- Liittynyt
- 08.08.2018
- Viestejä
- 82
Mielestäni tärkein kysymys mikä tästä herää on että kuinka moni huijaa lopputyössään ja ovatko he nyt akateemisesti päteviä, sekä kasataanko lopputöitä kohtaan liikaa paineita? Millä tavoin ja millä asenteella opiskelijoita pitäisi valmentaa lopputyötä varten?
Minusta tämä soppa ei vaikuta liiemmin Laura Huhtasaaren pätevyyteen poliittisella uralla, sillä poliitikon ei tarvitse olla käynyt yliopistoa muutenkaan, mutta vahvat epäilyt hänen valheistaan johtaa varmaankin siihen, että äänimäärä laskee jatkossa. Itse en tässä valossa häntä tule presidentiksi äänestämään ja normivaaleissa en häntä edes voikaan tietääkseni äänestää, enkä äänestäisikään.
Ennen varmaan moni huijasi. Nykyään Urkundin yms. muiden automatisoitujen järjestelmien vuoksi kiinnijäämisriski on kasvanut merkittävästi.
Edelleenkään järjestelmä ei ole aukoton. Osaamalla jotain harvinaisempaa kieltä voit mennä ko. maassa jonkun yliopiston kirjastoon, etsiä paperisen gradun, joka on saanut hyvän arvosanan ja sen jälkeen hakeutua omassa yliopistossasi ko. gradun tieteen erikoisalan graduryhmään. Tämä siksi, että englanninkielinen materiaali on erittäin vahvasti plagiaattisuojattua, yliopistoissa ympäri maailman. Englanninkielisessä tiedeyhteisössä plagiointi on ollut todellinen vitsaus jo kauan.
Tämän jälkeen käännät gradusta osioita epäsuorasti, varastat tutkimusnäkökulman, ratkaisut ja loppupäätelmien punaisen langan yms. muuta epäsuoraa kopiointia lähde- ja rakennetasolla. Avain on pysyä tekstin metatasolla, eli tarkoituksessa. Ei itse sanoissa ja lauseissa. Tämä tietenkin toimii vain universaaleihin tieteisiin kuten lääketieteeseen, fysiikkaan tai filosofiaan, koska esim. metsätieteissä sisältö vaihtelee maittain.
Vaivan määrä tosin vastaa sitä, että itse tekisit gradusi alusta loppuun. Eli mikään oikotie tämä ei ole. Ehkä joku ahkera, mutta mielikuvitukseton puupää on joskus saattanut näin saada paremman arvosanan. Uskallan väittää, että ko. tekniikalla kiinnijäämisriski on lähes olematon, koska mikään kone ei kykene metatason kopiointia havaitsemaan.
Se mitä edellä kerroin on yleisesti yliopisto-opiskelijoiden tiedossa, joten mitään ”huijausvinkkejä” en tässä jaellut. Monien vaihdossa olleiden mukana kulkeutuu Suomeen ulkomaisia graduja jo nyt, joista haetaan inspiraatiota omaan gradu-urakkaan, sääntöjen puitteissa.
Henk. koht. tuomitsen kaiken huijaamisen ja mielummin otan sen huonon arvosanan, kuin kuumottelisin loppuelämäni.
Viimeksi muokattu: