Lautapelit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Purple
  • Aloitettu Aloitettu
Mielestäni sitten taas Carcassonne on ihan paska, maajussit pilaa koko pelin (peruspelin voittaa se ketä vetää maajuss(e)illa pisteet) sekä se että jos rakentaa tien/linnan niin ukkojen ollessa tasan molemmat saa täydet pisteet (mielestäni pitäisi mennä pisteet osiin - miten vitussa tismalleen sama linna voi "arvokkaampi" jos sitä useampi hallitsee). Se joku torni-lisäosa (ja lohikäärme) tosin kyllä paskoo edes vähän tuota maajussi-taktiikkaa ku nvoi syödä toisten ukkoja. Lisäksi tässäkin pelissä saa aina kinastella siinä että kieltääkö sama pelto jokipalasten päätyjen ympäri vai eikö kierrä ja jos kiertää alajuoksulla niin kiertääkö myös yläjuoksulla (mielestäni kiertää kummassakin, selvästi vihreää laatan reunassa).
No tuo joki-pelto hommahan on nyt ihan päivänselvä asia. Ihme on, jos sitä ei kanssapelurisi hahmota, että pelto jatkuu ihan selkeästi joen molempien päiden ympäri. Ja mitä peltojen pisteytykseen tulee niin yleensä kaikille on niitä peltoja riittänyt, eivätkä pellot ole olleet kovin suuressa roolissa loppupisteytyksessä.

Oletteko pisteyttäneet pellot vanhoilla vai uusilla säännöillä?
 
Kauppoihin voisi lisätä edes Poromagian ja Fantasiapelit.

Joko on Scythe testattu?
Pikaisen kokeilun perusteella aika jees, ei ihan hypen arvoinen kuitenkaan.
 
Pelihyllystä löytyy ~50 peliä ja jonkin verran lisäosia. Osa tyttöystävän. Aloin etsimään sopivia lautapelejä samoihin aikoihin kuin 7 Wonders julkaistiin, koska Magic the gathering kävi liian kalliiksi/yksitoikkoiseksi ja videopeleistä tuli ähky. Nykyään lautapelit ovat harrastuksistani yksi tärkeimmistä. Pelaan suurin piirtein kerran viikossa. Käyn toisinaan lautapelikerhossa, mutta pääosin pelaan omien kavereitteni kanssa. Samoja, joiden kanssa pelasin Magicia ja joita löysin yliopistoaikoina lautapelejä pelaamaan.

Tilaan aika paljon pelejä Saksan Amazonista hintojen ja saatavuuden vuoksi. Tilannut useita sellaisia, joita ei edes Suomessa myydä. Toki näistäkin tilaan lähinnä ne, joissa ei ole mitään tekstiä pelivälineissä. Viimeisiä ostoksiani saksata ovat Automania, Istanbul ja Tobago. Kaksi jälkimmäistä olivat ~kympin halvempia kuin Suomessa. Jonkin verran olen pelejä ostanut ja myynyt myös Facebookin lautapelikirppikseltä ja joskus ihan oikealtakin kirppikseltä. Jälkimmäisestä ne tosin useimmiten ovat menneet edelleen kiertoon, Agricola: All Creatures Big and Small taitaa olla ainoa oikea kirppislöytö, joka on jäänyt hyllyyn.

Muutin lähiaikoina kolmioon, ja nyt yksi huone onkin varattu jo tulevaisuuden lautapelejä varten ja yleiseksi harrastehuoneeksi. Juuri eilen tilasin sinne jatkettavan pöydän ja pari tuolia, jotta pelit onnistuvat helposti 4-6 pelaajalla. Seuraavaksi haluaisin löytää testattavaksi klassikkopeli Cosmic Encounter, joka voisi lisäosineen laajentaa 6 pelaajan tarjontaani. 72 eurolla peliä ei viitsi ihan lähteä vain ostamaan, koska pelkkä selitys minua ei ole vakuuttanut pelin erinomaisuudesta.

Suosittelen kaikille myös Suomen Lautapeliseura Ry liittymistä: https://www.lautapeliseura.fi/

Jäseneduista tärkeimpänä -10% kaikista lautapeliostoksista Lautapeleistä, Fantasiapeleistä ja Poromagiasta. Jos ostaa 150+ eurolla vuoden aikana lautapelejä, on jäsenyys jo maksanut itsensä takaisin. Itselläni tämä määrä ei ihan täyty, juurikin koska pihistelen ja ostan Amazonista, mutta tuen mielelläni seuran toimintaa muuten. Lisäksi alennettuja lippuja seuran tapahtumiin, ja foorumilta tietenkin löytää tiedon erinäisistä vakituisesti tapaavista pelikerhoista. Olisi hienoa, kun voisi sanoa foorumin kauppapaikankin olevan aktiivinen, mutta valitettavasti kaikki on nykyään siirtynyt facebookiin.

Omia lempipelejäni ovat esimerkiksi seuraavat:
- 7 Wonders
- Dixit
- Suburbia
- Patchwork
- Libertalia
 
Kavereitten kautta tuli liityttyä lautapeliharrastajien joukkoon ja pikkuhiljaa tonne hyllyyn on kertynyt kaikennäköstä kevyempää. Kaverit pitää huolen siitä, että kaikki raskaat pelit on heillä ja ite voi kerätä hyllyyn sit semmosta mitä tulee pelattua sisarusten, avokin ja vähemmän keskittyvien kavereiden kanssa. Vähän vähemmälle on alkanu pelit jäämään ku porukka lisääntyy(siis pienokaisia) ja työllistyy, vaan ompa sitä nyt tälle vuodelle saatu jo huikeat 3 pelikertaa jos huominen otetaan mukaan. Tosiaan avokin kanssa(joka ei ihan älytön lautapelailija kuitenkaa ole) on onnistuttu toine kaveripariskunta houkuttelemaa pelailemaa useamminki, nii on saanu eloa tohon omaanki hyllyyn sitä kautta.

Ite en varsinaisesti kuitenkaa lueskele peleistä mitään enkä sinällää tiiä mistää uusista, senku meen iltaa istumaan ja kattelemaan, et mitäs tänään tarjolla. Sit semmoset hyvät herkut nappaan omiin hoiviin jos kaverit niitä jälleenmyy tai muuten vain on peli jonka varmasti tiedän kelpaavan myös muillekkin.

HC-peliseurasta kyl löytyy noita hirmupitkienki pelien pelaajia, mutta aikalailla on meän porukassa typistynyt pääasiassa niihin peleihin, jotka saadaan pelattua max 3-4h läpi. Pelit käy nii harvaksi ja iltamat lyhkäsiksi, ettei enää viitti varata älyttömästi aikaa yhen pelin opetteluun, saati et samaa eeposta paukuttais montaa kertaa läpi. Eclipsekin koki vähän sen kohtalon lopulta, ettei aikaa löytynyt ku monta muutaki peliä oli testaamatta.(yks kaveri pyörittää jatkuvasti uusia pelejä)

Omat lempparit hyllystä on: Dominion (kaukaiset rannat ja nousukausi), Genial sekä Stone Age. Kymmenisen muutaki peliä löytyy hyllystä. Pari noista(Samurai, Carcassonne) vois jopa päästää seuraavalle pelaajalle kun ei vaan löydy ns. aikaa noita pelata eikä ne oo niin iskenyt vaikka ihan jees pelejä ovatkin.

Semmoset lempparit jotka on karanneet joko hinnan tai peliseuran vaikeuden takia on sit usiampi: Escape, Eclipse ja Galaxy Truckers vähän kaikki semmosia, et haluaisin kyl hyllyyn, mut veikkaisin et ne sieltä tulis esiin ehkä kerran vuodessa tai sit viis kertaa ja sen jälkee joskus 5v päästä.

Männäviikolla paukutettiin uutta Pandemia Iberiaa ja kyllähän se maistu taas tuoreelta. Pandemia tosiaan pelattiin lisäreineen ja vaikeutuksineen läpi joskus 5-6v takaperin ja meni sit siihen maku. Tilalle tuli paljon muitaki yhteistyöpelejä(Red November, Robinson Crusoe, Escape, Space Alert, Ghost Stories), mut nyt oli kiva ottaa vanhaa kunnon kuution metästystä.
 
Samoin kuin videopeleissä, niin myös lautapeleissä pitemmät pelit jäävät minulta auttamatta väliin. Tosin pidän jo 3-4 tunnin pelejä liian pitkinä, jotta ne näkisivät pöytää muuta kuin "joskus harvoin".

Lautapeleissä on jo valmiiksi useille ongelmana se, että peliaika pitää varata etukäteen ja kaikille sopivaksi, jotta pelaajat saa saman pöydän ääreen. Usean tunnin peleistä itselleni jää yleensä sellainen olo, että toisella tai kolmannella kerralla pelaisi paremmin, eli ensimmäinen toimii lähinnä harjoituksena... jonka vuoksi kiinnostaa vielä vähemmän. Olen huomannut, että näitä 3+ tunnin pelejä pelaavat useimmiten ryhmät, joilla se on sitten ainoa peli: joka kerta pelataan Eclipseä tai Game of Thronesia. Tämähän taas ei minua kiinnosta missään määrin.

Toinen ongelma noissa pitkissä peleissä on siinä, että niissä yleensä menee mielestäni liikaa aikaa nappuloiden siirtelyyn, oman vuoron odotteluun, joidenkin pitkien asioiden resolvaamiseen tai sääntökirjan selailuihin kaikista erikoistapauksista. Erityisesti en ymmärrä, miksi FFG ja vastaavat julkaisijat haluavat aina laatikkoonsa sadoittain eri kokoisia pieniä pahvitokeneita ja puukuutioita. Voiko epäkätevämpää tapaa olla? Muistan, kun Descentissäkin suurin osa ajasta tuntui kuluvan energia- ja kestävyystokeneiden laskemiseen ja muuhun, kun oikeasti fiksuin tapa olisi ollut pitää näitä yllä joko pyöräytettävällä rullalla tai ihan kynän ja paperin kanssa.

Pelaan pääosin 30min-2h pelejä, joita ehtii pelaamaan sitten yhteensä 3-5 kappaletta per pelipäivä. Ei edes tee useinkaan pahaa pelata kaksi kertaa samaa peliä peräkkäin. Aloin joskus 2012 pitämään Board Game Geekissä päiväkirjaa pelatuista peleistä, ja tällä hetkellä luku näyttää 961 (+218 lisäosakirjausta, joita en enää jaksa eritellä), johon tosin kuuluu paljon hyvin lyhyitä matseja esim. Eläinpyramidia ja Codenamesia. Ajallisesti pisin peli hyllyssäni taitaa olla Suburbia, joka kestää yleensä 2-3h riippuen siitä kuinka paljon joudun sääntöjä selittämään/kertaamaan. Tai Agricola on varmasti pidempi, mutta sitä olen pelannut vain kahdella pelaajalla.
 
Viimeksi muokattu:
Jonkin verran tulee pelailtua lautapelejä kavereiden kanssa. Suosikkipelejä Dominion, The Settlers of Catan, Dixit ja sattumalta jonkun kaupan alelaarista löydetty Modern Art -taidehuutokauppapeli. Jouluna toki tulee perheen kanssa pelailtua Monopolya, Aliasta ja Scrabblea ihan muodon vuoksi.
 
Lautapeleissä on jo valmiiksi useille ongelmana se, että peliaika pitää varata etukäteen ja kaikille sopivaksi, jotta pelaajat saa saman pöydän ääreen. Usean tunnin peleistä itselleni jää yleensä sellainen olo, että toisella tai kolmannella kerralla pelaisi paremmin, eli ensimmäinen toimii lähinnä harjoituksena... jonka vuoksi kiinnostaa vielä vähemmän.

Toinen ongelma noissa pitkissä peleissä on siinä, että niissä yleensä menee mielestäni liikaa aikaa nappuloiden siirtelyyn, oman vuoron odotteluun, joidenkin pitkien asioiden resolvaamiseen tai sääntökirjan selailuihin kaikista erikoistapauksista.

Pelaan pääosin 30min-2h pelejä, joita ehtii pelaamaan sitten yhteensä 3-5 kappaletta per pelipäivä. Ei edes tee useinkaan pahaa pelata kaksi kertaa samaa peliä peräkkäin.
Aika vahvasti samat fiilikset. Ite en noita uberpitkiä pelejä(6h) pelejä oo pelannut oikeastaan ku yhtä(BSG+lisärit kesti meillä kevyet 6h). Vaikka toisaalta on kiva ku pelin panokset kovenee, nii tuntuu et iteltä loppuu se mielenkiinto siinä 2-3h jälkeen jonka jälkee tulee niitä "ihan sama" siirtoja, siinä missä toiset miettii 10minuuttia sitä et laittaako ne napin viereiseen vai viereiseen ruutuun. BSG:ssä pelasti omalla kohalla se, että suurempi osa ajasta meni toisten verbaaliseen puukottamiseen, eikä niinkään ite sääntöjen tai nappien kanssa leikkimiseen.

Tosiaan meidänki peliporukassa osa on niitä, jotka mielelää pelaa noita mammutteja, mut hyvin sit taipuvat ku otetaan mielummi Power Grid korttipelinä ku lautaversiona. Ja just tämmöset mua ja tätä harrastajatyyppiä napostelee enemmän. Ehtii nähä useamman pelin ja joskus jopa jaksaa pelata sen kaks samaa peräkkäin jos kesto on jotain 30min. Esim. tuo Power Grid korttiversio ja Pandemia Iberia olivat pitkästä aikaa semmosia joita vedettiin pari kertaa putkeen. Toisen casuaali porukan kans on toki tullut pelattua jotain todella keveitä läpsyttelyitä sit monta kertaa putkeen, esim. King of Tokyota ja erilaisia korttipelejä(Sticheln, Abbluxen).
 
Hei te jotka pelaatte Dixitiä niin vilkaiskaa sellaista maksimissaan 7 hengen seurapeliä kuin Mysterium. On muuten todella hauska. Se on Dixitin ja Cluedon fuusio ja samalla yhteistyöpeli. Todella hyvä vieraiden kanssa pelata, jos osaa säännöt haamun roolissa (yksi on haamu, muut ovat meedioita), sillä meedioilla on todella yksinkertaista pelata. Kun porukka innostuu niin alkaa muutkin hamuamaan haamun roolia uusinnoissa. Lisäksi pelissä on fiksusti toteutetut vaikeustasot.
 
Tänää tuli sit lopulta Scythen sijaan kuitenki tartuttua Above and Belowiin ja (8 min) Empireen . Ensimmäinen näistä oli kyl tosiaan ihan ylläri itelle, että näitäkin on vielä näkemättä, toki aika uusi tuotos, mutta tuo yks kaveri kyl pitää huolen että tämän tyypin pelit on vähintään kuultu kertaalleen. Oli todella mukava työläisenasettelupeli. Vähän semmosta Cavernamaisuutta, mutta kesto oli sääntöjen selityksen ja kolmen pelaajan(joista kaks ensikertalaisia) jälkeenki 90minuuttia, mikä oli todella napakka. Ei tuosta pituudesta toki aivan älyttömästi leikkaa pituutta pois tutuillakaan elementeillä. Pelissä mukavasti satunnaisuutta, työläisenasettelun min-maksausta ja yllärinä "tarinaa". Hieman kuin Cavernassakin, oli pelaajalla siis mahdollista lähettää ukkoja seikkailemaan, jolloin luettiin sit semmonen lyhyt tarinan pätkä paksusta vihkosesta, jossa kerrottiin vaikka että "Seurue saapuu suuren maanalaisen järven rantaan, vedessä seurue huomaa simpukoita, joissa saattaa olla helmiä, mutta myös veneen ja kaukana häämöttävän laivan. Valitse A tai B". Sitte heiteltii noppaa sen mukaa ketä on lähettänyt ja katottiin et onnistuuko vai eikö. Ulkonäöltään todella kivan näkönen peli, ja säännöiltäänkin suht napakka. Ainoa miinus ehkä, että kolminpelinäkin vei aika tolkuttomasti tilaa, koska rakennukset olivat kortteja eikä esim. pienempiä pahvilaattoja. Isoa pelilautaa ei ollut, mutta silti kolmestaanki teki tiukkaa sohvapöydällä peluuttaa tuo läpi asti.

8 min empire vedettiin sit loppukevennyksenä. Todella kepeä imperiumin laajentelupeli, kaverit tykkäs, itelle jäi vähä valju vaikutelma, mutta toisaalta oli niin kevyt että tuo vois just olla semmonen filleri tyyppinen, että vedetään nyt tässä muutama minuutti ennen nukkumaanmenoa tai just lisäpelaajia odotellessa.

Hei te jotka pelaatte Dixitiä niin vilkaiskaa sellaista maksimissaan 7 hengen seurapeliä kuin Mysterium. On muuten todella hauska. Se on Dixitin ja Cluedon fuusio ja samalla yhteistyöpeli. Todella hyvä vieraiden kanssa pelata, jos osaa säännöt haamun roolissa (yksi on haamu, muut ovat meedioita), sillä meedioilla on todella yksinkertaista pelata. Kun porukka innostuu niin alkaa muutkin hamuamaan haamun roolia uusinnoissa. Lisäksi pelissä on fiksusti toteutetut vaikeustasot.
Millä tavalla tämä nyt sit esimerkiksi eroaa esimerkiksi Resistancesta tai Spyfallista? Onko pelimekaanisesti ihan saman tyyppinen, selvitetään yhden henkilöllisyyttä/sijaintia/tms.
 
Katsoin itse tuota Above and Belowia vierestä (en ehtinyt mukaan) ja en innostunut oikein tippaakaan. Osallistuin tarinavihkon lukemiseen ja tuli huomioitua, ettei tarinalla tai palkinnoilla ole juurikaan merkitystä. Ns. ikäviä takapakkeja ei tule käytännössä mistään, vaan palkinto on aina joko hyvä tai parempi, ja yleensä täysin arvalla heittämällä. Käytännössä tuo tarinavihon voisi korvata korteilla, jossa lukisi ota A ja yritä saada nopalla X tai B ja Y.

8min Empiren omistin joskus, mutta myin ehkä kahden pelin jälkeen pois. Ihan hauska idea, mutta pelinä aikalaisen turha ja lyhyt kesto (joka ei todellakaan ole 8min) soti lähinnä peliä vastaan.

Sen sijaan The Ancient World on saman suunnittelijan peli, josta pidin ja sen voisin omaan hyllyynikin ottaa. Mukavan "ilkeä" worker placement, kun toisen valintoja sai estettyä suht helposti, mutta yleensä samalla piti rajoittaa myös sitten omia. Pidin omien joukkojen korvausmekaniikasta, settien keräilystä, työläisten asettelusta... kaikki toimivat siinä varsin hyvin yhteen, ja 1,5-2h kesto oli juuri sen pituinen, että tuntui saaneensa kaiken tarvittavan aikaiseksi.

Mysterium ei ole oikein millään tavalla sukua Resistanceen tai Spyfalliin, kun mitään petturia ei ole. Mysteriumissa "Haamu" tietää jokaista pelaajaa kohden yhden huoneen, yhden syyllisen ja yhden murha-aseen, ja yrittää kommunikoida näitä jokaiselle pelaajalle annetulla hyvin Dixitmäisellä korteilla. Jotkut ovat jopa tainneet kokeilla pelin pelaamista Dixitin korteilla pelin omien vihjekorttien sijaan. Pelaajat voivat sitten yhteistyössä keskustella, mihin olettavat vinkkien pätevän. Vihjekuvassa oli rapu, ehkä murha-aseena oli sakset. Sitten kun jokainen pelaaja on arvanneet omat kombinaationsa, haamu antaa vielä kaikille yhteiset vinkit, joiden perusteella äänestetään kombinaatioista "se oikea". En tiedä mikä sen temaattinen idea on: liekö haamu kovin hajamielinen vai onko meedioista yksi oikea ja loput feikkejä.

Kahden pelin perusteella Mysterium ei tuonut mitään sellaista, että tarvitsisin sitä vielä Dixitin kaveriksi. Mysteriumissa ongelmana ehkä on juuri se, että haamun rooli on kenties kiinnostavin. Ehkä jos kaipaa nimenomaan yhteistyössä pelattavaa Dixitiä.

Noita partypelejä on kerääntynyt jonkin verran nurkkiin ( Codenames, Dixit, Concept, Alias). Resistancekin oli hyllyssä, mutta sain siitä ähkyn enkä sitä pelaa toivottavasti enää ikinä. Spyfall ja Deception: Murder in Hong Kong saattaisivat vielä kiinnostaa. Deception oikeastaan yhdistelee tuon Mysteriumin petturiin, paitsi ettei vinkkejä anneta kuvakorteilla vaan yritetään kuvata adjektiiveilla, "tavoilla", vuodenajoilla, huoneilla, ym. Hyvän selityksen antaa Tom Vasel Dice Towerista. Ylipäätään suosittelen Dice Toweria vahvasti aina, jos etsii jostain pelistä pikaselitystä ja arvostelua. Myös pääkolmikon (Tom Vasel, Zee Garcia, Sam Healey) top 10 listat ovat hyvää kuunneltavaa jonkun muun toiminnan taustalla - tunnin pituisiin keskusteluvideoihin ei jaksa varsinaisesti keskittyä.
 
Semmoset lempparit jotka on karanneet joko hinnan tai peliseuran vaikeuden takia on sit usiampi: Escape, Eclipse ja Galaxy Truckers vähän kaikki semmosia, et haluaisin kyl hyllyyn, mut veikkaisin et ne sieltä tulis esiin ehkä kerran vuodessa tai sit viis kertaa ja sen jälkee joskus 5v päästä.
Pari pelin perusteella Galaxy trucker vaikuttaa sen verran ripeältä ja hauskalta, että kyllä tuohon luulisi pelaajia saavan?

Omat suosikit tällä hetkellä
- Viticulture (EE, Tuscanylla totta kai)
- Eclipse
ja kevyempinä
- Ticket to Ride
- Zombie Fluxx
 
Katsoin itse tuota Above and Belowia vierestä (en ehtinyt mukaan) ja en innostunut oikein tippaakaan. Osallistuin tarinavihkon lukemiseen ja tuli huomioitua, ettei tarinalla tai palkinnoilla ole juurikaan merkitystä. Ns. ikäviä takapakkeja ei tule käytännössä mistään, vaan palkinto on aina joko hyvä tai parempi, ja yleensä täysin arvalla heittämällä. Käytännössä tuo tarinavihon voisi korvata korteilla, jossa lukisi ota A ja yritä saada nopalla X tai B ja Y.
Noh toisaalta nykyisten sääntöjen puitteissa olis kohtuutonta jos sieltä tulis älyttömästi takkiin. 7 kierrosta tuntuu todella lyhyeltä ja ku seikkailuun lähtee vähintään kaksi tyyppiä, on vähä paha jos sieltä ei mitää irtoa. Lähinnä se oli semmonen kiva lisä, muutenhan tuo lista käydään aika nopeaa läpi ja varmasti menettää viehätyksensä jossain vaiheessa, tuskin kuitenkaa ihan niin nopiaa ku peli keskimäärin. Vähän joo liikaa oli palkinnot semmosia epäloogisen oloisia, tapa hämis - saa sieni. Toisaalta välillä oli näitä "tapatko kauppiaan" kyssäreitä jossa kyl sai jotain, mut menetti sit reputation trackia. Se reputation tracki vaan oli jotenki todella köykäsen olonen lisä muuhun mekaniikkaan noita joitaki kortteja lukuunottamatta.

Pari pelin perusteella Galaxy trucker vaikuttaa sen verran ripeältä ja hauskalta, että kyllä tuohon luulisi pelaajia saavan?
Saa siihen, mutta se ei oo ripein pystyttää, sitä ei oo älyttömän helppo opettaa suht peliaikaan ja sit kuitenki muutaman pelin jälkee alkaa tulla jo aika täydellisiä aluksia kaikilta ja sit vaa ootellaan todella paskaa noppatuuria. Hintaki tällä aika kova, 60 euroa tjsp.
 
Tulipa se Scythekin nyt sit nähtyä. Nelinpelinä meni, jossa kolmi ensikertalaista(ite mukaanlukien). Aika tutut elementit oli kuitenki, joten ei mitenkää mahottoman vaikea opeteltava vaikka paljon erilaista asiaa oliki tarjolla. Kummasti helpotti se, että vuorossa tehtiin 1-2 toimintoa ja pelissä ei ollut mitään kierroksia, nii homma toimi jouhevasti. Vähän laajakirjoista oli mielipiteet pelistä. Kolme meistä tykkäs pelistä, erityisesti pelin ulkoasu nappeineen yms. sai kiitosta. Itteä joskin vähän arvelutti, että teemaltaan tää on vähän semmonen, että helposti karsii porukkaa pois, joka muuten voisi monimutkasemmasta tykätä.

Noh, ite kyllä alkuajatuksena tykkäsin pelistä paljonki. Ite pelin aikana nousi oikeastaa vain pari asiaa jotka ei itelle iskeneet, ylimääräinen vaihtuva "näin saat lisää pisteitä" oli jotenki turhan päälleliimatun tuntunen. Ne bonukset mitä saa kun naapurit tekee jotain, olivat jotenki tympeitä, kun piti sit olla koko ajan kysymässä, että "teetkö sen alemman, ai et tee, ai teet sittenki". Sen verran raskaammasta päästä kuitenki peli, että toivois, että omalla vuorolla tehdään asioita, ja muiden vuorolla lähinnä seurataan, juodaan, käydään kusella yms. ja sit taas omalla vuorolla niihi reagoidaan.

Ehkä kuitenki suurin ongelma itelle oli tuo taistelumekaniikka. Todella kepeä tappelu ja jotenki jäi semmonen fiilis, että ei sitä vaan jaksa lähtä edes yrittään. Hyödyt suht minimaalisia, haittoja tulee ihan hirveenä ja nelinpelissä toisen kiusaaminen tarkottaa sit tässä tapauksessa sitä, että minä ja hyökättävä ottaa takkiin ja muut menee edelle. Taistelut oli muutenki vähän liikaa sitä "valitse numero väliltä 1-10. Oho valitsit pienemmän ku minä". Puuttu kokonaan semmonen Eclipsen tappeluissa oleva jännitys ku niitä noppia nakellaan, vaikka sekin toisaalta yleensä loppupeleissä vähän puuduttaa. Tässä vielä puuttu se eeppisyys, ota kolme bottia mukaan nii voit valita vähän isomman numeron. Tilaa oli muutenki laudalla nii paljon, että se hyökkäily ei tuntunut nii tarpeelliselta ku esim. Eclipsessä.

Myös muutenki oli pikkusen liikaa sitä, että kaikkea pitää tehdä ja voi tehdä. Ei oo älytöntä tarvetta erikoistua, eikä kannatakkaan, ku ne hyödyt erikoistumisesta jää vähän valjuksi. Toki meillä yks olis voinut lopettaa pelin jo puolivälissä, mut halus sit nähä mitä muuta pelissä oli tarjolla. Jotenki kuitenki tuntu, et se vaihtelu loppujen lopuksi on suht pientä siinä, että minkä laatan saat pelin alussa eteen ja minkä kansan otat, kun kansat kuitenki alottaa samalta paikalta joka kerta.

Toisaalta tuli vahva fiilis, että jos tarjottais Small World nyt ton jälkeen ekaa kertaa pelattavaks, nii tulis vahva fiilis siitä, et hei "tää on virtaviivaistettu ja paljon hauskempi versio".

Varmasti tulee toisenki kerran tartuttua jos tarjotaan, mutta mielellään näkis 3/5 pelinä ton, että olisko tuo rähinöiminen sit vähän jotenki mielekkäämpää.
 
Oliko joku pelannut Pandemicin uudempaa versiota, sitä missä säännöt muuttuu / kortteja revitään? Jostain syystä ei ihan varmaa osumaa ota silmään kun selaa noita, versioita tuntuu olevan melkoisesti.
 
Oliko joku pelannut Pandemicin uudempaa versiota, sitä missä säännöt muuttuu / kortteja revitään? Jostain syystä ei ihan varmaa osumaa ota silmään kun selaa noita, versioita tuntuu olevan melkoisesti.

Pandemic Legacy. Tarkoitus pelata samalla porukalla useita pelikertoja, ikään kuin kampanjana. Yhdestä pelistä riittää semmoinen tusinasta pariinkymmeneen pelikertaan, ymmärtääkseni.

Samalla idealla tuotettu myös Risk Legacy, ja ilmeisesti tulossa Pandemic Legacy Season 2 ja Ultimate Werewolf Legacy.
 
Kovat oli suunnitelmat kerätä porukka ton Pandemic Legacyn peluuseen, mut se sit kuitenki jäi ku olis pitänyt olla se sama porukka joka kerta tai sit yksinkertasesti vetää viikonloppu putkee samaa. Nuo legacy pelit on tosiaan nyt ollut nousussa, mutta en ehkä ite ihan älyttömästi niistä oo innostunut, joskaan eipä sitä tiiä ku ei oo päässyt pelaamaan.
 
Jes kiitos, pitääpä laittaa tuo jossain vaiheessa tulemaan.

Viimeisin hankinta on Merchants & Marauders. Pyörittelin tabletop simulatorilla ja vaikutti sen verta hyvältä, että ostin. Lisäosa tarttis saada vielä, mutta loppu melkeen joka paikasta. Ohjeet luettu, odottelee sopivaa iltaa jotta saa porukkaa kasaan :)
 
Mitäs yhteisö suosittelee semmoisista peleistä joita vois pelailla paremman puolison kanssa? Jaipur, Agricola, 7 Wonders Duel ja Carcassonne löytyy, Patchwork odottaa vielä postin pakettiautomaatissa. Hiveä ei löytynyt Fantasiapeleiltä hyllystä niin jäi ostamatta. Lost Cities esim?

Agricola on vasta avattu muoveista, sen verran paljon opiskeltavaa että odottelee oikeaa hetkeä :)
 
Mitäs yhteisö suosittelee semmoisista peleistä joita vois pelailla paremman puolison kanssa? Jaipur, Agricola, 7 Wonders Duel ja Carcassonne löytyy, Patchwork odottaa vielä postin pakettiautomaatissa. Hiveä ei löytynyt Fantasiapeleiltä hyllystä niin jäi ostamatta. Lost Cities esim?

Agricola on vasta avattu muoveista, sen verran paljon opiskeltavaa että odottelee oikeaa hetkeä :)
7 wonders duel o n hyvä. Vaimo tykännyt myös castles of mad king ludvig pelistä kahdestaan.
 
Mitäs yhteisö suosittelee semmoisista peleistä joita vois pelailla paremman puolison kanssa? Jaipur, Agricola, 7 Wonders Duel ja Carcassonne löytyy, Patchwork odottaa vielä postin pakettiautomaatissa. Hiveä ei löytynyt Fantasiapeleiltä hyllystä niin jäi ostamatta. Lost Cities esim?

Agricola on vasta avattu muoveista, sen verran paljon opiskeltavaa että odottelee oikeaa hetkeä :)
Stone age. Genial (travel versio on 2.peli pelkästää ja paljo pienempi). Battle line jos löytyy sopivat kortit jostain(esim. sticheln).
 
Tässä lähiaikoina olisi tarkoitus taas aloitella pienellä porukalla pelaamaan Hero Quest - peliä lisäosineen läpi. Legendaarinen ja erittäin viihdyttävä kokonaisuus. Nykyään ilmeisen harvinainenkin jo.

Z6rqdbG.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Mitäs yhteisö suosittelee semmoisista peleistä joita vois pelailla paremman puolison kanssa? -- Lost Cities esim?

Lost Cities on aika suoraviivainen numeroiden lätkintä. Minusta se on pelinä ihan mukava, mutta kannattaa ehkä säännöt kurkata etukäteen. Toinen hyvin samantapainen on Trambahn, joten kannattaa vaikka kurkata molemmat ja päättää, kumpi olisi mukavampi. Tarvetta molemmille tuskin on.

Muita kahdelle pelaajalle sopivia ja ehkä pareillekin kelpaavia:
- Targi (lisäri ilmestymässä ensi vuonna englanniksi)
- Asante / Jambo (Asante on "kiltimpi", pelit voi yhdistää toisiinsa)
- Fungi

Sitten jos ei haittaa, että pelissä käydään suoraan toisen kimppuun:
- Babel
- Lord of The Rings: Confrontation
 
X-Wing on hauska peli, mutta kannattaa varoa ettei laita uusiin aluksiin koko palkkaa :D
 
Etsinnässä olisi joku uusi peli ja suosituksia otetaan ilolla vastaan.

Ticket to Ride ja Carcassone on ollut suosikkeja joten jotain saman tyylistä ei liian raskasta peliä olisi hakusessa.
 
Etsinnässä olisi joku uusi peli ja suosituksia otetaan ilolla vastaan.

Ticket to Ride ja Carcassone on ollut suosikkeja joten jotain saman tyylistä ei liian raskasta peliä olisi hakusessa.
Power Grid on noussut oman peliporukan suosioon. On kyllä himppasen noita esimerkkipelejäsi raskaampi, mutta nopeasti alkaa soljumaan sutjakasti eteenpäin.
 
Ticket to Ride ja Carcassone on ollut suosikkeja joten jotain saman tyylistä ei liian raskasta peliä olisi hakusessa.

Olisi hyvä kertoa, monellako noita olette pelanneet: täysi 5 vai vajaa porukka? 7 Wonders ja Istanbul voisivat molemmat sopia 4-5 pelaajalle noista ~tunnin pituisista peleistä, vaikka eivät sisällä rakentamista tai laattojen asettelua kumpikaan. Alhambra voisi soveltua rakenteluun (ja helposti laajennettava lisäosilla), jos toisten kurmottaminen kevyenä kelpaa niin Smallworld.
 
Olisi hyvä kertoa, monellako noita olette pelanneet: täysi 5 vai vajaa porukka? 7 Wonders ja Istanbul voisivat molemmat sopia 4-5 pelaajalle noista ~tunnin pituisista peleistä, vaikka eivät sisällä rakentamista tai laattojen asettelua kumpikaan. Alhambra voisi soveltua rakenteluun (ja helposti laajennettava lisäosilla), jos toisten kurmottaminen kevyenä kelpaa niin Smallworld.


Normisti neljällä pelataan.

Kiitoksia jo noista vinkeistä, täytyy tutustua noihin peleihin.

Power Grid on noussut oman peliporukan suosioon. On kyllä himppasen noita esimerkkipelejäsi raskaampi, mutta nopeasti alkaa soljumaan sutjakasti eteenpäin.

Hitusen raskaampi kyllä vielä on ok, täytyy tuohonkin tutustua.

Kiitoksia molemmille vinkeistä.
 
Power gridistä suosittelisin kyl ehottomasti sitä pikkusen kevennettyä korttipeliversiota. Siitä jää sitä turhaa ynnäämistä vähemmälle ja ite huutokauppa nousee isompaan rooliin.

Täältäkin ääni Istanbulille ja Small Worldille. Myös kaikki keskiraskaat perusklassikot Puerto Rico, Stone Age ja Dominion yms. kannattanee kokeilla. King of Tokyo sitte niihi hetkiin ku alkaa tuntua et tekis mieli tempasta pelikavereita lättyyn muutenki ku pistevoitolla.

Castles of Mad King Ludwig (Hullun Ludwigin linnat) saattaa tällä hetkellä löytyä alennuksesta yhestä jos toisesta marketista. Ainaki täkäläisissä prismoissa just tippunut hinta jonku -40% huhun mukaan. Omasta mielestä vähä rujo peli ulkonäöltään, mutta hyvinki pelattava.
 
Castles of Mad King Ludwig ollu täällä koko vuoden kovassa pelikäyttössä. Suosittelen jos talouskikkailu, combojen pohtiminen ja rakentaminen kiinnostaa. Peli kestää useita pelikertoja, sillä peli tavoitteet vaihtelevat.
 
Castles of Mad King Ludwig ollu täällä koko vuoden kovassa pelikäyttössä. Suosittelen jos talouskikkailu, combojen pohtiminen ja rakentaminen kiinnostaa. Peli kestää useita pelikertoja, sillä peli tavoitteet vaihtelevat.
Tää on kyl hauska peli, ja nyt löytyy alennuksistakin välillä kun oli se viime vuoden joulun hittipeli. Itellä ainoastaa pelin ulkonäkö oli semmonen, et ei houkuttele, paljon tylsää harmaata ja kuvat pikkusta tuhrua ilman mitää hauskoja detaljeja. Pikkuvika, mutta lopulta iso jos peliä joutuu tuijottaa paljon ja houkuttelemaan uusia pelaajia sen pariin.
 
Tää on kyl hauska peli, ja nyt löytyy alennuksistakin välillä kun oli se viime vuoden joulun hittipeli. Itellä ainoastaa pelin ulkonäkö oli semmonen, et ei houkuttele, paljon tylsää harmaata ja kuvat pikkusta tuhrua ilman mitää hauskoja detaljeja. Pikkuvika, mutta lopulta iso jos peliä joutuu tuijottaa paljon ja houkuttelemaan uusia pelaajia sen pariin.

Itsekin pelistä pidän todella paljon, mutta kyllä tuo värimaailma tökkii rankasti.
Toinen samasta ongelmasta kärsivät peli on suomalainen Tori. Pidän pelistä kovasti, mutta graafinen olemus on kamala.

Oma uusi suosikki on Flamme Rouge. Jaksan yksinpelinäkin sitä peli kaupalla uusiksi ja uusiksi, saati sitten porukalla.

Meillä tällä hetkellä pelaillaan joka päivä jotain peliä, yleensä paria eri peliä. Pelattavana tällä hetkellä nämä:
Agricola
Puerto Rico
Power Grid
Tori
Castles of Mad King Ludwig
Ice Cool
New York 1901
Carcassonne lisäreineen
Catan merenkävijät lisärin kanssa
Tilkkutäkki
Love Letter
Mr. Jack Pocket
Flamme Rouge
Pandemia
Fresko
Imhotep
Menolippu Eurooppa
Terra
Mallorca
Colt Express

Loppupeleissä pelaamatta nykyisin jää vain kevyimmät lasten pelit. Sekin johtuu vain siitä, että vaikka tuossakin listassa on iso määrä vähä vaativimpia pelejä, niin 8v pelaa kaikki täysillä säännöillä ja 6v 80% peleistä täysillä säännöillä tai hiukan helpotettuna.
Olenkin todennut, että lapsille on ihan turha niitä täysin tuuriin perustuvia lautapelejä peluuttaa, kun nauttivat näistä ”oikeista” peleistä paljon enemmän.
8v tyttökin oikeasti pelaamalla voittaa mut erittäin usein monessakin pelissä ja toisaalta esim Power Grid harjoituttaa loistavasti laskupäätä. Ite pistin rahoiksi pokerisetin pelimerkkejä, niin helpompi käsitellä.
 
Tullut taas pelailtua vähän lautapelejä ja yllättäen tuo Roll for the Galaxy on noussut itellä semmoseksi mitä uskaltaa suositella vähänkään enemmän pelanneille. En ite korttipelistä(race for...) tykännyt, mutta tää nopan heittely on kyl ollut mieleen.

Magic Maze tuli myös testattua, ihan hauska kevyt yhteistyöpeli, mutta ei pärjää Escapelle, ja haastavuudeltaan ei ainakaan ollut peruspelinä oikeen mitenkää edes etäisesti haastava.
Bärenpark oli semmonen kokemus, että voisin suositella tätä lämpimästi lapsiperheille jossa lapset on päässyt niistä yksinkertasimmista tuuripeleistä jo siihen, että pitää jo suunnitella omaa peliä vuoro tai kaksi eteenpäin. Kouluikäset jotka osaa laskea yhteen on jo aika varmasti hyvää kohderyhmää. Aikuisillekkin tästä toki iloa, mutta en sit tiä kuinka pitkäksi aikaa. Todella yksinkertaiset säännöt helpottaa kyl nuorempienki mukaan ottamista.
Raptor en oikeen oo osannut päättää tykkäänkö näistä epäsymmetrisistä 1v1 peleistä. En oikee lämmennyt tälle vaikka ei tämä nyt huonoimmastakaan päästä ole. Ehkä vaatis useita pelailuja samaa vastustajaa vastaan.
7 Wonders Duel toimii siinä missä isompikin versio. Kaksinpeliksi tämän laittaisin jos jotaki tarvis just nyt kaksinpelinälkään.
 
Massive Darknessia on tullut pari peliä pelattua, kun kickstarterista aikoinaan hommasin plus läjän lisätauhkaa...:btooth:

Ihan ollaan tykätty, taktista mättöä figuilla, ei liian monimutkainen mutta aika haastava välillä. Juju on keksiä sopivat kombot taidoista ja noppatuloksista monsterien päihittämiseen. Tätä on kritisoitu tuolla maailmalla, että ei ole niin hyvä kuin Black Plague tai Zombicide ja että säännöissä on ongelmia pitkässä juoksussa. Ehkä ne tulevat vielä ilmi, mutta jos tän tyyppistä etsii, niin ihan ok. Descentin kanssa suunnilleen samalla viivalla.

Sitä piti kysymäni, että onko kukaan Fallout-lautapeliä päässyt pelaamaan? Aihe kiinnostaisi kovin ja ihan hyviä arvostelujakin osittain saanut mutta sanovat, että vähän tyngäksi jää ja kaipaa lisäosia (joita eittämttä voi olla tulossa)? Harmi että maksimi on 4 pelaajaa.

Samatan Gloomhaven vähän kiinnoistaisi, on saanut aika ylistäviä arvosteluja maailmalla? Ai perskuta, sekin on maks. 4:lle...
 
Sitä piti kysymäni, että onko kukaan Fallout-lautapeliä päässyt pelaamaan? Aihe kiinnostaisi kovin ja ihan hyviä arvostelujakin osittain saanut mutta sanovat, että vähän tyngäksi jää ja kaipaa lisäosia (joita eittämttä voi olla tulossa)? Harmi että maksimi on 4 pelaajaa.

Muutama peli on nyt tullut tätä pelattua kun tuon vihdoin sai jostain ostettua.

Peli toimii mielestäni hyvin ja se on hauska pelata. Kaikki playerboardiin liittyvät toiminnot (XP/levelaus+SPECIAL, HP/RAD, status tokenit) sekä questimekaniikat toimivat erittäin hyvin ja ovat nerokkaita. Taistelumekaniikassa ja VATS -nopissa on oma satunnaisuutensa mukana, mutta toisaalta tuopa ainakin vähän vaaran tuntua maailmaan.

Ainoa narinan aihe oikeastaan on tuo voittomekaniikka joka tulee aina enemmän tai vähemmän töksähtäen ja tuntuu antikliimaksilta. Tätä ei juurikaan auta pelin alussa vedettävä satunnainen agenda-kortti, joka vaikuttaa lopulta varsin suuresti voittomahdollisuuksiisi. Tämä korostuu vielä useamman pelaajan peleissä, jossa voi käydä niin että kolme muuta edistää factionia X ja yhdelle pelaajalle jää mustapekka kouraan toisen factionin kanssa.

Tietyillä house ruleilla muokattuna on kuitenkin etenkin Fallout faneille ehdottomasti hankinnan arvoinen.
 
Niin tosiaan, saatavuuden kanssa ollut jotain ongelmaa, möivät loppuun ekan erän tms? Kyllä tuo varmaan tulee hommattua, sen verran faneja löytyy porukasta.
 
Muutama peli on nyt tullut tätä pelattua kun tuon vihdoin sai jostain ostettua.

Peli toimii mielestäni hyvin ja se on hauska pelata. Kaikki playerboardiin liittyvät toiminnot (XP/levelaus+SPECIAL, HP/RAD, status tokenit) sekä questimekaniikat toimivat erittäin hyvin ja ovat nerokkaita. Taistelumekaniikassa ja VATS -nopissa on oma satunnaisuutensa mukana, mutta toisaalta tuopa ainakin vähän vaaran tuntua maailmaan.

Ainoa narinan aihe oikeastaan on tuo voittomekaniikka joka tulee aina enemmän tai vähemmän töksähtäen ja tuntuu antikliimaksilta. Tätä ei juurikaan auta pelin alussa vedettävä satunnainen agenda-kortti, joka vaikuttaa lopulta varsin suuresti voittomahdollisuuksiisi. Tämä korostuu vielä useamman pelaajan peleissä, jossa voi käydä niin että kolme muuta edistää factionia X ja yhdelle pelaajalle jää mustapekka kouraan toisen factionin kanssa.

Tietyillä house ruleilla muokattuna on kuitenkin etenkin Fallout faneille ehdottomasti hankinnan arvoinen.

Mitenkä näkisit pelin toimivan seurassa, jossa vain yksi on pelannut fallouttia ja muille esim xp ja hp ihan vieraita käsitteitä?
 
Mitenkä näkisit pelin toimivan seurassa, jossa vain yksi on pelannut fallouttia ja muille esim xp ja hp ihan vieraita käsitteitä?
Eikö tuommoset termit nyt suomenneta aina lennosta, tai käännetä ymmärrettäväksi. Tuskin kokemuspisteet tai elämäpisteet mitenkää vieraita on ihmisille keskimäärin jotka on valmiita alottaan jotain Fallouttia lautapelinä.

Omassa porukassa kyl iha liberaalisti käännetään pelien omat erikoisuudet nopeaa semmoseen ymmärrettävään kieleen: Voittopisteet, raha, elämä, työläinen jne.
 
Eikö tuommoset termit nyt suomenneta aina lennosta, tai käännetä ymmärrettäväksi. Tuskin kokemuspisteet tai elämäpisteet mitenkää vieraita on ihmisille keskimäärin jotka on valmiita alottaan jotain Fallouttia lautapelinä.

Omassa porukassa kyl iha liberaalisti käännetään pelien omat erikoisuudet nopeaa semmoseen ymmärrettävään kieleen: Voittopisteet, raha, elämä, työläinen jne.

Et ole kuitenkaan peliä pelannut, mutta vaivauduit silti kommentoimaan pelimekaanikoita?
Halusin nimen omaan kuulla peliä pelanneen mielipiteen, sillä tämä on ensinmäinen videopeliin pohjautuva laitapeli joka herätti kiinnostukseni.
Videopeli pohjautuu hahmon kehittämiselle, ja eri mittareiden seuraamiselle. Lisäksi siinä ei kannata haastaa deatclawia alle 10 lvl äijällä.

Kiinnostaa siis, miten tämä on lautapelissä hoidettu ja miten vaikea se on selittää henkilöille jotka ei ole rpg pelejä pelannut.
 
Mitenkä näkisit pelin toimivan seurassa, jossa vain yksi on pelannut fallouttia ja muille esim xp ja hp ihan vieraita käsitteitä?

Eipä noissa mielestäni pitäisi olla sinänsä mitään ihmellistä. Voihan noista käyttää mitä tahansa -piste nimitystä jos nuo XP ja HP mekaniikat ei ole entuudestaan tuttuja ja asian oivaltaa jotain muuta kautta paremmin.

Noin muuten jos ei tosiaan ole pelannut Fallouttia tai RPG pelejä ylipäätään, voi tässä olla aika monta uutta asiaa ja mekaniikkaa opeteltavaksi. Pelejä pelanneenakin ensimmäisen kerran ohjekirjan luettuani oli olo aika ulapalla kaikkien eri tokenien, korttien ynnä muiden seikkojen kera. Tunnin pelin jälkeen tuntuikin kaikki jo varsin selvältä, että siinä mielessä peli ei ole hankala vaikka se voi ennen ensimmäistä peliä siltä tuntuakin.
 
Viime aikojen pelatuin peli on kyl meillä ehottomasti ollut Roll for the Galaxy. Aivan hemmetin kivaa ollut pelata tätä. Hieman ehkä mennyt jopa siihen samaan kastiin ku Dominion, että alun suht-työlään valmistelun jälkeen peliä haluaa pelata sen 2-4 kertaa ihan vaan, koska se on suht vauhdikasta pelaamista ja pelin nollaaminen on suht helppoa. Lisäri on kyl erityisesti tuonut tähän mukavasti lisämaustetta, mikä on esim. näkynyt siinä, että yksi pelikavereista joka ei originellissa pärjännyt on alkanut nyt pärjäämään ja ite taas tippunut aina sinne sijoille 2-4.

Through the Ages tuli myös pelailtua ja ihan kivat Civilization fibat tuosta tuli. Hemmetin pitkä vaan, joten ei mikään semmonen, mitä määrättömästi tulis pelattua. Pelattiin eka peli vaan kakoskauteen asti, ja silti pelin kesto oli jotain +3h.

Orleansia makusteltiin viimeksi ja jäi kaikkia kaivelemaan niin, että siihenki kaveri laitto lisärin. Jännä nähä miten vaikuttaa. Kaikki odotti peliltä paljon kepeämpää otetta, mutta olikin yllättävän "monipuolinen".
 
Kaikennäköstä tässä välissä tullut taas pelattua, tässäpä jotain kommenttia:

Taluva
Taluva


Tykästyin välittömästi ainakin kaksinpelinä. Sopivan yksinkertainen abstrakti taktiikkapeli, kepeydessään johonki Samurain tienoille, taktisempi kuitenkin. Roundi menee nopeasti ja kahestaan pelatessa melko tiukka peli. Kolmestaan/neljästään jää nähtäväksi, meneekö liian pitkäksi. Ulkoasusta bonusta, miinusta siitä, että menee vähän ahtaaksi nyperrellä niitä rakennuksia toisten rakennusten väliin, välillä tuntu tippuvan laatalta talot.

Unlock
Unlock! Mystery Adventures
Unlock! Escape Adventures

Ihan uus tuttavuus lautapeleissä, escape-room tyyppisiä korttipelejä. Kertapelattavia, eli toista pelikertaa ei saa. Kolme eri peliä paketissa. Tarvitsee applicationin puhelimeen, johon syötetään eri koodeja ja ratkotaan koneita ja josta voi kysyä lisävihjeitä kortteihin. Appi myös laskee aikaa, jota näissä 60min per peli. Ihan hauska ollut näitä kokeilla, mutta koska kertapelattavia, nii rahan käyttäminen vähän hiinä ja hiinä. Kaverilta sain onneksi pari lootaa lainaan. Toisaalta nämähän on sit helppo pistää myyntiin niin kauan kun ostajia vielä riittää. Löytyy myös demoina, en niitä ole testannut, nämä siis ilmeisesti netistä tulostetaan ja pelataan, tiedä miten sit toimii.

Idea toimii käytännössä siis niin, että pakasta avataan yksi kortti, jossa on kuva esim huoneesta jossa on tavaroita ja korttien numeroita. Nämä kortit auotaan pakasta ja etsitään vinkkejä niistä erilaisten lukkojen koodeista tai koneiden käytöstä. Paljon on myös yhdistelykortteja, jossa punainen ja sininen pala pitää yhdistää keskenään ja ottaa näiden numeroiden yhdistelmä pakasta päästäkseen eteen päin. Kun sitten vaikka onnistuu yhdistämään kaksi korttia tai avaamaan oven, seuraavassa kortissa heitetään pois esim. ne yhdistetyt kortit tai jotain ongelman ratkaisuun käytettyjä kortteja.

4 korttipakkaa nyt käyty noissa läpi, vaihtelevan laatuisia ja vaikeusasteetkin melko kirjavia. Toiset ovat hyvinkin loogisia, toiset taas jättävät toivomisen varaa ja osa puzzleista ovat hieman monkey island tyyppisiä, että logiikka ei ihan välttämättä ole se selkein edes ratkaisemisen jälkeen. Myöskin pelissä aina se vaara, että päättelet jonkin numeron, avaat sen ja päädyt avaamaan kortin, jota ei vielä tulisi avata. Joissakin jää myös hirveästi kortteja pöydälle ihan turhaan pyörimään, vaikka olisivat hyvinkin voineet olla poistettavien joukossa.

Kahdestan näitä nyt pelattu ja yks on saatu siihen n. 60min aikajaksoon, joskin penaltyt söi "voiton" mahdollisuuden. Kaikki muut on venähtäneet pelikellon mukaan johonki 1,5 - 2h tienoille penaltyt mukaan lukien. Pelin saa toki appista pauselle, mutta syövät siis aikaa. Näissä on myös useamman pelaajan pelattavia versioita, esim. yhdessä jakaudutaan kahteen tiimiin.


Photosynthesis
Photosynthesis

Tässä meni aivot ihan solmulle, ei riittänyt meikällä pää tän peluuseen. Ainaki nelinpelinä tuntu ihan jotenki mahottomalta saada kiinni siitä, mitä vois ja kannattais tehä. Viimiseksihän sitä jäätiin eikä varmaan ole halua itellä tätä kokeilla ainakaan tällä pelaajamäärällä. Liian jumitusherkkä peli muutenkin, joten kepeästä asetelmasta huolimatta saattaa kesto venähtää pitkäksikkin. Idea on siis kasvattaa puita, joilla saa aurinkoa, joilla kasvatetaan puita ja jotka hakattua saa pisteitä. Aurinko kiertää kehää pelilaudan ympärillä ja vaikuttaa siten siihen, mitkä puut ovat toisten varjossa ja mitkä taas tuottavat aurinkoa vuoron aikana. Suht simppeli toki selittää, joten mukavan nopea aloittaa.

The Lost Expedition
The Lost Expedition
Tämä oli mukava kertatuttavuus yhteistyöpelinä. Ei ehkä jaksa paria peliä enempää, mutta ihan hauska. Kuvitus toimi ja vaikka eka peli päästiin läpi, nii jäi sopivan brutaali maku, että paljon huonomminkin olisi voinut käydä. Melkosesti ehkä tuurielementtiä juuri siinä, että mitä kortteja saadan, viimoset kädet kun olis ollut täysin kuolemaksi ilman yhtä korttia, joka ratkaisi sit pelin.
 
Viime aikojen koukuttavimmat Kickstarter-pelit: Nemesis ja Everdell. Syksyllä olis tulossa aika eri tyyppiseltä vaikuttava Tainted Grail. Sitä ennen pitäis vielä ehtiä pelata Mech vs Minions läpi...
 
En löytänyt omaa aihetta MtG:lle mutta onkos täällä pelaajia pk-seudulta?
Aloitellut paluuta pelin pariin ja alkanut taas lueskelemaan aiheesta enemmän.
Poromagiassa pääsis kyl pelailemaan mutta onko tääl ihan casualia meininkiä jossain päin?
 
Mitäs ehkä vähän vähemmän tunnettuja suosituksia löytyisi isomman porukan (5+) mieluusti baarikelpoisiksi peleiksi jos social deduction lasketaan genreistä pois, itse kyllä pidän mutta seurueissa joissa tulee pyörittyä nuo tuppaavat jostain syystä menevän vähän karvaasti kurkusta alas vaikka railakas vittuilu onkin toimivaksi pelielementiksi todettu. Osittaisena poikkeuksena Coup oli kova hitti mutta se alkaa jo tuntua vähän puhki pelatulta. Cards Against Humanityt ja Exploding Kittensit yms. on myös jo kokeiltu eli jotain ei-niin-tunnettuja "hidden gemsejä" olisi hakusessa.
 
Mitäs ehkä vähän vähemmän tunnettuja suosituksia löytyisi isomman porukan (5+) mieluusti baarikelpoisiksi peleiksi jos social deduction lasketaan genreistä pois, itse kyllä pidän mutta seurueissa joissa tulee pyörittyä nuo tuppaavat jostain syystä menevän vähän karvaasti kurkusta alas vaikka railakas vittuilu onkin toimivaksi pelielementiksi todettu. Osittaisena poikkeuksena Coup oli kova hitti mutta se alkaa jo tuntua vähän puhki pelatulta. Cards Against Humanityt ja Exploding Kittensit yms. on myös jo kokeiltu eli jotain ei-niin-tunnettuja "hidden gemsejä" olisi hakusessa.

Vähän riippuen porukasta, Cosmic Encounter voisi toimia. Parhaimmillaan viidellä, lisäosan kanssa mahtuu kuusi. Liian tosissaan tuota ei kannata ottaa joten sopinee baaripeliksikin.
 
Mitäs ehkä vähän vähemmän tunnettuja suosituksia löytyisi isomman porukan (5+) mieluusti baarikelpoisiksi peleiksi jos social deduction lasketaan genreistä pois, itse kyllä pidän mutta seurueissa joissa tulee pyörittyä nuo tuppaavat jostain syystä menevän vähän karvaasti kurkusta alas vaikka railakas vittuilu onkin toimivaksi pelielementiksi todettu. Osittaisena poikkeuksena Coup oli kova hitti mutta se alkaa jo tuntua vähän puhki pelatulta. Cards Against Humanityt ja Exploding Kittensit yms. on myös jo kokeiltu eli jotain ei-niin-tunnettuja "hidden gemsejä" olisi hakusessa.

Jos Coup kerran ollut kova hitti, niin onko Love Letter tuttu? Samantyyppinen pelimekaniikka, mutta ihan eri peli.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 849
Viestejä
4 583 877
Jäsenet
75 510
Uusin jäsen
Kassu6

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom