen!

Jos emme olisi olleet eurossa, olisimme maksaneet monta prosenttiyksikköä korkeampaa korka tuosta 13 miljardista. Jos nyt mutulla heittäisi vaikka 2.5%-yks korkeamman vuosikoron, niin seurauksena yksin tuon vuoden lainoista olisi ollut 325 miljoonaa vuodessa ja laina-ajan ollessa vähintään joku 10v, niin oltaisiin puhuttu välittömästi 3.3 miljardin euron tappiosta. Yhdessä vuodessa. Samaa on jatkettu nyt joku 8 vuotta putkeen, joten olisimme olleet jo kauan aikaa sitten vararikossa jos emme olisi eurossa.

muuten vaan että se 90 luvun lama juurtaa juonensa valtiojohdon tietoiseen toimintaan laman tuottamisesta, googlaa "kovan markan politiikka" ..sitä lamaa ei olisi ollut jos EU:hun ei olisi ollut 80/90 -luvulla halukkaita valtiojohdossa
 
Ei Suomi minnekkään romahtaisi vaikka EU menisi. Tietysti olisi pieni järkytys ja epävarmuutta markkinoille vähän aikaa mutta Suomi toipuisi kun edellytykset vahvalle taloudelle on kunnossa joista ei vähiten tärkeänä olisi se ettei ole EU paskomassa niskaan jollain metsien hakkuiden rajoituksilla sekä rajoittamassa vapaakauppaa ja ylivahva euro jonka takia menetetään tuotantoa Ruotsiin kruunin arvon pelaamisen takia.

Tilannehan on nyt se että EU sitä vapaakauppaa on rajoittamassa Venäjäpakotteilla sekä kiusaamalla Brittejä.

EU itsessään tarjoaa Suomelle suuren markkinan ja lisäksi tekee vapaakauppasopimuksia minkä kerkiää. Suoralta kädeltä tulee mieleen Kanada, Japani ja Ukraina. USA:n kanssa meni jäihin Trumpin myötä. Onnistuisiko Suomelta yksinään parempien diilien teko?

EU/Suomi - Venäjä välillä ei ole vapaakauppasopimusta. Kuinka paljon EU:n, ihan aiheesta, asettamat pakotteet vaikuttavat Suomen ja Venäjän väliseen kauppaan? Siihen taitaa enemmän vaikuttaa Venäjän (kostoksi) asettamat tuontikiellot.

Miten EU kiusaa Brittejä? Britit ovat lähdössä, ei EU heittämässä Brittejä pihalle. Jos viittaat Brittien eroa koskeviin taloudellisiin velvoitteisiin, ne myönnetään jo Briteissäkin. Britannia myöntää: Meidän on maksettava EU-erosta aiheutuva lasku Suuruudesta ollaan varmasti eri mieltä. Olisi erikoista jos ei oltaisi.
 
EU itsessään tarjoaa Suomelle suuren markkinan ja lisäksi tekee vapaakauppasopimuksia minkä kerkiää. Suoralta kädeltä tulee mieleen Kanada, Japani ja Ukraina. USA:n kanssa meni jäihin Trumpin myötä. Onnistuisiko Suomelta yksinään parempien diilien teko?

EU tarjoaa? Jännä ilmaisu. Meillä oli ihan toimiva vapaakauppa Euroopassa jo ennen EU:ta.

EU/Suomi - Venäjä välillä ei ole vapaakauppasopimusta. Kuinka paljon EU:n, ihan aiheesta, asettamat pakotteet vaikuttavat Suomen ja Venäjän väliseen kauppaan? Siihen taitaa enemmän vaikuttaa Venäjän (kostoksi) asettamat tuontikiellot.

No duh? Niin vaikuttaa Venäjän tuontikiellot joihin on syy nimenomaan ne EU:n pakotteet.

Miten EU kiusaa Brittejä? Britit ovat lähdössä, ei EU heittämässä Brittejä pihalle. Jos viittaat Brittien eroa koskeviin taloudellisiin velvoitteisiin, ne myönnetään jo Briteissäkin. Britannia myöntää: Meidän on maksettava EU-erosta aiheutuva lasku Suuruudesta ollaan varmasti eri mieltä. Olisi erikoista jos ei oltaisi.

Niin se on melkoista kiusaamista vaatia jotain 100 miljardin tuulesta temmattua erorahaa. EU suurempana on kiusaamassa brittejä ja kiristämällä vapaakaupan poistamisella. EU ei selvästi ole vapaakaupan asialla johon ei kuulu mikään sanelupolitiikka.
 
Niin se on melkoista kiusaamista vaatia jotain 100 miljardin tuulesta temmattua erorahaa. EU suurempana on kiusaamassa brittejä ja kiristämällä vapaakaupan poistamisella. EU ei selvästi ole vapaakaupan asialla johon ei kuulu mikään sanelupolitiikka.
Miten päättelet niiden olevan tuulesta temmattuja? Pitäisi olla vähän lähteitä ja ymmärrystä niistä brittien allekirjoittamista sopimuksista ennenkuin niitä voi lähteä kutsumaan tuulesta temmatuiksi. Jos Britit ovat nimensä laittaneet paperiin missä he rupaavat rahoittaa XYZ-prosenttia projektista ABC vuosien 2014-2020 aikana, niin ei siitä niin vaan yksipuolisesti erota ilman sopimussakkoja sen jälkeen kun sopimus on tehty.

Brittihallituksen oma tiedotus kertoo, että se on aikoo maksaa sitoomuksensa. Se, että miten ne lasketaan on neuvottelujen kohteena.
The EU divorce bill
"In the statement Joyce Anelay, a Brexit minister, indicated the UK will carry on paying financial obligations even after it exits the EU."
UK will pay Brexit ‘divorce bill’, government admits

Tuosta voit katsoa EU:n esittämän ehdotuksen siitä, että miten Brittien vastuut lasketaan:
https://ec.europa.eu/commission/sit...ential-principles-draft-position-paper_en.pdf

Siellä mm. sanotaan, että EKP:ssa olevat 55 miljardia euroa pääoma-avaimesta palautetaan Briteille. Pelkästään tuo summa tulee kattamaan ison osan mahdollisista vastuista mihin aikaisemmat brittihallitukset ovat sitoutuneet vuosien saatossa.
 
EU tarjoaa? Jännä ilmaisu. Meillä oli ihan toimiva vapaakauppa Euroopassa jo ennen EU:ta.
Ehkä lainaus wikipediasta avaa tuota paremmin:
"Sisämarkkinoiden luomista pidetään yhtenä Euroopan unionin tärkeimmistä saavutuksista."
Euroopan unioni – Wikipedia

No duh? Niin vaikuttaa Venäjän tuontikiellot joihin on syy nimenomaan ne EU:n pakotteet.
No duh? Venäjän vastaisiin pakotteisiin on syy nimenomaan Venäjän toimissa Ukrainassa.

Niin se on melkoista kiusaamista vaatia jotain 100 miljardin tuulesta temmattua erorahaa. EU suurempana on kiusaamassa brittejä ja kiristämällä vapaakaupan poistamisella. EU ei selvästi ole vapaakaupan asialla johon ei kuulu mikään sanelupolitiikka.
Missä on vaadittu 100 miljardia? Erillaisia lukuja on heitetty ilmoille, myös huomattavasti maltillisempia. Eikä tuossa "erorahassa" ole kyse mistään rankaisusta. Eroneuvottelut ovat hädintuskin alkaneet, mitä jos annetaan niiden jatkua hieman pidempään ennen kuin syytellään ketään tai mitään mistään?
 
Ehkä lainaus wikipediasta avaa tuota paremmin:
"Sisämarkkinoiden luomista pidetään yhtenä Euroopan unionin tärkeimmistä saavutuksista."
Euroopan unioni – Wikipedia

Sisämarkkinat ei vaadi mitään ihme keskushallintoa eikä varsinkaan mitään syvenevää liittovaltiokehitystä johon nyt ollaan menossa.


No duh? Venäjän vastaisiin pakotteisiin on syy nimenomaan Venäjän toimissa Ukrainassa.

Ja Venäjän toimiin on mahdollisesti syyllinen CIA:n masinoima vallankumous Kiovassa? EU on omat pakotteet asettanut ja on omalta osaltaa syypää siihen että Suomi kärsii vapaakaupan puutteesta suurimman naapurinsa kanssa.


Missä on vaadittu 100 miljardia? Erillaisia lukuja on heitetty ilmoille, myös huomattavasti maltillisempia. Eikä tuossa "erorahassa" ole kyse mistään rankaisusta. Eroneuvottelut ovat hädintuskin alkaneet, mitä jos annetaan niiden jatkua hieman pidempään ennen kuin syytellään ketään tai mitään mistään?

Aika selväksi asia on käynyt että Brittejä on nyt pakko kunnolla kyykyttää ettei kukaan muu saisi hulluja ajatuksia eroamisesta.
 
Viimeksi muokattu:
Ja Venäjän toimiin on mahdollisesti syyllinen CIA:n masinoima vallankumous Kiovassa? EU on omat pakotteet asettanut ja on omalta osaltaa syypää siihen että Suomi kärsii vapaakaupan puutteesta suurimman naapurinsa kanssa.
:facepalm:

Eli kun Kiovassa pistetään presidentti vaihtoon. Saa Venäjä vallata osan Ukrainaa ja aloittaa sodan itärajalla?
EU asettaa vastauksena Venäjän toimille muutamia pakotteita Venäjän energia/öljyteollisuutta kohtaan ja Venäjä asettaa kostoksi tuontikieltoja niin vika on EU:ssa?

Aika selväksi asia on käynyt että Brittejä on nyt pakko kunnolla kyykyttää ettei kukaan muu saisi hulluja ajatuksia eroamisesta.
Mitä jos oikeasti antaa neuvotteluiden edetä ennen kuin tekee hätäisiä johtopäätöksiä tai tulkintoja?

Toivottavasti luit itsekkin tuon linkin, jonka poistit, takaisen artikkelin ajatuksella. Liippasi tätä keskustelua sen verran läheltä.
 
:facepalm:

Eli kun Kiovassa pistetään presidentti vaihtoon. Saa Venäjä vallata osan Ukrainaa ja aloittaa sodan itärajalla?
EU asettaa vastauksena Venäjän toimille muutamia pakotteita Venäjän energia/öljyteollisuutta kohtaan ja Venäjä asettaa kostoksi tuontikieltoja niin vika on EU:ssa?

Kyllä se vika on EU:ssa jos EU asettaa vapaakauppaa haittaavia pakotteita. Aika moni taho on sanonut että pakotteista ei ole mitään hyötyä, ainoastaan haittaa lietsoen vastakkainasettelua enemmän. En kyllä hetkeäkään usko että asia olisi niin simppeli että Venäjä provoamatta kärhämöi Ukrainassa ja siitä rangaistaan energiapakotteilla. Kyllä siellä on USA:n ja EU:n omat suurvaltapoliittiset intressit jonkinlaisessa osassa.

Pointti nyt edelleen on että EU tuntuu ainoastaan haittaavan vapaakauppaa Suomen näkövinkkelistä jos nyt Britanniankaan kanssa ei saada hyvää sopimusta ja sinne ei voida viedä vapaasti puutavaraa.
 
Viimeksi muokattu:
Erittäin aiheellinen kirjoitus. Pitää myös muistaa nykyajan kilpailun olevan kaupunkien, ei maiden välistä.

Junttimainen kotiseutu on Timo Arolle rakas – kunta-analyysiguru puhuu naisten ja pehmeän vetovoiman puolesta
Laiskasta ja ärsyttävästä nuoresta kypsyi yksi maan johtavista muuttoliikkeen asiantuntijoista. Timo Aron mukaan sydäntekijät jarruttavat suomalaisten muuttoliikettä, ja vaimo epäilee, että niiden vuoksi miehen vanha lupaus rikkoutuu.
LUKEMISTO08.07. 10.00 Päivitetty 14.27
VEERA KORHONEN

Timo Aro lenkkeilee neljänä tai viitenä päivänä viikossa. Aiemmin hän mittaisi kilometrejä ja kaloreita, mutta se on jäänyt. Hänellä on tapana rytmittää juoksua musiikilla, ja pyöritellä ajatuksissa tulevia töitä.

Armi NiemeläPori
Ne naiset! Timo Aro puuskahtaa.

Hän tietää heti, mikä kohta hänen tuoreesta blogistaan jäi toimittajalle mieleen. Porilainen teki avauksen siitä, miksi kuntien pitäisi miettiä entistä enemmän naisia. Sujuvasanaisesta Arosta on vuosien mittaan tullut väestökehityksen ja muuttoliikkeen "päivystävä dosentti". Hän osaa kommentoida ja esitelmöidä nasevasti niinkin seksikkäästä aiheesta kuin kuntien kehittäminen.

Jos eläisimme 2000-luvun alkua, Aro olisi elinkeinopolitiikan asiantuntija. Tänä päivänä oikea termi on elinvoimapolitiikka, ja Aro on nimennyt sille uuden, trendikkään alalajin: Feministinen elinvoimapolitiikka.

Mitä se sitten on?

Muuttoliikkeen tutkimusten perusteella nuoret ja nuoret aikuiset ovat kaksi porukkaa, jotka liikkuvat. Neljä viidestä muuttajasta on alle 35-vuotiaita. Aro on parin viime vuoden ajan valistanut päättäjiä siitä, että kunnan elinvoiman kannalta opiskelujaan aloittavat nuoret ei ole ryhmistä tärkein vaan 25–34-vuotiaat. Tilastot todistavat, että tuon iän jälkeen moni asettuu ja jää pitkäksi aikaa yhdelle alueelle.

–Paikkakunta, jossa ymmärretään, miten tuon ikäisiin naisiin vaikutetaan, on vahvoilla. Valinnalla, jonka nainen tekee asuinpaikastaan, on valtava merkitys alueen tulevaisuudelle.

–Ennen muuta se vetää miehet perässä, Aro sanoo.

Aron ajatukseen feministisestä elinvoimapolitiikasta vaikutti syntyneiden määrän järisyttävä lasku 2010-luvun aikana ja varsinkin viime vuoden tilasto.

Suomessa syntyi 26 517 lasta tammi–kesäkuussa 2016, mikä on itsenäisyyden ajan pienin luku, ja Suomi putosi pois Euroopan suhteellisen korkean syntyvyyden maiden joukosta. Viisi vuotta sitten keskimääräinen lapsiluku naista kohti oli 1,87. Tämän jälkeen lapsia on syntynyt vuosi vuodelta vähemmän.

Kun ikäluokat kutistuvat, syntyneisyydestä tulee yhä tärkeämpää alueen elinvoimaisuudelle. Jos alue saa muuttovoittoa, syntyneisyys voi kehittyä myönteisesti, Aro selostaa.

–Naiset, heidän viihtymisensä ja jääminen… Esimerkiksi minun vaimolleni Turku olisi mukavampi, isompi, eikä niin junttimainen kuin Pori, hän jatkaa.

Parisuhde on "sydäntekijä" eli yksi kuudesta ulottuvuudesta, jotka vaikuttavat alueen vetovoimaan. Aron määrittelyssä identiteetti- tai sydäntekijät ilmentävät suomalaista tapaa toimia turvallisuushakuisesti ja kokea omat juuret ultrapaikallisina.

Sydäntekijöiden lisäksi alueen vetovoima kumpuaa sijainnista, maineesta sekä kovista ja pehmeistä tekijöistä. Lisäksi vaikutusta on villeillä korteilla. Aro mainitsee esimerkkinä Kittilän.

–Kittilässä sattuu olemaan merkittävä kultakaivos ja matkailua. Yhtäkkiä Kittilä on kaikissa muutto- ja väestönkasvutilastoissa kärkiluokkaa.

Hän uskoo, että pehmeät vetovoimatekijät, kuten alueen ilmapiiri, fiilis, ympäristön viihtyisyys ja mukavuutta lisäävät palvelut, nousevat yhä keskeisemmiksi siinä, mihin nuoret aikuisen asettuvat. Äärimmäisen tärkeiksi nousevat tapahtumat ja elämykset alueella.

–Meillä suomalaisilla on hirveän voimakkaana kotipaikkaidentiteetti. Se liittyy paikkaan, jossa on ollut lapsuuden, nuoruuden tai opiskeluajan. En näe muissa länsimaissa vastaavaa, Aro sanoo ja lisää:

–Meillä on ollut muuttoliike varottava asia, ja sitä on yritetty padota ja kääntää sen suuntia.

Aron mielestä sydäntekijät ja valtiojohtoinen muuttoliikkeen ohjailu selittävät tämän päivän haastetta työmarkkinoilla. Koviin vetovoimatekijöihin lukeutuva työ ei saa työvoimaa liikkeelle niin kuin nyt tarvittaisiin.

–Näinkin pienessä maassa on jotenkin hankalaa muuttaa murrealueelta toiselle, Länsi-Suomesta Itä-Suomeen, ja jos Helsinkiin muutetaan, pyritään tulemaan kotiseudulle takaisin. Mutta sitten voidaan lähteä Jenkkeihin tai Australiaan, hän puuskahtaa.

Timo Aro on itsekin totellut maagista murrerajaa ja elänyt vain lounaismurteiden alueilla.

Vaimo Maija Saari on pitkään yrittänyt taivuttaa miehensä pitämään lupauksensa vuosien takaa. Pari maalaili jossain vaiheessa tulevaisuuttaan siten, että sopivan hetken tullessa he muuttaisivat Saaren kotiseudulle Turkuun, joka on Aron opiskelukaupunki.

–Vaimo pelkää sitä, että porilaisuus on minulle niin kova sydäntekijä, etten pysty tekemään mitään järkeviä päätöksiä asiassa, Aro hymähtää.

Maija Saari ja Timo Aro kohtasivat työhaastattelussa, kun 30-vuotias tuore valtiotieteiden maisteri kärkkyi työtä Porista. Kiinnostus Satakunnan silloisen työvoimapiiriin EU-koordinaattorin virkaan oli laajaa, ja Saari oli mukana valitsemassa, kun Aro poimittiin työhön 50 hakijan joukosta.

Ilmeisesti Saari näki Arossa heti sitä jotain ja työparista tuli pian jotain enemmän.

–Meillä oli klassinen työpaikkaromanssi. Ne ovat hankalia työpaikan hengen kannalta, ja jouduimme ensin pitämään suhteen salassa, vaikka muutimme yhteen melko nopeasti. Kaksi perhettä meni samaan hintaan rikki, mikä tietysti oli ikävää, Aro kertoo.

–Maijalla on ollut suuri merkitys työuralleni. En olisi varmasti koskaan saanut väitöskirjaa puserrettua, ellei hän olisi aktiivisesti kysellyt v-mäisiä kysymyksiä sen valmistumisesta.

Maija Saari työskentelee edelleen ely-keskuksessa, työllisyyden ja yrittäjyyden yksikön johdossa.

–Käymme aina lounaalla yhdessä, jos emme ole työmatkoilla, koska työpaikkamme ovat oikeastaan vain muutaman sadan metrin päässä toisistaan, Aro hymyilee.

Porin kehittämispäällikön työhuone on ollut toisella puolen Kokemäenjokea, kaupungintalolla vuodesta 2011. Sitä ennen hän oli mukana paikallispolitiikassa. Aro valittiin kaupunginvaltuustoon vihreiden joukosta vuonna 2010.

–Tämä ei ole virka, mutta koin, etten pysty samaan aikaan olemaan poliitikkona ja hyväasemainen kaupungin työntekijä, konsernihallinnossa kaupungintalolla.

Paluu politiikkaan on pyörinyt mielessä viime aikoina, sillä tuleva maakuntavaltuusto tai -hallitus olisi tavallaan unelmien täyttymys hänen työhistoriaansa ajatellen.

–Mutta olen huomannut, ettei poliittinen aktiivisuus ole alue- ja väestönkehitystutkimuksen kannalta parasta. Siinä joutuisi liikaa selittelemään.

Arolle tärkeää on se, että tuottaa aluekehittämisen avuksi tietoa, jonka ymmärtää helposti. Viime vuosina tärkein oppimisen ja ammatillisen kehittymisväline on ollut Twitter. Sen kautta saa omia töitä laajasti esille ja kommentteja muiltakin kuin saman alan asiantuntijoilta tai työn tilaajalta.

–Käytän tilastoja vahvasti pohjana havainnoille, mutta kylmät numerot pitää paketoida. Olen oppinut pikkuhiljaa ja kantapään kautta, mikä voima on kartalla ja infografiikalla; yleensäkin erilaisilla kuvioilla, jotka pelkistävät todellisuutta.

Entä kun Aro löytää tilastoista vain kielteisiä merkkejä? Pitääkö synkkä tulevaisuus paketoida piiloon?

–Moni väestökehitykseen liittyvä asia on hankala poliittisen herkkyyden takia. Aluekehittämiseen pitää löytää seutuun sopiva mittakaava, ja uskaltaa katsoa, mihin esimerkiksi huono väestökehitys pohjautuu.

Viime vuosina Aro on ottanut tavaksi työstää tilastoja juostessa. Hän rakentaa esityksiä lenkeillä, joita kertyy neljä–viisi viikossa.

–Jos lenkkiä ei tee, tulee huono olo. Ja olen alkanut tehdä kuntopiiriä lenkin yhteydessä.

Porissa hän kiertää usein tuttuja teitä Kirjurinluodossa ja polkuja Porin metsässä.

Kotimaassa yksi toimivimmista ja viehättävimmistä kaupungeista liikuntaan on Kouvola, Aro sanoo. Kehut menevät Porin kilpailijan suuntaan.

Kouvola on edelleen Suomen 10. suurin kaupunki, vaikka Pori on ollut lähellä kärkikymppiä parin viime vuoden ajan. Aro ennusti vuosi sitten, että kaupunkien väkiluvut leikkaisivat joulukuun toisella viikolla 2016.

Pieleen meni, kuten tarkat ennusteet usein menevät, Aro puolustautuu.

Kuulemma Tilastokeskuskaan ei ole osannut ennakoida, miten paljon Helsingin seutu kasvaa 2010-luvulla. Yksi yllättävä muuttuja on maahanmuuttajat. Muutenkin kaupunkikeskusten väkimääriä on ennustettu pieleen tuhansilla. Pori–Kouvola-kisassa on kyse kymmenistä henkilöistä.

Tällä hetkellä Kouvolassa on 84 930 asukasta ja Porissa 84 848.

–Eroa oli toukokuun lopussa 82 henkilöä, ja se oli pienimmillään 49. Kuolleisuus yllätti Porissa. Se on suhteessa syntyvyyteen aika suuri ja kasvanut, Aro tietää.

Kymmenen suuren joukkoon pääsy tarkoittaisi, että Pori huomioitaisiin nykyistä useammin isoissa vertailuissa, ja joihinkin valtakunnallisiin kehittämisryhmiin tai Porin edun ajamisen kannalta tärkeisiin neuvottelukuntiin otetaan mukaan edustajia vain top kympistä.

Aro antaa sydäntekijöiden puhua:

–Väkiluku on keinotekoinen raja, koska kuntaliitoksiakin on tapahtunut. Pori on enemmän kaupunki kuin Kouvola!

KUKA?

Timo Aro
Valtiotieteen tohtori. Porin kaupungin kehittämispäällikkö vuodesta 2011. Palkkatyön rinnalla Tutkimuspalvelu Timo Aro Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja.

Hullaantui lapsena lippuihin ja karttoihin. Lempileikki oli pyytää nimeämään paikka maailmasta, jonka poika etsi kartalta minuutissa.

