Mikä kotelo minulle?

Tuli lian li o11mini kasattua viikonloppuna, hyvin oli tilaa ja prossulämmöt tippui kivasti(55c). Huomena vaihtaa uus näytönohjain vielä
IMG_20210313_122515.jpg
 
Löytyykö täältä kotelosuosituksia ~100e -hintaluokasta. On aika heivata vanha Antec SER-jätteeseen ennen kuin alan uusia muita komponentteja. Vaatimukset hintaluokan lisäksi:

- Hyvä ilmankierto. Umpisuljetut etupaneelit ei siis tule kysymykseen. Ilmajäähyllisiä komponentteja tulen omistamaan myös jatkossa, vesileikkejä en usko aloittavani ikinä. Ilmankierto on se josta en halua paljoa tinkiä. En ole toki mitään RTX 3090 + intelin kiuasta sinne laittamassa, mutta jotain RX 6700xt + Ryzen 7 ehkä.

- Niin tilava että sopii tulevaisuudessa isot näytönohjaimet ja CPU-tornicoolerit. Joku ~160mm CPU-jäähyn korkeus tosin riittänee? Kaapeloinnille oltava myös riittävästi tilaa kotelon oikean kyljen välissä, omistan ei-modulaarisen virtalähteen paksuine kaapelinippuineen jota en ole uusimassa. Tämä kaapelointi-tila taitaa olla aika itsestäänselvyys kaikissa ~100e koteloissa(?).

- Pieni plussa jos ei tarvi alkaa erikseen tuulettimia asentamaan. Yksi 120mm -tuuletin mulla on valmiiksi, ja näemmä noista myytävistä kopista löytyy lähes aina 2-3 esiasennettua tuuletinta.

- Kotelo saa olla tyylikäs (subjektiivista, yes). Minimalistiset linjat ja muodot on mun makuun. Koppa tulee olohuoneeseen näkyvälle paikalle, joten kai tuota voisi kerrankin vähän ulkonäköönkin panostaa, ja myös kotelon sisuksesta tehdä siedettävän näköisen jos tulee lasinen kylki. Mutta katsotaan se koppa nyt ensin.

- RGB ei ole plussa eikä miinus, kunhan sen saa vain pois päältä. Hienosti valaistut etutuulettimet voisi jopa nostaa kopan ulkonäköä eli kääntyä plussaks.

- Plussaa jos on vähän pienempi miditower eikä full-tower. Mutta saa olla isompikin jos siitä on hyötyä johonkin. Pitkä lista, mutta saa heitellä vapaasti tarjokkaita.
 
Viimeksi muokattu:
Melkeinpä noilla kriteereillä itse kallistuisin Meshify C:hen, just siinä satasen luokassa. :tup:


Kappas. Pariin muuhun Fractalin koppaan törmäsin, mutta en tähän. Tässä olisi ainakin tuo mesh-etupaneeli. En ole tosin äkkiseltään ihan varma, että onko tuo kuviointi visuaalisesti hieno vai helvetin ruma. No joo ihan hieno se on vaikka ''oikeaa kuvaa'' vielä promokuvan sijaan katsoin. Vie vähän huomiota pois tuosta rumasta verkosta, joka muuten on ruma lähes kaikissa Mesheissä. Mutta ei tämä ulkonäkö nyt oikeasti ole kovin oleellinen, kunhan pyörittelen. Pitääpä katsoa tuosta revikoita ilmanvaihdon suhteen. Edit: Jaa tuo Meshify C:n max. GPU lenght on etutuulettimen kanssa liian pieni, jos esim. XFX 6700xt sattuisin ensi viikolla saamaan.


Tällaiseen törmäsin toisella foorumilla. Ilmanvaihto ilmeisesti todella hyvää. Kumma juttu kun noin pienet etutuulettimet ;)
 
Itse ollu ainakin tyytyväinen tähän Fractal Design Define S2 ei mitään ongelmia lämpöjen kanssa vaikkei tuo etupaneeli oo avonainen ottaa kotelon sivulta viileen ilman. Kolme tuuletinta löytyy mulla edestä jotka viileän ilman puhaltaa koteloon, takana on sitten yksi joka puhaltaa lämpöisen ulos ja katossa vielä kaksi jotka puhaltavat lämpöisen ilman ulos. Kaikki tuulettimet 140mm fractalin omia tuulettimia.
 
Itse ollu ainakin tyytyväinen tähän Fractal Design Define S2 ei mitään ongelmia lämpöjen kanssa vaikkei tuo etupaneeli oo avonainen ottaa kotelon sivulta viileen ilman. Kolme tuuletinta löytyy mulla edestä jotka viileän ilman puhaltaa koteloon, takana on sitten yksi joka puhaltaa lämpöisen ulos ja katossa vielä kaksi jotka puhaltavat lämpöisen ilman ulos. Kaikki tuulettimet 140mm fractalin omia tuulettimia.

Joo kyllä tuollaiset sivusta viileän ilman ottavatkin voi olla hyviä. Pitääpä laittaa tämä ylös ja katsoa vielä revikoita että sopiiko itselle. Minimalistisen tyylikkäitä nämä Fractalin kopat on ainakin. Todella pitkä kotelo tuo. Sen verran korjaan alkuperäistä kirjoitusta, että ehkä kompaktimpi koko olisi plussaa, koska saatan laittaa koneen pöydälle. Pitää katsoa kun saa olohuoneen lopulliseen järjestykseensä.


Tähän törmäsin hardware canucsin kanavalla. Vaikuttaa hyvältä kopalta kaikinpuolin.
 
Viimeksi muokattu:
Vaikka alla väitin(ja myös Guru3d sekä valmistaja) että O11 miniin ei menisi kattoon radia/AIOA ATX-emon kanssa, niin emosta riippuen saatan olla väärässä. Kuvassa kotelossa MSI B550 Tomahawk ATX ja kattoon kiinnitettynä pelkkä 120 mm tuuletin. Kyllä tuohon vielä radi menisi väliin ennen kuin ottaa kiinni muisteihin. 140 mm levyiset radit eivät mahtuisi mitenkään, mutta 120 mm leveät siis aika varmasti. Pituusuunnassa 240 menee varmasti, 360 voi olla tiukempi. Päällisin puolin näyttää että kumpikin menisi, mutta en ole kokeillut.

1617388377665.png


Minissä mitään AIOa ei taida saada kattoon ATX-emolevyn kanssa, mutta kylkeen menee korkeintaan 280 ja pohjaan jo 360. Pienempien emojen kanssa mahtuu sitten kattoonkin.

edit: Guru3d:n arvostelusta löytyy hyvät havainnekuvat siitä, mikä mahtuu minnekin minkäkin emolevyn kanssa
 
moikka.


lähitulevaisuudessa olisi tarkoitus vaihtaa koteloa ja olen tutkaillut tätä ( Lian Li PC-O11 Dynamic ).


vaikuttaisi ihan mainiolta mutta häiritsee että eilöydy negatiivistsa palautetta tuosta kopasta.
mikäli kyseisestä mallist aon joku päivitetympi/parempi malli nii saa vinkata
nämä osat pitäis mennä vissiin myös heittämällä kiinni kans (Rog Strix z490-F, RTX2070tuf
 
vaikuttaisi ihan mainiolta mutta häiritsee että eilöydy negatiivistsa palautetta tuosta kopasta.

Kyllähän jokaisesta tuotteesta helposti löytyy negatiivista sanottavaa jos etsimällä etsii, monesti myös ne "negatiiviset" puolet ovat toiselle positiivisia. Tuolta myös löytyy negatiivista:
"
Vuoden käytönjälkeen olen ollut erittäin tyytyväinen. Miinuksena mainittakoon että kotelon pohjan ja emolevyn välissä voisi olla hiukan (10 mm) enemmän tilaa. Emolevyn alalaidan liittimiä hankala saada mahtumaan, jos käyttää kotelon pohjassa tuulettimia. Suosittelen

TN 27.2.2020

"

Mutta jos nyt haluat että alan keksiä negatiivisia niin:
Mitat (LxKxS): 272 x 446 x 445 mm <= varmasti jollekin liian iso
Materiaalit: Teräs (sisusta), alumiini (etupaneeli), karkaistu lasi (edessä/sivulla) <= sivulasi = tulee ääntä, näkyy ärsyttävät RGP valaistukset, ei bitumi pehmusteita jne
Paino: n. 10,1 kg <= hankala napata mukaan kainaloon laneille ja kulkee huonosti myös pyörän tarikalla...
Väri: Musta <= ei väriä X minkä henkilö Y ehdottomasti haluaisi
Takuuaika: 2 vuotta <= miksi ei löydy edes 10 tai 12 vuoden takuuta? Virtalähteistäkin löytyy... epäilyttävää, ties vaikka hajoaa käsiin ja naarmuuntuu?

