Linux kysymyksiä

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja nanob, 17.10.2016.

 1. Tonni Krälli

  Tonni Krälli

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  06.12.2018
  Jos ei mitään erityistä estettä, niin itse tekisin puhtaan Ubuntu-asennuksen OEM-moodiin, jolloin seuraava käyttäjä pääsee ensikäynnistyksellä luomaan itselleen käyttäjätilin jne.
   
 2. JuhoN

  JuhoN

  Viestejä:
  755
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Jos mulla on dual boot (windows 10 + ubuntu) ja mulla on molemmat asennettu samalle ssd:lle, saanko varattua linuxille lisätilaa ihan toiselta kovalevyltä?

  Pääsen kyllä käsiksi tuon toisen kovalevyn tiedostoihin ja tallentamaan, mutta esimerkiksi jos asennan steam pelin tälle toiselle kovalevylle se kyllä toimii, mutta seuraavan käynnistyksen yhteydessä pelin sijainti on päässyt linuxilla unohtumaan varmaan sen takia kun se ei tajua etsiä kyseista pelikansiota muualta kun siltä ssd:ltä.

  Ei mikään suurin ongelma, voin toki pelailla Windowsilla jolloin tilaa on se reilu 1,5tb, mutta olisi kiva jos saisi hiukan lisätilaa 80gb kokoiselle Linux osiolleni.
   
  Viimeksi muokattu: 12.09.2019
 3. micko

  micko

  Viestejä:
  596
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En tiedä onko Ubuntussa jotain automaattia tähän. Kuulostaisi siltä, että levyä ei mountata, eli oteta käyttöön bootissa. Teet sen varmaankin tiedostonhallinnassa manuaalisesti aina.

  Pitäisi lisätä /etc/fstab -tiedostoon rivi tuolle kakkoslevyllesi. Rivi on muotoa

  /dev/sdb1 /media/levy2 ntfs defaults,auto 0 0

  Jossa ensin levyn osoite dev-kansiossa (selviää vaikka df-komennolla sen jälkeen kun olet sen tiedostonhallinnassa ottanut käyttöön), toisena paikka, mihin levy tiedostopuussasi kiinnitetään, kolmantena levyn tiedostojärjestelmä, neljäntenä asetukset ja viimeisenä 0 0, mikä liittyy muistaakseni levyn tarkastamiseen jotenkin.

  Jos nyt siis ongelman käsitin oikein...
   
 4. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 090
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Opiskelin Linux-asioita ja törmäsin tällaiseen, pitääkö tämä paikkansa?

  Easy Linux Tips Project: Avoid 10 Fatal Mistakes in Linux Mint and Ubuntu

   
 5. =JP=

  =JP=

  Viestejä:
  1 104
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Liekkö sitten Ubuntu (ja siihen pohjautuva Mint) on suunniteltu surkeasti, ettei saisi poistella default softia, jos muka poistelee jaettuja kirjastoja sun muita. En kyllä ole ennen tuollaisesta lukenut, että onko sitten tuon blogin kirjoittajan omia mielipiteitä.

  Kannattaa opetella käyttämään jotain muuta jakelua, jossa saa olla oma herransa, ja valita just ne palikat joita tarvitsee.
   
 6. Maranki

  Maranki

  Viestejä:
  296
  Rekisteröitynyt:
  07.11.2018
  Enpä muista, että jonkin softan mukana olisi lähtenyt toisen softan käyttämä kirjasto. Ja jos myöhemmin asentaa softan, joka tarvitsee jotakin kirjastoa, niin riippuvuudet yleensä asennetaan automaattisesti. Enemmän on ongelmia tullut tilanteissa, joissa jokin ohjelma vaatii vanhempia kirjastoversioita, kuin käyttöjärjestelmän mukana tulee. Nykyään esim. Anacondan myötä nämäkin ongelmat ovat olleet vähäisempiä.
   
 7. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  453
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kylläpä tuo omaankin korvaan kuulostaa siltä että joko kirjoittaja ei tiedä mistä puhuu taikka sitten Ubuntussa/Mintissä on jotakin perustavanlaatuista ongelmaa pakettien riippuvuuksissa.
   
  hsalonen tykkää tästä.
 8. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Joskus poistin jonkun ohjelman, joka kuului työpöytäympäristöön ja se poisti samalla koko työpöytäympäristön ja taisi mennä solmuun. Tästä on jo 10 vuotta en muista tarkasti mitä tapahtui. Pakettienhallinta kyllä ilmoittaa ja kysyy halutko poistaa kaiken, jos noin meinaa käydä. Taisin silloin vain painaa enteriä lukematta.
   
 9. lxmo

  lxmo

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Yritin joskus vuosia sitten Ubuntussa poistaa bluetoothiin liittyvät paketit (tuolloin ei ollut minkäänlaista käyttöä itsellä kyseiselle teknologialle) ja arvaatte varmaan, että siinähän kävi ihan hiton hyvin. Osa koneen asetuksista katosi niin, ettei niitä voinut minkään graafisen käyttöliittymän kautta enää muokata.. nykyään jo sen verran viisaampi, ettei ihan kaikkea mahdollista yritä järjestelmästä poistella :D
   
 10. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 318
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Varmaan todennäköisin ongelma on juuri se, että pakettienhallinta ilmoittaa riippuvuuksien takia muidenkin pakettien poistosta, ja käyttäjä ei lue ilmoituksia. Sitten ihmetellään kun graafinen työpöytä hävisi jonnekin.
   
  hsalonen ja Leo_Greta tykkäävät tästä.
 11. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  3 029
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Raspbianissakin kun asentelee jotain ohjelmia terminaalissa niin saattaa automaattisesti asentaa muitakin tarpeellisia ohjelmia, että ne ohjelmat kulkee. Kovaa tahtia näyttää noita päivityksiä tulevan etenkin Armbianille ja monesti saa niiden palstoilla lukea, että jotain on paskoontunut päivitysten jälkeen ja vanhat ominaisuudet katosi ikuisiksi ajoiksi, kun kernel 3.14 mentiin ylöspäin.
  Veikkaan verkkaisen päivitystahdin olevan se ongelma, kun nopeasti riipaistaan kasaan niin sitten sattuu. Liittyy ehkä sitten myös noihin poistamisiinkin.
   
 12. oselotti

  oselotti

  Viestejä:
  379
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Tuo sama on käynyt minullekin vuosia sitten. Oma kokemus on niiltä ajoilta, kun Gnome 3 oli vielä uusi juttu. Ainakin tuolloin jos Evolution sähköpostiohjelman (Gnomen oletusohjelma) poisti, lähti mukana myös Gnomen tarvitsemia kirjastoja, jonka jälkeen työpöytä ei tietenkään enää seuraavalla käynnistyskerralla toiminut.
   
 13. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 090
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eli jotain perää siis on tuon sivuston varoituksessa. Varmaan on ainakin turvallista tehdä niin, että kun asentaa vaikka Mintin niin heti poistaa kaikki ohjelmat joita ei halua ja katsoo pysyykö ossi pystyssä vai ei.
   
 14. Maranki

  Maranki

  Viestejä:
  296
  Rekisteröitynyt:
  07.11.2018
  Onko jokin hyvä syy poistaa nuo ohjelmat? Esim. kovasti rajallinen levytila. Suurimpaan osaan noista kun ei löydy esim. päällä olevia palveluja, niin kone ei siitä nopeudu tai tietoturva parane.
   
 15. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 090
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hyvä syy ja hyvä syy, YMMV, mielelläni poistaisin kaikki turhat niin ettei tulisi niitä missään vastaan, esim. päivityksissä. Tottunut pitämään turhat pois, Windowsissa ei ainakaan mitään ongelmia ole tullut vuosien varrella, vaikka puukotellut myös ossin komponentteja/toimintoja.
   
 16. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  453
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tai ehkäpä kannattaisi aloittaa sellaisesta missä mitään turhaa ei ole ja mihin saat laitettua juuri sen mitä haluat?
   
  micko tykkää tästä.
 17. =JP=

  =JP=

  Viestejä:
  1 104
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Yhtälailla se Windows voi hajota ku siitä poistelee softia, kokemusta on työn puolesta usealta vuodelta...

  Onneksi Linuxin voi asentaa ihan alusta asti puhtaalta alustalta missä ei ole mitään turhaa, jopa sen Ubuntunkin, ku asentaa server medialta.
   
  Leo_Greta tykkää tästä.
 18. Maranki

  Maranki

  Viestejä:
  296
  Rekisteröitynyt:
  07.11.2018
  Linuxin päivitys on sen verran nopea prosessi, ettei tällä juuri voita. Nopea netti ja muutama sata megaa latautuu ja asentuu 5-10 minuuttiin, eikä rebootteja ole kuin maksimissaan yksi. Distron versionumeropäivitykset toki sitten enemmän aikaa vaativia. Jos haluaa vähän minimalistisemman systeemin, niin voisi kannattaa etsiä sellainen distro, joka on jo valmiiksi sitä. Ubuntu-variantit, Fedorat ja vastaavat ovat tehtyjä vähän eri filosofialla.
   
  tatulpin tykkää tästä.
 19. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 090
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nii.. onko se järkevää lähteä linux-noobina jotain archia asentelemaan? Ei mielestäni. Liian paljon kerralla uutta juttua.. ehkä sitten myöhemmin kun on päässyt (vihdoinkin!) linuxin maailmaan sisään.

  Tiedä sitten pitääkö tässä koputtaa puuta kun itsellä ei kyllä muistissa ole mitä olisin rikkonut järjestelmästä poistamalla softia.. jonnin verran tullut näitä hakattua kuitenkin about kivi ja keppi ajoilta. Toki tietokoneiden/softien kanssa mikä tahansa voi mennä millä mielikuvituksellisella tavalla tahansa rikki.. sellaisesta on kyllä pilvin pimein kokemuksia, mutta en kyllä millään muista, että järjestelmän olisin saanut rikki pelkästään ohjelmien poistamisella, tai jopa järjestelmän komponenttien/toimintojen puukotuksella. Ehkä on ollut aina järki mukana.. ja tuuri. ;)

  Noh se oli vain yksi esimerkki, en haluaisi nähdä niitä ylimääräisiä missään. Itsellä on vain se filosofia että kaikki turhat pois jaloista kuleksimasta. Tällä aion jatkaa, kokeilen asennuksen jälkeen poistaa ylimääräiset ja jos ei toimi hommat niin sitten pitää miettiä uudestaan.
   
 20. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 090
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sinänsä jännä kun kuitenkin nykyään suositellaan Windows 10:n asennuksen jälkeen poistamaan kaikkea roskaa mitä se asentaa defaulttina, on jopa paljon eri ohjelmia tehty tätä putsausta varten.. ja nyt siis törmäsin kirjoitukseen jossa suositellaan, että linuxin puolella ei kannattaisi tehdä samaa. Tuntui vaan jotenkin hassulta niin ajattelin kysäistä mitä muut on tästä mieltä.
   
 21. Leo_Greta

  Leo_Greta

  Viestejä:
  389
  Rekisteröitynyt:
  14.03.2019
  Aikasemmissa viesteissä mainittiin jo Ubuntun Server-versio, jossa ei oo sitä ylimääräistä tauhkaa, edes Desktoppia, vaan se pitää erikseen asentaa. Toinen on sitten Debian jolta löytyy myös Ubuntun Serveriä vastaava asennuslevy. Noi pari nyt mainitakseni.
   
  micko tykkää tästä.
 22. Maranki

  Maranki

  Viestejä:
  296
  Rekisteröitynyt:
  07.11.2018
  Windowsin tapauksessa ainakin osa ylimääräisestä roinasta on tullut laitevalmistajan puolelta, joitakin pilipalisoftia (McAfee), joista voi olla jossakin määrin perusteltuakin päästä eroon. Linux-puolelta en muista kovin pahoja paskakikkareita, poislukien yhdessä vaiheessa Ubuntun hakutoimintoon liitetyt skeidat, joista tajusivat hankkiutua eroon.

  Mutta jos olet aloittelemassa Linuxin käyttöä, niin kannattaa aloittaa helpon maineessa olevasta distrosta. Jos tuntuu myöhemmin olevan tarvetta vaihtaa, niin se on kuitenkin melko vaivatonta. Itse siirryin aikoinaan Fedorasta Ubuntun LTS-versioihin ihan vain siksi, että laiskistuin tiheisiin versiopäivityksiin (pidin yllä noin 15 konetta, joissa osassa muut ohjelmistot laahasivat paljonkin jäljessä käyttämissään kirjastoissa). Toisaalta Fedorassa tuntui tulevan nopeammin tuki uudelle raudalle.
   
 23. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 090
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Minulle noobille tämä menee samaan sarjaan tuon aikaisemman archin asentamisen kanssa. Lisäksi haluaisin lähteä helpolla Mint:llä liikkeelle linux-maailmaan.
   
 24. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 090
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En nyt ole sanomassa, että esim. Mint ymppää jotain "roinasoftia", mutta itse en ainakaan mitään tee esim. "HexChat, Pidgin, Transmission" softilla, jotka eivät IMHO siis pitäisi millään tavalla olla järjestelmän kaatavia softia jos ne poistaa, ennemmin katson tuollaisen virustorjuntaohjelman olevan sellainen joka voisi jotain rikkoa kun sen poistaa... toki aina pitää ottaa huomioon, että jotain pöljää voi olla järjestelmän rakennuksessa tehty.
   
 25. tatulpin

  tatulpin Tukijäsen

  Viestejä:
  934
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
 26. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 090
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuota kun lukee niin epäilen, että ohjelmien poistaminen itse käsinkään mitään järjestelmäongelmia aiheuttaisi.
   
 27. ississ

  ississ

  Viestejä:
  519
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2018
  Aika turvallista niin kauan kuin ei poista kirjastoja. Ja aina pitää lukea mitä pakettimanageri aikoo tehdä ennen kuin antaa sen tehdä niin (ainakin komentorivillä kertoo, guista en tiedä).
  Ainakin jossain vanhassa (en muista oliko debian vai ubuntu) kirjaston poisto poisti samalla kaikki softat joihin se vaikutti, ei hyvä.
  Mutta softa itse pitäisi voida poistaa ja kirjastot ehkä jää levylle roikkumaan.

  Yleensä poistan sellaiset joilla en koskaan tee mitään tai jotka roikkuu turhina prosesseina päällä.
   
  tatulpin tykkää tästä.
 28. Leo_Greta

  Leo_Greta

  Viestejä:
  389
  Rekisteröitynyt:
  14.03.2019
  Nojoo, myönnetään. Mutta jos haluaa poistaa softia, niin se on sama asia kuin asentaa softia (ja sitä kautta myös Desktoppeja). Eli joutuu opettelemaan uutta vs. Windows maailma. Jos ei halua opetella uutta käyttötapaa, tai muutenkaan uutta, niin silloin kannattaa pysytellä Windows-maailmassa. Esim. nyt vedät suorat vertaukset W10:n mukana tulleisiin roskasoftiin "Candy Crysh", "Skype", jne. ja puhumuttakaan koneen valmistajan skeidasta vs. esim. Kubuntu oletus softilla, jotka asennetuna Kubuntu vastaa esim W10:ä ilman skeidaa.

  Kokeileppa poistaa ilman "puukotusta" W10:stä seuraavat: "Hälytys ja kello", "Ihmiset", "Kamera", "Kartat", jne. En jaksa edes luetella kaikkia...

  Mitä kautta muuten poistit niitä ylimääräisiä softia/appeja Ubuntusta?

  Ja jos haluat oppia käyttämään Linuxia, niin miksi valita jokin käyttis, esim. MINT joka ei sillion vastaa sun tarpeita? Jos haluat oppia käyttämään Linuxia, niin silloin kannattaa juurikin valita esim. Ubuntu minimal/server, Debian, Arch, ja Gentoo. Jos sä haluat vaan käyttää sitä Linuxia, niin miks sä alotat väärästä päästä ja alat poistamaan mitään ilman opettelua? Linux EI OLE WINDOWS.

  Itsellä eka kokemus Linux-maailmasta oli jonkun lehden mukana tullut cd:llä ollut Linux, jonka nimeä en edes muista ja jonka asennus epäonnistui kun olin ala-asteella ja enkku ei ollut hallinnassa. Seuraava kokemus oli Debian, jonka latasin muistaakseni Debianin sivuilta, ...........jaaaa sen asennus onnistui, mutta kun se käynnistyi ainoastaan komentoriville, jossa osaaminen loppui kesken kun en keksinyt mitään mistä hakea ohjeita (ei ollut käytössä muita koneita, joilla selata Debianin ohjeita netistä). 3. kerta oli kun jopa OSTIN 100mk:lla SuSE Linux 8.3:sen (piti oikeen tilata kun paikalliset myyjät sano et olin ainoo joka oli kyselly kyseistä käyttistä :D). Sitä osasin jo jopa käyttää kun enkku alko sujumaan suht ok ja SuSE:n mukana tuli kevyet 2kpl about n.300-sivusta ohjekirjaa englanniksi tottakait :cool:...
   
 29. apoiuyt

  apoiuyt

  Viestejä:
  246
  Rekisteröitynyt:
  18.01.2017
  @TenderBeef asenna vaan se ubuntun serveriversio ja siihen päälle joku ydintoiminnot sisältävä työpöytä. Pääset helpommalla. Yksi esimerkki linkissä http
  ://blog.ylnotes.com/install-gui-lxde-core-for-ubuntu-server-18-04/
   
 30. ississ

  ississ

  Viestejä:
  519
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2018
  Olisikohan ollut Slackware?
  Sillä aloitin itse joskus -94 paikkeilla ostamalla cd- paketin kirjakaupan hyllystä.

  Tekemällä oppii. Ja virheitä tekemällä oppii vielä enemmän.
   
  Markok tykkää tästä.
 31. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  453
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oma ensimmäinen kosketus Linuxiin taisi olla juuri Slackware mutta 3.5" disketeiltä asennettuna. Joskus '93-94, en muista enää mistä tuo diskettipino tuli edes.

  Mutta parisen vuotta myöhemmin ostin kirjakaupasta InfoMagicin CD-setin jossa oli Slackware, Debian ja Red Hat asennusmediat ynnä jotakin arkistosnapshotteja.

  Edit: Kuva lisätty.

  Jälkimmäinen taisi olla tämä:
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
  Viimeksi muokattu: 15.09.2019
 32. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  3 029
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Red Hat taisi olla eka 2000-luvun alussa. Tuli jonkun lehden mukana kylkiäisenä cd-levy. Poistin sen yhtä nopeasti kuin asensinkin.

  Sen jälkeen Mandrake upposi hyvin, kun se oli aikanaan hienon näköinen ja asennuskin täysin automaattinen selkeineen asennusvalikoimineen.

  Seuraavaksi livecd Ubuntu eli ei tullut edes asennettua koneelle koko viritelmää, mutta tuolla pystyi risasta kiintolevystä pelastamaan kuvia, kun windows ei enää suostunut yhteistyöhön sen kiintolevyn kanssa. Puolet tai kaikki kuvat tuli Ubuntulla pelastettua ennen kuin kiintolevy hajosi lopullisesti.
  Kolmoskoneessa pitäisi olla vanha Ubuntu kiinteästi asennettuna, mutta eipä ole tullut käytettyä.

  Niin ja Lubuntu miniläppärissä Arduino IDE käytössä ja selaintakin hätäisesti voi käyttää. Windows 7 starterista tuli sille liian raskas, että käyttö turhauttavaa esim. odotan minuutin selaimen avautumista niin morjens.

  Nyt vaan näitä Armbian ja Rasbian käyttiksiä. SteamOS olisi ollut mielenkiintoinen, mutta ei vaan asentunut vanhaan läppäriin ehkä vanhaan kolmoskoneeseen. Sitten myös PrimeOS eli Android pelejä kait voisi pelailla tuolla PC:llä.

  Ehkä näille voisi olla oma triidinsä, kun voi lähteä rönsyilemään. Ehkä mode siirtää sitten.
   
 33. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 090
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Luulisin, että on pikkaisen eri juttu poistaa guin kautta joku asennettu softa kuin että pitää järjestelmän asennuksen jälkeen terminaalissa tehdä ihmetekoja ilman mitään guita!

  Mitä tässä tarkoitat "puukotus"-sanalla? Että järjestelmästä tulee jotenkin epävakaa? Vai yritätkö esittää kuinka windowsissakin pitäisi käyttää komentoriviä asioiden edistämiseksi, kuten linuxissa? Tässä näyttäisi olevan kiva 3rd party softa windowsin järjestelmäappsien poistoon, ynnä muuta. Mutta miten tämä nyt liittyy normaalien ohjelmien, EI järjestelmäsoftien, poistamiseen?! Lähteekö nyt vähän laukalle jutut?

  Onko Skype joku roskasofta? Ja mitä sillä edes on väliä, Skype tai HexChat, molemmat EIVÄT ole käyttöjärjestelmän komponentteja vaan erillisia softia. EDIT2: Jaa, näyttäisi siltä, että kehitys on mennyt siihen suuntaan, että Microsoft on ostanut tuon Skypen ja se on jossain vaiheessa näköjään (jollain tavalla, en jaksa selvittää tarkemmin) tullut osaksi windowsia.. siltä osin tuo kommenttini ei ihan päde, mutta pointti yritti olla kuitenkin se, että 3rd party software ei ole järjestelmäkomponentteja. Lisäksi "vedät suorat vertaukset" väitteesi on aika erikoinen jos katsoo mitä oikeasti kirjoitin.

  Miten niin ei vastaa mun tarpeita?! Rupeaa nyt vähän ihmetyttämään sun ulosanti, kysehän oli VAIN jostain muutamista kolmannen osapuolen softista jotka on valmiiksi asennettu Mintissä ja jotka olisi kiva poistaa -> käyttöjärjestelmä joka ei vastaa mun tarpeita? Rauhotutaas nyt vähän. Kiitos.

  EDIT: Itse en ole sitä koulukuntaa joka suosittelee/haluaa "hyppää syvään päähän ja opi uimaan"-metodia.

  En ole mitään poistanut kun on vasta juuri liipaisimella asennus, ja se on Mint:in asennus, kunhan kerkiän ja saan yhden jutun funtsattua asennusta varten (mitä salasanaa käytän levyn salaukseen, se pitää olla tarpeeksi hyvä mutta sellainen jota jaksaa sitten näpytellä jatkuvasti helposti/nopeasti). Oletan, että softia voi poistaa windows-tyylisesti guin kautta. Joku softien pakettimanageri varmaan löytyy guista. Ja veikkaanpa, että softia voi poistaa suoraan käynnistysvalikosta samalla tavalla kuin windowsista.
   
  Viimeksi muokattu: 15.09.2019
 34. oselotti

  oselotti

  Viestejä:
  379
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  En tiedä onko siinä perää, kun ei ole eritelty mitään ohjelmia erikseen. Gnome 3 ilmestyi 2011, joten omistakin kokemuksista likimain 8 vuotta aikaa. Vähän ihmettelisin, jos vieläkin kävisi noin. Kun poistat paketteja, niin katso mitä riippuvuuksia lähtee mukana.
   
  TenderBeef tykkää tästä.
 35. KuuModuli

  KuuModuli

  Viestejä:
  169
  Rekisteröitynyt:
  08.03.2018
  En löydä millään netistä selitystä siihen mitä "bash -sf" komento tarkoittaa. Pelkkä "bash" varmaan lataa bashin uudestaan, mutta mitä "-sf" optio tekee? Saan virheilmoituksen: bash: –sf: No such file or directory.
   
 36. ississ

  ississ

  Viestejä:
  519
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2018
  Mistä tuollainen löytyi ?

  Normaalisti -s löytyy mutta -sf tai -f ei...
   
 37. KuuModuli

  KuuModuli

  Viestejä:
  169
  Rekisteröitynyt:
  08.03.2018
  Yritän ottaa tekstitiedostosta osia omiksi tekstitiedostoiksi. Alla komento, jossa käytetään pipe-komentoa | .

  grep -n 'MODEL\|ENDMDL' models.pdb | cut -d: -f 1 | awk '{if(NR%2) printf "sed -n %d,",$1+1; else printf "%dp models.pdb > model_%03d.pdb\n", $1-1,NR/2;}' | bash –sf
   
 38. ississ

  ississ

  Viestejä:
  519
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2018
  Ei tuossa tarvita mitään bashin vipstaakeja.
  Teet siis grep/awk avulla nipun komentoja jotka pitää ajaa, ota vaan se -sf pois perästä niin toimii (ainakin v 4.4). Tai jätä pelkkä -s joka sanoo että komennot luetaan stdin:stä eli tuossa tapauksessa putkesta.

  Kysymyksestä päätellen tämä on varmaan osittain kopioitu jostain netin pohjalta eikä kirjoitettu kokonaan itse ?
   
  KuuModuli tykkää tästä.
 39. woodeye

  woodeye

  Viestejä:
  84
  Rekisteröitynyt:
  31.08.2018
  Yritetään vissiin luoda putkea pitkin shelliskripti ja ajaa samaa se saman tien tuolla optiolla. Mutta "bash -s" pitäisi riittää?

  Jollei se toimi niin voi vaikka ohjata tulosteen väliaikaistiedostoon ja katsoa onko se ok, ja jos on niin ajaa se. Siis " | bash -sf" tilalle " > foo.sh " ja ajaa foo.sh.
   
  KuuModuli tykkää tästä.
 40. KuuModuli

  KuuModuli

  Viestejä:
  169
  Rekisteröitynyt:
  08.03.2018
  Pelkkä muutos "bash -s" ei auttanut vaan tulee samavirhe: bash: –s: No such file or directory.

  Katson huomenna uudestaan. Katson myös tarkemmin teidän vinkkejä.
   
 41. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  453
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos tuo virheilmoitus on suoraa copypastaa niin eihän tuossa ole annettu optiota "-s", miinus-s vaan "–s", eli ajatusviiva-s jota ei takuulla tunnisteta komentoriviparametriksi vaan oletetaan unicode tiedostonnimeksi.

  Edit: Lisäys aikaisempaan:
  Kyllä se -f optiokin löytyy jos vaan vaivautuu lukemaan man-sivua:
   
  Viimeksi muokattu: 20.09.2019
  KuuModuli tykkää tästä.
 42. keskiverto

  keskiverto

  Viestejä:
  125
  Rekisteröitynyt:
  21.01.2017
  Arvataan input: wwPDB Format version 3.3: Coordinate Section
  MODEL ja ENDMDL ovat aina pareittain. Niiden väliset rivit tiedostoon.

  Satunnaisesti hakien löytyy Split NMR-style multiple model pdb files into individual models - CCP4 wiki
  Mutta eivät nuo kaikki tee aivan samaa. Haiskahtaa erittäin "netin pohjalta".

  man bash ei edes listaa optiota 'f'. -s kyllä löytyy. (Edit: Nopealla selailulla.)
   
  Viimeksi muokattu: 21.09.2019
  KuuModuli tykkää tästä.
 43. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  453
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kannattaa lukea se man-sivu ;)
   
  KuuModuli tykkää tästä.
 44. ississ

  ississ

  Viestejä:
  519
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2018
  Joka tapauksessa weppisivuilta ei saa yleensä suoraan kopsia komentoja, on tapana että erikoismerkit on jotain muuta kuin pitäisi. Etenkin lainaukset ja väliviiva.

  Ja kuten jo aiemmin kirjoitin niin tuon pitäisi toimia ilman mitään vipstaakeja.
   
 45. oselotti

  oselotti

  Viestejä:
  379
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Näin sivuhuomiona: jos netistä kopioi suoraan komentoja, niin kätevä palvelu niiden perkaamiseksi manuaalisivujen lisänä on explainshell.
  explainshell.com - match command-line arguments to their help text
   
  KuuModuli, apoiuyt ja Leo_Greta tykkäävät tästä.
 46. micko

  micko

  Viestejä:
  596
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Muutkin alkoi muistelemaan, niin minäkin. Mikrobitin huvi ja hyöty rompulla oli mukana slackware, mutta vuotta en muista. Sain sen asennettua 486:ni ja jälkikäteen olen miettinyt, että millähän helvetillä... Varsinaisesti 03 siirryin Linux maailmaan, kun asensin Gentoon ja sillä tiellä edelleen.

  Muistaako joku tuon hyvi&hyötyrompun vuotta?
   
 47. KuuModuli

  KuuModuli

  Viestejä:
  169
  Rekisteröitynyt:
  08.03.2018
  En onnistunut ratkaisemaan tuota "bash -sf" komennon tarkoitusta tai sen virheilmoitusta. Kokeilin vielä kerran ja nyt kirjoitin itse komennon loppuun "| bash -sf" ja tämä toimi. En ymmärrä miksi. Kiitos kuitenkin vinkeistä!

  Sain tuon "koodinpätkän" kaverilta ja ymmärrän vähän mitä siinä lukee. Tiedän myös, että netistä löytyy samanlaisia, koska en ole ainoa joka tämmöistä tekee.

  Tuo explainshell.com on kätevä.
   
 48. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  453
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  's' -> luetaan STDINistä komennot (eli tässä tapauksessa pipessä edeltävän komennon tuottamat sed-rivit)
  'f' -> bashin pathname expansion pois päältä, eli jos noissa komennoissa olisi aaltosulkeita tai wildcardeja jotka voisi expandoitua olemassaoleviksi tiedostonnimiksi niin bash jättäisi ne huomiotta ja antaisi sellaisenaan sedille. Sekava selitys mutta mahtaako tätä olla missään dokumentoitu suomeksi...

  Se että sait sen toimimaan uudelleen kirjoittamalla aikalailla vahvistaa että kyse oli juuri tuosta merkistä. Eli joko copypastasta tai SFS 5966-standardin mukaista näppäinkarttaa käyttämällä vahingossa painettu AltGr+-, lopputuloksena komentoriviparametria merkkaavan ASCII miinusmerkin (-, 0x2D) tilalla on Unicode-ajatusviiva (–, 0x2013). Fontista riippuen nuo näyttävät hyvinkin samalta ja jos ei vierekkäin satu niin ei välttämättä hoksaa että merkki on väärä.

  Eli (huom. viivamerkki)
  Koodi:
  $ echo 'echo *'|bash -sf                                
  *
  $ echo 'echo *'|bash –sf                                
  bash: –sf: No such file or directory
  
  Tuolla ylemmällä voit myös todeta mitä tuo f-optio tekee jättämällä sen pois ja ajamalla hakemistossa jossa on tiedostoja.

  Edit: ajatuskatkos, pari olennaista sanaa puuttui..
   
  Viimeksi muokattu: 22.09.2019
  BaTTman, apoiuyt, micko ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 49. KuuModuli

  KuuModuli

  Viestejä:
  169
  Rekisteröitynyt:
  08.03.2018
  Ei käynyt ollenkaan mielessä tuo... Kiitos! Tuo auttoi.
   
  Barbarossa tykkää tästä.
 50. Monologi

  Monologi

  Viestejä:
  3 029
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Meinasin unohtaa oikean salasanan, mutta history komento pelasti. Sieltä pongasin salasanani. MobaXtermissä oli valmiiksi tallennettu salasana, että pääsin kuitenkin ronkkimaan.