Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ei se edes ihan noin suoraviivaista ole. Myös sähkölämmitteisessä taloudessa, jopa sähköauton kanssa, voi olla lähes mahdotonta puristaa kulutusvaikutus miinukselle tai edes lähelle nollaa.Niin, nämä kulutusvaikutteisiin pettyneet tuntuivat olevan sellaisia talouksia, jolla sähkön kulutus on lähinnä käyttösähköä. Lämmitys ja vesi sitten kaukolämmöllä. Tästä seuraa se, että yöaikaan sähkön kulutus on vähäistä verrattuna päiväsaikaan. Ja juuri tästä syystä kulutusvaikutus menee liki väistämättä plussalle: halvat tunnit ovat usein yöllä ja kalliit päivällä.
Saat paljon paremman tuosta kulutusvaikutuksesta, kun ohjaat klo 22 päälle menevät asiat (lämmitys ja auton lataus?) alkamaan klo 01 yöllä.Omalla kohdalla pointti silti pätee kuukausittainkin, eli kulutusvaikutukseni olisi joka tapauksessa selvästi plussalla, vaikka painotan kulutusta selvästi yön tunneille.
Yhtiöthän markkinoivat noita sopimuksia juuri sillä argumentilla että "jos pystyt painottamaan kulutustasi yön halvoille tunneille, tämä sopimus on sinulle". Melko petollista markkinointia.
Näin varmaan tekisin, jos kulutusvaikutuksella tai pörssihinnalla olisi väliä, mutta minulla on siis kiinteähintainen sopimus. Auto latautuu klo 22 alkaen yösiirron takia. Ymmärsin kuitenkin pointin, eli tarvittaessa tosiaan voisin noilla ohjeilla optimoida vielä enemmän.Saat paljon paremman tuosta kulutusvaikutuksesta, kun ohjaat klo 22 päälle menevät asiat (lämmitys ja auton lataus?) alkamaan klo 01 yöllä.
Kulutusvaikutuksessa pärjää aika hyvin, kun:
- Välttää isoa kulutusta tunneilla 8-12 ja 18-21
- Kuluttaa mahdollisimman paljon 00-06
Sähkötin -sivustolta löytyy keskimääräiset tuntihinnat eri tunneille. Näkee aika hyvin vaikka vuoden 2023 luvuista, että aamulla ja illalla kallista sekä puolenyön jälkeen halpaa:
00-01: 4,29 c/kWh
01-02: 4,40 c/kWh
02-03: 4,04 c/kWh
03-04: 3,90 c/kWh
04-05: 3,89 c/kWh
05-06: 4,22 c/kWh
06-07: 5,18 c/kWh
07-08: 7,05 c/kWh
08-09: 8,76 c/kWh
09-10: 9,69 c/kWh
10-11: 8,95 c/kWh
11-12: 8,53 c/kWh
12-13: 8,03 c/kWh
13-14: 7,59 c/kWh
14-15: 7,04 c/kWh
15-16: 6,78 c/kWh
16-17: 7,05 c/kWh
17-18: 7,42 c/kWh
18-19: 8,20 c/kWh
19-20: 8,61 c/kWh
20-21: 7,96 c/kWh
21-22: 6,78 c/kWh
22-23: 6,29 c/kWh
23-00: 5,30 c/kWh
Juuri näin. Moni arvioi kulutusvaikutussopimuksen järkevyyttä, kun ei ole tehnyt vielä optimointia. Käppyräsi on ihan hyvä ja pienellä säädöllä olisi vielä parempi. Totta on sekin, että kulutusvaikutuksen saaminen reippaasti negatiiviseksi ei ole helppoa ja reippaasti negatiivinen kulutus näkyy vääjäämättä arjessa.Ymmärsin kuitenkin pointin, eli tarvittaessa tosiaan voisin noilla ohjeilla optimoida vielä enemmän.
Joskus olen miettinyt että voisihan sen auton ajastaa latautumaan vasta klo 00 eteenpäinkin ihan vaan valtakunnallista sähkötasapainoa parantaakseni, kun se silloinkin ehtii kyllä latautua klo 7 mennessä.
Ja tosiaan vaikka yösiirto alkaa klo 22, niin yösähkö ohjauksessa olevat laitteet napsahtavat päälle vasta myöhemmin. Omassa taloudessa tämä on joskus 22-24 välillä, en oikein tiedä millä perusteella se minäkin päivänä menee. Anyways, vaihdoin lattialämmityksen yösähköohjaukseen kun ensimmäisen kulutusvaikutteisen/pörssisopparin otin. Kulutusvaikutus on ollut jonkin verran miinuksella siitä lähtien. Älykkäämmällä optimoinnilla pääsee varmasti parempaan tulokseen.
Sellainen soppari on saatavilla jo. Sitä kutsutaan kulutusvaikutussopimukseksi. Niitä saa kiinteähintaista sopimusta edullisemmalla perushinnalla,. Jos on vielä sähköyhtiölle keskimääräistä halvempi sähkönkäyttäjä, se entisestään laskee sähkön keskihintaa.Ihmettelen myös sitä miksei täysin kiinteiden rinnalle tule sellaista, missä se kiinteän keskihinta laskisi asiakkaalle jos on keskimääräistä halvempi sähkönkäyttäjä. Uusin esim juuri vuoden määräaikaisen kiinteän reilun 8snt hinnalla, koska mulla on ilppilämmitteinen kämppä eikä sähköautoa ole, jolloin perus vesivaraajan lämmitysajankohdan optimointi ei millään riitä.
Jos mulle annettaisiin sama soppari niin, että saisin jollain prosentilla alennusta laskusta millä alitan keskihintaa, niin tuossa ei voisi sähköyhtiö kuin voittaa, kun alkaisi kiinteillä soppareillakin se sähkönkäytön optimointi edes jollain asteella.
Tarpeellista näsäviisastelua... Ei varmaan oikein tarttunut toi mun pointti.Sellainen soppari on saatavilla jo. Sitä kutsutaan kulutusvaikutussopimukseksi. Niitä saa kiinteähintaista sopimusta edullisemmalla perushinnalla,. Jos on vielä sähköyhtiölle keskimääräistä halvempi sähkönkäyttäjä, se entisestään laskee sähkön keskihintaa.
Olet oikeassa, kiusaus oli liian suuri tällä kertaa.Tarpeellista näsäviisastelua... Ei varmaan oikein tarttunut toi mun pointti.
No siis kulutusvaikutus voisi olla negatiivinen pelkästään, mutta esimerkiksi jollain prosenttiosuudella nettosäästöstä eli ei suoraan mentäisi sentti sentiltä, tää nyt oli vaan tällanen karkea idea. Nythän kulutusvaikutuksellisen määräaikasen saa reilulla 7 sentillä ja kiinteän reilulla 8 eli sentti pyöreesti on hinta sille, jos ei halua ollenkaan säätää sähkönkäytön ajankohtaa ilman että tarvii miettiä kuinka monta senttiä ottaisi kulutusvaikutuksessa takkiin.Olet oikeassa, kiusaus oli liian suuri tällä kertaa.
Mutta vakavasti, miten tuo sitten pitäisi toteuttaa? Oliko ajatuksesi se, että sähköyhtiölle "halvempi" asiakas saisi hyvitystä säästöstään, mutta kulutusvaikutus korvattaisiin jollain muulla mekanismilla. Mikä se olisi?
Entä jos on sähköyhtiölle "kallis" asiakas, siitä ei kuitenkaan korotettaisi hintaa?
Ei se edes ihan noin suoraviivaista ole. Myös sähkölämmitteisessä taloudessa, jopa sähköauton kanssa, voi olla lähes mahdotonta puristaa kulutusvaikutus miinukselle tai edes lähelle nollaa.
Varoittavana esimerkkinä oma taloni. Lämmitys pääasiassa ILP + täydentävä suorasähkö+polttopuu, taloudessa sähköauto jota ladataan lähinnä öisin.
....
Kertoo siis sen, että vuodenajoilla ja kylmillä päivillä on (suora)sähkölämmitteisessä talossa ratkaiseva vaikutus, ei kellonajoilla. Kulutusvaikutteinen sopimus ei itselleni tule kysymykseenkään.
Tuo olisi yksi vaihtoehto. Äkkiä ajateltuna tosin luulisin, että perushinta nousisi ainakin 5 senttiä. Ja ottaisin silti tuon sopimuksen hetkessä, kulutusvaikutus olisi mahdollista saada todella paljon miinukselle. Huomennakin kulutusvaikutus olisi meillä luokkaa -13 snt.Kait tuon kulutusvaikutuksen pystyisi laskemaan erikseen jokaiselle päivälle ja summaamaan sitten päiväkohtaiset hinnat yhteen. Tällä tavoin olisi jo kulutushetkellä tiedossa, mikä tulee olemaan päivän keskihinta ja mitkä tunnit ovat halpoja ja kalliita. Nykyäänhän niiden todellinen luonne selviää vasta jälkikäteen.
Tuolloin tietysti se myytäessä isolla alleviivattu numero olisi päiväkohtainen keskiarvo, mutta eipä tuolla ole väliä. Tähänkin asti sitä on markkinoitu ikäänkuin kiinteänä lukuna. Eli samantekevää onko kyseessä päivä vai kuukausi.
Ainakin siirtoyhtiö Väre sivulla on päivä,viikko ja kuukausikohtainen kulutusvaikutus joka päivittyy pääsääntöisesti puoleen päivään mennessä seuraavana päivänä.Toimii myyntiyhtiöstä riippumatta.Kait tuon kulutusvaikutuksen pystyisi laskemaan erikseen jokaiselle päivälle ja summaamaan sitten päiväkohtaiset hinnat yhteen. Tällä tavoin olisi jo kulutushetkellä tiedossa, mikä tulee olemaan päivän keskihinta ja mitkä tunnit ovat halpoja ja kalliita. Nykyäänhän niiden todellinen luonne selviää vasta jälkikäteen.
Tuolloin tietysti se myytäessä isolla alleviivattu numero olisi päiväkohtainen keskiarvo, mutta eipä tuolla ole väliä. Tähänkin asti sitä on markkinoitu ikäänkuin kiinteänä lukuna. Eli samantekevää onko kyseessä päivä vai kuukausi.
Miksi ihmeessä joku kulutustaan optimoiva ja hintoja tarkkaileva, mahdollisesti jopa automaatiota/ajastimia omaava haluaisi ottaa tuollaisen hybridisopimuksen itselleen, eikä normaalia pörssisopimusta?
Kaikki riippuu sopimuksen pituudesta ja kiinnitettävästä hinnasta. En itsekään mitään kahden vuoden sopparia ottaisi, PKS-priimalla mennään ja sinne tehdään tarpeen mukaan kiinnityksiä sen mukaan, miltä tilanne näyttää. Alkava Q4/2004 ja Q1/2025 on molemmat kiinnitetty 100%. Tämä kuluva syyskuu kalasteltiin 50% kiinnityksellä. Nyt tulevaa heiluntaa silmällä pitäen ihan hyvä niin.
Puhtaalla pörssisopimuksella on talvella helvetillinen hintariski, jos kulutus on vähääkään suurempi. Tarkoittaen lähinnä sähkölämmitystä. Jos taas on pelkkä käyttösähkö, niin sitten on hyvä vetää porssillä ympäri vuoden.
Tästä voi olla montaa mieltä. Omasta mielestäni muutama vuosi sitten pörssisähköön siirtyminen oli parasta mitä sähköhommissa on tapahtunut ikinä, olisi pitänyt siihen siirtyä jo 20v aikaisemmin. Ja näin siis suorasähkölämmittävänä 40-luvun hatarassa talossa asuvana..Puhtaalla pörssisopimuksella on talvella helvetillinen hintariski, jos kulutus on vähääkään suurempi. Tarkoittaen lähinnä sähkölämmitystä. Jos taas on pelkkä käyttösähkö, niin sitten on hyvä vetää porssillä ympäri vuoden.
Kaikki riippuu sopimuksen pituudesta ja kiinnitettävästä hinnasta. En itsekään mitään kahden vuoden sopparia ottaisi, PKS-priimalla mennään ja sinne tehdään tarpeen mukaan kiinnityksiä sen mukaan, miltä tilanne näyttää. Alkava Q4/2004 ja Q1/2025 on molemmat kiinnitetty 100%. Tämä kuluva syyskuu kalasteltiin 50% kiinnityksellä. Nyt tulevaa heiluntaa silmällä pitäen ihan hyvä niin.
Puhtaalla pörssisopimuksella on talvella helvetillinen hintariski, jos kulutus on vähääkään suurempi. Tarkoittaen lähinnä sähkölämmitystä. Jos taas on pelkkä käyttösähkö, niin sitten on hyvä vetää porssillä ympäri vuoden.
Jokaisen tunnin kulutuksesta puolet menee pörssihinnalla ja puolet kiinnityshinta +/- kulutusvaikutus.Mitä tarkoittaa tuo 50% kiinnitys? puoli kuuta?
Saisivat muutkin (nuo isot) yhtiöt tuoda markkinalle jotain tuontyyppistä sen sijaan, että tarjotaan vain 24kk sopimuksia. Nyt olen taas 12 kk jumissa tämän kulutusvaikutuksen kanssa. Kesällä on kallista, mutta menee sähköäkin paljon vähemmän kuin lämmityskaudella.Itsellä on lukittuja sähköhintoja PKS-priiman kautta eli kulutusvaikutus-soppari jaksoja.
Kiitos, tää meni alle sen 6,5 mikä oli aiemmin q4 automaatissa niin laitoin nyt sitten kiinni edes yhden kuukauden.Kohtalaisen hyvää marraskuunhintaa olisi tarjolla.
Jos näin käy, niin automatisointi vastaavasti laskee entisestään maksettavaa keskihintaa.Lisääkö tämä pörsisähkön siirtyminen 15min tarkkailuväliin hinnan heilahtelua entisestään? Eli jos ennen oli mahdollista, että oli hiton kallis tunti, niin jatkossa voi olla voi olla ihan helvetin kallis vartti.
Eikös tämä hankaloita aika paljon käytön optimointia ? Keskimäärinhän hinta ei muutu, mutta huonolla säkällä saatat joutua maksumieheksi ?
automatio auttaa tuossa, ja helppo vaikka vastukset pitää kovillakin pakkasilla pois päältä vartin, mutta en jaksa uskoa että vartin välein olisi jotain ihme piikkejä.Lisääkö tämä pörsisähkön siirtyminen 15min tarkkailuväliin hinnan heilahtelua entisestään? Eli jos ennen oli mahdollista, että oli hiton kallis tunti, niin jatkossa voi olla voi olla ihan helvetin kallis vartti.
Eikös tämä hankaloita aika paljon käytön optimointia ? Keskimäärinhän hinta ei muutu, mutta huonolla säkällä saatat joutua maksumieheksi ?
Samaa veikkaan itsekin. Niillä jotka saavat pesukoneen/apk/valojen sammuttelulla todellista vaikutusta sähkölaskuun on lähtökohtaisesti todella pieni lasku jokatapauksessa.automatio auttaa tuossa, ja helppo vaikka vastukset pitää kovillakin pakkasilla pois päältä vartin, mutta en jaksa uskoa että vartin välein olisi jotain ihme piikkejä.
ne jotka katsovat ihan pesukoneen apk yms käytön (vaikka vievät suht vähän) kärsivät aika tavalla, sillä niitä kun ei voi vartinvälein sammuttaa ja taas käynnistää... tai periaatteeessa voi mutta kuka jaksaa olla painelemassa pausea yms..
Lisääkö tämä pörsisähkön siirtyminen 15min tarkkailuväliin hinnan heilahtelua entisestään? Eli jos ennen oli mahdollista, että oli hiton kallis tunti, niin jatkossa voi olla voi olla ihan helvetin kallis vartti.
Eikös tämä hankaloita aika paljon käytön optimointia ? Keskimäärinhän hinta ei muutu, mutta huonolla säkällä saatat joutua maksumieheksi ?