Linux rikkoi ensimmäistä kertaa historiassa 3 % markkinaosuuden työpöydällä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu
Eikös tuo lihavoitu tapahtunut jo Fedora 17:ssa, vaiko peräti 16:ssa yli 10 vuotta sitten? Paljonko on ympärillä Linuxissa muuttunut asioita samassa ajassa? Saati sitten joku välissä tapahtunut Win7 -> Win10/11 muutos. Aika seesteiseltä kuulostaa jos vieläkin tuo on mielessä isoimpina ongelmina.

Toki siitä on aikaa ja toi systemd muutos oli esimerkki. Ei se sinäällään enää kaivele. Ja onhan noita hiukan merkityksettömämpiäkin muutoksia tässä vuosien varrella tullut jotka on ärsyttänyt. Network damager yhtenä.
 
Toki siitä on aikaa ja toi systemd muutos oli esimerkki. Ei se sinäällään enää kaivele. Ja onhan noita hiukan merkityksettömämpiäkin muutoksia tässä vuosien varrella tullut jotka on ärsyttänyt. Network damager yhtenä.
Vaikka wpa_supplicant suomalaista käsialaa onkin, niin paljon enemmän minulla on sen kanssa ollut säätöä kuin NetworkManagerin kanssa. Silloin kun wifi linuxissa oli meemi, pärjäsin onneksi langallisella netillä.
 
Ei sen ton 3% yli tarvitsisi nousta minusta ensinkään. Mitä enemmän käyttäjiä niin sitä enemmän se rupeaa kiinnostamaan kriminaaleja. Mulle on aivan sama onko se 1, 2 tai 3%. Ainoa etu minkä isommasta käyttäjäyhteisöstä saisi, olisi että ohjelmistoyhtiöt rupeaisivat kiinnittämään huomiota enemmän Linuxiin. Jos jotku Adobet sun AutoCadit alkaisivat toimimaan linuxilla, niin kuka enää Winukkaa käyttäisi?
 
Ei sen ton 3% yli tarvitsisi nousta minusta ensinkään. Mitä enemmän käyttäjiä niin sitä enemmän se rupeaa kiinnostamaan kriminaaleja.
On kyl niin vanha väite.. ensinnäki linux on jo kaikkialla ja ollut pitkään. Käyttäjän hakkerointi on toki olemassa oleva asia (annetaan ne pääkäyttäjätunnukset pyydettäessä ilman harkintaa). Mut mitää matoja ei saa yhtä helposti leviään, kuin aikoinaan windowsilla. Ei macos mikää mitätön myöskään ole, mut ei sielläkää suunnalla pahemmin mitää itsestään leviäviä viruksia ole. Koska käyttis on mitä on. Eipä kait windowsissakaa enää nykyää?
 
Viimeksi muokattu:
toimistohommiahan nyt voi linuxilla tehdä (ja on voinut jo kauan) ihan yhtä lailla kuin windowsillakin, Microsoft365 toimii selaimessa ihan hyvin linuxillakin. Tietty on jotain erikois-softia minkä kanssa joutuu tappelemaan enemmän tai sitten niitä ei saa mitenkään linuxilla toimimaan mutta niiden määrä taitaa pienentyä koko ajan.
Toki Suomessa oppilaitoksiin hankitaan kalliilla Windows-lisenssit, koska 1-2 kuvalitteen ja/tai taulukon kandidaatin- ja maisterintöitä ei vaan pysty asiasta mielipiteitä laukovien mukaan tekemään muilla kuin vuoden 2023 paikallisesti asennettavilla Microsoft Office-paketeilla. Typografisia ja muita ladonnan ominaisuuksia vaaditaan moninkerroin enemmän kuin esimerkiksi TeX Live pystyy tarjoamaan 2023. LibreOffice 7.5 lienee myös vuosikymmeniä Officea jäljessä yhteensopivuudessa ja käytettävyydessä. Linux on ainakin oman havainnon mukaan marginalisoitunut oppilaitoksissa. Opinsys:n järjestelmää näkee peruskouluissa, mutta melko rajallisesti. Sitten taas esim. yhdestä korkeakoulusta on Linux-luokat lopetettu käytön tarpeen lakattua. Alustariippumattomat JavaScript-, TS-, Java- ja Python-koodit kun lähes poikkeuksetta tehdään Windows 11 tai Applen ARM-pohjaisilla koneilla.
 
Vaikka wpa_supplicant suomalaista käsialaa onkin, niin paljon enemmän minulla on sen kanssa ollut säätöä kuin NetworkManagerin kanssa. Silloin kun wifi linuxissa oli meemi, pärjäsin onneksi langallisella netillä.

Heh, en enää muista mikä Ubuntun versio oli kyseessä, todennäköisesti Edgy Eft, johon wpa_supplicantin ekan kerran konffasin. NDISwrapper Windows XP:n ajurin kanssa oli kyllä aikamoinen paketti.
 
Alustariippumattomat JavaScript-, TS-, Java- ja Python-koodit kun lähes poikkeuksetta tehdään Windows 11 tai Applen ARM-pohjaisilla koneilla.
Hyh, kuka noita vapaaehtoisesti "oikeassa elämässä" windowsilla tekee? e: ja applen armit ei vaikuta mihinkää. Macossilla duunataan, oli arm tai intel koneessa. Alkuun oli esim. dockerin suhteen kysymysmerkkejä, mut mennyttä aikaa jo.
 
Viimeksi muokattu:
Hyh, kuka noita vapaaehtoisesti "oikeassa elämässä" windowsilla tekee?
Ei toivottavasti kukaan. Kyllä aika nihkeetä on ajaa noita ilman oikeaa shelliä.

Itse en ole reiluun vuosikymmeneen enää käyttänyt muuta kuin VI:tä tai VIM:iä vielä editorina. Sitä ennen pico ja nano oli käytössä, mutta aina voi oppia jotain uutta.
 
Itsekin aikanaan, kun laitoin vanhaan läppäriin Linuxia niin tuskailin vaihtoehtojen kanssa. Sai siinä hetken selata keskustelupalstoja ja muita sivustoja etsiessä sopivaa, helppoa distroa. Tästä on kuitenkin aikaa se noin 20v ja sillon ei ollut edes tätä määrää eri vaihtoehtoja.
Jos vertaa aikaan 20v sitten, nykyään lähes kaikki graafiset distrot ovat äärimmäisen helppokäyttöisiä. Asennusmediaa ei tarvitse polttaa uudestaan jollain bugeista paikatulla scsi-ajurilla hybridiformatoituna, erikoisempia kernelimoduuleita ei tarvi ladata 3. osapuolen sivuilta ja kääntää itse mukaan oikealla konfiguraatiolla niin että käännetty .ko on binäärisesti yhteensopiva mukaan laitetun kernelin kanssa, modelineja ja osioiden tyyppinumeroita ja sektoreita ei tarvitse arvailla, nettiin pääsee yli 33.6k nopeudella ilman linuxant-lisenssejä jne. Riittää valita riittävän suosittu distro, johon saa apua.

Waylandin suhteen XFCE on tietysti lähimpänä julkaisu ja Cinnamonilla ei ole edes suunnitelmia ollenkaan.
Xfce:n julkaisutahti on kyllä valitettavasti todella hidas. Käytin itse sitä päivittäin 2005-2021. Jos katsoo lyhyesti historiaa, Xfce:hen tuli Gtk 2 -tuki (mm. Unicode-teksti viimein) suhteellisen nopeasti eli reilu vuosi Gtk 2.0:n jälkeen 2003. Gtk 3.0 julkaistiin 2011. Xfce:hen valmis Gtk 3 -tuki kuitenkin vasta 2021 eli reilut 10 vuotta myöhemmin. Wayland-tukea on myös puuhattu Gtk 3:n ohella aika pitkään jo ja vaikka yksittäisiä ohjelmia voisikin ajaa Waylandilla, työpöydän ikkunamanagerin kanssa on paljon työtä. Ilmeisesti seuraavaan versioon olisi alustavasti tulossa jotain, mutta jo Gtk 3:n kanssa meni useampi vuosi saada kaikki lopullisesti kohdilleen. Murheena on vielä login manageritkin - gdm ja sddm viimein tukevat Waylandia, joten tilanne ei ole ihan mahdoton. Gdm kuitenkin on vähän raskas ja sddm:n kehitys on myös todella hidasta. Slim:n kehitys on kai lopetettu ja lightdm oletuksena vaatinee myös X:n.

vaihtaisin heti windowsista pois JOS linuxin kanssa hoituisi kaikki tarvitsemani asiat yhtä jouhevasti.
Tämä on tietty sellainen ikuisuusargumentti. Joskus asioita tehdään tosi jääräpäisesti kun ei haluta nähdä metsää puilta. Esim. lukioissa Abitin tikkulinuxissakin ajettiin jotain matematiikkaohjelmaa Winellä, vaikka ko. ohjelma oli tehty Linuxinkin kanssa yhteensopivalla Javalla. Java kun on alustariippumaton. Ohjelma vaan vaati johonkin minimaaliseen toimintaan Windowsin järjestelmäajuria (jota ilmeisesti Winen kautta ei edes käytetty oikeasti), joten siksi noin vaikea paketointi. En sano etteikö tarve ole todellinen, mutta moniin tarkoituksiin on vaihtoehtoja ja Winellä voi ajaa myös osaa.

Edelleen HDR on ihan vaiheessa, samoiten Dolby Atmos jne. äänien passthrough.
Periaatteessa olisi tosi hyvä asia jos äänissä päästäisiin poropaskasta eroon. Itsellä oli ennen pipewireä jo pulseaudioon viritetty virtuaalinen monikanavainen äänialtaiden pooli, jolla sai häviöttömästi soitettua vaikka 5.1 tai 7.1 ja vieläpä sekalaisista äänikorteista koottuna kombona. OpenAL ja vastaavat tukevat myös softapuolella sitä, että esim. 3d-koordinaatit voi "renderöidä" ääneksi äänipiireille.

Atmos/4k/HDR/stereokuva-kotiteatteri on sellainen kombo, että suosiota on Linux-puolella jarruttanut jo se, että bluray/stream-lähteissä on haistapaska-asenne maksavia asiakkaita kohtaan. Ostat levyn ja laitat asemaan, niin mikään ohjelma ei toista. DVD-aikaan esto pystyttiin kiertämään. Myös stream-palveluissa voi olla keinotekoinen drm-rajoitus SD-tarkkuuteen. Siksi itsekään en ole vielä oikein jaksanut siirtyä ja telkku/AV-vahvistin alkavat olla jo 10v+ vanhoja. Seuraavaksi kun kotiteatteria päivittää, on pakko mitä ilmeisimmin päivittää ihan jokainen osa ja käydä aika tiheän kamman läpi kaikki mahdollinen, kun homma voi kosahtaa yhden väärin speksatun HDMI-kaapelin takia. Huolestuttaa todella paljon näihin rakennettu suunniteltu vanheneminen ja se on ihan keskeinen juttu tässä Linuxin tuessakin. Toisaalta ihmettelen, tarviiko passthrough kovin erikoista tukea käyttöjärjestelmältä verrattuna aiempien formaattien passthrough-ohjaukseen, kun idea on välittää bitit sen läpi muuttumattomana.

Lisäksi aina välillä linux puolella pistetään pakkaa ihan sekaisin ja asiat jotka on kertaalleen oppinut niin ne pitääkin sitten opetella uudelleen. Viimeisimpänä init rc -> systemd ja iptables -> firewalld muutos Fedorassa.
Systemd on melkein kaikissa perusdistroissa ollut vakio jo pitkään. Esim. hitaasti päivittyvässä Debianissakin se on ollut mukana jo yli 10 vuotta ja vakiona yli 8.

Linuxissa moni asia on vaan liian fragmentoitunutta. On paljon eri kikottimia jotka tekee samaa asiaa tai ainakin pyrkii tekemään mutta ihan eri tavalla.
Nykyään kyllä perustoiminnallisuuksiin yhä enemmän on "standardoitua". Esim. juuri systemd ja sen päällä esim. ikkunointi toimii vakioasetuksin ilman konfigurointia. Samoin hotplug-asiat.

Live kernel patching on kanssa sellainen kunnon viidakko. Samaan asiaan on monta kikotinta.
Tämä ei ole kyllä mitenkään välttämätön peruskäyttäjälle eikä tarjolla edes "kilpailijoilla". Jos vaikka otan esimerkiksi Arch-pöytäkoneeni, pacman -Suy päivittää useamman gigankin verran paketteja alle 2 minuutissa taustalla ja uudelleen boottaus kestää alle 25 sekuntia (josta linuxin osuus 5 sek ja loput uefiä). Keskeisimmät ohjelmat pystyvät palauttamaan kesken jääneen istunnon. Olen myös käyttänyt kahta muuta suosittua käyttistä, joissa nuo peruspäivitykset vievät vastaavalla koneella hieman enemmän aikaa.
 
Itse en ole reiluun vuosikymmeneen enää käyttänyt muuta kuin VI:tä tai VIM:iä vielä editorina. Sitä ennen pico ja nano oli käytössä, mutta aina voi oppia jotain uutta.
Itsellä jäi opettelematta aikoinaan ja vscode toimii (plugeineen) nii hyvin ku voi toivoa :) Ennen vscodea oli kaikenlaista soutamista eri editoreissa, mm. sublime. Nykyää se on melkein samanlainen käsite ku vim. nanoa en oo koskaa ees aatellu, että joku sitä koodaamiseen käyttäis :D On se kyl "the teksti-editori", jota tulee käytettyä kaiken maailman pikkujutuissa.
 
Emacs on riittävä kaikille ajatuksesta on tosiaan tultu hieman eteenpäin. Vim käyttöliittymäkään ei kannata opetella tavallisella käyttäjällä, jos ei ole pakko.

Linuksin vahvuus on juuri siinä, että kaiken voi tehdä selkeästi aina tiedosto tai konsolitasolla aina.
 
koska 1-2 kuvalitteen ja/tai taulukon kandidaatin- ja maisterintöitä ei vaan pysty asiasta mielipiteitä laukovien mukaan tekemään muilla kuin vuoden 2023 paikallisesti asennettavilla Microsoft Office-paketeilla

Tämäkin mielipide lienee niiltä jotka eivät itse edes suoraan noiden töiden ohjaukseen tai tekemiseen osallistu. Muistan vieläkin parin kymmenen vuoden takaa kun siirryin luonnontieteelliseen tiedekuntaan enkä halunnut tyhjänpäiväisiä pakollisia "näin käytät aa tee koota" kursseja käydä, ja oli jotakin vastaavan kuuloista jo merkittynä rekisteriin.

Menin siis ko. kurssista vastaavan yliassistentin juttusille opintorekisteriotteen kanssa että mulla olisi täällä tällainen käytynä, voitaisko kuitata sillä tuo laitoksen pakollinen kurssi. Kaiffari näytti vähän epäilevältä, käytiin seuraava sananvaihto:
- "Osaatko käyttää Officen kaavaeditoria?"
- "En tiedä, yleensä käytän LaTeXia"
- :happy: "Seuraa."

Menin hepun perässä vähän matkaa toiseen toimistoon jossa istui joku osastosihteeri.
- "Maikki-Irmeli, merkkaa tälle kaverille "näin käytät aa tee koota" suoritetuksi.. se osaa LaTeXia!"
 
Tämä ei ole kyllä mitenkään välttämätön peruskäyttäjälle eikä tarjolla edes "kilpailijoilla". Jos vaikka otan esimerkiksi Arch-pöytäkoneeni, pacman -Suy päivittää useamman gigankin verran paketteja alle 2 minuutissa taustalla ja uudelleen boottaus kestää alle 25 sekuntia (josta linuxin osuus 5 sek ja loput uefiä). Keskeisimmät ohjelmat pystyvät palauttamaan kesken jääneen istunnon. Olen myös käyttänyt kahta muuta suosittua käyttistä, joissa nuo peruspäivitykset vievät vastaavalla koneella hieman enemmän aikaa.

Peruspäivutykset ovat toki aivan eri asia kuin kernelin live-pätsäys eikä live-pätsäys tosiaan ole mitenkään perusjuttu edes isoissa yrityksissä, jotka ajavat kriittisiä 24/7 palveluita.
 
Tämäkin mielipide lienee niiltä jotka eivät itse edes suoraan noiden töiden ohjaukseen tai tekemiseen osallistu. Muistan vieläkin parin kymmenen vuoden takaa kun siirryin luonnontieteelliseen tiedekuntaan enkä halunnut tyhjänpäiväisiä pakollisia "näin käytät aa tee koota" kursseja käydä, ja oli jotakin vastaavan kuuloista jo merkittynä rekisteriin.

Menin siis ko. kurssista vastaavan yliassistentin juttusille opintorekisteriotteen kanssa että mulla olisi täällä tällainen käytynä, voitaisko kuitata sillä tuo laitoksen pakollinen kurssi. Kaiffari näytti vähän epäilevältä, käytiin seuraava sananvaihto:
- "Osaatko käyttää Officen kaavaeditoria?"
- "En tiedä, yleensä käytän LaTeXia"
- :happy: "Seuraa."

Menin hepun perässä vähän matkaa toiseen toimistoon jossa istui joku osastosihteeri.
- "Maikki-Irmeli, merkkaa tälle kaverille "näin käytät aa tee koota" suoritetuksi.. se osaa LaTeXia!"
On kyllä surkeaa, ettei Suomen peruskouluissa ja yliopistoissa otettu LaTeXia ja R:ää isoksi osaksi opetusta jo 90-luvun alussa. Molemmat päihittävät MS:n tuotteet mennen tullen.

Vaihto-opiskelun aikana 2016 minut heitettiin suoraan syvään päätyyn, sillä kaikki raportit tehtiin LaTeXilla. Heti perään 2017 toisessa euroopan maassa teimme kansainvälistä projektia yliopistossa. Oli täysin automaattinen ilmiselvyys muille paitsi meille suomalaisille, että se tehdään LaTeXilla.
 
Linuxin ongelmat ainakin itsellä on hyötyohjelmissa, tai paremminkin niiden puutteessa. Kun omien tarpeiden mukaista softaa ei ole, saati kun työjutut ei onnistu, niin melko kovasti on kiinni windows ympäristössä.

Itellä toisin päin työhommissa: kaikki ohjeet on Linuxille, windowsia ei tyypillisesti tueta. Esim. Adobe Commerce -verkkokauppaohjelmisto. Joo, virtuaalikoneet joo, mutta jos nyt serverillä ja kehitysympäristössä on joka tapauksessa Linux, niin miksi deskarissa olisi jotain muuta.
 
Itsellä jäi opettelematta aikoinaan ja vscode toimii (plugeineen) nii hyvin ku voi toivoa :) Ennen vscodea oli kaikenlaista soutamista eri editoreissa, mm. sublime. Nykyää se on melkein samanlainen käsite ku vim. nanoa en oo koskaa ees aatellu, että joku sitä koodaamiseen käyttäis :D On se kyl "the teksti-editori", jota tulee käytettyä kaiken maailman pikkujutuissa.
Juu eipä sillä editorilla oikeasti mitään merkitystä ole. Ainoa elämää helpottava asia noissa shellissä pyörivässä editoreissa on se, että niitä voi pitää auki SSH yhteyksien päässä olevissa koneissa screeneissä, jolloin editori on täysin normaalisti käytettävissä etänä, oli sitten kotona tai toimistolla, tai millä tahansa laitteella, jopa sillä kännykällä.

Sublime on tuttu kyllä, itsellä vaan oma työtapa menee niin, että scriptit ajetaan komentoriviltä, versionhallinta toimii komentoriviltä, editori pyörii samoissa shelleissä.

Sit jos joskus pitää jotain käyttöliittymiä tehdä niin toki ne kannattaa tehdä jollain siihen soveltuvalla työkalulla.
 
@love_doctor Linux HDR median DRM on samasta syystä hankalaa Linuxissa kuin Windowsissa. HDCP vaatii rautatason suojauksen lähteestä ruudulle ja siihen ei vain ole rautaa eikä Linux puolella ajureita. Jokunen vuosi sitten ei HDR sisältöä saanut toimimaan edes W10:llä.
 
On kyllä surkeaa, ettei Suomen peruskouluissa ja yliopistoissa otettu LaTeXia ja R:ää isoksi osaksi opetusta jo 90-luvun alussa. Molemmat päihittävät MS:n tuotteet mennen tullen.

Vaihto-opiskelun aikana 2016 minut heitettiin suoraan syvään päätyyn, sillä kaikki raportit tehtiin LaTeXilla. Heti perään 2017 toisessa euroopan maassa teimme kansainvälistä projektia yliopistossa. Oli täysin automaattinen ilmiselvyys muille paitsi meille suomalaisille, että se tehdään LaTeXilla.

Arvelen että ongelma on siinä että opetusta suunnitteleva taho ei ole ollut täysin perillä tarpeista, lisäksi kun MS:n hyväksi indoktrinoima IT kommentoi että ei me tueta mitään leiteksejä koska on MS Office lisenssit hommattuna, saadaan myös kivan näppärät AD ja etähallinnat.

Mutta kyllä se yksi suurimmista vaikeuksista kaikessa kirjallisessa tuottamisessa tuntui olevan tuo Office hienoine kaavaeditoreineen. Sivusta kun muiden tuuskaamista tuli seurattua niin jatkuvaa taistelua muotoilun ja kaavojen kanssa. Itse vaan luki kirjallisten töiden ohjeistuksen, laittoi kerran LaTeXin headerit kuosiin ja keskittyi sisältöön.
 
Ensimmäistä kertaa elämässäni mietin vaihtoa Windowsista pois, ellei mahd. Windows 12 ole jälleen se "parempi" Windows (kuten XP, 7 ja 10). En tosin ole tutustunut onko hölmöilyjä korjattu uudemmissa Windows 11 julkaisuissa, joten voi olla että haukun turhaan. Ei vaan kiinnosta. Samoin kävi 8:n kanssa, en seurannut sen päivityksistä yhtään.

Itse en edes pelaa, joten ei tarvitsisi huolehtia sen suhteen. Hyvinkin seuraava käyttis onkin joku Linux. Tietäisi vain mitä niistä kokeilisi. En ole seurannut pätkääkään näitä eri versioita.
Näin jo Linuxsin alkuajoista sitä käyttäneenä voin sanoa että sillä onnistuu ihan kaikki jos vaan jaksaa nähdä vähän vaivaa sen eteen että saa homman pelaamaan: On saatu aika moni ns. windows only softa toimimaan Linukalla ja joskus jopa paremmin kun sillä Windows koneella. Se mikä aina tulee eteen on se että jonkin verran pitää perehtyä enemmän ns. käyttiksen sielunelämään vs. Windows. Joku Linux Mint alkaa olla monessa asiassa jopa edellä ja ainakin vakoilusoftat eivät rasita koneen resursseja kuten esim. Windows 11:sen "kurkkiminen ja ohjelmien ilman lupaa asenteleminen joka saa allekirjoittaneen raivon valtaan. Toki itse käytän tietyissä tilanteissa edelleen Winukkaa mutta harvenevaan tahtiin kyllä kun tuo Proton alkaa olla jo aika pätevä pelien pyörittämiseen.
 
Hommasin uuden PC:n alkuvuodesta ja päätin tällä kertaa jättää windows+linux dual bootin väliin ja siirtyä ainoastaan linuxin käyttäjäksi (olen tarvinnut windowsia viime vuosina ainoastaan hyvin harvojen ohjelmien käyttöön, esim. fusion 360). Ilokseni löysin githubista projektin jota käyttäen sain Fusionin toimimaan Linuxilla ilman VM:ää. Pelailen ainoastaan Steam-pelejeä, lähinnä CS:ää. Kaikki tarvittava on pyörähtänyt hienosti Ubuntulla ja Windowsia en ole kaivannut.

Mielestäni isoimmat haasteet tulevat hyötyohjelmien kanssa. Monesti windows on ainoa tuettu käyttis, jolloin niitä voi olla vaikea ajaa linuxilla. Peruskäyttö peruskäyttäjälle yleisimmillä distroilla esim. Mint tai Ubuntu on vaivatonta, mutta ohjelmien huono/olematon Linux-tuki tekee siitä kuitenkin teknisesti liian vaikean useimmille käyttäjille.
[offtopic]
Oisko sulla jakaa linkkiä tähän projektiin?
[/offtopic]
 
kun MS:n hyväksi indoktrinoima IT kommentoi että ei me tueta mitään leiteksejä koska on MS Office lisenssit hommattuna, saadaan myös kivan näppärät AD ja etähallinnat.

Mutta kyllä se yksi suurimmista vaikeuksista kaikessa kirjallisessa tuottamisessa tuntui olevan tuo Office hienoine kaavaeditoreineen.
LibreOffice on myös yllättävän hyvä ja ollut monelle riittävä viimeiset 20 vuotta. Yksi sen parhaista ominaisuuksista on se, että sama ODT joka on alunperin tehty esim. 2003 aukeaa nyt 2023 ihan samannäköisenä printteriasetuksista riippumatta (!). Ihmettelin joku kerta kun availin kovalevyn perältä vanhoja lukioaikana OpenOffice 1.x:llä tehtyjä dokumentteja ja näytti kunnolliselta - ei esim. marginaalit buganneet niin että sivumäärä olisi räjähtänyt käsiin ja joka toinen sivu sisältänyt 1-2 merkkiä + jotain marginaaliviivaa kuten MS Officella on tapana kun avaa vaikkapa jotain virallisia lomakkeita editoitavaksi.

Jottei ihan fanipoikailuksi mene, LibreOfficesta kyllä kaipaisi ilmaista, tehokkaasti toimivaa, itse hostattavaa web-versiota ilman käyttäjärajoituksia ja kollaboraatiotoiminnoin.
 
Miksi ChromeOS? Jos Mintin ulkonäkö on sulle ok, niin LMDE5 eli Debian 11 backendin Mint on erittäinkin passeli ja kevyt. Snapien sijaan Mint käyttää Flatpakia tätä nykyä. Mint tarjoaa XFCE, Cinnamon ja LXqt työpöydät, mutta Mint on itse confannut näyttämään ne täysin samalta.
Mint valikoitui aiemmin käyttöön sen vuoksi, kun oli verrattain helppokäyttöinen ja nimenomaan Mintille löytyy aika paljon ohjeita verkosta. Jos ei ole kokenut Linux-käyttäjä niin helposti menee sormi suuhun, kun pitäisi alkaa terminaalin kautta loitsuja taikomaan.

ChromeOS:ia pohdin vaihtoehdoksi, kun on varmaan astetta helpompi käyttää ja perusohjelmat löytynee suoraan, vaikka Flexissä ei olekaan tukea Android-sovelluksille. Nykyään käyttö sen verran yksinkertaista, että riittää yksinkertainenkin käyttöjärjestelmä, kunhan toimii ripeästi.
 
Jottei ihan fanipoikailuksi mene, LibreOfficesta kyllä kaipaisi ilmaista, tehokkaasti toimivaa, itse hostattavaa web-versiota ilman käyttäjärajoituksia ja kollaboraatiotoiminnoin.
Kävisikö Collabora office? Miksi/miksi ei? En ole niin perehtynyt että pystyy(kö) välttämättä itse hostaamaan mutta toisena vaihtoehtona ehdottaisin siinä tapauksessa cryptpad.fr? @love_doctor
 
meille atk vammaisille linux voi olla liian vaikea.

En muuta osaa kuin asentaa ja poistaa ohjelman ubuntu sovelluskaupasta.

Jos laittaa valokuvat linux koneelle (kannettava ssd) niin ne ei näy windowsissa enkä tulostintakaan osannut asentaa.

Ihan peruskäyttöön oikein hyvä, itsellä olohuoneen leffa/varmuuskopio laitteena.

Vanhalla kovalevyllä latautuu myös nopeammin, windows latautuu varmaan 15 minuuttia ubuntu jossakin 5 minuutissa.
 
Viimeksi muokattu:
Jos laittaa valokuvat linux koneelle (kannettava ssd) niin ne ei näy windowsissa enkä tulostintakaan osannut asentaa.
Tämä on nykyisin vähän muuttunut. Kernelissä on jonkin aikaa nyt ollut suoraan ntfs-ajuri (aiemmin oli erikseen asennettava fuse-pohjainen ntfs-3g), jolla voi lukea ja kirjoittaa windows-asemille. Eli jos vaan Linuxin puolelta saa navigoitua esiin Windowsin puolelle näkyvän sisällön, kuvat saa sitä kautta aseteltua oikeaan paikkaan. Katsoin että esim. Ubuntussa ajuri on ollut 22.04 LTS:stä asti mukana, mutta on suositeltavampaa päivittää Ubuntu tuon ntfs-ajurin bugikorjausten takia.

Kävisikö Collabora office? Miksi/miksi ei?
Siinä oli ainakin jokin aika sitten rajoitteena tuo "This development build is limited to 10 documents, and 20 connections". Toimii hyvin pieneen organisaatioon, mutta ei skaalaudu kovin hyvin noin. Jos rajoituksista on jo päästy, niin sitten se voisi ratkaista ongelman. Latex-käytössä on vähän sama kun ilmainen Overleaf-instanssi vaatii vähän diy-henkeä.
 
Samoin Windowsin puolelta saa wsl:n avulla Linux-partition näkymään mounttaamalla sen wsl:ssä. (Ei kyllä sovi ohjeeksi atk-vammaisille...mutta yleisemmin mainittakoon.)
 
meille atk vammaisille linux voi olla liian vaikea.

En muuta osaa kuin asentaa ja poistaa ohjelman ubuntu sovelluskaupasta.

Jos laittaa valokuvat linux koneelle (kannettava ssd) niin ne ei näy windowsissa enkä tulostintakaan osannut asentaa.

Ihan peruskäyttöön oikein hyvä, itsellä olohuoneen leffa/varmuuskopio laitteena.

Vanhalla kovalevyllä latautuu myös nopeammin, windows latautuu varmaan 15 minuuttia ubuntu jossakin 5 minuutissa.
1. Mikä tulostin kyseessä? Olen asentanut 4 tulostinta Linuxille ja jokainen on toiminut vain kiinnittämällä usb-johto Linuxilla varustettuun koneeseen. Yksi vaati skanneria varten tulostinvalmistajan sivuilta löytyvän ajurin.

2. Kokeilitko asentaa tätä ohjelmaa Windowsille Linux-partition lisäämiseksi (huom. Päivitetty 2022, vaikka kuvissa Windows XP):

Mielenkiintoista kuulla, että jollekin Linuxia oikeasti käyttäneelle se tuntuu liian vaikealta. Itsellä kun atk-vammaiset kaverit ja perhepiiri on kiitellyt jälkikäteen minun suorittamaa pakottamista Linux-käyttäjäksi vanhan raudan huollon yhteydessä.
 
Mä olen tässä 25 vuoden ajan pari kolme kertaa kokeillut linuxia. Joka kerta se on ollut katastrofi, enkä ole sillä pystynyt mitään tekemään.
'
Ehkä joskus taas jonkun kovalevypäivityksen yhteydessä voisi kokeilla. Pelien takia ei kuitenkaan voi vaihtaa, mutta kiinnostaisi edes nähdä mitä se linux on.
 
Pääsääntöisesti WSL myötä ajellaan siinä samassa bashissa kuin linuxinkin puolella.
Oli ihan pakko googlata, että mistä puhutaan, kun ei ole WSL tuttu. Mutta juu vähän sama, kuin hinaisi Ferraria mopoautolla moottoritiellä.
 
Mä olen tässä 25 vuoden ajan pari kolme kertaa kokeillut linuxia. Joka kerta se on ollut katastrofi, enkä ole sillä pystynyt mitään tekemään.

Ehkä joskus taas jonkun kovalevypäivityksen yhteydessä voisi kokeilla. Pelien takia ei kuitenkaan voi vaihtaa, mutta kiinnostaisi edes nähdä mitä se linux on.
Jos on laitteistosta ollut kiinni yhtään, kannattaa pelata varman päälle ja yrittää ensi kerralla koneella, jossa on AMD:n tai Intelin näyttis. Nvidialla on vieläkin sekä Waylandin että X:n puolella enemmän ongelmia ja ylipäänsä se että ajureita tarvii asennella 3. osapuolen lähteistä laskee käyttökokemusta. Prosessoreissa kannattaa välttää 1. sukupolven Ryzeneitä, kun niissä koneen lukkiutumisen välttäminen voi vaatia säätöä joidenkin emolevyjen kanssa. Samoin tulostimissa kannattaa katsoa tietokantaa OpenPrinting ja esim. laitteita ostaessa suosia sellaisia, joihin on tiedossa tukea. Pikku hiljaa wayland/vulkan/pipewire-siirtymä alkaa olla siinä vaiheessa, että graafisen työpöydän perusasiat toimivat. Jos Firefoxia käyttää, siinäkin on nyt aika hyvällä mallilla esim. videotoisto verrattuna muutaman vuoden takaiseen.
 
Nopeasti opiskelit aiemmin tuntemattoman noinkin syvällisesti. On myös toisenlaisia näkemyksiä, kuten Windows 11 WSL2 Performance Is Quite Competitive Against Ubuntu 20.04 LTS / Ubuntu 21.10 - Phoronix
Itse Googlasin vaan, että mitä WSL tarkoittaa. No itselle ei maistu Ubuntu eikä WSL2. Ubuntu on malliesimerkki distrosta, jota ei ole optimoitu mitenkään ja kerneli käännetty siten, että allyesconfig muutettu moduleiksi. Myös Ubuntun kernelit on ikivanhoja, joten niistä ei ainakaan mitään nopeus hyötyä irti saa.

Edit: nämä on näitä yhtä hyödyllisiä vertailuja, kuin että kyllä docker on melkein yhtä hyvä, kuin se sen alla pyörivä Linux. Toinen validi kysymys on Phoronix Test Suiten pätevyys minkään testaamisen, etenkin jos artikkelit kirjoittaa PTS:n kehittäjä, joka muutenkin pyörittää kaupallista saittia. Tulokset voi olla vinossa siihen suuntaan, joka lyö isoimman setelinipun pöytään. Mutta toki joku uskoo jopa näkymättömiin voimiin, joten kyllä varmasti kaikki kirjoitettukin pitää paikkansa.
 
Viimeksi muokattu:
Linuxia on ihan kiva käyttää komentoriviltä, mutta muuten onkin sitten aika meh. Sen takia Windows + WSL2 on hyvä juttu.
 
Linuxin yleistymisen haasteet ei ole teknisiä vaan sun kaltaiset "käyttäjät".
Oikea kysymys kai onkin, että pitääkö Linuxin yleistyä? Itse olen ainakin täysin neutraali asian suhteen. Jokainen päättäköön itse. Onko mielestäsi Windows käyttäjät sen parempia Linuxin käytön edistäjiä, jotka ovat sitä mieltä että Linuxia pitää/on paras/on nopeinta käyttää Windowsin alla?
 
Onko mielestäsi Windows käyttäjät sen parempia Linuxin käytön edistäjiä, jotka ovat sitä mieltä että Linuxia pitää/on paras/on nopeinta käyttää Windowsin alla?

Taidat olla ainoa joka on tuollaista ainakaan tässä keskustelussa esittänyt ja olisi kohteliasta jättää laittamatta sanoja muiden suihin ylipäätään.
 
Taidat olla ainoa joka on tuollaista ainakaan tässä keskustelussa esittänyt ja olisi kohteliasta jättää laittamatta sanoja muiden suihin ylipäätään.
Juu pahoittelut jos ymmärsin väärin jotain. Ei varsinaisesti ollut tarkoitus laittaa sanoja muiden suihin. Poimin vaan nk. vastauksista tämän datan mitä alkoi sadella, kun kommentoin, että on parempi käyttää oikeaa shelliä.
 
Juu pahoittelut jos ymmärsin väärin jotain. Ei varsinaisesti ollut tarkoitus laittaa sanoja muiden suihin. Poimin vaan nk. vastauksista tämän datan mitä alkoi sadella, kun kommentoin, että on parempi käyttää oikeaa shelliä.

Varmaan pääosin onkin, jos se on muutoin mahdollista.


Tuossa summataan aika hyvin se, miksi ainakin itse toin Windows Subsystem for Linuxin mukaan tähän otsikkoon. Se on yksi niistä Linuxin haaroista jotka mielestäni vaikuttavat yleisesti työpöytäkäyttöön, vaikka koneessa ei puhdasta Linuxia olisikaan. Vs. kuinka Azuresta suurin osa pyörii itse asiassa Linuxilla. Tuon voi toki kääntää niin, että Microsoft yrittää vaan hyötyä Linuxista, mutta mielestäni hyötyjiä ovat käyttäjät (itse käytän työkoneessa, jossa W10 on ainoa vaihtoehto, WSL:ää jatkuvasti) ja se on nimenomaan Linuxin ansiota.
 
Tuosta virtualisoinnista, silloin kun Windows on pakollinen johonkin yhteen tai pariin tehtävään. Miksei niin päin, että Linuxin päällä Windowsia?
Qemu + virtman vfio ja raudan täysi läpivienti. Toisin kuin Virtualbox- lelussa, saa käytännössä tehohäviöttä pyörimään myös ne fps pelit, jotka vaativat jonkun cheat enginen.
Ei pitäisi erota oikealla raudalla ajamisesta mitenkään. Eikä vaadi edes takas boottaillu kuten multibooteissa.
Oletan, että myös ne Adobet, jotkut CAD- softat tai mitkä ikinä toimivat myös vastaavasti noin.
 
Qemu + virtman vfio ja raudan täysi läpivienti. Toisin kuin Virtualbox- lelussa, saa käytännössä tehohäviöttä pyörimään myös ne fps pelit, jotka vaativat jonkun cheat enginen.
Gnome Boxes on myös käyttäjäystävällinen vaihtoehto. Vaati tosin Windows 11:n kanssa jokin aika sitten säätöä vielä mm. TPM-asetusten takia, mutta aiemmat toimivat helposti. Virtualbox on nykyään pienen hiukkasen vähemmän lelu - siinä on jopa USB 2.0 -tuki ihan vakiona.
 
Tuosta virtualisoinnista, silloin kun Windows on pakollinen johonkin yhteen tai pariin tehtävään. Miksei niin päin, että Linuxin päällä Windowsia?
Qemu + virtman vfio ja raudan täysi läpivienti. Toisin kuin Virtualbox- lelussa, saa käytännössä tehohäviöttä pyörimään myös ne fps pelit, jotka vaativat jonkun cheat enginen.
Ei pitäisi erota oikealla raudalla ajamisesta mitenkään. Eikä vaadi edes takas boottaillu kuten multibooteissa.
Oletan, että myös ne Adobet, jotkut CAD- softat tai mitkä ikinä toimivat myös vastaavasti noin.
Toimiiko tää pelkästään yhdellä näytönohjaimella, ilman prosessorin integroitua? @TimeKillerX
 
Varmaan pääosin onkin, jos se on muutoin mahdollista.


Tuossa summataan aika hyvin se, miksi ainakin itse toin Windows Subsystem for Linuxin mukaan tähän otsikkoon. Se on yksi niistä Linuxin haaroista jotka mielestäni vaikuttavat yleisesti työpöytäkäyttöön, vaikka koneessa ei puhdasta Linuxia olisikaan. Vs. kuinka Azuresta suurin osa pyörii itse asiassa Linuxilla. Tuon voi toki kääntää niin, että Microsoft yrittää vaan hyötyä Linuxista, mutta mielestäni hyötyjiä ovat käyttäjät (itse käytän työkoneessa, jossa W10 on ainoa vaihtoehto, WSL:ää jatkuvasti) ja se on nimenomaan Linuxin ansiota.
Juu oma kommentointi oli enemmänkin pilke silmäkulmassa, eli oikeasti jokainen tyylillään. Itse käytän nykyään läppärissä "pakotettuna" macOS:ää ja SSH:n yli Linux koneita (pöytäkoneet + kaikki serverit). Pöytäkoneet on kyllä ihan oikeita Linuxeja, kunnon raudalla joilla tulee kotona ollessa (eli yleensä) töitä tehtyä.
 
Varmaan pääosin onkin, jos se on muutoin mahdollista.


Tuossa summataan aika hyvin se, miksi ainakin itse toin Windows Subsystem for Linuxin mukaan tähän otsikkoon. Se on yksi niistä Linuxin haaroista jotka mielestäni vaikuttavat yleisesti työpöytäkäyttöön, vaikka koneessa ei puhdasta Linuxia olisikaan. Vs. kuinka Azuresta suurin osa pyörii itse asiassa Linuxilla. Tuon voi toki kääntää niin, että Microsoft yrittää vaan hyötyä Linuxista, mutta mielestäni hyötyjiä ovat käyttäjät (itse käytän työkoneessa, jossa W10 on ainoa vaihtoehto, WSL:ää jatkuvasti) ja se on nimenomaan Linuxin ansiota.

WSL on kyllä oikeasti loistava keksintö. Luonnollisesti työkoneelle oli aika vaikeata saada IT:tä suostuteltua mihinkään linux distroon. WSL:n kuitenkin sai asenneltua, ja ohjelmistokehitykseen huomattavasti mukavampi käyttää kuin Windowsia. Käytännössä kehitystyön tekee linuxilla, vaikka kaikki grafiikka renderöidäänkin vielä Windowsilla.
 
Toimiiko tää pelkästään yhdellä näytönohjaimella, ilman prosessorin integroitua? @TimeKillerX
Ei ole omaa kokemusta, mutta äkkiseltään vilkaistuna se on kyllä onnistunut viimeiset pari vuotta. En nyt yhtä tiettyä ohjetta tai skriptiä halua nosta hakutuloksista kun ei tosiaan omaa kokemusta ole.
 
Meillä töissä on pakko käyttää Windowsia, eikä edes WSL:ää saa. :confused2: Onneksi Git for Windowsin edes saa, että saa bashin.

Kotikoneilla ollut Linux jo vuosia, pitkään meni ilman edes dual bootaavaa winukkaa, mutta nyt on uudella pöytäkoneella 11 pelejä varten ja läppärillä 10 Officea varten. Tuleekohan peräti kerran-kaksi viikossa Windowsissa käytyä...

Distroista, näin ketjussa pari kertaa Manjaron mainittavan. Kokeilkaapa, manjaroistit, jos jaksatte, piruuttanne joskus EndeavourOS:ää; itse dumppasin Manjaron siihen törmättyäni. Saman henkinen, mutta paljon vähemmän kaikenlaista sekoilua ja mystisiä itsekseen hajoamisia. (Saattaa olla tuuriakin, ei siinä.)
 
Toimiiko tää pelkästään yhdellä näytönohjaimella, ilman prosessorin integroitua?
Joihinkin näyttiksiin taitaa nykyään olla raudalla virtualisointitukea (eli saman ohjaimen voisi ehkä saada jaettua?). Perinteisesti jos jakaa host-järjestelmästä esim. pcie-laitteen (pitää olla ylimääräinen näyttis jota host-käyttis ei käytä lainkaan), niin käytetään suoraan guest-käyttiksen ajureilla laitetta ja lisäkuorma on melko pieni. Muussa tapauksessa piirto on ohjattu virtualisoinin läpi eli hitaampaa. Siinäkin on hyvin vaihtelevia tapoja tehdä. Läpiviety opengl/vulkan esim. on nopeimmasta päästä, jos ohjelmat osaavat käyttää ja kiihdyttämätön pikseli kerrallaan rasterointi hitainta. Vähän riippuu mitä tekee. Esim. perus officet ja vastaavat toimivat ilman kiihdytystäkin.
 
Lisäksi aina välillä linux puolella pistetään pakkaa ihan sekaisin ja asiat jotka on kertaalleen oppinut niin ne pitääkin sitten opetella uudelleen. Viimeisimpänä init rc -> systemd ja iptables -> firewalld muutos Fedorassa.
Iptables ja firewalld ovat eri tasoilla. Iptables:in korvaaja on nftables, joka ilmestyi kernelin versiossa 3.13 (2014).
Firewalld on "humaani" käyttöliittymä, joka taustalla käyttää mitä kernelistä löytyy. UFW lienee vastine Ubuntussa?

Periaatteessa, jos firewalld:n oppi aikaisin, ei iptables->nftables -muutosta tarvinnut huomata.
Käytännössä -- jos oppi mitä firewalld tekee ja mihin se ei kykene -- ei siihen vieläkään koske.

Firewalld on siis yritys tehdä perustyöpöydästä "helpompi". Niinhän uusia käyttäjiä houkutellaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 711
Viestejä
4 580 397
Jäsenet
75 498
Uusin jäsen
myrttinenm

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom