Linux kysymyksiä

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja nanob, 17.10.2016.

 1. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 174
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Tällä hetkellä läppärissä dualbootissa Win10/Ubuntu. Jostain syystä tuo Ubuntu ei suostu enää päivittämään itseään (herjaa jotain yhteysvirheitä), joten pitää kaiketi asentaa uudestaan? Mites tämä käytännössä menee? Poistan kaikki ubuntun osiot asentaessa? Tajuaako grub silloin, että koneessa on myös Win 10?
   
 2. micko

  micko

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei kyllä mennyt ihan triviaalisti. Gentoita on tullut asennettua viimeiset 15 vuotta aika monta, mutta aina ilman UEFIa. Mulla jäi epäselväksi miksi tehdään tuo 2M kokoinen "BIOS boot partition", mutta sillä ei koskaan tehdä mitään. Vaikka kuinka yritin lukea, niin en löytänyt ja hyvin nyt boottaa vaikka en mitään sillä tehnyt.

  Toinen oli EFI-osion tarkemmat määrittelyt. Se käskettiin mounttaamaan /boottiin, mutta toisaalta sen oletuskooksi sanottiin 128M, mihin ei genkernelillä tehtyjä kernel+initramfs mahdu kuin yksi. Missään en nähnyt mainintaa, että voiko Windowsin tekemää EFI-osiota käyttää vai pitääkö tehdä oma.
   
 3. Markok

  Markok

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Onko verkkoyhteyksissä tapahtunut viimeaikoina muutoksia (langattoman salasana vaihtunut tms)? Linux on kuitenkin siitä kiva ettei aina tarvitse asentaa uudestaannkun muutoksia tulee.

  Mutta uudelleenasennuksessa ei tarvitse osioita poistella. Asennusvelhossa kerrot mitä osioita käytetään ja alustat uudestaan. Työtiedostot toki ensin talteen kotihakemistosta.
   
  VuohiKauhu ja topiv tykkäävät tästä.
 4. topiv

  topiv

  Viestejä:
  126
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Kannataa ensin selvittää, miksi Ubuntu ei päivity. Veikkaan, että sinulla on 18.10 tai joku vanhempi jakeluversio, jonka tuki on juuri päättynyt. Silloin Ubuntu antaa tosiaan hiukan epäselvän viestin, ettei voi päivittää paketteja.

  Jos asennat Ubuntun uudelleen, voit vain sanoa asennusohjelmalle, mitkä partitiot se saa ottaa käyttöönsä. Valitse käsin partitiointi ja pyydä sitä alustamaan kyseiset partitiot. Näin säästyt partitioiden poistamiselta.

  Suosittelen asentamaan vakaan 18.04 LTS version, jolle luvataan 5 vuoden tuki.
   
 5. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  482
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei sitä tarvitsekaan UEFIlla kuten nimikin vähän vihjaa ;)
  Kerrotaan myös siinä linkatussa ohjeessa:
  What is the BIOS boot partition?
  A BIOS boot partition is a very small (1 to 2 MB) partition in which boot loaders like GRUB2 can put additional data that doesn't fit in the allocated storage (a few hundred bytes in case of MBR) and cannot be placed elsewhere.

  Such partitions are not always necessary, but considering the low space consumption and the difficulties we have with documenting the plethora of partitioning differences otherwise, it is recommended to create it in either case.

  For completeness, the BIOS boot partition is needed when a GPT partition layout is used with GRUB2 in PC/BIOS mode. It is not required when booting in EFI/UEFI mode.

  Minulla ei ole tätä yhdessäkään koneessa.

  Omien kokemusten perusteella nuo oppaan boot-partition ohjeistamat koot ovat olleet aika konservatiivisia jo kauan ennen koko UEFIa. Itselläni ollut aina reilun kokoiset bootit. Nyt taitaa olla 512M sekä läppärissä että pöytätoosassa.

  Ohje ei tosiaan mainitse, mutta toisaalta se ohjeistaa muutenkin puhtaaseen koneeseen asennuksen.
  Tähän hätään ei löydy speksiviitettä taikka ohjelainausta, mutta ellen ihan omiani muistele niin EFI-SP:tä pitää olla tasan yksi per fyysinen levy. Toisaalta mikään ei estä laittamasta joka levylle omaansa. Paitsi ehkä rikkinäinen UEFI-toteutus koneessa..

  Eli jos haluaa dual bootata samalta levyltä Windowsia ja Linuxia niin molemmat käyttävät samaa EFI-SP:tä.

  Itselläni on erilliset Windows- ja Gentoo-levyt. Molemmissa oma EFI-SP, UEFIn boottivalikosta otan Windowsin jos tarvitsee sille puolelle mennä. Toimii ainakin Anuksen käyttämällä UEFIlla siis.
   
 6. micko

  micko

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mä tein nyt purkkavirityksen, missä on kaksi EFI-osiota, kun en ollut varma, miten pitää. Toisessa on oikeat EFI:n vaatimat jutut ja toisessa grubin konffit ja kernelit. Kadun tätä varmasti joskus.
   
 7. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  482
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kieltämättä kuulostaa jekulta jota tulevaisuuden micko tulee kiittämään :)

  Onko siis grubin efi-binaaritkin tuolla toisella ESP:illä?
   
 8. micko

  micko

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Grubin binäärit samalla Windowsin tekemällä 128M EFI:llä. Tein 500M EFIn asennuksessa, mitä ajattelin käyttää, mutta en saanut triviaalisti kahta samalla levyllä toimimaan. Konffit on samalla kernelien kanssa. Tämän olen mountannut /bootin alle. Toisen mounttaan vain, jos pitää EFIä sörkkiä, esim. jos Grubista tulee uusi versio.
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2019
 9. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 174
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Jostain tällaisesta on tosiaan kyse, mutta kun tuohon ei tunnu mikään loitsu tepsivän, niin varmaan helpompi vain asentaa uudestaan.  Voisitteko selittää tämän niin kuin idiootille? :)

  Eli miten kerron osiointiohjelmalle esim. että siellä valmiina olevaa /boot pitäisi käyttää myös uuden asennuksen boottina?
   
 10. micko

  micko

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Valitset sen osion käyttöön oikealla liitoskohdalla ja varmistat, että osiota ei alusteta. En muista kummin päin ruksi siellä oli, eli pitikö ruksia alustus vai sen pois jättö.
   
 11. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 174
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Niin pitikö ne siis alustaa vai ei? (Tuossa on tullut vähän ristiriitaisia ohjeita). Jos jättää alustamatta niin tuonne voi jäädä jotain turhaa tauhkaa? Toisaalta bootin alustaminen vähän arveluttaa, että hukkaako windowssin samalla.
   
 12. Maranki

  Maranki

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  07.11.2018
  Sattumalta virittelin Lenovon läppäriin toissayönä ensimmäistä kertaa puhdasta UEFI-pohjaista dualbuuttia. Fedoraa en saanut millään asentumaan (toimi kyllä livenä tikulta, mutta levyosioinnissa valitti vähän mystisistä virheistä, joita oli tullut monella muullakin vastaan), mutta Ubuntun 18.04LTS meni heittämällä. Tein virityksen vähän samaan tyyliin, oletusarvoisesti buuttaa Windowsiin, mutta buuttivalikon kautta saa menemään Linuxiin. Kaksi levyä käytössä, molemmilla omat SP:t. Varmaan olisi saanut tyylikkäämmänkin virityksen, mutta tuntuu toimivan.
   
 13. micko

  micko

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ah, anteeksi. Luin vain viimeisen viestisi. Jos haluat tyhjentää niin tietenkin alustat. Käsitin tuon sanomasi "siellä valmiina olevaa /boot pitäisi käyttää myös uuden asennuksen boottina?", että se pitäisi pitää koskemattomana.
   
  VuohiKauhu tykkää tästä.
 14. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  482
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tyylikkäämmästä en tiedä, mutta omasta mielestäni tästä on aika vaikeaa parantaa. Jos poistaa kumman tahansa levyn niin toinen toimii edelleen (teoriassa ainakin.. jos esim. on root device suoralla laiteosoituksella tai vastaavaa niin voi olla että karahtaa siihen jos laitenumerot muuttuu :vihellys:).
   
 15. VuohiKauhu

  VuohiKauhu

  Viestejä:
  1 174
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Joo tarkoitus oli tosiaan kysyä että asentuuko se oletuksena niihin valmiina oleviin osioihin, vai katsooko että siellä on valmiina yksi Ubuntu ja yrittää asentua sen rinnalle.

  Mutta nyt kun asia tuli puheeksi, niin ei mua missään nimessä haittaisi jos se osaa Windowssin tapaan asentua nätisti vanhan asennuksen päälle niin että kaikki tiedot säilyvät.
   
 16. micko

  micko

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siitä en tiedä, mitä paketinhallinta tykkää jos järjestelmälevyä käytät uusiksi. Suositeltavaa joka tapauksessa olisi pitää erillinen /home-osio, jossa siis kaikki käyttäjän tiedostot ja asetukset ovat. Silloin voi huoletta asentaa järjestelmän uusiksi ja kaikki säilyy.
   
 17. micko

  micko

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt kun luin sun ekan postauksen uusiksi, niin Windows todennäköisesti toimii kuten ennenkin, jos asennat Ubuntun uusiksi. Jos poistat sen niin tuskin. Ubuntu oletuksena asentaa grubin ja se lähtee Ubuntun mukana. Silloin pitää tehdä fixmbr-kikkailut Windowsin aaennusmedialla. Helppo homma sekin, mutta tee semmoinen etukäteen valmiiksi.
   
  VuohiKauhu tykkää tästä.
 18. Markok

  Markok

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Yhdenkään windows-asennuksen kanssa ei ole ollut ongelmaa kun asentaa/päivittää linuxia jo olemassaolevan windowsin rinnalle.

  Toimiiko sulla intternetti tuossa ubuntussa? Jos toimii, niin virheilmoitusta joko tähän juonteeseen tai googleen, niin saadaan olemassaoleva asennus pelaamaan.
   
 19. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  1 655
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mullakin tuli heti mieleen se että liian vanha versio josta on tuki loppunut. Alkuperäinen kysyjä voisi laittaa terminaaliin niin lsb_release -a niin tämä asia selviää.
   
  Markok tykkää tästä.
 20. pespoit

  pespoit

  Viestejä:
  157
  Rekisteröitynyt:
  25.05.2018
  Yleensä nuo Steamin Linux-natiivit pelit on kyllä juurikin Ubuntulla testattu, joten niiden pitäisi ainakin paperilla toimia siinä parhaiten. Wine-jutuissa tai upouuden raudan kanssa tietenkin pakettiversiot merkkaa enemmän.
   
 21. topiv

  topiv

  Viestejä:
  126
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Valitset käsin tehtävän osioinnin, ja lisäät osiot yksi kerrallaan osana asennusta. Tässä blogikirjoitus, jossa nuo käsin tehtävät osioinnit selostettu kuvien kanssa askel askeleelta:

  Manual Partition in Ubuntu 18.04 LTS Desktop - isw blog
   
 22. runboy93

  runboy93

  Viestejä:
  1 667
  Rekisteröitynyt:
  01.08.2017
 23. mailbag

  mailbag

  Viestejä:
  176
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Koitin pitkästä aikaa linuxia, outouksia löytyy vielä.. mint linux kyseessä.

  1. Hiiren tuntuma todella outo windowsin jälkeen, sensitivity pienimmällä asetuksella hiiri liikkuu silti liian nopeasti omaan makuun.

  2. Hiiren rullan skrollausnopeutta ei pystynyt vaihtamaan menusta (mitä helvettiä?), onnistuin asentamaan jonkun erillis softan mikä piti conffata ja asettaa starttaamaan järjestelmän kanssa jotta hiiri toimi oikein.

  3. Search menu hyvin suurpiirteinen, osaa lähinnä hakea ohjelmien nimiä mutta ei esim yksittäisiä asetuksia ja valintoja kuten windows puolella, tämä nopeuttaa oikean asetuksen etsimistä huomattavasti.

  4. Nvidian ajurista valitsin oikeat resoluution ja päivitystaajuudet näytöille, tämä eivät olleet tallentuneet bootin jälkeen. Huomasin että asetukset pitää erikseen tallentaa tiedostoon mutta bootin jälkeen huomasin että resoluutiot ja näyttöjen orientaatiot olivat muistettu oikein mutta näyttöjen päivitystaajuudet olivat edelleen hukassa.

  5. Bluetooth kuulokkeet kuulostivat aika hirveiltä ja aloin tutkimaan miksi, linux ei näköjään supporttaa aptx koodekkeja bluetoothin kanssa vakiona. Löysin joitain linkkejä missä on onnistuttu asentamaan nuo koodekit linuxiin mutta vaatii ison määrän työtä ja tietoa miten tuollaiset paketit rakennetaan ja asetetaan käyttöön joten ei meikältä onnistunut.

  6. Minkä tahansa asian tekeminen tuntuu vaativan salasanan, jopa chromium selaimen aukaiseminen kysyi salasanaa joka kerta, tämä ei ole kovin käytännöllistä.

  7.
  Koneen tuulettimet on kaikki asetettu Corsairin Commander Pro laitteella ja softalla, tälle ei supporttia linuxin puolelta eli vaatisi isoja muutoksia koko setuppiin jotta saisi tuuletinprofiilit toimimaan.

  Vähän on vielä esteitä että pystyisi käyttämään linuxia päivittäin, ehkä jokin muu distro olisi paremmin toteutettu aloittelijalle.
   
 24. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 509
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kannattaa nyt kokeilla mielummin jotain uusinta Ubuntua tai vaikka Pop_OS:ää.

  Mint pohjautuu "aataminaikuiseen" Ubuntuun ja muutenkaan ole mitenkään ajantasalla oleva distro, varsinkaan jos on vähänkään tuoreempaa rautaa koneessa.
   
 25. dominik

  dominik

  Viestejä:
  1 148
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  1. Tuo on aika hiirikohtaista. Minulla yksi kiinasta tilattu hiiri kulkee supernopeudella ja on lähes käyttökelvoton. Ei tule muita hiiriä mieleen, missä olisi ongelmia ollut.

  5. Katsoitko ääniasetuksia? Siellä on kaksi eri valintaa BT äänenlaadulle. Perusasetuksena menee hands free modeen ja sitten oli joku hifi asento toisena. Tuskin on mistään kodeekista moinen kiinni.

  6. Menit luomaan chromiumille avainnipun, jonka takia se sitä kysyy. Kannattaa painaa ensimmäisellä kerralla enteriä, niin tallentaa salasanat salaamattomana. Asenna seahorse, jotta saat moisen avainnipun poistettua.

  7. Taisi noille olla olemassa jotain ohjelmia millä saa moisia turhakkeita ohjattua.
   
 26. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 406
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tärkein kysymys ensin: Mikä työpöytä on käytössä? Moni asia riippuu siitä ja se vaikuttaa käyttökokemukseen usein vähintään yhtä paljon kuin käytetty distro.

  1. Onko myös hiiren kiihdytys säädetty sellaiseksi kuin haluat? Kaikista graafisista asetustyökaluista sitä ei välttämättä saa kohdalleen. Riippuu työpöydästä sekä siitä, onko käytössä X11- vai Wayland-ikkunointi. X11:n kanssa voi käyttää karseaa Xorg.conf -tiedostoa, jos graafisista työkaluista ei ole apua.

  2. Pääosin sama juttu kuin kohdassa 1.

  3. Riippuu työpöydästä, mutta Windowsin tasoista hakua tuskin löytyy mistään.

  4. Riippuu jossain määrin työpöydästä, mutta useamman näytön käyttöön on Linuxin kanssa perinteisesti liittynyt enemmän tai vähemmän ongelmia. Waylandin pitäisi korjata asioita.

  6. Chromiumin tapauksessa tämä liittynee siihen, että salasanojen ja käyttäjänimien tallennukseen voidaan käyttää työpöytäympäristön työkaluja. Yksityiskohdat riippuvat käytetystä työpöytäympäristöstä.

  Järjestelmän asetuksiin kajoaminen taas vaatii tietoturvasyistä salasanan. Tämän saa varmaan useammallakin tavalla pois käytöstä, mutta tietoturvan takia niin ei kannata tehdä. Windowsissakin kannattaa käyttää ylläpitoa varten erillistä tiliä, jonka salasana pitää syöttää ennen kuin tehdään koko järjestelmää koskevia muutoksia.

  7. Se, että monet ohjelmat ovat saatavissa vain Windowsille, tai eivät ole saatavissa Linuxille, on yleinen ongelma, joka on tiedostettava. Tuulettimien säätöön voi löytyä jotain vaihtoehtoja Linuxillekin.

  Loppuun: Mint ja Ubuntu ovat yleisesti ottaen aloittelijoille vähiten hankalia distroja.
   
 27. mailbag

  mailbag

  Viestejä:
  176
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Kokeilin nyt tuota Pop OS:ää, korjasi heti nuo hiiren senssi ongelmat kun klikkasi kiihdytyksen pois käytöstä, myös näytöt löytyivät heti ja asetukset pysyivät muistissa hienosti bootin jälkeen.

  Sellaiseen ongelmaan sitten törmäsin että tuli popup haluaako päivittää järjestelmän, tietysti klikkasin että päivitä kaikki. Järjestelmä sitten yritti päivittää noin tunnin ilman mitään edistystä joten käynnistin koneen uudelleen jolloin koko kerneli oli ihan sekaisin ja asensin käyttiksen uudestaan.

  Sitten löysin ohjeet että kannattaa ensin ajaa updatet ja upgraded terminaalista, bootata ja sitten vasta ajaa nuo pop shopin automaattiset päivitykset sisään. Näin tein mutta taas jumittui updatet ja korruptoitui kerneli (?).

  Kolmannella kerralla jätin päivitykset väliin ja kokeilin käyttistä vain noin muuten, bluetooth audio edelleen varsin heikkolaatuinen vaikka kävin valinnat läpi, linux tukee vain perusmuotoisia bt-audio koodekkeja kun noissa standardeissa on ollut viimevuosina huimaa edistystä (aptX HD ja LL). Bootin jälkeen lakkasi BT toiminnot kokonaan toiminnasta, kuulokkeisiin voi yhdistää mutta käyttis ei enää nää näitä valittavana audiolaitteena.

  Täytyy kokeilla joskus uudestaan, neljättä kertaa en nyt lähde asentamaan käyttistä..


  e.
  Laitetaan linkit talteen tähän, jos joku osaa auttaa tämän asennuksessa, apu kelpaa kyllä.
  EHfive/pulseaudio-modules-bt
  PulseAudio Plugin Allows For Better Bluetooth Audio Quality On Linux - Phoronix Forums

  e.2
  sain nuo koodekit toimimaan mutta uupuu aptx Low Latency mode mitä yleensä käytän enkä usko että tuo muutenkaan vetää äänenlaadussa vertoja alkuperäiselle koodekille.
   
  Viimeksi muokattu: 07.12.2019
 28. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 509
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  mailbag tykkää tästä.
 29. an7i5ankar1

  an7i5ankar1

  Viestejä:
  323
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Latasin uusimman Elementary OS:n ja pistin asentumaan VirtualBox:iin. Asennus sujui hyvin, mutta heti ensimmäinen käynnistys päättyy mustaan ruutuun.

  CTRL painamalla pääsen Linuxin recovery tilaan jossa näkyy kuva ja pääsen muuttamaan buutti parameterejä, mutta normaali käynnistys aina musta ruutu. Onko jotain mitä voisi muuttaa Grub:n asetuksissa?
   
 30. Markok

  Markok

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  09.10.2018
  Pikainen google:
  "
  OK, thanks to a prompt by Jarold I looked at Parallels support and the answer was to up the memory for graphics to 512Mb and Virtual memory to 8Gb PLUS importantly disable 3D graphics acceleration.
  "

  Eli tarkista näytönohjaimelle osoitettu muistinmäärä, fyysisen muistinmäärä ja poista kiihdytys pois näytönohjaimelta.

  Tällä ollut toki eri virtuailisointialusta, mutta ei haittaa kokeilla.

  Works quite well at the moment!
   
 31. an7i5ankar1

  an7i5ankar1

  Viestejä:
  323
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Tuon saman löysin itsekin googlella. Pistin VirtualBoxissa muistin täpöllleen ja kiihdytykset pois, mutta ongelma pysyy. Noh, minä pysyn sitten Ubuntussa, se toimii hyvin ja varmasti parempi tuki kun se suosituin Linux.
   
  Markok tykkää tästä.
 32. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Synologyn nassia ronkin, yritän selvittää swapin käyttöä, onko se salattu vai ei, koska Syno käyttää eCryptfs:ää jakojen salauksessa ja jos swap ei ole salattu, voi salatut tiedot vuotaa sitä kautta.

  Terminaalista onnistuin tällaista löytämään:

  Koodi:
  root@****:/# swapon -s
  Filename                Type      Size  Used  Priority
  /dev/md1                partition    2097084 0    -1
  /dev/zram0               partition    561148 14132  1
  /dev/zram1               partition    561148 14212  1
  
  Koodi:
  root@****:/# grep Swap /proc/meminfo
  SwapCached:     1280 kB
  SwapTotal:    3219380 kB
  SwapFree:    3191036 kB
  
  Koodi:
  root@****:/# free
         total    used    free   shared buff/cache  available
  Mem:    1872072   139424   128016    38900   1604632   1444256
  Swap:    3219380    28344   3191036
  
  Nassissa 2 GB muistia, Synon "Resource Monitor" appsin kautta näyttää, että "swap total" olisi 3,1 GB.

  En ihan ymmärrä miten muistit/swap on tässä laitteessa oikein toteutettu. Onko nuo "zram":it jotain muistiin (mihin muistiin?) tehtyjä swap-osioita?

  EDIT: Ja mikä tuo "dev/md1" on? Onko se 2GB RAM muisti?
   
  Viimeksi muokattu: 14.12.2019
 33. keskiverto

  keskiverto

  Viestejä:
  126
  Rekisteröitynyt:
  21.01.2017
  /dev/md1 on tod.näk. softa-raid.
  Koodi:
  cat /proc/mdstat
  Löytyykö komentoja:
  Koodi:
  blkid
  lsblk
  findmnt
   
  TenderBeef tykkää tästä.
 34. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Koodi:
  root@****:~# cat /proc/mdstat
  Personalities : [linear] [raid0] [raid1] [raid10] [raid6] [raid5] [raid4]
  md3 : active raid1 sdb3[0]
     5855700544 blocks super 1.2 [1/1] [U]
  
  md2 : active raid1 sda3[0]
     11714063360 blocks super 1.2 [1/1] [U]
  
  md1 : active raid1 sda2[0] sdb2[1]
     2097088 blocks [2/2] [UU]
  
  md0 : active raid1 sda1[0] sdb1[1]
     2490176 blocks [2/2] [UU]
  
  unused devices: <none>
  
  Itse en tuosta seuraavasta saa irti oikein mitään. Nassissa kaksi levyä kuten voi tuosta tai ylemmästä outputista lukea, molemmat "basic", ei SHR, eli ei RAIDia käytössä ollenkaan. EDIT: Minkä takia tuossa ylemmässä listataan molemmat levyt "raid1":ksi?

  Koodi:
  root@****:~# blkid
  /dev/sda1: UUID="a31ff057-03c7-643a-3017-a5a8c86610be" TYPE="linux_raid_member" PARTUUID="bcefbbd9-d336-4603-b7c9-0d2256987042"
  /dev/sda2: UUID="0dda506a-33a9-f3da-3017-a5a8c86610be" TYPE="linux_raid_member" PARTUUID="58a1f7b6-4060-4d92-baef-2d8412463bec"
  /dev/sda3: UUID="9a9ecacd-b845-9ba5-a04f-233d5d854741" UUID_SUB="eedca85d-a749-c47e-0a85-47040a6f89e1" LABEL="****:2" TYPE="linux_raid_member" PARTUUID="2290bb96-d59d-4bd1-878b-acb9a24fb4f6"
  
  /dev/sdb1: UUID="a31ff057-03c7-643a-3017-a5a8c86610be" TYPE="linux_raid_member" PARTUUID="f6fe0f91-e1ff-4cb3-8fe4-8908f2ff83cc"
  /dev/sdb2: UUID="0dda506a-33a9-f3da-3017-a5a8c86610be" TYPE="linux_raid_member" PARTUUID="9504182a-ed5a-4d41-9c37-f1edb0efd03a"
  /dev/sdb3: UUID="c43b9441-9440-93cf-59f0-a3d52158e0f7" UUID_SUB="8101caa8-d4dd-aeed-7f47-c07ed22dfc55" LABEL="****:3" TYPE="linux_raid_member" PARTUUID="7355a30f-2bde-433d-bdeb-e301ae80596a"
  
  /dev/md0: LABEL="1.42.6-23813" UUID="e5744cdf-c15e-4d3a-83d7-37bdfe61565e" TYPE="ext4"
  /dev/md1: UUID="44ff6531-4429-4772-8c1a-32e29e623d67" TYPE="swap"
  
  /dev/zram0: UUID="9c800b81-fd71-49ff-a46d-c7c0cd24ef91" TYPE="swap"
  /dev/zram1: UUID="e318ec44-ad56-4404-85b7-6254e7b7eaf5" TYPE="swap"
  
  /dev/md2: LABEL="2019.03.17-00:50:50 v23824" UUID="ed5c84d0-67ef-4700-98ff-7550ed0e695b" UUID_SUB="87d6e34b-4fc6-475e-995a-c26c57ffbef4" TYPE="btrfs"
  /dev/md3: LABEL="2019.11.04-18:56:41 v24922" UUID="e56b2111-7dd6-43c2-bd28-afdb4156901c" UUID_SUB="1d3c8051-e88e-4bc3-850d-0d63147f56a7" TYPE="btrfs"
  
  /dev/synoboot1: SEC_TYPE="msdos" UUID="10EE-589C" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI System" PARTUUID="b1411e5f-b83d-40c0-aeff-90bdf39c99bd"
  /dev/synoboot2: UUID="45e5b07d-4783-4867-a369-f99c0cd1e610" TYPE="ext2" PARTLABEL="Linux filesystem" PARTUUID="b0a0f6eb-2ce6-4c9e-9217-d8735720ab80"
  
  Ei taida näistä vielä saada selvää, että miten swapit on toteutettu ja onko niissä salausta?
   
  Viimeksi muokattu: 14.12.2019
 35. Jumi

  Jumi

  Viestejä:
  1 119
  Rekisteröitynyt:
  27.03.2017
  Miten terminaalin "komentokehotteen" (se rivi minkä itse kirjoittaa) saa eriväriseksi? Olen aloitteleva Fedoran käyttäjä ja tiedot aika vähäisiä. Löytyy vain kaikenmaailan dark themejä jotka on tietty käytössä, mutta auttais paljon ku kirjoitettuteksti tai koko rivi näkyisi eri värillä.
   
 36. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuohon edelliseen liittyen, itsekin pitänyt joku kerta selvitellä kuinka terminaalia voisi muokata vähän "paremmaksi". Esim. Windowsissa olen vuosikausia käyttänyt kustomointia joka tekee tällaista jälkeä:

  Koodi:
   ----------------------------------------------- ( 14.12.2019 21:32:54 ) ---
  
  C:\>as
  'as' is not recognized as an internal or external command,
  operable program or batch file.
  
   ----------------------------------------------- ( 14.12.2019 21:32:58 ) ---
  
  C:\>
  EDIT: Eli jokaisen komennon outputin jälkeen tulee tyhjä rivi, "viivoitettu aikarivi", tyhjä rivi ja sitten prompt.

  Pystyykö jotain tuollaista saamaan terminaaliin? Olisi niin paljon helpompi lukea kun kaikki rivit eivät olisi peräkkäin.
   
 37. ississ

  ississ

  Viestejä:
  591
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2018
  Koneessa on 2 levyä, sda ja sdb. Noiden perässä olevat numerot tarkoittavat partitioita.
  Siihen on määritetty 4 softaraid- levyä md0... md3.
  0 ja 1 on suoraan peilejä kummankin levyn vastaavien partitioiden päälle.
  2 ja 3 on kumpikin omalla levyllä yksinään yhden partition päällä.
  Ehkä noiden päällä on sitten vielä joku synologyn oma juttu jos iso data on peilattu.

  Mutta se swap on määritetty käyttämään md1 kuten tuloksista näkyy.
  Zram[0|1] on joku muu, sitä ei noista voi suoraan nähdä. Ehkä purkissa on joku erillinen muistipala (tai 2) joka käytetään swappina.

  En nähnyt missään tulostuksissa basic/shr/tms, tuliko kaikki tulostus mukaan viestiin?

  mount tietysti kertoo miten levyt muuten on käytetty mutta sekään ei auta tuohon swappikysymykseen.

  Synology ei tietenkään kerro aiheesta missään?
   
  TenderBeef tykkää tästä.
 38. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  479
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Googleen "customize prompt linux" tai jotain vastaavaa niin löytyy ohjetta vähän joka lähtöön. Tietty riippuu mitä shelliä käyttää, itselläni zsh:ssa on väritetty prompti joka näyttää työhakemiston, käyttäjän, kellonajan ja oikeassa laidassa edellisen komennon virhekoodin jne. Ja roottina prompti muuttuu punaiseksi, muilla käyttäjillä vihreäksi.

  Niin, ja yksi hakusana tuollaiseen on "powerline", löytyy varmaan jokaisen distron repoista.
   
  Jumi tykkää tästä.
 39. telcoM

  telcoM

  Viestejä:
  222
  Rekisteröitynyt:
  18.03.2017
  zram0 ja zram1 ovat kompressoitua RAM-swappia, eli jos muisti käy ahtaaksi, NAS yrittää ensisijaisesti (priority 1 = korkea) etsiä vähiten käytettyjä normaaleja muistisivuja, ja ajaa ne kompressointialgoritmin läpi ja työntää ne pakattuina muistin takanurkkaan tilaa viemästä. Jos ja kun muistisivuja taas tarvitaan, kompressio puretaan sivu kerrallaan ennen kuin ko. muistisivulle tarkoitettu operaatio päästetään jatkumaan.

  Näin voi tehdä enintään noin yhdelle gigalle (2x noin puolen gigan pala), sitä enempää ei tätä kompressointikikkaa sallita jotta muisti ei tule liian täyteen kompressoiduista sivuista joita ei voi käyttää purkamatta niitä ensin auki. Jos yhden gigan raja on täynnä, käytetään tarvittaessa jatkoksi (prioriteetti -1 = matala) perinteistä swappia /dev/md1-osiolla, joka siis on /proc/mdstat:in mukaan peilattu NASsin kummallekin fyysiselle levylle, ilman salausta. Tämä selviää siitä että /dev/md1:n komponentit ovat suoraan /dev/sd* levyosioita, eikä missään välissä ole viittausta salaavaan laitetiedostoon tyyliin /dev/mapper/md1_crypt taikka /dev/mapper/sd*2_crypt.

  Kummallakin fyysisellä levyllä on siis kolme osiota:
  * ensimmäisellä osiolla on NASsin oma softa + konfiguraatio, RAID1-peilattuna kummallekin levylle
  * toisella osiolla on tuo varaswappi, myöskin RAID1-peilattuna
  * kolmas osio on kummallakin levyllä erillinen "yhden fyysisen levyn RAID1-setti", joka tällaisenaan vain päästää operaatiot suoraan läpi varsinaiselle levyosiolle: sen tarkoitus on mahdollistaa RAID1:n käyttöönotto lennossa jos päättäisit joskus poistaa toisen kahdesta BTRFS-subvolumesta jotta peilaamiseen olisi tilaa.
   
  TenderBeef tykkää tästä.
 40. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tätä en ihan hiffannut, mikä "iso data" on peilattu?

  Kiitos vastauksista, niiden avulla aukeni nuo aiemmat tulostukset aika hyvin nyt. "md0" varmaankin sisältää Synon käyttiksen, DSM:n asennuksen.

  Elikkäs nuo molemmat 500MB zrammit näyttäisi sitten olevan "lisäswappia" kun laittaa Synon DSM:stä "Memory Compression":in päälle. Käyttää jaettua RAM:ia? Eikä taida olla mitään "piilotettuja" muisteja laitteessa? Nämä ei siis ole ongelmallisia kun nämä operoivat ilmeisesti RAM:ssa.

  Ongelmaksi jää sitten vielä "md1", onko se levylle kirjoittavaa swappia, ja onko se salattua?

  fstab:lla ei löydy kuin nämä, oletin, että swapit löytyisi tuolta, oli sitten partitio tai file:

  Koodi:
  root@****:/# cat /etc/fstab
  none /proc proc defaults 0 0
  /dev/root / ext4 defaults 1 1
  /dev/md3 /volume2 btrfs auto_reclaim_space,synoacl,relatime 0 0
  /dev/md2 /volume1 btrfs auto_reclaim_space,synoacl,relatime 0 0
  
  mdadm:lla kokeilin tietoja ronkkia, enempää en uskalla kokeilla:

  Koodi:
  root@****:/# mdadm --query --detail /dev/md1
  /dev/md1:
      Version : 0.90
   Creation Time : Sun Mar 17 02:11:46 2019
     Raid Level : raid1
     Array Size : 2097088 (2047.94 MiB 2147.42 MB)
   Used Dev Size : 2097088 (2047.94 MiB 2147.42 MB)
    Raid Devices : 2
   Total Devices : 2
  Preferred Minor : 1
    Persistence : Superblock is persistent
  
    Update Time : Thu Dec 12 14:59:32 2019
       State : clean
   Active Devices : 2
  Working Devices : 2
   Failed Devices : 0
   Spare Devices : 0
  
        UUID : 0dda506a:33a9f3da:3017a5a8:c86610be
       Events : 0.50
  
    Number  Major  Minor  RaidDevice State
      0    8    2    0   active sync  /dev/sda2
      1    8    18    1   active sync  /dev/sdb2
  
  Jossain välissä googlaushelvettiä törmäsin "ecryptfs-setup-swap" komentoon ja jäin ihmettelemään voisiko sitä käyttää mutta taitaa olla niin, että sitten hibernate ei toimisi, ja softan tekijän mukaan:

  Eli ei taitaisi toimia mitenkään, kun kerran /etc/fstab:ssa ei edes ole swappeja listattu.

  Kaikki copypastetin. Synon GUIn kautta löytyy kyllä "basic" tieto.. ja itsekin tuon muistan ulkoa kun piti väkisin se SHR saada pois, Syno kun sen tekee automaattisesti kun DSM:n asentaa ensimmäisen kerran.

  Aika hiljaista on.. itse en kyllä tähän eCryptfs/swap asiaan oikein ole tahtonut paljon mitään löytää, jonkun 1/2 (taisi olla saman henkilön postaukset, eri topikeissa vaan) mainintaa siitä, että swapin kautta voi vuotaa tiedot Synon laitteissa, suurinpiirtein kukaan muu koko maailmassa ei näytä olevan huolestunut/kiinnostunut tästä asiasta. Ja se oli 8 vuotta sitten kirjoitettu (kolmas vastaus topikissa, se ensimmäinen huoli siinä postauksessa ei näyttäisi enää pitävän paikkansa, ainakaan itse en mitään siihen viittaavaa löytänyt omasta Synosta).

  Tiedä mistä sitten johtuu ettei tästä asiasta tahdo mitään löytyä, eikö lähes kukaan ole tajunnut tätä, vai olenko turhaan huolissani.. joka tapauksessa voisi olettaa, että asiasta olisi jonkin verran keskustelua netissä.
   
 41. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  :( Kiitos toki vastauksesta. Mutta jos tämä nyt varmistui niin kyllä täytyy ihmetellä, että miten tämä Synology firma on oikeasti vielä olemassa, tällainen tietoturvaongelma kaikissa laitteissa... ja lähes kukaan ei näköjään ole tajunnut tätä koko (netti)maailmassa. Ei Synologyn laitteisiin sitten voi luottaa jos haluaa salata jotain tietoja. VMP. Kategoriaan: Olisinpa tiennyt ennen ostopäätöstä, kallis laite ja ei kelpaa kuin salaamattoman tiedon tallennukseen. :(

  EDIT: Ideoita mihin aviisiin kannattaisi tätä asiaa vinkata? Tästähän on pakko tehdä iso juttu... myyhän synology laitteitaan koti- mutta myös yrityskäyttöön!
   
 42. telcoM

  telcoM

  Viestejä:
  222
  Rekisteröitynyt:
  18.03.2017
  Salaus ei ole autuaaksitekevä ihmekonsti joka tepsii kaikkiin uhkakuviin, vaan sillä on rajansa, oli laite mikä tahansa.

  Jos sitä eCryptFS:ää ajetaan Synologyssa itsessään, silloin tunkeutuja joka pääsee etänä lukemaan Synologyn swappia (= on roottioikeuksilla sisällä) voi yhtä hyvin myös odottaa että annat Synologylle salausavaimet ja sen jälkeen lukea ne vaikka suoraan RAMista. Tätä ei voi estää niin mitenkään jos oletetaan että tunkeutuja pääsee Synologyyn rootiksi. Ainoa tapa suojautua tätä vastaan olisi tehdä salaus Synologyn ulkopuolella, jolloin Synology näkee vain salattua dataa eikä tiedä millä avaimilla se on salattu. Eli esim. ajaa sitä eCryptFS:ää tai vastaavaa Synologyn asiakaskoneella eikä Synologyssa itsessään.

  Jos taas uhka on se että joku nappaa Synologyn kainaloonsa ja kaivelee swappilevyltä salausavaimet, silloin oikea vastakeino on estää tunkeutujaa pääsemästä käsiksi laitteeseen. Eli turvallinen sijoituspaikka, jonka ovessa on kunnollinen lukko. Ja tarvittaessa oven viereen vartija, jolla on sitten vakavuusasteen mukaan käytettävissä sopiva voimankäyttöväline: teleskooppipatukka/taser/pistooli/rynkky. (Viimeinen vaihtoehto tulee kysymykseen lähinnä sotilaskuvioissa.)

  Jos tunkeutuja pääsee fyysisesti käpistelemään laitteen sisälmyksiä, peli on yleensä lähtökohtaisesti menetetty muutenkin, koska silloin tunkeutuja pystyy tekemään paljon muutakin ilkeää. Jos laitteen pitää olla itsessään fyysisesti suojattu tällaista vastaan, sitten pitää puhua yritystason vehkeistä joissa salaus tehdään erityisessä turvamoduulissa, ja hinta on sitten jotain ihan muuta kuin perustason kuluttajalaitteissa.

  Näyttää siltä että eCryptFS Synologyssa on tarkoitettu lähinnä suojaamaan Synologyn eri käyttäjiä toisiltaan, esim. niin että purkin ylläpitäjä ei automaattisesti pääse kurkkimaan toisen käyttäjän tiedostoja ellei tiedä käyttäjän salasanaa, ainakaan ilman merkittävää yrittämistä. Sen tarpeen se täyttää varmaan ihan hyvin.
   
 43. ississ

  ississ

  Viestejä:
  591
  Rekisteröitynyt:
  17.01.2018
  Mdstatin tulostuksessa on siis 4 levyä. Jos oletus on oikein niin 0 on root ja 1 swap.
  Käsittääkseni purkki on nas jolloin datalle pitää olla myös paikka.

  Tuossa myöhemmin fstabista selviää että ei ole peilattu vaan md2 ja md3 ovat /volume1 ja 2, kumpikin yksin omalla levyllään.
   
 44. Jumi

  Jumi

  Viestejä:
  1 119
  Rekisteröitynyt:
  27.03.2017
  En tiedä noista rivinvaihdoista, mutta sain vaihdettua shell promptin värin vihreäksi ja lisättyä kellon näiden sivujen ohjeiden mukaan:
  How to: Change / Setup bash custom prompt (PS1) - nixCraft
  BASH Shell Change The Color of Shell Prompt on Linux or UNIX - nixCraft

  Eli lisäsin kotihakemiston .bash_profile tiedostoon rivin:
  Koodi:
  export PS1="\e[0;32m[\A \u@\h \W]\$ \e[m "
  EDIT: Fedoran käyttäjälle oikea tiedosto olikin .bashrc
   
  Viimeksi muokattu: 16.12.2019
  TenderBeef tykkää tästä.
 45. dominik

  dominik

  Viestejä:
  1 148
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Terminaalejahan löytyy joka lähtöön. Kannattaa kokeilla erilaisia.
   
 46. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 47. Siancarlo

  Siancarlo

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  21.05.2017
  Tämmöttis ongelmaa. Mulla on tässä pikkukoneessa ollut jo hyvän aikaa PopOs sisällä. Ainoa ongelma
  on että kun herätän koneen unesta niin monesti käy niin että työpöytä tulee zoomattuna näkyviin.
  Enkä puusilmilläni löydä sitten mistään asetusta tähän. Samaan aikaan toisella koneella sama käyttis niin
  ei ikinä vast tapahdu.

  Mistähä tuo ojentuisi?
   
 48. dominik

  dominik

  Viestejä:
  1 148
  Rekisteröitynyt:
  09.04.2018
  Varmaan nvidian paska ajuri syynä tuohon. Teki tuota minullakin silloin tällöin Mintillä.
   
 49. TenderBeef

  TenderBeef

  Viestejä:
  1 152
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tarkoitat siis Nvidian omaa ajuria, et Nouveau:ta?
   
 50. Siancarlo

  Siancarlo

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  21.05.2017
  Intel Nuc on "pikkukone" jossa brobleema