Eli voihan noita etsiä tai keksiä jos se saa mielen iloiseksi.

Tuosta on myös moitittu hintaa (preorder hinta 100$ oli OK, 130$ myyntihinnalla se on kallis ja helposti tuulettimet tulevat maksamaan lisäksi 30$ lisää eli hinta nousee jopa 160$)
"

$100 for the preorder was a good price, and it’d be great if that’s what it stayed at. $130, the price it will be at by launch, is harder to recommend -- but not that hard. Buying fans could easily add another $30, depending on the quality, and that potentially brings the price past the View 71, which is on sale for $125 after rebate at the time of this writing. The difference is that Lian Li’s O11 Dynamic has a very unique, stout look, and isn’t an overwhelmingly large tower. The O11 Dynamic may target liquid cooling enthusiasts (who should already have their own fans and cooling components), but it’s completely usable as an air-cooled system. Again, not including fans was a good choice in our opinion, since the target audience likely already owns fans and doesn’t want to pay for more. $130 is a good price for those who specifically have their eye on this case and perhaps already have some fans, but everyone else should shop around a little first. The O11 Dynamic is an enthusiast’s case, and it shows.
"
 
kiitos hyvästä vastauksesta.
onkohan XL versiossa tuo emolevyn liittimien ongelma myös?
 
Itellä tuo O11 dynamic ja kyllä siinä saa emon alalaidan liittimet kiinni ainakin Corsairin Ml120 flekteil. Hieman toki nafti, mutta eipä niitä usein tarvii laittaa kiinni. En pelkästään sen takia ostaisi XL mallia.
 
Kannattaa tosiaan harkita tarviiko xl mallia.mut jos haluaa vesijäähyjä rakennella niin ainakin tilaa riittää.
 
moikka.


lähitulevaisuudessa olisi tarkoitus vaihtaa koteloa ja olen tutkaillut tätä ( Lian Li PC-O11 Dynamic ).


vaikuttaisi ihan mainiolta mutta häiritsee että eilöydy negatiivistsa palautetta tuosta kopasta.
mikäli kyseisestä mallist aon joku päivitetympi/parempi malli nii saa vinkata
nämä osat pitäis mennä vissiin myös heittämällä kiinni kans (Rog Strix z490-F, RTX2070tuf

Taneli tuossa jo vastasikin, Gamernexusin arvostelussa ei saanut hirveästi rapaa Steveltä, eli ei voi olla kovin surkea koppa. Hän on aika rehellisesti vuosien varrella noita arvostellut ja kritisoinut, ja testien kattavuudet on alan parhaimmistoa. Missään käytännön objektiivisesti mitattavassa asiassa tuo o11-dynamic tuskin on paras, mutta jos ulkonäkö miellyttää, niin varmaan tuon voi ostaa huoletta.

Itsellä kans kotelon vaihto tässä edessä, ja sain GN -revikoiden myötä rajattua nyt vaihtoehdot 3 koteloon. Tuo Corsairin 4000D Airflow vaikuttaa pätevältä, ja irtoaisi Dustinilta alle satasella. Lian Li Lancool II olisi etupaneelin puolesta vähän näyttävämpi, mutta ilmanvaihto hieman huonompaa. Erikoinen koppa kun molemmilla puolilla lasipaneeli. En ymmärrä mitä hyötyä siitä toisesta puolesta on lasisena, mutta väliäkö sillä.
 
Kuinkahan paljon saisi lämpöjä alas vaihtamalla Define Mini C TG -> Cooler Master NR400? Definessä ainakin etupaneelin irroitus tuntuu auttavan lämpöihin ja ilmavirtaan kivasti. Cooler Masterissa taas etupaneeli on varsin avoin ja ilma virtaa ilmeisesti hyvin läpi.

Toisaalta mATX-koon vuoksi Cooler Masterissakin on aika vähän tilaa näytönohjaimen alapuolella ja netissä jotkut on valitellut näytönohjaimen lämpöjä. Lisäksi sen hankkimalla menettäisi äänieristykset, joista tuntuu Definessä olevan paljon hyötyä. Etenkin kattoon olisi pakko laittaa ohuesta bitumimatosta jotain vaimennusta, kun sieltä varmaan vuotaisi äänet aika hyvin pihalle.

EDIT: Toki joku hieman isompi kotelo menisi muuten, mutta mATX-emolevy ja kompakti näytönohjain näyttävät aika orvolta, jos paljon tyhjää tilaa ympärillä. Enkä kyllä halua mitään jättiläistäkään lattialle.

EDIT: Taidan pistää tilaukseen tuon NR400:n. Taitaa vastata suunnilleen tätä Defineä etupaneeli irti, kun katsotaan ilmanvaihtoa. Unigine Heavenissa katsoin raskaan kohdan, jossa näyttis hakkasi kellotettuna Power Limittiä jatkuvasti. Etupaneeli kiinni näyttis kävi 78 asteessa ja etupaneelin irroittamalla tippui 74 asteeseen...
 
Viimeksi muokattu:
Kiinnostelisi uusi kotelo.

Nykyinen on Fractalin Define S. Tässä ollut jos jonkinmoista looppia ja jäähyä.
Nyt alkaisi olemaan taas aika siirtyä pelkkään ilmaan.

Hakusessa kotelo johon mahtii ATX emo ja PSU. Sekä AMD 6800XT refu kortti. CPUna 5600X.
Pienin mahdollinen jossa kuitenkin hyvä ilmanvaihto. Ikkunalla tai ilman, ei väliä.
Olisiko ehdotuksia, hinnallakaan ei niin väliä kunhan on alle 200€.
Äänieriste plussaa kun nykyisessäkin on. Mutta kaipaan nyt pienintä mahdollista ilma että tarvitsee olemassa olevia osia alkaa vaihtelemaan.
 
Alkanut kyllästyttää EHKÄ tuo oma Lian Li O11 Dynamic.. Miettinyt jos vaihtaisi koteloa.
IMG_20210318_125143.jpg
Mitäs olette mieltä vaihdanko tuon setin johonkin näistä? Tarkoitus ei ole enää tehdä sitä Custom Loop, mikä oli alkujaan ideana. Ne ideat on nyt kuopattu..
Niin sillä meinasin jos laittaisin Lian Li eteenpäin ja vaihtaa. Kotelossa on oltava Ilmavirtaus hyvä ja kokoonpano hyvin esillä, eli tietysti jos tulee muita ideoita niin rohkeasti pöytään vaan!

Vaihtoehdot kumminkin ovat tässä:
 
Viimeksi muokattu:
Tuli voitettua verkkokaupan tarjouslotossa 3070+5800x+x570 ja samalla ajattelin päivittää koko roskan uusiksi. Katsellut tuota fractalin meshify 2 compactia uudeksi koteloksi. Sillä ei taida ihan metsään mennä? Onko samassa hintaluokassa joku reilusti parempi? Ilmalla jäähdytys ja ikkunoilla ei merkitystä.

Nykyinen koppa on saman firman core 2300. Silloin ainoa kriteeri oli hinta ja onhan tuo jotenkin 6-7v palvellut, mutta alusta asti ollut kuitenkin fiilis, että olisi voinut ehkä panostaa vähän koteloonkin.
 
Tarvitsisin hieman apua kotelon valinnassa.

Nykyinen kotelo on Fractal Define C ja haluaisin vaihtaa koteloon jossa on lasipaneeli ja ehkä hieman viileämpi muutenkin, näyttiksenä on tällä hetkellä Asus Rtx 2080OC Strix joka on performance modella, lämmöt pyörii idlenä 30C(fanit pyörii koko ajan) ja rasituksessa 1440p:llä esim. Cyberpunkki/Andromeda lämmöt on about 70-75C, haluaisin käyttää näyttistä quiet modessa jossa tuulettimet pysähtyy kun mennään alle oliko nyt 40-50C, käytännössä siis pyörivät vaan pelatessa ja ehkä säästyy näin tuulettimien ikä. Sanomattakin selvä että tällä nykykopalla ei ajeta quiet-modessa koska lämmöt nousevat ehkä minun makuun liikaa, ja haluaisin tosiaan vaihtaa lasipaneeliin.

Elikkä katselussa olisi lasipaneeli koppa joka soveltuu isoille ja lämpimänä käyville, isolla jäähyllä oleville korteille.

Tuo Fractal Define 2 tai Define 2 compact kiinnostaisi, tai Fractalin kopat ylipäätää hyvän pölysuodatuksen ansiosta.
 
Elikkä katselussa olisi lasipaneeli koppa joka soveltuu isoille ja lämpimänä käyville, isolla jäähyllä oleville korteille.

Tuo Fractal Define 2 tai Define 2 compact kiinnostaisi, tai Fractalin kopat ylipäätää hyvän pölysuodatuksen ansiosta.

Siinä tapauksessa ei ainakaan tuota Fractal Define 2. Tuossa on huono jäähdytyspotentiaali näytönohjaimelle: Fractal Define S2 Case Review: No Need to Exist vs. R6

Yleisesti mm. GN ja Hardware Canucs -testeissä Fractalin kopat on harvoin jäähdytyksessä kärkiluokkaa, osa jopa huonoja, ja hinnaltaan muihin verrattuna ylihintaisia. Hyvä pölysuodatus, kaapelinhallinta jne. löytyy nykyisin useimmista hyvien valmistajien +70e koteloista. Fractal rahastaa ainakin jollain malleilla brändillään aika vahvasti. Ominaisuudet, jäähdytys jne. huomioiden tuolta löytyy parempia koteloita mm. Phanteksilta, Lian Li:ltä ja Corsairilta.
1619362580145.png

Siinä spoilereissa Gamernexus GPU-testit eri koteloissa, ja lisää testejä mm. melutasoista, CPU + GPU -lämmöistä jne (HUOM! Lämmöt esim. 50c ovat + huoneenlämpö): Awards: Best & Worst PC Cases of 2020 GN:n Steve noita testaa todella huolellisesti, ja on mm. Lian Li:lle antanut vuosien varrella mielipiteitään koteloiden suunnittelusta, joita Lian Li on jopa toteuttanutkin.

Suosituksia siis @Nasse79 jos ja kun se näytönohjaimen viilennys on tärkeää:


Phanteksin uusimman genin kotelo. GPU kävi GN-testeissä sellaiset 7-astetta viileämpänä kuin vaikkapa Fractal Define S2 Meshifyn. Jos ei RGB:stä tykkää, niin löytyy käytännössä sama kotelo ilman: Phanteks P500A BLACK, ikkunallinen miditornikotelo, musta - 119,90€ Edit: Tästä P500A en tosin koko revikkaa ole ominaisuuksineen lukenut, joten kannattaa tsekata itse jos kiinnostaa tämä koppa. Valinnanvaraa löytyy.

Lian Li:ltä Lancool II Mesh ja Lancool 215. Ja Corsairilta tuo kuvissa korostettu 4000D Airflow, josta löytyy myös RGB-versio. Kaikissa näissä mainituissa on tilava kotelo pitkiä ja leveitä komponentteja varten. Ja noista kuvista löytyy alle 55c myös Fractal Define 7 (pelkkä Define 7 ei taida olla Suomessa enää myynnissä?). Ja muitakin valmistajia löytyy tuolta.
 
Viimeksi muokattu:
Minulla tuli tuossa virhe.

Tarkoitan siis että olen katsellut Fractalin Meshify 2 ja Mesify 2 compact koteloita, mietityttää vaan tuo compact kun eihän se ole juuri isompi kuin Define C, eli onko ilmankierto yhtään parempi ison näyttiksen kanssa? ja onko tuo Mesfify 2 sitten taas hieman overkill kun ensinnäkään en käytä ainoatakaan hdd asemaa eikä ole tulossa vesijäähyjä.

Voitaisiin kyllä katsella jotain muita merkkejä vaihteluksi, tulevaisuudessa kun vaihdan näyttistä se tuskin tulee ainakaan yhtään pienempi olemaan.

Ja siis ihan normi lähpöjähän nämä minun nykylämmöt ovat, mutta kuten tosiaan mainitsin, ei tuulettimien tarvisi pyöriä koko aikaa kun ollaan idlenä tai peruskäytössä, eli quietmodella voisi käyttää mutta tällöin tarvii paremman ilmankierron koppaa, ja nyt kun jos koppaa päivittää niin sama laittaa sellainen mihin mahtuu mikä tahansa näyttis, nykyisessä on max 315mm, eikä se tuossa compactissa ole paljoa pidempi, ja eikä voi olla hyvä asia ilmankiertoa ajatellen, että heti etutuulettimesta sentin päässä puhaltaa näyttis hemmetiin kuumaa ilmaa ylöspäin.

Noissa monissa hyviksi rankatuissa kopissa ei ole edessä pölynsuodastusta, vain katossa ja pohjassa, eli pöly kertyy, mutta eipä kopissa kyllä ollut ennen vanhaankaan yhtään mitään suodatusta :D kaitpa se on uhraus minkä joutuu tekemään.

Edit: korjaus, tuossa Phanteksissa näyttäisi olevan suodatin edessäkin.

Yllättävän kevyt koppa tuo P500A kokoisekseen, pitääpä katsella revikoita.
 
Viimeksi muokattu:
Minulla tuli tuossa virhe.

Tarkoitan siis että olen katsellut Fractalin Meshify 2 ja Mesify 2 compact koteloita, mietityttää vaan tuo compact kun eihän se ole juuri isompi kuin Define C, eli onko ilmankierto yhtään parempi ison näyttiksen kanssa? ja onko tuo Mesfify 2 sitten taas hieman overkill kun ensinnäkään en käytä ainoatakaan hdd asemaa eikä ole tulossa vesijäähyjä.

Jees, ei näyttäisi Meshify 2 vs Meshify 2 compact olevan GN-testeissä kuin 1 celsius-asteen ero GPU-lämmöissä (55c vs 56c + huoneenlämpö esim. 20c = 75-76c), ja Meshify C näytönohjaimen lämmöt +1c noista (57c) -samoissa GN-testeissä. Edes nuo Fractalin Meshifyt jossa on satsattu etupaneelin puolesta ilmankiertoon, ei siis pääse alle 70 asteen (jos huoneenlämpö se noin 20c) GPU:n lämmöissä kun pelkkää GPU:ta rasitetaan, ja yleensä lämmöt nousee vielä kun myös CPU:ta rasitetaan samalla. Mutta nämä riippuu hieman muusta kokoonpanosta, eli nuo testien lämmöt on aina suuntaa-antavia.

Voitaisiin kyllä katsella jotain muita merkkejä vaihteluksi, tulevaisuudessa kun vaihdan näyttistä se tuskin tulee ainakaan yhtään pienempi olemaan.

Suosittelen joo muita merkkejä, jos ja kun se näytönohjaimen viilennys on erityisen tärkeää. Ja yleensähän +200watin GPU:t on se vaikein jäähdyttää lähes missä tahansa kotelossa. Prosessorin lämmöt saa helpommin kuriin kunnon jäähyllä, ja se on poistoilman kannalta melko optimaalisessa paikassa, toisinkuin näytönohjain.

Esim. nuo Phanteks P500A, Corsair 4000D Airflow ja Lian Li Lancool II Mesh sekä Lancool 215, ja Cooler Master H500 on erinomaisia koteloita ilmajäähdytyksen puolesta, eikä noissa ole tehty isoja kompromisseja muutenkaan. Kaikkiin sopii myös korkeammat CPU-jäähyt sekä pitkät näytönohjaimet. Corsair 4000D Airflow tosin GPU-lämpöjen puolesta mennään hieman yli 50c (+ se huoneenlämpö), mutta noihin useimpiin koteloihin saa vielä lisää tuulettimia tai voi vaihtaa parempia tuulettimia, tarvittaessa parantamaan jäähdytystä.
 
Jees, ei näyttäisi Meshify 2 vs Meshify 2 compact olevan GN-testeissä kuin 1 celsius-asteen ero GPU-lämmöissä (55c vs 56c + huoneenlämpö esim. 20c = 75-76c), ja Meshify C näytönohjaimen lämmöt +1c noista (57c) -samoissa GN-testeissä. Edes nuo Fractalin Meshifyt jossa on satsattu etupaneelin puolesta ilmankiertoon, ei siis pääse alle 70 asteen (jos huoneenlämpö se noin 20c) GPU:n lämmöissä kun pelkkää GPU:ta rasitetaan, ja yleensä lämmöt nousee vielä kun myös CPU:ta rasitetaan samalla. Mutta nämä riippuu hieman muusta kokoonpanosta, eli nuo testien lämmöt on aina suuntaa-antavia.



Suosittelen joo muita merkkejä, jos ja kun se näytönohjaimen viilennys on erityisen tärkeää. Ja yleensähän +200watin GPU:t on se vaikein jäähdyttää lähes missä tahansa kotelossa. Prosessorin lämmöt saa helpommin kuriin kunnon jäähyllä, ja se on poistoilman kannalta melko optimaalisessa paikassa, toisinkuin näytönohjain.

Esim. nuo Phanteks P500A, Corsair 4000D Airflow ja Lian Li Lancool II Mesh sekä Lancool 215, ja Cooler Master H500 on erinomaisia koteloita ilmajäähdytyksen puolesta, eikä noissa ole tehty isoja kompromisseja muutenkaan. Kaikkiin sopii myös korkeammat CPU-jäähyt sekä pitkät näytönohjaimet. Corsair 4000D Airflow tosin GPU-lämpöjen puolesta mennään hieman yli 50c (+ se huoneenlämpö), mutta noihin useimpiin koteloihin saa vielä lisää tuulettimia tai voi vaihtaa parempia tuulettimia, tarvittaessa parantamaan jäähdytystä.


Kotelo alkaa olemaan selvillä mutta mietityttää noi tuulettimet, revikasta jäi mieleen kun tossa P500A:ssa oli todella äänekkäät tuulettimet kovemmiila kiekoilla, törmäsin myös termiin "noise normalized" jossa tuulettimien kiekkoja vain pudotetaan, mutta kun kyseessä on iso koppa hyvällä virtauksella niin päästään silti hyvin jäähdytyslukemiin ja samalla hiljaiseen ääneen, mietin että pitäisikö nuo P500A perusmallin 2 1x40mm tuuletinta korvata PWM säädettävillä tuulettimilla? vai onko tämä ihan turhaa rahanmenoa koska non-pwm tuulettimia pystyy ainakin nykyemossa säätämään ihan volteillakin, ei ne koko aikaa täysillä pyöri, toki PWM:ssä paljon kattavammat säätömahdollisuudet. Muutenkin jännä että tossa RGB mallissa on edessä 3x140mm ja ei ollenkaan exaust fania, ja perusmallissa on 1x140mm edessä ja 1x140mm takana.

Tom's Hardware listaa tolle Phanteksin kopalle miinukseksi "Requires fan curve optimization", että pitäisiköhän ihan suosiolla sitten hommata pwm tuulettimet kaveriksi?
 
Viimeksi muokattu:
Alkanut kyllästyttää EHKÄ tuo oma Lian Li O11 Dynamic.. Miettinyt jos vaihtaisi koteloa.
IMG_20210318_125143.jpg
Mitäs olette mieltä vaihdanko tuon setin johonkin näistä? Tarkoitus ei ole enää tehdä sitä Custom Loop, mikä oli alkujaan ideana. Ne ideat on nyt kuopattu..
Niin sillä meinasin jos laittaisin Lian Li eteenpäin ja vaihtaa. Kotelossa on oltava Ilmavirtaus hyvä ja kokoonpano hyvin esillä, eli tietysti jos tulee muita ideoita niin rohkeasti pöytään vaan!

Vaihtoehdot kumminkin ovat tässä:
5000D Airflow käytössä. Erittäin hyvä kotelo. Suosittelen.
 
5000D Airflow käytössä. Erittäin hyvä kotelo. Suosittelen.
Joo itse päädyin tuohon 5000x RGB, todella tyytyväinen ollut. :) Ja nähtävästi paljon kasattu Custom Loop näihin jos siis alkaa polttelee idea vielä joskus tulevaisuudessa.. :rolleyes:
 
Jees, ei näyttäisi Meshify 2 vs Meshify 2 compact olevan GN-testeissä kuin 1 celsius-asteen ero GPU-lämmöissä (55c vs 56c + huoneenlämpö esim. 20c = 75-76c), ja Meshify C näytönohjaimen lämmöt +1c noista (57c) -samoissa GN-testeissä. Edes nuo Fractalin Meshifyt jossa on satsattu etupaneelin puolesta ilmankiertoon, ei siis pääse alle 70 asteen (jos huoneenlämpö se noin 20c) GPU:n lämmöissä kun pelkkää GPU:ta rasitetaan, ja yleensä lämmöt nousee vielä kun myös CPU:ta rasitetaan samalla. Mutta nämä riippuu hieman muusta kokoonpanosta, eli nuo testien lämmöt on aina suuntaa-antavia.



Suosittelen joo muita merkkejä, jos ja kun se näytönohjaimen viilennys on erityisen tärkeää. Ja yleensähän +200watin GPU:t on se vaikein jäähdyttää lähes missä tahansa kotelossa. Prosessorin lämmöt saa helpommin kuriin kunnon jäähyllä, ja se on poistoilman kannalta melko optimaalisessa paikassa, toisinkuin näytönohjain.

Esim. nuo Phanteks P500A, Corsair 4000D Airflow ja Lian Li Lancool II Mesh sekä Lancool 215, ja Cooler Master H500 on erinomaisia koteloita ilmajäähdytyksen puolesta, eikä noissa ole tehty isoja kompromisseja muutenkaan. Kaikkiin sopii myös korkeammat CPU-jäähyt sekä pitkät näytönohjaimet. Corsair 4000D Airflow tosin GPU-lämpöjen puolesta mennään hieman yli 50c (+ se huoneenlämpö), mutta noihin useimpiin koteloihin saa vielä lisää tuulettimia tai voi vaihtaa parempia tuulettimia, tarvittaessa parantamaan jäähdytystä.

Täällä on koppa päivitetty Phanteksin P500A:han, kolmen Noctuan 140mm tuulettimen kera ja olen kyllä kaikin puolin tyytyväinen. Koppa näyttää silmään hyvältä, jokunen bling valokin näkyy lasin läpi kun kone nyt tossa pöydällä möllöttää, ja mikä tärkeintä, näyttiksen tuulettimet pyörii nyt vain pelatessa quiet modessa, ja lämmöt huitelee idlenä siinä 35-40 asteen hujakoilla. Ei missään nimessä ollut turha hankinta, yllättävän laadukkaan oloinen kopppa kaikin puolin.
 
Viimeksi muokattu:
Rupesin tässä miettimään projektiksi jotain DIY-NAS:ia jotenka olisi tarve mahdollisimman halvalle kotelolle jossa kuitenkin mahdollisimman monta HDD-paikkaa. Poweri mielellään alhaalla eli sen verran saisi olla moderni asettelu. Mielellään mATX mutta kompakti ATX käy myös.
Node 804 osuis spekseihin, mutta olikin kalliimpi mitä muistelin. :facepalm:
 
Jaha, se olisi aika päästää Antec P182 eläkkeelle vihdoin, mutta en oikein tiedä mitä koteloita vertailisin ja mistä valintaa lähtisin tekemään, kun tarjontaa on niin paljon, joten jos täältä saisi edes jonkun mistä lähteä liikkeelle.

Speksit;
- ATX
- ilman poweria
- 1-2 paikkaa SSD:lle riittää
- RGB on merkityksetön ja jos sellaisia on, niin on oltava mahdollista laittaa pois päältä
- etu/päällipaneelissa saisi olla myös ainakin yksi usb-c, tai ainakin optio sille
- ilmajäähdytteiset komponentit nyt ja luultavasti aina, joten hyvä ilmankierto ja mielellään mahdollisimman vähällä äänellä
- mieluusti mahdollisimman future proof ottaen huomioon esim potentiaalinen näytönohjainten koon kasvaminen
- jos tulee mukana tuulettimia, niin pwm, tai sitten ilman tuulettimia. Ei tosin ehdoton vaatimus, jos kotelo muuten on "aivan ylivoimaisen etevä ja parhaiten valmistettu", mutta sitä ei vain saa ilman tuulettimia tai pwm:llä :) Mutta tavoite on, että ilman kuormaa olisi käytännössä äänetön ilman, että tarvitsee itse ennen ja jälkeen pelaamisen naksutella mitään säätimiä.
- kokoluokka mieluummin pienempi kuin tuo Antec (pikaisesti mitattuna k*s*l; 51 x 50,5 x 21). Vähän saa olla isompi joka suuntaan, mutta mieluiten pienempi.
- hintaluokka mieluiten alle 200€, mutta koska tavoite on koteloa käyttää yli 10v, kuten nykyistä (about 14v taitaa tuolla olla nyt ikää), niin voi joitan kymppejä venyttää, muttei kuitenkaan satasia.

Vinkkejä, mitä kannattaisi katsella tarkemmalla silmällä?

Edit: Onkos kellään mielipidettä tuosta Be Quiet! Silent Base 802:sta? Vaikuttaa aika houkuttelevalta, vaikka ilmeisesti mukana tulevat tuulettimet ei ehkä ole pwm versiota. Leveyttä näyttää ulokkeiden kera tulevan lisää useita senttejä ja korkeutta muutama sentti, mutta olisi hyväksyttävissä mitoissa vielä kyllä. 801 oli alkuvuoden GN best cases kategoriassa best mechanical design valinta, mutta vielä en kaivellut mitä 802:een on muutettu vs 801. Edit2: mitä en jaksakaan kaivaa, vaan katson GN:n 802 revikan...
 
Viimeksi muokattu:
Jaha, se olisi aika päästää Antec P182 eläkkeelle vihdoin, mutta en oikein tiedä mitä koteloita vertailisin ja mistä valintaa lähtisin tekemään, kun tarjontaa on niin paljon, joten jos täältä saisi edes jonkun mistä lähteä liikkeelle.

Speksit;
- ATX
- ilman poweria
- 1-2 paikkaa SSD:lle riittää
- RGB on merkityksetön ja jos sellaisia on, niin on oltava mahdollista laittaa pois päältä
- etu/päällipaneelissa saisi olla myös ainakin yksi usb-c, tai ainakin optio sille
- ilmajäähdytteiset komponentit nyt ja luultavasti aina, joten hyvä ilmankierto ja mielellään mahdollisimman vähällä äänellä
- mieluusti mahdollisimman future proof ottaen huomioon esim potentiaalinen näytönohjainten koon kasvaminen
- jos tulee mukana tuulettimia, niin pwm, tai sitten ilman tuulettimia. Ei tosin ehdoton vaatimus, jos kotelo muuten on "aivan ylivoimaisen etevä ja parhaiten valmistettu", mutta sitä ei vain saa ilman tuulettimia tai pwm:llä :) Mutta tavoite on, että ilman kuormaa olisi käytännössä äänetön ilman, että tarvitsee itse ennen ja jälkeen pelaamisen naksutella mitään säätimiä.
- kokoluokka mieluummin pienempi kuin tuo Antec (pikaisesti mitattuna k*s*l; 51 x 50,5 x 21). Vähän saa olla isompi joka suuntaan, mutta mieluiten pienempi.
- hintaluokka mieluiten alle 200€, mutta koska tavoite on koteloa käyttää yli 10v, kuten nykyistä (about 14v taitaa tuolla olla nyt ikää), niin voi joitan kymppejä venyttää, muttei kuitenkaan satasia.

Vinkkejä, mitä kannattaisi katsella tarkemmalla silmällä?

Edit: Onkos kellään mielipidettä tuosta Be Quiet! Silent Base 802:sta? Vaikuttaa aika houkuttelevalta, vaikka ilmeisesti mukana tulevat tuulettimet ei ehkä ole pwm versiota. Leveyttä näyttää ulokkeiden kera tulevan lisää useita senttejä ja korkeutta muutama sentti, mutta olisi hyväksyttävissä mitoissa vielä kyllä. 801 oli alkuvuoden GN best cases kategoriassa best mechanical design valinta, mutta vielä en kaivellut mitä 802:een on muutettu vs 801. Edit2: mitä en jaksakaan kaivaa, vaan katson GN:n 802 revikan...

No tossa yläpuolella on sulle vastaus: Fractal Design Define 7 - ATX-kotelo ilman virtalähdettä, musta/valkoinen 129,90
 

Ilmanvaihdoltaan tuo Define 7 ei ole kovin häävi, ja se voi tulla ongelmaksi jos CPU ja GPU on lämmintä sorttia. Fractal Define 7 Case Review: High Build Quality & Thermal Challenges Eli etupaneelin ovi tukahduttaa etenkin prosessorin ilmanvaihtoa (62,5c + huoneenlämpö GN-testeissä). Toki sen oven saa helposti auki ilman työkaluja. Näytönohjain jäähtyy ovi kiinni paremmin, mutta siihenkin löytyy parempiakin koteloita.

Ominaisuuksiltaan ja laadultaan nuo Fractal Designet on yleensä todella hyviä, mutta ilmanvaihdoltaan harvoin näkyy testien kärkipäässä. Mm. Lian Li:ltä löytyy ominaisuuksiltaan ja laadultaan yhtä hyviä, mutta ilmankierroltaan parempia. Ulkonäkö on sitten subjektiivista :)
 
Joo, GN revikkaa katsoessa oli aika kaksijakoiset fiilikset. Ominaisuuksien ja laadun jälkeen olin, että tämä se on ja lämpö-osuuden jälkeen taas, että ei ainakaan tämä...

@Lacsative olisko vinkkiä noista Lian Li malleista? Esim lancool 2 mesh oli jotain todella halpikseksi ja rimpulaksi esiteltyä tilpehööriä sisuksissa ja vaikka en esim kelkkoja käyttäisi, niin haluan, että se mitä kotelossa on, on tehty kunnolla. Mieluusti myös ajatuksella

Toi Be quiet silent base 802 vaikuttaa toistaiseksi houkuttelevimmalta noista mitä olen katsellut. Tosin ehkä liikaa suosittu muovia sisuskalujen materiaalina.

Phanteks p600s mietityttää myös.

Fractalin Meshify 2 myös harkinnassa. Prkl, tässä vaan soutaa ja huopaa. Ehkö pitää laittaa kohta vaan joku tilaukseen ja sitten ottaa joku toinen, jos se ei sitten miellytäkään ihan niin paljoa. Tavoite oli leipoa valinta valmiiksi ja sitten tilata kotelo, jota käytän vuosikaudet, mutta ei ole valinta yhtä helppo kuin se oli edellisellä kerralla. Taidanpa tilata kokeiluun Meshify 2:n.
 
Viimeksi muokattu:
Jaha, se olisi aika päästää Antec P182 eläkkeelle vihdoin, mutta en oikein tiedä mitä koteloita vertailisin ja mistä valintaa lähtisin tekemään, kun tarjontaa on niin paljon, joten jos täältä saisi edes jonkun mistä lähteä liikkeelle.

Speksit;
- ATX
- ilman poweria
- 1-2 paikkaa SSD:lle riittää
- RGB on merkityksetön ja jos sellaisia on, niin on oltava mahdollista laittaa pois päältä
- etu/päällipaneelissa saisi olla myös ainakin yksi usb-c, tai ainakin optio sille
- ilmajäähdytteiset komponentit nyt ja luultavasti aina, joten hyvä ilmankierto ja mielellään mahdollisimman vähällä äänellä
- mieluusti mahdollisimman future proof ottaen huomioon esim potentiaalinen näytönohjainten koon kasvaminen
Jos yhtä pitkää käyttöaikaa haluat, niin silloin kotelossa pitäisi olla oikeata päivitettävyyttä.
Sitä kun ei tiedä esim mitä uusia liittimiä voi tulla.
(+jos kuluu kotelon liitin loppuun)
Ja muotikoteloihin ilman 5.25" paikkoja on kovin hankala laittaa mitään liitinpaneeleita.
 
Hyvä pointti ja noitahan ei meshify 2:saa ole yhtäkään. Takas soutaa huopaa vaiheeseen.

Edit: toisaalta tällä nykyisellä olen pärjäillyt ilman mitään 5,25 paikkaan tulevaa lisäliitäntää ja nyt keväällä tuli eka puhelin, jonka mukana tuli usb-c. Toki noita usb-c:tä näyttää olevan järjestäin vain yksi, mutta tähän mennessä ei tule mieleen, milloin olisin useampaa tarvinnut. Tilanne voi tietty muuttua. Ehkä on turha haaveilla ~14v käyttöiästä seuraavalle kotelolle, mutta siitä lähtökohdasta olen kuitenkin liikkeellä, että haluan kunnon kotelon, jota ei tarvitse heti olla vaihtamassa, vaikka sisuskalut tulevat vaihtumaan monta kertaa.
 
Viimeksi muokattu:
@Lacsative olisko vinkkiä noista Lian Li malleista?

Mulla on tuo Lancool II Lian Li LANCOOL II, ikkunallinen miditornikotelo, musta - 99,90€ (ei kokonaan mesh-etupaneelilla eikä virtalähdekammion sivukyljellä), muuten sama kotelo kuin lancool 2 mesh). Otin tuon version kun ilmanvaihto riittää myös tuossa ~220w GPU:lle ja 115w CPU:lle, ja lisäsin itse tuulettimia eteen ja alas.

Esim lancool 2 mesh oli jotain todella halpikseksi ja rimpulaksi esiteltyä tilpehööriä sisuksissa ja vaikka en esim kelkkoja käyttäisi, niin haluan, että se mitä kotelossa on, on tehty kunnolla. Mieluusti myös ajatuksella

Ymmärrän pointin, mutta tässä Lancool 2 kaikki muu HDD-kelkkoja lukuunottamatta on kyllä tehty laadulla. Muovia ei sisuksissa kovalevykelkkaa lukuunottamatta pitäisi olla. HDD-kelkat oli Lian-li:ltä tyhmästi tehty, kun hintapaineiden takia ne jäi selvästi ''halvaksi'', samoin etupaneelista puuttuu USB-C -moduuli joka on lisäosa. Mutta tällä hinta on saatu esim. Fractaleita kilpailukykyisemmäksi, ja silti kaikki muut ominaisuudet on hyvät, ja MESH-mallissa ilmanvaihto selvästi parempaa. Tuon kovalevykelkan saa kokonaan irti, mutta itse siirsin sen vain kiskoja pitkin eteen, jolloin virtalähteen johtoviidakko mahtuu helposti kammioon, eikä kelkasta ole sikäli haittaa.

Hetki, niin lisään noita Phanteksin ja yhden Be Quiet -kotelon, jonka revikoita katsoin myös ennen kotelon valintaa.
 
@AvailableUsername Ainakin Phanteks P400A -RGB ja P500-A Digital (löytynee myös ei-RGB:t) on myös erinomaisia ilmanvaihdoltaan. P500-A GN-revikkaa tuosta: Phanteks P500A Case Review: New Best in Noise-Normalized Thermals Edit: Korjaan siis tuo GN revikka ei ole P500-A Digital, vaan pelkkä P500-A (youtube-versio


Ja tässä Be Quietin hyvällä ilmanvaihdolla varustettu 500DX (be quiet! Pure Base 500DX - Black, ikkunallinen tornikotelo, musta - 109,90€) ja revikkaa: be quiet! Pure Base 500DX Case Review: Mesh Thermals, Noise, & Quality ja videota löytyy youtubesta.

Edit: Jos menee soutamiseksi ja huopamiseksi, niin omat tärkeimmät vaatimukset notepadiin, ja seuloo muutaman kotelon jossa sitten vertaa niitä vaatimuksia, ja eniten plussia saanut voittakoon. Jos Gamernexusin Steve ei kritisoi koteloa loppuyhteenvedoissa pahasti, niin yleensä puhutaan hyvistä koteloista. Keskinkertaiset ilmanvaihdot = Bad Thermals yleensä Steven papereissa. Ja esim. Hardwarecanucs tekee myös ihan hyviä kotelo-revikoita, vaikkakaan Gamer Nexusin voittanutta en kattavuudessa ole löytänyt.
 
Viimeksi muokattu:
Kotelon ilmanvaihdossa näytönohjaimen lämpöjä katsoisin kaikista eniten, jos tarkoitus on ilmajäähyillä mennä. Prosessori on noissa helpompi jäähdyttää kotelon puolesta, kuin näytönohjain. Näytönohjaimen (ei-blowerit) poistoilma ei mene yhtä kätevästi takatuulettimen ja katon kautta ulos, kuin prosessorilla, ja prosessorille saa järeitä jäähyjä budjettihinnoilla. Vesileikkejä en ole harrastanut.

Jos valitsee huonon kotelon näytönohjaimen jäähtymiseen ja tuulettimien melu kiinnostaa, niin sitten pitää kikkailla esim. näytönohjaimen alivoltituksen kanssa, ja tarvittaessa sietää kovempia lämpöjä tuuletinkäyrää säätäen, ja lopputulos on yleensä silti huonompi, kuin paremmassa kotelossa.

Ja tuulettimia voi aina lisätä koppaan, mutta jos etupaneelin kautta ei ilmaa tule tarpeeksi, niin harvoin tuulettimien lisääminen pelastaa asiaa. Itse tosin sain vähän lämpöjä alas laittamalla Lancool II -kotelon virtalähdekammion päälle 2x120mm -tuulettimet, jolloin näytönohjaimen tuulettimille tulee suoraan alapuolelta raitista ilmaa. Eniten tämä paransi CPU + GPU -ristiinrasituksen lämpöjä. Järeällä näytönohjaimen jäähyllä voi myös saada vähän anteeksi keskinkertaista ilmanvaihtoa.
 
Ilmanvaihdoltaan tuo Define 7 ei ole kovin häävi, ja se voi tulla ongelmaksi jos CPU ja GPU on lämmintä sorttia. Fractal Define 7 Case Review: High Build Quality & Thermal Challenges Eli etupaneelin ovi tukahduttaa etenkin prosessorin ilmanvaihtoa (62,5c + huoneenlämpö GN-testeissä). Toki sen oven saa helposti auki ilman työkaluja. Näytönohjain jäähtyy ovi kiinni paremmin, mutta siihenkin löytyy parempiakin koteloita.

Ominaisuuksiltaan ja laadultaan nuo Fractal Designet on yleensä todella hyviä, mutta ilmanvaihdoltaan harvoin näkyy testien kärkipäässä. Mm. Lian Li:ltä löytyy ominaisuuksiltaan ja laadultaan yhtä hyviä, mutta ilmankierroltaan parempia. Ulkonäkö on sitten subjektiivista :)

Katoin vielä tuon saman testin ja olin, että muutama aste sinne tänne. Laittaa vaikka parempaa hyrrää tilalle, mutta onhan tuossa uudestaan katsottunu aika kova ero. :rofl: Minulle riittää, että on hiljainen ja Noctua D15 Ryzenille ja 3070 RTX pysyy ihan tarpeeksi viileänä vakiona myös tuossa kotelossa. Fractalia ollut iät ja ajat käytössä, niin luotan tähän uusimman laatuun kovasti. Omakohtaiset testit kerro sit kun saan haettua ja jaksan kasata.
 
Katoin vielä tuon saman testin ja olin, että muutama aste sinne tänne. Laittaa vaikka parempaa hyrrää tilalle, mutta onhan tuossa uudestaan katsottunu aika kova ero. :rofl:

Joo on siinä eroa, lähinnä prosessorin osalta isommat erot, mutta näytönohjain pitäisi jäähtyä ihan ok. Prosessoriin saa tarvittaessa järeämpää jäähyä. Ja pelikäytössä prossut ei välttämättä joudu edes pitkikestoisiin rasituksiin, kun gpu tuppaa olemaan pullonkaulana. Blender yms. sitten eri asia. Mutta joo omalla kokoonpanolla testaus lopulta varmistaa sopivuuden. Testit on suuntaa-antavia, kun osat vaihtelee eri käyttäjillä.
 
Joo, Gamers Nexuksen revikoissa tykkään siitä, että kotelosta kaikki vastaan tullut vähänkin negatiivinen tai siltä vaikuttava tuodaan ilmi. Fractal Define 7:ssa muistaakseni kehuttiin käytännössä kaikki muu paitsi ilmanvaihto ja Meshify 2 on siihen perustuva (vaikka jotain muutoksia oli myös sisuksiin tehty, ei kaikki parempaan päin), niin tässä kohtaa tuntuu, että en vielä peru tilausta ja tilaa jotain muuta. Vaikka se mesh onkin muotoiltu vähemmän houkuttelevasti.
 