Oli laiska koululainen. Kirjoitti iltalukiosta, haki yliopistoon 25-vuotiaana ja paahtoi yliopisto-opinnot muutamassa vuodessa.

–Olin nuorena ärsyttävä ja saamaton, Aro kuvailee.

Naimisissa toista kertaa. Uusioperheeseen kuuluu vaimon kaksi tytärtä ja Aron kaksi poikaa. Anna työskentelee konsulttiyhtiössä Turussa ja Johanna viestintätoimistossa Helsingissä. Rasmus lukee sosiaalipolitiikkaa Turun yliopistossa. Niklas aloittaa maantieteen opiskelijana Oulun yliopistossa.

–Hauska yhteensattuma on, että Anna ja Johanna ovat siellä samalla Turun yliopiston sosiaalipolitiikan laitoksella, josta itse valmistuin aikoinaan valtiotieteen maisteriksi, Aro kertoo.

–Lapset eivät enää asu kotona, mutta meillä on koira, Suomen yleisintä koirarotua eli "tyttöjen koira".

Harrastaa lenkkeilyn lisäksi rullaluistelua ja höntsäpalloilua. Seuraa intohimoisesti jääkiekkoa ja Porin Ässiä.

Aikoo karata keskellä Suomi-Areenaa ja Jazz-viikkoa Haltille Lappiin vaeltamaan poikiensa kanssa.

Tässä vielä oma korostus jutusta:
"
–Meillä suomalaisilla on hirveän voimakkaana kotipaikkaidentiteetti. Se liittyy paikkaan, jossa on ollut lapsuuden, nuoruuden tai opiskeluajan. En näe muissa länsimaissa vastaavaa, Aro sanoo ja lisää:

–Meillä on ollut muuttoliike varottava asia, ja sitä on yritetty padota ja kääntää sen suuntia.

Aron mielestä sydäntekijät ja valtiojohtoinen muuttoliikkeen ohjailu selittävät tämän päivän haastetta työmarkkinoilla. Koviin vetovoimatekijöihin lukeutuva työ ei saa työvoimaa liikkeelle niin kuin nyt tarvittaisiin.

–Näinkin pienessä maassa on jotenkin hankalaa muuttaa murrealueelta toiselle, Länsi-Suomesta Itä-Suomeen, ja jos Helsinkiin muutetaan, pyritään tulemaan kotiseudulle takaisin. Mutta sitten voidaan lähteä Jenkkeihin tai Australiaan, hän puuskahtaa.
"

Olen itse huomannut aivan saman vaikka en tutkija olekaan. Tälläisessä minimaassa ihmiset pitävät aivan mahdottomana muuttaa vaikka kahden tunnin päähän lapsuuden kodistaan! Jotain selvästi metsäläistä suomalaisissa on joka esimerkiksi Amerikkalaisista puuttuu. Siellä kun on täysin normaalia muuttaa teininä opiskelemaan yhtä kauas kuin vaikka Rooma on Helsingistä.
 
Kyllä se vika on EU:ssa jos EU asettaa vapaakauppaa haittaavia pakotteita. Aika moni taho on sanonut että pakotteista ei ole mitään hyötyä, ainoastaan haittaa lietsoen vastakkainasettelua enemmän. En kyllä hetkeäkään usko että asia olisi niin simppeli että Venäjä provoamatta kärhämöi Ukrainassa ja siitä rangaistaan energiapakotteilla. Kyllä siellä on USA:n ja EU:n omat suurvaltapoliittiset intressit jonkinlaisessa osassa.
EU/Suomen ja Venäjän välillä ei ole ollut mitään vapaakauppaa. Paitsi jos olet kehitellyt sanalle oman määritelmän. Esim. Onko siitä edes vielä 10 vuotta kun sai melkein viikottain lukea jotain Venäjän puutulleista jne.

Pakotteista ei ole haittaa, mutta lietsovat vastakkainasettelua ja Venäjä vastaa niihin asettamalla tuontikieltoja. Vika on siis EU:ssa kun on mennyt asettamaan merkityksettömiä pakotteita?

Provo taisi olla niinkin merkittävä kuin Ukraina pyrkimys pois Venäjän valtapiiristä. Suunnatessaan katseesa Euroopan Unioniin ja saadessaan vastakaikua, voidaan ajatella EU:n olleen osallisena. Nyt sitten kovasti on puheissa Nato-yhteensopivuus ja perään jäsenyys. Sekin on kai EU:n vika.

Pointti nyt edelleen on että EU tuntuu ainoastaan haittaavan vapaakauppaa Suomen näkövinkkelistä jos nyt Britanniankaan kanssa ei saada hyvää sopimusta ja sinne ei voida viedä vapaasti puutavaraa.
Euroopan Unioni on maailman suurin vapaakauppa-alue, tekee vapaakauppasopimuksia EU:n ulkopuolisten valtioiden kanssa (esim. Kanada ja Japani, yrittivät myös USA). Britit tahtovat ulos EU:sta ja täten tuosta vapaakauppa-alueesta. Kun irtisanoo jäsenyyden, menettää jäsenedut. Jos ne haluaa edelleen pitää, on vastassa jonkinasteiset neuvottelut. Eikä ihan helposti saa diiliä jossa poimii vain rusinat pullasta. Ei tämän pitäisi tulla yllätyksenä edes EU-vastaisille henkilöille. Saisiko noille sun tuntemuksille jotain konkreettista pohjaa?
 
Euroopan Unioni on maailman suurin vapaakauppa-alue, tekee vapaakauppasopimuksia EU:n ulkopuolisten valtioiden kanssa (esim. Kanada ja Japani, yrittivät myös USA). Britit tahtovat ulos EU:sta ja täten tuosta vapaakauppa-alueesta. Kun irtisanoo jäsenyyden, menettää jäsenedut. Jos ne haluaa edelleen pitää, on vastassa jonkinasteiset neuvottelut. Eikä ihan helposti saa diiliä jossa poimii vain rusinat pullasta. Ei tämän pitäisi tulla yllätyksenä edes EU-vastaisille henkilöille. Saisiko noille sun tuntemuksille jotain konkreettista pohjaa?

Juurihan kerroin että tässä on ihan konkreettinen asia Venäjän kaupan tyrehtyminen ja ihan konkreettinen uhka näköpiirissä Britannian kaupan tyrehtyminen jotka molemmat hyvin tärkeitä kauppakumppaneita Suomelle. Molemmat asiat olisi mahdollista korjata EU:n ulkopuolella.
 
Juurihan kerroin että tässä on ihan konkreettinen asia Venäjän kaupan tyrehtyminen ja ihan konkreettinen uhka näköpiirissä Britannian kaupan tyrehtyminen jotka molemmat hyvin tärkeitä kauppakumppaneita Suomelle. Molemmat asiat olisi mahdollista korjata EU:n ulkopuolella.

Venäjän kauppaa (jos vaikkapa Valion vaikeuksia lasketa) taitaa elää enemmän öljyn hinnan laskun myötä ja sitä myötä ruplan arvon laskun myötä.
Aiheesta on kirjoiteltu paljon enemmänkin tänäkin vuonna, mutta pistetään maistiksi tämä yksi:
"Venäjän-kaupan barometri, kevät 2017: Venäjän-kauppa vetää taas – kaikki mittarit vahvasti plussan puolella"
Venäjän-kaupan barometri, kevät 2017: Venäjän-kauppa vetää taas – kaikki mittarit vahvasti plussan puolella – Suomalais-Venäläinen kauppakamari SVKK

Brittien ero EU:sta on toki uhka ja toivottavasti tuossa saadaan aikaan järkevä diili. Mutta britit ovat edelleen eroamassa EU:sta omasta valinnastaan. Joten on aika kehno esimerkki siitä, miten EU haittaa vapaakauppaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 785
Viestejä
4 547 037
Jäsenet
74 849
Uusin jäsen
ookooo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom