Tämä vaan alleviivaa minun aiempaa pointtiani.
Jokainen säästää siitä mistä haluaa säästää. Ketjun voi varmaan sulkea?
Tai sit annat muiden jakaa niitä säästövinkkejä etkä ulise siitä mistä muut eivät säästä vaikka sinunmielestäsi pitäisi?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tämä vaan alleviivaa minun aiempaa pointtiani.
Jokainen säästää siitä mistä haluaa säästää. Ketjun voi varmaan sulkea?
Varmaan iso tekijä on siinä missä asuu. Toki jos jossain ytimessä asuu eikä kehä kolmosen ulkopuolelle koskaan astu niin pärjää ilman autoa. Toiset taas panostaa väljempään asumiseen maalla jolloin se autokin on aika välttämättömyys. MUTTA kyse on myöskin siitä että onko auto vaan kulkuneuvo vai pankin omistama kikkelinjatke.Autolla kannattaa ajaa silloin kun se kuskattavien tai kelien kannalta on välttämätöntä, ja muutoin suosia julkista liikennettä, mummomankelia, sähköpyörää tai julkista liikennettä. Meidän taloudessa on panostettu juurikin tuohon että arjen pyöritykseen ei tarvita kahta autoa, siinä säästää ison summan vuosittain ja tosi harvoin on hetkiä jolloin molemmat tarvitsisi autoa, kun julkiset kulkee ja molemmilla on omat sähköpyörätkin.
Ketju on ainakin ihan selkeään tarpeeseen perustettu kun se heti menee monella tunteisiin.
Ja oikeastaan se on sama kaikissa säästökohteissa. Ihmiset priorisoi asiat huomattavan eri lailla joten mitään yleispäteviä säästövinkkejä tuskin on.
Missä kohtaa sanoin, että pitäisi?Tai sit annat muiden jakaa niitä säästövinkkejä etkä ulise siitä mistä muut eivät säästä vaikka sinunmielestäsi pitäisi?
Nimenomaan tämä.Ja oikeastaan se on sama kaikissa säästökohteissa. Ihmiset priorisoi asiat huomattavan eri lailla joten mitään yleispäteviä säästövinkkejä tuskin on.
En tahdo olla nipottaja mutta veikkaisin että sen veden jäähdyttäminen jääkaapissa maksaa enemmän kuin veden hinta lorotettunakin hanasta..Semmoinen vinkki että hanasta kylmää vettä vesikannussa jääkaappiin. Ei tarvi aina lorotella minuuttia kun haluaa kylmää. Voi säästää paljonkin vettä mutta riippuu monesta asiasta, kuten vedenjuojien määrästä ja talon rakenteesta (kestääkö 5 sek vai 60 sek että tulee kylmää).
En tahdo olla nipottaja mutta veikkaisin että sen veden jäähdyttäminen jääkaapissa maksaa enemmän kuin veden hinta lorotettunakin hanasta..
No, tuossa tapauksessa suurimman säästön saa kun säätää jääkaapin lämpötilan 4c->6cTäytyy myöntää että en ole laskenut paljonko about 8 asteisen veden jäähdyttäminen 4 asteeseen maksaa, mutta sen tiedän että jos valutan viisi kertaa päivässä minuutin verran hanasta vettä että saan kylmää niin siitä tulee vuodessa iso vesimäärä.
No, tuossa tapauksessa suurimman säästön saa kun säätää jääkaapin lämpötilan 4c->6c![]()
Itsekin mielellään nykyään kulkisin julkisilla mutta niitä kun on koko ajan karsittu niin niillä ei enää pääse mihinkään. Joku 15v sitten tästä oman kämpän nurkaltakin meni bussia suunnilleen joka paikkaan mutta nykyään menee vain 2 eri linjaa. Vielä 15v sitten tosiaan olisin päässyt ihan duunipaikan ovelle bussilla mutta nykyään jos menisin julkisilla työpaikalle niin olisi niinkin kätevä kuin bussi-juna-juna-bussi ja vielä duunipaikan päässä kävelyä noin kilometrin verran ja matka-aika noin 1,5h per sivu. Autolla menee alle puoleen tuntiin joten auto on pakollinen. Vähän välillä huvittaa kun joku ehdottaa "kulje julkisilla", kulkisin mielellään moniakin (varsinkin vapaa-ajan) matkoja mutta kun ei niillä julkisilla enää vaan pääse mihinkään helposti.Varmaan iso tekijä on siinä missä asuu. Toki jos jossain ytimessä asuu eikä kehä kolmosen ulkopuolelle koskaan astu niin pärjää ilman autoa. Toiset taas panostaa väljempään asumiseen maalla jolloin se autokin on aika välttämättömyys. MUTTA kyse on myöskin siitä että onko auto vaan kulkuneuvo vai pankin omistama kikkelinjatke.
Sama seikka asumisen kanssa. Toisille asumiseen riittää 30m2 ihmis-säilömö kun taas toiset tykkää asua 100m2 omakotitalossa.
Ja oikeastaan se on sama kaikissa säästökohteissa. Ihmiset priorisoi asiat huomattavan eri lailla joten mitään yleispäteviä säästövinkkejä tuskin on.
Itsekin käyn "parturissa" kaverin luona, mitään en tuosta lystistä maksa mutta tuleepa edes vähän pidemmällä asuvan kaverin luona käytyä tuon takia säännöllisesti. Teoriassa saisin itsekin pään ajeltua nykyisellä "partatrimmerillä" mutta ehkä kuitenkin mieluummin käyn kaverin luona parturoitavana ihan jo sosialisoitumisen takia. Sama homma on ollut jo varmaan ainakin 20v. No, nyt korona-aikana emäntä on pari kertaa leikannut mun hiukset mutta ei se työn jälki ole ollut samaa luokkaa kuin "luottoparturilla".En ole käynyt parturissa 15 vuoteen, ja vedän kotiparturilla kaljuksi fiiliksen mukaan joskus kerran viikossa, joskus vasta 3 kk päästä jolloin aikaa kuluu joka tapauksessa max 10 min. Lähinnä arvosta ajan säästöä itse mutta säästyy siinä rahaakin ihan kohtuullisesti.
En panosta autoon kuin pakolliset, jo täällä mainittu mutta autoilu on kyllä asia jossa voi käyttää paljon tai vähän rahaa ihan oman maun mukaan. Toki itse en myöskään aja pitkää matkaa kuin aniharvoin, jos olisi paljon ajoa niin saattaisin hyvin panostaa mukavuuteen enemmän.
Esim. youtube premiumista maksaminen olisi jonkun mielestä säästämisen vastakohta mutta omasta mielestäni aikani (+ muun perheen aika) on sen verran arvokasta että sekin on säätämistä että maksan sen premiumin enkä katsele koskaan mainoksia siellä.
Kalliit parturit sielläpäin. Itse olen tottunut 25e hintatasoon, mutta edelleen löytyy myös alle 20e paikkoja.Alkoi tulemaan pieni tuska, kun kolmen viikon välein piti käydä ja jokainen laaki maksoi vajaat 40e.
Kalliit parturit sielläpäin. Itse olen tottunut 25e hintatasoon, mutta edelleen löytyy myös alle 20e paikkoja.
M Roomia pohdein joskus tuollaisella silver tason jäsenyydellä olis tehny 36e/kk, mutta tosiaan kuukauden välein sit pitäis käydä vai oliko tuossa mahd 15krt vuodessa. Itsellä kuitenkin 6vko välein tarve niin en tuohon lähtenyt. Luotto turkkilainen parturi 25e kerta täälläpäin.Itsekään en ole käynyt parturissa varmaan kolmeen kuukauteen. Kasvatan hiuksia ja olen laittanut toisen puoliskon ajelemaan sivulta ja takaa 3mm parin viikon välein - itsellä on sen verran kovaa tuo kasvu.
Ostin tarkoitusta varten Remingtonin koneen, jolla saa kohtuullisen tuloksen joka välttää itselle. Alkoi tulemaan pieni tuska, kun kolmen viikon välein piti käydä ja jokainen laaki maksoi vajaat 40e.
Jos energiajuomien maku ei ole ensisijainen ostokriteeri, niin kannattaa kokeilla apteekista ostettavia kofeiinitabletteja.Energiajuomiin palaa lähes 4 euroa päivässä, 1 400 euroa vuodessa. En silti pystynyt vähentämään, joten olkoon sitten niin ainakin jonkin aikaa.
Lähteekö ne oikeasti vielä kasvamaan tuosta kun eivät ehdi juurtua kunnolla?Näin syksyisin pihalle niin paljon perennoja, marjapuskia ym. kuin jaksaa kuoppia kaivaa -70% yleensä loput taimet puutarhaliikkeissä. Multakin syksyisin halvempaa. Eikä syksyisin tarvitse niin huolehtia kastelustakaan.
Yllättävän kestäviä ovat.Lähteekö ne oikeasti vielä kasvamaan tuosta kun eivät ehdi juurtua kunnolla?
Ideana on, että kasvi ei tarvitse talvella kovin paljon vettä. Se ehtii kyllä juurtua ennen kesän kasvukautta, itse asiassa paremmin kuin keväällä istutettu. Kunhan sattuu muuten selviämään talvesta. Sehän ei ole itsestäänselvyys vaan lajin ja lajikkeen sopivuus kuhunkin paikalliseen mikroilmastoon, kasvupaikka, istutustapa ja jokaisen talven muista talvista poikkeava kulku tekevät nuoren puutarhakasvin eloonjäämisestä aina vähän tai vähän enemmän epävarmaa.Lähteekö ne oikeasti vielä kasvamaan tuosta kun eivät ehdi juurtua kunnolla?
Kahviin menee 5-10 euroa päivässä, ja liian usein se on R-kioski- tai huoltsikkakahvia. Tosin alkoholin kulutus on nykyään liki nolla, et suon itselleni ton.Energiajuomiin palaa lähes 4 euroa päivässä, 1 400 euroa vuodessa. En silti pystynyt vähentämään, joten olkoon sitten niin ainakin jonkin aikaa.
Energiajuomiin palaa lähes 4 euroa päivässä, 1 400 euroa vuodessa. En silti pystynyt vähentämään, joten olkoon sitten niin ainakin jonkin aikaa.
Autoliiton plusjäsenenä saa hinurit muutaman kerran vuoteen maksutta. Tuo on 125€/12kk
Plus Autoliitto
Onhan tuo vähän kallis yksikertaiselle tojotamiehelle. Tietysti jos on useampi kottero ja vielä jotain ranskalaisia, niin tuollainenhan on jopa pakollinen.
Näitä vertaillessa ei sitten pidä mennä harhaan. Kaskovakuutukset ovat ajoneuvokohtaisia ja AL henkilökohtainen. Apua saa siis millä tahansa kriteerien mukaisella ajoneuvolla liikkuessaan, myös matkustajana. Riippuu siis täysin elämäntavasta, onko moinen hyödyke houkutteleva.Osakasko tulee halvemmaksi ja se korvaa muutakin.
Energiajuomiin palaa lähes 4 euroa päivässä, 1 400 euroa vuodessa. En silti pystynyt vähentämään, joten olkoon sitten niin ainakin jonkin aikaa.
Mun puhelinliittymä on 24 euroa / kk, joten varmaan voisi saada halvemman. Pitäis vaan jaksaa / ehtiä selvitellä.
Kannattaa tarkastaa Moi-operaattorin tarjonta, veljellä on ollut puhelinlaskut 9-10 euron luokkaa kuukaudessa, kun vaihto DNA:sta sen tytäryhtiöön Moille. Moin miinukseksi voi sanoa sen, että maksutapana taitaa olla vain suoraveloitus, eli lupa siihen on annettava Moille.
Harkitsen itse Moille vaihtoa tämän määräaikaisuuteni jälkeen (18e/kk).
Keitä kotona (teräs)termariin ja kuljeta sitä mukana. Ei ole iso investointi - parin päivän kahvikustannuksilla tuon maksaa.Kahviin menee 5-10 euroa päivässä, ja liian usein se on R-kioski- tai huoltsikkakahvia. Tosin alkoholin kulutus on nykyään liki nolla, et suon itselleni ton.
Ja oikeastaan se on sama kaikissa säästökohteissa. Ihmiset priorisoi asiat huomattavan eri lailla joten mitään yleispäteviä säästövinkkejä tuskin on.
Mutta säästövinkki.. Osta tavaraa silloin kun muut eivät niitä ostele. Osta sesonkituotteita kauden päätyttyä. Juuri ostin Tori.fi:stä uusia puutarhakalusteita. Ja kaupasta ostin puutarhakalusteiden pehmusteita n. -90% alennuksella.. Sama onnistuu helposti esim. vaatteiden osalta.
Itsellä kulujen pienuudesta johtuen oli tilillä makoilemassa reilu kymppitonni ylimääräisiä ja eteen tuli remontti taloyhtiössä. Remontti valmistui ja tuli 2 vaihtoehtoa, kertamaksulla 6500€ tai vastikkeen korotus 15 vuoden ajaksi taloyhtiölainalla, joka olisi maksanut yhteensä 13000€. Mielestäni ihan hyvä säästö sekin kun ei tarvitse maksaa korkoja.Säästamisessä tietty on olennaista tiedostaa että mitä varten säästää ja juuri tästä syystä on aika hankala antaa yleispäteviä ohjeita kuten jo aiemmin on mainittu. Jos tavoitteena on säästää että jäisi enemmän rahaa dokaamiseen, niin abosolutismi on aika huono säästökeino.
Se kannattaa omasta mielestäni ottaa ohjeeksi että säästämiseen ei kannata käyttää paljoa aikaa. Jos säästämiseen menee puoli tuntia tai edes vartti päivässä eikä siitä saa eurojen lisäksi muita hyötyjä (esim. liikunta pyräillessä) niin on varsin kyseenalaista säästätkö rahaa vai tuhlaatko elämääsi. Säästämällä harvemmin rikastuu paitsi jos säästää oikeasti isoja summia (monta sataa kuussa). Tekemällä ja rahaa fiksusti käyttämällä tapahtuu se rikastuminen.
Itsellä kulujen pienuudesta johtuen oli tilillä makoilemassa reilu kymppitonni ylimääräisiä ja eteen tuli remontti taloyhtiössä. Remontti valmistui ja tuli 2 vaihtoehtoa, kertamaksulla 6500€ tai vastikkeen korotus 15 vuoden ajaksi taloyhtiölainalla, joka olisi maksanut yhteensä 13000€. Mielestäni ihan hyvä säästö sekin kun ei tarvitse maksaa korkoja.
Adoben Lightroom saa myös ostettua vuositilauksena 80-90€ hintaan kun on oikeaan aikaan liikkeellä.Henkilökohtaisesti rasittaa nykyinen "subscription" kulttuuri. Kaikesta pitää maksaa kuukausimaksua mutta mitään ei enää omisteta.
Jouduin itse juuri uuteen tilauskoukkuun kun kahlattuani kasan ilmaissoftia ostin Adoben Lightroom tilauksen. Pitää nyt yrittää pitää selkärankaa ja pitää vain yksi suoratoistopalvelu kuukaudessa. Mielellään vaikka taukoa välillä. Videoeditoinnissa tyydyn tästä lähin ilmaistarjontaan, sen verta vähäistä käyttö.
Veikkaan että pelit on seuraava askel missä pelejä ei voi enää omistaa, vaan pitää maksaa kuukausimaksua sinne tänne ja tonne. Johan tästä on jo tarjontaakin. Kun tämän kaiken paskan ynnää yhteen, niin siinä alkaa olemaan melkoinen negatiivinen kassavirta.
Kai se tavoite on että sitten jos tulee sille rahalle tarve, niin sitä on käytettävissä eikä tarvitse miettiä lainoja. Korot on säästämisen vastakohta.Niin eli säästämällä voi säästää lisää.Edelleen tullaan siihen kysymykseen että mikä on sen säästämisen tavoite, kun se että on oikeasti paljon rahaa (esim. yhteensä miljoona € omaisuutta ennen kuin on eläkkeellä) ei yleensä toteudu säästämällä vaan tosiaan tekemällä ja rahaa oikein käyttämällä.
![]()
Vaikka vastasin sinulle niin pointti oli se että eri ihmisillä on eri tavoitteet säästää jolloin se mistä kannattaa säästää muuttuu siinä samalla.Kai se tavoite on että sitten jos tulee sille rahalle tarve, niin sitä on käytettävissä eikä tarvitse miettiä lainoja. Korot on säästämisen vastakohta.
Nimenomaan. Ja vaikka ei ostaisi ihan edes sitä kalleimman merkin peruskonetta, niin markkinatutkimus auttaa välttämään paskimpia kertakäyttöisiä pommeja. Suht hyvää keskitasoa voi saada halvemmalla kuin harakiristä äkkinäiseltä pyydetään.Vielä yksi: kalliihkot laitteet tulee halvemmiksi.
Pitää perehtyä että mitkä tuotteet kestää eikä mene vaihtoon nopeasti. Halvat laitteet on käytännössä kuin jotkut suoratoistotilaukset, maksat vähän väliä seuraavan erän.
Kodinkoneissa itsellä on sarja Mielen peruskoneita ilman monimutkaisia vikaherkkiä toimintoja, mutta hintaa oli ja oletettavasti ei tarvitse vaihtaa laitteita 25 vuoteen. Kahvinkeitin on Moccamaster, joka tulee luultavasti kestämään yhtä kauan(olisikohan jo 15v täynnä). Imuri Dysonin v8, taaskin ilman niitä monimutkaisimpia toimintoja oleva perusmalli, mutta joka on tehty kestävillä osilla.
Kertakäyttöiset vessapaperihuonekalut ovat jotain kamalampaa kuin pikamuoti. Ymmärtäisin jos niitä saisi halvalla ja saihan niitä takavuosina kohtuuhintaan. Nykyään Ikean paska on ihan premiumhinnoissa ja sitä ostetaan koska ei ole hajua siitä, mitä se on.Uusia huonekaluja ei ole tullut ostettua, kun nuo lähemmäs satavuotiaat täyspuiset on paljon vankempaa tekoa kuin nykyiset kertakäyttölastulevyviritykset.
Huonekaluissa tosin hintaeroja niin perhanasti. Toki tuollainen massiivipuu kestää 100vuotta jos haluaa pitää koko elämänsä ajan samoja huonekaluja. Hinta jollain laadukkailla kestokaapistoilla on tuhansia, jolla saat ikean kaapistoja muutamia. Noin lähtökohtaisesti ei ne lastulevyt niin paskaa ole riippuen mitä siellä säilyttää ja millainen tarve on. Itellä pari edullisempaa ikean hyllyä kestänyt nyt 8 vuotta kun tähän muutettiin. Vieläkin rokkaa. Toki onhan noi laadukkaammat jykevämpiä ja pitkäikäisempiä.Nimenomaan. Ja vaikka ei ostaisi ihan edes sitä kalleimman merkin peruskonetta, niin markkinatutkimus auttaa välttämään paskimpia kertakäyttöisiä pommeja. Suht hyvää keskitasoa voi saada halvemmalla kuin harakiristä äkkinäiseltä pyydetään.
Jotkut harvat friikit ostavat osaan tarkoituksista kotiin (käytettyjäkin) ammattikoneita, mihin en tässä syvenny enempää; ei yleensä sovellu kodinsisustukseen. Joku mikroaaltouuni saattaa mennä tai iso pesukone jos sille on sijaa kodinhoitohuoneessa.
Joka tapauksessa kaikkien koneiden kestoikään vaikuttaa myös niiden oikea kunnossapito, asennus ja käyttö. Melko tavallinen asenne on, ettei haittaa jos pesukone on vinossa, poistoletku vedetty miten tahansa, kahvinkeitintä ei koskaan puhdisteta, kuivausrumpu huutaa filtteri tukossa koko viikon. Nehän "toimii" ja "se on ihan hyvä". Jotkut rikkovat jopa autonsa tahallaan. Ei, sillä korollalla ei kuulu vetää 160 kilon koukkupainoa(eikä siihen jarruttomaan Majavaan kuulu laittaa 1300 kiloa laattoja). Eikä sitä pesukonetta kuulu juntata väkisin täyteen jos täyttömäärä on ilmoitettu. Eikä ole ihme jos pesukone hajoaa kun sillä tehdään pelkkää 40 asteen pikapesua eikä koskaan tehdä puhdistusta.
Kertakäyttöiset vessapaperihuonekalut ovat jotain kamalampaa kuin pikamuoti. Ymmärtäisin jos niitä saisi halvalla ja saihan niitä takavuosina kohtuuhintaan. Nykyään Ikean paska on ihan premiumhinnoissa ja sitä ostetaan koska ei ole hajua siitä, mitä se on.
Huonekalujen vaihtaminen vaihtamisen takia, etenkin massiivipuun vaihto vessapaperiin, on surullista.
Itse olen ajatellut niin, että en halua sitoa isoa summaa kerralla esim. asuntoon ja autoon, vaan makselen ne mahdollisimman hitaasti pois ja makselen kiltisti korkoja ja sidon sen vapaaksi jääneen pääoman mielummin sijoituksiin. En tiedä onko järkevää, mutta on minun tapani ”säästää”.Korot on säästämisen vastakohta.