- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 5 683
Ei voikkaan, vaan paljon pienempi. Kuka maksaa sulaketaulun päivityksen?
esim. 3x63A maksimit on 75kWh
Avaatko vähän matikkaa tämän taustalta?
Eihän akun koko sitä purkuvirtaa kerro?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ei voikkaan, vaan paljon pienempi. Kuka maksaa sulaketaulun päivityksen?
esim. 3x63A maksimit on 75kWh
Avaatko vähän matikkaa tämän taustalta?
Eihän akun koko sitä purkuvirtaa kerro?
Ei uskoisi että ollaan tekniikkafoorumin sähköalaosiossa kun menee kw ja kwh niin iloisesti sekaisin.Ei voikkaan, vaan paljon pienempi. Kuka maksaa sulaketaulun päivityksen?
esim. 3x63A maksimit on 75kWh
Totta, mutta 3x63A on 43kW. Mistä tuo 75kWh tulee?Viittasi varmaan siihen kun ollaan tuntispotissa niin se mitä pystytään tuossa ajanjaksossa purkamaan/lataamaan sanelee "järkevän" koon akustolle.
Viittasi varmaan siihen kun ollaan tuntispotissa niin se mitä pystytään tuossa ajanjaksossa purkamaan/lataamaan sanelee "järkevän" koon akustolle.
Ei uskoisi että ollaan tekniikkafoorumin sähköalaosiossa kun menee kw ja kwh niin iloisesti sekaisin.
Nimim. 3*25A ja kyllä minä olen 130kwh päivässä kuluttanut
Ei uskoisi että ollaan tekniikkafoorumin sähköalaosiossa kun menee kw ja kwh niin iloisesti sekaisin.
Nimim. 3*25A ja kyllä minä olen 130kwh päivässä kuluttanut
Totta, mutta 3x63A on 43kW. Mistä tuo 75kWh tulee?
3x25A liittymästä tuon (100kWh) saa ladattua/purettua 6 tunnissa. Muu kulutus tietenkin hidastaa tätä, mutta luulisin että vuorokaudessa valtaosassa talouksia onnistuu täysi lataus ja purkusykli vuorokaudessa. (Eli talouden kulutus alle 200kWh}.Ja 5kk päästä ollaan varttispotissa. En usko, että on kovin oleellinen. Suurin osa kotitalouksista on kuitenkin 3*25A.
Varmaan jotain siellä on pienenä peänttinä kyllä paljonko asiakas saa käyttää sähköä että kapasiteettia jää firman touhuihin.
Sitten kannattaa kirjoittaa mitä tarkoittaa niin ei tarvitse arvaillaEi uskoisi että ollaan tekniikkafoorumin sähköalaosiossa kun ei ymmärretä, että energiaa voidaan tarvita heti eikä lirutellen päivän mittaan.
Kyllä minäkin saan päivän aikana kulutettua 130kWh, mutta jos tehontarve on nyt just heti (eli seuraava tunti tai seuraava vartti) niin on aika tekemätön paikka suurimmassa osassa sähkön käyttöpaikoista.
Oletkin optimoinut vaiheetKyl 3*25A tapuu hyvin 200kwh päivä kulutuksiin
Lainasit kuitenkin viestiä jossa puhuttiin kalleimmista tunneista eikä yhden tunnin kulutusta.
Käytännössä varmaan muuta kulutusta ei tarvitse huomioida. Se voidaan syöttää akusta, ja samalla purkaa linjat punaisena 3x25A.Siltikin tulee sulakekoot vastaan. Jos päivässä on 3 kalleinta tuntia, joita halutaan tasata niin akkuun jää vielä 50% reservi mikäli akuston koko on 100kwh ja sulakekoko on 3*25A. Oletattavasti halu olisi purkaa varasto kokonaan niin saadaan kaikki hyöty irti
Isoihin mittasuhteisiin tämän pitäisi joka tapauksessa nousta, että näistä akuista on jotain käytännön hyötyä. Jos 10 000 henkilöä ottaa akuston kotiinsa ja sulakkeet on 3x25A niin tunnin aikana saadaan verkkoon syötettyä 172,5MW ilman muuta kulutusta, eli todellinen verkkoon syötetty energiamäärä on alle tuon. Aika nappikauppaa pörssissä tuollaiset energiamäärät
Onko hajua mikä on nappikauppaa ja mikä ei kun puhutaan säätö- ja reservimarkkinoista / intraday? Siellä voisin kuvitella päämarkkinan olevan akkujen kanssa.Isoihin mittasuhteisiin tämän pitäisi joka tapauksessa nousta, että näistä akuista on jotain käytännön hyötyä. Jos 10 000 henkilöä ottaa akuston kotiinsa ja sulakkeet on 3x25A niin tunnin aikana saadaan verkkoon syötettyä 172,5MW ilman muuta kulutusta, eli todellinen verkkoon syötetty energiamäärä on alle tuon. Aika nappikauppaa pörssissä tuollaiset energiamäärät
Elisa käyttää tukiasemiensa akkuja säätömarkkinoilla. Kapasiteetti on 150 MWh. En usko, että ajatuksena on puskea sitä tehoa ulos yhden tunnin aikana.Onko hajua mikä on nappikauppaa ja mikä ei kun puhutaan säätö- ja reservimarkkinoista / intraday? Siellä voisin kuvitella päämarkkinan olevan akkujen kanssa.
Onko hajua mikä on nappikauppaa ja mikä ei kun puhutaan säätö- ja reservimarkkinoista / intraday? Siellä voisin kuvitella päämarkkinan olevan akkujen kanssa.
Jos niissä olisi omat sähkömittarit, niin silloin niillä olisi oma käyttöpaikka ja verkkosopimus myös. Eli vaikka nyt omakotitalo maksaisi sitten Carunan jäätävää perusmaksua oman käyttöpaikan osalta sekä akuston käyttöpaikan osalta. Se vasta kallista olisikin.
Siksi teravoima toimittaa myös konttikoon akkuja, ja muita isompia järjestelmiä maatiloille ja yrityksille. Mitä isommat sulakkeet, sitä parempi asiakas heille.Tämän kyseisen projektin (Teravoima) onnistuminen on kiinni yksityishenkilöiden halukkuudesta lähteä mukaan. Jos halukkaita kertyy 10 000 niin lopputulos on merkityksetön kokonaisuuden kannalta. Toki hieno juttu näille 10 000 henkilölle, ketkä saavat sähköä 4c/kwh.
Ennakkotilauksilla ilmeisesti kartoittavat nyt halukkaita. Ja niitähän tosiaan taitaa riittää.10 000 asiakasta jos haluaisi esim. vuodessa kytkeä, niin se tarkoittaisi n. 40 käyttöpaikkaa per työpäivä. Saa olla jo jonkinsorttinen logistiikka jos pitää olla 40 asentajaporukkaa tekemässä non-stop duunia ympäri suomen. Enempää kuin 1 per päivä tuskin ehtii...
Helmikuussa kuulemma asennettiin ensimmäiset akut kuluttajille. (Toimarin mukaan)Teravoiman oikeat sopimukset lienevät pelkkiä ajatuksia omistajatahojen päässä, joten kyllä tuon homman pitää vielä tuosta edetä aika pitkälle, jotta tuosta voi sanoa juuta tai jaata.
Jos joku lupaa 20e + 4c/kWh kiinteää, niin todennäköisesti ottajia on kyllä jonossa - suurempi kysymys on se, että onko firmalla rahkeita toimittaa suurille lupauksille vastineita.
10 000 asiakasta jos haluaisi esim. vuodessa kytkeä, niin se tarkoittaisi n. 40 käyttöpaikkaa per työpäivä. Saa olla jo jonkinsorttinen logistiikka jos pitää olla 40 asentajaporukkaa tekemässä non-stop duunia ympäri suomen. Enempää kuin 1 per päivä tuskin ehtii...
Tässä verkkoyhtiön näkökulmasta vaan mietityttää kovasti se, että sopimuksellisesti Teravoima on verkkoyhtiön kanssa sopimusuhteessa joten jos ei siirtomaksuja maksa, niin sähköt katkaistaan ja niitä ei se loppukäyttäjä (talossa asuva) saa takaisin ellei Teravoima maksa laskujaan ja pyydä kytkentää. Jos tuo menee vaikka konkkaan ja on sattunut keräämään todella paljon verkkosopimuksia haltuunsa, niin on siinä asiakkailla hassu paikka.
Myös sähkön kulutustiedot yms kuuluu Teravoimalle ja niitä ei ilman valtakirjaa voi luovuttaa eteenpäin.
Ei voikkaan, vaan paljon pienempi. Kuka maksaa sulaketaulun päivityksen?
esim. 3x63A maksimit on 75kWh
edit: esim. 3x63A maksimit on 43kWh (korjattu nollan takaa laskenta)
Sähköliittymä ostetaan kiinteistöön kerran, ja se on sen jälkeen osa kiinteistöä, eikä sähköliittymällä ole kuukausimaksua.Moro
Mitä tapahtu omalle jo olemassa olevalle sähköliittymälle,pysyykö se edelleen omana ja siitä maksetaan edelleen kk-maksua,lunastaako Teravoima sen eikä siitä mene kk-maksua enään,vai mitä liittymälle tapahtuu.
Jos liittymä loppuu ja Teravoimakin loppuu niin ilmeisesti uuden liittymän joutuu ostamaan,tässä sellaisia sudenkuoppia mitkä voivat tulla kalliiksi siksi en uskalla olla ensimmäisten (huijattujen) joukossa eikä tällä nykyisellä setillä pörssisähkön kanssa vuoden sähköt tule niin kalliiksi paitsi että monopoliyhtiö perii joka kuukausi aina nousevaa (Elenia nostaa taas em. maksuja) liittymän kk-maksua.
Kummasti huutokauppakohteissa on vaan maininta niistä rästissäolevista sähkölaskuista jotka pitää kuitata että saa liittymän omistukseensa.Autoissa menee noin, eli sitä ei saa takaisin liikenteeseen ennen kuin aiempien köyttäjien verovelat on maksettu, mutta ei sähköliittymissä.
Esimerkkinä normaali vuokra-asunto. Vuokralainen maksaa sekä energian että siirron, ja jos jättää ne maksamatta ja sähköt katkaistaan, ei seurasvan asukkaan tarvitse maksaa edellisen asukkaan veökoja että sähköt kytketään takaisin.
Mikäköhän kuvio tuossa sitten on, kun ei vuokrakohteissa niitä edellisen vuokralaisen maksamattomia laskuja tarvitse maksaa.Kummasti huutokauppakohteissa on vaan maininta niistä rästissäolevista sähkölaskuista jotka pitää kuitata että saa liittymän omistukseensa.
Toinen vaihtoehto on ostaa uusi liittymä.
Varmaankin se että vuokraisäntä on maksanut ne pystyssä olevat siirtomaksut jotta ei menetä liittymää...Mikäköhän kuvio tuossa sitten on, kun ei vuokrakohteissa niitä edellisen vuokralaisen maksamattomia laskuja tarvitse maksaa.
Ei tule vuokraisännälle kuluja tuosta.Varmaankin se että vuokraisäntä on maksanut ne pystyssä olevat siirtomaksut jotta ei menetä liittymää...
Pikaisella googlella ei uusi asukas ole vastuussa edellisen sähkölaskuista tai liittymästä.Varmaankin se että vuokraisäntä on maksanut ne pystyssä olevat siirtomaksut jotta ei menetä liittymää...
Tuossa ja jokseenkin jokaisessa muussa sanotaan siirtyvän, pitäisi vilkaista sähköyhtioiden sopimuksia että mitä niissä sanotaan.Pikaisella googlella ei uusi asukas ole vastuussa edellisen sähkölaskuista tai liittymästä.
Nyt kun tutkin enemmön, niin olet kyllä ihan oikeassa. Liittymä on talon irtaimistoa, ja uusi asukas voi "ostaa" vanhan liittymän itselleen maksamalla rästit pois.Tuossa ja jokseenkin jokaisessa muussa sanotaan siirtyvän, pitäisi vilkaista sähköyhtioiden sopimuksia että mitä niissä sanotaan.
Juju on siinä että Teravoimalla tuottoa tuo reservimarkkinoilla olo, Fingrid maksoi viime vuonna reservimarkkinoilla olijoille liki 200 milkkua fyrkkaa. Toinen osa tulee sähkön hinnan optimoinnista. Kolmas osa asiakkaalta joka on pienin näistä.Sanotaan että kulutus 30000kWh/vuosi. Siirto ja vero noin 7snt/kWh plus tämänhetikinen halvin soppari miinus heidän markkinoitu hinta alakanttiin 4snt/kWh. Eli yhteensä maksaa 11snt/kWh heille tämä markkinoitu hinta joka tässä esimerkissä on 3060€ miinusta yhdestä sopimuksesta vuodessa. Voi tässä väitellä että saavat alle määräaikaisten hintojen pörssisopimuksella ja akun kanssa kikkailulla mutta ei mitään mahdollisuutta päästä alle 4snt vuoden keskihinnalla ja voittaa vielä siirto ja verot. Sitten otetaan vielä mukaan miten paljon hukkasähköä nämä akut kuluttavat niin menee laskelmat vielä uusiksi ja siihen päälle asennus, huolto ja vakuutusmaksut.
Kauppalehden jutussa vielä erikoisempaa oli lukea miten Jukka Järvinen uskoo voittomarginaalinen olevan 30-40%, että akkufirmat saavat siivun yrityksen tuotoista ja että haluavat pärjätä omalla rahoituksella.
Eli kyllä sitä rahoitusta tarvitaan jos näillä mennään, tai sitten tähän liittyy jotain mitä eivät mainitse ja mistä tulee lisätuloja.
edit. tuottavat piti olla kuluttavat
Sun sähköjohdot eivät häviä sieltä mihinkään (eikä Teravoima kaiva omiaan tontillesi) eikä niitä tarvitse uudelleen kaivaa jos Teravoima häviää maisemista. Sinä omistat piuhat, liittämää voi käyttää periaatteessa kuka tahansa. Teravoima ottaa sen hallintaansa. Tässä kannattaa myös huomata että näin pääsee eroon kalliista määräaikaisesta liittymästä koska käyttöliittymää ei enää sinulla ole. Ja tulevaisuudessa tulee vain yksi lasku, Teravoimalta joka pitää sisällään siirron, sähkön ja verot. Simppeliä.Moro
Mitä tapahtu omalle jo olemassa olevalle sähköliittymälle,pysyykö se edelleen omana ja siitä maksetaan edelleen kk-maksua,lunastaako Teravoima sen eikä siitä mene kk-maksua enään,vai mitä liittymälle tapahtuu.
Jos liittymä loppuu ja Teravoimakin loppuu niin ilmeisesti uuden liittymän joutuu ostamaan,tässä sellaisia sudenkuoppia mitkä voivat tulla kalliiksi siksi en uskalla olla ensimmäisten (huijattujen) joukossa eikä tällä nykyisellä setillä pörssisähkön kanssa vuoden sähköt tule niin kalliiksi paitsi että monopoliyhtiö perii joka kuukausi aina nousevaa (Elenia nostaa taas em. maksuja) liittymän kk-maksua.
Akut ilmeisesti leasingilla tai muulla vastaavalla rahotuksella akkujen valmistajalta. Pitäisikö tuo teravoiman toimari pyytää tänne itse vastailemaan näihin kysymyksiin? Ainakin facebookissa vastailee aktiivisesti.Tässä lienee suurin se mistä teravoima saa rahansa kaikkiin niihin akkuihin ja asentajiin? Ideaa en epäile, mutta kuinka sen saa toteutettua mah nopeasti et alkaa kannattamaan tarpeeksi? Eikös joku laskenut tänne sen 10k kotitaloutta vuoteen, ja jos niille kaikille vaikka 100kwh akustot, niin rahaa tarvitaan ja paljon alkuun..
Toki akustotkin voi vaihdella kooltaan, mutta kyllä sen ison massan talouksia vaatii alkuun heti et pääsee sinne säätövoimaan, varsinkin jos suurin osa on 25A*3 takana koska rajottaahan sekin sitä kuormaa mitä purkaa voi vaikka ois kuinka kwh:ta enempi reservissä
Juuh tiiän et liisingillä, mutta silti ei niidenkään kk hinta ihan ilmaista.. kuten sanoin en ihan hirveesti epäile etteikö toimeis ko saa homman käyntiin, mutta se startin rahoitus on se jota ihmettelen, koska se on hidasta ja rahaa paljon kii ennen ko alkaa olee plussalla.. jos sinne pääsee...Akut ilmeisesti leasingilla tai muulla vastaavalla rahotuksella akkujen valmistajalta. Pitäisikö tuo teravoiman toimari pyytää tänne itse vastailemaan näihin kysymyksiin? Ainakin facebookissa vastailee aktiivisesti.
Tuohon on pakko puuttua, riippuen miten tuo on toteutettu, ei tuo välttämättä poista mitään verkostosta tulevia piikkejä, ihan kuin UPSeissakin on useita toimintamoodeja, kuten online, line-interactive ja offline. Itse en ainakaan ole mistään ole löytänyt tarkkaa speksiä kuinka tuo käyttäytyy eri tilanteissa, joten pahimmassa tapauksessa tuo akusto ei suojaa millään tavalla miltään transienttipiikeiltä. Oletan kuitenkin että tuosta akustosta ei suoraan ajeta normaalitilanteessa sähköä kuluttajalle suoraan vaan välissä on joku purnukka joka saattaa olla sellainen että kun ei ole tarvetta akkusähkölle niin ajetaan sähköverkon jännitettä suoraan kuluttajalle.Tuossa on lisäksi se positiivinen puoli, että akusto poistaa mahdolliset verkostosta tulevat jännitepiikit, aika kiva suoja olisi kahdelle maalämpöpumpulle.
Totta, oikeassa olet. Ehkä joskus saadaan speksejä joltain asentaneelta.Tuohon on pakko puuttua, riippuen miten tuo on toteutettu, ei tuo välttämättä poista mitään verkostosta tulevia piikkejä, ihan kuin UPSeissakin on useita toimintamoodeja, kuten online, line-interactive ja offline. Itse en ainakaan ole mistään ole löytänyt tarkkaa speksiä kuinka tuo käyttäytyy eri tilanteissa, joten pahimmassa tapauksessa tuo akusto ei suojaa millään tavalla miltään transienttipiikeiltä. Oletan kuitenkin että tuosta akustosta ei suoraan ajeta normaalitilanteessa sähköä kuluttajalle suoraan vaan välissä on joku purnukka joka saattaa olla sellainen että kun ei ole tarvetta akkusähkölle niin ajetaan sähköverkon jännitettä suoraan kuluttajalle.
Juju on siinä että Teravoimalla tuottoa tuo reservimarkkinoilla olo, Fingrid maksoi viime vuonna reservimarkkinoilla olijoille liki 200 milkkua fyrkkaa. Toinen osa tulee sähkön hinnan optimoinnista. Kolmas osa asiakkaalta joka on pienin näistä.
Varmaan tajuatte kuinka paljon säätövoimaa tarvitaan nykyään kun esim tuulivoiman määrä kasvaa, samoin OL3 on iso riski verkolle ja siitä kiistellään juuri nyt, kuka maksaa parannukset. Puhutaan sadoista miljoonista pahimmillaan. Hajautetulla akkumassalla saadaan sekunnin osissa kapasiteettia verkkoon ja ympäri Suomea joten kantaverkkoa ei tarvitse vahvistaa. Akkujen teho on sitä kalleinta FFR reserviä jonka pitää olle toiminnassa heti kun käsky tulee. Akut osallistuvat myös pidempään säätöön kun taas joku fossiililaitos kestää jopa tunteja kunnes saavat tehot päälle.
Reservimarkkina on se mistä kana pissii. Fingridin sivuilla paljon lisätietoa.
Tämä vastaa minunkin käsitystäni asiasta, mutta sanoisin että keinottelu on väärä sana tässä yhteydessä. He siis tuottaisivat sähköverkolle tarpeellisia palveluita ja saisivat palveluista markkinaehtoisen korvauksen.Jos joku nyt ei vielä ymmärtänyt, niin ei se teravoima tuo sinulle mitään "powerbankkia" sinne kotiin omaan käyttöösi, vaan akuston jolla itse keinottelee sähkönhintoja verkkoon päin ja kiitoksena siitä, myy sinulle 4c/kwh sähköä. Sopparin voit irtisanoa vailla 2kk jälkeen, silloin et enään saa 4c/kwh sähköä mutta teravoima jatkaa keinottelua 5 vuotta silti, ja akut seisoo kiinteistölläsi.
Ja siinä mielessä se on "powerbankki" että sähkökatkon sattuess atuo akku on varavoima sinun kiinteistöllesi, ja jos on aurinkopaneelit niin sähköä varataan "virtuaaliakkuun" vuosinetotuksella. Eli kesällä tuotettua energiaa voit käyttää talvella ilmaiseksi.Tämä vastaa minunkin käsitystäni asiasta, mutta sanoisin että keinottelu on väärä sana tässä yhteydessä. He siis tuottaisivat sähköverkolle tarpeellisia palveluita ja saisivat palveluista markkinaehtoisen korvauksen.
Vai onko niin, että se akku on käytännössä "ainoa" voima sinun kiinteistöllesi? Eli sähkölinjoista ei tule sähköä taloon kulkematta ensin akuston kautta?Ja siinä mielessä se on "powerbankki" että sähkökatkon sattuess atuo akku on varavoima sinun kiinteistöllesi, ja jos on aurinkopaneelit niin sähköä varataan "virtuaaliakkuun" vuosinetotuksella. Eli kesällä tuotettua energiaa voit käyttää talvella ilmaiseksi.
Jukan mukaan erilaisia teknisiä toteutuksia tullaan toimittamaan asiakkaille eli yksiselitteistä vastausta ei heiltä ole saatavilla.Vai onko niin, että se akku on käytännössä "ainoa" voima sinun kiinteistöllesi? Eli sähkölinjoista ei tule sähköä taloon kulkematta ensin akuston kautta?
toimii upsina verkon tipahtaessa pois niin pitkään kuin akuissa energiaa.
Juurikin näin eli niin paljon kuin energiaa jäljellä. Ostettavat kotiakut kuten esim Tesla sekä Anker käyttävät säätiedotuksia hyväksi ja akku pidetään täpötäynnä myrskyjen ajan. Näissä toki olet itse sijoittanut akustoon ja koko kapa omassa käytössäsi.Vaan kuinka paljon akuissa on vähintään virtaa kun sähkö katkeaa. Voiko olla että akku ehditty ajaa käytännössä tyhjäksi juuri ennen kuin virta katkeaa jolloin talo pimenee muun korttelin mukana vai onko siellä aina sen verran puhtia että talo pysyy tunnin verran käynnissä vaikka sähkölämmitys huutaisi täysillä.