Jaha, se olisi aika päästää Antec P182 eläkkeelle vihdoin, mutta en oikein tiedä mitä koteloita vertailisin ja mistä valintaa lähtisin tekemään, kun tarjontaa on niin paljon, joten jos täältä saisi edes jonkun mistä lähteä liikkeelle.

Speksit;
- ATX
- ilman poweria
- 1-2 paikkaa SSD:lle riittää
- RGB on merkityksetön ja jos sellaisia on, niin on oltava mahdollista laittaa pois päältä
- etu/päällipaneelissa saisi olla myös ainakin yksi usb-c, tai ainakin optio sille
- ilmajäähdytteiset komponentit nyt ja luultavasti aina, joten hyvä ilmankierto ja mielellään mahdollisimman vähällä äänellä
- mieluusti mahdollisimman future proof ottaen huomioon esim potentiaalinen näytönohjainten koon kasvaminen
- jos tulee mukana tuulettimia, niin pwm, tai sitten ilman tuulettimia. Ei tosin ehdoton vaatimus, jos kotelo muuten on "aivan ylivoimaisen etevä ja parhaiten valmistettu", mutta sitä ei vain saa ilman tuulettimia tai pwm:llä :) Mutta tavoite on, että ilman kuormaa olisi käytännössä äänetön ilman, että tarvitsee itse ennen ja jälkeen pelaamisen naksutella mitään säätimiä.
- kokoluokka mieluummin pienempi kuin tuo Antec (pikaisesti mitattuna k*s*l; 51 x 50,5 x 21). Vähän saa olla isompi joka suuntaan, mutta mieluiten pienempi.
- hintaluokka mieluiten alle 200€, mutta koska tavoite on koteloa käyttää yli 10v, kuten nykyistä (about 14v taitaa tuolla olla nyt ikää), niin voi joitan kymppejä venyttää, muttei kuitenkaan satasia.

Vinkkejä, mitä kannattaisi katsella tarkemmalla silmällä?

Edit: Onkos kellään mielipidettä tuosta Be Quiet! Silent Base 802:sta? Vaikuttaa aika houkuttelevalta, vaikka ilmeisesti mukana tulevat tuulettimet ei ehkä ole pwm versiota. Leveyttä näyttää ulokkeiden kera tulevan lisää useita senttejä ja korkeutta muutama sentti, mutta olisi hyväksyttävissä mitoissa vielä kyllä. 801 oli alkuvuoden GN best cases kategoriassa best mechanical design valinta, mutta vielä en kaivellut mitä 802:een on muutettu vs 801. Edit2: mitä en jaksakaan kaivaa, vaan katson GN:n 802 revikan...

Itsellä on be quietin 500dx, johon olen kyllä yllättävänkin tyytyväinen ilmajäähdytteisenä kokoonpanona. Valot säädin valkoiseksi (eka rgp juttu itsellä ja sopivan maltillinen). Kotelon vakoituulettimet käytössä ja sanoisin hiljaisemmaksi kuin mitä define r2 oli. Oletan että tälläkin menee se n. 10v kuten meni definellä. Eli jos base 802 houkuttaa niin voisi olettaa aika hyväksi, tuulettimet ovat aika hiljaisia (äänettömiä vrt näyttikseen) tuolla 1000rpm:n nopeudella omasta mielestä
 
Fractal Define 7:ssa muistaakseni kehuttiin käytännössä kaikki muu paitsi ilmanvaihto ja Meshify 2 on siihen perustuva (vaikka jotain muutoksia oli myös sisuksiin tehty, ei kaikki parempaan päin), niin tässä kohtaa tuntuu, että en vielä peru tilausta ja tilaa jotain muuta. Vaikka se mesh onkin muotoiltu vähemmän houkuttelevasti.

Joo varmaan tuo Meshify 2 menee. Yhtään aivan onnetonta koteloa en ole näiltä isoilta Fractalilta, Lian Li:ltä tai Corsairilta nähnyt, kai niitäkin on, mutta tuo Meshify 2 ei sellainen ole. GPU-lämmöt jos tulee ongelmaksi, niin siihen löytyy mahdollisuuksia kikkailla, ja tulokset riippuu osin GPU:n omasta jäähystäkin. Lisää tuulettimia tuohon Meshify 2 voi lisäillä, ja siten ainakin vähän parantaa ilmanvaihtoa jos se on tarpeen.
 
Ilmanvaihdoltaan tuo Define 7 ei ole kovin häävi, ja se voi tulla ongelmaksi jos CPU ja GPU on lämmintä sorttia. Fractal Define 7 Case Review: High Build Quality & Thermal Challenges Eli etupaneelin ovi tukahduttaa etenkin prosessorin ilmanvaihtoa (62,5c + huoneenlämpö GN-testeissä). Toki sen oven saa helposti auki ilman työkaluja. Näytönohjain jäähtyy ovi kiinni paremmin, mutta siihenkin löytyy parempiakin koteloita.

Ominaisuuksiltaan ja laadultaan nuo Fractal Designet on yleensä todella hyviä, mutta ilmanvaihdoltaan harvoin näkyy testien kärkipäässä. Mm. Lian Li:ltä löytyy ominaisuuksiltaan ja laadultaan yhtä hyviä, mutta ilmankierroltaan parempia. Ulkonäkö on sitten subjektiivista :)

Define 7:n etuosa tosiaan omien kokemustenikin mukaan rajoittaa virtausta todella pahasti. Kun etuovi on kiinni ja pölysuodin paikallaan, tuulettimen (vakiotuulettimen lisäksi testasin asiaa neljällä eri tuulettimella: Arctic P12 ja P14, Noctua A14 ja A12x25) edessä ei tunnu paikoittain olevan ilmavirtausta ollenkaan, lähinnä pientä pyörteilyä, ja paikoin vähäistä virtausta menee jopa väärään suuntaan eli tuuletin kierrättää kotelossa olevaa ilmaa. Pitkään ihmettelin, että miten tuulettimia vaihtamalla saattoivat kokoonpanon lämpötilat laskea parilla asteella, kun ei mitään virtausta tuntunut, mutta sitten huomasin, että suuri osa ilmavirrasta tuli tuulettimen jonkin reunan läheltä ja suuntautui paljolti sivulle päin. Avaamalla etuovi ja varsinkin poistamalla vielä pölysuodinkin virtaus muuttui voimakkaammaksi ja suunnaltaan odotetumman kaltaiseksi. Etuovi kylläkin vaimentaa joitakin ääniä yllättävän voimakkaasti, samoin kattopaneeli, joten niiden avaaminen ei ollut itselleni hyvä vaihtoehto (wanhan nestejäähdytetyn näytönohjaimen pumppu pitää ääntä, jota ei taida saada vähennettyä muulla kuin kotelon äänieristyksellä, ja uusien näytönohjainten saatavuus on mitä on).

Itselläni olivat prosessorin ja virransyötön lämpötilat edellisen kotelon (todella vanha Define R2) kanssa nykyistä alemmat, tosin siinä oli käytössä kaksi kattotuuletinta. Nykyisessä kotelossa jo pelkkä kattopaneelin vaihtaminen toiseksi kasvatti meteliä siinä määrin, että kattotuuletinta ei huvita käyttää jos ei ole ihan pakko. Positiivisena puolena tässä kotelossa onkin edelliseen nähden se, että kokoonpanon melu on aiempaa vähäisempää, ja alkoi siinä vanhassa kotelossa olla liittimissäkin vikaa. Jos ei olisi tuota sirisevää näytönohjainta, niin varmaan jokin paremmin ilmaa läpi päästävä kotelo olisi parempi, voisi tuulettimien kierrosnopeutta laskea nykyisestä, jolloin niiden tuottama ääni vähenisi.
 
Avaamalla etuovi ja varsinkin poistamalla vielä pölysuodinkin virtaus muuttui voimakkaammaksi ja suunnaltaan odotetumman kaltaiseksi. Etuovi kylläkin vaimentaa joitakin ääniä yllättävän voimakkaasti, samoin kattopaneeli, joten niiden avaaminen ei ollut itselleni hyvä vaihtoehto (wanhan nestejäähdytetyn näytönohjaimen pumppu pitää ääntä, jota ei taida saada vähennettyä muulla kuin kotelon äänieristyksellä, ja uusien näytönohjainten saatavuus on mitä on).

