Veli ruoski siskonsa, ei hyväksynyt tämän miesystävää: ”Sharia-lain piirteitä”
Oikeuden mukaan kyse oli kulttuuriin liittyvästä perhe- ja kunniaväkivallasta.
Espoossa asunut nainen ei vammoistaan huolimatta halunnut todistaa veljeään vastaan. Kuvituskuva. MOSTPHOTOS
Risto Kunnas
risto.kunnas@iltalehti.fi
Tänään klo 9:57
Pahoinpitelystä syytetyn pikkuveljen sekä vanhempien selitykset ulkopuolisesta pahoinpitelijästä ja raiskaajasta eivät vakuuttaneet Länsi-Uudenmaan käräjäoikeutta.
Oikeus katsoi, että veli oli hakannut sisarensa kotona Espoossa nyrkein ja ruoskinut tämän vyöllä täyteen mustelmia. Syynä oli kunniaväkivalta, jonka vanhemmat halusivat salata.
Hätäpuhelu paljasti
Pahoinpitely paljastui hätäkeskussoitossa, jossa 26-vuotiaan naisen ystävä kertoi tämän tulleen pahoinpidellyksi. Pahoinpitelijä oli soittajan mukaan naisen veli, joka ei hyväksynyt sisarensa miesystävää.
Soittaja kertoi, että uhri oli parhaillaan turvassa hänen luonaan. Hätäkeskus välitti tehtävän poliisipartiolle, joka tuli paikalle soittajan ilmoittamaan osoitteeseen.
Uhri vahvisti itse poliisille, että pahoinpitelijä oli hänen veljensä. Nainen oli kirjava mustelmista ja ruhjeista. Osa jäljistä oli jopa yli puolen raajan levyisiä.
Häveliäisyyssyistä uhri näytti poliiseille vain osan käsivarsien jäljistä. Poliisi joutui antamaan kameran naisen ystävättärelle, joka kuvasi loput vammat.
Pahoinpitelyn eriväriset jäljet kasvoissa ja kehossa viittasivat siihen, että teko oli tehty nyrkein ja vyötä käyttämällä. Mustelmien kirjavuudesta päätellen pahoinpitely oli tapahtunut jo muutamia päivä aikaisemmin.
Myöhemmin selvisi, että tämä piti paikkansa. Sisarusten vanhemmat olivat saaneet asiasta heti tiedon, mutta tapauksesta ei ollut tehty rikosilmoitusta.
”Keksittyjä selityksiä”
Veli oli selittänyt, että vanhempien ollessa kaupoilla hänen tuntemansa mies olisi tullut kiristämään sisarta valokuvien julkaisemisella ja sen jälkeen ainakin yrittänyt raiskata tämän. Tämän jälkeen mies olisi hakannut sisaren veljen pöydällä olleella vyöllä.
Heti tapahtuman jälkeen uhri muutti pois kotoa miesystävänsä luo. Hän katkaisi suhteen irakilaistaustaiseen perheeseensä eli veljeensä ja vanhempiinsa. Lähiomaisuuteen vedoten hän ei kuitenkaan suostunut todistamaan veljeään vastaan.
Oikeudessa todistaneet vanhemmat myötäilivät poikansa kertomusta perheen ulkopuolisesta tekijästä, kiristyksestä, raiskauksesta ja pahoinpitelystä. Käräjäoikeuden mukaan tämä viittasi siihen, että nämä olivat keskenään keskustelleet siitä, mitä he kertoisivat oikeudessa.
Oikeus myös piti keinotekoisena ja keksityltä isän selitystä siitä, että tämä olisi ollut kauppareissulta kotiin tullessaan niin väsynyt, että käynti poliisilaitoksella olisi siitä syystä ”jätetty myöhemmäksi”.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ei pitänyt muun perheen selityksiä uskottavina. SOLMU SALMINEN
”Järjetön väite”
Oikeus hämmästeli, ettei kukaan perheestä ollut kertonut havainneensa uhrissa mitään vammoja tai edes kyselleen tältä niistä, vaikka veli oli väittänyt sisarensa tulleen jopa raiskatuksi.
”Kukaan perheenjäsenistä ei ollut myöskään nähnyt tarpeelliseksi heti ottaa yhteyttä poliisiin, mitä voidaan pitää eriskummallisena, jos kysymys olisi ulkopuolisesta ja vakavan väkivallan tekijästä”, oikeus totesi.
Syytetty puolestaan esitti, että pahoinpitelijä olisi ollut hänen sisarensa miesystävä. Hän väitti tuomarille, että sisko oli palannut takaisin raiskaajansa luokse haluten näin välttää skandaalin ja mennä naimisiin raiskaajansa kanssa, koska sisko ei enää ollut ”perheen tapojen edellyttämällä tavalla neitsyt ennen avioliittoa”.
Oikeus piti väitettä vieraana ja jopa järjettömänä suomalaiselle ja länsimaiselle ajatustavalle, mutta totesi samalla:
”Sitä ei voida asianomistajan ja tämän perheen ilmeisestikin islamilaisen kulttuurin mukaan pitää sellaisena”.
”Sharian piirteitä”
Oikeuden mielestä lyömisessä oli nähtävissä kunniaväkivallan piirteitä.
”Islamilaisessa sharian laissa yhtenä kurinpitorangaistuksena pidetään esimerkiksi auktoriteettiasemassa olevan henkilön suorittamaa ruoskintaa”, se huomautti esittäessään, että vanhempien kertomuksilla oli mitä ilmeisimmin yritetty salata veljen väkivalta sisarta kohtaan.
Käräjäoikeus piti näyttöä vahvana. Sen mukaan pahoinpitelyssä oli käytetty huomattavaa voimaa, lisäksi se oli ollut harkittua ja vakavaa. Oikeus katsoi, että kyse oli perhe- ja kunniaväkivallasta, ja se täytti rangaistuksen ankaroittamisperusteen.
Rikos tapahtui vuosi sitten maaliskuussa. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1996 syntyneen miehen puolen vuoden ehdolliseen rangaistukseen pahoinpitelystä. Vasta annetusta tuomiosta voi kuitenkin vielä valittaa hovioikeuteen.