Mielenkiintoisia dokumentteja

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 865
Puoli vuotta sitten tulleeseen dokkariin tullu jatkokausi.
Oli kyllä hyvää katottavaa mutta voi helvetti millaiseen cliffhangeriin taas jäi. Näihköhän on tulossa vielä kolmas kausi :D
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 292
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 405
Se EARTH ihan laadukasta. Toki kun itse tälläinen tiede-tietäväinen niin toki ei mitään uutta infoa itselle tuollaisissa ole.

Niin ja nähtävästi Simon Reevelta nyt jotain uutta kun Etelä-Amerikan kierros-sarja Areenassa. Tai sitten olin jo unohtanut moisen joskus katsoneeni jos ei ollut uusi.
 
Liittynyt
08.10.2017
Viestejä
795
Netflixissä sarja World War II: From the frontlines. Hyvin tehty ja mielenkiintoinen dokkari asiasta vähänkään kiinnostuneella. Paljon videomateriaalia restauroituna ja väritettynä aidoista tilanteista sekä kommentteja mukana olleilta.
 
Liittynyt
08.10.2017
Viestejä
795
Youtubesta löysin tämän. 80 luvun heavysta kertovan dokkarin. Suosittelen katsomaan
 
Liittynyt
04.01.2024
Viestejä
18
Se EARTH ihan laadukasta. Toki kun itse tälläinen tiede-tietäväinen niin toki ei mitään uutta infoa itselle tuollaisissa ole.

Niin ja nähtävästi Simon Reevelta nyt jotain uutta kun Etelä-Amerikan kierros-sarja Areenassa. Tai sitten olin jo unohtanut moisen joskus katsoneeni jos ei ollut uusi.
Sanovat 2022 tehdyksi. Simon Reeve Etelä-Amerikassa
Simon Reeve's South America, Britannia, 2022

Areenasta löytyy uudellekin sarjalle sivu, ehkäpä tulossa sekin. WILDERNESS WITH SIMON REEVE
WILDERNESS WITH SIMON REEVE
ei katsottavissa olevia jaksoja·luonto·matkailu·kiehtova·syventävä
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
1 367
Dokumenttisarja psykopaatti kirugista, joka leikkelee ihmisiä päin persettä. Mielenkiintoinen tarina myös sairaaloiden hierarkiasta kuinka kirurgit ovat ylintä kastia joiden tekoja ei saa arvostella. Todella vahva suositus.

Amerikkalainen painajainen (Netflix)
Netflixin true crime laatu dokkari. Tyttöystävä kidnapataan ja sotku on valmis.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 292

Tuli pari viikkoa sitten katsottua Alaston ase -elokuva ja siitä tuli mieleen, että pitäisi sivistää itseä ja tutkia mikä elokuvassa esiintyvän O.J Simpsonin tarina on. Sellaisen vaikutelman on aikaisemmin saanut, että kyseinen tyyppi on ollut jonkinlaisessa isossa murhaoikeudenkäynnissä, mutta juurikaan mitään sen enempää en ole tiennyt.

Myöskin on sellainen muistikuva, että tästä henkilöstä on tehty vino pino eri dokumentteja ja varmaan jostain palvelusta sellainen löytyisi. Olin oikeassa dokumenttien runsaasta määrästä, mutta en arvannut että sellaisen löytäminen jostakin palvelusta suomessa olisikin vaikeaa. Lopulta tärppäsi disney plussassa, josta löytyi 7,5h pitkä dokumenttielokuva 5 jaksoon leikattuna. Ilmeisesti tätä dokumenttia pidetään O.J:n dokumenteista parhaimpana ja on se myöskin voittanut parhaan dokumentin oscarin vuonna 2017.

Vaikka onkin tullut katsottua pidempiäkin rikosdokumentteja esim. Netflixin Making a Murderer, niin tämä tuntui paljon pidemmältä kuin se olikaan ja lopussa pääsi huokaamaan että tulipa sekin nyt katsottua. Jaksot ovat 1,5h pitkiä joten sekin voi vaikuttaa siihen että viimeistä jaksoa lukuunottamatta jokainen tuli katsottua vähintään kahdessa osassa.

Kahdessa ensimmäisessä jaksossa pääsi oppimaan O.J:n lapsuudesta, nuoruudesta, urheilu-urasta ammattilaisjalkapalloilijana ja myös yhdysvalloissa rehottaneesta rasismista ja rotusorrosta 1960-1990 lukujen välillä. Etenkin Los Angelesin poliisin harjoittamaan rotusortoon pureuduttiin tarkkaan sen vuoksi, että se oli O.J:n asuinpaikkana hänen ammattilaisuransa jälkeen. Kolmas jakso keskittyi O.J:n ja hänen vaimonsa Nicolen väkivaltaiseen suhteeseen ja vasta neljännessä jaksossa päästiin seuraamaan oikeudenkäyntiä missä O.J:ta syytettiin Nicolen ja hänen ystävänsä Ronaldin murhasta. Sarja sisältää melko raakaa kuvamateriaalia rikospaikalta, jollaista on tottunut näkemään vain fiktiivisissä rikossarjoissa. Oikeudenkäynnin ja sen jälkeen tapahtuvien asioiden kohdalla ymmärtää vasta miksi sarjassa käsiteltiin niin tarkasti rasismia ja rotusortoa; oikeudenkäynti liittyi loppujen lopuksi enemmän O.J:n ihonväriin kuin siihen, että häntä syytettiin murhasta.

Viidennessä jaksossa käydään läpi oikeudenkäynnin jälkeisiä tapahtumia ja O.J:n elämää sen jälkeen. Tässä vaiheessa viimeistään tulee hyvin selkeästi esille kuinka omahyväinen, huomionhakuinen ja ylimielinen tyyppi O.J oli. O.J:n lapsia ja murhattujen omaisia käy sääliksi. Lopussa kuitenkin tulee yllättäviä käänteitä, karmakin iskee ja jonkinlaista oikeudenmukaisuutta tapahtuu.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
5 620
Nyt ku yösyöttöjen lomassa on helposti 30-60min aikaa tuijotella kaikennäköstä, niin tullut kateltua enemmän dokkareita ku mitä pitkään aikaan. Yle Areenan dokkaritarjontaa käynyt jo vähän läpi seuraavin mielipitein.

Historia: Japani Sodassa
No jos ei Tyynenmeren sota ole millään tavalla hanskassa, nii voihan tällä aloittaa. Aika pintapuoliseksi raapaisuksi tämäkin jää ja tuntuu tämäkin käyttävän aikaa vähän kaikennäköiseen oheistoimintaan faktan tykittämisen sijaan. Ihan ok nähdä kuvamateriaalia Japanista ja toisesta Kiina-Japani sodasta.

Vaietut arktiset sodat
Aika" yliarvostettu" ja ylipitkitetty dokkarisarja. Aiheena mielenkiintoinen ja mukava että tällaista vähemmän tuttuakin aihetta tuodaan esille, mutta toteutus jää kyllä paljon vaivaamaan. Nuo satunnaiset arkeologiset tutkimuspätkät tuntuu todella irrallisilta, jaksot eivät jotenki saumattomasti liity toisiinsa ja omasta mielestä tähän olisi pitänyt kyllä tuoda muutakin arktista aluetta kuin pohjoismaiden arktinen sota(koska otsikko). Aleuttien taistelut vähintään jos ei vähän enemmänki tuota Pohjoisen Atlantin laivastoryminää. Aika vähän oli mitään uutta itelle tässä, Ruotsin osallisuus jää aika monesta teoksesta vajaaksi, joten siihen vähän päivitystä.

Historia: Yhdysvaltojen kultakausi. Kertoo vähän sekavasti Yhdysvaltojen Kullatusta kaudesta, eli ns. Gilded Age ajasta, n. 1800 luvun loppuosasta. Aiheina hypitään millon mihinkin eikä oikeen tullut semmosta koherenttia kuvaa, enemmän semmonen pilkahdus erinnäkösiä asioita ja henkilöitä tuolta ajalta. Keskiössä varallisuuden keskittyminen ökyrikkaille ja muun väestön suhteellinen köyhtyminen, erityisesti erinäköisten lamavuosien aikana.

Historia: Sivilisaatioiden salaisuudet. Kolme osainen, joista ensimmäinen käsittelee pronssikauden romahdusta, toinen Rooman valtakunnan nousua ja toinen sen tuhoutumista. Ensimmäinen osa on ihan mielenkiintoinen, toinen osa alkaa jo hyppimään miten sattuu ja kolmas on jo kahdesta edellisestä osasta erillinen, ettei tunnu edes samalta sarjalta. Turhia dramatisointeja joita ylikäytetään, viileitä 3D karttaprojektoita välimerestä, jotka ei tarjoa mitään infoa. Muutamia ihan mielenkiintoisia juttuja nyt kun muutenkin antiikin juttuja luen tässä ohella, mutta 3h olis ehkä vähän ylikäytetty tähän jos ei olis muuten nyt aikaa.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
5 620
Historia Neuvostoliitto 1922-1991
Varsin pikainen visiitti Neuvostoliiton historiaan, todella pintaraapaisuksi jää kun melkee 100 vuotta historiaa ängetään reiluun kahteen tuntiin. Suomenkieliset jaksojen nimet vähän hassuja kun toinen jakso on Hrustsov mutta alkaa vuodesta 1941 ja Hrustsoviin päästään jossain puolessa välissä. En nyt tätä voi erityisemmin kenellekkään suositella, ei tästä paljoa informaatiota irtoa. Sir Max Hastingsia yhtä mukava kuunnella ku lukea.

Historia: Wannseen konferenssi. Jotenkin köykäseksi jää tämä yhden jakson dokkari, käytetään dramatisointia jostain samannimisestä elokuvasta ja siitä huolimatta aihe tuntuu hyppivän siellä sun täällä. Pakkohan tähänkin oli laittaa jotain selviytyjien tarinoita eikä voitu pysyä otsikon aiheessa. Ihan mielenkiintoinen siitä huolimatta, koska sen mitä pysyy aiheessa on kohtuu pienen mittakaavan aihe ja sopii tällaisen tunnin dokkarin käsiteltäväksi.

Historia: Euroopan unohdetut diktatuurit
Vähemmän tunnettua Euroopan historiaa, Portugal ja Kreikka. Ihan ok kelaus molemmissa tapauksissa syistä ja seurauksista molempien pienten maiden diktatuurista. Ainakin itelle nämä Portugalin käymät sodat olivat täysin tuntemattomia ja toisaalta tuo Kreikan historia toisen maailmansodan jälkeen myös jäänyt aika mystiseksi. Jos diktatuurit kiinnostaa niin yle areenassa on se sata jaksoa sisältävä podcast 12 diktaattoria, joskin näitä Kreikan everstejä ei siellä ole käsitelty.

Historia: Mussolini, ensimmäinen fasisti
Pikakelaus Mussolinin valtaannousuun, ihan ok. Mielenkiintoinen siinä mielessä että kaikkiin edellä mainittuihin dokkareihin verrattuna, tähän on löydetty Mussolinin/fasismin "kannattajia" eikä pelkästään uhreja puhumaan.

Historia: Hitlerin aikakausi. Sopivan tiukka paketti Hitlerin Saksan käsittelyyn. Tästä pikakertaus kenelle tahansa tai tuntemattomille kaikista ydinasioista vaikka toki pituuden puolesta joitakin asioita joudutaan skippailemaan. Pysyy kuitenkin asiassa, tyylillisesti ihan ok. Tän kohalla alko yhä enemmän vaan mietityttään että jos on 2-3h dokumentti(sarja) niin miksi niitä puhuvia päitä pitää olla niin paljon ku monessakin dokkarissa yksikin heistä osais kyl kertoa nuo kaikki.

Historia: Japanilaisten internointi
Hassusti otsikoitu Suomeksi, kyseessä kun oli pitkälti Amerikkalaisten internoinnista jota dokkarissakin painotetaan. Eli Amerikan kansalaisia roudattiin läjäpäin leireille sodan ajaksi, ja menettivät siinä ohessa monta vuotta elämästä ja suurimman osan omaisuudesta. Kriisin aikana sattuu aina kaikennäkösiä ylilyöntejä, myös land of the freessä. Suosittelen kyllä dokkarina ihan aiheen puolesta, vaikka vähän turhaan yrittää linkittää nykypäivän Trumpismeihin tätä loppuminuuteilla.

Sit kaks Tsernobyl dokkarisarjaa, toinen 4 ja toinen 3 osainen. Jännästi saa vähän eri kuvan näistä että mitä siellä tapahtui ja kuka teki mitäkin väärin. ylempi näistä huomattavasti parempi niin laadullisesti kuin faktuaalisesti sekä sisältää parempia vieraspuhujia(mm. sen ainoan valvontahuoneesta vielä hengissä olevan sekä videomateriaalia Dyatlovin haastattelusta). Jälkimmäinen huomattavasti halvemman budjetin pikakäpistys jolla pyritään taas linkittämään vanha asia nykypäivän tapahtumiin ja osa viimeisestä jaksosta meneekin lähinnä Ukrainan sodan vaikutuksista vatvoessa.



Ja onkait se tämäkin yhdenlainen dokumentti
Totta, tarua ja videopelejä
Sarjassa pelataan erinäköisiä historiaan sijoittuvia videopelejä ja pelejä on kommentoimassa joku asiantuntija. Vähän semmosta puolihumoristista mutta myös ihan vakavastikin tartutaan siihen miten asioita kuvataan peleissä.
 
Liittynyt
14.09.2017
Viestejä
25
Vanhojen syntetisaattoreiden ystäville suosittelut. Todella upea dokumentti ja Alex Ballin youtubekanavalta löytyy paljon kullanarvoista materiaalia aiheeseen liittyen.

 
  • Tykkää
Reactions: PCB
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 421
Historia: Mussolini, ensimmäinen fasisti

Pikakelaus Mussolinin valtaannousuun, ihan ok. Mielenkiintoinen siinä mielessä että kaikkiin edellä mainittuihin dokkareihin verrattuna, tähän on löydetty Mussolinin/fasismin "kannattajia" eikä pelkästään uhreja puhumaan.
Muistikuvan mukaan nuo fasistiksi tunnistautuvien haastattelut jäi vähän irrallisen (lyhyen) tuntuisiksi, ja sitten selvisikin IMDB:stä että Areenan versio on jotain puoli tuntia lyhyempi versio (melkoisen yleistä muuten että hankitaan se noin tunnin versio). Oletettavasti juuri noita haastatteluita on leikattu pois vrt. pitkä versio.

Historia: Hitlerin aikakausi ...

Tän kohalla alko yhä enemmän vaan mietityttään että jos on 2-3h dokumentti(sarja) niin miksi niitä puhuvia päitä pitää olla niin paljon ku monessakin dokkarissa yksikin heistä osais kyl kertoa nuo kaikki.
Tämän näkemisestä puoli vuotta mutta muistikuva sama. Tuossakin osa noista puhujista oli sinänsä hyviä puhumaan ja oikeasti akateemisia, mutta sitten haastattelut oli liian pätkittyjä. Pahimmillaan (vähän kai tässäkin) tulee yksittäisiä lauseita vuoronperään usealta puhuvalta päältä ja tolla ikään kuin tehdään se mikä oikeasti kuuluisi kertojaäänelle. Suurin perisynti dokumenteissa typerien dramatisointien rinnalla.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
5 620
Muistikuvan mukaan nuo fasistiksi tunnistautuvien haastattelut jäi vähän irrallisen (lyhyen) tuntuisiksi, ja sitten selvisikin IMDB:stä että Areenan versio on jotain puoli tuntia lyhyempi versio (melkoisen yleistä muuten että hankitaan se noin tunnin versio). Oletettavasti juuri noita haastatteluita on leikattu pois vrt. pitkä versio.
Tämä on kyl todella ärsyttävää ja välillä jopa ihan 'pyhäinhäväistys' niinku esim. sen Vietnam dokkarin kohalla jossa jaksoista oli pätkästy joku 30-40min pois.
 
Liittynyt
24.02.2017
Viestejä
2 739
Hyvä ja rankahkokin dokkari (Yle Areena,1h 50 min) Pohjois-Koreasta jossa seurataan nuoren pojan ja viisihenkisen perheen vaarallista matkaa rajajoen yli Kiinaan, yli vaikeakulkuisten vuorten, soiden ja metsien kohti vapaata maailmaa.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
5 620
Vielä jatkuu yölliset kukkumiset näiden Areenan dokkareiden parissa, sit voinee siirtyä omassa hyllyssä oleviin dokkareihin. Vajaa viiskymmentä tuntia on tullut kateltua dokkareita syöttöjen yhteydessä =D.

Pikakatsaus Rooseveltin presidenttikauteen ja New Dealiin. Vähän ohkaseksi tämä jää asian käsittelyssä. Olis kaivannut jakson pari lisää tähän.

Tämä oli todella hyvä dokkari Discon/Diskon historiasta, toki musiikkihistoria itselle aika etäinen aihe, mutta oli silti mielenkiintoinen. Oli ihmisiä kertomassa omista kokemuksistaan tuona aikana ja niitä jotka siihen merkittävästi vaikuttivat. Kerrotaan siitä miten Disco syntyi, miten se nivoutui osaksi vähemmistöjä ja sitten muuttui valtavirraksi. 3 jaksoa aika sopiva mitta tällaiselle aiheelle. Suosittelen!

Kertoo kuudesta unkarilaisesta jotka päätyy Amerikkaan ja merkittäviksi henkilöiksi toisen maailmansodan aikana. Harmillisesti osa henkilöistä jää aivan statistiksi ja jotenkin teemallisesti ei oikein sovi, että Robert Capa, Szilard ja Michael Curtiz käsitelleen samassa dokkarissa ja silti toisistaan erillään. Teemallisesti ei toiminut kovin hyvin vaikka ihan mielenkiintoinen onkin aiheeltaan.

Jakson mittainen perehtyminen Neuvostoliiton romahdukseen ja pitkälti nimenomaan niin että miltä se tuntu ja näkyi siellä katukuvassa eikä Neuvostoliiton/Venäjän johdossa. Ei tarvitse etsiä kovin kaukaa syitä sille miksi venäläiset eivät ole enää kovin innokkaita vallan kaatamiselle tai vaihtamiselle, aina seuraa jonkin sortin anarkia/teurastus. Harvoin käsitelty aihe, yleensä kun mennään niin Berliinin muuri/Gorbatsov edellä, niin nyt kuunnellaan entisiä kansalaisia kertomassa kuinka heistä tuli katukauppiaita ja rikollisia hetkessä. Dramatisointi vähän ontuvaa ehkä osittain.

Kertaa Monopoli-pelin historian ja siihen liittyneen lakijupakan Anti-Monopoli tekijän kanssa, joka lähti sitten tutkimaan tätä historiaa. Ihan hauska näin lautapelaajan näkökulmasta, kerta samalla hieman käsitellään tota 1900-luvun alun lautapelikulttuuria.

Jakson mittainen katsaus jonku nobodyn elämään Ottomaanien vallan alla ja myöhemmin Itävalta-Unkarin armeijassa, Kreikassa ja Turkissa. Sopiva mitta tällaiselle, paljon filmiä ja kuvaa yli sadan vuoden takaa ja ihan mielenkiintoista tuon ajan historiaa, joka ehkä meidän vinkkelistä jää aika vähälle katsannolle katseen ollessa yleensä Saksa/IB/Venäjä akselilla tuona aikana.

Sarjassamme vähän heikompi dokkari, kertoo pintaraapasulla noista vakoojista ja heidän elämästään sekä paosta. Ei kummonen etes aiheesta tietämättömälle.

Kieltämättä lapsen vatsavaivat vähän vaikeuttivat tämän intensiivistä seuraamista, mennee kuitenkin vähän samaan sarjaan noiden aiemmin nostamieni Portugal/Kreikka diktaattoridokkareiden kanssa.

Mielenkiintoinen näkökulma, mutta hassusti editoitu, turhan paljon tuota aikansa paatoksellista videomatskua puheineen "tässä sankarit karjalan kannaksella valtaamassa ryssältä..." muutama olis riittänyt tehokeinona. Muuten käytännössä kuunnellaan entisten sotasankareiden lasten kokemuksia siitä elämästä mitä elämä oli sodan jälkeen ja miten ne traumat siellä kotona näkyivät.

Pikaraapasu Henry Fordiin, olis saanut olla parikin jaksoa aiheesta. Tuli enemmän semmonen "tiesitkö tätä" tyyppinen kuin että asiat olisivat olleet aivan oikeissa mittasuhteissa dokumentissa.

No nyt on sopivan mittainen, 4 jaksoa Hearstista. Ei taida olla kotimaassa niin tunnettu nimi mutta jenkkilässä, leffafaneille ja historiaa lukeville hyvinkin. Vaikutusvaltaisen mediamogulin historia käydään läpi systemaattisesti niin uran kuin yksityiselämän osalta. Suosittelen tätäkin! OBS Poistuu viikon päästä Areenasta!
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
5 620
Pulloruokinnat loppu niin loppu dokkareidenkin silmitön katselu. Toistaiseksi viimeiseksi jäi:

Dokumentti Brewster hävittäjäkoneen etsinnöistä Venäjällä ja kuinka sen löytäjät eivät saa asiasta itselleen mainetta tahi mammonaa. Tähän on hyvä katsoa tuo aiemmin mainittu Neuvostoliiton romahduksesta kertova dokumentti niin ymmärtää minkälaisessa ympäristössä tätä toimintaa on tehty. Hassu dokumentti siinä mielessä, että etsijät ovat niin epäselkeitä ja asiattomia toimissaan ja puheissaan, että ei tule sellainen olo että tässä voisi luottaa oikein kenenkään tarinaan.

Vähän ohkaseksi jäävä dokkari Saksassa olevista suurlähettiläistä ennen sotaa ja sodan alussa. Tämmönen pikkukiva, mutta ei oikeen jää mitään mieleen kun mihinkään ei ehditä oikein iskeytyä kunnolla.

Kuvaus espanjalaisista 'tasavaltalaisista' jotka joutuu keskitysleirille ja onnistuvat sitten rääpimään piiloihin saksalaisten itse ottamia kuvia keskitysleirin toiminnasta.

Sopivasti mittaa tällaiseen viimeiset vuodet käsittelyyn, joskin aivan turhaa dramatisointia ja näyttelytyötä uhrattu tämmöseen. Joku kesäteatterinäyttelijä patsastelee dramaattista dressman-kävelyä vähän ajan välein draaman tuntua lisätäkseen. Empä tiennyt että Trotski hengasi Kahlon kanssa tuolloin.

Yllättävästi tässä riitti kaksi jaksoa, ehkä vähän enemmän olisi voinut vielä mennä tuohon muodin maailmaan muutenkin, että olisi ymmärtänyt paremmin kontekstit mutta jäi tästä silti aika paljon mieleen ja uutta ymmärrystä itse muodin historiasta. Sopivan kriittinen ja monipuolinen käsittely tässä, ettei mennyt henkilöpalvonnaksi tai miksikään armottomaksi haukkumiseksi.


Yhdysvallat ja holokausti. Mielenkiintoinen näkökulma holokaustiin joskin 6 osan aikana ehditään kyllä se holokaustikin sen verran hyvin käsitellä, että tästä irtoaa niillekkin joita aihe kiinnostaa yleisesti. Välillä se focus ehkä katoaa sinne Eurooppaan vähän liiaksikin aihe huomioiden ja on vähän huonoja aasinsiltoja, mutta kaiken kaikkiaan suositeltavalle syvyydelle uppoava dokkarisarja.

Jäihän tonne vielä ainakin tuo mielenkiintoiselta vaikuttava 6 osainen Iran-Contra dokkarisarja ja neliosainen Benjamin Franklinista kertova.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
5 010
Tämä ei ole vielä laajassa levityksessä ja toivoisinkin että joku strriimipalvelu sen nappasi tarjontansa.
Vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta dokkarilta. Tekijä kun on ukrainalainen, niin viesti voi tietysti olla hieman puoluelliinen, mutta vaikea sanoa näkemättä, että näkyykö se siinä. Vai pitydytäänkä tääs vain siinä että ihmismieli muuttuu sodassa ja propaganda tekee loput.

 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
240 447
Viestejä
4 199 757
Jäsenet
70 907
Uusin jäsen
Deut

Hinta.fi

Ylös Bottom