Joo ilmeisesti se etuovi rajoittaa selvästi kotelon sisälle menevää ilmavirtaa, mutta Fractal Design varmasti suunnitelut tietoisesti juurikin tuo hiljaisuus-edellä, ja siten että oven saa helposti auki jos vaikka CPU:lla tekee töitä, ja siten tarvii prossulle ja emolevylle enemmän ilmaa. Vaihtoehto se on tämäkin, ja kuluttajana hyvä vaan ettei kaikki Phanteksit, Fractalit ja Lian Li kaikki tee ihan samanlaisia ratkaisuja.

Nykyisessä kotelossa jo pelkkä kattopaneelin vaihtaminen toiseksi kasvatti meteliä siinä määrin, että kattotuuletinta ei huvita käyttää jos ei ole ihan pakko.

Varsinkin jos kotelo on lattialla tai jollain alatasolla, niin katon kautta tulee meteli läpi joo. Enkä ole mitään kotelotuuletinta käyttänyt, joka ei pitäisi sivuääniä vaakatasoon asennettuna. Onneksi Lian Li:n tuulettimet saa kuitenkin 0rpm eli idlenä kokonaan OFF, eikä ne rasituksessa erotu muista äänistä.

Jos ei olisi tuota sirisevää näytönohjainta, niin varmaan jokin paremmin ilmaa läpi päästävä kotelo olisi parempi, voisi tuulettimien kierrosnopeutta laskea nykyisestä, jolloin niiden tuottama ääni vähenisi.

Coilwhinen sattuessa kohdalle, tuo melua eristävä kotelo on kyllä varmasti pienimuotoinen pelastus. Itsellä sattui sirittävä RTX 2080 kohdalle, ja olin kotelon jo ostanut ennen näytönohjainta, joten nyt sitten joutunut kuunnella siritystä. Ei onneksi iso ongelma, kun kuulokkeilla lähinnä pelaan, ja saisihan tuon kotelon pois pöydältä ja kauemmaksi lattialle, ja kun laittaisi etupaneelin katon-verkon umpeen, niin liekkö tuo paljoa sirittäisi ulospäin. Ja Evga tämän ottaisi takuukäsittelyyn kun vaan laittaisi videota, mutta en taida jaksaa vaihto/rahanpalautusrumbaa.

Mutta joo, tuo koteloiden akustiikka on yksi osa-alue. Tuossa GN-testejä koteloiden melutasoista, ja yllättäen se Define 7 on keskivertoa hiljaisempi: fractal-define-7_noise.png
 
Ininä-aspekti (mikä mulla oli alussa mielessä, mutta unohtui jossain kohtaa) on vahvasti sellainen, mikä pistää miettimäään, josko sittenkin tuo Be Quiet! Silent Base 802. Siinä kun tulee sekä mesh etulevy/katto, että umpi-malli molempiin (no okei, "umpikatto" on takaa vähän auki). Voisi sitten kaivaa umpi-levyt esiin (tosin katto olisi varmaan se umpimalli normaalistikin ilmajäähyllä), jos sattuu häiritsevästi joku komponentti inisemään vuosien saatossa (tuuletinten voimakaskin suhina on omaan korvaan miellyttävämpi ääni kuin mikään ininä). Otin noudolla tuon Meshify:n, niin ei ole iso vaiva tässä vielä muuttaa mieltä :) Pitää töitten jälkeen katsoa sen revikkaa uusiksi.

Edit: mutta sen tuuletinkontrolleri ei ohjaa pwm tuulettimia... :facepalm: No, ehkä tuun sen kanssa toimeen. Ne mukana tulevat lienee DC ja jos tuon kontrollerin laitan yhteen emon liittimeen ja mun pwm tuularit toiseen, niin ainakin toistaiseksi homma on riittävän bueno.
Edit2: olisi pitänyt vähän aiemmin haeskella forumilta tuota silent basea. Toisessa threadissa se sai moitteita äänistä, mitä se kotelo itsessään pitää. Se siitä siis sitten ja Meshifyn odottelu jatkuu.
 
Viimeksi muokattu:
Mikä olisi hyvä kotelo, jossa hyvä ilmankierto? Joku mesh paneelilla oleva, jossa olisi pölysuodatin edessä, pohjassa ja katossa?
Pitäisi mahtua myös iso prossucooleri, dark rock pro 4. Ja normaali atx emo..

Tuo corsairin 4000d airflow ei pahan hintane ole ainakaa?


Tai

 
Viimeksi muokattu:
Päädyin sitten tilaamaan Phanteks P600S -malliin, kun siinä on tuo magneetilla kiinni oleva etulevy vaimentamassa mahdollisia sirinöitä. Muutamalle dc -tuulettimelle liitin ohjaimessa sekä muutamalle PWM:lle. Päädyin laittamaan kaikki 3 mukana tullutta 140mm dc tuuletinta puhaltamaan edestä sisään (pitää laitella jostain parempia tuulettimia tulemaan) ja kiinni siihen ohjaimeen, mutta vanhasta kotelosta uuteen ottamani toisen 120mm Noctuan (puhaltaa takaa ulos) kytkin emolle toiseen kotelotuuletin paikkaan ja laitoin noille hieman erilaiset profiilit. Lämpöjen puolesta huikea parannus vanhaan etulevyn kanssakin ja voin tarvittaessa ottaa edessä olevan levyn pois helposti sekä laittaa takaisin. Harmillisesti vähän tökkii tuo työn laatu ja materiaalin heppoisuus monessa kohtaa. Esim "takalauta" on todella ohut ja taipuu helposti ja ei tuo alusta, mihin emo kiinni tulee ole sekään mitenkään vakuuttava materiaalivahvuudeltaan. Useissa (ellei peräti useimmissa tai jopa kaikissa) ruuvin rei'issä huonot kierteet ja ruuvit alkoi kanittaa kiertämistä heti alussa yms. Anteciin verrattuna aivan jäätävä loikka alaspäin tällaisissa asioissa. Ehkä tulen henkisesti toimeen tuon kanssa, mutten nyt ihan varma ole, että onnistuuko. Ehkä tämän kanssa 14v kutistuu 14 päiväksi, tai 14 viikoksi. Saa nähdä, kun on ensijärkytyksestä toipunut :) Muuten ei kyllä valittamista, johdot oli helppo vetää ja kiinnikkeet oli toimivat ja tilaa oli säätää sekä kaikkeen pääsi helposti käsiksi. Summana, että käytettävyys ja ilmanvaihto huikeasti parempia. Viimeistely ja materiaalit taas muutos toiseen suuntaan (etulevy, ovet ja kansi oli kyllä käteen vakuuttavan oloiset).
 
Viimeksi muokattu:
Hankin NZXT H500i kotelon korvaajaksi Phanteksin P300A kotelon kun halusin mahdollisimman pienen ATX-kotelon missä olisi vielä hyvä airflow. Tuota P300A voi kyllä suositella, etupaneeli parasta meshiä mitä markkinoilta löytyy ja koko etupaneeli on erittäin helppo irrottaa ja kiinnittää takaisin puhdistusta varten. Myös kattopaneeli lähtee kokonaan irti kunhan jaksaa meisselöidä tusinan ruuvia irti, todella iso apu jos unohdit laittaa CPU-virtaliittimen kiinni ja olit juuri saanut ähellettyä ison tornijäähyn vihdoin paikalleen. Isolle powerille ei kuitenkaan ole tilaa jos mielii käyttää kovalevytelakkaa johonkin, mutta koko telakan kyllä saa ruuvattua irti jolloin isoimmatkin powerit mahtuu koteloon.
Phanteks Eclipse P300A, ikkunallinen ATX-miditornikotelo, musta - Jimms.fi

P360A olisi ollut muuten hyvä vaihtoehto mutta liian iso.
Phanteks Eclipse P360A D-RGB White, ikkunallinen miditornikotelo, valkoinen - Jimms.fi
 
Täällä lähti tilauksee tuollane antecin kotelo, ei ainakaa hinnan kiroissa ole.. ja ilma virtaa ainaki paremmi mitä umpinaises etupaneelissa. Tuo kylki-ikkuna kiinnostaa kun saranoilla onpi :oops: ja onpaha kunnolla valkone ainaski


1620927387648.png
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 782
Viestejä
4 568 269
Jäsenet
75 295
Uusin jäsen
d00b3r95

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom