Linux-kysymyksiä & yleistä keskustelua Linuxista

Kuten tuossa joku jo aiemmin laittoi niin itse sillä jakelulla ei ole niin väliä vaan DE:llä jota käytät. Se on kuitenkin se mitä sä tuijotat päivät (jos nyt ei puhuta servereistä jne).

Mutta on sillä distrollakin väliä ja sitten omasta halusta riippuen kannattaa ottaa mieleen seuraavat:
- Ubuntu-pohjaisissa on yleisesti ottaen vanhimmat versiot paketeista, niissä on harvoin mitään tuoretta, saattaa että menee vuosi tai ylikin että saat saman version sovelluksesta kuin joissain muissa distroissa
- Ubuntu-pohjaisille löytyy yleensä aina se kehittäjän itse paketoima versio, jos kehittäjä tarjoaa Linux tukea. Viimeistään joku käyttäjä on tuonut tarjolle PPA:n
- Rolling release distrot ovat sitten toinen maailma, jossa kaikki on sitä uusinta uutta (Arch Linux). Tässä on tosin se vaara, että sinne välillä eksyy jotain päivityksiä jotka saatavat rikkoa boottauksen yms pientä, näihin kuitenkin tulee päivitys yleensä todella nopeasti, tai sitten bugiraportteja tutkimalla korjausohjeet. Mutta vaatii huomattavasti enemmän "ylläpitoa" jos jotain tapahtuu. Yleensä ovat myös huomattavasti sulavampia ja nopeampia esim Ubuntupohjaisiin verrattuna, kun paketteihin ei ole tehty muutoksia yms
- Noiden lisäksi on sitten vielä Fedora, joka sijoittuu sitten vähän kuin Rolling Release (Arch yms) ja static release (Ubuntu/Mint jne) väliin. Fedora päivittelee omia pakettejaan varsin aktiivisesti, esim. kerneliä päivittävät aina uusimpaan myös 6kk julkaisusyklin välissä. Gnome/KDE/DE saa aina (vähintään) yhden isomman päivityksen versionumeropäivitysten välissä.

Jos nyt on Mint ollu pitkään käytössä ja haluaa testailla jotain uutta, niin kannattaa ehkä Fedoraa kokeilla. Se kuitenkin eroaa tuosta Ubuntu-maailmasta, jossa sillä distrolla ei juuri ole väliä kun paketit tulevat pitkälti Canonicalilta. Toinen vaihtoehto helppokäyttöisistä on OpenSuse Tumbleweed joka on sitten jo hyvin lähellä rolling releasea (vaikkei nyt suoraan sellainen täysin olekaan).

EDIT: Tuli vähän pitkä ja sekava selostus ja varmasti vähän oiottu polkuja, mutta kai tuosta pääpiirteittäin saa selkoa :)
 
Itsekin testailin useampaa distroa työasemakäyttöön ja oikeastaan jokaisessa oli joitakin puutteita. Testattuja distroja: Mint 19.2, Fedora 29, pop_OS!, Solus ja Deepin.

- Yksi käsittämätön puute oli hiiren scrollaussteppien säätö ilman conffien tolkutonta puukottamista.
- Solus buuttasi mustaan ruutuun (Intel HD 530 GPU) eikä siihen auttanut grubin editointikaan. Googlella löytyy useampi tulos liittyen "black screen"-ongelmaan.
- Microsoft Officen puute. Kyllä LibreOffice on olemassa, mutta nyt tarkoitan ihan työkäyttöön tarkoitettua Officea jolla pitäisi editoida jo luotuja työdokkareita ja toivoa ettei toinen Office-tuote sekoita niiden formaattia.
- Microsoft OneDrive clientin puute (sinänsä ei Linuxin vika, mutta kuitenkin)
- Remmina on ihan jees RDP-client ja siitä suurta plussaa

Olisi mielenkiintoista kuulla onko joku muu löytänyt / saanut toimivaa distroa aikaiseksi Microsoft-painotteisessa työympäristössä.
 
Olisi mielenkiintoista kuulla onko joku muu löytänyt / saanut toimivaa distroa aikaiseksi Microsoft-painotteisessa työympäristössä.
Eipä ole. MS Office ja Adoben työkalut on itselle ne suurin ongelma minkä takia ei oikein Linux toimi pääkäyttiksenä. Muutoin ei oikein ole löytynyt ongelmallisia kohtia.

Adoben PS:lle ja Lightroomille löytyy kyllä vaihtoehtoja, jos vaan jaksaa opetella hieman erillaiset toimintatavat, mutta MS Officelle ei kyllä ole vastinetta. LibreOffice ei omassa käytössä toimi, ei sitten yhtään. Kaikki käyttämäni Excel sheetit menee ihan mössöksi jos niitä yrittää LibreOfficella avata. OnlyOffice tuntuu olevan ainoa joka osaa nuo esittää oikeassa muodossa, mutta niiden Excelien editointi ei sitten oikein onnistukkaan. Esimerkiksi taulukoiden tai kuvaajien sisällä olevien elementtien värien muutto näyttää olevan täysin tekemätön paikka.
 
Itsekin testailin useampaa distroa työasemakäyttöön ja oikeastaan jokaisessa oli joitakin puutteita. Testattuja distroja: Mint 19.2, Fedora 29, pop_OS!, Solus ja Deepin. - Yksi käsittämätön puute oli hiiren scrollaussteppien säätö ilman conffien tolkutonta puukottamista. - Solus buuttasi mustaan ruutuun (Intel HD 530 GPU) eikä siihen auttanut grubin editointikaan. Googlella löytyy useampi tulos liittyen "black screen"-ongelmaan. - Microsoft Officen puute. Kyllä LibreOffice on olemassa, mutta nyt tarkoitan ihan työkäyttöön tarkoitettua Officea jolla pitäisi editoida jo luotuja työdokkareita ja toivoa ettei toinen Office-tuote sekoita niiden formaattia. - Microsoft OneDrive clientin puute (sinänsä ei Linuxin vika, mutta kuitenkin) - Remmina on ihan jees RDP-client ja siitä suurta plussaa Olisi mielenkiintoista kuulla onko joku muu löytänyt / saanut toimivaa distroa aikaiseksi Microsoft-painotteisessa työympäristössä.
onedrivelle on tulossa clientti. OneDrive is Coming to Linux

Libre ei ole ainut toimistosofta Linuxille. Sen M$ officenkin saa kylla Winella toimimaan.

FreeOffice 2018 Released with "Complete Support" For Microsoft Office Files - OMG! Ubuntu!
 
Libre ei ole ainut toimistosofta Linuxille. Sen M$ officenkin saa kylla Winella toimimaan.

FreeOffice 2018 Released with "Complete Support" For Microsoft Office Files - OMG! Ubuntu!

Onhan noita Office-ohjelmistoja vaikka mitä, mutta minua kiinnostaisi mikä niistä on todistetusti toimiva. Se että valmistaja itse väittää asian olevan täydellisesti kunnossa ei välttämättä kerro koko totuutta. Winekin on tiedossa, mutta sekin on lähinnä "leikkaa-liimaa"-purkka.
 
Onhan noita Office-ohjelmistoja vaikka mitä, mutta minua kiinnostaisi mikä niistä on todistetusti toimiva. Se että valmistaja itse väittää asian olevan täydellisesti kunnossa ei välttämättä kerro koko totuutta. Winekin on tiedossa, mutta sekin on lähinnä "leikkaa-liimaa"-purkka.

Ei siina auta, kuin testata. microsoft tekee kaikkensa hankaloittaakse3en yhteensopivuutta. Mina en kylla ole ms officea tarvinnut vuosikymmeneen ja saanut kaikki dokumentit ongelmitta auki.
 
microsoft tekee kaikkensa hankaloittaakse3en yhteensopivuutta.
Ja minä yritän parhaani mukaan päästä microsoftin kahleista irti, tällä viikolla siihen tulikin aika iso askel kun asensin Xubuntu 18.10, Windows 10 tilalle.

Pari päivää ollut tuunaamista ja vähän pelailua (World of Tanks), omaan silmään ainakaan mitään huonoa sanottavaa ei ole (tosiaan en yritä edes käyttää mitään MS tuotteita, tiedän että aika toivotonta sellainen), selaimeksi vain vaihdon vivaldin, firefox lähti pois alta.

Nvidia ajureiden (+prime setit) asennus oli kyllä niin yksinkertainen homma, joskus 2010 käytin ubuntua, niin oli kyllä niin sekavaa silloin. Tällä ohjeella vedin:
GUIDE: Hybrid graphics on Linux ( Nvidia Optimus - Intel / AMD hybrid graphics) : linux_gaming

Sitten Wine + lutris, niin World of Tanks ainakin pyörii aivan täydestä (1080p, keskitason grafiikoil, Vsync, 60fps "vielä se hauska yksityiskohta, että fps ei tipu alle 59, voi tietysti johtua myös WoT 1.4 päivityksen multicore jutuista, muistan vain kun samoilla grafiikka-asetuksilla Windows pudotti fps joskus luokkaan 55-56"), varmaa tässä viikonloppuna pistän enemmän pelei testiin.
 
Joskus vajaa 10 vuotta sitten oli vielä työpaikkojen työkoneet täynnä kaiken maailman client softia, joilla otettiin yhteyttä palvelimilla oleviin palveluihin. Nykyään suurin osa palveluista toimii selaimella niin Linux distrotkin toimii varmaan ihan ok.
Ongelmallisia just nuo MS Office, Adobe jne. softat jos niitä tarvitsee.
 
Onko ubuntu linuxia asennettaessa ssdlle otettava muista levyistä virta pois niinkuin windowsin asennuksessa?. Ajattelin näin 8 vuoden tauon jälkeen tutustua linuxiin uudelleen.
 
Ei tarvitse, kunhan ei osioinnissa ja alkulatausaseman valinnassa töpeksi.
Ja silloin on aika tärkeää ymmärtää sellainen yksityiskohta, että levyasemien tunnukset voivat vaihtaa paikkaa boottausten välillä. Itsellä kun oli kaksi samanlaista asemaa suhteellisen samankaltaisilla osiotauluilla, niin meinasin mennä sekaisin ja tuhota väärän aseman osiot, kun olin asentamassa Linuxia uudelleen vanhan päälle. Windowsia asentaessani toiselle levylle menin tekemään saman virheen, ja koska Windowsin osiotyökalu kirjoittaa muutokset välittömästi, niin myös onnistuin tuhoamaan osiotaulun...
 
Mitenkä minusta tuntuu että silloin vuonna miekka ja kilpi ubuntu osasi asentaa itsensä automaattisesti levyn vapaalle tilalle, nyt näköjään pitää värkätä vaikka mitä. Taidan luovuttaa.
 
Mitenkä minusta tuntuu että silloin vuonna miekka ja kilpi ubuntu osasi asentaa itsensä automaattisesti levyn vapaalle tilalle, nyt näköjään pitää värkätä vaikka mitä. Taidan luovuttaa.

Ei kyllä kannata luovuttaa. Ubuntun installeri on kyllä aivan idioottivarma, graafinen ja selkeä. Jos kaikki levyt on salaamattomia niin voit sillä live usb:llä täysin ongelmitta vapauttaa tilaa siltä windows partitiolta käyttäen gparted:ia, luoda uuden osion ubuntulle, ja asentaa ubuntun just niin kuin haluat ja installeri kyllä asentaa grubin oikein sata kertaa varmemmin kuin vuonna miekka ja kivi.

Tottakai on syytä olla backupit kunnossa, tämä pätee mihin tahansa atk juttuun ihan yhtä paljon kuin normaaliin käyttöön.
 
Nyt kyllä tein jotain väärin Linux ei tunnista Windowsia, eikä toisin päin. Ubuntu asentui kun noudatin erään sivun ohjeita, mutta konetta bootatessa kone menee suoraan Windowsiin eikä tule sitä valikkoa mistä valitaan käyttöjärjestelmä.
Sitten kun menen biosiin niin sieltä kun valitsen sen levyn tai osion johon Ubuntun asensin, niin sen jäkeen boottaa siihen valikkoon, mutta siellä näkyy vain Ubuntu. Sitten kun valitsen ubuntun niin ruudulle ilmestyy pahaenteinen herja, kuva alla. Enpä taida sotkea enempää ettei koko masiina sekoa.:facepalm:
IMG_20190217_184306.jpg
 
Nyt kyllä tein jotain väärin Linux ei tunnista Windowsia, eikä toisin päin. Ubuntu asentui kun noudatin erään sivun ohjeita, mutta konetta bootatessa kone menee suoraan Windowsiin eikä tule sitä valikkoa mistä valitaan käyttöjärjestelmä.
Sitten kun menen biosiin niin sieltä kun valitsen sen levyn tai osion johon Ubuntun asensin, niin sen jäkeen boottaa siihen valikkoon, mutta siellä näkyy vain Ubuntu. Sitten kun valitsen ubuntun niin ruudulle ilmestyy pahaenteinen herja, kuva alla. Enpä taida sotkea enempää ettei koko masiina sekoa.:facepalm:
IMG_20190217_184306.jpg

Itellä ei oo koskaan ollu suurempia ongelmia, kun oon laittanu molemmat käyttikset omille kovalevyilleen. Meni ihan täysin ilman ongelmia noin puoli vuotta, kunnes joku windowsin päivitys sotki jotain ja bootti järjestys muuttui. Alunperin siis Ubuntuun boottasi oletuksena ja F11 kautta menin Windowsiin. Windowsin päivitykset teki tuon niin, että oletuksena boottaa Winukan. Ei haittaa käyttöä, vaikka Windows on käytössä noin 1/10 tietokoneen käyttökerroista.
 
Windowsin päivitykset, varsinkin nämä noin puolivuosittain tulevat isommat versiopäivitykset muokkaavat tuota bootloaderia, joka sitten saattaa sotkea boottijärjestyksen tai joissain tapauksissa ylikirjoittaa Grubin (jos ovat asennettu esim samalle EFI-osiolle.

Noista yleensä selviää kun käy sitten Linuxin puolella asentamassa Grubin uudestaan tai luomassa uuden grub loaderin ja sen konffin.
 
@Junaski jos sulla on Windowsin varmuuskopiot kunnossa niin voit koittaa uudelleen asentaa Linuxin, ehkä jotain asetusta pitää vaan muuttaa. Suosittelisin virallista ohjeistusta WindowsDualBoot - Community Help Wiki

Mä luovuin dualbootista Win10:n myötä kun se kerran sotki Grubin päivityksen jälkeen. Sain sen helposti kuntoon mutta jos en olisi ollut kotona ja rouvan olisi pitänyt päästä Linuxiin hoitelemaan asioitaan niin ei olisi hyvä ollut. Käyttö kun on lähinnä muutaman Windows only ohjelman käyttöä (ei pelejä eikä raskaita muutenkaan) niin virtualisointi riittää mun tarkoituksiin hyvin.
 
Itellä ei oo koskaan ollu suurempia ongelmia, kun oon laittanu molemmat käyttikset omille kovalevyilleen. Meni ihan täysin ilman ongelmia noin puoli vuotta, kunnes joku windowsin päivitys sotki jotain ja bootti järjestys muuttui. Alunperin siis Ubuntuun boottasi oletuksena ja F11 kautta menin Windowsiin. Windowsin päivitykset teki tuon niin, että oletuksena boottaa Winukan. Ei haittaa käyttöä, vaikka Windows on käytössä noin 1/10 tietokoneen käyttökerroista.
Kuulostaa siltä että se on vaan sotkenut grub menua, sitä on helppo muokata joko manuaalisesti:

sudo nano /etc/default/grub
sudo update-grub

tai graafisella grub-customizer ohjelmalla, joka löytyy PPA:sta (ppa:danielrichter2007/grub-customizer).

Tai voi olla että tuo pelkkä sudo update-grub jo korjaa järjestyksen takaisin.
 
Viimeksi muokattu:
Mä luovuin dualbootista Win10:n myötä kun se kerran sotki Grubin päivityksen jälkeen. Sain sen helposti kuntoon mutta jos en olisi ollut kotona ja rouvan olisi pitänyt päästä Linuxiin hoitelemaan asioitaan niin ei olisi hyvä ollut. Käyttö kun on lähinnä muutaman Windows only ohjelman käyttöä (ei pelejä eikä raskaita muutenkaan) niin virtualisointi riittää mun tarkoituksiin hyvin.
Minä luovuin Grubista, koska se on nykykoneissa turha muutenkin. Käytän Systemd:hen integroitua bootloaderia Linuxin lataamiseen ja sille olen konffannut entryn suoraan uefiin. Koneen käynnistyessä painan vain F11-näppäintä – tai mikä nappi boottivalikon aukaiseekaan – ja valitsen sieltä Windowsin ne harvat kerrat, kun sille puolelle haluan päästä. Windowskaan ei ryssi silloin asetuksia itsestään ja ne on joka tapauksessa helppo fiksata emolevyn valikoista eikä tarvitse miettiä live-cd:n käyttöä koneen korjaamiseen.
 
Minä luovuin Grubista, koska se on nykykoneissa turha muutenkin. Käytän Systemd:hen integroitua bootloaderia Linuxin lataamiseen ja sille olen konffannut entryn suoraan uefiin. Koneen käynnistyessä painan vain F11-näppäintä – tai mikä nappi boottivalikon aukaiseekaan – ja valitsen sieltä Windowsin ne harvat kerrat, kun sille puolelle haluan päästä. Windowskaan ei ryssi silloin asetuksia itsestään ja ne on joka tapauksessa helppo fiksata emolevyn valikoista eikä tarvitse miettiä live-cd:n käyttöä koneen korjaamiseen.
Tämä olikin uusi tuttavuus. Jos tulee tarvetta dual bootille niin pistän testiin. Kiitos vinkistä.
 
Minä luovuin Grubista, koska se on nykykoneissa turha muutenkin. Käytän Systemd:hen integroitua bootloaderia Linuxin lataamiseen ja sille olen konffannut entryn suoraan uefiin. Koneen käynnistyessä painan vain F11-näppäintä – tai mikä nappi boottivalikon aukaiseekaan – ja valitsen sieltä Windowsin ne harvat kerrat, kun sille puolelle haluan päästä. Windowskaan ei ryssi silloin asetuksia itsestään ja ne on joka tapauksessa helppo fiksata emolevyn valikoista eikä tarvitse miettiä live-cd:n käyttöä koneen korjaamiseen.

Antaakos systemd samanlaiset debuggausominaisuudet, kuin Grub?
 
Antaakos systemd samanlaiset debuggausominaisuudet, kuin Grub?
No nyt en kyllä tiedä, mistä puhut. Eihän bootloaderia tarvitse debugata? Jos tarkoitat jotain Linux-ytimelle annettavia parametreja, niin ne todellakin ovat kernelin omia parametreja eikä bootloader vaikuta siihen.
 
No nyt en kyllä tiedä, mistä puhut. Eihän bootloaderia tarvitse debugata? Jos tarkoitat jotain Linux-ytimelle annettavia parametreja, niin ne todellakin ovat kernelin omia parametreja eikä bootloader vaikuta siihen.

No pääseekö sillä systemd:llä antamaan niitä komentoja vai ei?
 
Nyt on kokeiltu sekä Ubuntun ja Lubuntun asennusta. Ubuntu ei tunnista Windowsia mutta Lubuntu tunnistaa, ja Ubuntu yrittää asennuksessa aina tunkea Windowsin päälle, kun taas Lubuntu ei tunnista muita levyjä kuin varasto ssdn jolla sijaitsevat kaikki pelini jolle se asentuu mielellään ilman vippaskonsteja.

Nyt on ihan pakko luovuttaa ettei mene hermot.

PS. Ei löytynyt biosista secure boot optiota.
 
Nyt on kokeiltu sekä Ubuntun ja Lubuntun asennusta. Ubuntu ei tunnista Windowsia mutta Lubuntu tunnistaa, ja Ubuntu yrittää asennuksessa aina tunkea Windowsin päälle, kun taas Lubuntu ei tunnista muita levyjä kuin varasto ssdn jolla sijaitsevat kaikki pelini jolle se asentuu mielellään ilman vippaskonsteja.

Nyt on ihan pakko luovuttaa ettei mene hermot.

PS. Ei löytynyt biosista secure boot optiota.

Oliko sinulla valmiiksi sille osio tehtynä mihin sen halusit asentaa vai mitä ihmettä oikein yritit?
 
Oli Windowsin kanssa samalla levyllä tyhjä osio, ja sinne yritin sen Ubuntun asentaa, näköjään en vain onnistu.
 
Kokeilin livelinuxin gpartedia ja sitä asennuksen aikaista sekä wintoosan omaa.

Joskus windowsin osiot ei näkynyt eräässä koneessa Linuxin puolella, kun ne osiot oli jotenkin vinksallaan. En muista millä työkalulla ne win osiot piti silloin korjata, että alkoivat näkymään oikein. Voi olla sinulla samasta kyse, jos windowsin työkalulla sen osion loit.

Ehkä paras ja varmin ratkaisu, kun hommaat erillisen aseman Linuxille. Esim. Gigantissa on tarjouksessa 120GB SSD 18€.

Ubuntu foorumilta saa myös hyviä neuvoja asennukseen.

Ubuntu Suomen keskustelualueet - Etusivu
 
Ehkä paras ja varmin ratkaisu, kun hommaat erillisen aseman Linuxille. Esim. Gigantissa on tarjouksessa 120GB SSD 18€.

Pitää tehdä noin, jos huvittaa vielä räpeltää. On minulla ihan tyhjä kiintolevy, mutta ei sille kehtaa asentaa kun menee ikä ja terveys bootatessa.
 
Kokeilitko niin, ettet luonut mitään osioita Linuxille etukäteen, vaan että sitä tyhjää tilaa oli osioimattomana? Tarkoititko tuolla "asennuksen aikaisella" juuri sitä.
 
Veikkaan et @Junaski asensi GRUBin samalle kovolle missä Linukka sijaitsi. Kun se ois pitäny asentaa sille missä Windowssin bootloaderi oli, eli yleensä /dev/sda.

Ite oon tehny tuon saman "virheen" ja probleemat oli samanlaisia.

Tosin toi mun veikkaus perustuu siihen et mulla oli tarkoituksella EFI-boottaukset pois päältä. Winukka siis boottas MBR:n kautta.
 
Viimeksi muokattu:
Veikkaan et @Junaski asensi GRUBin samalle kovolle missä Linukka sijaitsi. Kun se ois pitäny asentaa sille missä Windowssin bootloaderi oli, eli yleensä /dev/sda.
Ei sillä ole väliä, minne sen asentaa, vaan että löytääkö bios sen vai ei. Itsekin tapasin ensin asentaa Windowsin pitäen Linux-levyt irroitettuna ja sitten asensin Linuxin ja sen bootloaderin Linuxin käyttämän levyn juureen. Tällöin eri käyttikset eivät ole riippuvaisia toistensa levyistä vaan toimivat sekä yksin että yhdessä.
 
Sain Ubuntun asennetuksi windowsin rinnalle, nyt jopa tunnisti windowsin asennuksen, ja asentui melkeinpä automaattisesti niinkuin ennen. Liekkö ollut joku bitti vinossa siinä ensimmäisessä isossa josta tein boottaavan tikun asennusta varten.
Nyt ainoa ärsyttävä tekijä on että oletettavasti en saa Logitechin G413 näppäimistöstä vilkkumistehostetta loppumaan Ubuntussa ollessani?.
 
Nyt ainoa ärsyttävä tekijä on että oletettavasti en saa Logitechin G413 näppäimistöstä vilkkumistehostetta loppumaan Ubuntussa ollessani?.

MatMoul/g810-led väittäisi tukevan myös G413:Sta. Mutta näyttäisi olevan Ubuntulle pakettia tarjolla vasta 19.04:ään, joten joutuu kääntöhommiin jos vanhempaan haluaa kokeilla. Ellei löydy jostakin ppa:sta.

E: typo, sisäinen Pasanen nosti päätään
 
Nyt luulisi olevan Xubuntu säädöt tehty tässä viikon aikana D:

Nyt on lähes kaikki turha pois käytöstä, "systemd-analyze blame" näyttää joku 5sec yhteensä ja boottaa niin että vautsi :D
 
Nyt luulisi olevan Xubuntu säädöt tehty tässä viikon aikana D:

Nyt on lähes kaikki turha pois käytöstä, "systemd-analyze blame" näyttää joku 5sec yhteensä ja boottaa niin että vautsi :D
Mitä systemd-analyze plot näyttää?
Startup finished in 4.686s (firmware) + 2.074s (loader) + 1.713s (kernel) + 2.952s (userspace) = 11.427s graphical.target reached after 1.718s in userspace
Antergos Linux (Linux 4.20.10-arch1-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Fri Feb 15 17:49:06 UTC 2019) x86-64
 
Mitä systemd-analyze plot näyttää?

Startup finished in 3.276s (firmware) + 3.503s (loader) + 2.028s (kernel) + 12.012s (userspace) = 20.821s graphical.target reached after 2.510s in userspace

Jaa-a ei näköjään ole 5 sekuntia, tuon mukaan n. 21 sekuntia :/

Edit: otin grubista "splash" pois, niin nyt näyttää

Startup finished in 3.329s (firmware) + 3.500s (loader) + 1.996s (kernel) + 10.719s (userspace) = 19.545s graphical.target reached after 2.321s in userspace
 
Viimeksi muokattu:
Nyt kun boottiajoissa ollaan, allekirjoittaneella syö miestä nämä bloatware UEFIt:
Startup finished in 14.705s (firmware) + 3.263s (loader) + 3.712s (kernel) + 613ms (initrd) + 700ms (userspace) = 22.994s
graphical.target reached after 699ms in userspace
Linux version 4.20.6-gentoo (root@localhost) (gcc version 8.2.0 (Gentoo 8.2.0-r6 p1.7)) #1 SMP PREEMPT Sat Feb 9 19:14:51 -00 2019

Loaderissa on 3 sekuntia timeouttia. Kernelistä reilu 1.5 sekuntia menee jostakin syystä SATA porttien läpikäymiseen.
Mutta tuo UEFI... :dead:
 
Pienet säädöt vielä ja nyt luulisi riittävän :D

Startup finished in 3.240s (firmware) + 3.496s (loader) + 1.429s (kernel) + 2.463s (userspace) = 10.629s graphical.target reached after 2.444s in userspace
 
Koneessa oli hetken Manjaro KDE, mutta vaihtui melko nopeasti Minttiin. Muutama asia jäi kuitenkin kaivelemaan, josko kokeilisi uudelleen jossain vaiheessa.

Jostain syystä avattaessa videotiedosto NASsilta esimerkiksi mediainfolla, tiedosto lähti kopioitumaan ilmeisesti cacheen o_O Täysin järjetöntä toimintaa, eikä video tainnut edes avautua tämän jälkeen mediainfolla... Onko tuo jokin ominaisuus, jonka saa pois päältä?
Boottaus oli myös järjettömän hidas, tämä ongelma voisi korjaantua vanhemmalla kernelillä? Ubuntun ja Mintin kanssa boottauksen kanssa ei ongelmia.
 
Koneessa oli hetken Manjaro KDE, mutta vaihtui melko nopeasti Minttiin. Muutama asia jäi kuitenkin kaivelemaan, josko kokeilisi uudelleen jossain vaiheessa.

Jostain syystä avattaessa videotiedosto NASsilta esimerkiksi mediainfolla, tiedosto lähti kopioitumaan ilmeisesti cacheen o_O Täysin järjetöntä toimintaa, eikä video tainnut edes avautua tämän jälkeen mediainfolla... Onko tuo jokin ominaisuus, jonka saa pois päältä?
Boottaus oli myös järjettömän hidas, tämä ongelma voisi korjaantua vanhemmalla kernelillä? Ubuntun ja Mintin kanssa boottauksen kanssa ei ongelmia.
Ei kuulosta normaalilta, että tiedosto pitäisi ladata kokonaisuudessaan välimuistiin ennen avausta. Kaikki videotiedostoni ovat erillisessä palvelimella ja aukeavat sieltä välittömästi. Voisikohan mediatiedostojen sijainti FTP-palvelimella, tai jokin vastaava, selittää tuon erillisen puskuroinnin tarpeen? Omalla kotiverkon palvelimellani on käytössä NFS ja Samba. FTP:tä käytän tiedostojen siirtoon Android laitteille ja sen kanssa suoratoisto ei ainakaan Android laitteilla toimi. (Samballa toimii myös Android laitteilla.)

Suosittelisin kokeilemaan "distrona" KDE neonia, jos ubuntupohjaiset distrot miellyttävät. KDE neon ei varsinaisesti ole distro, vaan pakettikirjasto, jossa on uusimmat KDE paketit. Sen perustana toimii uusin versio LTS Ubuntusta.
 
Nyt kun boottiajoissa ollaan, allekirjoittaneella syö miestä nämä bloatware UEFIt:
Startup finished in 14.705s (firmware) + 3.263s (loader) + 3.712s (kernel) + 613ms (initrd) + 700ms (userspace) = 22.994s
graphical.target reached after 699ms in userspace
Linux version 4.20.6-gentoo (root@localhost) (gcc version 8.2.0 (Gentoo 8.2.0-r6 p1.7)) #1 SMP PREEMPT Sat Feb 9 19:14:51 -00 2019
Loaderissa on 3 sekuntia timeouttia. Kernelistä reilu 1.5 sekuntia menee jostakin syystä SATA porttien läpikäymiseen.
Mutta tuo UEFI... :dead:

Sama homma täällä tuon UEFIn kanssa :shifty: :
Startup finished in 11.138s (firmware) + 1.495s (loader) + 1.959s (kernel) + 1.906s (userspace) = 16.500s
graphical.target reached after 1.501s in userspace
Ei tuota taida olla juurikaan mahdollista nopeuttaa?
 
Sama homma täällä tuon UEFIn kanssa :shifty: :

Ei tuota taida olla juurikaan mahdollista nopeuttaa?

En tiedä olisiko UEFIssa jotakin optioita jotka disabloimalla se nopeutuisi. Mutta vähän epäilen :(

Jos saisi koko UEFIn paskeen korvattua corebootilla/LinuxBootilla... mutta rautatuki modernille raudalle loistaa poissaolollaan pl. jotkut chromebookit.
 
Saakos Zyxel NWD6605 USB Wi-fi adapteria toimimaan fedora 28:n kanssa ja miten?
Tuolta ZyXEL NWD6605 - WikiDevi vähän lueskelin mutta pitääkö käyttää siis realtekin ajureita? Vai löytyykö valmista vaihtoehtoa jo paketinhallinnasta? Ongelmana siis on että WIFI laitteita ei löydy, mutta tuo adapteri löytyy kyllä USB laitteiden listalta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 755
Viestejä
4 564 820
Jäsenet
75 016
Uusin jäsen
repXileS

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom