Näin THL:n koronalausunnot ovat muuttuneet – 20.1.2020: ”Tapausten todennäköisyys Suomessa on hyvin pieni”
Tänään klo 10:11
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronalausunnot olivat aluksi hyvin erilaisia kuin mitä ne ovat nyt.
20.1.2020: THL julkaisee tiedotteen, jonka mukaan
koronatapausten todennäköisyys Suomessa on hyvin pieni.
21.1.2020: THL:n johtava asiantuntija
Jussi Sane sanoo Ylen haastattelussa, että
epidemiariski Euroopassa on erittäin pieni, eikä Suomessa ole syytä ryhtyä radikaaleihin toimenpiteisiin.
22.1.2020: Sane arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa, että
koronavirus ei ole keskimäärin kovin vakava tauti.
– Toistaiseksi suurin osa kuolleista on ollut pitkäaikaissairaita ja vanhuksia, eli he ovat kuuluneet jo ennestään riskiryhmään. Näiden tietojen perusteella kyseessä ei olisi keskimäärin kovin vakava tauti.
24.1.2020: Kenenkään ei ole koronavirusepäilyn vuoksi syytä perua sovittua ja ostettua Lapin-matkaa, sanoo THL:n terveysturvallisuusjohtaja
Mika Salminen Iltalehdelle.
– Matkan perumisen ei ole mitään syytä. Oman hyvinvoinnin kannalta kannattaa mennä Lappiin hiihtämään. Itsekin menisin, jos voisin.
27.1.2020: THL julkaisee tiedotteen, jonka mukaan
Kiinassa Hubein provinssin ja erityisesti Wuhanin kaupungin alueella matkustamiseen voi liittyä Wuhan-koronavirustartunnan riski.
– Yksittäiset tapaukset matkailijoilla ovat mahdollisia Suomessakin. Tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan estää muiden ihmisten sairastuminen.
30.1.2020: Maailman terveysjärjestö WHO julistaa koronaviruksen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.
– Vastaava julistus on annettu viimeksi Kongon ebolaepidemialle sekä polioviruksen leviämiselle, THL toteaa tiedotteessaan.
5.2.2020: THL päivittää ohjeitaan epidemia-alueelta Suomeen palaaville.
– Turisteja ja suomalaisilta matkustajia, jotka saapuvat Manner-Kiinan alueelta ja joilla on äkillisen hengitystieinfektion oireita, kehotetaan ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon.
12.2.2020: THL:n ylilääkäri
Taneli Puumalainen sanoo, että
epidemia-alueen ulkopuolella yksittäisen lomamatkailijan riski saada koronavirustartunta on tällä hetkellä pieni.
15.2.2020: Euroopassa vakituisesti asuvilla ihmisillä ei ole juurikaan riskiä kuolla lähiaikoina koronavirukseen, arvioi THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen STT:n haastattelussa.
24.2.2020: Italian määräämät koronarajoitukset ovat ylimitoitettuja, THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen sanoo Ylen haastattelussa.
– Luulen, että italialaiset tulivat tässä aika pahasti yllätetyiksi. Siellä on nyt tehty toimia, joiden kohdalla olisi ollut hyvä harkita kaksi kertaa miten toimitaan.
25.2.2020: Tartuntariski on suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italian Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla, THL tiedottaa.
– Manner-Kiinan lisäksi koronavirustartuntaa tulisi jatkoissa epäillä henkilöillä, jotka 25. helmikuuta alkaen saavat äkillisen hengitystieinfektion oireita ja ovat palanneet 14 vuorokauden kuluessa Iranista, Etelä-Koreasta tai Italian tietyiltä alueilta.
– Pohjois-Italian hiihtokeskukset eivät pääsääntöisesti sijaitse näillä alueilla. Matkustamiseen Milanon lentokentän kautta ei liity suurentunutta tartuntariskiä.
26.2.2020: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä todetaan laboratoriokokeella varmistettu koronavirustartunta. Tartunta on saatu Milanosta Pohjois-Italiasta.
3.3.2020: Epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiinan lisäksi Iran, Etelä-Korea sekä koko Italia.
– Ulkoministeriö suosittelee tällä hetkellä välttämään tarpeetonta matkustamista Emilia-Romagnan, Lombardian, Piemonten ja Veneton alueilla.
4.3.2020: Perhe- ja peruspalveluministeri
Krista Kiuru (sd), sosiaali- ja terveysministeri
Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen korostavat tiedotustilaisuudessa, että riski sairastua koronavirukseen on Suomessa yhä pieni.
– On toki tarpeen varautua siihen mahdollisuuteen, että epidemia leviää laajemmin Euroopassa, Salminen toteaa.
12.3.2020: Hallituksen torstaina julkistamat toimet koronaviruksen leviämisen estämiseksi eivät enää pelasta Suomea koronaepidemialta, arvioi THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.
– Totta kai tulee kuolleisuutta, ei siitä ole kahta sanaa. Ikävä kyllä tämä ei ole ikäihmisille hauska tauti. Sen takia on oleellista keskittyä siihen, että ei mennä (sairaana) vanhustenpalveluihin. Eli jos on lastenhoitotarvetta, niin isoisä ja isoäiti ei ole se ensimmäinen vaihtoehto.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen arvioi, että noin 35 prosenttia suomalaisista voisi saada koronavirustartunnan. Salminen puolestaan arvioi, että kuolleisuus ei nouse Suomessa välttämättä kolmeen prosenttiin sairastuneista.
– Suurimmalle osalle väestöä tämä on kohtuullisen vaaraton tauti. Sitten on riskiryhmät, joille tauti ei ole vaaraton. Siksi meidän on pakko huolehtia terveydenhuoltojärjestelmän toimivuudesta, että kun he (riskiryhmät) sairastuvat, niin he saavat hyvän hoidon ja suurin osa heistäkin paranee.